Téma: 

příjem

Bazální metabolismus

Co je to bazální energie

Bazální metabolismus se podílí na výdeji energie z celkového příjmu z větší části a o to více, čím méně jste aktivní od cca padesáti až po devadesát procent. Aby organismus optimálně fungoval, přičte se k bazálnímu metabolismu energie navíc dle celkového denního výdeje. To lze učinit správným složením stravy, aktivitou směřující k budování svalové hmoty a aerobními aktivitami korigujícími přebytečnou přijatou energii. Na výpočet existují rovnice, které mohou přibližně určit bazální metabolismus, ovšem co nejpřesnější údaj je možné získat pouze pomocí metod ve specializovaných zařízeních. Naneštěstí nelze provádět takovéto měření pro každého člověka, a tak je nejjednodušší pečlivě si zaznamenávat příjem energie ze stravy do deníku a posléze ubírat či přidávat potravu tak, aby její příjem odpovídal konkrétním cílům, což může být budování svalové hmoty, redukce tuku či udržovací stav na momentální úrovni.

Zdroj: Bazální metabolismus
Zveřejněno dne: 1.4.2014

Diskuze: Re: brusinky a warfarin

Brusinky je možné konzumovat i během léčby Warfarinem. Je třeba ale vnímat vlastní zdravotní stav, protože brusinky působí močopudně a při nedostatku tekutin v těle může dojít ke zhoustnutí krve. A to je opačný efekt, než působí Warfarin, který krev naopak ředí. Takže společně s brusinkami zvyšte denní příjem tekutin.

Zdroj: diskuze Brusinky a warfarin
Odesláno dne: 12.6.2014 uživatelem Kamča

Bazální metabolismus

Co je to bazální index

Základní výpočet se určuje vzorci. Lze využít například Harris-Benedictův vzorec. Pro ženy a muže je vzorec rozdílný. Pro muže: BM = 66 + (13,7 x hmotnost v kg) + (5 x výška v cm) - (6,8 x věk); pro ženy: BM = 655 + (9,6 x hmotnost v kg) + (1,8 x výška v cm) - (4,7 x věk). Získáte přibližný potřebný příjem, k němuž je nutné přičíst další energii dle své aktivity. Dle práce se připočte od 20 až po 50 % příjmu vycházejícího z bazálního metabolismu. Nejnižší hodnota pro sedavé zaměstnání, nejvyšší pak pro náročné fyzické práce. Poté se ještě musí počítat s přidáním energie potřebné na fyzické aktivity. Číslo není neměnné a musí se k němu přistupovat dle individuálních schopností a předpokladů jedince. Doporučuje se zapisovat si, co jíme, děláme, a určit si tak vlastní potřebu příjmu a výdeje energie, což je nejjednodušší způsob, jak dosáhnout potřebných výsledků s ohledem na svůj životní styl.

Zdroj: Bazální metabolismus
Zveřejněno dne: 1.4.2014

Diskuze: Re: omega marin forte, obsah jodu v rybyim oleji ? diskuse

Bohužel jód se v rybím oleji moc nenachází a proto ani kapsle s tukem mořského lososa jód neobsahují. Jód se ve velké míře nachází v tkáních mořských živočichů, zejména v jejich mase a kůži. V České republice je přirozený příjem jódu velmi nízký a proto je dodávka jódu celé populaci zajišťována obohacenou jedlou solí. Pokud ale chráníte své srdce a cévy a snižujete příjem soli v rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění, je třeba více využívat jiné zdroje. Nejlepším zdrojem přírodního jódu jsou mořské ryby a další mořské plody, jejichž konzumace je doporučována minimálně 1x týdně. Dále jsou na jód bohaté i některé minerální vody. A díky obohacování krmiv stoupá obsah jódu i v mléce a mléčných výrobcích. Zvýšený obsah jódu je také v potravinářských výrobcích, kde byla k výrobě jako surovina použita jodovaná sůl. Nejvydatnějšími přírodními zdroji jódu jsou škeble, ústřice a mořské řasy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omega marin forte, obsah jodu v rybyim oleji ? diskuse
Odesláno dne: 16.4.2014 uživatelem Cempírek

Hyperkalcémie vyplývající z vysokých dávek vápníku

Příčiny a rizikové faktory hyperkalcémie

Hyperkalcémie je nejčastěji způsobena primární hyperparatyreózou, která nepřirozeně rozšiřuje žlázy. Jinou příčinou může být selhání nadledvinek, sedavý způsob života nebo dlouhodobý pobyt na lůžku (vedoucí ke špatné činnosti orgánů). Mezi rizikové faktory patří i příjem vápníku nad 2 g denně, hypertyreóza, selhání ledvin, některé léky, nadměrný příjem vitamínu D, některé genetické choroby a rakovina.

Zdroj: Hyperkalcémie vyplývající z vysokých dávek vápníku
Zveřejněno dne: 10.12.2012

Diskuze: Re: uzivani w arfarinu

Po warfarinu se netloustne. Tloustne se při nadbytku jídla a nedostatku pohybu. Základní pravidlo -> více se hýbu = více jím. Pro hubnutí buďto omezte příjem potravy a nebo zintezivněte pohyb. Vhodný pohyb jsou procházky v přírodě, jízda na kole, plavání, atd.

Zdroj: diskuze Warfarin+Pivovarské kvasnice
Odesláno dne: 7.2.2017 uživatelem Nikola

Stopový prvek zinek

Charakteristika zinku

Zinek je důležitý pro imunitní systém, hojení ran, tvorbu hormonů štítné žlázy a mužských pohlavních hormonů, metabolismus a strukturu enzymů. Optimální denní příjem zinku představuje u žen 7 mg a u mužů 10 mg. Průměrná denní dávka zinku je obsažena v:

  • 2 g ústřic (masa)
  • 20 g ovesných vloček
  • 25 g hovězího masa
  • 30 g camembertu
  • 200 g špenátu

Nedostatek zinku způsobuje únavu, poruchy růstu, oslabení imunitního systému a špatné hojení ran, nízké libido, změny vnímání chuti, poškození vlasů a jejich vypadávání. Denní příjem pro těhotné a kojící ženy by měl být 10 mg až 15 mg. Zdrojem zinku je sýr, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, pšeničné klíčky, ústřice, maso, ryby.

Zdroj: Stopový prvek zinek
Zveřejněno dne: 20.4.2013

Diskuze: Re: jak léčit zácpu zpusobenou depresí

Mám maniodepresivní psychózu, která je často doprovázená i zácpou. Léčím ji tak, že užívám Psyllium, což je zdravá vláknina a když mám hodně tuhou stolici, tak večer dávám jednorázově Gutalax nebo Fenolax a navýším denní příjem tekutin na 3 litry vody denně, první pití hned po probuzení na lačno. Dá se to takhle v pohodě zvládnout a chodím pak pravidelně ráno po probuzení na velkou jenom jednou denně.

Zdroj: diskuze Jak léčit zácpu zpusobenou depresí
Odesláno dne: 12.2.2013 uživatelem Vlasta

Hyperkalcémie vyplývající z vysokých dávek vápníku

Doporučení

Většině příčin způsobujících hyperkalcémii může být zabráněno. Například si dejte pozor na nadměrný příjem vitamínu D, který zvyšuje vstřebávání vápníku a může tak zvýšit riziko vzniku hyperkalcémie. Promluvte si se svým lékařem o potravinových doplňcích s obsahem vápníku a vitamínu D, aby nedošlo k předávkování těmito látkami.

Zdroj: Hyperkalcémie vyplývající z vysokých dávek vápníku
Zveřejněno dne: 10.12.2012

Diskuze: Re: dotaz

Zelená káva se může použít i když jste na Warfarinu. Jestli ale chcete opravdu snížit svoji hmotnost, tak raději omezte příjem sacharidů (například přílohy, alkohol, sladkosti a sladké pití) ve své stravě. Vyjde to levněji a má to po staletí ověřené účinky.
Přípravek ADVANCE Calmin v sobě obsahuje chmel otáčivý, šišák bajkalský, želatinu, mučenku pletní, L-tryptofan, inulin, kozlík lékařský, vitamin B5 a vitamin B6. Některé tyto komponenty mohou zesilovat účinky warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Užívání možné je, ale pod dohledem lékaře, který Vám případně upraví dávkování warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz
Odesláno dne: 27.5.2016 uživatelem Cempírek

Minerál sodík

Charakteristika sodíku

Sodík je důležitý pro vodní bilanci, přenos nervových impulsů, svalovou aktivitu, acidobazickou rovnováhu. Optimální denní příjem činí 550 mg. Průměrná denní dávka sodíku je obsažena v soli. Proto se ujistěte, že konzumujete sůl a slané potraviny s mírou. Chuť jídla můžete vylepšit pomocí bylin a koření.

Zdroj: Minerál sodík
Zveřejněno dne: 3.4.2013

Diskuze: chlorella nežádoucí účinky

Zdravim. Chlorellu jsem začala brát asi před 14 dny. Cítím, že nejsem tolik unavená, ale cítím pořád že mám plný žaludek, i když skoro nic nesním. Prostě od rána do večera plná, i špatně chodím na záchod. Břicho mám trochu víc zvětšený a neni to moc příjemný.. Možná jsem i něco nabrala. Proto mám dotaz. Může to být jenom nějaká počáteční reakce, když na to tělo nebylo zvyklé, která za chvíli zmizí?Přiznám se, že tolik nedbám na pravidelnou stravu a pravidelní příjem vitamínů. Nebo nebo to má nějaký negativní vliv a léky bych měla okamžitě vysadit? Máte někdo podobnou zkušenost? Děkuji moc za odpověď.

Zdroj: diskuze Chlorella nežádoucí účinky
Odesláno dne: 25.4.2013 uživatelem Tereza

Stopový prvek chróm

Charakteristika chrómu

Chróm je důležitý pro metabolismus cukrů a recyklaci cholesterolu. Denní příjem chrómu by měl být 0,03 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka chrómu je obsažena v:

  • 50 g droždí
  • 300 g čočky
  • 400 g kuřecího masa

Nedostatek chrómu způsobuje nervozitu, podrážděnost, deprese, svědění, svalovou slabost. Zdrojem chrómu jsou pivovarské kvasnice, maso (vnitřnosti), ořechy, luštěniny, celozrnné obiloviny.

Zdroj: Stopový prvek chróm
Zveřejněno dne: 20.4.2013

Diskuze: Re: existuje náhražka kortikoidu?

Náhradu léků můžete učinit jen po doporučení vaším plicním lékařem. Prodiskutujte s ním své problémy a požádejte ho o návrh alternativ k vaší léčbě. Obecně platí, že po lécích se nepřibírá. Přibírá se z jídla a z nedostatku pohybu - nezdravý životní styl. Léky mohou zvyšovat chuť k jídlu, zadržovat v těle vodu a bránit v pohybu, tím mohou napomoci v nárůstu tělesné hmotnosti. Avšak samotné rozhodnutí o tom, jestli sníte to či ono, je na vás, stejně tak i zdali přidáte ve zdravém pohybu. Přírodní zákony platí pro každého stejně, na jedné straně je příjem ve formě stravy a na druhé výdej jako zdravý pohyb. Když je příjmu více než výdeje, tak přibíráte. Když naopak, tak hubnete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Existuje náhražka kortikoidu?
Odesláno dne: 5.8.2016 uživatelem Cempírek

Stopový prvek měď

Charakteristika mědi

Měď je důležitá pro enzymy, strukturu červených krvinek a pigmentaci. Optimální denní příjem mědi činí 1 až 1,5 mg. Průměrná denní dávka mědi je obsažena v:

  • 10 g čokolády
  • 50 g ořechů
  • 40 g humra
  • 1 kg sýra

Nedostatek mědi způsobuje únavu, selhání tvorby pigmentu, potlačení imunitního systému, poruchy v tvorbě červených krvinek. Zdrojem mědi je čokoláda, ořechy, korýši, játra a luštěniny.

Zdroj: Stopový prvek měď
Zveřejněno dne: 20.4.2013

Diskuze: Re: Svrab

Platný Zákoník práce říká:
Pokud zaměstnanec v pracovní době absolvuje u lékaře vyšetření nebo ošetření, je zaměstnavatel povinen omluvit jeho nepřítomnost v práci, poskytnout mu pracovní volno na nezbytně nutnou dobu. Nezbytně nutnou dobou je nejen samotný lékařský výkon (vyšetření nebo ošetření), ale i cesta do zdravotnického zařízení a zpět a doba čekání na příjem u lékaře, případně jiné přímo související úkony.
Nekomplikujte si situaci a běžte k lékaři v denní době. Lékařů, kteří by byli ochotni ambulantně vyšetřovat mimo rámec obvyklé pracovní doby, je jen hrstka, takže těžko se v nich najde nejlepší odborník právě na váš problém. Během denní doby máte škálu nejlepších lékařů mnohem větší a dostupnější a tím i větší šanci na rychlé uzdravení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab
Odesláno dne: 15.9.2016 uživatelem Cempírek

Stopový prvek chróm

Příznaky nedostatku chrómu

Denní poptávka po chrómu je velmi nízká a obvykle postačí její příjem běžnou stravou. Lidé s některými metabolickými poruchami, jako je například cukrovka, však mohou trpět nedostatkem chrómu. Příznaky nedostatku chrómu zahrnují nervozitu, podrážděnost, deprese, svědění nebo svalovou slabost. Nedostatek chrómu je snadno odstranitelný odpovídající dávkou potravinového doplňku.

Zdroj: Stopový prvek chróm
Zveřejněno dne: 20.4.2013

Diskuze: ...

Koka se do coca-coly nepřidává už nějakých 15 let, bylo to úředně zakázáno protože koka je nepovolená droga. Závislost je tedy podle mě na cukru který je v nápoji obsažen v hojné míře a který je návykový, hlavně když je "zamaskovaný" kyselejší chutí fosforečnanů. Pokud by jste pila colu bez fosforečnanu (lehká kyselina) tak by vás její sladká chuť donutila zvracet. Takhle se tělo raduje že má vysoký příjem cukru a "nepřesladí" se vám jazyk jak to bývá u sladkostí. Jinak paní Růženo, nevím co máte za lékaře ale je to důkaz že naši zdravotnictví je v troskách když vám lékař doporučí něco tak... odporného, nezdravého a chemického jako je cola a tvrdí že vám to pomůže. Neznám sice Váš problém ale troufám si tvrdit, že kdyby jste zašla k výživovému specialistovy, který by Vám upravil jídelníček, tak by žádné obtíže nebyly :) A o těch nemocí které "určitě nejsou z coly" bych si tak jistá nebyla, troufám si to tipovat na řídnutí kostí, problémy se zubní sklovinou a zuby celkově a špatný ne-li přímo zničený trávicí trakt. A pokud pijete "light" tak bych se nedivila ani nádorovým onemocněním, přidává se do ní výše zmíněný aspartam který prokazatelně zvyšuje riziko nádorů na mozku, může narušit metabolismus aminokyselin a struktur proteinů, integritu genetického materiálu, nervové funkce a hormonální rovnováhu

Zdroj: diskuze ...
Odesláno dne: 30.9.2013 uživatelem Lucie

Stopový prvek mangan

Charakteristika manganu

Mangan je důležitý pro správnou strukturu enzymů, metabolismus a ochranu buněk. Optimální denní příjem by měl být 2 až 5 mg. Průměrná denní dávka manganu je obsažena v:

  • 100 g ovesných vloček
  • 150 g lískových oříšků
  • 200 g celozrnného chleba

Nedostatek manganu způsobuje poruchy metabolismu tuků a cukrů v lidském organismu. Zdrojem manganu je čaj, celozrnné obiloviny, luštěniny, sójové boby, ořechy.

Zdroj: Stopový prvek mangan
Zveřejněno dne: 20.4.2013

Diskuze: ...

Vápenaté látky sice nutně potřebujeme pro naše kosti a zuby - ne ovšem vápník z mléka, který náš organismus neumí zpracovat a zužitkovat (navíc při svém vylučování spotřebává vápník náš tzn čím víc mléka vypijeme a víc nevyužitého vápníku vyloučíme tím víc se naše tělo odvápní). Mimoto je dnes každý mléčný produkt několikrát tepelně zpracován, čímž se organické minerální látky z mléka stávají anorganickými.

Kromě toho schází v kravském mléce velký protihráč vápníku - hořčík. Nehodící se vápník z mléčných produktů se usazuje na tepenných stěnách a místo aby přispíval k vytvrzení kosti, vyvolává tvrdnutí tepen. Proto je mléko bohaté na vápník škodlivé, jelikož nám způsobuje předčasné zkostnatění a zestárnutí! Nemělo by se také zapomínat, že i vysoký obsah cholesterolu v mléčných výrobcích přispívá k nebezpečnému kornatění tepen. Ve spojení s vysokým obsahem bílkovin jsou naše játra soustavně přetížena a onemocní. Cholesterol je však pouze jednou z látek, která je v našich usazeninách obsažena. Hlavní látkou anorganický vápník, který náš organismus není schopen zhodnotit. Intenzivní výzkumy, které před několika lety probíhaly na klinice Mayo v Rochesteru v Minnesotě (USA), daly několik odpovědí, které mléčnou výrobnou produkcí vápníkových tablet otřásly do základů. Paní Dr. Lawrence Riggsová, která tyto výzkumy vedla, zjistila, že ženy, které pijí mléko, nebo berou vápníkové tablety, či oboje, nemají větší příjem vápníku než ženy, které mléko, výrobky z něj nebo tablety vůbec nekonzumovaly. Naopak: ještě více se měknutí kosti vyvíjelo u těch, které samy užívaly 2000mg vápníku ve formě mléka, mléčných produktů či tablet.



Nesčetné výzkumy v různých částech světa potvrdily, že chemické prostředky - anorganické tablety vápníku, jsou nejen naprosto zbytečné, ale navíc zatěžují organismus. Lidský organismus totiž anorganické minerálie nedokáže přizpůsobovat a zužitkovat!

Zdroj: diskuze ...
Odesláno dne: 30.9.2013 uživatelem Lucie

Stopový prvek mangan

Příznaky nedostatku manganu

Metabolické poruchy, stres a vysoká konzumace alkoholu zvyšují potřebu manganu. Nadbytek vápníku a fosforu narušuje vstřebávání tohoto prvku. Kombinace s jinými minerály či stopovými prvky, například se zinkem, zlepšuje naopak absorpci manganu, stává se pro organismus lépe využitelný. Nedostatek může narušit fungování metabolismu. Pokud je příjem tohoto stopového prvku nedostatečný, může být saturován pomocí důležitých potravinových doplňků.

Zdroj: Stopový prvek mangan
Zveřejněno dne: 20.4.2013


SiteMAP