Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POMŮCKA

OBSAH

Hlavové nervy – pomůcka

Didaktická pomůcka k zapamatování názvů hlavových nervů vychází z prvních písmen latinských názvů a je dána do slovní hříčky. Vypadá takto: Oh Oh Oh, To Touch And Feel Virgin Girl's Vagina And Hymen:

  • n. olfactorius
  • n. opticus
  • n. oculomotorius
  • n. trochlearis
  • n. trigeminus
  • n. abducens
  • n. facialis
  • n. vestibulocochlearis
  • n. glossopharyngeus
  • n. vagus
  • n. accessorius
  • n. hypoglossus

Didaktická pomůcka pro funkci hlavových nervů je: Some Say Marry Money, But My Brother Says Big Breasts Matter More:

  • sensitivní
  • motorická
  • both (obojí)

Zdroj: Hlavové nervy

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Neubauerová.

Dobrý večer,
dnes jsem poslouchala rádio Čr. Brno. Byl tam dotaz na vybočený palec.
Ráda bych dostala radu, jestli se s tím dá něco dělat a jak postupovat.
Děkuji, Alena Neubauerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vybočený palec se léčí nasazovací ortézou, která vrací palec blíže původní polohy. Tady je vidět, jak tato pomůcka vypadá: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač

Na co je dobrý Anurex?

Anurex je léčebná pomůcka, vyrobená z chirurgického plastu o velikosti malíčku, poskytující okamžitou úlevu od bolesti, svědění, zánětu a krvácení z hemoroidů. V plastovém aplikátoru je uzavřena chladicí kapalina, která se po zmražení aplikuje přímo do řitního otvoru. Chlad vyvolává zmenšení krevních cév v postižené oblasti, což zmírňuje otok tkáně, snižuje krvácení, bolest a svědění. Anurex umožňuje léčbu zanícené hemoroidální tkáně. Tato lékařská pomůcka zajišťuje, že nedojde k poškození rektální tkáně. Anurex je bez vedlejších účinků a snadno se používá. Doporučená léčba je dvakrát denně po dobu osmi minut, ale může být používán tak často, jak je potřeba.

Zdroj: Anurex na hemoroidy

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den, po pročtení příspěvků doufám, že mě také uklidníte, jako tady spousty lidí přede mnou Už asi tak před 5 týdny jsem si všimla černých flíčků na palcích u nohou. Nehty si lakuji, tak je nesleduji, každý den, ale každopádně nemám pocit, že by to odrůstalo. Je mi divné, že je to totožné na obou nohách - nevhodná obuv? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odpověděla jste si sama správně. Příčinou je dlouhodobě nevhodná obuv. Dlouhou dobu používáte úzkou a krátkou obuv, což vám deformuje palec a čtvrtý a pátý prst na obou nohách. Oba palce jsou vbočené a tlačí na druhý prst tak silně, že se tvoří miniaturní krevní výrony. Malinkaté množství krve se vylilo do tkáně nehtového lůžka a protože je to v lůžku a ne v nehtu, tak se to nepohybuje. Postupem času se to ztratí, ale jen když zastavíte příčinu. V první řadě je třeba používat boty s dostatečným prostorem pro prsty, obvykle stačí o číslo větší boty. Pro narovnání prstů se ve vašem případě hodí pomůcka, kterou můžete vidět tady: www.zbozi.cz/vyrobek… Popřípadě můžete experimentovat a vyzkoušet další korektory na vbočený palec, které můžete vidět tady: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Bolest paty v klidu

Bolest paty v klidu může být způsobena v souvislosti s nošením nevhodné obuvi, která postihuje především ženy nosící obuv na vysokých podpatcích. Další možnou příčinou je Haglundova exostóza, což je onemocnění způsobující otok na zadní straně paty. K léčbě se používá podpatěnka – ortopedická pomůcka zmírňující bolest paty.

Zdroj: Bolest paty

Co je to epikondylární páska

Epikondylární páska je léčebná pomůcka, která slouží jako podpůrná terapie při různých onemocněních, nejvíce však při epikondylitidě (viz níže). Epikondylární páska je opatřena komfortní tlakovou pelotou s možností individuálního nastavení komprese v oblasti předloktí. Používá se například při entezopatii v oblasti lokte, což je takzvaný tenisový a oštěpařský loket. Velikost pásky je univerzální.

Zdroj: Epikondylární páska

Rozdrcený acylpyrin

Acylpyrin je nejen skvělá pomůcka při bolestech hlavy a jiných, ale může také pomoci při bělení prádla. Rozpusťte pět tabletek acylpyrinu ve vodě a přidejte směs k bílému prádlu. Prádlo nechte nasáknout touto směsí a pak jej dejte do pračky. Toto praktikujte opravdu jen na bílé prádlo. Pozor na barevné modifikace acylpyrinu, jinak by prádlo mohlo získat barevný nádech.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo

Esenciální aminokyseliny – pomůcka

Mnemotechnické pomůcky pro esenciální aminokyseliny: Metoda (Met) Letální (Leu): Lísavá (Lys) Fena (Phe) Trhala (Thr) Trpícímu (Trp) Invalidovi (Ile) Varle (Val)

V anglicky mluvících zemích se údajně používá toto: PVT TIM HALL – jako „Private Tim Hall“ (private zde znamená vojín) Phenylalanine, Valine, Tryptophan; Threonine, Isoleucine, Methionine, Histidine; Arginine, Lysine, Leucine

Další dělení aminokyselin podle R řetězce:

  • alifatické: Gly, Ala, Val, Leu, Ile
  • s OH skupinou: Ser, Thr, Tyr
  • s atomy síry: Cys, Met
  • s kyselou skupinou nebo jejím amidem: Asp, Asn, Glu, Gln
  • s bazickou skupinou: Arg, Lys, His
  • s aromatickým jádrem: His, Phe, Tyr, Trp
  • iminokyselina: Pro

Zdroj: Esenciální aminokyseliny

Mnemotechnické pomůcky

Mnemotechnické použití rýmu nebo pomocí barev či obrázků, které vám zobrazí zapamatované informace. Tyto nástroje jsou pouze ve vaší fantazii. Neexistuje žádný obecný způsob, jak tvořit mnemotechnickou pomůcku, protože správná mnemotechnická pomůcka bude založena na tom, jak byly v danou chvíli danému jedinci věci zobrazeny, jak a co při tom cítil, slyšel, viděl, atd. Toto jsou všechno věci, které při dalším opakování mohou podnítit vybavení si v tu samou chvíli uložené informace. Mezi mnemotechnické pomůcky patří různé vtipné zkratky, vtipy nebo dokonce věty se slovy, na které se snažíte vzpomenout.
 

Zdroj: Rady jak si zlepšit paměť

Historie a původ

Zpravidla se klíče odkládají v bytě v předsíni, kde je pro ně vytvořené místo, věšák, šuplík nebo nějaký košíček. O klíčích je dobré mít dostatečný přehled a důležité je, abyste je nemuseli stále hledat, ale při odchodu z domácnosti pouze sáhli a mohli jít.

Materiál, ze kterého se pomůcka k uložení klíčů vyrábí, může být velice variabilní, může se jednat o kov, dřevo, plast, nikl, hliník, sklo a mnoho dalších.

Chcete-li, aby klíče nebyly vidět, pořiďte si elegantní skříňku. Některé věšáky mohou být zároveň organizéry na došlou poštu, jiné vám zprostředkují svěží designový zážitek – třeba držák na klíče ve tvaru elektrické zásuvky s klíčenkami ve veselých barvách.

Zdroj: Věšák na klíče

Léčba

Léčba rakoviny dásní je převážně chirurgická. Vzhledem k často pozdní diagnostice onemocnění bývá nutné operovat i přilehlé tkáně, na které se již onemocnění rozšířilo, a pacient navíc absolvuje ozařování. Pozdní stadia rakoviny dásní bývají obtížně léčitelná. Pokud nádory zasahují do oblasti tvrdého patra, bývá potřeba zhotovit takzvaný obturátor, což je protetická pomůcka, která uzavírá otvor vzniklý v tomto případě při operaci nádoru. Zamezuje tak spojení dutiny ústní s dutinou nosní, případně čelistní, což by vedlo k nesnázím při jídle, pití a mluvení. Obturátor má i význam preventivní – kvůli zadržování nečistot a bakterií by v čelistní a nosní dutině vznikaly časté záněty.

Zdroj: Rakovina dásně

Čaj jako pomůcka pro krásu

Kosmetické firmy dávají čaje jako přísady do parfémů, hydratačních a čisticích prostředků, také ho lze nalézt v zubní pastě a ústní vodě, deodorantech, osvěžovačích kůže ba i dokonce v make-upu. Před tím, než si koupíte jakýkoliv komerční zdravotní nebo kosmetický produkt, tak si řádně přečtěte etiketu, protože může dojít k záměně pravých lístků čaje za bylinný extrakt. Jen proto, že výrobce tvrdí, že v jeho výrobku je čajový extrakt neznamená, že tam opravdu je obsažen produkt z čaje a může jít jen o dobrý obchodní trik, který apeluje na ty z nás, kteří oceňují sílu čaje v kosmetice. Na druhou stranu existují výrobky, které obsahují skutečný čaj, například zelený čaj, bílý čaj a také některé voňavé čaje, ale záleží na výrobci. 

Zdroj: Léčivé účinky čaje v kosmetice

Pomůcka proti chrápání

Silikonová pomůcka proti chrápání, která se umísťuje na nos.

  • Materiál: silikon
  • Snadné použití, jemně udržuje rozevřené nozdry a usnadňuje tak dýchání.
  • Velikost ochranného pouzdra se zrcátkem uvnitř: cca 4 x 4,5 x 1 cm
  • Velikost pomůcky proti chrápání: cca 1,8 x 1,5 x 0,6 cm
  • Cena: silikonová pomůckaproti chrápání

Druhou pomůckou je SnoreCure, která účinně eliminuje vibraci měkkých tkání hltanu, a to pomocí lehkého předsunutí spodní čelisti a zlepšení průchodu vzduchu dýchacími cestami. SnoreCure bylo testováno na spánkové klinice Oxfordské univerzity s výbornými výsledky. Během jeho používání je zachováno přirozené dýchání ústy i nosem. Na vývoji se podílel jeden z hlavních odborníků na respirační onemocnění ve Velké Británii. V současné době je SnoreCure doporučováno na spánkových klinikách NHS (National Health System – Národní zdravotní služba) jako účinný prostředek k potlačení chrápání. Pomůže vám zbavit se chrápání zcela přirozeným způsobem.

Celkový tvar a způsob předsunutí spodní čelisti činí SnoreCure unikátní a vysoce efektivní pomůckou. Mezi její hlavní výhody patří delší životnost (více než 12 měsíců), jedna velikost pro všechny (není potřeba složité formování), umožňuje během spánku přirozeně dýchat nosem i ústy, vyrobena z vysoce kvalitního měkkého plastu, který je v ústech příjemný. Pro maximální komfort jej lze ostrými nůžkami upravit. Drží svůj tvar, zamezuje skřípání zubů.

Zdroj: Co proti chrápání

Nedostatek na trhu

Lék Undestor není v České republice od 1. 2. 2016 k dostání v žádné lékárně a je přerušeno i uvádění léčivého přípravku na trh.

Undestor totiž patří do skupiny léků obsahující látky ze skupin S1 – anabolické látky, které nelze pro léčbu registrovaných sportovců použít vůbec! Seznam léků, mezi které patří i Undestor, je vydáván jako pomůcka lékařům pro léčení sportovců na základě ustanovení Směrnice pro kontrolu a postih dopingu ve sportu. Podle této Směrnice jsou registrovaní sportovci povinni při užívání léků dodržovat určitá omezení. Lékař, který ví, že léčí sportovce, by měl zvolit alternativní léčbu bez zakázaných látek. Respektování těchto omezení lékařem i ostatními funkcionáři je v zájmu sportovce, který dobrovolně přistoupil na dodržování pravidel daného sportu. Tím se též zřekl nepatrné části lékařského tajemství, tedy hlášení léků orgánům ADV ČR (při dopingové kontrole do protokolu 7 dní zpětně a ve výjimečných případech je oprávněn předem žádat o terapeutickou výjimku).

Zdroj: Náhrada za Undestor

Podložka nebo vycpávka

Drdoly jsou hitem poslední doby. Pokud jste si až do této chvíle lámala hlavu nad tím, jak to všechny ty ženy vlastně dělají, věřte, že to není tak složité, jak se na první pohled může zdát. Můžete použít podložku nebo vycpávku, které vám dopomohou ke krásnému bohatému účesu. Každá pomůcka vám vytvoří jiný typ drdolu a je jen na vás, který si vyberete.

Drdoly jsou obecně považovány za jednoduché a rychlé účesy pro dlouhé vlasy. Na výrobu drdolů se používají podložky nebo vycpávky. Při použití podložky si vlasy sepněte do culíku. Podložku umístěte na konec culíku a začněte vlasy omotávat směrem nahoru. U hlavy podložku stočte, sepněte a vlasy rovnoměrně rozložte po celé podložce a zafixujte gumičkou. Nebo vlasy sepněte do culíku, podložku sepněte a protáhněte vzniklým otvorem culík. Zlehka se předkloňte a vlasy rovnoměrně rozprostřete po celé podložce. Gumičkou zajistěte vlasy okolo drdolu a přečnívající konce zajistěte pinetkami. Účes pomocí podložky vypadá takto.

Použitím vycpávky do drdolu docílíte i velmi originálního retro účesu. Na ten se používá takzvaná push-up vycpávka do drdolů na hřebínku. Je vhodná pro ženy s řídkými vlasy, kdy stačí účesu pomoci vycpávkou. Má velmi jednoduché použití a zajistí vám objemný účes po celý den. Na trhu jsou k dispozici různé barvy.

Zdroj: Návod na drdoly s podložkou

Ochlazování po sauně

Ochlazování není příjemné. Nikomu. Ale můžete si pomoci. Můžete si pomoci autosugescí a to takto: při pobytu v sauně, až se začnete řádně potit, tak začněte přemýšlet nad studenou vodou, která vás osvobodí z toho horka, studená voda bude vaším zachráncem. Až to nebude dále k vytržení, tak v tomto rozpoložení s myšlenkami na záchranu studenou vodou, opusťte saunu a běžte okamžitě do sprchy. Nasměrujte si proud studené vody na obličej a do otevřených úst. Zbytek vody nechte odttékat po těle přes prsa dolů. Začněte se pomalu otáčet okolo své svislé osy a dýchejte! Dýchejte zhluboka a rychle, co to jde. Klidně i zhluboka fuňte. Myslete na to, že si užíváte ledový nápoj, například půllitr studené limonády nebo piva, který naráz ve svých představách právě pijete. Stejně, jako ledový nápoj, polykáte a necháváte z úst přetékat ledovou vodu ze sprchy.

Tento manévr vám pomůže zvládnout signály, které přicházejí z pokožky při ochlazování. Když si jejich proud správně vysvětlíte (využijete efektu ledového nápoje), tak se tělo nedostane do kolapsu, který by vedl k předčasnému ukončení ochlazování. Ochlazování by mělo skončit až ve chvíli, kdy dopad studené vody kdekolov natěle již nevyvolává stresující pocity. Dýchání se uklidní a vy zcela čerství opouštíte sprchu a pokládáte se do vodorovné polohy, kde na několik minut zažijete pravou nirvanu. Až se vleže uklidní tlukot srdce, můžete saunu opakovat.

Benefity saunování spočívají právě v dobře provedeném ochlazování, protože při něm dochází k významným léčebným účinkům. Vyhřátí je jen pomůcka k tomu, abyste lépe zvládli ochlazení. Je to opravdu důležité správně pochopit.

Zdroj: Fleky na těle po sauně

Melír nebo barva

Melíry mohou být náročné, pokud jde o dobarvování a následnou péči. Jsou kadeřníci, kteří vám budou chtít aplikovat melír na celou délku vlasů znova a znova, což může vlasy extrémně vysušit a zničit. Promluvte si o tom s kadeřníkem předem, měl by vám následně zesvětlovat jen odrosty. V každém případě se melír stává určitým závazkem. Aby dobře vypadal, je třeba jej pravidelně obnovovat, i když u jemných přirozených odstínů nemusí být odrosty tak patrné. Melírované vlasy ale vždy vyžadují speciální regenerační péči v podobě kvalitních masek a šampónů, aby důsledkem vysušení nedošlo k jejich výraznému poškození.

Rozhodla jste se tedy pro změnu? Není třeba se pouštět do drastických operací, jako je ultra krátký účes nebo rudá barva na blonďaté kštici, postačí jen pár kapek barvy. Možná vám bude stačit jemné, ale viditelné zvýraznění pomocí alobalových proužků. Tak vzhůru do toho, ale mějte na paměti, že když se melíry nezdaří, máte pohromu na několik týdnů, možná měsíců. Navíc je to věc, kterou každý uvidí na první pohled. Zejména pak vy.

Pomůcka: Na melíry se používá i 4% peroxid, na poslední alobaly se pak dává 6%, tím se zajistí, že bude mít melír žlutou barvu při použití produktů od fy Wella.

Nevýhoda barvy na celou hlavu spočívá v tom, že barva rychleji odrůstá, a tak budete chodit častěji ke své kadeřnici, než tomu je u melíru. Melír je však pro vlasy škodlivější než barva. A rozhodně se do zákroku nepouštějte doma.

Melír se obvykle provádí s pomocí speciální čepice a háčku. Tuto metodu musí kadeřnice ovládat, při nezdaru můžete mít pocit, že máte obarvenou celou hlavu a nejsou viditelné žádné pramínky. Pokud kadeřnice použije alobal, tak pravidelnost, že někde pramínky jsou a jinde ne, úplně přebije přirozenost.

Zdroj: Melír

Běžné použití pampelišky

Nemusíte mít rakovinu, abyste z pampelišek měli prospěch. Z kořenů a listů se odpradávna připravují čaje a používají se k ozdobení jídel v boji proti široké škále onemocnění. Historicky se nejčastěji používal k léčbě onemocnění jater, ledvin, trávicích problémů, problémů se slezinou a dokonce i při hubnutí!

Pampeliška chutná hořce, ale i přesto obsahuje větší nutriční hodnotu než mnoho jiných druhů zeleniny. Ve skutečnosti má více vitamínu A než mrkev! Má vysoký obsah vitamínu C, riboflavinu, vitamínu B6, thiaminu, vápníku, mědi, manganu a železa! Také nabízí vysoký obsah bílkovin a vlákniny.

Játra a žlučník

Vitamíny a minerály obsažené v pampeliškách mohou pomoci vyčistit játra a pomoci tělu zbavit se toxinů. Ve skutečnosti v jedné studii na zvířatech zlepšila detoxikační schopnost jater o 244 procent! Ve studiích na zvířatech i na lidech bylo také prokázáno, že zlepšuje tok žluči, pomáhá předcházet žlučovým kamenům a léčí žloutenku.

Diabetes

Pampeliška pomáhá stimulovat slinivku břišní k produkci inzulínu, který stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Infekce

Pampelišky mají vysoký obsah antioxidantů a vitamínu C, takže mohou pomoci bojovat s infekcemi. Podle jednoho zdroje může každodenní pití pampeliškového čaje zabránit tomu, aby se infekce močových cest již někdy opakovala.

Srdeční choroby

Listy pampelišky jsou zcela jedlé a jsou nabité vlákninou. Bylo prokázáno, že diety s vysokým obsahem vlákniny snižují riziko srdečních onemocnění.

Hubnutí

Pampeliška se používá jako pomůcka při hubnutí po desetiletí díky svým diuretickým a probiotickým vlastnostem. V jedné studii testovali vliv na tělesnou hmotnost pokusných zvířat a zjistili 30% snížení počáteční hmotnosti. Bylo zjištěno, že samotný kořen obsahuje až 40 procent inulinu, sacharidu, který vyživuje přátelské střevní bakterie Bifidobacterium a Lactobacillus.

Zdroj: Kořen z pampelišky na rakovinu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP