Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RDESNO HADÍ KOŘEN

OBSAH

Kde sehnat sazenice

Rdesno mnohokvěté se prodává v zahradnictvích a jeho cena je rozdílná. Zde můžete koupit rdesno mnohokvěté.

Zdroj: Zdraví prospěšné rdesno mnohokvěté

Diskuze

V diskuzi MAST Z RDESNO MNOHOKVĚTÉ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Zajicová.

Dobrý den prosím sháním mamince recept na mast z rdesno mnohokvěté kořen mám děkuji za odpověď Zajicová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mast z rdesno mnohokvěté recept

Pěstování

Rdesno mnohokvěté netvoří v našich podmínkách semena. Rostlina vyžaduje slunné stanoviště a lehkou nezamokřenou půdu. Přezimuje u nás bez problémů.

Zdroj: Zdraví prospěšné rdesno mnohokvěté

Diskuze

V diskuzi HADI KREM NA PLET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

dobry den ja by se chtěla zeptat na hadi krem na plet.Mam o tu mast zaujem je to mozne si u vas objednat?dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hadi krem na plet

Rdesno hadí kořen versus rdesno mnohokvěté

Rdesno hadí kořen (Persicaria bistorta) je vytrvalá, 20 až 120 cm vysoká bylina. Lodyhu má přímou nebo vystoupavou, nevětvenou, zakončenou jediným lichoklasem. Přízemní listy jsou podlouhlé, vejčité nebo kopinaté, špičaté, na bázi uťaté nebo mělce srdčité, celokrajné, řapík křídlatý. Lodyžní listy jsou kopinaté až vejčité, na bázi klínovité nebo mělce srdčité, krátce řapíkaté, pouze horní listy přisedlé. Lichoklas je hustý, válcovitý, na vrcholu tupý, květy bývají jen 3 až 4 mm dlouhé, růžové, občas bílé, s nápadně vyčnívajícími tyčinkami. Rostlina kvete od května až do srpna. Má ráda vlhké louky, rašelinné louky, slatiny, světlé lužní lesy, břehy potoků, roste na půdách kyselých, s vysokou hladinou spodní vody.

V České republice se vyskytuje roztroušeně až hojně, nejčastěji roste v pahorkatinách, v teplých oblastech jen vzácně. Celkově roste v subarktickém a mírném pásmu Eurasie, v Evropě ale chybí na Islandu, v severní Skandinávii a ve Středozemí.

Obsahuje třísloviny katechinového, galového a elagového typu (celkem asi 15 až 20 %), flobafen, bistortovou červeň, bílkoviny, škroby, sliz, pektin, v nati významné množství kyseliny křemičité.

Sbírá se oddenek (Rhizoma bistortae), a to na jaře a na podzim, občas se sbírá i nať, a to v době květu. Očištěný oddenek se suší na slunci nebo při umělém sušení za teplot do 40 °C.

Bylina působí svíravě, užívá se zejména proti průjmům a vnitřnímu krvácení. Působí též dezinfekčně, ve formě obkladů se užívá na zahnisané rány nebo zanícené vředy. Bývá rovněž účinná při některých formách leukémie, při anémii, při zánětu žil, jako kloktadlo se osvědčila pro zpevnění zubů či při zánětech v ústní dutině nebo hltanu.

Vnitřně se užívá ve formě prášku (2x až 4x denně na špičku nože) nebo ve formě nálevu (1 až 2 čajové lžičky řezané drogy na šálek vody, pije se 2x až 3x denně). Odvar, který mívá účinek razantnější, se užívá obvykle zevně, při vnitřním užití se pije jen po lžících.

Rozdíl obou popisovaných rostlin je ve vzrůstu a v jejich použití.

Zdroj: Zdraví prospěšné rdesno mnohokvěté

Poradna

V naší poradně s názvem KOŘEN PAMPELIŠKY PROTI RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava.

Je vhodné užívat kořen pampelišky, při rakoně prostaty, když je nasazena hormonální léčba? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V roce 2019 samostatná studie zjistila, že kořen pampelišky a extrakt z citronové trávy mohou zvýšit účinnost chemoterapie při zabíjení buněk rakoviny prostaty u myší, ale studie se nezabývala tím, zda byly účinné při zastavení recidivy nádorů.
Lidské klinické studie extraktu z kořene pampelišky jako léčby rakoviny byly schváleny, ale nepodařilo se jim získat dostatek pacientů, aby byly tyto účinky potvrzeny i u lidí.
Píšete o hormonální léčbě, která snižuje množství mužského pohlavního hormonu testosteron. Kořen pampelišky nijak neovlivňuje hladiny testosteronu. Z tohoto pohledu by neměl být problém při společném užívání. Doporučuji konzultovat doplňkovou léčbu s lékařem, aby mohl sledovat případné negativní dopady na probíhající léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kořen pampelišky proti rakovině

Kde koupit hadí sérum

Hadí sérum můžete koupit na internetu, nabídku s cenou můžete vidět zde: sérum s hadím jedem cena.

Zdroj: Sérum s hadím jedem

Diskuze

V diskuzi KOŘEN DIVIZNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Merclová.

Kořen divizny má pomáhat na bolesti kloubů.Ale nemohu najít jak kořeny zpracovat.Máte s tím někdo zkušenost?Se zpracovním ale také s použitím kořene divizny?Děkuji za odpověd Eliška

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kořen divizny

Mast s hadím jedem proti vráskám

Hadí jed syntetický pomáhá uvolnit svalovou tenzi a má silný relaxační a analgetický účinek. Waglerin 1, který je v masti obsažen, je účinný proti mimickým vráskám. Tripeptidy hadího jedu syntetického mají podobnou sekvenci aminokyselin této funkčnosti, avšak aktivita hadího jedu syntetického je ve srovnání s Waglerinem 1 oslabena. Hadí jed syntetický je bezpečná, účinná a bezbolestná alternativa diskutovaných ošetření proti stárnutí např. botulotoxinem. Mechanismus působení hadího jedu syntetického je podobný jako u Walgerinu 1, který působí na postsynaptické membráně. Peptid je antagonistou svalového, a nikotin acetylcholinového membránového receptoru. Pokud jsou tyto receptory blokovány, iontové kanály zůstávají uzavřené, a nedochází tak k příjmu Na+, takže sval zůstává uvolněný.

Hadí jed syntetický je vynikající sloučeninou proti vráskám s podobným mechanismem působení jako hadí jed. Vyhlazuje mimické vrásky v krátkém čase a dlouhodobě působí zejména proti výrazným liniím. Hadí jed syntetický je čirý vodný roztok založený na glycerinu, bez konzervantů.

Zdroj: Hadí jed v kosmetice

Diskuze

V diskuzi PAMPELIŠKOVÝ KOŘEN PROTI RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Benešová.

Dobrý večer,ráda bych se zeptala jestli se dá kořen pampelišky kombinovat i s jinými bylinkami jako např soda s javorovým sirupem a nebo aloe vera jedna se o rakovinu tlustého střeva.děkuji za pomoc a moc věřím v dobré učinky Benešová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pampeliškový kořen proti rakovině

Hadí jed používaný v medicíně

Jedy hadů se užívají v medicíně. Hadí jed jako léčivo byl známý již ve starověku. Užitečné jsou díky velkému obsahu enzymů, používají se při léčbě zánětů a k tlumení bolesti. Dále také pomáhá proti revmatismu, zánětům šlach a svalů a oparům.

Pro zdravotní účely se používá jed syntetický – jehož složení je upraveno tak, aby tělu neublížil, ale naopak pomohl.

Účinky syntetického hadího jedu:

  • pomáhá při problémech a onemocněních pohybového aparátu,
  • urychluje hojení povrchových poranění kůže,
  • pomáhá proti bolestem kloubů a namožení svalů (uvolňuje tenzi),
  • zmírňuje projevy kožních onemocnění,
  • působí proti oparu,
  • působí proti křečovým žilám,
  • působí proti hemeroidům.

Zdroj: Hadí jed v kosmetice

Diskuze

V diskuzi JE VHODNÝ PRO DIABETIČKU 2.ST. UŽÍVÁNÍ DOPLŇKU STRAVY LINGZHI -KOŘEN ŽIVOTA ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Je vhodný pro diabetičku II.stupně užívání doplňku stravy LINGZHI - kořen života,kde je obsah polysacharidů 30 % /200 mg/g/ ?. Četla jsem, že pomáhá upravovat hladinu cukru v krvi.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Je vhodný pro diabetičku 2.st. užívání doplňku stravy LINGZHI -kořen života ?

Rdesno mnohokvěté (Polygonum multiflorum)

Rdesno mnohokvěté je vytrvalá bylina, 7–10 m dlouhá, má hlízovitě zduřelé dřevnaté kořeny, jež jsou červeně hnědé, a lysou, červeně nachovou lodyhou, v horní části rozvětvenou. Listy jsou střídavě řapíkaté, čepel je úzce vejčitá až srdčitá. Květenství tvoří vrcholová nebo úžlabní lata. Květy jsou bílé, plodem je trojboká hladká lesklá nažka, uzavřená v trojkřídlém obalu ze srostlého okvětí. Rostlina vyžaduje slunné a teplé místo s oporou, po které velmi rychle šplhá vzhůru, lodyha za sezonu naroste o 3 až 10 m. Je to rostlina velmi nenáročná, jen vyžaduje lehčí půdu, občas okopat a na zimu zamulčovat slámou či listím.

U obchodníků často dochází k záměně rdesna – Polygonum a kokoříku – Polygonatum multiflorum, takže se objevuje název rdesno neboli kokořík mnohokvětý. Jde o velký omyl, protože kokořík je jako příbuzný konvalinky jedovatý, i když naštěstí ne tolik.

Zdroj: Zdraví prospěšné rdesno mnohokvěté

Poradna

V naší poradně s názvem KOŘEN Z PAMPELIŠKY NA RAKOVINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludvik Miskov.

jak na přípravu kořene a užívání. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kořeny pampelišky důkladně omyjte, nakrájejte a sušte v sušičce potravin nebo v troubě při 120 stupních Celsia, dokud nejsou úplně suché. Jakmile jsou suché, pečte je v troubě při teplotě 180 °C, dokud nezhnědnou (ale nespálí se). Opečené kořeny vložte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Použijte poměr 2 polévkové lžíce kořene na 1/2 litru vody. Poté vařte 20 minut. Přeceďte a vypijte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kořen z pampelišky na rakovinu

Sklizeň

Používá se celá rostlina. Lodyhy se mohou sklízet během celé vegetace. Třetím až čtvrtým rokem na jaře či na podzim se ze země vykopou kořenové hlízy, omyjí se, nakrájí a usuší při teplotě 35 stupňů.

Zdroj: Zdraví prospěšné rdesno mnohokvěté

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ RADÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alois Dočkal.

Vážený pane,
manželka má osteroporozu na Vaši radu si v lékárně koupila
kostival kořen který je prodáván v sáčku,ale není tam návod.
Poraďte prosím jak se to má užívat.Předem Vám děkujeme.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sušený kořen kostivalu se používá k výrobě odkladu a masti. Hotový produkt se pak přikládá na bolavé místo.
Zde naleznete recept na výrobu obkladu: odstavec.ceskaordina…
Zde naleznete recept na výrobu masti: odstavec.ceskenemoci…
Recept na mast je z čerstvého kořene. Pokud máte kořen sušený, tak přeskočte přípravu a mytí kořene a rovnou ho použijte do rozehřátého tuku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač radí

Krém s hadím jedem na vrásky

Krém s hadím jedem vyhlazuje vrásky a oddaluje vznik nových, redukuje výrazové linky a obnovuje elasticitu pleti. Neobsahuje minerální oleje, kvůli kterým by byla pleť mastná a neprodyšná. 4% hadí sérum zmenšuje struktury těch nejhlubších vrásek a výrazových linek. Efekt je posílen i působením dalších látek, jako je kyselina hyaluronová, retinol, koenzym Q 10, kolagen a elastin, které jsou v krému obsaženy. Vitamíny B a E chrání pleť před předčasným stárnutím pleti v důsledku nadměrného UVA a UVB záření.

Zdroj: Hadí jed v kosmetice

Diskuze

V diskuzi MUSÍM PLATIT ZA VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Novák.

Dobrý den-dnes mně paní doktorka vytrhla kořen 3tího zubu a 4tý zub s korunkou. 3tí zub bez problému a načtyřce utrhla kurunku a následně trhala kořen. To trvalo přes jednu hodinu tzv.chirurgická extrakce.Pro prví umrtvení použila injekci,která neudělá ztvrdnutí pusy ,pak ale provedla další opich bežnou injekcí. Je v pořádku ,že požadovala úhradu téměř 500kč -

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Musím platit za vytržení zubu

Účinky hadího jedu na pleť

Hadí jed v malých dávkách působí jako slabé anestetikum, uvolňuje obličejové svaly, a tak předchází vzniku vrásek. Vrásky jsou převážně tvořeny trvalým napětím obličejových svalů, které vzniká stresem při řešení každodenních problémů. Hadí jed má podobné účinky jako botox. Na rozdíl od botoxu umožňují přípravky s hadím jedem pohyb obličejových svalů a mimiku, ale zároveň zmenšují vrásky a paralyzují svaly, které ke vzniku vrásek vedou. Hadí jed úžasně zabraňuje vzniku nových vrásek, ale vyhlazuje i 52 % vrásek, které jsou na tváři už několik let. Hadí jed však dokáže řešit i jiné problémy než jen vrásky. Přirozeně napíná pokožku, uvolňuje svalové napětí, pleť tak dostává zdravější vzhled, mizí všechny otoky a pleť se stává opět pružnější. Zlepšuje hojení ran a minimalizuje jizvy, nejen úplně nové, ale i ty starší. Jeho velkou výhodou je i to, že je vhodný na všechny typy pleti včetně citlivé pokožky, a dokonce i na pleť s psoriázou a ekzémy.

Hadí jed vyráběný pro kosmetické účely produkuje Chřestýšovec Wagleri, který patří do čeledi zmijovitých, dorůstá délky cca 1,5 metru a patří mezi nejkrásnější, nejžádanější, ale také nejproblémovější chřestýšovce vůbec. Žije v jihovýchodní Asii a je proslulý tím, že je chován v hadím chrámu v Penangu v Malajsii. Jeho uštknutí je pro člověka bolestivé a jeho paralyzující jed smrtelně jedovatý.

Nenechejte se však nachytat jen na název a pěkný obal. Důležitá je i koncentrace účinné látky. Optimální je koncentrace od 3 do 5 %. Koncentrace kolem 1 % nezaručuje účinky takové, jaké byste si představovali. Ne vždy je tedy pěkný obal a podezřele nízká cena výhrou. Důležitý je obsah a složení produktu s obsahem hadího jedu.

Zdroj: Hadí jed v kosmetice

Poradna

V naší poradně s názvem PAMPELIŠKA -KOŘEN A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zatím není dostatek výzkumů, které by se zabývaly vlivem kořene smetánky lékařské na Warfarin. Zkuste se dohodnout se svým lékařem, který vám předepisuje Warfarin, že chcete začít pít čaj z kořene pampelišky. Lékař by vám měl v prvních dnech po začátku pití tohoto čaje změřit srážlivost krve. Podle výsledku vám pak doporučí další postup, jestli v pití pokračovat, či nikoliv. V případě Warfarinu není jiný postup, jak si ověřit škodlivost nebo prospěšnost kořene pampelišky, než kontrolou srážlivosti.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

DĚKUJI.J.F.

Zdroj: diskuze Pampeliška -kořen a warfarin

Účinky hadího séra na pokožku

Syntetický hadí jed je jednou ze stále širší škály bioaktivních složek, které procházejí ověřováním a začleňováním do kosmetických přípravků.

Potenciál peptidů nalezených v hadím jedu

Je známo, že hadí jed obsahuje sacharidy, nukleosidy, aminokyseliny a lipidy, stejně jako enzymatické a neenzymatické proteiny a peptidy, přičemž proteiny a peptidy obsahují primární složky.

V hadím jedu je mnoho různých typů peptidů. Je známo, že peptidy a malé proteiny nacházející se v hadích jedech propůjčují širokou škálu biologických aktivit, včetně antimikrobiálních, antihypertenzních, analgetických, protinádorových a analgetických, kromě několika dalších. Tyto peptidy jsou součástí produktů péče o pleť proti stárnutí. Vědci pozorovali, že peptidy odvozené od jedu mají potenciál jako účinná terapeutická činidla v kosmetických přípravcích. Zejména se zdá, že peptidy Waglerin působí paralyzujícím účinkem podobným botoxu a údajně redukují kožní vrásky.

Zdroj: Sérum s hadím jedem

Zkušenosti

Rdesno mnohokvěté (Polygonum multiflorum) se v čínské medicíně nazývá He shou wu (v překladu to doslova znamená černé vlasy). V čínské medicíně je rdesno mnohokvěté považováno za bylinu, která zlepšuje funkci ledvin a tím napomáhá celkové očistě krve a organismu od škodlivých látek. Tradičně se 8–15 g kořene (kořenové hlízy) nechá 5 až 10 minut projít lehkým varem v 0,5 l vody, 10 minut se nechá odstát a poté scedí. Takto připravený odvar se užívá 2x denně na lačný žaludek.

Rdesno mnohokvěté se též užívá ke zlepšení plodnosti. U mužů zlepšuje množství spermatu, u žen pomáhá k navození ovulace.

Rdesno se využívá také k posílení a regeneraci svalstva, zpevňuje šlachy a kosti, a proto jej konzumují například sportovci a mistři bojových umění v Asii. Má omlazující účinky. Je silným přírodním antioxidantem a „vychytávačem“ volných radikálů, což má příznivé protistárnoucí účinky. Podle čínské medicíny má vlastnost, že může navrátit původní barvu již šedým vlasům. Rdesno mnohokvěté blokuje proměnu testosteronu na dihydrotestosteron a tím ochraňuje vlasy před padáním a stárnutím (šedivění). Tvrdí se o něm, že výrazně zlepšuje fyzické a psychické zdraví, snižuje krevní cholesterol, pomáhá při ateroskleróze, snižuje hypertenzi.

Využívá se celá rostlina. Lodyhy se doporučují při nespavosti, pocení, tupých bolestech, dřevěnění končetin, ekzémech a svrabu. Zevně se bylina používá v odvaru na omývání nebo se připravuje mast. Lodyhy se mohou sklízet během celé vegetace. Třetím až čtvrtým rokem se na jaře či na podzim vykopou ze země kořenové hlízy, omyjí se, nakrájí a usuší při teplotě 35 stupňů; za syrova se v tradiční čínské medicíně nepoužívají, mohou se též pražit nebo dusit a přidávat do pokrmů.

Do hrníčku nasypte 1 lžíci sušeného drceného kořene a přelijte vařící vodou. Počkejte, až zchladne. Zamíchejte a vypijte buď přecezené, nebo i s drtí. Byliny by neměly přijít do kontaktu s kovem (přípustné jsou nádoby z nerezu). Směs má výraznou a charakteristickou chuť. Je možné ji dle potřeby přisladit medem, třtinovou melasou nebo ječmenným sladem. Pro získání maxima účinků je třeba užívat směs na lačno nebo až jednu hodinu po jídle. Nejčastěji se připravuje odvar z 9–15 g drogy, který se podává 2krát denně na lačno. Bylinu neužívejte v případě zvýšených jaterních enzymů. V době užívání byliny nepodávejte alkohol. Nepoužívejte společně s česnekem, cibulí, ředkví, zázvorem či skořicí. Nepoužívá se při kašovité stolici, při přítomnosti syndromů vlhka a hlenů.

Zdroj: Zdraví prospěšné rdesno mnohokvěté

Recept na přípravu obkladu z kostivalu

Ingredience: 1 čerstvý kořen kostivalu, 1 středně velký oloupaný brambor, gáza

Postup: Čerstvě vykopaný kořen najemno nastrouhejte, přidejte 1 najemno nastrouhaný brambor. Promíchejte a vytvořenou směs dejte na gázu a přiložte na bolavé místo.

Zdroj: Kostivalové obklady

B – kořen

Kořen je část uložená v kostěném alveolu čelisti, je připojen ozubicí (periodontium). Je jednoduchý nebo větvený, máme jedno- až tříkořenové zuby. Kořen je zakončený hrotem (apex radicis dentis).

Cavitas (cavum) dentis je dřeňová dutina, která je rozšířená v korunce (cavitas coronalis) a zužuje se krčkem do kořenového kanálku (canalis radicis dentis). Ústí na hrotu jako foramen apicis dentis, v dřeňové dutině je obsažena pojivová zubní dřeň (pulpa dentis) s cévami a nervy (po jejím obvodu odontoblasty).

Funkce

Kořeny jsou velmi variabilní, počtem, tvarem i uspořádáním.

Nejčastější problémy a jejich řešení

Nejčastějším problémem je zánět.

Zdroj: Zub anatomicky

Kořen pampelišky

Kořen smetanky, to je také velký pomocník pro tělo. Účinné látky, které se nacházejí v listech, najdeme v ještě větší míře právě v kořeni. Jejich účinky ocení určitě žlučníkáři a lidé s horším trávením vůbec, poněvadž dané látky podporují produkci žluči a celkově mají příznivý vliv na trávení. Kořen se používá i k léčení zánětlivých onemocnění žaludku. Mezi další úžasné vlastnosti kořene smetanky patří schopnost detoxikace. Tady by měli zbystřit všichni kuřáci, konzumenti alkoholu či uživatelé drog. Pampeliška totiž pomáhá zbavovat tělo jedů a toxinů, jež se v nás usazují při zmíněných aktivitách. Je to to pravé pohlazení pro „čističky‟ našeho těla, tedy pro játra a ledviny. A nejen pro ně, ale také pro slinivku břišní, protože pampeliška snižuje hladinu krevního cukru. Taktéž snižuje cholesterol v krvi a krevní tlak. Nesmíme zapomenout ani na pomoc při nemocech kloubů, například při revmatismu a dně. Sběr a zpracování kořene jsou časově trochu náročnější, než je tomu u listů, avšak vynaložená energie se vám několikanásobně vrátí zpět. Kořen smetanky (Taraxaci radix) se sbírá buď před rozkvětem byliny, což je v březnu nebo v dubnu, nebo na konci vegetačního období, to jest v srpnu a v září. Po důkladném omytí a okapání se kořen suší umělým teplem do teploty 50 °C. Správně usušený pampeliškový kořen má na lomu bílou barvu, láme se s praskotem, je bez zápachu a má slabě nahořklou chuť. Nesprávně usušený kořen snadno zplesniví a je ohebný. Usušené kořeny by se měly zabalit do pevných papírových nebo polypropylenových obalů a uchovávat na suchém místě chráněném před světlem a vlhkostí. Poté se kořen rozemele a ze vzniklé směsi se připravuje čaj.

Zdroj: Pampeliška lékařská

Účinky na rakovinu

Kořen pampelišky je při ničení rakovinných buněk účinnější než chemoterapie. Dokáže totiž kompletně usmrtit rakovinné buňky, aniž by nějak poškodil ty zdravé. Obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů, jako například vitamín B6, thiamin, riboflavin, vitamín C, železo, vápník, draslík, zinek, hořčík a kyselinu listovou. V jedné misce s 55 gramy pampeliškových listů najdete až 535 % potřebné denní dávky vitamínu K a 112 % vitamínu A.

Kořen pampelišky efektivně zabíjí rakovinné buňky a zároveň nemá žádné vedlejší účinky. Čaj z pampelišky má poměrně rychlý účinek. Už v průběhu 48 hodin po požití dochází k dezintegraci (rozpadu) prvních rakovinných buněk. Odhaduje se, že pravidelná dlouhodobá kúra kořenem pampelišky může odstranit většinu nádorů.

Pampeliškový čaj se připravuje obvykle ze sušeného mletého kořene. Použít ale můžete i najemno nakrájený čerstvý kořen. Přibližně 1 až 2 čajové lžičky kořene (podle chuti a závažnosti onemocnění) zalijte 2,5 dl vroucí vody a nechte vyluhovat přibližně 15 minut. Čaj pijte 2–3krát denně, nejlépe před jídlem. Užívejte několik měsíců. Některé zdroje uvádějí, že i listy pampelišky mají určité protirakovinné účinky. Pro přípravu čaje proto můžete zvážit použití směsi kořene a listů.

Kromě protinádorových účinků má pampeliška i vlastnosti močopudné, pomáhá při vylučování žluči, detoxikaci jater, alergiích, snižuje krevní cholesterol.

Zdroj: Kořen pampelišky proti rakovině


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP