Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PROSTATA ČESNEK

OBSAH

Co je prostata

Prostata aneb žláza předstojná je veliká v průměru asi 4cm a obklopuje močovou trubici těsně pod močovým měchýřem. Vyskytuje se jen v mužském těle. Prostata hraje hlavní roli při rozmnožování. Způsobuje totiž uzavření močové trubice při ztopoření před výstřikem semene a brání tak průniku moči například při vyvrcholení u soulože. Prostata mužům slouží tedy jako taková výhybka, do které přicházejí dvě trubice (močová a semenovod) a ústí z ní jen jedna, která pak vrcholí v penisu muže.

Nákres umístění prostaty

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem PROSTATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pokud jste mohl dosáhnout erekce před operací, tak to půjde i po ní. Až se obnoví nervová zakončení v oblasti pánevního dna, tak budete moci znovu dosáhnout erekce. To může trvat až půl roku. Změnu pocítíte při vyvrcholení, protože se změní množství ejakulátu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav.

mnohokrát vam dekuji za informaci:ztpořený ůdu po opraci prostaty.budu na to myslet!stefiano

Zdroj: diskuze Prostata

Příznaky karcinomu prostaty

Hlavním příznakem rakoviny prostaty je bolavá prostata, kde při onemocnění prostaty může docházet k palčivým bolestem při ejakulaci, případně i několik minut po ní či před ní. Dále dochází k pozvolným a později výrazným potížím při močení, kdy se bolestivá prostata zduří a ucpe močovou trubici. Konkrétně jde o častý pocit nutkání k vymočení, ale přitom množství vypuštěné moči je zanedbatelné. Frekvence takovýchto odskočení je čím dál vyšší.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem MUZ PO OPERACI RAKOVINY PROSTATY MUZE MIT DETI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Val.

Dobry den chci se zeptat muj muj ma rakovinu prostaty je po operaci muze mit deti ja jsem snim.mela pohlavni styk prosim odepiste dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Záleží jak radikální operace prostaty byla. Pokud je prostata odstraněna celá, tak společně s ní byly odstraněny i semenné váčky a je také znemožněn vstup chámovodů do močové trubice, proto nemůže dojít k oplodnění. Pokud je ale zásah na prostatě jen mírný a jsou zachovány vstupy chámovodů a prostata funguje jak má, tak je možné bezproblémové sexuální vyvrcholení i s možným oplodněním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Muz po operaci rakoviny prostaty muze mit deti?

Zánět prostaty podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že prostatitida je zánět předstojné žlázy, spíše známé pod názvem prostata. Jedná se o nejčastější urologický problém mužů do 50 let. Mezi symptomy tohoto zánětu patří horečka, zimnice, dysurie či sexuální poruchy. K léčbě jsou indikována antibiotika.

Typy prostatitidy:

  • akutní prostatitida
  • chronická bakteriální prostatitida
  • chronická prostatitida – syndrom chronické pánevní bolesti
  • asymptomatická zánětlivá prostatitida

Zdroj: Zánět prostaty

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ OZAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing. Ivo Kvasnička.

Dobrý den,
postihl mne tumor plicní - malobuněčný plicní karcinom, i když se cítím zcela zdráv a plný chuti do života. Jsem pojištěncem Vojenské zdravotní pojišťovny, ročník 1933 a žiji v Táboře.
Prosím - jakou mám naději . Děkuji . Kvasnička.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Svoboda.

manžel prodělal ozařování prostata 2011 a ted má PSA 25 A PAN DOKTOR nas upozornil, že bude nutná další chemoterapie. Prosím o sdělení zda by nebyla vhodná protonová léčba, DÍKY ZA ODPOVĚD SVOBODOVÁ

Zdroj: diskuze Protonové ozařování

Zdravotní účinky masáže hráze

Masáž hráze napomáhá uvolnění a elasticitě oblasti, která je namáhána zejména při porodu. Na tuto masáž se používají oleje, které mají příznivé účinky. Tato příprava je důležitá pro prvorodičky, které mají oblast hráze ještě velmi pevnou a málo pružnou. Ale i maminky, které se chystají na druhý či třetí porod a při tom předchozím porodu musely nástřih podstoupit, mohou zkusit tuto proceduru. Druhý porod může probíhat jednodušeji a právě masáž hráze může jeho průběh ještě usnadnit.

Masáž hráze u mužů se provádí v oblasti mezi intimními partiemi a análním otvorem, čímž se intenzivně stimuluje prostata. Právě prostata bývá považována za mužský bod G a její masáž vyvolává v mužích velice vzrušivý a intenzivní pocit. Často se stává, že masáž hráze končí vyvrcholením. Také můžete přejít k jemné přímé masáži prostaty přes anální otvor, díky které dojde k dokonalému uvolnění. Po masáži se budete cítit odpočatí a zbavíte se nahromaděného stresu.

Zdroj: Masáž hráze

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MEDVĚDÍ ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, mám mechanickou chlopeň a jsem na warfarinu. Včera jsem k bramborám přidala medvědí česnek. Je možné, že mi med. česnek přivodil srdeční aritmii?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Medvědí česnek má prokázané kardioprotektivní účinky. To, źe by způsobil aritmii, je nepravděpodobné. Často ale dochází k záměně listů medvědího česneku za listy jedovaté konvalinky, které po konzumaci způsobují právě srdeční aritmii. Tato záměna je velmi častá, protože listy obou ristlin vypadají podobně, pouze konvalinka nemá česnekovou vůni, což ve směsi s pravými listy medvědího česneku nelze později rozpoznat. K odlišení medvědího česneku od jeho jedovatých dvojníků obvykle stačí promnout mezi prsty zelený list. Pokud se neobjeví typická česneková vůně medvědího česneku, je lepší bylinku opustit a důkladně si vyčistit ruce. Pachový test má však svá úskalí. Pokud na rukou stále ulpívá vůně česneku z předchozího testu, může to vést k falešnému výsledku. Každý, kdo medvědí česnek sbírá, by tedy měl rostlinu a všechny její vlastnosti znát, aby ji dokázal spolehlivě odlišit od jedovatých rostlin. Pokud máte pochybnosti, je lepší nejíst medvědí česnek, který jste sama nasbírala.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a medvědí česnek

Zánět prostaty u mladých mužů

Při narození je prostata malinká, v pubertě naroste do velikosti kaštanu a takto zůstane až do období kolem padesáti let, kdy se vlivem hormonálních změn může začít zvětšovat. V mladém věku se může objevit zánět.

Akutní zánět nepřehlédnete, objevují se vysoké horečky, bolest v podbřišku i v oblasti genitálií a pálení při močení.

Chronický zánět prostaty je svými příznaky méně nápadný, ale také se objevují nepříjemné pocity při močení, časté nucení na močení, pocit nedokonalého vyprázdnění, bolesti podbřišku, genitálií a spodní části zad. Přidat se mohou i potíže s nedobrovolným únikem moči – inkontinence.

Zdroj: Zánět prostaty

Diskuze

V diskuzi DÝŇOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matouš.

Dýňový olej mohu jen doporučit, lisování je pro mě zbytečně náročné, dýňový olej kupuji zde: www.siladoteku.cz/si… Proč čekat až na podzim? Oblíbili jsme si ho i v kuchyni, žena ho má spojený s péčí o vlasy a nehty, já jsem zase zjistil, že je užitečný pro muže, které trápí prostata...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dýňový olej

Další recepty z česneku

Zdroj: Česnek kuchyňský

Diskuze

V diskuzi EREKCE PO OPERACI PROSTATY - NESTOJÍ MI CO MÁM DĚLAT ??? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Borec.

Co mám dělat, aby mi opět stále ? Byly mi odooperována prostata a už se mi nepostavil.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ONDREJ kanci.

dobri den den mam problem po operaci s erekci malo mi stoji pomuzou nejake prasky

Zdroj: diskuze Erekce po operaci prostaty - nestojí mi co mám dělat ???

Kolik česneku jíst pro zdraví

Každý člověk by měl sníst jeden až tři stroužky česneku denně, buď s vhodným jídlem anebo rozmačkaný česnek zapít vodou. Ne více, protože ve vyšších dávkách česnek dráždí žaludek a ledviny. Kvůli jeho chuti není vhodné česnek přidávat do čajů.
 

Zdroj: Česnek kuchyňský

Diskuze

V diskuzi OBSAH PURINŮ V ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Často používám česnek jako přírodní lék i jako koření do jídel. Zároveň trpím dnou a ráda bych se dozvěděla jestli česnek snižuje kyselinu močovou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukáš.

Jak se říkalo vždycky: kdo jí cibuli, k tomu nechodí lékař, kdo jí česnek, k tomu nechodí nikdo. Nejen že česnek není vlastně až tak léčivý, ale budete smrdět jak dobytek od rána do večera.

Zdroj: diskuze Obsah purinů v česneku

Léčba alergie na česnek

Jediným domácím lékem na tuto alergii je vyhýbat se konzumaci česneku. V některých případech detoxikace těla se používá česneková tinktura, ale ta by měla být použita jen v případě slabé nebo mírné alergie na česnek. Velmi užitečné jsou bylinné doplňky, které nahrazují česnek a nezpůsobují žádné alergické reakce. Nejužitečnějším lékem proti alergii na česnek je vitamín C, který účinně potlačuje projevené příznaky.

Zdroj: Alergie na česnek

Poradna

V naší poradně s názvem SUŠENÝ ČESNEK VYLOUPANÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka hurná.

Prosím o radu jestli se dají stroužky česneku nakrájet na plátky a usušit. Nestratí česnek sušením aroma??? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Při sušení česnek vždy ztratí část svého aroma asi o 50%. Dá se to pak dohnat tím, že ho v sušeném stavu spotřebujete více.
Nakrájený česnek na plátky se suší nejlépe. Můžete ho sušit běžně na vzduchu nebo v horkovzdušné sušičce na ovoce.

Zdroj: diskuze Sušený česnek vyloupaný

Pro přípravu tinktury citron - česnek budete potřebovat:

  • 30 stroužků česneku,
  • 5 středních citrónů,
  • 100 ml 60% vodky.

Zdroj: Česnek a citrón, k čemu to slouží

Diskuze

V diskuzi ČESNEK V SOLI NA USKLADNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Sehnálek.

Někde jsem četl, že je možno česnek naloupat a do sklenice 0,7 l dát 1cm soli, na toto naloupaný česnek ale již nevím, zda vysát vzduch nebo jak dále uskladnit a jak dlouho česnek vydrží. Pokud mi dáte informaci k požadovanému tak předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Vyzkoušejte to na malém množství. Použijte k tomu skleničky od Krenexu. U jedné zkuste vysát vzduch a druhé ne. Obě skleničky pak uskladněte v temnu při pokojové teplotě. Podle výsledku testu pak zjistíte, který postup vám vyhovuje. Domnívám se, že sůl vytáhne ze stroužků jejich vlhkost a ty se pak zcvrknou a budou takové gumové.

Zdroj: diskuze Česnek v soli na uskladnění

Česnek proti alergii

Nejste-li alergičtí na česnek, ale trpíte jinou alergií, může být pro vás česnek naopak velmi prospěšný. Kromě antibakteriálního, protizánětlivého a protiinfekčního účinku, ovlivnění parazitárních střevních infekcí, pozitivního účinku na cévy a krevní oběh a na řadu vnitřních nemocí včetně cukrovky a vysokého tlaku má totiž česnek podle některých studií také pozitivní vliv na imunitní systém alergika obecně a může pomoci příznaky jiných alergií zmírnit.

Zdroj: Alergie na česnek

Diskuze

V diskuzi ČESNEK A CITRON ČISTIČ CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

jak uchovat, no mně se vyplatilo - česnek oloupat, omýt, usušit a dát v zazipovacím sáčku do mražálu. V těxh zazipovacích vůně neuniká, česnek podle potřeby odebírám a je beze změny jak čerstvý.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Česnek a citron čistič cév

Péče o česnek v době růstu

Česnek musí být po vysazení stále vlhký, aby vyrazily kořeny. S vodou to však nikdy nepřehánějte, během chladnějších měsíců, kdy se přebytečná voda nestačí odpařovat, by vám přestal růst, nebo dokonce začal hnít. Pokud neprší, zalévejte česnek jednou týdně. Na konci vegetačního období snižte zálivku, protože česnek k tomu, aby začal zrát, potřebuje horké a suché léto.

Při pěstování česneku si dejte pozor na hmyz, myši a další škůdce, kteří mohou ovlivnit vaši úrodu tím, že buď samotný česnek požírají, nebo si tvoří hnízda mezi rostlinami.

Zdroj: Jak pěstovat česnek

Unikátní metoda řezu

Metoda Rezum zmírňuje vedlejší účinky na minimum. Pacienti po této metodě se s inkontinencí a impotencí prakticky vůbec nesetkají a problémy s ejakulací může mít cca 5 % mužů, zatímco u klasické operace je to až 65 %. Díky této metodě se často začnou léčit i ti muži, kteří se doposud operace kvůli vedlejším účinkům obávali. Strach z vedlejších účinků je u mnohých mužů tak silný, že raději trpí, než aby podstoupili operaci. Nezanedbatelná je i ekonomická výhoda této léčby. Přestože samotný zákrok vyjde na podobné peníze jako klasická operace, trvá jen několik minut a muž odchází okamžitě po zákroku domů, zatímco operace trvá v průměru 90 minut a muž zůstává v nemocnici tři dny.

Metoda Rezum ovšem není vhodná pro muže, jejichž prostata má opravdu velké rozměry. U nich lékaři doporučují laserovou operaci. Nevýhoda metody Rezum také spočívá v tom, že její účinek není okamžitý. K odumření tkáně dochází pozvolna a může trvat 3–8 týdnů, než dojde ke zmírnění či úplnému odeznění potíží.

Zdroj: Metoda Rezum

Mráz a česnek

Vlivem chladného počasí brzy na jaře se stává, že z cibulky vyraší více výhonků. Také zakrnělé rostlinky nebo zmačkaný stroužek na jaře může být následkem drsné zimy, nebo když česnek brzy na jaře zamrzne. Zakrslé rostliny můžou také signalizovat přítomnost třásněnek.

Zdroj: Jak pěstovat česnek

Jak uchovat česnek přes zimu?

Nejlepší je česneku po sklizni seříznout stonek a nechat na suchém a temném místě paličky vyschnout, až začnou šustit a zbělají. Poté máme několik možností jak dál česnek uchovat. První nejjednodušší je nechat česnek vcelku po paličkách ve sklepě, kde je teplota okolo 10*C a temno, zde česnek v klidu přečká celou zimu bez ztráty svěžesti. Jen je třeba kontrolovat plíseň, aby jej nezničila. Další možností je česnek rozdělit na stroužky, které oloupeme a dáme do skleničky, kterou pak až po okraj zalijeme dobrým olejem - všechny stroužky musí být ponořeny a bez vzduchových bublin. Skleničku s česnekem a olejem uzavřeme a dáme na chladné a temné místo. Další možnost je česnek rozmačkat, přidat trochu soli a tuto pastu dát zmrazit.

Zdroj: Návod jak uchovat česnek přes zimu?

Zkušenosti

Vrbovka malokvětá (Epilobium parviflorum) je léčivá bylinka s vysokým obsahem biologicky aktivních látek (kaempferol, quercetin, myricetin, lektiny a sitosteroly). Aktivní látky vrbovky malokvěté příznivě ovlivňují činnost prostaty a řeší stavy, kdy se prostata projevuje bolestivostí, nutkáním k močení či drobným únikem moči. Vrbovka malokvětá působí rovněž protizánětlivě, protiedematózně a antimikrobiálně. Je velmi účinná při čištění krve, proto se využívá jako vhodný doplněk při dietě nebo k celkové očistě organismu. Další užití vrbovky je možné při onemocněních ledvin a močového měchýře. Vrbovka upravuje pružnost močového měchýře a je účinná proti jeho otokům. Při zevním použití urychluje hojení ran. Uplatňuje se při zánětu prostaty, při chronickém prostatismu a při stařeckém nezhoubném zbytnění prostaty. Používá se i při zhoubných nádorech prostaty. Příznivě působí na zánětlivé poruchy ledvin a močových cest. Může se používat při kožních chorobách a některých endokrinních poruchách v čajích konzumovaných k "čištění" krve. Vrbovek je několik druhů. Obecně řečeno mají všechny přibližně stejné účinky. Vrbovka velkokvětá neexistuje.

Zdroj: Vrbovka malokvětá

Česnek se solí – česneková pasta

Ingredience: 1 kg česneku, 350 g soli

Postup: Česnek oloupeme, umeleme nebo rozmixujeme. Přidáme sůl a dobře promícháme. Nalijeme do sklenic a uzavřeme víčky. Uchováváme v chladu, nejlépe ve spodní části ledničky.

TIP: Aby vám česnek nezezelenal, je nutné stroužky podélně rozříznout a důkladně vyjmout klíček – střed česneku. Pokud necháte jen kousíček, dojde ke zbarvení obsahu!

Zdroj: Uchování česneku


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP