Téma: 

příjem

Hyperkalcémie vyplývající z vysokých dávek vápníku

Příčiny a rizikové faktory hyperkalcémie

Hyperkalcémie je nejčastěji způsobena primární hyperparatyreózou, která nepřirozeně rozšiřuje žlázy. Jinou příčinou může být selhání nadledvinek, sedavý způsob života nebo dlouhodobý pobyt na lůžku (vedoucí ke špatné činnosti orgánů). Mezi rizikové faktory patří i příjem vápníku nad 2 g denně, hypertyreóza, selhání ledvin, některé léky, nadměrný příjem vitamínu D, některé genetické choroby a rakovina.

Zdroj: Hyperkalcémie vyplývající z vysokých dávek vápníku
Zveřejněno dne: 10.12.2012

Diskuze: Re: plyny neodcházejí

Vyzkoušejte volně prodejný Espumisan a omezte příjem bílkovin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plyny neodcházejí
Odesláno dne: 12.7.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Na rychlejší růst vlasů je dobrý selen!

Selen

Selen je nekovový prvek ze skupiny chalkogenů. Selen je silný přírodní antioxidant chránící buňky před škodlivými látkami zvanými volné radikály. V kombinaci s vitamínem A a vitamínem C a E působí selen jako pomocník proti stárnutí kůže a omezuje vznik hlubokých vrásek. Nedostatečný příjem selenu ve stravě nepříznivě ovlivňuje především kardiovaskulární systém. Nízký příjem selenu v průběhu těhotenství může nepříznivě působit na vývoj plodu.

Selen se doporučuje užívat

  • při zvýšeném riziku cévních a kradiovaskulárních chorob.
  • selen je dobrý na podporu správné funknce metabolismu.
  • selen, jako doplňující prvek potřebný v těle při současném užívání jódu k produkci hormónů štítné žlázy.

Zdroj: Na rychlejší růst vlasů je dobrý selen!
Zveřejněno dne: 31.1.2012

Diskuze: Re: alpicort na vlasy

Vaše léčba je na měsíce, proto vydržte a buďte trpělivá. Ve své stravě zvyšte příjem bílkovin, to jsou stavební kameny nových vlasů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alpicort na vlasy
Odesláno dne: 14.9.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Stopový prvek zinek

Charakteristika zinku

Zinek je důležitý pro imunitní systém, hojení ran, tvorbu hormonů štítné žlázy a mužských pohlavních hormonů, metabolismus a strukturu enzymů. Optimální denní příjem zinku představuje u žen 7 mg a u mužů 10 mg. Průměrná denní dávka zinku je obsažena v:

  • 2 g ústřic (masa)
  • 20 g ovesných vloček
  • 25 g hovězího masa
  • 30 g camembertu
  • 200 g špenátu

Nedostatek zinku způsobuje únavu, poruchy růstu, oslabení imunitního systému a špatné hojení ran, nízké libido, změny vnímání chuti, poškození vlasů a jejich vypadávání. Denní příjem pro těhotné a kojící ženy by měl být 10 mg až 15 mg. Zdrojem zinku je sýr, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, pšeničné klíčky, ústřice, maso, ryby.

Zdroj: Stopový prvek zinek
Zveřejněno dne: 20.4.2013

Diskuze: Re: bordel kolie

Nejlepší je Purina ProPlan pro štěňata s dávkováním jak je uvedeno na obale. Border kolie je velmi aktivní zvíře a potřebuje o něco více kalorií než běžná plemena. Takže během dne doplňujte energetický příjem pamlsky.

Zdroj: diskuze Bordel kolie
Odesláno dne: 17.5.2016 uživatelem Olda
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Syndrom suchého oka a výživa

Výživa

Omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci snížit zánět spojivek, který je způsobený syndromem suchého oka, tyto mastné kyseliny rovněž nabízejí úlevu od nepříjemného pocitu. Potravinami, které obsahují omega-3 mastné kyseliny, jsou např. losos, lněné semínko a vlašské ořechy. Neměli byste však zvyšovat příjem omega-3 mastných kyselin bez předchozí konzultace se svým lékařem. Omega-3 mastné kyseliny mohou interagovat s léky na ředění krve a zvýšit tak riziko krvácení. Měli byste se také ujistit, že máte dostatečný příjem tekutin, tak zabráníte dehydrataci, která by mohla mít za následek nízkou slzavost. Průměrný člověk potřebuje 8 až 10 sklenic vody denně. Lékař vám může pomoci určit množství vody adekvátní vaší potřebě.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa
Zveřejněno dne: 28.11.2012

Diskuze: Re: brusinky a warfarin

Brusinky je možné konzumovat i během léčby Warfarinem. Je třeba ale vnímat vlastní zdravotní stav, protože brusinky působí močopudně a při nedostatku tekutin v těle může dojít ke zhoustnutí krve. A to je opačný efekt, než působí Warfarin, který krev naopak ředí. Takže společně s brusinkami zvyšte denní příjem tekutin.

Zdroj: diskuze Brusinky a warfarin
Odesláno dne: 12.6.2014 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Bazální metabolismus

Co je to bazální energie

Bazální metabolismus se podílí na výdeji energie z celkového příjmu z větší části a o to více, čím méně jste aktivní od cca padesáti až po devadesát procent. Aby organismus optimálně fungoval, přičte se k bazálnímu metabolismu energie navíc dle celkového denního výdeje. To lze učinit správným složením stravy, aktivitou směřující k budování svalové hmoty a aerobními aktivitami korigujícími přebytečnou přijatou energii. Na výpočet existují rovnice, které mohou přibližně určit bazální metabolismus, ovšem co nejpřesnější údaj je možné získat pouze pomocí metod ve specializovaných zařízeních. Naneštěstí nelze provádět takovéto měření pro každého člověka, a tak je nejjednodušší pečlivě si zaznamenávat příjem energie ze stravy do deníku a posléze ubírat či přidávat potravu tak, aby její příjem odpovídal konkrétním cílům, což může být budování svalové hmoty, redukce tuku či udržovací stav na momentální úrovni.

Zdroj: Bazální metabolismus
Zveřejněno dne: 1.4.2014

Diskuze: Re: omega marin forte, obsah jodu v rybyim oleji ? diskuse

Bohužel jód se v rybím oleji moc nenachází a proto ani kapsle s tukem mořského lososa jód neobsahují. Jód se ve velké míře nachází v tkáních mořských živočichů, zejména v jejich mase a kůži. V České republice je přirozený příjem jódu velmi nízký a proto je dodávka jódu celé populaci zajišťována obohacenou jedlou solí. Pokud ale chráníte své srdce a cévy a snižujete příjem soli v rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění, je třeba více využívat jiné zdroje. Nejlepším zdrojem přírodního jódu jsou mořské ryby a další mořské plody, jejichž konzumace je doporučována minimálně 1x týdně. Dále jsou na jód bohaté i některé minerální vody. A díky obohacování krmiv stoupá obsah jódu i v mléce a mléčných výrobcích. Zvýšený obsah jódu je také v potravinářských výrobcích, kde byla k výrobě jako surovina použita jodovaná sůl. Nejvydatnějšími přírodními zdroji jódu jsou škeble, ústřice a mořské řasy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omega marin forte, obsah jodu v rybyim oleji ? diskuse
Odesláno dne: 16.4.2014 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Hyperkalcémie vyplývající z vysokých dávek vápníku

Doporučení

Většině příčin způsobujících hyperkalcémii může být zabráněno. Například si dejte pozor na nadměrný příjem vitamínu D, který zvyšuje vstřebávání vápníku a může tak zvýšit riziko vzniku hyperkalcémie. Promluvte si se svým lékařem o potravinových doplňcích s obsahem vápníku a vitamínu D, aby nedošlo k předávkování těmito látkami.

Zdroj: Hyperkalcémie vyplývající z vysokých dávek vápníku
Zveřejněno dne: 10.12.2012

Diskuze: Re: uzivani w arfarinu

Po warfarinu se netloustne. Tloustne se při nadbytku jídla a nedostatku pohybu. Základní pravidlo -> více se hýbu = více jím. Pro hubnutí buďto omezte příjem potravy a nebo zintezivněte pohyb. Vhodný pohyb jsou procházky v přírodě, jízda na kole, plavání, atd.

Zdroj: diskuze Warfarin+Pivovarské kvasnice
Odesláno dne: 7.2.2017 uživatelem Nikola
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

Minerál sodík

Charakteristika sodíku

Sodík je důležitý pro vodní bilanci, přenos nervových impulsů, svalovou aktivitu, acidobazickou rovnováhu. Optimální denní příjem činí 550 mg. Průměrná denní dávka sodíku je obsažena v soli. Proto se ujistěte, že konzumujete sůl a slané potraviny s mírou. Chuť jídla můžete vylepšit pomocí bylin a koření.

Zdroj: Minerál sodík
Zveřejněno dne: 3.4.2013

Diskuze: popraskane koutky kvasinky

Kromě nedostatku vitamínu B mohou být popraskané koutky následkem kvasinkové infekce, tak zvané kandidozy anebo mohou ukazovat také na nedostatek železa v těle. Jako léčbu popraskaných koutků od kvasinek můžete zkusit přírodní Colostrum www.zbozi-kosmetika.… a k tomu nějaká probiotika. Neuškodí ani zvýšit příjem železa, které obsahují vnitřnosti, luštěniny, případně kapky s železem, k dostání v lékárně.

Zdroj: diskuze Popraskane koutky kvasinky
Odesláno dne: 22.1.2012 uživatelem Dáša
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

Koenzym Q10

Charakteristika koenzymu Q10

Koenzym Q10 je důležitý pro ochranu buněk, metabolismus a zdravou kůži. S přibývajícím věkem je nutné zvyšovat příjem koenzymu Q10. Koenzym Q10 je obsažen zejména v těchto potravinách:

  • maso
  • ryby
  • brokolice
  • olivový olej

Nedostatek koenzymu Q10 způsobuje poruchy nebo poškození kůže, ovlivňuje metabolismus. Zdrojem koenzymu Q10 jsou ryby, maso, brokolice, olivový olej.

Zdroj: Koenzym Q10
Zveřejněno dne: 16.4.2013

Diskuze: Re: křemík v potravinách

Křemík získáváme z potravy ve formě křemičitanů (solí křemíku). Ty jsou obsaženy především v minerálních vodách, v pivu, kuřecí kůži, celozrnných potravinách a v kořenové zelenině. Při dlouhodobém nedostatečném příjmu křemíku skutečně můžeme pozorovat zvýšenou lomivost nehtů a vlasů. Naopak přehnané monžství křemíku zase způsobuje tvorbu močových kamenů. Nejlépe křemík doplníme pomocí potravních doplňků, u kterých se dá přesně určit jejich dávkování. Optimální denní příjem křemíku se pohybuje v rozmezí 20-40 mg.

Zdroj: diskuze Křemík v potravinách
Odesláno dne: 25.12.2011 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

Stopový prvek chróm

Charakteristika chrómu

Chróm je důležitý pro metabolismus cukrů a recyklaci cholesterolu. Denní příjem chrómu by měl být 0,03 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka chrómu je obsažena v:

  • 50 g droždí
  • 300 g čočky
  • 400 g kuřecího masa

Nedostatek chrómu způsobuje nervozitu, podrážděnost, deprese, svědění, svalovou slabost. Zdrojem chrómu jsou pivovarské kvasnice, maso (vnitřnosti), ořechy, luštěniny, celozrnné obiloviny.

Zdroj: Stopový prvek chróm
Zveřejněno dne: 20.4.2013

Diskuze: Re: Rýmovník

Rýmovník (Plectranthus argentatus) je zeleno stříbrná bylina a její lístky obsahují vitamín K. Když užíváte Warfarin, tak nesmíte nárazově zvyšovat nebo snižovat příjem vitamínu K. Takže lístky rýmovníku byste neměla jíst. Můžete však používat rýmovník k inhalaci, tinkturu z rýmovníku i mast. Čaj a sirup z rýmovníku raději vynechte. Pokud chcete mít jistotu, jak rýmovník u vás účinkuje společně s Warfarinem, tak si při pravidelném užívání rýmovníku nechte každý desátý den změřit INR (quickův test srážlivosti krve).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník
Odesláno dne: 16.7.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Koenzym Q10

Příznaky nedostatku koenzymu Q10 

Nedostatek koenzymu Q10 se zvyšuje s věkem. Stres, fyzická námaha a environmentální dopady vyžadují zvýšenou ochranu buněk, tudíž větší příjem koenzymu Q10. Škodlivé stimulanty jako alkohol a cigarety vpravují do těla toxiny, čímž musí být rovněž zvýšen přísun koenzymu Q10. Pokud ve vaší denní stravě není možné zajistit dostatečné množství koenzymu Q10, užívejte výživové doplňky, které jsou dobrou alternativou.

Zdroj: Koenzym Q10
Zveřejněno dne: 16.4.2013

Diskuze: Re: jak léčit zácpu zpusobenou depresí

Mám maniodepresivní psychózu, která je často doprovázená i zácpou. Léčím ji tak, že užívám Psyllium, což je zdravá vláknina a když mám hodně tuhou stolici, tak večer dávám jednorázově Gutalax nebo Fenolax a navýším denní příjem tekutin na 3 litry vody denně, první pití hned po probuzení na lačno. Dá se to takhle v pohodě zvládnout a chodím pak pravidelně ráno po probuzení na velkou jenom jednou denně.

Zdroj: diskuze Jak léčit zácpu zpusobenou depresí
Odesláno dne: 12.2.2013 uživatelem Vlasta
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Stopový prvek měď

Charakteristika mědi

Měď je důležitá pro enzymy, strukturu červených krvinek a pigmentaci. Optimální denní příjem mědi činí 1 až 1,5 mg. Průměrná denní dávka mědi je obsažena v:

  • 10 g čokolády
  • 50 g ořechů
  • 40 g humra
  • 1 kg sýra

Nedostatek mědi způsobuje únavu, selhání tvorby pigmentu, potlačení imunitního systému, poruchy v tvorbě červených krvinek. Zdrojem mědi je čokoláda, ořechy, korýši, játra a luštěniny.

Zdroj: Stopový prvek měď
Zveřejněno dne: 20.4.2013

Stopový prvek chróm

Příznaky nedostatku chrómu

Denní poptávka po chrómu je velmi nízká a obvykle postačí její příjem běžnou stravou. Lidé s některými metabolickými poruchami, jako je například cukrovka, však mohou trpět nedostatkem chrómu. Příznaky nedostatku chrómu zahrnují nervozitu, podrážděnost, deprese, svědění nebo svalovou slabost. Nedostatek chrómu je snadno odstranitelný odpovídající dávkou potravinového doplňku.

Zdroj: Stopový prvek chróm
Zveřejněno dne: 20.4.2013

Stopový prvek mangan

Charakteristika manganu

Mangan je důležitý pro správnou strukturu enzymů, metabolismus a ochranu buněk. Optimální denní příjem by měl být 2 až 5 mg. Průměrná denní dávka manganu je obsažena v:

  • 100 g ovesných vloček
  • 150 g lískových oříšků
  • 200 g celozrnného chleba

Nedostatek manganu způsobuje poruchy metabolismu tuků a cukrů v lidském organismu. Zdrojem manganu je čaj, celozrnné obiloviny, luštěniny, sójové boby, ořechy.

Zdroj: Stopový prvek mangan
Zveřejněno dne: 20.4.2013

Stopový prvek mangan

Příznaky nedostatku manganu

Metabolické poruchy, stres a vysoká konzumace alkoholu zvyšují potřebu manganu. Nadbytek vápníku a fosforu narušuje vstřebávání tohoto prvku. Kombinace s jinými minerály či stopovými prvky, například se zinkem, zlepšuje naopak absorpci manganu, stává se pro organismus lépe využitelný. Nedostatek může narušit fungování metabolismu. Pokud je příjem tohoto stopového prvku nedostatečný, může být saturován pomocí důležitých potravinových doplňků.

Zdroj: Stopový prvek mangan
Zveřejněno dne: 20.4.2013

Stopový prvek měď

Zdroje mědi

Pokud se jedná o příjem mědi, mají výhodu milovníci čokolády, ale říká se, že méně je někdy více. Stačí tedy sníst malý kousek čokolády (10 g), aby byl splněn denní požadavek. Dalšími dobrými zdroji tohoto stopového prvku jsou ořechy, korýši, játra a luštěniny. Dokonce i celozrnné obiloviny přispívají svým dílem ke každodenní dávce. Mléčné výrobky a zelenina obsahují velmi malé množství mědi.

Zdroj: Stopový prvek měď
Zveřejněno dne: 20.4.2013

Vitamín E

Vitamín E patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Pokud chcete zvýšit jeho vstřebávání v těle, je dobré současně s ním přijímat i mastné kyseliny. Vitamín E se řadí mezi významné antioxidanty, což znamená, že zabraňuje vzniku nebezpečných volných radikálů utvářejících se při metabolických procesech v těle. Napomáhá správné činnosti nervového systému. Přispívá k plodnosti.

Zdroj: Vitamín E
Zveřejněno dne: 10.5.2016


SiteMAP