Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POTRAVINY S VITAMÍNEM A

OBSAH

Potraviny s vitamínem A

Vitamín A je užitečný pro zdravý vzhled pokožky. Nízkotučné mléčné výrobky, např. jogurt, jsou těmi nejlepšími potravinami, jak získat vitamín A. Jogurt totiž navíc obsahuje acidophilus, což je bakterie, která podporuje střevní zdraví. A zdravý trávicí systém je předpokladem zdravé kůže.

Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - A MRKEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Wafarin a mrkvove salaty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mrkev můžete jíst, i když užíváte Warfarin. Jedna středně velká mrkev má v sobě 8 mikrogramů vitamínu K. Během jednoho dne byste měla sníst potraviny, které v souhrnu budou mít 90 mikrogramů.

Například, když sníte jedenáct středních mrkví pokapaných olivovým olejem, tak jste splnila limit pro příjem vitamínu K a v tom dni byste již neměla konzumovat žádné potraviny s vyšším a vysokým obsahem vitamínu K.

Vybírat si pak můžete jen z potravin s nízkým vitamínem K. Patří sem výrobky z mouky (knedlíky, chléb, zákusky), rýže, libové maso s omáčkou. Z ovoce mají nízký obsah vitamínu K jahody, jablka, broskve, vodní meloun, ananas a banány. Při léčbě Warfarinem můžete tyto potraviny konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - a mrkev

Ořechy, semena a fazole

Jezte hodně ořechů, semen a fazolí, neboť obsahují esenciální oleje a vitamíny. Můžete si dát pozemní lněné semínko, které bývá obsaženo v cereáliích a je bráno jako doplněk stravy. Lněná semínka obsahují rovněž omega-3 mastné kyseliny. Jako lehké jídlo nebo zálivka do salátů je vynikající slunečnicové semínko, protože je naplněno vitamínem E, který zpomaluje stárnutí pokožky a udržuje mladistvou pleť, může také příznivě ovlivnit hojení jizev.

Zdroj: Potraviny na podporu zdravé kůže

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK TRAMAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema Bartoňová.

Jen se chci zeptat, zda je možné užívat lék tramal s vitamínem C nebo
s tobolkami obsahujícími železo. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Tramal je silný návykový lék proti bolesti a je možné ho užívat s vitamínem C i s železem. Ani jeden z těchto doplňků stravy mu nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Tramal

Předávkování vitamínem C

Předávkování vitamínem C nebývá časté, přesto mají dlouhodobé vysoké dávky na organismus neblahé účinky. Vysoký příjem vitamínu C například zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů. Ty se tvoří vzájemnou spoluúčastí kyseliny šťavelové jako vedlejšího produktu, který tělo produkuje při likvidaci nadbytku vitamínu C a vápníku. Při jednorázovém předávkovaní se u citlivých jedinců objeví kožní vyrážky, takzvaná kopřivka. Předávkování vitamínem C má ve velkých dávkách výrazné projímavé účinky, typicky (pro zdravého člověka) v množství 5–20 gramů denně, rozdělených do několika dávek, ačkoli vážně nemocní lidé mohou užívat 100–200 gramů bez projevů předávkování tímto vitamínem.

Zdroj: Vitamín C

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ PROTIVRÁSKOVÁ KOSMETIKA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamilla.

Pro pleť a krásu sérum s kaviárem, retinolem, vitaminem C je výživné a regenerační (píší o tom na zapakatel.cz). Výživa je nutná!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nejlepší protivrásková kosmetika diskuze

Velmi jang potraviny

Mezi velmi jang potraviny patří drůbež, obojživelníci, mušle, červené rybí maso, jako je tuňák, losos, mečoun.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ZELENINA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat. Jestliže beru warfarin 5mg ale jen 3/4 tablety a naměřeno při
kontrole mám většinou 2,6- 2,9 ale někdy to ulítne spíše nahoru. Konkretně teď třeba na 3,61. Podle mne je to známka že jsem jedl méně zeleniny ale den před tím jsem si po čase popřál knedlo, zelo a vepřo a hovězí polévku kde bylo dostatek kořenové zeleniny a i růžičková kapusta ale druhý den při kontrole mi to vyběhlo na těch 3,61.
Mám na den či dva si popřát více zeleniny aby to kleslo?
Děkuji za odpověď.
Karel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ideální hodnoty INR pro velkou část pacientů jsou v rozmezí od 2 do 3. V některých případech má význam ředit krev ještě více a norma se zvýší na 3,5. Vašich 3,61 je hodnota zvýšená a může souviset s nepřesností při dělení tablety a nebo v příliš velkém omezení potravin s vitamínem K. Obecně platí, že více potravin s vitamínem K způsobí nižší INR. Zkuste v jídelníčku trochu přidat zeleného a nechte si do týdne změřit INR, ať víte, jak se to projeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem

Slabě jin potraviny

Mezi slabě jin potraviny patří cibule, červená ředkvička, kořeny lotusu, květák, brokolice, růžičková kapusta, zelí, hořčice, pórek.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PYSKU PSA VITAMÍN B 17 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emil Procházka.

Lze léčit rakovinu pysku psa vitamínem B17? Díky za odpověď. Procházka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina pysku psa vitamín B 17

Velmi jin potraviny

Mezi velmi jin potraviny patří bílé pečivo, těstoviny, raata, brambory, lilek, grapefruity, banán, ananas, paprika, špenát, koření, med, javorový sirup, kešu oříšky, měkký sýr, jogurt, máslo.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolaříková Marie.

Beru Warfarin 5 mg. Můžu k tomu brát doplněk Biosil a Profi Chondro s vitamínem C ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano můžete, ale ne jen tak jak si vzpomenete, nýbrž pravidelně, jako Warfarin. Před začátkem musíte nejdříve navštívit lékaře, který vám předepsal Warfarin a oznámíte mu počátek doplňkové léčby a zárověň ho požádáte o naplánování kontrolního změření srážlivosti krve INR. Tento kontrolní test by měl být proveden druhý nebo třetí den po začátku doplňkové léčby. Podle výsledků lékař případně upraví dávkování Warfarinu. Pokud je dávkování změněno, tak po skončení doplňkové léčby musíte znovu na nový test srážlivosti. Proč je to tak složité? Všechny doplňky, které zmiňujete mohou posilovat účinky Warfarinu. Když si necháte změřit srážlivost krve, tak budete mít jistotu, že si doplňkovou léčbou neublížíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smí se jíst rajčata při vysokém tlaku

Slabě jang potraviny

Mezi slabě jang potraviny patří zrna v přírodním, neupraveném stavu: rýže, ječmen, proso, pšenice, oves, žito, pohanka, quinoa, teffová semínka, amarant, fazole azuki, mrkev, pastinák, ředkev setá.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem POSOUZENÍ K DOPLŇKU STRAVY PŘI LÉČBĚ WARFARINEM EŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Mrštná.

Dobrý den.
Chci se vás zeptat na doplňky stravy k Warfarinu. Může se užívat OMEGA-3 PURE ALGAE ? Složení DHA 100%, olej z řas obohacena vitamínem D3 a D1
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omega 3 i vitamín D3 mohou zesilovat účinky Warfarinu a proto je nutné uvědomit o této doplňkové léčbě lékaře, který na jejím začátku a v průběhu může kontrolovat srážlivost krve a vyhodnotit tak vliv těchto doplňků stravy na Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Www lecba_warfarinem cz

Průměrně jin potraviny

Mezi průměrně jin potraviny řadíme fazole, čočku, červenou čočku, kukuřici, celer, zelené fazole, houby, celozrnné nudle, tofu, tempeh, meruňky, melouny, hrozny, pomeranče, mandarinky, citrony, mandle, vlašské ořechy, rýžový sirup, ječmenový slad.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Diskuze

V diskuzi PES ČÍVÁVÁ POPIS A POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Vaněk.

Mám stěně čívavu 7měsícu nevim japotraviny jsou pro něj nejlepší již jsem vyskoušel nekolik chřupek i kapsiček ale vetšínou mu nic nechutna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den, mám doma také čivavu, fenečku, v březnu jí budou 3 roky. Ta moje čivava je dost vybíravá, nejraději má jídlo vařené, hustou polévku, např. masíčko (kuřecí, hovězí, vepřové.) se zeleninou, vajíčko - stačí 1/2 na den , rýži, nudle, oves.vločky, brambůrek. Ale i tak mám doma granulky, pro malé plemena, některé jsou přímo pro čivavy. Nad kapsíčkama, paštičkama, atd. ohrnovala nos, čichla a odešla, radějí hladověla. Jinak když si najdete web.stránky , která je věnovaná čivavám, tam je o tomto plemenu úplně všechno, také jsem zpočátku nevěděla co s tím malým štěnětem, byl to dárek, pro mě ten nejkrásnější.

Zdroj: diskuze Pes čívává popis a potraviny

Extrémně jang potraviny

Mezi extrémně jang potraviny patří surová stolní sůl, léky, barbituráty, steroidy, sedativa, vepřové maso, hovězí maso, vejce, tvrdé slané sýry.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Potraviny čínské medicíny

Černý sezam, dřín, fenykl, hroznové víno, hřebíček, jinan, kaštan, kelp, krevety, kustovnice, lotosové semeno, pšenice, rakytník, skopové maso, skořice, sójová omáčka, sůl, vlašské ořechy

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Wannda.

Jedná se o Amoxicillin a Metronidazol. Mohou se tyto atb kombinovat s vitamínem C ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Metronidazol i Amoxicilin si s vitamínem C nevadí. Amoxicilin má nežádoucí interakce s těmito vitamíny: B-6, B-12, biotin, niacin, riboflavin, thiamin, vitamin K a draslík. V každém případě musíte vždy informovat svého lékaře, že trvale užíváte vitamín C! Jakým způsobem užíváte ten Metronidazol?

Zdroj: diskuze Antibiotika a vitamin C

Průměrně jang potraviny

K průměrně jang potravinám se řadí bílé rybí maso, jako je platýs, pstruh, dále celozrnná mouka v chlebu nebo housce, mořská sůl, miso, sójová omáčka používaná při vaření.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Praktický význam odvodňování

Přírodní diuretika pomohou s odstraněním přebytečné vody nebo tekutin z těla. Přírodní diuretika jsou přírodní potraviny a byliny, které umožňují větší průtok moči a tím pomáhají s odstraněním tekutin a toxinů z těla.

Zdroj: Močopudné potraviny

Přírodní diuretika na hubnutí

Přírodní diuretika vám nepomohou s odstraněním ošklivého tělesného tuku, ale pomohou vám s odstraněním přebytečné vody nebo tekutin z těla. Přírodní diuretika jsou přírodní potraviny a byliny, které umožňují větší průtok moči a tím pomáhají s odstraněním tekutin z těla.

Zdroj: Potraviny na odvodnění

Puriny v potra

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader. Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová totiž představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potraa vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).

Zdroj: Nemoc dna a zakázané potraviny

Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů

Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů aktivně přispívají ke zdraa čisté pleti. Antioxidanty jsou obsaženy například v borůvkách, jahodách, švestkách a ostružinách. Antioxidanty jsou živiny a enzymy, které inhibují a opravují poškozenou tkáň tím, že brání volným radikálům, nestabilním molekulám, které poškozují buňky v těle, v zahájení procesu oxidace (během oxidace mohou být buňky v obličejové tkáni poškozeny kyslíkem). Antioxidanty rovněž chrání pokožku před sluncem a minimalizují případy hnědých skvrn.

Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť

Jsou zdravé instantní potraviny?

Instantní potraviny se vyrábějí dehydratací jednotlivých ingrediencí. Tuto metodu lidé využívali už od pradávna a obejde se bez jakýchkoli konzervačních látek. Přidáním vody se pak potravina vrátí do svého původního stavu. Hlavním důvodem, proč jsou instantní potraviny považovány za škodlivé, je obava z přítomnosti nezdravých chemických látek, obecně známých „éček“. Všechny látky obsažené v instantních jídlech jsou kontrolovány státními kontrolními orgány a neměly by překračovat zdraví škodlivé množství. Terčem kritiky u instantních jídel je používání dochucovadel pro zvýraznění chuti pokrmu. Jedná se o glutaman, který se mění v kombinaci se solí na glutamát sodný. K újmě na zdraví může dojít, pokud instantní potraviny konzumujete často. Proto je důležité zařadit do jídelníčku i jiné suroviny a hlavně – všeho s mírou.

Zdroj: Instantní potraviny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP