Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

URČOVÁNÍ PÁDŮ ON LINE

OBSAH

Použití správných čoček

Oční test může zjistit, zda budete potřebovat nové dioptrie do brýlí nebo nové kontaktní čočky. Důležité je nosit správné dioptrické čočky. Tím se zlepší kvalita vašeho života a může se snížit riziko případných úrazů. Výzkumy zjistily, že špatné vidění bylo příčinou 270 000 pádů u lidí ve věku nad 60 let.

Zdroj: Rady pro zdravé oči ve vyšším věku

Diskuze

V diskuzi KLUZKÝ PRŮHLEDNÝ HLEN Z RECKTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARCELA.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat na průhledný vazký hlen z recta . před 2 dny jsem spadla z postele k ránu na kolena.je mí 77 let a jsem po operaci hemeroidů 37 let.břicho mě trochu bolelo ale ted již ne mám velké větry a stolice byla již v normě.dříve po pádu častější a řidší. po pádu jsem měla asi půl dne třesavku bez teploty strašně jsem se lekla mám více pádů za sebou, užívám pregabalin 75 mg. moc děkuji za odpověd marcela

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kluzký průhledný hlen z reckta

Tupozrakost

Amblyopie je často nazývána jako „líné oko“. Pokud je během dětství mozek zbaven kvalitního zobrazení skutečnosti, tak správně nezraje a ztrácí potenciál dobrého vidění. Každý problém oka, který významně snižuje kvalitu obrazu, vzniká na sítnici (vrozený katarakt) a může způsobit amblyopii. Strabismus (šilhavost) může být také příčinou tupozrakosti. Jestliže nejsou oči v souladu, mozek má potíže zkoordinovat různorodé obrazy z obou očí. Aby zabránil dvojímu vidění, může mozek ignorovat vstup z jednoho oka a odpovídající část zrakové kůry nebude vyvíjena správně. Extrémní, neopravné, refrakční chyby jako krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus mohou být také příčinou amblyopie. Rovněž pacienti s různými refrakčními vadami očí mají velkou šanci na vývoj tupozrakosti jednoho oka.

Zdroj: Akupunktura na tupozrakost

Diskuze

V diskuzi VIŠNĚVSKÉHO BALZÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valjentova Alexandra.

Dobry den!
Mohli by ste mi napísat,ze na internete kde by som mohla objednat visnovsky balzam?Vsade som uz chladala ale ziadny e-mail som nenasla.Dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mimi.

Kupte v on line lekarne nebo v kamenne lekarne

Zdroj: diskuze Višněvského balzám

Ceriotti electric LINE UP

Ceriotti electric LINE UP je profesionální fén nové generace se systémem HPS, má lehký a kompaktně vyvážený, ergonomický design. Samozřejmostí jsou tlačítka pro nastavení rychlosti a teploty foukaného vzduchu a snadno snímatelný zadní filtr. Fén je antistatický a díky systému HPS (Heat Proof Surface) není jeho povrch horký ani při nejvyšším výkonu. Nechybí ani tlačítko Cooling, tedy studený vzduch. Součástí balení je úzká tryska (nástavec) pro zvýšení výkonu a cílené fénování.

Technická charakteristika

  • výkon: 1 850–2 200 W
  • napětí: 220–240 V; 50/60 Hz
  • motor: AC DESMO K 16
  • otáčky za minutu: 20 450
  • pracovní teplota: 137 °C
  • životnost motoru: 2 000 hodin

Návod k použití a bezpečnostní pokyny jsou součástí balení.

Zde můžete vidět produkt Ceriotti electric LINE UP.

Zdroj: Značka Ceriotti

Diskuze

V diskuzi NAŠI ODBORNÍCI JSOU PŘIPRAVENI VÁM POMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Odpv.

Dobry den, bolest je nasledkem padu a odreni v dane oblasti. Pokud mate pocit, ze je to bezna bolest po padu, nic se nedeje, ale pokud Vas to opravdu hodne boli, navstivte lekare. Jedine ten muze opravdu posoudit Vas stav nebo miru pripadneho poskozeni. Poradna DZ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie/ Mary.

Dobry den, jsem opravdfu jiz babicka Mary, je mi 86 a jsem samej nahradni dil. Kariostimulator, endoprptezu kycle atd. Ale nejvetsi problem je uporne paleni sliznice ustni, ktere trva nejmene 2 roky. veskere jidlo je nechutne a vubec uz se to neda vydrzet. Navstivila jsem radu odbornych pracovist v Praze, ale bez vysledku Vyzkousela jsem kde co, ale nic nepomohlo. Dcera prisla s tim, ze byse mohlo jednat o onemocneni strev, ktere se zrcadli v e sliznici ust. Chci vas pozadat o radu, opravdu uz ani nemam chut zit. Dekuji predem za pomoc :´o( -(

Zdroj: diskuze Re: Naši odborníci jsou připraveni vám pomoci

Co je masáž krkavice?

Jedná se o postup, který se používá k vyšetření nevysvětlitelných závratí, pádů nebo mdlob. Zahrnuje jemné masírování krční tepny po dobu 5 sekund na jedné straně krku a zároveň sledování srdečního rytmu a krevního tlaku. Váš srdeční rytmus bude monitorován pomocí lepicích snímačů na hrudi připojených k monitoru srdce, a zároveň váš krevní tlak bude měřen pomocí manžety kolem horní části paže. Pokud je test na jedné straně krku normální, pravděpodobně se bude opakovat na druhé straně.

Zdroj: Masírování krkavice

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ RUKY A PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Bolí mě 3 prsty a občas nejdou vrátít do původního stavu narovnat co to může prosím být.Dělá mi to po pádu.děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemožnost samostatného návratu prstů do vzpřímené polohy může mít mnoho příčin, přičemž každá vyžaduje jinou léčbu. Například pádem mohly být poraněné klouby na prstech nebo šlachy. Nebo u vás může probíhat onemocnění karpálních tunelů. Přesnou diagnózu se dozvíte v ordinaci ortopéda, který vám poskytne bližší objasnění vašich obtíží a doporučí vám vhodnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pravá ruka

Francouzský beran (oficiální označení: FB)

Jak již název napovídá, jedná se o plemeno pocházející z Francie asi z 19. století. (v té době byl beran zkřížen s belgickým obrem).

Vzhled

Toto plemeno má také ideální váhu kolem 6 kilogramů. Zároveň jeho tělo působí dosti zavalitě a jeho ušní boltce jsou převislé (kolem hlavy tvoří podkovu) a měří zhruba 45 cm. U mláďat jsou uši na začátku vzpřímené, pak se postupně svěšují. Barva srsti u tohoto plemene je buď divoká, železitá, také se objevují bílý s červenýma očima, bílí s modrýma očima, černí, modří, strakáčci, žlutí, havanovití. Srst je dlouhá asi 4 cm.

Chov

U tohoto druhu je důležité dbát na dobrou hygienu v jeho kotci, aby se nepoškodila jeho kožešina. Toto plemeno bývá také líné, a proto se občas stává, že kvůli své lenosti často tloustnou. I francouzský beran bývá často účastníkem výstav.

Obrázky

Odkaz na fotografie francouzského berana na googlu: francouzský beran foto.

Zdroj: Ukázkové druhy velkých plemen králíků

Diskuze

V diskuzi VARFARIN A UŽÍVÁNÍ GANODERMY LUCIDUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Steinbach Hofmanvá.

Dobrý den, mohu se někde dozvědět, zda se smí užívat Ganoderma lucidum při užívání Varfarinu?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimíra.

Prosím o posouzení, před týdnem mě byl v nemocnici předepsán Warfarin, moje deti mně koupily doplněk stravy Choco Lite který jsem užívala, po dobu pobytu v nemocnici jsem užívání přerušila a teť nevím jestli můžu pokračovat. Choco líne má složení zelená kávová zrna, goji, ACAI Berry, chia semínka, výtažek z houby Ganoderma lusidum a přírodní kakao. Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Varfarin a užívání Ganodermy lucidum

Speciální přípravky s obsahem jablečného octa

Kupte si speciální přípravky na vlasy s obsahem jablečného octa. Tyto přípravky lze nalézt ve specializovaných zdravotnických nebo kosmetických obchodech. Také se dají koupit on-line nebo v nejbližším kamenném obchodě.

Zdroj: Jablečný ocet proti vypadávání vlasů

Diskuze

V diskuzi NAŠI ODBORNÍCI JSOU PŘIPRAVENI VÁM POMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den. Před dvěma dny jsem udělal přemet na kole a dopadnul na bok a trošku záda. Tři močení po tom jsem měl tmavou moč, nejspíš zbarvenou krví. Od té doby je čistá. Ale pořád mě bolí v oblasti pravé ledviny (na boku a zádech mírně nad pasem). Je ta bolest součást regenerace organismu po tom pádu nebo příznak poškození? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Naši odborníci jsou připraveni vám pomoci

Výška matrace

V dnešní době je trh zahlcen nepřeberným množstvím kvalitních i méně kvalitních matrací. K dostání jsou matrace polyuretanové (sendvičové), pružinové, taštičkové, profilované nebo ze studené pěny. V zásadě by měla každá kvalitní matrace bodově a pružně nést celé tělo se všemi jeho oblinami a nepravidelnostmi. Musí usnadňovat změnu polohy během spánku. A měla by být tak měkká, aby bylo ve spánku možné dokonalé svalové uvolnění a nedocházelo ke stlačování pokožky. Pokud se totiž člověk otlačuje vlastní hmotností, nutí ho to často měnit polohu. Výběr matrace se velmi liší podle typu člověka, který na ní bude spát. Rozhodujícím kritériem je zejména věk. Pro mladšího uživatele je vhodná tvrdší matrace s dobrým odváděním nadbytečného tepla. Oproti tomu pro staršího uživatele nebo pro seniory je vhodná matrace, která je měkčí a která tělesné teplo akumuluje. Dále je nutno brát v úvahu výšku a váhu osoby. Při vlastním výběru bychom měli dávat přednost matracím se zónovou tuhostí, dobrou prodyšností, hygienickou nezávadností a možností snadné údržby.

Nejkomfortnější jsou již zmíněné matrace se zónovou tuhostí. Jsou složeny z různých kombinací pěn podle jejich vlastností a uspořádány vertikálně i horizontálně. Například v bederní oblasti, kde je nejvyšší zatížení, se vkládá pěna vyšší tuhosti, v oblasti ramen se často vytváří takzvaná ramenní kolébka – vložka z líné pěny, která zajišťuje optimální uložení těla při spaní na boku.

Dětské matrace mívají výšku kolem 10 cm. Pro dospělého člověka, který váží kolem 70 kg, se doporučuje výška alespoň 13 cm (jedná se často o levnější molitanové matrace). Jestliže se váha spáče pohybuje kolem 100 kg, výška matrace by měla být alespoň 15 cm, lépe 17 cm.

U zdravotních matrací jsou pak ideální hodnoty 20 a 22 cm. Do této tloušťky už se například vleze taštičkové jádro i vrstva líné pěny. U vyšší matrace si jen pohlídejte, aby byla dostatečně zapuštěna do rámu postele, tedy aby vám nevyjížděla do strany.

Zdroj: Nízká postel

Diskuze

V diskuzi NAŠI ODBORNÍCI JSOU PŘIPRAVENI VÁM POMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den. Před dvěma dny jsem udělal přemet na kole a dopadnul na bok a trošku záda. Tři močení po tom jsem měl tmavou moč, nejspíš zbarvenou krví. Od té doby je čistá. Ale pořád mě bolí v oblasti pravé ledviny (na boku a zádech mírně nad pasem). Je ta bolest součást regenerace organismu po tom pádu nebo příznak poškození? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Odpv.

Dobry den, bolest je nasledkem padu a odreni v dane oblasti. Pokud mate pocit, ze je to bezna bolest po padu, nic se nedeje, ale pokud Vas to opravdu hodne boli, navstivte lekare. Jedine ten muze opravdu posoudit Vas stav nebo miru pripadneho poskozeni. Poradna DZ

Zdroj: diskuze Re: Naši odborníci jsou připraveni vám pomoci

Katalog Enii nails

Značka Enii nails nabízí široký sortiment pro profesionální „nehtaře“ i pro domácí použití. V širokém sortimentu naleznete:

  • UV gely – enii, eco, french, led a výživné;
  • silver UV gely – jednofázové, podkladové, modelovací a vrchní;
  • barevné UV gely – barevné UV gely, barevné LED gely;
  • rocklaky – rocklac pastel, rocklac sady;
  • gelové laky – aluminium, enii, dynamic;
  • akryl system – akryl, barevný akryl, UV akrygel, akrylové barvy;
  • nehtové tipy –různých druhů, tvarů, barev;
  • pomůcky k manikúře – pilníky, štětce, odlakovače, čističe, lepidla, nehtové formy;
  • podpůrné přípravky;
  • výživy;
  • UV lampy;
  • LED lampy;
  • brusky;
  • frézky;
  • odsávačky;
  • celé sady pro nehtovou modeláž;
  • laky – red line, enii, zdobicí;
  • péči o ruce – japonská manikúra, parafínový systém, balbcare, masky, krémy, peelingy;
  • pomůcky k pedikúře – péče o nohy;
  • dezinfekční přípravky – na pokožku a ruce, na dezinfekci nástrojů a ploch;
  • depilační systémy – vosky na depilaci, papírky na depilaci, podepilační přípravky, předdepilační přípravky;
  • kosmetiku Kallos – šampony, kondicionéry, masky, styling, barvení vlasů, péče o tělo;
  • luxusní kosmetiku Onna.
Veškerý tento sortiment si můžete objednat v internetovém obchodě Enii nails.

Zdroj: Enii nails

Diskuze

V diskuzi NAŠI ODBORNÍCI JSOU PŘIPRAVENI VÁM POMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den. Před dvěma dny jsem udělal přemet na kole a dopadnul na bok a trošku záda. Tři močení po tom jsem měl tmavou moč, nejspíš zbarvenou krví. Od té doby je čistá. Ale pořád mě bolí v oblasti pravé ledviny (na boku a zádech mírně nad pasem). Je ta bolest součást regenerace organismu po tom pádu nebo příznak poškození? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Diana.

dobry den muzete mi prosim poradit nebo aspon rici duvod proc mi krupe vsude na mim tele?? a nebo jak by to mohlo prestat??? a neopotrebava se tim nahodou krupavka?? dekuji za odpoved nashledanou

Zdroj: diskuze Re: Naši odborníci jsou připraveni vám pomoci

Botox na léčbu svalových křečí

Botulotoxin je protein, který pomáhá zastavit svalové křeče, proto se aplikuje přímo do svalu. Svalové křeče jsou způsobené chemickými signály odeslanými do svalů z nervů. Tyto signály řídí pohyby svalů a botulotoxin je schopen právě tyto signály blokovat.

Botulotoxin je vyroben z bakterie, která způsobuje otravu jídlem. Vysoká dávka botulotoxinu může být fatální. Dávka v injekci je však tak malá, že pravděpodobně nebude mít žádné nežádoucí účinky. Botulotoxin se bezpečně používá po celou řadu let.

Botulotoxin se velmi často používá při léčbě určitých svalových křečí na obličeji nebo očních víčkách. Injekce se aplikují i u některých očních poruch, zejména pohybových (například líné oko). Botulotoxin je standardní léčbou pro svalové křeče, které způsobují, že hlava a krk jsou taženy jedním směrem.

Vedlejší účinky botulotoxinu

Tyto účinky zahrnují bolestivost v místě vpichu. Pokud místo vpichu bolí, doporučuje se užít paracetamol nebo ibuprofen. Také jsou vhodné i studené obklady.

Nejčastější nežádoucí účinky:

  • slabost ve svalech
  • svalová bolest ovlivňující celé tělo
  • obtíže při polykání
  • červená vyrážka trvající několik dní

Nežádoucí účinky botulotoxinu obvykle rychle odezní.

Zdroj: Použití botoxu v medicíně

Diskuze

V diskuzi SLOVNÍ DRUHY URČOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Náš mladej začal brát ve škole slovní druhy a dost s tím zápasí. Máte někdo radu na procvičování slovních druhů na internetu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Nejlepší cvičení na slovní druhy jsou tady tema.pravopiscesky.c…

Zdroj: diskuze Slovní druhy určování

Nežádoucí účinky alkoholu a léků na ředění krve

Ať už při užívání antikoagulancií pijete nebo ne (doufejme, že ne, pro vaši bezpečnost), dávejte si pozor na známky abnormálního krvácení. Vyhledejte lékařskou pomoc, pokud zaznamenáte:

  • krvácení z nosu, zvláště nekontrolovatelné;
  • krvácení z horní části zažívacího traktu, indikované tmavou/dehtovou stolicí;
  • krvácení z dolního zažívacího traktu, indikované jasně červenou krví ve stolici;
  • řezy a škrábance, u kterých se nedá zastavit krvácení;
  • krvácení z dásní;
  • nadměrné/neobvyklé modřiny;
  • těžká únava;
  • bolest hlavy, závratě nebo zmatenost po pádu (zejména pokud se uhodíte do hlavy);
  • zvratky, které jsou krvavé nebo vypadají jako kávová sedlina.

V některých případech – pokud například zaznamenáte krvácení z dásní nebo modřiny – můžete jednoduše zavolat svému lékaři. Jindy je nezbytná okamžitá cesta na pohotovost nebo zavolání na tísňovou linku 112, protože některé krvácivé epizody mohou být život ohrožující.

Pokud pacient spadne a udeří se do hlavy, může mít intrakraniální krvácení, aniž by si to uvědomil. A ve chvíli, kdy si řekne 'Necítím se dobře', může být příliš pozdě.

Zdroj: Injekce na ředění krve a alkohol

Diskuze

V diskuzi VÝPIS Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zlata Miklánková.

Dobrý den, potřebuji výpis z katastru nemovitostí, můžete mě ho prosím poslat on-line. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výpis z katastru nemovitostí podle jména

Druhy zámků

Cylindrický zámek se skládá z těla, cylindru, pružinek, spodních stavítek a horních stavítek. K tomu, aby bylo možné cylindrem v zámku otočit, je potřeba dostat všechna spodní stavítka pod shear line (rozhraní mezi cylindrem a tělem zámku) a horní stavítka nad ní. Pak je možné odemknout zámek. Kdyby klíč nebyl určený pro daný zámek, jedno nebo více stavítek bude bránit otočení cylindru (budou přesahovat shear line). Tak funguje blokovací ústrojí zámku. Zbytek zámku tvoří prsten, který zamyká západku ve dveřích. Prsten není k cylindru napevno připevněný, přenos síly je tady řešen pomocí spojky, kterou špička klíče zatlačí z cylindru do prstenu po vložení klíče. Pak je možné odemknout nebo zamknout dveře. K takzvanému pickování potřebujete dva nástroje. Jedním z nich je planžeta, kterou se tlačí přímo na stavítka, čímž se odemyká zámek. Druhým je napínák, jímž se otáčí cylindr zámku.

Trubkové zámky jsou velice zvláštní umístěním stavítek, ta nejsou umístěna v pravém úhlu ke klíči, ale přímo v ose trubkové části klíče a zapadají do zářezů po obvodu klíče. Není neobvyklé vidět jednoduché varianty (s jedním či dvěma stavítky). Většinou se ale používají jen k zabezpečení nápojových automatů anebo jako zámky k notebookům. Většinou jsou k vidění se sedmi, osmi, nebo deseti stavítky, ale je možné setkat se i s jiným počtem. Existují dvě možnosti, jak otevřít trubkový zámek bez klíče, a to buď speciálním paklíčem (tubular pick – vyrábějí se pro různé počty stavítek), nebo napínákem na korunkové zámky. Paklíč funguje tak, že stavítka na něm se nastaví na výšky, které odpovídají zářezům v klíči (toho se docílí tak, že se paklíč zatlačí do zámku a následně se utáhnou jehly na paklíči) a zámek se otevře jako při použití klíče. Při použití napínáku se postupuje jako při „pickování“ obyčejného cylindrického zámku – tension se vloží do zámku a následně na něj jednou rukou začneme tlačit. Druhou rukou vezmeme jehlu, planžetku nebo jiný libovolný předmět, kterým se dá zatlačit stavítko do zámku, a postupně „pickneme“ všechna stavítka. Tato metoda má ale oproti použití tubular picku jednu nevýhodu – zámek musíte „picknout“ vícekrát (podle počtu pinů), protože po pootočení cylindrické části stavítka opět vyskáčou. Za chvíli máte ale i tak zámek odblokovaný a je možné otočit cylindrickou částí zámku.

V cylindrických zámcích se obyčejně jako spodní stavítko (driver pin) používá v podstatě tentýž váleček, jako pro horní stavítka (key piny). Je ale čím dál tím častější, že i v levných cylindrických vložkách bývá alespoň jedno ze spodních stavítek vyměněno za takzvaný security pin – bezpečnostní stavítko. To nemá tvar rotačního válce, ale válce s určitou drážkou. Dnes nejčastěji používané jsou mushroom pin – houbové stavítko (má tvar houby) a spool pin – stavítko ve tvaru činky (velkého I). Jak už název napovídá, použití těchto stavítek by mělo zajistit vyšší bezpečnost zámku proti „picknutí“. V principu to funguje tak, že při tlaku na cylindr a pokusu posunout driver pin pod shear line se ona drážka ve stavítku zasekne mezi tělem zámku a cylindrem (dojde k malému pootočení cylindrem), což znemožní další otáčení cylindrem, i kdyby všechna ostatní stavítka byla pod shear line. Zámek s bezpečnostními stavítky se „pickuje“ úplně stejně, jako jakýkoli jiný zámek (tedy vyhmatávat) s jednou malou změnou – je třeba použít velmi malé síly na napínák oproti otvírání normálního zámku. Když se i přesto zámek na bezpečnostním pinu zasekne, vraťte cylindr do původní polohy a zkuste znovu s ještě menší silou. Občas není nutné znovu rovnat cylindr, stačí jen povolit tension a stavítko vyskočí z blokovací polohy – záleží na konkrétním zámku.

Zdroj: Jak otevřít zabouchnuté dveře

Cviky na naraženou kostrč

Cviky na naraženou kostrč jsou uvolňovací.

Cvik 1

Lehněte si na záda, obejměte levé koleno oběma rukama a přitáhněte k hrudníku. Hlavu a nataženou pravou nohu zvedněte do výšky asi 15 centimetrů. Dýchejte klidně – sedmkrát nádech a výdech do kostrče. Poté nohy vyměňte.

Cvik 2

Lehněte si na záda, pokrčte kolena a chodidla mějte na podložce. Lehce zatlačte bedra do podložky, čímž dojde k podsazení pánve, nezadržujte dech, dýchejte klidně ve svém tempu. Levou půlku zadečku velice pomalu protáhněte k pravé patě, a pomalu zpět. Celý pohyb je v rozmezí několika málo centimetrů, pravou půlku zadečku velice pomalu protáhněte k levé patě a pomalu zpět. Všechny pohyby jsou malé, v rozsahu 2–3 cm, a velmi pomalé, jedná se o protahovací cviky. Při pohybu nezvedejte zadeček z podložky, snažte se mít bedra celou dobu na podložce. Cvičení opakujte střídavě 5x na každou stranu.

Jestliže máte možnost navštívit plavecký bazén, optimálně i s vířivkou, určitě to udělejte. Plaváním svaly nenásilně postupně uvolníte a masáž křížové a bederní oblasti tryskami (aspoň hodinu) vaše tělo rovněž velmi ocení. Viditelné výsledky se dostaví už po jedné návštěvě. Vhodné je ale dopřát si bazén i vířivku opakovaně.

Výborný je také bederní polštář, jedná se o multifunkční doplněk, který dokáže výrazně snížit zdravotní potíže s bederní páteří a špatné prokrvení nohou. Plně jej využijete jak při sezení, ležení, spánku, tak i při relaxaci. Bederní polštář je vyroben z líné pěny. Tato speciální pěna reagující na tělesnou teplotu zajistí rovnoměrné rozložení tlaku a svým efektem pomalého vracení se do původní polohy napomáhá uvolnění svalstva. Rozměry polštáře jsou cca 50 x 20 x 10 cm.

Zdroj: Naražená kostrč

Rizika u Warfarinu

Předávkování: Staří lidé užívající Warfarin dlouhodobě si mohou brát vyšší dávky, než jim lékař předepsal, proto u nich hrozí krvácivé projevy. Nejprve se jim vytvoří velké modřiny při jakémkoliv poranění (stačí slabý náraz), může se objevit krev v moči, krev ve stolici a častější krvácení z nosu. U těžkého předávkování může dojít k vnitřnímu krvácení a ke smrti.

Vitamín K: Warfarin působí proti vitamínu K a stejně tak vitamín K působí proti Warfarinu. Pokud pacient užívající Warfarin přijímá velké množství vitamínu K v potravě, může to vést ke snížení účinků Warfarinu. Hodně vitamínu K je v brokolici, tuřínu, zelí, špenátu a salátu.

Krvácení: Lehké krvácení bývá následkem drobného poranění – drobná ranka krvácí výrazně déle než u lidí, kteří léky na ředění krve neužívají. Středně těžké krvácení je následkem pádů, hlubokých řezných poranění, po vytržení/vyražení zubu a podobně. Těžké krvácení, které může být rozsáhlé vnitřní (projevem vnitřního krvácení je například krvácení z nosu, krev ve stolici, krev v moči, krvácení do dutiny břišní projevující se bolestí a tvrdostí břicha) nebo zevní jako následek nehody a vážného zranění, není jednoduché zastavit a pacientům hrozí vykrvácení (zlomeniny, sečné rány, vážné úrazy při sportech, autonehodách).

  • Snadná tvorba modřin (například při drobném štípnutí, bouchnutí se)
  • Zánět cév
  • Otoky a tmavé kožní léze na dolních končetinách až nekróza

Zdroj: Warfarin a Detralex


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP