Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘESTAT S KOUŘENÍM

OBSAH

Pokyny pro kuřáky

  • Nejlepší ochranou před škodlivými účinky kouření je přestat úplně kouřit.
  • Seznamte se s možnými alternativami kouření a relaxace.
  • Přestat kouřit je velký úspěch – odměňte se za to!
  • Pokud nejste v současné době v pozici, že chcete přestat kouřit, dávejte si pozor na vyváženou stravu, která vyhovuje vašim potřebám a dostatečnému příjmu důležitých živin.

Zdroj: Vitamíny pro kuřáky

Poradna

V naší poradně s názvem MUŽI - PLEŠATOST, LYSINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hanousková.

Dobrý den,
pomohla by derivační koupel na podporu růstu vlasů, plešatost, lysiny apod. u muže? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nijak zvlášť. Vlasy každého muže v sobě mají zakódováno, kdy přesně mají přestat růst a nic jim v tom zatím nedokáže zabránit. Derivační koupel v tomto ohledu pomáhá prokrvením pokožky vlasaté části hlavy a tím může prodloužit přežití vlasů, které měly již přestat růst a to tím, že podpoří přísun stavebních látek pro růst vlasů během prokrvení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Derivační koupel video

Jak přestat kouřit?

Chcete-li přestat se závislostí na tabákových výrobcích, zeptejte se svého lékaře nebo zubaře, který vám doporučí určité léky jako náhražku nikotinu (nikotinové žvýkačky a náplasti). Některé z těchto produktů je možné zakoupit volně v obchodech, jiné vyžadují lékařský předpis. Podpůrné skupiny zaměřené na odvykání používají často farmakoterapii. Tyto programy nabízejí nemocnice. Zeptejte se svého lékaře nebo zubaře i na tyto programy.

Jinými způsoby léčby, které vám mohou pomoct zbavit se tohoto návyku, jsou různé bylinky, hypnóza či akupunktura.

Zdroj: Kouření a orální zdraví

Diskuze

V diskuzi NEJÚČINNĚJŠÍ PROSTŘEDEK NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Přestat žrát!! To je nejúčinější prostředek na hubnutí!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nejúčinnější prostředek na hubnutí

Přestat kouřit

Ať už vás bolí jazyk kvůli BMS nebo jen z přetížení nervů, přestat kouřit je vždy dobrý nápad.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě

Poradna

V naší poradně s názvem OMEZENÍ PŘI HEMANGIOMU JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Hlaváčová.

Dobrý den, mám dotaz ohledně hemangiomu na játrech. Je nějaké sportovní omezení, pokud je na játrech hemangiom o velikosti cca 6 cm? Žádné bolesti nejsou pociťovány. Co se týče sportu, je nutné úplně přestat sportovat? Závody typu Spartan race, predator race (extémní překážkový závod kombinovaný s během). Pokud pacient ví, že má hemangiom, a omezí možné riziko úrazu a praštění do hrudi, je opravdu nutné přestat závodit?
děkuji za rychlou odpověď na mail rick007@post.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hemangiom na játrech příliš neovlivňuje jejich činnost, ale hrozí zde jeho odtržení a následné krvácení, což může skutečně rychle způsobit smrt. Sport, je-li vykonáván zdravě, tak je prospěšný a byla by škoda ho přestat vykonávat. Pochopitelně kontaktní sporty, jako je rugby, fotbal, hokej, souboje, atd. jsou nevhodné. Sporty, při kterých můžete spadnout z výšky a nebo při vyšší rychlosti, tak rovněž nejsou vhodné, protože jinak banální pád zde může zapříčinit vážné ohrožení života. Z vašeho dotazu je cítit, že jste hodně aktivní a preventivní omezení sportovní činnosti by u vás vedlo ke snížení kvality života, takže zřejmě přijmete vyšší riziko vážného zranění jater za cenu krásnějších sportovních zážitků. Pro tento případ si na zadní stranu Občanského průkazu napište, že máte hemangiom na játrech 6 cm. Až se vám něco stane, tak záchranářům to dá možnost zasáhnout efektivněji a pomůže vám to zachránit život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omezení při hemangiomu jater

Zkušenosti se šalvějí divotvornou

Extrakty šalvěje divotvorné jsou o hodně účinnější než houbičky a LSD, o tom není pochyb, avšak kouřením se nedá stav navodit déle než v řádech pár minut, dělají se i čaje, u nich se tvrdí, že stav by mohl vydržet až 1 hodinu.

Zdroj: Šalvěj divotvorná

Poradna

V naší poradně s názvem CERVENE SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mispulina.

dobry den,
ze strany vzadu na jazyku jsem objevila cervene bublinky a uprostred jazyka takove cervene hrbolky,pritom mam trochu zluty povlak na jazyku ale kdyz si zuby vycistim i s jazykem,tak je to lepsi.taky par let uz kourim.
Nevim z ceho to muze byt.
Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzadu na jazyku jsou takové červené hrbolky, které vystupují z šedší tkáně. Někdy se stane, že se zduří a pak vytvářejí pocit, že vám uvízlo jídlo v krku. Zduření nastává jako reakce většinou na bakteriální nákazu. Někdy si s ní poradí imunitní systém a zduření za den dva zmizí. Někdy to nezvládne a infekce propukne s typickou bolestí a škrábáním v krku. preventivně můžete zkusit kloktat Stopangin nebo kloktadlo JOX. Žlutý povlak na jazyku může být způsoben kouřením. Zkuste ho odstranit dvouminutovým výplachem úst pomocí čerstvě vymačkané neředěné citronové šťávy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervene skvrny

Jak se vředy léčí?

Nesprávná léčba vředů může vést k závažným zdravotním problémům. Existuje několik způsobů léčby tohoto onemocnění, včetně změn životního stylu, omezení příjmu mléčných výrobků, užívání léků nebo podstoupení operace.

Změna životního stylu

Doporučuje se odstranění látek způsobujících příčiny vředů. Určitě byste měli přestat s kouřením a konzumací alkoholu. Vředy mohou být způsobeny i nesteroidní léčbou, kterou je tedy nutné pozastavit.

Léky na vředy

  • Inhibitory protonové pumpy (PPI) jsou léky snižující hladinu kyseliny a umožňující tak léčbu vředů.
  • Antibiotika se používají při léčbě infekce Helicobacter pylori. Existují různé kombinace antibiotik přijímaných jednou až dvakrát týdně spolu s PPI.
  • Horní endoskopie je ideální léčbou krvácivých vředů.
  • Chirurgie je nutná v případě, že vřed vytvořil otvor ve stěně žaludku nebo v případě vážného krvácení, které není možné zastavit endoskopicky.

Léčí mléko vředy?

Nedoporučuje se konzumace mléka jako léku na vředy, protože je naopak zhoršuje. Mléko způsobuje pouze krátkodobou úlevu od bolesti, sice krátkodobě uklidní sliznici žaludku, následně však stimuluje produkci žaludeční kyseliny a trávicích šťáv, což vede ke zhoršení vředů.

Zdroj: Co je to nemoc peptického vředu?

Poradna

V naší poradně s názvem ZARUDLÉ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dobrikova Zuzana.

po poziti alkoholu mam cervenu plet.
zacina ju mi cerveniet lica a potom cela tvar a trva mi to dost dlho kysm to pominie.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zarudlé a červené tváře po alkoholu je jasná alargie na alkohol. Zkuste ho přestat pít a místo něj používejte třeba šíšu - vodní dýmku.

Zdroj: diskuze Zarudlé tváře

Strategie léčby CHOPN v České republice

Strategie léčby v České republice vychází z doporučení České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) ČLS JEP a zahrnuje čtyři postupné kroky. Doporučení více odrážejí individualizovaný komplexní přístup s využitím nefarmakologických i farmakologických postupů, než je tomu v doporučeních farmakoterapie dle GOLD, rozlišených pouze podle kategorií.

První krok – eliminace rizik

Hlavním klíčem k úspěchu je zejména nezačínat s kouřením cigaret, případně s kouřením přestat, jen tak může být ovlivněn nepříznivý vývoj CHOPN. Je prokázáno, že intervence mají význam u pacientů s jakýmkoliv stadiem nemoci. Léčba nikotinové závislosti je možná pomocí cílené a především opakované edukace. Účinnost se zvyšuje, je-li edukace opakovaná, častá, a čím delší, tím lépe pro pacienta. Používá se i nikotinová substituce (pastilky, žvýkačky, nikotinové ústní inhalátory a nosní spreje, náplasti a jiné) a psychofarmakoterapie s cílem ovlivnit abstinenční příznaky. Z farmak jsou k dispozici bupropion a vareniclin. Nejlepších výsledků dosahují specializované ambulance pro léčbu závislých na tabáku, které sídlí na pneumologických klinikách a na řadě pneumologických oddělení.

Druhý krok – paušální léčba pro všechny nemocné s CHOPN

Paušální léčba je léčba indikovaná pro všechny symptomatické pacienty bez rozdílu jejich klinického fenotypu. Zahrnuje postupy farmakologické (převážně inhalační medikace, očkování proti chřipce a pneumokoku) i nefarmakologické (pohybová aktivita, pulmonální rehabilitace, edukace a trénink inhalačních technik). Nedílnou součástí paušální léčby jsou farmakologické intervence zaměřené na klinicky důležité interní a psychické komorbidity. Základem léčby pro všechny pacienty s CHOPN jsou inhalační bronchodilatancia, která se dělí na inhalační β2‑agonisty (β‑agonist, BA) a inhalační anticholinergika (muscarine antagonist, MA). Podle délky účinku se dělí na látky s krátkodobým, dlouhodobým nebo ultradlouhodobým účinkem. Podle toho se také podávají. Nejmodernějším přístupem léčby je podávání bronchodilatancií s dlouhodobým či s ultradlouhodobým účinkem buď v monoterapii, nebo lépe ve vzájemné volné, či ještě lépe v duální bronchodilatační fixní kombinaci. Duální bronchodilatační fixní kombinace jsou k dispozici v různých inovativních inhalačních systémech.

Třetí krok – fenotypicky cílená farmakoterapie

Cílenou léčbu lze podávat v případě přesného určení fenotypu, což je možné hlavně u kategorií B a D. Zde se k paušální léčbě přidávají další léčiva, například roflumilast. Ten je indikován v případě bronchitického a bronchiektatického fenotypu.

Zdroj: Chopn

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINY NA ZRYCHLENÍ METABOLISMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

všude radí a doporučují výrobky, bylinky a čaje na zrychlení metabolismu... ale co naopak jeho zpomalení, dokázal by někdo poradit?
Byl bych velice vděčný.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na zpomalení metabolizmu je nejlepší přestat jíst a omezit pohyb. Za těchto podmínek se metabolizmus zpomalí za 2 dny.

Zdroj: diskuze Byliny na zrychlení metabolismu

Rybí tuk při užívání Xarelta

Xarelto se obvykle užívá 1x denně s večeří. Je velmi důležité nevynechat dávku! To znamená zajistit, aby vám tabletky nikdy nedošly. Při užívání jakéhokoli z výše uvedených léků by měl pacient přestat užívat následující doplňky: rybí tuk, krilový olej, vitamín E, česnek a bromelain.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Diskuze

V diskuzi JAK SE POZNA PRECHOD U ZENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den chtela jsem se zeptat jestli to muze byt prechod nebo neco jineho je mi 43 let a uz 3 tyden mam slabou menstruaci je to spise spineni boleji me zada dekuji za vasi odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mare.

prosimo radu mam uz tri tydny měsicka je 52 a stale je mam sice ne silne ale furt jsou a vypada to ze nechcou přestat a močak hruza nekdy to ani nedoběhnu děkuji

Zdroj: diskuze Jak se pozna prechod u zeny

Petechie na patře a v ústech

Petechie na patře a v ústech mohou být způsobeny kouřením, pak jde o takzvanou nikotinovou stomatitidu. Pokud se tento příznak objeví, je dobré navštívit svého stomatologa, který posoudí zdravotní stav a vyloučí závažnost onemocnění.

Patrová petechie bývá pozorována u streptokokové angíny, není patologická. Tyto hemoragické skvrny se mohou vyskytnout i u infekční mononukleózy, zarděnek, roseole, virové hemoragické horečce, trombocytopenie a patrového traumatu. Petechie na měkkém patře jsou hlavně spojeny s infekcí hltanu u streptokokové infekce. Rovněž dušení může být příčinou petechie. Petechie v oblasti úst vznikají v důsledku traumatu.

Zdroj: Různé projevy petechií

Diskuze

V diskuzi PRESTARIUM NEO COMBI 5 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vláďa.

Dobrý den,
chtěl bych požádat o info. Na vysoký tlak jsem dostal lék prestarium neo combi 5. Po cca užívání cca 1 měsíc mě začali bolet klouby, na počátku rameno, poté druhé o měsíc později koleno. Může to souviset s užíváním prestarium neo combi 5? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel Kubita.

Dobrý den! Užívám lék Prestarium neo combi 5mg/1,25mg na snížení krevního tlaku. Jak dlouho ho musím brát? Když budu mít tlak dobrý, mohu přestat užívat lék?

Zdroj: diskuze Prestarium neo combi 5

2. Upravte svou dietu 4 dny před kolonoskopií

Je velice důležité vědět, co můžete jíst před kolonoskopií, aby bylo střevo zcela čisté, je třeba věnovat pozornost procesu čištění. Procesu čištění můžete pomoci tím, že 4 dny před procedurou budete jíst jen lehká jídla. Lékaři doporučují potraviny s nízkým obsahem vlákniny, které jsou snadno stravitelné a rychle opouštějí váš zažívací systém. Neznamená to ale, že musíte hladovět, Jezte lehká jídla v takovém množství, abyste byli dostatečně zasyceni. Pokud užíváte léky, které vyžadují konkrétní dietu, jako je například Warfarin, konzultujte tento postup se svým lékařem.

Mezi lehká jídla patří:

  • Bílý chléb, těstoviny a rýže;
  • Dobře uvařená zelenina bez slupky;
  • Ovoce bez slupky nebo semen;
  • Libové maso, kuře nebo ryby;
  • Vejce.

Nevhodné potraviny před kolonoskopií:

  • Semena, ořechy nebo popcorn;
  • Tučná jídla;
  • Tvrdé maso;
  • Celá zrna;
  • Syrová zelenina;
  • Ovoce se semínky nebo slupkou;
  • Kukuřice, brokolice, zelí, fazole nebo hrách.

Rovněž byste 4 dny před vyšetřením měli přestat užívat vitamíny nebo jiné doplňky stravy. Zeptejte se svého lékaře, zda a kdy byste měli přestat užívat pravidelně užívané léky na předpis a jakékoli volně prodejné protizánětlivé léky nebo léky na ředění krve.

Zdroj: Jak se připravit na kolonoskopii

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA 150MGA TRHÁNÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARIE PROSROVÁ.

DOBRÝ DEN,JDU NA TRHÁNÍ ZUBŮ A BERU 150MG PRADAXU--JAK DLOUHO PŘED ZÁKROKEM PŘESTAT PRADAXU BRÁT?DĚKUJI ZA ODPOVĚD

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na přerušení léčby Pradaxou se musíte dohodnout se svým stomatologem. Je třeba znát váš zdravotní stav a přerušení správně naplánovat. Také je důležité, aby byl za přerušení vaší antikoagulační léčby někdo odpovědný. Proto se obraťte na svého lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa 150mg

Co způsobuje podélné rýhování na nehtech

Podélné rýhy na nehtech, jsou vidět poměrně často a neznamenají nic vážného, mohou být dány tvarem nehtů a dědičností. Tyto vroubky většinou začínají u nehtového lůžka a rovnoběžně pokračují ke špičce nehtu. Podélné rýhy jsou viditelné u lidí, kteří méně pijí: na základě nedostatku tekutin v těle se hromadí látky, které měly být z těla odplaveny. Podélné rýhy proto mohou značit oslabenou funkci jater. V tomto případě je třeba zahájit očistu organismu, abyste se do budoucna vyvarovali větších zdravotních problémů. Dále podélné rýhy souvisejí s kouřením a zažívacími problémy, špatným prokrvováním nebo oslabenou imunitou. Rovněž mohou provázet lupénku.

Podélné rýhy na nehtech – foto.

Zdroj: Podélné rýhy na nehtech

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB U ČLOVĚKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanesa.

Dobry den,minuly tyden jsem zjistila,ze mam svrab..Dostala jsem mast ze siry,kterou jsem se mazala 3dny..ale svedeni neprestalo,je mozne ze mi svrab zmizek,ale nejaky cas svedeni zustane??Predem dekuji za odpoved..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění u svrabu přetrvá ještě několik dní po usmrcení zákožky svrabové. Používejte mast podle doporučení svého lékaře a vydržte ještě týden být trpělivá. Pak by to mělo přestat. Držím Vám palce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab u člověka

Suchá ústa

Sucho v ústech, nebo to, co zubaři nazývají xerostomie, je způsobeno sníženým průtokem slin. Může to být způsobeno kouřením, léky, problémy se slinnými žlázami nebo dokonce spánkem s otevřenými ústy. V případě orální chirurgie je poměrně běžné, že pocítíte sucho v ústech z léků proti bolesti, které užíváte.

Sliny jsou přirozeným čističem úst, protože mají schopnost smývat bakterie a jejich kyseliny. Pokud máte sucho v ústech, mohou se hromadit bakterie a kyseliny, které vytvářejí, mohou způsobit zubní kaz. A nutno říci, že zkažený zub také příliš nevoní.

Jakmile přestanete užívat léky proti bolesti, vaše sucho v ústech se samo upraví, ale mezitím doporučujeme zvýšit denní příjem vody.

Zdroj: Zápach z úst po vytržení zubu

Co dělat na svou ochranu

  • Zvýšit denní příjem tekutin na 2 l, ideálně čisté vody.
  • Omezit příjem alkoholu a pokud možno přestat kouřit.
  • V chladném počasí udržovat ledviny v teple.
  • Čas od času dopřát ledvinám oddech, a to pitím pročišťujících bylinných čajů.
  • V létě držet například melounovou kúru (tři dny až týden jíst pouze vodní melouny a celozrnný chléb).
  • V rámci preventivní prohlídky si u lékaře nechat vyšetřit obsah kreatininu v krvi a obsah bílkovin v moči (zvýšené či zvyšující se hodnoty obojího mohou signalizovat onemocnění ledvin).

Zdroj: Onemocnění ledvin a srdce

Operace u rozedmy plic

V závislosti na závažnosti emfyzému může lékař doporučit jeden nebo více různých typů operací včetně:

  • Operace snižování objemu plic – při tomto postupu chirurgové odstraní části poškozené plicní tkáně. Odstranění nemocné tkáně pomáhá rozšířit se zbytku plicní tkáně – to pomáhá zlepšovat dýchání.
  • Transplantace plic – je možnou volbou, pokud máte vážné poškození plic a jiné možnosti již selhaly.

Většinu takto fatálních plicních chorob lze „vyléčit“ transplantací plic. Jde ale o operaci velmi náročnou nejen po technické stránce, ale i co se následné péče a spolupráce týká. Orgány určené k transplantaci (je jich rozhodně nedostatek) jsou přednostně nabízeny těm nemocným, kteří dobře s lékaři spolupracují a kteří dodržují někdy dost přísná omezení a zákazy. Kouřením a zanedbáváním léčebných režimů lze poškodit i transplantovanou plíci! Domácí léčbu kyslíkem také mohou dostat jen ti nemocní, kteří prokazatelně nekouří!

Zdroj: Rozedma plic konečné stadium

Náhlé snížení krevního tlaku při užívání atypického antipsychotika

Váš normální krevní tlak je zvýšený, to víte, a pokud náhle poklesne na hodnoty, které popisujete, tak se můžou objevit závratě, poruchy vidění a mdloby, takže, jak píšete, se necítíte v takových situacích úplně dobře. Takové rekci, při náhlém poklesu krevního tlaku, se říká ortostatická hypotenze a často ji způsobuje i lék Kventiax, který užíváte. Proto se poraďte se svým lékařem, který Vám lék Kventiax předepsal, řekněte mu o výkyvech svého tlaku a svých pocitech, kdy Vám není úplně dobře. Požádejte ho o nalezení jiné varianty k tomuto léku anebo alespoň o úpravu dávky. Pak by měly vaše nepříjemné pocity přestat. Lék Kventiax sama, bez vědomí lékaře, nevysazujte!
 

Zdroj: Červená řepa na vysoký krevní tlak

Nežádoucí účinky a nebezpečí

Rizika užívání této drogy jsou spojena s obtížností odhadu množství účinné látky v aplikované dávce. To platí zejména pro užití kouřením, kdy účinky nastupují rychleji, jsou silnější a trvají kratší dobu než při orálním užití. Při aplikaci vysokých dávek jsou hlavním nebezpečím úrazy vyplývající ze zhoršené pohybové koordinace (dopravní nehody, pády z výšek a podobně). Proto je vhodné, aby při aplikaci byla vedle užívajícího ještě další střízlivá osoba, schopná v případě nevolnosti nebo problému včas zasáhnout a pomoci. Je znám zatím pouze jeden případ, kdy užití šalvěje vyvolalo dlouhotrvající psychózu. Účinná látka salvinorin A podle některých zdrojů není návyková, novější studie však ji jako návykovou uvádí. 22. dubna 2011 byl zákonem č. 106/2011 Sb. zařazen salvinorin A do přílohy č. 4 zákona o návykových látkách (167/1998 Sb.). V současné době je tedy v České republice ilegální jak držení látek obsahujících salvinorin A (suché listy, extrakty), tak i pěstování samotné šalvěje divotvorné.

Zdroj: Šalvěj divotvorná

Příčiny a rizikové faktory

Chronická obstrukční choroba bronchopulmonální je významnou příčinou invalidizace a smrti. Úmrtnost na toto onemocnění, částečně také v důsledku stárnutí populace, stále stoupá. V USA je na 2. místě mezi příčinami invalidity po srdečních onemocněních. Rozedma plic je častější u mužů, u žen však patrně v souvislosti s častějším kouřením stoupá. Chronická astmatická bronchitida se mezi starými osobami vyskytuje stále častěji a je hlavní příčinou plicní nedostatečnosti u starších žen.

Předpokládá se, že rozedma plic vzniká působením enzymů, uvolněných z bílých krvinek při zánětu, na stěnu plicních sklípků. A právě při kouření dochází k neustálému uvolňování těchto enzymů z bílých krvinek. Při dostatečném vystavení se vlivu dráždivých látek, zejména cigaretového kouře, se u většiny lidí vyvine určitý stupeň chronické bronchitidy. Ve většině případů je tento zánět průdušek přímým následkem dráždění průdušek. Existují velké rozdíly ve vnímavosti průdušinek vůči vdechovaným dráždivým látkám. Za faktory určující vnímavost jsou považovány infekce v raném dětství nebo imunologické mechanismy. Astmatici jsou na kouření mimořádně citliví.

Zdroj: Chronická bronchitida


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP