Bezlepková
dieta - jídelníček
Jídelníček
při bezlepkové dietě by měl být vyvážený, měl by se vyhnout
potravinám obsahujícím lepek a zároveň nahradit chybějící
vitamíny.
Snídaně
Ke
snídani při bezlepkové dietě je vhodný ovocný (bylinkový) čaj,
müsli (bezlepkové) či pečivo (bezlepkové) s pomazánkou
(například rybí, mrkvová, vajíčková), s máslem, kvalitní
šunkou, taveným sýrem, slaný pohankový koláč, jáhly s
ovocem, vločky s ovocem a medem.
Svačina
Denní
dávka vitamínu se v jídelníčku dá splnit vhodnou ovocnou
(zeleninovou) svačinou: například banán, meloun, blumy, broskve,
jablka, mrkvový salát, citrusy.
Oběd
Správný
oběd se skládá ze dvou chodů: z polévky a hlavního jídla.
Polévka může být jakákoliv, důležité je, aby nebyla zahuštěná
moukou, vhodná je například polévka hrášková, gulášová,
kmínová s vejci, hovězí vývar s bezlepkovými těstovinami,
zeleninová, koprová, celerová. Jako hlavní jídlo je vhodné
například pečené kuře s dušenou rýží, bezlepkové jahodové
knedlíky, plněné papriky sójovým masem, rajská omáčka a
bezlepkové těstoviny, španělský ptáček a dušenou rýží,
grilovaný pstruh s bramborovou kaší, pečený králík s dušeným
zelím a bramborovým knedlíkem, čočka s vejcem, ryba s bramborem
a zelenými fazolkami, rýže s kuřecím masem a žampiony.
Svačina
Odpolední
svačina může být nápaditější, k pití je vhodné mléko/mléko,
k jídlo například: perník, knockebrot, jogurt s ovocem,
bezlepkový croissant, šlehaný tvarohem, jáhlový nákyp s
meruňkami, pohankové palačinky s ovocem.
Večeře
I
večeře může být velmi pestrá: zapečené brambory se špenátem
a sýrem, kuřecí nudličky s cuketou a těstovinami, pohankový
chléb s tvarohovou pomazánkou, jáhlová kaše s jablky a skořicí,
lasagne s mletým masem, pohankové rizoto se žampiony, zapečené
toasty se šunkou, žampiony plněné nivou, bezlepkové těstoviny s
dýní a žampiony, zelenina s kozím sýrem, zapečený fenykl.
Zdroj: Bezlepková dieta
Využití pohanky
Následující potraviny obsahují pohanku a lze je podávat bez masa a mořských plodů:
- pohankové palačinky,
- pohankové chleby,
- pohankové muffiny,
- pohankové krekry,
- pohankové bagely,
- pohankové sušenky,
- pohankové tortilly,
- některé snídaňové cereálie,
- pohanková krupice,
- pohanková kaše,
- pohankový salát s houbami a petrželovým olejem,
- pohankové nudle,
- japonské nudle soba,
- kalifornské pohankové chapati,
- kasha knishes.
Pohankové nudle se po staletí jedí v Tibetu a severní Číně, kde je vegetační období příliš krátké na pěstování pšenice. Při výrobě pohankových nudlí se používá dřevěný lis k lisování těsta, kterou rovnou padá do horké vroucí vody. Staré lisy nalezené v Tibetu a Shanxi mají stejné základní konstrukční prvky. Japonci a Korejci se od nich možná naučili proces výroby pohankových nudlí.
Pohankové nudle hrají hlavní roli v kuchyních Japonska, kde se jím říká soba a Koreje, kde mají názvy naengmyeon, makguksu a memil guksu. Soba nudle jsou v Japonsku předmětem hlubokého kulturního významu. Obtížnost výroby nudlí z mouky bez lepku vyústila v tradiční umění vyvinuté kolem jejich ruční výroby. Z pohankového škrobu se vyrábí želé nazývané v Koreji memilmuk.
Pohankové nudle se objevují také v Itálii, s těstovinami di grano saraceno v regionu Apulie v jižní Itálii a pizzoccheri v regionu Valtellina v severní Itálii.
Pohanková krupice se běžně používá v západní Asii a východní Evropě. Kaše byla běžná a často je považována za definitivní selský pokrm. Vyrábí se z pražených krup, které se vaří s vývarem na texturu podobnou rýži nebo bulguru. Pokrm se rozšířil do Severní Ameriky, kam jej přivezli ukrajinští, ruští a polští imigranti, kteří mu říkali kaša, a mísili ho s těstovinami nebo používali jako náplň do kapustových závitků (plněné zelí), knishe a blintze. Pohanka připravená tímto způsobem se tak v Severní Americe nejčastěji nazývá kasha. Kroupy byly celosvětově nejrozšířenější formou pohanky během 20. století, jedly se především v Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Rusku, Ukrajině, Bělorusku a Polsku, nazývané grechka (řecky zrno) v běloruštině, ukrajinštině a ruštině.
Pohankové palačinky se jedí v několika zemích. Jsou známé jako pohankové blini v Rusku, galettes bretonnes ve Francii, ployes v Acadia, poffertjes v Nizozemsku, boûketes v oblasti Valonsko v Belgii, kuttu ki puri v Indii a kachhyamba v Nepálu. Podobné palačinky byly běžným jídlem v dobách amerických pionýrů. Jsou lehké a pěnivé. Pohanková mouka dodá palačinkám zemitou, jemně houbovou chuť.
Kynuté placičky zvané hrechanyky se vyrábí na Ukrajině.
Zdroj: Dna a pohanka
Cukrovka, dieta, tabulky
Dietu při cukrovce je nutné přizpůsobit individuálnímu zdravotnímu stavu pacienta – podle něj se řídí množství konzumovaných sacharidů. Proto zde univerzální předpis neexistuje. Fungují základní zásady, ale přesná množství je nutné určit podle jednotek inzulinu či medikamentózní léčby. Je zároveň nezbytně nutné přísně hlídat pravidelný stravovací režim a nikdy nehladovět. Vše musí být pod dohledem lékaře.
Potraviny nevhodné pro diabetiky
Nevhodné potraviny:
- bílé pečivo a chléb
- tučné maso a uzeniny
- smažená jídla – včetně smažené zeleniny (například květák nebo žampiony)
- sádlo, máslo, živočišné oleje, kokosový a palmový olej
- plnotučné mléko a mléčné výrobky, mléčné koktejly, šejky
- uzeniny, slanina, červené maso
- sladkosti – cukrovinky, sušenky, bonbony, palačinky, koblihy
- sušené ovoce, rozinky
- sladké ovocné džusy
- slazené limonády
- slané pochoutky – brambůrky, preclíky, tyčinky, hranolky
- přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce
- ořechy
Méně vhodné potraviny:
- vaječné těstoviny
- plnotučné mléko a mléčné výrobky
- příliš sladké druhy ovoce – hrušky, švestky, banán, hroznové víno
Potraviny a jejich glykemický index – seznam
Glykemický index je poměrné číslo, které udává schopnost (rychlost) sacharidové potravy zvýšit glykemii (hladinu glukózy) v krvi. Za základ (index 100) je zvolena glukóza, jejíž vstřebání do krve z potravy je nejrychlejší. Tento index má pomoci diabetikům při volbě vhodné skladby denního jídelníčku. Platí pravidlo, že čím nižší glykemický index, tím delší trávení a tím pomalejší vstřebávání (štěpení) cukrů do krve a tím menší výkyvy glykemie mezi jednotlivými jídly. Hodnotu glykemického indexu ještě dále snižuje kombinace sacharidové potravy s potravou obsahující tuky a bílkoviny, což dále prodlužuje trávení a zajišťuje ještě rovnoměrnější vstřebávání cukru do krve. Potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují pomaleji glukózu do krve, způsobují menší kolísání hladiny cukru v krvi (oscilaci), zvyšují citlivost na inzulin, vyvolávají menší pocit hladu, zlepšují spalování tuků, po cvičení pomáhají lépe doplnit zásoby svalové glukózy.
Chléb, pečivo – glykemický index (GI):
- bageta – 95
- chléb libanonský – 86
- pufované rýžové koláčky – 82
- chléb bezlepkový – 79
- houska hvězdička (Keiserova) – 73
- bagel – 72
- chléb Kavli – 71
- chléb světlý – 70
- chapati – 63
- chléb s máslem a džemem – 62
- chléb pita – 57
- chléb slunečnicový – 57
- chléb ovocný (sušené ovoce) – 54
- chléb tmavý celozrnný – 53
- chléb pohankový – 47
- chléb tmavý Fit – 41–55
Sladké pečivo – GI:
- lívanec, lívanečky – 67–85
- kobliha – 76
- vafle – 76
- donut – 75
- croissant – 67
- muffin – 62
- listové těsto – 59
- piškotový dort – 46
Sušenky –GI:
- Bebe jemné sušenky – 67
- Mars – 65
- müsli tyčinka s ovocem – 61
- Digestive sušenky – 59
- Bebe Dobré ráno čokoládové – 57
- Snickers – 55
- sušenky Prince, Disko – 52
- Bebe Dobré ráno s medem a oříšky – 51
- Twix – 43
- sušenky Polomáčené – 42
Snídaňové cereálie – GI:
- Chocapic – 84
- rýžové burizony – 82
- cornflakes – kukuřičné lupínky – 81
- ovesná kaše – 50–65
- müsli vločky Natura bez cukru – 40–57
Sladkosti – GI:
- čokoláda mléčná – 41
- nutela – 33
- lentilky – 33
- čokoláda hořká – 22
Zmrzliny – GI:
- zmrzlina ovocná netučná – 61
- zmrzlina nízkotučná jogurtová – 43
- zmrzlina smetanová – 38
Sladidla – GI:
- maltóza – 105
- glukóza – 100
- sacharóza – 68
- med – 55
- laktóza – 46
- fruktóza – 19
Ovoce – GI:
- datle sušené – 103
- meloun vodní (červený) – 72
- meloun ananasový – 65
- kompot – 40–64
- fíky – 61
- hrozinky – 60
- ananas – 59
- hroznové víno červené – 59
- papája – 59
- meruňka – 57
- ovocný salát – 55
- džem – 55
- kiwi – 53
- banán – 52
- mango – 51
- hroznové víno bílé – 46
- broskve – 42
- pomeranč – 42
- jahody – 40
- švestky – 39
- hruška – 38
- jablko – 38
- sušené ovoce – 29
- grapefruit – 25
- třešně – 22
Zelenina – GI:
- pastinák – 97
- dýně – 75
- tuřín – 72
- červená řepa – 64
- sladká kukuřice – 53
- hrášek – 48
- zelené fazolky – 48
- mrkev – 41
- ostatní druhy zeleniny mají nízký GI
Přílohy – GI:
- rýže jasmínová – 109
- rýže – 50–90
- brambory pečené – 85
- bramborová kaše instantní – 80
- brambory z mikrovlnky – 79
- hranolky – 75
- bramborová kaše – 70
- gnocchi – 68
- brambory z páry – 65
- špagety vařené – 40–65
- rýže basmati – 58
- brambory nové – 57
- bramborové knedlíky – 52
- brambory vařené – 50
- fazole v tomatové omáčce – 48
- makarony – 47
- brambory jamy – 37
- cizrna – 33
- fazole – 29
- čočka – 26
- hrách – 22
- sójové boby – 18
Obiloviny – GI:
- pšenice – 90
- proso – 71
- kuskus – 65
- oves – 59
- semolina (tvrdá pšenice) – 55
- pohanka – 54
- pšenice špalda (bulgur) – 48
- žito – 34
- amarant – 34
- ječmen – 25
Maso – GI:
- kuřecí nugety – 46
- rybí prsty – 38
- párek – 28
Mléčné produkty – GI:
- mléko kondenzované – 61
- sójový jogurt – 50
- pudink čokoládový – 47
- Actimel – 46
- sójové mléko – 44
- pudink vanilkový – 40
- jogurtový nápoj – 38
- šodó – 38
- mléko čokoládové – 34
- jogurt nízkotučný ovocný – 32
- mléko nízkotučné – 32
- mléko plnotučné – 27
- jogurt netučný s umělým sladidlem – 14
Slané mlsání – GI:
- preclíky – 83
- popcorn – 72
- bramborové lupínky – 54
- ořechy – 14–22
Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny
Recepty
pro bezlepkovou dietu
BEZLEPKOVÝ
CHLÉB
Ingredience
500 g
mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)
250 ml
vody
200 ml
mléka
1 lžička
soli
3 lžíce
oleje
2 lžíce
octa
1 lžíce
cukru
1 a ½
sáčku sušeného droždí
1 hrst
chia semínek
1 lžička
chlebového koření
Postup
Do
nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí,
cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně
promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu
vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia
semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě
220 °C.
MRKVOVÉ
MUFFINY
Ingredience
½ hrnku
jablečného pyré
½ hrnku
oleje
3 lžíce
rozmixovaného lněného semínka
8 lžic
vod
1 a ½
hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)
½ hrnku
kokosu
½ hrnku
třtinového cukru
1 lžička
prášku do pečiva z vinného kamene
1 lžička
skořice
Muškátový
oříšek
Sušený
mletý zázvor
Sůl
3 hrnky
nastrouhané mrkve
Postup
V jedné
nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a
vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový
cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku,
sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě
směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky
se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při
teplotě 170 °C asi půl hodiny.
RÝŽOVÉ
VLOČKY S OVOCEM
Ingredience
200 g
rýžových vloček
700 ml
mléka
Špetka
soli
1
vanilkový cukr
Ovoce
(jahody, jablka, hrušky, atd.)
Postup
Vločky se
společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do
této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené
ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.
ZELENINA
S KOZÍM SÝREM
Ingredience
Libovolné
množství oblíbené zeleniny
Olivový
olej
1 cibule
1
stroužek česneku
Pepř
Sůl
Bazalka
Kozí
sýr
Postup
Oloupeme si
a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé
plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém
oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí
pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím
sýrem.
RÝŽE
S KUŘECÍM MASEM A ŽAMPIONY
Ingredience
1
balíček rýže
1 kuřecí
prso
1 cibule
Žampiony
Sůl
Pepř
Olivový
olej
Voda
Citrónová
šťáva
Petržel
Postup
Rýže se
uvaří podle návodu. Kuřecí maso se omyje a nakrájí. Kousky
kuřecího masa se osolí, opepří a na olivovém oleji se osmahnou.
K masu se přidá nakrájená cibule a žampiony. Vše se
osmahne a pak zalije vodou a dusí se. Maso se pak dochutí solí,
pepřem, citronovou šťávou a podle chuti i případně petrželí.
POHANKOVÉ
PALAČINKY S OVOCEM
Ingredience
2 hrnky
pohankové mouky
500 ml
mléka
1 vejce
Sůl
Třtinový
cukr
Tvaroh
Ovoce
Postup
Do
zahřátého mléka se přidá vejce, mouka, trocha soli a třtinového
cukru. Vytvoří se směs, která se nalévá na pánev. Osmahnou se
palačinky, které se pak potřou tvarohem (může být oslazený) a
ozdobí ovocem podle chuti (banán, jahody, borůvky, maliny, atd.).
ZAPEČENÝ
FENYKL S RAJČATY A PARMEZÁNEM
Ingredience
Fenykl
Rajčata
Pórek
Česnek
Parmezán
Olivový
olej
Pepř
Tymián
Sůl
Postup
Nejprve se
fenykl omyje, odstraní se jeho svrchní listy a odkrojí se stopka.
Pak se teprve fenykl nakrájí na plátky, které se orestují na
olivovém oleji. Orestované plátky se vloží do nádoby na
zapékání, na ně se pokládají kousky rajčat, pórku a česnek.
Vše se opepří, osolí, přidá se tymián a vše se ještě na
závěr důkladně posype parmezánem. Pokrm se peče v troubě
asi 15 minut na 200 °C.
SLANÝ POHANKOVÝ KOLÁČ
Ingredience
1
hrnek pohankové mouky
1
hrnek kukuřičné mouky
2
vejce
½
hrnku oleje
1
hrnek vody
1
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
1
lžička soli
Zelenina
Oregano
Bazalka
Postup
Všechny
ingredience se smíchají a vytvoří se těsto, které se vloží na
plech a rozprostře se po něm. Na těsto se vkládá nakrájená
zelenina podle chuti (rajčata, cuketa, olivy, cibule a další). Vše
se dochutí oreganem a bazalkou. Poté se plech vloží do trouby a
peče se asi 15 minut na 200 °C.
JÁHLOVÝ
NÁKYP S OVOCEM
Ingredience
1
hrnek jáhel
Voda
Ovoce
Rozinky
Ořechy
Skořice
Třtinový
cukr
Postup
Nejprve
je třeba jáhly důkladně promýt a třikrát spařit. Poté se
vaří asi půl hodiny. Na vymazaný plech se dá část jáhel, na
ni se pokládají plátky ovoce, ořechy a rozinky. Celé se to
posype skořicí a zbytkem jáhel. Nákyp se peče asi půl hodiny
při teplotě 200 °C.
CANDÁT
SE ŠŤOUCHANÝMI BRAMBORY A ZELENÝMI FAZOLKAMI
Ingredience
Filet
z candáta
Brambory
Zelené
fazolky
Rozmarýn
Oregano
Petržel
Pažitka
Olivový
olej
Máslo
Citrón
Sůl
Postup
Filety
z candáta se omyjí, osuší, pak se osolí. Připraví se pánev
s olivovým olejem, na kterém se filety osmaží s rozmarýnem
a oreganem. Mezitím se uvaří brambory, scedí se a rozmačkají.
Do brambor se přidá trocha másla, cibulky, petrželky a pažitky.
Zelené fazolky se připraví na páře. Na závěr se ryba pokape
citrónem.
TĚSTOVINY
S DÝNÍ A ŽAMPIONY
Ingredience
Bezlepkové
těstoviny
Žampiony
Malá
dýně
Olivový
olej
Zelenina
Jarní
cibulka
Česnek
Sůl
Pepř
Špenát
Nastrouhaný
parmezán
Postup
Těstoviny
se povaří podle informací na jejich obalu. Žampiony a dýně se
nakrájí na kousky. Na olivovém oleji se osmahnou kousky zeleniny
s jarní cibulkou a česnekem. Žampiony a dýni se přidají
k zelenině. Směs se osolí, opepří a přidá se špenát.
Chvíli se směs podusí. Nakonec se těstoviny promíchají se
zeleninovou směsí, dochutí se a přidá se parmezán.
KREKRY
Ingredience
85
g bezlepkové mouky
15
g kukuřičné mouky
25
g másla
30
ml smetany
½
vejce
10
g cukru
2,5
g soli
2
g kypřícího prášku
10
g máku
Postup
Všechny
ingredience se smíchají a vytvoří se těsto, až na mák, který
se nechá na posypání. Těsto zabalené v potravinářské
fólii se nechá asi hodinu uležet. Poté se z těsta vyválí
placka a z ní se vykrájí tvary krekrů. Krekry se posypou
mákem a solí. Pečou se asi 20 minut při teplotě 170 °C.
BEZLEPKOVÁ
VEKA
Ingredience
250 ml
bílého jogurtu
450 ml
mléka
3 lžíce
oleje
1 lžíce
cukru
450 g
bezlepkové mouky
1 a ½
lžičky soli
1 a ½
balíčku sušeného droždí
Postup
K pečení
této veky je vhodné použít pekárnu. Do pečící nádoby se
nalije mléko, jogurt a olej, přidá se cukr, sůl a bezlepková
mouka. Nakonec se přidá sušené droždí. V pekárně se pak
zvolí program na pečení bezlepkového chleba.
CUKETOVÉ
LASAGNE
Ingredience
1 cuketa
2 lilky
3
rajčata
4 vejce
½ kg
mletého masa
150 ml
smetany
Bezlepková
strouhanka
200 ml
bílého jogurty
3 lžičky
kukuřičného škrobu
Tymián
Sůl
Pepř
2
stroužky česneku
4
brambory
Máslo
Postup
Cuketu a
lilky je potřeba nakrájet na tenké plátky. Brambory se musí
oloupat a uvařit. Mleté maso se dochutí solí, pepřem, česnekem,
tymiánem a dvěma vajíčky. Do zapékacího pekáčku se nejprve
naskládají plátky uvařených brambor, přidá se vrstva
ochuceného mletého masa, po ní vrstva nakrájené cukety a lilků
a plátky rajčat, takto se vrstvy budou střídat. Nakonec se
přelijí smetanou. Pokrm se peče zhruba půl hodiny při teplotě
180 °C. Potom se ještě přeleje směsí jogurtu s vejci a
kukuřičným škrobem a v troubě se dopeče.
BEZLEPKOVÉ
TAŠTIČKY
Ingredience
Bezlepkové
listové těsto
Bezlepková
mouka
Bezlepková
šunka
Sýr
Vajíčko
Postup
Šunka a
sýr se nakrájí na malé kostičky. Vál se musí poprášit
bezlepkovou moukou, aby se na něj těsto nelepilo. Těsto se rozválí
a vykrajují se z něj kolečka, která se naplní směsí a
jejich kraje se zmáčknou k sobě, aby se těsto spojilo.
Taštičky se potřou vajíčkem. Pečou se asi 5 minut.
ZELENINOVÉ
KARBANÁTKY
Ingredience
10 dkg
jahelných vloček
Mrkev
Celer
Petržel
Cibule
Česnek
2 vejce
Bezlepková
mouka
Sůl
Kukuřičná
strouhanka
Sádlo
Postup
Zelenina se
nastrouhá (případně nakrájí na malé kostičky) a ve slané
vodě uvaří. Uvařená zelenina i s vývarem se přidá
k vločkám, poté se přidá česnek, vejce, směs se osolí a
zamíchá. Počká se, až vločky nabobtnají. Pokud je těsto
řídké, zahustí se bezlepkovou moukou. Poté se pomocí lžíce
tvarují karbanátky a obalují se v kukuřičné mouce. Nakonec
se osmaží na sádle.
BROKOLICOVÝ
KOLÁČ
Ingredience
Brokolice
1 hrnek
bezlepkové krupice
1 hrnek
bílého jogurtu
2 lžičky
hořčice
1 lžička
Dijon hořčice
2 lžíce
pažitky
1 vejce
1 lžička
prášku do pečiva
Sůl
Pepř
Postup
Brokolice
se uvaří v osolené vodě. Krupice se smíchá s bílým
jogurtem, přidá se vejce a hořčice. Směs se nechá asi 2 hodiny
uležet. Pak se přidá prášek do pečiva, sůl, pepř, pažitka a
vše se promíchá. Vloží se do vymazané formy a těsto se proloží
brokolicí. Koláč se peče asi půl hodiny na 170 °C.
BEZLEPKOVÉ
LÍVANCE
Ingredience
3 vejce
1 lžíce
vody
1 lžíce
vanilky
2 lžíce
javorového sirupu
2 hrnky
mandlové mouky
¼
lžičky soli
¼
lžičky jedlé sody
50 ml
oleje
Postup
Vejce,
voda, vanilka a javorový sirup se v míse našlehají, pak se
přidá mouka, soda a sůl. Lívance se pečou na pánvi a mohou být
podávány s ovocem, s javorovým sirupem, medem, tvarohem
atd.
OVOCNÉ
KNEDLÍKY
Ingredience
150 g
pohankové krupice
400 ml
mléka
1 vejce
20 g
hnědého cukru
Sůl
150 g
pohankové mouky
Ovoce
Postup
Do mléka
se přidá krupice a uvaří se hustá kaše, která se pak nechá
vychladnout. Promíchá se s vejcem, cukrem, špetkou soli a
pohankovou moukou. Vytvoří se těsto, které se na válu rozválí
a z něho se vykrajují kolečka, do nichž se balí ovoce a kraje
těsta se pak spojí. Knedlíky se vaří v osolené vodě asi 8
minut.
ZELENINOVÝ
VÝVAR S NOKY
Ingredience
350 ml
zeleninového vývaru
140 g
kukuřičné krupice
Sůl
Pepř
Muškátový
oříšek
1 vejce
1 lžíce
smetany
2 lžíce
petrželky
1 l
zeleninového vývaru
Postup
Zeleninový
vývar se přivede k varu a postupně se do něj sype kukuřičná
krupice a znovu se povaří. Krupice se vaří asi 5 minut a pak se
nechá nabobtnat. V jiném hrnci se zatím nechá vařit osolená
voda. Nabobtnaná kukuřičná hmota se osolí, opepří a dochutí,
nechá se vychladnout a potom se do ní vmíchá vejce a smetana
s bylinkami. Pomocí lžiček se z hmoty vytvoří nočky,
které se povaří v osolené vodě, dokud nevyplavou nahoru.
Potom se přidají do zeleninového vývaru.
COOKIES
Ingredience
200 g
bezlepkové mouky
120 g
másla
120 g
cukru
1
vanilkový cukr
Špetka
soli
1 vejce
4 g
kypřícího prášku
Postup
Máslo se
nechá změknout a pak se utře s vejci a cukrem. Do této směsi
se vmíchá mouka, prášek do pečiva a sůl. Dále se přidají
další libovolné ingredience (ořechy, čokolády, atd.), těsto se
nechá chvílí odstát. Na pečící papír se pak vkládají pomocí
lžíce malé sušenky. Pečou se asi 15 minut při teplotě 180 °C.
Zdroj: Bezlepková dieta