Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PORODNICE

OBSAH

Balení tašky do porodnice

Do porodnice je dobré si nachystat dvě tašky, jednu s věcmi potřebnými na porod a na pobyt v nemocnici pro vás, druhou s věcmi pro děťátko. Tašky by měly být připraveny v dostatečném předstihu, což znamená dva až tři týdny před nástupem do porodnice. Také se vám budou hodit nápoje, časopisy a drobné občerstvení.

Zdroj: Co s sebou do porodnice

Poradna

V naší poradně s názvem PÁTÁ NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Roučková.

Vnučce je 3 půl roku, teď se jí narodila sestřička, jsou jí 4 dny,
může jít z porodnice domů, nehrozí jí pátá nemoc ? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

4 dny starému novorozenci přirozeně hrozí všechny infekční onemocnění, i pátá nemoc. Ale nestrachujte se zbytečně. Vaše vnučka bude pod dohledem pediatra a pokud se nemoc začne léčit včas, tak dítěti neublíží. Jsou-li matka i novorozeně v pořádku, tak není důvod k prodlužování hospitalizace. Těšte se na ně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pátá nemoc

Výbavička pro miminko do porodnice

Připravte si tašku do porodnice raději již dva týdny před plánovaným porodem, vystresovaný otec by těžko výbavičku pro miminko do porodnice připravoval.

Připravte si:

  1. balík jednorázových plen
  2. ortopedické kalhotky pro správný vývoj kyčelních kloubů, připínají se na papírové pleny
  3. vlhčené ubrousky (co nejméně parfémované)
  4. látkové pleny (na omývání, otírání při ublinkávání a podobně)
  5. jednorázové přebalovací podložky
  6. mastičku na zadeček
  7. vatové tyčinky do oušek a nosíku
  8. hřebínek na vlásky
  9. nůžtičky na nehtíky
  10. oblečení dle ročního období na cestu z porodnice (čepičku, košilku, overálek, ponožky, kabátek, rukavičky, dečku nebo fusak)
  11. autosedačku

Zdroj: Výbavička pro miminko

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ONEMOCNENI ZV.RUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Kratochvilova.

Prosim,mam dotaz..Vcera se babicce udelalo spatne a odvezla ji zachranka.Jde o to,ze nam lekar dnes oznamil,ze ma ruzi na noze...a ja ji vcera prevlekala a na postizenou nohu sahala.Syn si brzy privezou z porodnice miminko.Za jak dlouho by se mi nemoc mohla projevit...pokud jsem se nakazila a nebo poradte...jestli bych vubec mohla k miminku.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemoc růže zpusobují bakterie a její vývoj má několik stádií, přičemž jen při některých je možná nákaza. Přenos infekce probíhá dotykem přes vaší porušenou pokožku. Přes různé prasklinky na vaší kůži, ekzem, plíseň nebo jinak narušenou kůži. Pokud máte kůži zdravou a nemáte narušen imunitní systém a ani nemáte cukrovku, tak je přenos nepravděpodobný. Obvyklá inkubační doba od přenosu do vzniku infekce bývá 2 až 7 dní. Do týdne na sobě určitě poznáte, jestli k nákaze došlo či ne. Pro příště je potřeba po každém takovém dotyku ihned omýt ruce vodou a mýdlem a na závěr použít dezinfekční gel s alkoholem. Tím zcela zabráníte přenosu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc růže

Porodní plán z „Obilňáku“

Personál porodnice na Obilním trhu je zvyklý zacházet s porodními plány a pro personál je považuje za závazné. Personál porodnice je rovněž zvyklý spolupracovat s dulou. Podrobné informace o porodu v „Obilňáku“ naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Diskuze

V diskuzi EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tatiana.

Dobrý deň, už 10 mesiacov bojujem s dyshidrotickym ekzémom. Začalo to príchodom z pôrodnice. Ako správna matka som sa snažila dodržiavať hygienu pri novorodencovi. Neustále som si umývala ruky, používala antibakteriálne gély a mydlá to. Prvý pľuzgier a rana sa mi spravila na prostredníku. Neskôr po rozskriabani sae mi ekzém rozšíril na dlaň. po neúspešného liečbe ( kožná dr. ) su moje ruky dnes v hroznom stave. Akákoľvek manipulácia s dieťatkom je bolestivá, nehovoriac o srpche. Momentálne si ruky natieram kozim mliekom.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ekzém

Porodní plán v Motole

Personál porodnice Motol je zvyklý zacházet s porodními plány. Nepovažuje je však za závazné. Podrobné informace o porodu v Motole naleznete zde.

Pokud hledáte jiné porodnice z jiných regionů, tak informace o nich naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Poradna

V naší poradně s názvem POMŮŽE PROTI PLÍSNI NEHTŮ POUZE UŽÍVÁNÍ LORECYLU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stána-alien@seznam.cz.

ČETLA JSEM ŽE JE NUTNÉ léčbu Lorecylem doplnit vhodnými silnými antibiotiky aby se dostala plísen pryč .Prosím poradte,již dlouho se zkouším tohoto problému zbavit a marně.Naopak po užívání Exoderilu od kožního se mi rozjela plísen i na chodidlech nejen na nehtu.A to jsem si vzala do porodnice boty na koupání,pani uklízečku to tak vytočilo že mi je odnesla a podívejte jak jsem dopadla.To je úroven v našich porodnicích.Moc děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na plíseň nehtu i na plíseň na chodidlech vyzkoušej Clotrimazol Spray. Stříkej si ho dvakrát denně, ráno po probuzení a večer před ulehnutím po dobu 1 měsíce. Pak pokračuj již jen preventivně jednou denně před spaním až do úplného návratu do původního stavu nehtu (někdy i rok). Clotrimazol je volně prodejný a v praxi s ním máme velmi dobré výsledky při léčbě českých kmenů kožních plísní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pomůže proti plísni nehtů pouze užívání LORECYLU?

Taška pro dítě

Po narození potomka budete potřebovat:

  • pár novorozeneckých plen;
  • vatu nebo hadřík na mytí dítěte;
  • novorozeneckou sadu oblečení;
  • bavlněnou deku na zavinutí potomka.

Zdroj: Co s sebou do porodnice

Diskuze

V diskuzi PROBLEM SO STOLICOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natalka.

jedna sa o moju vnucku natalku bude mat 3 mesiace ma dakedy zelenkavu stolicu bez hlienov no vcera mala taku trosku sedo zelenu co to moze mat?mam strach poradite nam?ci je nutne odber stolice atd?inac ked sa narodila mala 2860g a 50cm ked ju pustili z porodnice tak schudla na 262g je taka ciperna na to ze je malicka teraz naposedy mala vahu cca pred dvoma tyzdnami 4.08 g asi za dva tyzdne pribere tak zhruba 300g nie je to malo?dakujem budem rada ked my odpisete a poradite ostavam s pozdravom vasa natalka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Problem so stolicou

Ukázka porodního plánu

Každá porodnice by měla mít nějakou brožuru nebo tiskopis, v nichž informuje potencionální rodičky o své filozofii a politice. Tyto informace by si měla žena prostudovat dřív, než začne porodní plán sepisovat, aby věděla, co má ve svém porodním přání zmínit, a také, s jakými názory se může ze strany porodnice setkat. Rodička by se měla zaměřit na možné alternativy porodu (přítomnost porodní židličky, porodního vaku, zapnutí CD přehrávače, zapálení vonného oleje a podobně), podporující polohy během porodu, zda je možné mít s sebou doprovod u porodu, na možnost využití epidurální anestezie nebo Entonoxu a další.

Porodní plán by měl být nedílnou součástí porodu, jak vypadá, naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Vize nemocnice Kolín

Nemocnice má nově zrekonstruovaný blok. Plánuje se opravení pavilonu O, kde by mělo být nové oční oddělení a ORL. Rekonstrukci by potřebovala i porodnice. Prostředky na opravy by měly vzejít z evropských fondů.

Autor: © svevi
Foto:
© ZyMos

Zdroj: Nemocnice Kolín

Porodní plán v Podolí

Personál porodnice Podolí je zvyklý zacházet s porodními plány. Podrobné informace o porodu v Podolí naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Porodní plán u Apolináře

Personál porodnice U Apolináře je zvyklý zacházet s porodními plány. Personál má maximální snahu vyhovět představě rodičky o způsobu vedení porodu, kterou vyjádřila v porodním plánu nebo verbálně, je-li to v souladu s postupy pro vedení porodu na jejich pracovišti, a umožňuje-li to momentální provoz na porodních sálech. Dojde-li ke komplikaci, rozhoduje o způsobu vedení porodu zásadně porodník, často po konzultaci s neonatologem. Podrobné informace o porodu u Apolináře naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Výbavička pro podzimní miminko

Pokud máte termín porodu na podzim, budete potřebovat:

  • soupravičku do porodnice velikost 56/62 – 1 ks
  • body s dlouhým rukávem ve velikosti 62 – 5 ks
  • bavlněné košilky nebo mikinky – 2 ks
  • bavlněné dupačky – 6 ks
  • sametové dupačky na chladnější počasí – 3 ks
  • kombinézka-overálek – 3 ks
  • bavlněné čepičky – 2 ks
  • teplá čepička-pletená nebo flaušová – 1 ks
  • přízové rukavičky – 1 ks
  • mikinky nebo svetříky, volte spíše rozepínatelné na patentky – 3 ks
  • bavlněné overálky na noc – 5 ks
  • ponožky – 5 ks
  • ortopedické kalhotky nebo kalhotky na pleny – 2 ks
  • bundička nebo kabátek z fleesu – 1 ks

Nakupujte velikost 62, nejdéle si ji děti užijí.

Zdroj: Výbavička pro miminko

Účinnost

Výsledky Hamiltonova hmatu jsou závislé na tom, zda je tělo ženy připraveno k porodu. Provedení před termínem porodu nebo při nepřipravených porodních cestách většinou vede jen ke špinění či poslíčkům (děložním kontrakcím, které nevedou k porodu). Nebo se také nemusí stát vůbec nic. Hmat se nesmí provádět v případech, kdy nejsou splněny podmínky pro spontánní porod.

Účinnost této metody záleží nejvíce na připravenosti těla na porod. Může se stát, že po samotném zákroku pošle ošetřující lékař těhotnou ženu domů s tím, že kdyby se porod rozjížděl, přijede žena do porodnice. Po Hamiltonově hmatu cítí nastávající maminka bolesti břicha, a pokud sílí, je to dobré znamení, protože se jedná o bolesti porodní.

Zdroj: Hamiltonův hmat

Výbavička pro miminko na zimu

Pokud se má vaše miminko narodit v zimě, budete potřebovat:

  • soupravičku do porodnice o velikosti 56/62 – 1 ks
  • body s dlouhým rukávem ve velikosti 62 – 5 ks
  • bavlněné košilky nebo mikinky – 2 ks
  • bavlněné dupačky – 6 ks
  • sametové dupačky na chladnější počasí – 3 ks
  • kombinézka – overálek – 3 ks
  • bavlněné čepičky – 2 ks
  • teplá čepička – pletená nebo flaušová – 1 ks
  • přízové rukavičky – 1 ks
  • mikinky nebo svetříky, volte spíše rozepínatelné na patentky – 3 ks
  • bavlněné overálky, které oceníte zejména na noc – 5 ks
  • ponožky – 5 párů
  • ortopedické kalhotky nebo kalhotky na pleny – 2 ks
  • bundička nebo kabátek z fleesu – 1 ks
  • zimní kombinéza – 1 ks
  • zimní fusak – doporučujeme volit kombi verze – 1 ks
  • teplá čepička a rukavičky – 1 ks
  • lehký fleesový overal – 1 ks

Velikost číslo 56 si kupte co nejméně, stačí maximálně 2 kousky od každého oblečení, kdykoliv si můžete potřebnou věc dokoupit.

Zdroj: Výbavička pro miminko

Porodnice

Poskytuje komplexní péči těhotným ženám, ženám s rizikovým těhotenstvím, rodičkám a ženám při spontánních i operačních porodech. Oddělení nese titul Baby Friendly Hospital. Velmi úzce spolupracuje s Laktační ligou založenou v Thomayerově nemocnici. (Baby Friendly Hospital je titul, který garantuje přátelské prostředí matce a dítěti.)

Gynekologické oddělení se zabývá léčbou nemocí ženského ústrojí. Nabízí možnost operativních zákroků včetně mikroinvazivních, léčbu zánětů, endometriózy i sterility. První kontakt pacientek s oddělením se odehrává ve vstupní hale pavilonu U. Zde se nachází recepce gynekologicko-porodnického oddělení, kde se vám dostane základních informací. Pohotovostní služba ambulance je k dispozici nepřetržitě 24 hodin denně.

Do speciálně zaměřených ambulancí nebo k operaci se můžete objednat osobně nebo na telefonním čísle 261 082 355, a to v době od 7 do 15 hodin.

Registrace těhotných k porodu: informace na tel.: 261 082 390, Po–Pá 8:00–13:00 hod.

Primář: MUDr. Petr Kolek

Vrchní sestra: Bc. Lenka Cejpková

Umístění: Pavilon U

Zdroj: Nemocnice Krč

Vzor porodního plánu

Porodní plán anebo „porodní přání“ je dokument se seznamem bodů, které si rodička přeje mít během svého porodu dodrženy, naplněny. Lékař i personál nemocnice by měli porodní plán respektovat. Je vhodné ho prokonzultovat ve vybrané porodnici dopředu. Ne všude je totiž běžnou záležitostí. Žena musí počítat také s tím, že ne všechny body porodního plánu budou dodrženy v případě, že dojde k nějakým komplikacím během porodu.

Pokud se pro porodní plán rozhodnete, předkládáme níže malý seznam, co do něj můžete uvést. Odevzdat byste jej měla alespoň dva týdny před termínem do své porodnice a kopii mít s sebou u porodu. Jde ale o seznam orientační. Je třeba mít na paměti, že vám porodnice nemusí ani při nejlepší vůli ve všem vyhovět.

Na svůj porodní plán můžete uvést:

  • Koho si přejete u porodu (partnera, kamarádku, maminku...).
  • Přejete-li si, aby partner přestřihl pupeční šňůru.
  • Budete-li akceptovat klystýr nebo YAL gel, případně ani jedno.
  • Přejete-li si oholit okolí hráze.
  • Akceptujete-li nástřih hráze.
  • Jaké tišící prostředky si přejete (epidurál, jiné prostředky na tišení bolesti, nebo vůbec nic).
  • V jaké poloze a kde chcete rodit (ve vodě, na stoličce, klasicky).
  • Jaké pomůcky chcete využít ve druhé době porodní (míč, relaxační hudba, sprcha...).
  • Požadujete-li celkovou narkózu nebo epidurál v případě akutního císařského řezu.
  • Přejete-li si případnou přítomnost studentů medicíny.
  • Jak rychle chcete dítě přiložit k prsu (do 30 minut).
  • Zda si přejete dítě hned po porodu změřit.
  • Přejete-li si samovolný porod placenty, pokud nenastanou komplikace.
  • Požadujete-li přítomnost jednoho z rodičů u vyšetření dítěte.

Porodní plán je vaše představa ideálu. K porodu samému byste měla přistupovat otevřeně, s klidem a vědomím, že jste pro jeho zdárný průběh udělala vše, co se dalo. Možná bude porod probíhat trochu jinak, než jste čekala. I náhoda by tak měla mít ve vašem porodním plánu svůj prostor.

Zdroj: Porodní plán

Gynekologie a porodnice

Gynekologicko-porodnické oddělení pracuje od roku 1958. Původní počet lůžek (72) se snížil na 47, z toho 18 porodnických. Pracoviště jako jedno z prvních od roku 1994 provádí diagnostické i léčebné laparoskopické operace. V témže roce byla zahájena a úspěšně dokončena komplexní přestavba gynekologických operačních a porodních sálů, což umožňuje poskytnutí nadstandardních služeb a progresivních metod při porodu. Na porodnickém oddělení je uplatňován systém rooming-in. V období 2007–2009 byla provozována gynekologická jednotka intenzivní péče.

Gynekologicko porodnické oddělení udržuje vysoký standard v oblasti léčebně preventivní péče. Poskytuje komplexní služby v oblasti celé gynekologické operativy, včetně onkologické a urogynekologické. Ročně se provádí kolem 700 velkých operací, tedy více než by odpovídalo spádové oblasti. Onkologická péče je poté komplexně zajišťována v úzké spolupráci s Masarykovým onkologickým ústavem v Brně. Tato spolupráce je na velmi vysoké úrovni. V oblasti urogynekologické operativy se velmi rozvinula operativa ženské inkontinence (neudržení moči) s použitím podpůrných pásků (TOT). Primář MUdr. Machač byl dokonce školitelem urogynekologické operativy na mezinárodním sjezdu ve Zlíně.

V oblasti porodnictví se drží stabilní trend v počtu porodů (ročně kolem 800 porodů). Porodnice je vyhledávána i řadou mimookresních rodiček. Na porodním sále jsou hojně využívány nadstandardní služby a je potěšitelné, že se zvyšuje počet otců u porodu. Pacientky mohou využívat i epidurální anestezie a používat u porodu analgezii pomocí entonoxu – zmírňování porodních bolestí vdechováním analgetické směsi.

Na oddělení pravidelně praktikují medici z celé republiky. Oddělení si udržuje výbornou pověst a je vyhledávaným pracovištěm.

Kontakty

  • 516 491 351 — gynekologické oddělení
  • 516 491 382 — porodní sál
  • 516 491 362 — oddělení šestinedělí
  • Primář oddělení: MUDr. Jan Machač – atestace II. stupně v oboru gynekologie a porodnictví
  • Zástupce primáře: MUDr. Miloš Nečas – atestace II. stupně v oboru gynekologie a porodnictví

Lékaři:

  • MUDr. Darina Kupková, specializace v oboru dětská gynekologie
  • MUDr. Lucie Barošová
  • MUDr. Renata Sklářová
  • MUDr. Marta Mičínová
  • MUDr. Tereza Věrná
  • MUDr. Lea Chroustová
  • MUDr. Kateřina Čandrlová Hovorková
  • MUDr. Martina Železná Teyschlová
  • MUDr. Miškolcová Veronika
  • MUDr. Grycová Alena
  • MUDr. Procházková Monika
  • Vrchní sestra: Jana Havránková
  • Staniční sestry:
  • Jana Havránková – staniční sestra gynekologického oddělení
  • Marcela Řehořová – staniční sestra oddělení šestinedělí
  • Ludmila Staňková – staniční sestra porodního sálu

Zdroj: Nemocnice Boskovice

Jak probíhá těhotenství ve 33. týdnu

Počínaje 33. týdnem těhotenství by měla žena chodit do těhotenské poradny každé 2–3 týdny (do 36. týdne, liší se dle lékařů a dle průběhu těhotenství). Při každé návštěvě se kontroluje přírůstek hmotnosti, měří se krevní tlak, vyšetřuje se moč, sledují se otoky. Dále většinou následuje vaginální vyšetření s kontrolou stavu porodních cest – děložního čípku). Vaginální vyšetření při každé kontrole však není nutné, pokud žena nemá potíže.

Velikost dělohy roste, proto může tlačit na žaludek a podžebří. Trochu se vám uleví, až se dítě otočí hlavičkou dolů. Mohou se zhoršit otoky nohou či se objevit hemoroidy. Poloha na zádech pro vás přestává být příjemná. Zvětšující se bříško způsobuje časté močení či dušnost. Mohou vás překvapit občasné stahy dělohy – pokud nejsou bolestivé a neobjevují se častěji než desetkrát za den, jedná se o zcela normální jev. V dalším měsíci přiberete asi 1,5 kilogramu.

V tomto období těhotenství orgány dítěte dále dozrávají a jejich funkce je již z větší části připravena pro samostatný život. Stoupá množství podkožního tuku, což mění barvu kůže na růžovou. Rychlé zvětšování mozku rozšíří hlavičku během tohoto týdne o dalších 9 mm. Dítě už nemá takový prostor pro svou aktivitu, proto jeho pohyby cítíte spíš jako přetáčení nežli kopání. Možná vysledujete, že se miminko hýbe v závislosti na vaší aktivitě, jídle, relaxaci nebo konkrétních zvucích. V tomto období miminko měří od temene k zadečku už asi 30 cm a váží téměř dva kilogramy. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Kosti dítěte jsou čím dál tím pevnější. Lebeční kosti nejsou spojené a mohou se tedy během porodu při průchodu porodními cestami posunout a částečně překrýt. K úplnému spojení lebečních kostí dochází až na počátku dospělosti, do té doby se kosti přizpůsobují růstu mozku a dalších tkání.

Miminko stále přibývá na váze, už váží kolem dvou kilogramů. V této chvíli je většinou otočeno hlavičkou směrem dolů, není-li tomu tak, ještě stále se to může změnit. Ani v tomto období by budoucí maminka neměla podcenit kvalitu stravy a zastoupení jednotlivých živin, minerálů a vitamínů. Miminko a jeho vývoj kostí kladou zvýšené nároky na příjem vápníku – mléko, mléčné výrobky. Zvažte, co vám ještě chybí do porodnice, taška by měla být nachystaná nejpozději do 35. týdne. Pokud máte připraveny nejen věci do porodnice, ale i výbavu, vybraného a osloveného pediatra i porodnici, rozhodnuto o mateřské, tak už můžete do konce těhotenství pouze odpočívat.

Zdroj: 33. týden těhotenství


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP