Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SRÁŽLIVOST KRVE A POTRAVINY

OBSAH

Rizika při ředění krve

Stejně jako potraviny typu hroznové víno nebo borůvky mohou i určité bylinky ředit krev. Bylinky lze snadno zařadit do každodenní stravy, přičemž jejich působení můžeme zintenzivnit tím, že budeme kromě nich konzumovat další potraviny, které mají tutéž funkci, tedy ředí krev. Přírodní léky na ředění krve bývají účinné, některé jsou dokonce velmi silné. Z tohoto důvodu by s jejich užíváním (za účelem ředění krve) měl souhlasit lékař, pod jehož dohledem by měl pacient při této léčbě být. Některé potraviny a bylinky mohou být kontraindikovány při současné léčbě antikoagulačními léky, neboť zde existuje riziko nežádoucích účinků.

Bylinky prospívají celému organismu. Nejen že působí preventivně při podpoře kardiovaskulárního zdraví, ale mají i další pozitivní účinky, kvůli kterým by se měly stát nedílnou součástí stravy.

Zdroj: Bylinky na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A DOBROMYSL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Haunerova Miluše.

Dobrý den, prosim o radu. Mohu uzivat Hemostop probio s dobromysli současně s warfarinem? Dekuji. Miluše H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je skvělý lék, když se dodržují dietní opatření, které vyloučí potraviny a doplňky stravy ovlivňující srážení krve. Pokud budete experimentovat s jakýmkoliv léčivým doplňkem, musíte si ověřit jeho účinky na srážlivost krve odběrem krve a vyhodnocení srážlivosti dva až tři dny po započetí užívání. Dohodněte se se svým lékařem na začátku doplňkové léčby a přijďte si nechat odebrat krev. Jen tak můžete mít jistotu, že tato kombinace vám neublíží. Jinak hrozí problémy ohrožující život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a dobromysl

Potraviny na ředění krve

Správné složení krve ovlivňuje nejen naše tělesné zdraví, ale i naše duchovní rozpoložení. Látky quercetin a apigenin, které pomáhají při ředění krve, se nacházejí ve vysokých koncentracích v běžně konzumovaných potravinách, jako je cibule, kapusta, červené víno a zelený a černý čaj. Dalšími zdroji jsou čokoláda a kakao. Zkoumá se účinek flavonoidů obsažených například v rostlině Flaveria bidentis, patřící do slunečnicové rodiny, dále v bobulích arónie, semenech vinné révy (Vitis vinifera) a jiných. Další zkoumání snad přinese přírodní náhradu chemických léků. V tomto směru jsou nadějné flavonoidy, které vykazují protisrážlivý účinek a brání tvorbě trombů.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Slúková.

Dobrý den, moje 85 letá maminka má cukrovku, bere již delší dobu Varfarin. pravidelně chodíme k lékaři na kontroly, ale poslední dobou má testy stále špatné, naposledy měla naměřenou hodnotu hustoty krve 4,54. Maminka si kupuje šťávu z kysaného zelí, kterou popíjí. Mohla by mít vliv na testy. Je vůbec vhodné při léčbě Varfarinem šťávu pít?
Děkuji za odpověď.
Hana Slúková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu

Vitamín K a srážlivost krve

Jak denní příjem vitaminu K ovlivňuje terapii Warfarinem? Významná změna v příjmu vitaminu K může vést k významné a potenciálně nebezpečné změně INR. INR je test používaný k měření účinku Warfarinu a k úpravě dávky Warfarinu. Pokud se například sníží množství vitaminu K ve stravě, INR se zvýší. Také snížení množství vitaminu K ve stravě může ztížit zvládnutí léčby Warfarinem. U pacientů, kteří mají nízký příjem vitaminu K, bylo zjištěno větší kolísání INR.

Zdroj: Potraviny nevhodné při ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem LECBA WALFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Stuchlík.

Proč lékaři předepisuji walfarin když jsou léky , které neomezují konzumaci zeleniny ??????
Vyčetl jsem z textu -- Eliquis, Xarelto nebo Pradaxa --

Stále se píše o 90 mokrogramech vitamínu " K " jaké je to množství a jak to mám zjistit ??????????

Jan Stuchlík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

90 mikrogramů vitamínu K přijmete z normální denní vyvážené stravy, ze které vyloučíte nevhodné potraviny uvedené v článku. Nejlepší je, vytvořit si jídelníček na týden a ten pak rotovat 4 týdny. Na začátku (7. den) každého nového jídelníčku je potřeba nechat změřit srážlivost krve (quick test). Tím si ověřiíte, že se stravujete správně vzhledem k Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecba walfarinem

Fraxiparine a pití alkoholu

Účinek tohoto léku trvá průměrně 16-18 hodin od podání. Je bezpečné pít alkohol při užívání tohoto léku? Interakce Fraxiparinu s alkoholem není známa a před konzumací většího množství alkoholu je vhodné poradit se s lékařem.

Obecně platí, že pro antikoagulační léčbu je třeba přijmout zvláštní opatření týkající se konzumace alkoholu. Jeden drink (nebo sklenka vína) denně není problém a nemá to vliv na srážlivost krve. Nadměrné pití alkoholu však může nepříznivě ovlivnit srážlivost krve. Kvůli operaci se může v tepnách vytvořit nežádoucí krevní sraženina. Tomu se říká trombóza. Trombóza může úplně uzavřít krevní cévu, takže orgány za zablokovanou krevní cévou nedostanou žádnou nebo nedostatečnou krev. Aby se zabránilo trombóze, lékař předepisuje léky proti srážení krve. Fraxiparine je jedním z takových léků. Mírná konzumace alkoholu není problém, ale nadměrná konzumace alkoholu se důrazně nedoporučuje.

Zdroj: Fraxiparine a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem REISHI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.

Prosím, mám hustou krev......mohla by mi reishi pomoc ředit krev? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysoké dávky houby reishi mohou zpomalit krevní srážlivost. Problém je v tom, že nevíme přesně jaké dávky budou účinkovat ve vašem případě. Můžete se domluvit se svým lékařem, aby vám častěji měřil srážlivost krve, než se podaří najít zpusob, jak udržet krevní srážlivost na potřebné míře. Samozřejmě platí, že nejbezpečnějším způsobem, jak udržet srážlivost krve, je prostřednictvím antikoagulační léčby. A to proto, že s jistotou víme, že každá pilulka bude působit každý den stejně, kdežto u hub se toto zaručit nedá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Reishi

Potraviny nevhodné při užívání léku Warfarin

Pokud tedy užívám Warfarin, mám se zcela vyvarovat konzumace nevhodných potravin, které obsahují vitamín K? Nyní byste měli vědět, že odpověď na tuto otázku je „ne“. Je běžnou mylnou představou, že lidé užívající Warfarin by se měli vyhýbat vitamínu K. Jak je uvedeno výše, snížení příjmu vitamínu K může způsobit naopak zvýšení vašeho INR a může ztížit jeho kontrolu. Spíše než se vyhýbat vitaminu K a nevhodné potraviny při užívání Warfarinu vnímat jako zakázané potraviny, byste raději měli udržovat stálý příjem vitaminu K dodržováním konzistentní stravy. Jinými slovy, týden co týden byste měli jíst stejné druhy a množství těchto potravin s vysokým obsahem vitamínu K.

Zdroj: Potraviny nevhodné při ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den, pokud sním k obědu kyselé zelí nebo kapustu, mohu ten den vynechat dávku warfafinu?

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To bohužel takhle nefunguje. Některé potraviny sice zesilují účinky Warfarinu ale nenahrazují jeho roli. Jde o to, že při kombinaci Warfarinu a některých potravin se Warfarin lépe vstřebává do organismu a pak hrozí riziko krvácení. Když ale Warfarin nevezmete a sníte tyto potraviny, tak se nic nestane, protože se neprojeví žádný podpůrný efekt, neboť v těle není žádný Warfarin. Samotnými potravinami nelze dostatečně regulovat srážlivost krve. Samovolné vysazení Warfarinu zvyšuje riziko ucpání krevního oběhu a může být velmi nebezpečné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin co můžu jíst

Komunikace s lékařem

Pravděpodobně to nejlepší, co můžete udělat, abyste svému antikoagulačnímu lékaři pomohli efektivně řídit vaši Warfarinovou terapii, je sdělit mu jakékoli změny ve vašem životě, které by mohly ovlivnit účinky Warfarinu. Měli byste informovat svého lékaře o všech dietních změnách, které chcete provést, právě ještě před jejich provedením. Podle toho s vámi lékař naplánuje kontrolní měření srážlivosti krve a ověří se tak správné a zdraví neohrožující účinky léčby.

Zdroj: Potraviny nevhodné při ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Rychlikova.

Mohou se pri uzivani varfarinu
soucasne uzivat prirodni doplnky s
stravy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při Warfarinu se mohou užívat doplňky stravy, ale je nutné zkontrolovat srážlivost krve po prvních dnech společného užívání. Mnoho přírodních doplňků ovlivňuje účinky Warfarinu, proto se před začátkem každého takového užívání dohodněte se svým lékařem a nechte si zkontrolovat srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SOJOVY lecitin kontra warfarin

Warfarin a vitamín K 

Nejdříve je třeba vysvětlit roli vitamínu K při srážení krve. Játra používají vitamín K k tvorbě speciálních proteinů srážejících krev. Vitamín K má přímý vliv v procesu srážení krve. Čím více bude dostupného vitamínu K, tím více bude vyrobeno speciálních proteinů. Warfarin působí proti vitamínu K. Konkrétně Warfarin snižuje schopnost jater využívat vitamín K k produkci normálně fungujících forem proteinů srážejících krev. Díky tomuto snížení schopnosti jater využívat vitamín K k produkci normálně fungujících forem proteinů srážejících krev, tak Warfarin snižuje riziko tvorby krevní sraženiny.

Zdroj: Potraviny nevhodné při ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem MODŘINY BEZ PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den,
již rok užívám Cyclo 3Fort 2krát denně a Anopyrin 100 jedenkrát denně. V posledních dvou měsících se mně začaly objevovat po těle modřiny(hlavně na stehnech), bez zjevné příčiny. Prosím, mohlo by to být užíváním těchto dvou léků dohromady? Děkuji za odpověď. S pozdravem
Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cyclo 3 Forte i Anopyrin 100 obsahují kyselinu acetylsalicylovou, což je léčivá látka užívaná ke zpomalení srážlivosti krve. Přílišné zpomalení srážlivosti krve, například předávkováním, způsobí výrony krve do podkoží po sebemenším tlaku. Výron krve je pak vidět na kůži jako modřina. Určitě kontaktujte svého lékaře, který dohlíží na srážlivost vaší krve a ukažte mu to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modřiny bez příčiny

Ředění krve v těhotenství

V průběhu těhotenství prochází tělo ženy mnoha změnami a jednou z nich je i změna krevní srážlivosti. Ta může v určitých případech vést až k opakovaným potratům, proto je nutné krev vyšetřit. V průběhu zdravého těhotenství dochází k mírnému vychýlení krevní rovnováhy směrem k většímu srážení. Důvodem je pravděpodobně větší ochrana ženy před vykrvácením. Někdy se ale stává, že tato odchylka překročí únosnou míru. Příčinou může být dědičná dispozice, o které žena ani nemusí vědět a která by se mimo těhotenství ani nemusela projevit.

Vrozená větší srážlivost umocněná v těhotenství může způsobit závažné komplikace včetně opakovaných potratů. Příčinou je ucpání cév v děloze či placentě krevní sraženinou a následný nedostatečný tok okysličené krve směrem k plodu. Problém může rychle odhalit vyšetření srážlivosti krve některou z moderních metod a následná vhodná antikoagulační (protisrážlivá) terapie pak ženě umožní zdárný průběh těhotenství.

V době porodu a v šestinedělí je krevní srážlivost maximálně vystupňována a může ženu ohrozit například plicní embolií. Při správné strategii vyšetřování a léčbě však lze toto nebezpečí i u velmi rizikových skupin žen omezit na minimum.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fr.sequens.

má česnek vliv na pradaxu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když si česnekem ochutíte pokrm, tak to nebude mít vliv na srážlivost krve. Když budete polykat několik stroužků česneku denně, tak to může zvýšit riziko krvácení a tvorbu modřin. Česnek má mnoho účinků na lidské zdraví a mezi nimi je i vliv na srážlivost krve. Moc česneku přivodí prodloužení doby srážlivosti krve - krev je déle tekutá a rány pak déle krvácí. Pradaxa (dabigatran) rovněž prodlužuje čas srážlivosti krve a česnek tyto účinky zesílí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Potraviny, které ředí krev

Z potravin, které mají vliv na ředění krve, lze uvést především česnek a cibuli.

Česnek je považován za velmi prospěšnou přírodní látku. Mimo jiné působí právě na ředění krve, a to díky obsahu salicylátů. Salicyláty jsou obsaženy v mnoha léčivech a jsou rovněž primární složkou aspirinu, který se předepisuje k ředění krve. Konzumace česneku prospívá zdraví srdce a cév a pomáhá ničit patogeny v těle.

Cibule obsahuje salicyláty taky, a tudíž i ona pomáhá ředit krev.

Mezi další přírodní antikoagulanty patří například hrozny, ananas, jablka, zázvor a některé koření. Zvláštní péče se musí věnovat pacientům po mrtvici. Konzumace potravin s přírodními antikoagulanty vyžaduje kontrolu těchto pacientů, aby nedošlo k ovlivnění dávkování warfarinu.

Hrozny obsahují flavonoidy, které snižují shlukování krevních destiček a vznik škodlivých krevních sraženin. Zároveň obsahují sloučeninu zvanou resveratrol, která mimo jiné snižuje i krevní tlak.

Ananas obsahuje enzym bromelain, který je přírodním antikoagulantem, poškozuje fibrin, což je bílkovinná látka v krvi způsobující její srážlivost. Ananas je také zdrojem vlákniny, která odstraňuje z krve toxiny a špatný cholesterol, pomáhá snižovat krevní tlak.

Jablka obsahují stejné fytonutrienty, jaké se nalézají v hroznech. Pití 100% jablečné šťávy každý den po dobu 6 týdnů pomáhá s odstraněním špatného LDL cholesterolu, který způsobuje mrtvici.

Zelenina, koření a byliny – proti srážlivosti krevních destiček pomáhá zejména zázvor.

Zdroj: Přírodní prostředky na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem CO S WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Holoubek.

Je možné užívat warfarin a současně ženšen? Holoubek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ženšen je možné užívat s Warfarinem, ale je potřeba změřit srážlivost krve po započetí užívání ženšenu. Dohodněte se se svým lékařem na postupu zahájení doplňkové léčby, aby vám mohl udělat kontrolní vyšetření srážlivosti krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Ředění krve a menstruace

Léky na ředění krve způsobují prodloužení srážlivosti, což může při menstruaci způsobit delší a silnější krvácení.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARINVÁ DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Doporučená strava při užívání warfarinu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak není třeba dělat zvláštní dietní opatření. V normálním množství můžete konzumovat všechny potraviny, pokud je konzumujete pravidelně. Důležité je nezařazovat nárazově potraviny se zvýšeným obsahem vitamínu K. To hrozí například během léta, kdy je dostatek zelené zeleniny. V článku, kterého se týká tato diskuze, je uveden seznam rizikových potravin, které není vhodné konzumovat nárazově, a je v něm uveden i jídelníček na několik dní. Při aplikování různých diet mějte na paměti, že každá změna ve stravování může způsobit změnu účinku Warfarinu. Proto při každé takové dietě navštivte svého lékaře a nechte si změřit srážlivost krve, a to i když je dieta deklarována jako Warfarinu prospěšná. Lékař vám podle výsledku vyšetření krve upraví dávkování Warfarinu a vy pak budete moci pokračovat dále a bezpečně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarinvá dieta

Xarelto a alkohol

Obecně se nedoporučuje pít alkohol při užívání léků na ředění krve, jako je Xarelto. Mezi další léky, které působí jako ředidla krve, patří Warfarin a Aspirin. Míchání alkoholu s léky na ředění krve může zvýšit riziko krvácení a je třeba se mu ve většině případů vyhnout.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Kdy je vhodné ředit krev

Během spánku je organismus v utlumeném režimu, snižuje se tělesná teplota a zpomaluje se i dýchání, dochází k poklesu tlaku v krvi a ke zpomalení pulzu. Proto byste měli organismu hned ráno dodat tekutiny, aby se krev rozproudila a naředila.

Potraviny obsahují vodu a právě voda se podílí na trávení. Nachází se téměř v celém trávicím traktu. Voda pomáhá při rozkladu živin, které se mohou vstřebat do krve a dostat se do buněk. Zahuštění krve může být způsobeno nedostatkem tekutin, ale i vysokými dávkami proteinů a kreatinu a podobných dusíkatých látek ve stravě.

Voda tvoří 70–75 % svalové hmoty. Přiměřená fyzická námaha doplněna vhodným pitným režimem krev ředí, přílišná námaha bez dostatku tekutin vede k houstnutí krve a tvorbě krevních sraženin. Příjem tekutin výrazně podporuje regeneraci svalů, zvyšuje objem krve i aktivních otevřených vlásečnic. Tím dochází k odplavování zplodin svalové práce a přísunu nových živin.

Ve stresu se organismus připravuje na „boj“, proto zvyšuje srážlivost krve. To je ten stav „ztuhlé“ krve v žilách. Je třeba ji rozproudit.

Při fyzické námaze dochází ke spotřebě glykogenu a opotřebení tkáňových bílkovin, ze kterých vznikají odpadní látky, které zahušťují krev natolik, že například při kvalitním intenzivním hodinovém cvičení v posilovně je krev tak hustá, jako by z ní ubyl litr čisté vody.

Nadměrné dávky bílkovin z potravy, zvláště pokud nemají vyvážené zastoupení aminokyselin, způsobují v organismu vysoký obsah odpadních látek, proto je nutné pravidelně pít.

Pokud se vážíte před a po tréninku, můžete zjistit úbytek váhy. To jste nezhubli tak rychle, to jste ztratili tolik tekutin. Takže byste měli během tréninku více pít nebo tento deficit dorovnat ihned po něm. Obrovskou chybu dělají zejména sváteční sportovci, kteří si jdou občas zasportovat, někdy v rámci otužování pracovních vztahů, silně se potí a pak pokračují dobrou večeří a alkoholem. Ráno pokračují obvyklým tempem – stres, spěch se, kofein. Díky nedostatečné hydrataci se vytvoří krevní sraženina, která postupně putuje do kritického místa. Pouze pravidelný příjem tekutin před zátěží, během ní a po ní udržuje správný celkový objem krve v organismu.

Ředění krve se samozřejmě provádí u všech ischemických poruch.

Zdroj: Ředění krve


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP