Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SOUREK ANATOMICKY

OBSAH

Složení nehtu

Nehet je anatomicky složitá kožní adnexe, která se skládá z:

  • nehtového valu,
  • nehtové ploténky,
  • nehtového lůžka,
  • nehtové stěny,
  • a okolní pokožky.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A NIMESIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Ladislav Šourek.

mohu při užívání warfarinu 5 používat současně lék na bolest nimesil? Díky za odpověď. Šourek
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle klinické studie, která zkoumala vzájemnou interakci účinné látky Nimezilu s Warfarinem, nebylo prokázáno vzájemné ovlivnění při dávce 100 mg dvakrát denně. Závěr studie: Nimesulid (100 mg 2x denně) byl přidán 10 pacientům léčených warfarinem. Po 7 dnech společného podávání nebyly zjištěny žádné změny v protrombinovém čase nebo době krvácivosti. Dejte si ale pozor na Nimezil, protože má hodně nežádoucích účinků a při častém užívání se musí pravidelně kontrolovat funkce ledvin a stav srdce. Proto, jste-li pravidelným uživatelem Nimezilu, požádejte svého praktického lékaře o pravidelné kontroly těchto dvou orgánů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a nimesil

Umělé prsní implantáty

Plášť implantátu je téměř ve všech případech tvořen z měkkého silikonu, jen zřídka se používá takzvaný polyuretanový obal. Vyznačuje se skořepinovou texturou, takže je dokonale spojen s okolní tkání, čímž se zabraňuje jeho následnému posunutí. Tvar implantátu je buď symetrické kolo, nebo anatomický (asymetrický tvar), který simuluje přirozený tvar ženského prsa.

Novější silikonové implantáty již mají stabilnější povrch (pevnější obal), který snižuje riziko defektu. Existují rovněž křemíkové implantáty, kdy je náplň obvykle chemicky zesílena tak, aby byla v případě trhliny v plášti tekutina zadržena a nedošlo k úniku do okolní tkáně.

Dalším druhem jsou implantáty vyplněné fyziologickým roztokem. Tento roztok je však zdraví škodlivý, a jde o kapalinu, takže tvar implantátu není estetický. Tyto implantáty vyžadují speciální postup – implantát je v průběhu operace naplněn až po zavedení do prsu.

Zdroj: Zvětšení prsou

Diskuze

V diskuzi SVRBI ME VARLATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

vcera jsem se po prve holil a zacal me svvrbit sourek nevim co s tim facebook pepa vass

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svrbi me varlata

Ortéza

Anatomicky tvarovaná ortéza na tenisový loket odstraňuje napětí podrážděného úponu šlachy, ulevuje od bolesti. Poskytuje hřejivý efekt postižené oblasti loketního kloubu a umožňuje pohyb navzdory zánětu a bolesti.

Zdroj: Tenisový loket

Diskuze

V diskuzi ANGIOLIPOMATÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den.
okolo 5Oti let se mně začaly hlavně na pažích ve velké míře tvořit tukové bouličky. Po důkladném vyšetření vč. histologie byla určena diagnóza angiolipomatóza. Za dalších 20 let jich dost přibylo, nahmatám je i v prsou, břichu, stehnech atd. Naštěstí obličej a krk není zasažen - zatím. O rodinné dispozici nevím, jen otec měl jednou odstraněnou tukovou bouli ve vlasech. Další 2 sourozenci nemají problémy.
Vím, že se s tím nedá v podstatě nice dělat, zajímala by mě ale jedna věc. Jde-li o výrůstky z tukové tkáně vč. prorůstání krevních cévek, jak to pak vypadá z vnitřními orgány ? Žaludek, játra, ledviny, srdce, střeva atd. mají také okolo sebe tuk a cévy. Jsou i na nich tyto výrůstky a mohou je případně poškodit v jejich funkci? Nikdo z lékařů mě na to neodpověděl, možná budu jednou při pitvě zajímavý anatomický preparát :-)
Děkuji za odpověď na výše uvedený mail.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Angiolipomatóza

Konečník anatomicky

Název konečník, latinsky rectum, počeštěně rektum pochází z latinského intestinum rectum „rovné střevo“. Konečník je poslední část trávicí trubice, zakončená řitním otvorem, jímž se vyměšují nestrávené zbytky potravy ven z organismu. Z druhé strany na konečník navazuje sestupný tračník tlustého střeva.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A NIMESIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Ladislav Šourek.

mohu při užívání warfarinu 5 používat současně lék na bolest nimesil? Díky za odpověď. Šourek
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ing.Ladislav Šourek.

DÍKY !

Zdroj: diskuze Warfarin a nimesil

B – krček

Krček je část zubu obklopená dásní. Krček je v podstatě malý úsek mezi korunkou a kořenem, který je pokryt měkkými tkáněmi dásně – gingivodentální uzávěr mezi epitelem dásně a zubem.

Funkce

Dentogingivální uzávěr brání pronikání bakterií a zbytků jídla do periodencia.

Zdroj: Zub anatomicky

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE NA VARLATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robo.

Mě svědí šouřek už kolik let.A když se podrbu a někdy až na hranici krve je to krásná ůleva .-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Llalalaalaal.

Dobrý den mám to cca asi půl roku a také se mi po tom uleví ´´´´ ale neskrabu si to až do krve. Prosím napište mi do e-mailu jak jste se toho zbavil a pripadne jak postupovat.

Zdroj: diskuze Svědění kůže na varlatech

B – kořen

Kořen je část uložená v kostěném alveolu čelisti, je připojen ozubicí (periodontium). Je jednoduchý nebo větvený, máme jedno- až tříkořenové zuby. Kořen je zakončený hrotem (apex radicis dentis).

Cavitas (cavum) dentis je dřeňová dutina, která je rozšířená v korunce (cavitas coronalis) a zužuje se krčkem do kořenového kanálku (canalis radicis dentis). Ústí na hrotu jako foramen apicis dentis, v dřeňové dutině je obsažena pojivová zubní dřeň (pulpa dentis) s cévami a nervy (po jejím obvodu odontoblasty).

Funkce

Kořeny jsou velmi variabilní, počtem, tvarem i uspořádáním.

Nejčastější problémy a jejich řešení

Nejčastějším problémem je zánět.

Zdroj: Zub anatomicky

Diskuze

V diskuzi PROČ JSOU VARLATA TEPLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peter.

Dobrý den jak je to možné se se mi pořád nahřivaj varlata mam teplotu 36,8 a ma bejt nižší a mám nejak červene koule čim to muže bejt odpovězte mi na email dekují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šedivá.

Přečetla jsem si Vás problém, protože syn 27 let má také jak říká červený šourek a zatím mu žádný kožní lékař neporadil, prosím jestli Vám někdo poradil jak se toho zbavit.
Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Proč jsou varlata teple

A – korunka

Korunka je část vyčnívající z dásně, pokrytá hladkou sklovinou (enamelum). U korunky se rozlišují plochy (facies) podle zubu a polohy na něm. Kousací plocha (facies occlusalis) má u jednotlivých druhů zubů různý počet kousacích hrbolků (cuspides dentales), podle jejich počtu se zuby dělí na zuby bez hrbolů, zuby s jednoduchým hrotem, zuby s více hrbolky – dvou- a vícehrbolkové.

Funkce

Korunka je nejtvrdší látkou v těle. Sklovina je tvořena mineralizovanými hranoly, je velmi odolná a při poškození nemá schopnost regenerace. Vrstva skloviny je silná jeden až tři milimetry. Jedná se o kousací plochu. Je různě tvarovaná a má různý počet kousacích hrbolů.

Zdroj: Zub anatomicky

Diskuze

V diskuzi ČERNÉ ZNAMEMKO NA ŠOURKU-KULIČKA VYSTOUPLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Woow.

Dobrý den.Prosím o bližší radu.Oproti jiným četnějším znaménkům ve tvaru kuliček-toto je v poslední době cca 14 dní susché a na omak tuhé jakoby tvrdší.Jedná se o šourek z pravé strany velikosti cca 1mm.Zvětšení dosud žádné,na omak jakoby sušší a tvdší oproti těm ostatním.Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černé znamemko na šourku-kulička vystouplá

Kde je v těle slinivka

Kde je slinivka v lidském těle (uložení slinivky v těle)? Slinivka břišní je úzký plochý orgán dosahující délky mezi 12–15 cm. Anatomicky se dělí na 3 části: hlavu, tělo a ocas. V břiše je slinivka lokalizována pod játry, mezi žaludkem a páteří. Hlava slinivky přímo naléhá na dvanácterník (což je první část tenkého střeva). Ve slinivce břišní jsou drobné vývody, ve kterých se tvoří tekutina, která odtéká do hlavního vývodu slinivky. Tento hlavní vývod, který prochází celou délkou slinivky (od ocasu až k hlavě) a sbírá tekutinu z celé slinivky, ústí ve dvanácterníku společně s hlavním žlučovodem, jímž odtéká do tenkého střeva žluč ze žlučníku tvořená v játrech. Pokud máte bolesti v horní části břicha, které vystřelují do oblasti zad, tak to je právě oblast, kde bolí slinivka.

Zdroj: Umístění slinivky břišní

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČENÍ HYDROKÉLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav somr.

Nikde jsem se nedozvěděl, jak ošetřovat hydrokélu v případě, že mně lékaři odmítli operovat. Nedostal jsem ani radu, jakému jídlu se vyhýbat nebo co preferovat. Prosím o zaslání rady či zkušenosti, jak se s tímto problémem vyrovnat. Dík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vodní kýla není nic nebezpečného, a když se objeví v dospělosti, tak často se nechá být a jenom se sleduje, jestli se nějak mění. Normálně žijte jako do teď, protože stravou si v tomto případě nijak nepomůžete. Takže jeste co máte rád a přestaňte myslet na hydrokélu. Dvakrát do roka si nechte na urologii zkontrolovat šourek a varlata.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčení hydrokély

Co se skrývá za nemocnými hlasivkami

Dysfonie nebo chrapot se může objevit jako důsledek jakékoli poruchy uzávěru hlasivek, vibrací nebo symetrie samotných hlasivek. Hrubý hlas nejčastěji ukazuje na lézi (jako jsou uzliny, polypy, cysty, vazivové útvary, pseudocysty a nespecifické léze) na vibračním okraji hlasivek. Dušnost nebo slabý hlas mohou naznačovat zhoršené uzavření hlasivek, jako v případě ochrnutí hlasivek. V případě, že neexistuje žádný konkrétní anatomický „viník“, jako je nádor, dochází u pacientů s hyperfunkční dysfonií, tedy nefyziologickým zvýšením tonu hlasivek při fonaci, řeči či dýchání, k výrazným řečovým potížím s doprovodným chrapotem. Ženy jsou postiženy častěji než muži.

Příčiny chrapotu mohou být:

  • akutní a chronická laryngitida (zánět hrdla nebo hrtanu),
  • funkční dysfonie,
  • benigní a maligní nádory,
  • neurogenní faktory jako paralýza hlasivek,
  • fyziologické stárnutí,
  • psychogenní faktory.

Zdroj: Kalciová injekce na hlasivky

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI VARLETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Dobrý den, syna 8 let se začal stěžovat, na pálení mezi varlaty viz. Foto. (ledujeme)
C
Děkuji za radu.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na vaší fotce je vidět zduřená pokožka na šourku. To může mít několik různých příčin. Od mechanického podráždění, přes opruzeninu až po alergickou reakci. Nejlepší a rychlou léčbu dostanete v ordinaci kožního lékaře. Sama můžete synovi pomoci dětským zásypem aplikovaným vždy po omytí mýdlem a vodou a po dobu hojení mu nechat nosit slipy namísto trenýrek, aby se šourek nedotýkal třísla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka

7 – céva

Tepenné zásobení vytvářejí rr. dentales – vystupují z horní čelisti z arteria alveolaris superior posterior (větev arteria maxillaris) + arteriae alveolares superiores anteriores (z arteria infraorbitalis – větev arteria maxillaris), v dolní čelisti z arteria alveolaris inferior (větev arteria maxillaris).

Funkce

Cévy vyživují jednotlivé zuby.

Nejčastější problémy a jejich řešení

Špatné zuby a dásně nezpůsobují jen problémy v ústech, ale mají vliv na zdraví celého těla. Přispívají totiž také k rozvoji nemocí srdce a cév či zvyšují na náchylnost k infekcím dýchacích cest. Lidé, kteří měli více specifických bakterií způsobujících onemocnění dásní, měli také více zkornatělou krční tepnu. S aterosklerózou podle mínění vědců souvisejí jen bakterie, o nichž se ví, že způsobují onemocnění dásní, ne jiné bakterie nacházející se v ústech. Odborníci to vysvětlují tak, že tyto bakterie zřejmě putují v těle krevním řečištěm, dráždí imunitní systém a způsobují zánět, který pak končí ucpáváním tepen.

Zdroj: Zub anatomicky

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNI VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomaš.

můžete mi prosim napsat na muj email. jak jste stim problémem nakonec dopadnul? mam ten samy problém téměř už rok.začalo to po lečbě plisnove infekce na tříslech-tose vylečilo pomoci tablet PROKANAZOL. ale svěděni na třislecha va pytliku zustalo a nemužu se toho zbavit. děkuji tomaš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě nejrychlejší způsob, jak se svědění zbavit, je vyšetření u kožního lékaře a zvolení účinné léčby. Sám můžete vyzkoušet rady, které u některých lidí tyto problémy pomohly vyřešit. Vyzkoušejte jednou denně natřít celou oblast isopropylalkoholem (volně prodejný v lékárně) a na noc zaprášit dětským zásypem. Taktéž nechte celou oblast opalovat sluníčkem. Experimentujte se spodním prádlem, zkuste slipy, které oddělují šourek od třísel (vidět jsou například zde: andrew-christian.heu… ) Alternativně můžete zkusit natřít oblast třísel a šourku mastí Flucinar nebo Kalciovou mastí (vše volně prodejné v lékárně).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paraziti pod kůží v šourku

Zánět varlete

Zánět varlete je vzácné onemocnění, které vzniká nejčastěji jako komplikace příušnic. Zánět varlat může způsobit také infekce z nadvarlete či močových cest. Projevuje se vysokými teplotami, bolestivým otokem varlete a zarudnutím kůže postižené poloviny šourku. Léčba zánětu varlete spočívá v podávání antibiotik, léků proti bolesti, léků proti teplotě, v nařízení klidového režimu či v použití obkladů na šourek.

Zdroj: Nemoci varlete

2 – zubovina

Většinu část zubu tvoří zubovina (dentin, substantia eburnea), což je žlutobílá hmota podobající se kosti. Skládá se ze 70 % z anorganických solí (především hydroxylapatit), z 20 % z organických látek (kolagen, glykosaminoglykany) a 10 % tvoří voda. Obsahuje také živé buňky. Nachází se jak v oblasti korunkové, kde je kryt sklovinou, tak v oblasti kořenové, kde je kryt cementem. Svými fyzikálními i chemickými vlastnostmi je podobný kostní tkáni. Na rozdíl od kosti neobsahuje kostní lamely a cévní zásobení.

Funkce

Každá dentinová buňka vysílá směrem k povrchu zubu dlouhý výběžek, který se označuje jako vlákno, probíhající dentinovým tubulem. V blízkosti skloviny se tato vlákna bohatě větví, což má velký význam pro šíření zubního kazu. Bohaté větvení zvyšuje pravděpodobnost průniku infekce z hlubokého kazu podél vláken až do dřeně.

Nejčastější problémy a jejich řešení

Zubovina, je citlivá na teplotu a chemické podněty. Její podráždění se projeví bolestí.

Kaz dentinu

Dentin má jiné složení i strukturu než sklovina. Dentinové tubuly usnadňují průnik kyselin do hlubších vrstev dentinu a následný únik minerálních látek. Proto se zubní kaz šíří v dentinu rychleji než ve sklovině. Obvykle mívá tvar písmene V.

Zdroj: Zub anatomicky

Co je barefoot

Barefoot boty věrně napodobují pocit chůze či běhu naboso, což jsou činnosti pro člověka nejpřirozenější. Boty jsou navrženy tak, aby poskytovaly dokonalý kontakt s terénem a maximálně přirozený pohyb – to zajišťuje tenká podrážka. Zároveň však chrání chodidla před možným zraněním ostrými předměty a proti vlivům počasí. Barefoot boty jsou vyráběny za pomoci nejmodernějších technologií a prvotřídních materiálů, takže ochrana chodidel je více než dostatečná.

Barefoot boty mají tloušťku podrážky od pouhých 3 do 6 mm. Boty s tenkou podrážkou tak nabízejí nejlepší možný kontakt s terénem, ve kterém se pohybujete. Podrážka bot je oděru vzdorná a s ochranou proti propíchnutí. Podrážka je stejně široká po celé své délce, takže boty mají nulový sklon mezi špičkou a patou. Pata tedy není nepřirozeně výš než špička, jak se to běžně děje u ostatních druhů obuvi, ať už jde o minimalistické boty či klasické běžecké boty. Podrážka barefoot bot je v jedné rovině s přední částí chodidla. Barefoot obuv nemá také žádnou podporu nožní klenby. Bota není vystlána žádnou pěnou, a tak může vaše chodidlo plně vnímat informace o terénu, v němž se pohybuje. Barefoot boty jsou neskutečně pohodlné. Špička boty je anatomicky tvarovaná, což zaručuje prstům přirozený pohyb nezávisle na sobě – jedná se o boty simulující chůzi naboso. Noha se v barefoot botě nachází bezprostředně nad tenkou podrážkou. Prakticky vzniká pocit, že nemáte boty na noze.

Zdroj: Barefoot boty

Co prokazuje Tinelův test

Tinelovým testem se prokazuje zúžení prostor pro procházející nerv v karpálním tunelu. Karpální tunel je úžina, proto anatomicky predisponuje k postižení nervu. Jakákoliv abnormita nervu či jeho okolí, která má za následek zmenšení okolního prostoru, vede následně ke kompresi nervu. Nejprve dochází k útlaku vasa nervorum a tím k ischemizaci nervu a jeho edému, čímž se dále zvyšuje tlak na nerv v místě průchodu karpálním tunelem. Přetrvávající chronická komprese nervu pak může indukovat strukturální změny v nervu (zpočátku dochází k lézi myelinové pochvy, později se objevuje postižení jednotlivých axonů) s postupnou ztrátou funkce senzitivních a motorických vláken. Někdy může dojít až ke vzniku intraneurální fibrózy. Slabě myelinizovaná vlákna vedoucí percepci bolesti jsou odolnější.

Za normálních anatomických podmínek prochází kanálem pouze 9 šlach flexorů prstů a nerv medianus. Tento nerv zajišťuje senzitivní inervaci dlaňové strany 1. až 3. prstu a částečně i 4. prstu. V karpálním tunelu z něj odstupuje i drobná motorická větvička, která zásobuje krátké svaly palce. Karpální tunel tedy slouží jako ochranný obal pro tyto vnitřní struktury a poskytuje jim i prostor pro správnou funkci. K poruchám funkce nervu medianu pak dochází při omezení tohoto vnitřního prostoru, vedoucímu k útlaku nervových struktur a projevujícímu se specifickými klinickými příznaky.

Zdroj: Tinelův test

Odstranění zubů moudrosti

Pokud se zub hůře prořezává, ale jinak je jeho postavení mezi ostatními zuby anatomicky správné, může se zubař rozhodnout, že odstraní sliznici, která překrývá prořezávající se zub. Obvykle to učiní pomocí skalpelu nebo vysokofrekvenčního nože. Často ale ani tento zákrok nepomůže, zub musí být vytržen. Pokud je zub silný a správně rostlý, odstraní se stejně jako ostatní zuby pomocí kleští. Pokud je ale zub slabý, nebo se objeví jiná komplikace, tak se zub musí rozřezat a vytahovat po částech. Takový zákrok může trvat i dvě hodiny a obvykle se u něj využívá buď lokální umrtvení, nebo celková anestézie. Lokální umrtvení obvykle stačí, navíc přitom nemusí asistovat anesteziolog. Takového zákroku se není třeba bát, pacient sice zákrok vnímá, ale necítí bolest. Vnímá jen tlačení a tahání. U neprořezaného zubu je zákrok velmi jednoduchý, jedná se o řez do dásně, kde se odstraní část čelistní kosti nad zubem a pak se rána zašije. Stehy se vyjmou zhruba po týdnu. Po vytržení zubů může dojít k několika komplikacím, například k zpožděnému krvácení, zanesení infekce do rány, zánětu. Hojení zubů ovlivňuje jak průběh zákroku, tak i věk, srážlivost krve a stres. Po zákroku je obvyklá bolest, která je způsobená tím, že kost zůstala holá, až když se zakryje dásní, tak bolest ustane. To trvá zhruba týden. Po tu dobu se doporučuje užívat analgetika proti bolesti, raná aspoň první dny chladit a nevyplachovat a vyvarovat se veškerému drobivému jídlu. Od druhého dne by se měla ústa vyplachovat odvarem z heřmánku.

Zdroj: Zuby moudrosti

Poradna pro bulky na varlatech

Varlata většiny mužů mají shodnou velikost. Je normální, když jedno varle visí níže než druhé. Varlata by měla být hladká bez jakýchkoliv hrudek nebo hrbolů a také by měla být pevná, ale ne tvrdá. Na zadní straně každého varlete můžete cítit trubičku, která se nazývá nadvarle.

Co jsou varlata?

Varlata jsou dva malé oválné orgány. Jsou umístěna v mužském šourku, vaku kůže, který visí pod penisem. Varlata jsou součástí mužského reprodukčního systému, produkují spermie a mužský pohlavní hormon testosteron. Tady jsou fotografie, na kterých je vidět jak varlata vypadají: varlata foto. Zde je několik videí, na kterých jsou také vidět varlata jak vypadají: varlata video.

Zkoumáte svá varlata?

Je důležité, aby si muži asi jednou měsíčně zkontrolovali svá varlata. Při tomto přezkoumání můžete zjistit, zda máte nějaké hrudky nebo otoky. Díky tomu si dokážete všimnout i jakýchkoli změn. Většina hrudek na varlatech je neškodná, jen ve vzácných případech mohou být příznakem rakoviny varlat. Testikulární rakovina je nejčastější u mladých mužů a může být úspěšně léčena, pokud je diagnostikována brzy. Nejlepší dobou na kontrolu varlat je čas po teplé koupeli nebo sprše, kdy je šourek uvolněný. Držte šourek v dlani své ruky prsty a palcem tak, abyste cítili každé varle. Pokud máte pocit, že jste si nahmatali hrudky či otok nebo zaznamenali nějaké změny ve tvaru či velikosti varlat, navštivte svého lékaře. Tady je několik videí, na kterých je vidět, jak si správně vyšetřit varlata: samovyšetření varlat video.

Co způsobuje bulky a otoky na varlatech?

Existuje několik příčin:

  • varikokéla způsobuje zvětšení žil ve varlatech;
  • hydrokéla způsobuje otok kolem varlat;
  • epididymální cysty způsobují tvorbu tekutiny v nadvarlatech;
  • testikulární torze – zkroucení varlete, které způsobí náhlou bolest nebo otok;
  • testikulární rakovina.

Zdroj: Jak poznat a léčit bulky na varlatech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP