Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POTRAVINY S KYSELINOU LISTOVOU

OBSAH

Potraviny, které obsahují kyselinu listovou

Následující potraviny jsou velkým zdrojem na kyselinu listovou. Tento seznam není rozsáhlý, ale je skvělý pro začátek.

Tmavé listové zeleniny

Tmavá listová zelenina patří mezi nejzdravější potraviny a obsahuje velké množství vitaminu M. Do své stravy přidávejte více špenátu, listové zeleniny, kapusty, listů tuřínu a římského salátu. Díky těmto potravinám posílíte kyselinu listovou v těle. Jeden talíř těchto potravin vám může poskytnout všechny potřeby pro kyselinu listovou na jeden den.

Chřest

Tato lesnatá lahůdka patří mezi nejvíce bohaté potraviny, které obsahují živiny s kyselinou listovou v celé rostlinné říši. Jeden šálek vařeného chřestu vám dá 262 mikrogramů kyseliny listové. Což představuje 65% z vaší denní potřeby. Nejen, že je chřest chutný, ale je to také živina, kterou vaše tělo potřebuje. Obsahuje vitamin K, vitamin C, vitamin A a mangan a působí i jako přírodní diuretikum .

Brokolice

Brokolice patří mezi jednu z nejlepších detoxikačních potravin a také je skvělým zdrojem kyseliny listové. Jeden šálek brokolice vám poskytne přibližně 24% každodenní potřeby kyseliny listové. Nemluvě o dalších důležitých živinách, které obsahuje. Brokolice se doporučuje jíst syrová nebo lehce dušená.

Citrusové plody

Mnoho plodů obsahuje kyselinu listovou, ale citrusové plody ji obsahují nejvíce. Obzvláště pomeranče jsou bohatým zdrojem kyseliny listové. Jeden pomeranč pojme asi 50 µg a velká sklenice šťávy může obsahovat i mnohem více. Další plody, které obsahují kyselinu listovou, je papája, grapefruit, hrozny, banány, meloun a jahody.

Fazole, hrách a čočka

Fazole a luštěniny s velkým obsahem kyseliny listové jsou, pinto fazole, lima fazole, hrášek a klasické fazole. Miska jakéhokoli typu čočky vám dodá denní množství vitamínu M.

Avokádo

Avokádo pojme až 90µg kyseliny listové v jednom šálku, což představuje 22% denní potřeby. Avokádo je nejlepší potravina na kyselinu listovou, ale také je vynikajícím zdrojem mastných kyselin, vitaminu K a vlákniny. Přidání avokáda do svého jídelníčku bude extra zdravou pochoutkou.

Okra

Jedná se o slizkou zeleninu, která je bohatá na živiny. Okra má odlišné schopnosti ale současně vám nabízí vitamíny a minerály, které jsou vhodné pro čištění trávicího traktu od toxinů. Pokud jde o vitamin M, tak ibišek je jeho velkým zdrojem. Jeden šálek vařené okry vám dodá 37 mikrogramů kyseliny listové.

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta většinou nepatří mezi oblíbenou zeleninu, ale nelze popřít, že patří mezi nejlepší potraviny na kyselinu listovou. Růžičková kapusta obsahuje vysoké množství vitaminu C, vitaminu K, vitamínu A, manganu a draslíku. I když obsahuje spoustu živin, tak nepatří mezi oblíbenou živinu.

Semena a ořechy

Nezáleží na tom, jestli se jedná o dýňová, sezamová, slunečnicová nebo lněná semínka. Protože všechna tato semínka obsahují velké množství kyseliny listové. Také nezáleží na jejich stavu. Semena slunečnice, lnu a arašídů jsou obzvláště bohatá na vysoký obsah vitamínu M, Ořechy také obsahují vysoké množství kyseliny listové. Ale obzvláště vysoký obsah kyseliny listové mají arašídy a mandle.

Květák

Tato hlávková zelenina je obvykle považována za jednu z nejlepších potravin na vitamín C. Ale také je dobrým zdrojem kyseliny listové. Květák se může přidávat do salátu s některými ostatními potravinami, které mají vysoký obsah kyseliny listové.

Řepa

Řepa obsahuje hodně antioxidantů, které poskytují detoxikační podporu. Díky tomu patří mezi nejlepší potraviny na očistu jater. Řepa má také vysoký obsah kyseliny listové, proto je dobré ji mít ve svém jídelníčku.

Kukuřice

Určitě někde doma naleznete plechovku kukuřice. Tato populární zelenina obsahuje spoustu kyseliny listové. Doporučuje se vyhnout se konzervované formě. Lepší je zvolení čerstvé a organické kukuřice.

Celer

Celer je považován za skvělé jídlo na pomoc s ledvinovými kameny, ale zároveň je skvělým zdrojem kyseliny listové.

Mrkev

Mrkev je velmi populární zelenina. Mrkev se nachází v každé domácnosti. Jedení mrkve, buď syrové, nebo v salátu je obrovským přínosem kyseliny listové.

Dýně

Dýně nemusí patřit mezi nejoblíbenější zeleninu, ale má jisté nutriční výhody. Ať už je podávána v létě nebo zimě, tak je také zdrojem kyseliny listové.

Zdroj: Kyselina listová ve stravě

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Urbanová.

Dobrý den,
může mi, prosím, nějaký odborník podat spolehlivou informaci, jak je to de facto se sérem obsahujícím kyselinu hyaluronovou? Je, nebo není její aplikace na pleť účinná a efektivní?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina hyaluronová dodávaná pokožce pstřednictvím krému je efektivní jen na ty nejsvrchnější vrstvy kůže. Sérum s kyselinou hyaluronovou dokáže vizuálně oživit pleť bezprostředně po použití, ale dlouhodobý účinek nemá, protože pokožka se neustále rychle odlupuje a to i s doplněnou kyselinou hyaluronovou.
Pokud tedy řešíte problém s výrazným přibýváním vrásek, nebo popraskanou pleť, tak je v tomto případě nejefektivnější doplnit kyselinu hyaluronovou vnitřně vhodnou stravou. Potraviny přímo kyselinu hyaluronovou neobsahují, ale jsou potraviny, ze kterých si tělo kyselinu hyaluronovou dokáže vyrobit, například živočišné bílkoviny a nebo hydrolizovaný syrovátkový protein. K rychlému a efektivnímu doplnění kyseliny hyaluronové lze také použít potravní doplňky stravy, nejčastěji kolagen společně s kyselinou hyaluronovou. Zde je uvedena cena doplňků stravy, kde je přítomna i kyselina hyaluronová: www.zbozi.cz/vyrobek…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina hyaluronová

Velmi jang potraviny

Mezi velmi jang potraviny patří drůbež, obojživelníci, mušle, červené rybí maso, jako je tuňák, losos, mečoun.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem MÝDLO S KYSELINOU KOJIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Kde se dá koupit mýdlo s kyselinou kojic v čr?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mýdlo s kyselinou kojovou se dá koupit jen v zahraničí, jak je uvedeno níže. V ČR se kyselina kojová dá koupit jako exfoliační gel tady: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Mýdlo s kyselinou kojic

Slabě jin potraviny

Mezi slabě jin potraviny patří cibule, červená ředkvička, kořeny lotusu, květák, brokolice, růžičková kapusta, zelí, hořčice, pórek.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Varování

Kyselina citronová je sice mírnější formou kyseliny, ale stále je nebezpečná. Při práci s kyselinou citronovou je třeba vždy nosit ochranný oděv. Nesprávně neutralizovaná kyselina může zabíjet zvířata, nadále rozežírat povrchy bazénů a zranit lidi. Kyselina citronová také produkuje výpary, které jsou škodlivé pro lidi a zvířata. Tato kyselina je účinným odstraňovačem skvrn, ale při nesprávném použití nebo při nedostatečném opláchnutí vážně poškozuje bazény. Mytí kyselinou citronovou mohou provádět sami majitelé bazénů, ale nejlépe je přenechat to profesionálním odborníkům na péči o bazény.

Zdroj: Kyselina citronová do bazénu

Diskuze

V diskuzi OČNÍ VODA S KYSELINOU BORITOU JAK SE UŽÍVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubomír.

Dědovi je 85 let, přijel z nemocnice a neoperované oko mu kyše, druhé oko je v pořádku, operaci na šedý zákal měl před 10 lety. jak mu mám podávat oční vodu s kyselinou boritou?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oční voda s kyselinou boritou jak se užíva

Velmi jin potraviny

Mezi velmi jin potraviny patří bílé pečivo, těstoviny, rajčata, brambory, lilek, grapefruity, banán, ananas, paprika, špenát, koření, med, javorový sirup, kešu oříšky, měkký sýr, jogurt, máslo.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN FORTE S KYSELINOU HYALURONOVOU DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šnoblová Yvona.

Dobry den, chci se zeptat , zda kolagen forte s kyselinou hyaluronovou mohou uzivat i kojici matky ? Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Čau Yvonko, během kojení není vhodné brát žádné doplňky stravy, ale naopak obohatit samotnou stravu o přirozené zdroje. Pokud chceš zvýšit příjem kolagenu a kyseliny hyaluronové, tak doporučuji více konzumovat hovězí maso - kližku, pak dále želatinu ve formě například ruského vajíčka, vaječné bílky například jako potravinu Smacker a pak také syrovátku a acydofilní mléko. Tím přesně podpoříš přísun důležitých aminokyselin, ze kterých si tvoje tělo vyrobí kolagen i kyselinu hyaluronovou. Je to jednoduché, účinné a přirozené.
Přeji hodně štěstí s novým miminkem.

Zdroj: diskuze Kolagen forte s kyselinou hyaluronovou diskuse

Čištění pračky kyselinou citronovou a octem

Spousta lidí používá k čištění pračky – a nejen pračky – také ocet. Stačí místo pracího prášku nalít do pračky hrnek octa, do bubnu vložit starý hadr a spustit program vyvářky. Stejným způsobem můžete použít kyselinu citronovou nebo prací sodu. Ocet je velmi účinný i na vodní kámen, jen ho používejte s rozmyslem, protože velké množství octa poškozuje gumové části pračky a místo čisté pračky byste mohli mít stroj nenávratně poškozený. Budete-li kombinovat kyselinu citronovou a ocet, budete mít pračku bez vodního kamene i bez plísně.

Zdroj: Čištění pračky kyselinou citrónovou

Diskuze

V diskuzi VŘED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina.

dobry den mam včed nad zadkem mam to hodne nafoukle koupila jsem si Višněvského balzám pouzivam ho asi 2 dny nevite za jak dloho by mnel ucikovat a prasknut vřed prosim o odpoved dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Pavlas.

Potírej to kyselinou sírovou. Použivej štětičku.
Pomůže to hned, uvidíš

Zdroj: diskuze Vřed

Slabě jang potraviny

Mezi slabě jang potraviny patří zrna v přírodním, neupraveném stavu: rýže, ječmen, proso, pšenice, oves, žito, pohanka, quinoa, teffová semínka, amarant, fazole azuki, mrkev, pastinák, ředkev setá.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Diskuze

V diskuzi KASELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evelinaka.

Dobrý den-nedozvěděla jsem se jaký je rozdíl mezi kyselinou hyaluronovou ve formě ampulí z lékárny na aplikaci na pokožku a kyselinou hyaluronovou k aplikaci do kůže resp. pod kůži.....je v tom nějaký jiný rozdíl než v hutnosti gelu atd?-děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kaselina hyaluronová

Průměrně jin potraviny

Mezi průměrně jin potraviny řadíme fazole, čočku, červenou čočku, kukuřici, celer, zelené fazole, houby, celozrnné nudle, tofu, tempeh, meruňky, melouny, hrozny, pomeranče, mandarinky, citrony, mandle, vlašské ořechy, rýžový sirup, ječmenový slad.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Diskuze

V diskuzi KYSELINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Káťa.

Já bych ráda užívala kyselinu listovou kvůli početí dítěte. Mám si ji normálně koupit v lékárně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Diminka.

no lepší je rovnou femibion, kromě kys. listové obahuje vše, co mimi potřebuje, lékař mi ho i doporučil

Zdroj: diskuze Kyselina

Extrémně jang potraviny

Mezi extrémně jang potraviny patří surová stolní sůl, léky, barbituráty, steroidy, sedativa, vepřové maso, hovězí maso, vejce, tvrdé slané sýry.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Diskuze

V diskuzi KYSELINA LISTOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Brala jste některá kyselinu listovou? Má to nějaký účinek nebo je to jen fáma?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kyselina listová

Potraviny čínské medicíny

Černý sezam, dřín, fenykl, hroznové víno, hřebíček, jinan, kaštan, kelp, krevety, kustovnice, lotosové semeno, pšenice, rakytník, skopové maso, skořice, sójová omáčka, sůl, vlašské ořechy

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Poradna

V naší poradně s názvem LECBA WALFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Adolf Bezděk.

Jaksi jsem ze všech "dobrozdání" k léčbě zmaten.Nejdříve,že kiwi a listovou zeleninu ne,potom v jídelníčku ano.Jednou je řepkový olej ne,podruhé ano.Takže se táži,kde je pravda?Bezděk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pravda je ve vyladění jídelníčku. Pro správnou léčbu Warfarinem je důležité, abyste udržel denní příjem vitamínu K na stejné úrovni 120 mikrogramů pro každý den. To znamená, že v jídelníčku mohou být použity i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale v přiměřeně malém množství. Pokud je potravina uvedena jako nevhodná, neznamená to, že se nesmí konzumovat. Konzumovat se může, ale v takovém množství, aby zbyl prostor i pro další potraviny, které v součtu za den dají dohromady přísun 120 mikrogramů vitamínu K. Pokud máte potíže s udržením kontroly příjmu vitamínu K, tak se můžete obrátit na svého lékaře a požádat o náhradní lék na ředění krve, který tato dietní omezení nepotřebuje. Například Eliquis, Xarelto nebo Pradaxa. U těchto léků můžete jíst cokoliv chcete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecba walfarinem

Kyselina citronová místo aviváže

Dříve se kyselina citronová používala při vyváření dětských plenek – změkčovala je tím, že z nich odstraňovala drobné částečky vápníku.

Výsledky

Prádlo změkne, je měkké a vláčné. Doporučuje se především u alergiků.

Dávkování

Do 1 litru vlažné vody přisypte 80–100 gramů kyseliny citronové a pár kapek éterického oleje oblíbené vůně. Dobře promíchejte a dávkujte jako běžnou aviváž.

Zdroj: Čištění pračky kyselinou citrónovou

Průměrně jang potraviny

K průměrně jang potravinám se řadí bílé rybí maso, jako je platýs, pstruh, dále celozrnná mouka v chlebu nebo housce, mořská sůl, miso, sójová omáčka používaná při vaření.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Praktický význam odvodňování

Přírodní diuretika pomohou s odstraněním přebytečné vody nebo tekutin z těla. Přírodní diuretika jsou přírodní potraviny a byliny, které umožňují větší průtok moči a tím pomáhají s odstraněním tekutin a toxinů z těla.

Zdroj: Močopudné potraviny

Potraviny s vitamínem A

Vitamín A je užitečný pro zdravý vzhled pokožky. Nízkotučné mléčné výrobky, např. jogurt, jsou těmi nejlepšími potravinami, jak získat vitamín A. Jogurt totiž navíc obsahuje acidophilus, což je bakterie, která podporuje střevní zdraví. A zdravý trávicí systém je předpokladem zdravé kůže.

Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť

Kyselina citronová – využití při praní

Kyselina citronová pomáhá v odstranění vodního kamene. Jak na to? Nasypte jeden hrnek kyseliny citronové do nádobky na prášek a druhý hrnek do bubnu pračky, poté nastavte program praní na vyšší teplotu a zapněte pračku.

Takto můžete jednoduše vyčistit buben pračky:

Postup: Do prázdného bubnu nasypeme 250 gramů kyseliny citronové a necháme pračku prát naprázdno při teplotě 50–60 °C.

Zdroj: Čištění pračky kyselinou citrónovou

Přírodní diuretika na hubnutí

Přírodní diuretika vám nepomohou s odstraněním ošklivého tělesného tuku, ale pomohou vám s odstraněním přebytečné vody nebo tekutin z těla. Přírodní diuretika jsou přírodní potraviny a byliny, které umožňují větší průtok moči a tím pomáhají s odstraněním tekutin z těla.

Zdroj: Potraviny na odvodnění


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP