Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KARPÁLY OPERACE LAPAROSKOPICKÉ OPERACI

OBSAH

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem OPERCE ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danuse.

dobrý den,manžel je po laparoskopické operaci žlučníku,operace byla náročná,žlučník byl celý zhnisaný,leží již 14 dnů v nemocnici,pomalu mu odtéká žluč a ještě pár dní si tam pobyde,zajímalo by mě,zda má nárok na lázně a kdo mu je doporučí?Děkuji Danuše

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Lázně přidělí Zdravotní pojišťovna na základě žádosti, kterou s vámi sepíše praktický lékař.

Zdroj: diskuze Lázně po žlučníkové laporoskopické operaci

Operace tříselné kýly

Tříselná kýla není nutně nebezpečná sama o sobě, nicméně toto onemocnění může vést k život ohrožujícím komplikacím. Z tohoto důvodu vám lékař pravděpodobné doporučí operaci tříselné kýly. Operace tříselné kýly je běžný chirurgický zákrok. Kýlu je možno mít velmi dlouho, přicházejí i pacienti s kýlou o velikosti fotbalového míče, ale pak se to velmi špatně operuje a hrozí celá řada rizik. Nejvhodnější doba pro operaci je, dokud není kýla větší asi jako tenisový míček, ale neplatí to absolutně, záleží také na tom, jak moc kýla dělá obtíže. O tom je vhodné se poradit s lékařem, který doporučí, zda je kýlu možné operovat klasicky, nebo laparoskopicky za použití umělohmotné síťky.

Před operací tříselné kýly obdrží pacient podrobné informace o svém zdravotním stavu, druhu anestezie a operační metodě, která bude při operaci tříselné kýly použita. Laparoskopická operace tříselné kýly se liší od klasické několika faktory. Jedná se v podstatě také o operaci, ale v břišní stěně jsou jen 3 až 4 vpichy, tedy ranky velikosti 1 cm, kudy se zavedou do dutiny břišní kamera a pracovní nástroje a těmi se kýla odoperuje. Používá se částečně vstřebatelný materiál, jímž se překryje otvor v tříselném kanálu. Rozdíl je v tom, že se defekt břišní stěny nesešívá k sobě, ale přes toto zeslabené místo, kudy se protlačuje obsah dutiny břišní do podkoží, se natáhne umělohmotná síťka, která tomuto zabrání. Dává se tedy zevnitř, pod pobřišnici. Na rozdíl od klasické operace, která kýlu spravuje zepředu, tedy skrze kůži a podkoží, až k zeslabenému místu, které se spraví tím, že se jeho okraje k sobě různým způsobem sešijí. Procento recidiv je při laparoskopické operaci menší než při operaci klasické.

Zdroj: Tříselná kýla

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PO LAPAROSKOPICKÉ OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Finda ing..

6.7.2017 jsem byl operován na žlučník, který mi byl odstraněn. Operace byla provedena laparoskopicky. Prosím o nějaký jídelníček na dietu a jak dlouho ji mám držet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je jídelníček po operaci žlučníku: www.ceskenemoci.cz/j…
Tady je dieta po operaci žlučníku: www.ceskenemoci.cz/d…

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Kdy můžu začít cvičit po operaci žlučníku

Rekonvalescence je individuální, po laparoskopické operaci trvá obvykle 2–3 týdny, po klasické 6–8 týdnů, záleží na profesi a na tom, jak se budete cítit. Po nekomplikované operaci žlučníku se doporučuje nezvedat a nenosit těžká břemena minimálně 6 týdnů a rozhodně neposilovat břicho. Je to z toho důvodu, aby se předešlo možným srůstům a tělo mělo možnost regenerace. Doporučuje se přiměřená tělesná aktivita. Proto si vyberte takovou pohybovou činnost, která vám přináší radost a uspokojení, vhodné jsou například pravidelné procházky.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PO LAPAROSKOPICKÉ OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M.Vacek .

dieta po operaci žlučníku, žádám o nějaký recept

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po operaci žlučníku můžete použít dietu, jako na podrážděný žlučník. Recepty, které požadujete, najdete v článku nad touto diskusí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Lázně po operaci dělohy

Komplexní lázeňskou léčbu po operaci dělohy lze poskytnout do 12 měsíců od operace, a to po operacích, které byly komplikované nebo s komplikovaným průběhem, a dále u žen do 30 let po břišních operacích se vztahem ke krajině malé pánve. Pokud je pacientka starší 30 let a průběh operace nebyl komplikovaný, není jistota, že pacientka lázně dostane. Pacientky po operaci dělohy mohou požádat gynekologa o návrh na lázeňskou péči, tu pak posoudí revizní lékař pojišťovny.

Zdroj: Lázně po operaci

Klasická léčba

Syndrom karpálního tunelu lze léčit několika způsoby. Účinnou léčbou je dekomprese karpálního tunelu. Té lze v počáteční fázi dosáhnout udržováním ruky v klidovém stavu, injekcemi kortikoidů a použitím fyzikální terapie. Při plně rozvinutém syndromu je nutné přetětí zápěstních vazů, čímž se tlak na nerv odstraní. Operace se provádí ambulantně při lokální anestezii a trvá asi půl hodiny. K úlevě dojde cca po 2 dnech od zákroku a ruka se navrací k plnému fungování zhruba za 3 měsíce. Pooperační hojení lze pozitivně ovlivnit masáží jizvy. Po operaci se nerv regeneruje jen velice pomalu a trvá několik týdnů, spíše měsíců, než se nerv opět zotaví. Po operaci se doporučuje ruku šetřit, aby nedošlo k opětovnému zajizvení v okolí nervu. Také je vhodné užívat k urychlení regenerace nervu kombinované preparáty vitamínů B.

Zdroj: Co pomáhá na karpály

Co jsem se naučil z tohoto čtení?

V tomto článku jste se dozvěděli o operaci rakoviny prostaty, takže nyní budete vědět, co očekávat před, během a po ukončení léčby. Dozvěděli jste se:

  • Co je to operace rakoviny prostaty.
  • Jak se připravit na operaci rakoviny prostaty.
  • Jaké potraviny jíst, aby vaše tělo bylo zdravější a silnější před operací.
  • Co byste měli udělat před nástupem do nemocnice.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem CVIČENÍ PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den,
prosím o informaci.
Jak dlouho nebudu moci hrát bowling po laparoskopické operaci žlučníku.
Předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rekonvalescence po operaci je vždy individuální, přičemž záleží na schopnosti vašeho těla regenerovat. Pokud po operaci nenastanou žádné komplikace, tak po jednom měsíci můžete začít dělat obvyklé činnosti, jako před operací. Vždy je důležité začínat s rozvahou, vnímat bolest a skončit v okamžiku, kdy ji ucítíte. Pomalý ale pravidelný nástup zátěže vám pomůže rychle obnovit původní schopnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cvičení po operaci žlučníku

Mast na karpály

Na karpály je vhodná liliová mast. Ta se mimo jiné používá na popáleniny, zánětlivá kožní onemocnění, při neprůchodnosti karpálních (zápěstních) tunelů.

Použití: Přiměřené množství masti jemně vetřete do pokožky. Mast je zpracována homeopaticky, a proto se nanáší jen množství, které se vstřebá do pokožky.

Složení: ambiderman, neoaquasorb, vazelína, destilovaná voda, olejový extrakt z lilie bílé

Balení: PS kelímek se šroubovým uzávěrem a vnitřní vložkou z PP. Objem 50 ml

Zdroj: Babské rady na karpály

Diskuze

V diskuzi KARPÁLY LÉČBA - HOMEOPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie.

Dobrý den já jsem po operaci karpálního tunelu levé ruky už půl roku a dlaň okolo jizvi pořád citlivá nemám sílu v ruce. Mám malé dítě 20 měsíců a když ho chovám víc jak 10min začnou mi drevenet prsty a znovu to brnění čast mám pocit pálení okolo jizvi je to prosím normální? Čeká mě operace ještě právě ruky ale nevím tet jeslí ji mám podstoupit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan Jandák.

Zdravím.
Svůj příspěvek jsem psal pro ty, kteří nejdříve přemýšlí o alternativní léčbě než podstoupí chirurgický zákrok.
Od r.2015, kdy jsem si vyléčil karpály za pomoci homeopatie, jsem s nimi neměl nejmenší problém.
Až do loňska, kdy jsem si zhmoždil karpál na pravé ruce.
Loupal jsem najednou cca 1,5 kg česneku za pomoci silikonové trubičky. Karpál se ozval znovu a to se všemi příznaky.
Protože mi tentokrát Actaea Spicata zabrala až asi po třech týdnech, objednal jsem se znovu na vyšetření. Šel jsem tam po cca 6-7 týdnech, ale už bez bolestí. Chtěl jsem se něco dovědět, když už jsem byl objednán.
Změřili mi obě ruce. Naměřili TOTÉŽ co v r. 2015 a přitom jsem byl momentálně bez příznaků!?
Čekal jsem od lékaře nějaký komentář. Místo toho mi vrazil do ruky doporučení na operaci OBOU karpálů s tím, že ,,U nich to takhle chodí".???
Připadal jsem si jako ,,kacíř v době temna".
Našich lékařů a medicíny si vážím, ale alternativní léčbu v rozumné míře neodmítám.
Myslím si, že ,,jizvy" mohou počkat....

Zdroj: diskuze Karpály léčba - homeopatie

Lázně po operaci kyčelního kloubu

Chirurgické léčení onemocnění a vad kyčelního kloubu pomocí operace se používá v případě, kdy je vlastní kloub poškozen úrazem, zánětem nebo degenerativním onemocněním. Při nekomplikovaném průběhu operace je pacient brzy propuštěn z nemocnice do domácího ošetření a je mu nabídnuta následná lázeňská léčba. V lázních na tyto pacienty čekají speciální rehabilitační programy zahrnující například skupinové cvičení v bazénu a v tělocvičně. Mezi lázně, které nabízejí léčebné pobyty pro pacienty po operaci kyčelního kloubu, patří třeboňské lázně, které se specializují právě na léčbu nemocí pohybového aparátu.

Zdroj: Lázně po operaci

Poradna

V naší poradně s názvem WWW PROSTATA PO OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing. Dured Bittar.

Dobrý den, v Praze jsem podstoupil operaci rakoviny prostaty koncem minulého roku. Úspěšně, ovšem mám stále problémy s močením z důvodů asi zúžení močovodu. Doporučují mi další zákrok pomocí laseru, ovšem v celkové anestezi, obávám se jí protože mi je 76 let a známí mne varují, že jde o riziko na mozek.
Je to pravda nebo mám jinou možnost?
Děkuji předem za info

Ing. Dured Bittar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Současná anestezie mozek nijak neohrožuje, takže z tohoto pohledu se obávat nemusíte. Zda-li máte jiné možnosti léčby musíte probrat se svým ošetřujícím lékařem, který nejlépe zná Váš stav. Laparoskopické operace pomocí lejzru jsou dnes jedny z nejlepších řešení, které můžete dostat. Oznamte svému lékaři, že máte pochybnosti a on Vám dovysvětlí nejasnosti. Důvěra v lékaře je důležitá a významně ovlivňuje před i pooperační stavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Www prostata po operaci

Rehabilitace

U syndromu karpálního tunelu se osvědčuje rehabilitace, především pak cvičení s powerballem. Fyzioterapeut pacientům se syndromem karpálního tunelu může doporučit specifická cvičení na oblast krční a hrudní páteře, využít může také takzvané měkké techniky a metody fyzikální terapie. Po operaci je vhodné absolvovat rehabilitaci, kde se pod dohledem fyzioterapeuta naučíte nejen vhodné cviky, ale také jak pečovat o jizvu. Nelze popisovat jednotlivé cviky – každý pacient je jiný a potřebuje rozdílné přístupy školeného fyzioterapeuta.

Zdroj: Co pomáhá na karpály

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ PO ŽLUČNÍKOVÉ LAPOROSKOPICKÉ OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing. Pavel Hadáček.

A za jakých podmínek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera Volfová.

Dobrý den.Jsem po laparoskopické operaci žlučníku.Mela bych nárok na lazne?Děkuji za odpověď.Volfova Věra,Ústí nad Labem,tel.703540062

Zdroj: diskuze Lázně po žlučníkové laporoskopické operaci

Jak probíhá operace prostaty

Zde je několik videí, na kterých je vidět průběh radikální prostatektomie.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO LAPAROSKOPICKÉ OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Spěváková.

Dobrý den.
Mám prosbu: Které lázně jsou vhodné po operaci žlučníku?
Děkuji. Spěváková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší lázně po operaci žlučníku jsou Luhačovice a Františkovy Lázně. Obraťte se na svého praktického lékaře, který s vámi připraví žádost o lázně pro vaši zdravotní pojišťovnu. Pojišťovna rozhodne, které lázně vám uhradí, i to zdali vám zaplatí i pobyt a stravu nebo jen léčebné procedury.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně po žlučníkové laporoskopické operaci

Léčba zánětu slepého střeva

Jakmile budete v nemocnici, bude zmapována vaše teplota, puls, dechový vzorec a krevní tlak. Pokud má chirurg podezření, že vaše slepé střevo vykazuje známky toho, že by mohlo prasknout, budete co nejdříve převezeni na operační sál.

Pokud je diagnóza méně jasná, může být před rozhodnutím o operaci zapotřebí další vyšetření pomocí metod, jako je CT vyšetření nebo ultrazvuk a krevní testy.

Postup apendektomie

Dvě hlavní chirurgické techniky zahrnují otevřenou a laparoskopickou apendektomii. Patří mezi ně:

  • Otevřená apendektomie – řez je veden přes kůži, pod ní ležící tkáň a břišní stěnu za účelem přístupu k apendixu.
  • Laparoskopická apendektomie – zahrnuje provedení tří malých řezů v břiše, kterými se zavádějí konkrétní nástroje. Do břišní dutiny je jemně pumpován plyn, aby se oddělila břišní stěna od orgánů. To usnadňuje vyšetření slepého střeva a vnitřních orgánů.

Typ operace, kterou podstoupíte, bude záviset na tom, jak závažná je vaše apendicitida. Chirurg s vámi probere vaše možnosti. Pokud něco chcete vědět nebo vám není jasné, je důležité požádat svého lékaře nebo chirurga, aby vám to vysvětlil tak, abyste všemu rozuměli. Laparoskopická apendektomie může přejít v otevřenou operaci, pokud apendix během výkonu praskne.

Jakmile je slepé střevo zpřístupněno buď otevřenou nebo laparoskopickou operací, krevní cévy, které ho zásobují, jsou zasvorkovány a apendix je přeříznut a odstraněn. Při laparoskopické apendektomii se apendix vytáhne jedním ze tří malých řezů.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Zvýšená teplota po operaci

Každá operace je zátěž pro organismus, tudíž je zvýšená teplota bezprostředně po operaci zcela normální. Ovšem u někoho uzdravování po operaci nemusí pokaždé probíhat zcela ideálně, i kdybychom si to přáli sebevíc. Tento stav pak může provázet řada komplikací, které nejenže celý proces zpomalují, ale ve vzácných případech mohou také vážně ohrozit naše zdraví. Operace prováděné kvůli hnisavým onemocněním (peritonitida, absces, gangréna a jiné) jsou častěji provázené infekcí operační rány. Nicméně i aseptické operace se mohou komplikovat infekcí, která se dostala do rány z kůže nemocného nebo z operovaného orgánu (střevo, dýchací cesty). Vzácně dochází ke kontaminaci operační rány nesprávným počínáním operační skupiny nebo z neaseptického operačního materiálu či prostředí operačního sálu. Klinickým obrazem infekce je zvýšená teplota po operaci a změny v operační ráně.

Zdroj: Zvýšená teplota

Vidění po operaci sítnice

Oči mohou být po operaci citlivější na světlo, může se dostavovat pocit únavy. První týden po laserové operaci očí se nedoporučuje plavání, posilování, těžší fyzická zátěž, je potřeba si oči chránit před úrazem a nemnout si je.

Dle lokalizace trhlin je někdy po operaci doporučena poloha vsedě, na boku nebo poloha tváří dolů. Polohu je nutné dodržovat striktně několik dnů po operaci. Plyny vytvářejí vnitřní tamponádu několik týdnů, pak se spontánně vstřebají. Silikonové oleje je nutné po stabilizaci stavu další operací odstranit. Pomocí moderních operačních metod je až 90% léčeno úspěšně. Pacient je po úspěšné operaci schopen vrátit se do normálního života přibližně za měsíc. Výsledná zraková ostrost závisí zejména na včasném provedení operace, může nastat jen částečné zlepšení vidění.

Zdroj: Rekonvalescence po operaci sítnice

Komplikace operace slepého střeva

Každá operace s sebou nese určitý stupeň rizika. Jednou z nejčastějších komplikací po apendektomii je infekce. Přibližně u 20 procent lidí, kteří mají prasklé slepé střevo, se asi dva týdny po apendektomii vyvine absces (hnisavá koule) v břišní dutině. Tyto abscesy je nutné chirurgicky drénovat. Dalším běžným typem infekce po apendektomii je infekce rány.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Následky po operaci prostaty

Operace prostaty, tedy přesněji její odstranění z důvodů jejího zvětšení nebo zhoubného bujení, je třeba chápat jako veliký zásah do normální funkčnosti močových cest. Odstraněním prostaty bývá zpravidla změněna funkce svěrače močového měchýře a právě i topořivých tělísek v penisu. Během prostatektomie se totiž přeruší mnoho nervových cest, což pak může způsobit dočasnou a někdy i trvalou ztrátu erekce ale i citlivosti penisu. Jde o běžný následek této operace a u každého muže se projeví s jinou intenzitou, která většinou závisí na rozsahu odebírané tkáně žlázy předstojné. Není tedy pravděpodobné, že by za tím byla nějaká chyba během operace, jak se ptáte ve svém dotazu.
 

Zdroj: Ztráta erekce po operaci prostaty

Dosáhnu erekce po operaci prostaty?

Na každé straně prostaty jsou malé skupiny nervů. Jejich poslání je umožnit erekci penisu. Jestliže se rakovina nerozšířila do těchto nervů, tak operující lékař se pokusí je zachránit a nechat je na místě. Tento typ operace se nazývá "nervy šetřící operace." I když se povede provést tuto nervy zachovávající operaci, tak zde stále existuje velké riziko, že tyto nervy nebudou po operaci správně fungovat, jak by měly. To znamená, že je zde pravděpodobnost toho, že nebudete moci dosáhnout erekce po dobu asi 12 měsíců od operace. Erekce znamená, že penis ztvrdne a je připraven k pohlavnímu styku. Pokud jste měli potíže s erekce už před operací, nebude to s erekcí po operaci lepší. U některých mužů, ačkoliv u nich byla provedena nervy šetřící operace, tak u nich nedojde k obnovení možnosti dosáhnout přirozené erekce a vzniká u nich tak zvaná erektivní dysfunkce, neboli impotence. Existují ale léky a zdravotnické prostředky, které mohou pomoci s dosažením erekce. Poraďte se o těchto možnostech se svým lékařem nebo zdravotní sestrou. Poté, co budete mít odebrání prostaty za sebou, tak, nebudete mít spermie, abyste mohl počít dítě. Až budete mít sex po prostatektomii, tak vaše vyvrcholení bude jiné než před operací. Po odstranění prostaty při vyvrcholení nebudete mít ejakulát. Tento jev se nazývá suchá ejakulace.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP