Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŘEPÍKU

OBSAH

Koupel z řepíku lékařského

Zhruba 200 g sušeného řepíku louhujte ve studené vodě přes noc. Další den pak zahřejte, sceďte a poté vlijte do teplé koupele. Setrvejte v ní cca 20 – 30 min. Koupel z řepíku se osvědčila především při kožních problémech a při hemoroidech. Pokud si dopřejte pravidelně jednou za rok koupel v řepíku, přispějete k celkovému posílení vašeho organismu.

Zdroj: Řepík lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem RJAZYKE: JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Ďakujem za odpoveď,ten zub už je vonku,takže nepôsobí na ranu,len sa to nejak nehojí,vyplachujem denne viac krát silným čajom harmančeku.Skúsiť šalviu ?? niekde som čítal že tiež pomáha,v lekárni mi poradila že mam brať aj B-komplex 2x do dňa,nemôžem sa nim nejak predávkovať?
Martin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkus odvar z řepíku lékařského, kterým si vyplachuj ústa.

Zdroj: diskuze Jazyk

Účinky řepíku na oči

Protizánětlivého účinku řepíku se využívá i při podpůrné léčbě zánětů v očích (sloužil takto již ve starém Egyptě). Někteří lékaři ho ale vzhledem k alergickým reakcích při zánětech nedoporučují. Pokud ale alergiemi netrpíte a cítíte, že jsou vaše oči unavené dlouhodobým koukáním do počítače nebo jsou „vykoukané“ např. po dlouhém řízení auta, obklady z řepíku jim přinesou velkou úlevu.

Zdroj: Řepík lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem KVASINKY NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

zdravím. co mám teda použít na kvasinky.co koupání v řepíku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Řepík plíseň nevyléčí. Zkuste nejdříve mazat Canesten, který můžete koupit bez předpisu a k tomu na měsíc užívejte probiotika. Pokud tím kvasinky nevyléčíte, tak budete muset sáhnout po silnějších lécích, které jsou již na lékařský předpis a ten vám vystaví kožní lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kvasinky na penisu

Řepík lékařský na opruzeniny.

Další alternativou na opruzeniny jsou obklady z odvaru z řepíku lékařského. Na rostlině řepíku lékařského je léčivou částí jeho listy a měkká horní část lodyhy. Řepík se sbírá hned, jak začne kvést, dokud nemá nepříjemná lepkavá semena. Řepík je třeba ihned po sběru, ještě za čerstva, nasekat, neboť rychle tvrdne a později by bylo jeho zpracování omnoho obtížnější. Silný odvar z řepíku si připravíme ze dvou vrchovatých lžic nasekaných listů a nati řepíku, které přelijeme půllitrem vroucí vody a necháme louhovat 20 minut. Pak se směs vody, listů a nati z řepíku přecedí a čistá tekutina je silný odvar z řepíku. V tomto odvaru se namáčí bavlněný kapesníček, který se přikládá na opruzeniny. Tento odvar se dá také kloktat, kdy pomáhá jako účinný lék na nemocné nebo jinak postižené hlasivky. Nejlevnější nabídky a seznam obchodů, kde se dá řepík koupit, jsou zde řepíkový čaj cena.

Zdroj: Jak na opruzeniny kůže

Poradna

V naší poradně s názvem JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den,
ve výsledcích z laboratoře jsem měla zvýšené trialglyceroly. Lékařka mi k tomu nic neřekla. Mám pít čaj z Ostropeřce, mám užívat kapky z řepíku? Prosím o radu, co to výšení znamená a jak ho snížit. Mnohokrát děkuji za odpověď Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšené triglyceridy jsou považovány za rizikový faktor pro srdeční onemocnění. Představují další typ tuku, který se přenáší v krvi ve formě komplexů nazývaných lipoproteiny. Vysoké hladiny trialglycerolů mohou zvyšovat riziko onemocnění srdce, proto je důležité snažit se udržovat si hladinu triglyceridů nízkou.
Pokud jsou triglyceridy, LDL a HDL cholesteroly v nerovnováze, hrozí riziko infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody.

Optimální hodnoty jsou:
- celkový cholesterol 5,0 mmol/l nebo méně
- LDL cholesterol 3,0 mmol/l nebo méně
- HDL cholesterol 1, 0 mmol/l nebo více u mužů 1, 2 mmol/l nebo více u žen
- Triglyceridy 1, 7 mmol/l nebo méně

Co dělat pro snížení triglyceridů:
- zhubněte
- vyřaďte ze své potravy cukr a nahraďte ho například stévií
- omezte příjem fruktózy (ovocný cukr obsažený ve sladkém ovoci)
- jezte stravu s nízkým obsahem tuku
- nahraďte trans mastné kyseliny zdravějšími tuky například zvýšením příjmu omega-3 mastných kyselin (rybí tuk)
- nepijte alkohol
- cvičte pravidelně několikrát do týdne
- užívejte léky na snížení triglyceridů, které vám předepíše váš lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Odvar z řepíku

Odvar se obecně získá tak, že se části rostlin vloží do vody, která se následně uvede do varu. Vaří se 10 - 15 minut, pak se nechá ještě asi 15 minut stát a teprve poté se scedí. Takto se obvykle připravují výluhy z rostlin, které obsahujících třísloviny (dubová kůra nebo právě řepík). Odvar z řepíku se neužívá vnitřně, ale zevně. Pomáhá na špatně se hojící rány, bércové vředy, při kožních problémech a akné. U velmi malých dětí můžete slabým odvarem z řepíku omývat tzv. „novorozenecké akné“.

Zdroj: Řepík lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem LICHEN JEN V ÚSTECH? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Už asi rok mně trápí zevnitř na rtech, tvářích a jazyku jakási "spálená,poleptaná" místa.Jak vznikla nevím, je to velmi citlivé, v noci se i budím, zvláště, když mi vyschne v ústech.Zprvu mi stomatolog , specialista na parodontózu podával nějaké výplachy (magistraliter, takže složení neznám).Všechno v podstatě působilo tak 3 dny.Při poslední kontrole mi už jenom řekl, abych používal všelijaké (nejmenoval ani jednu) bylinky a bez objednání další kontroly skončil.Zatím to zklidňuje nejvíc odvar z řepíku, šalvěj jsem zkoušel také, ale teď mi to spíš rozdráždí.Je mi sice už přes sedmdesát, ale ještě nechci dostat rakovinu.Co s tím?Vůbec nevím co to mám za nemoc, všechny popisy lichenu se týkají spíše povrchu těla než dutiny ústní.Nikdy jsme neměl žádná alergická onemocnění, mám jen asi 10 let diabates II.typu.Děkuji za každou odpověď, Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve vašem věku bude nejvhodnější při léčbě nehazardovat a spolupracovat s lékařem. Pokud vám nevyhovuje jeden, tak zkuste jiného. Problémy na vašem jazyku nejspíše nebudou rakovina, to by poznal už stomatolog, když vás vyšetřoval. V klidu si najděte nového ochotného stomatologa, popřípadě se poraďte i s lékařem z ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lichen jen v ústech?

Čaj z řepíku

Jednu čajovou lžičku sušeného řepíku zalijte 250 ml vody a krátce louhujte. Pijí se 2 – 3 šálky denně. Čaj připravujte vždy čerstvý. Pomáhá při plicních, jaterních, ledvinových a močových problémech, při špatné funkci žlučníku i střev, při těžkostech s trávením, při průjmech. Oslazený medem se pije při silné rýmě, angíně, zánětech v krku, zánětech mandlí nebo hrtanu.

Zdroj: Řepík lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem RADA HŘEBÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magdaléna.

Dobrý den, koupila jsem si hřebíčkový olej, protože mám podezření, že jsem se nakazila svrabem. Svědění se vyskytuje pouze v oblasti dekoltu, a v loketních jamkách s drobnými pupínky někdy až k zápěstí, ale intenzivní noční svědění se téměř nevyskytuje, tudíž se možná jedná pouze o planý poplach, ale bohužel v nejbližších dnech se kvůli zahraniční cestě nedostanu k lékaři, který by mi tu tuto skutečnost případně potvrdil nebo vyvrátil. Ráda bych alespoň prvotně předešla dalším komplikacím právě použitím hřebíčku. Prosím o zodpovězení několika otázek než začnu s aplikací ... V jakém cca poměru naředit hřebíčkem s rostlinným olejem, aby směs příliš nepodráždila pokožku? V oblasti genitálií nepociťuji žádné svědění, je přesto vhodné lehce nanést olej i do těchto míst? Mohu se tímto olejem namazat i na čele a spáncích? Je lepší ošetření provádět několik dnů po sobě? Děkuji za cenné rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U hřebíčkového oleje nejprve ověřte doporučení výrobce, co uvádí na etiketě obalu. Pokud by tam bylo uvedeno, že je výrobek připraven pro zevní užití, tak už to neřeďte. V každém případě před samotnou aplikací vyzkoušejte test snášenlivosti a to tím, že nanesete malé množství oleje za ucho a po hodině zkontrolujete reakci kůže. Olej můžete aplikovat na pokožku na celém těle. Opakované natření zvyšuje účinnost. Důležité je vědět, že i když se vám podaří svrab olejem zahubit, tak bude svědit dál minimálně ještě týden. Je to proto, že zákožky zůstanou v kůži ležet mrtvé a tam se rozkládají, což způsobuje to vleklé svědění i po úspěšném zahubení zákožky. Pozor! Olej nezahubí larvy, které se normálně vylíhnou, proto je dobré používat hřebíčkový olej dlouhodobě - dokud jsou patrné červené pupínky na kůži. Po celou dobu je nutné vyvarovat se drbání a rozškrábání svědivých pupínků. Pokud již rozškrábané jsou, tak doporučuji omývat heřmánkovým odvarem na střídačku s odvarem řepíku - 3 krát denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rada hřebíček

Řepík vonný (Agrimonia procera)

Je blízkým příbuzným řepíku lékařského a má i stejné účinky. Nejvíce se mu daří na nevápenatých půdách pahorkatin. Od řepíku lékařského se viditelně liší svým vyšším vzrůstem a rovnoměrně olistěnou lodyhou. Plody pak mají delší a širší ostny a směrují více do stran. Jeho výskyt je však mnohem vzácnější. V ČR je zapsán do Červeného seznamu ohrožených rostlin.

Zdroj: Řepík lékařský

Diskuze

V diskuzi SEBOROICKÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den,mám raké problém s pokožkou vlasů-už zhruba 8 měsíců.Začalo to přecitlivělou,bolavou,drsnou kůží hlavy plus drsné vlasy na dotek.Pak začaly vlasy více vypadávat a pokožka vlasů byla čím dál více sušší a vlasy také, a začaly se tvořit pevně držící tuhé větší lupy.Vypadávající vlasy měly u kjořínku jakousi vrstvu kůže či mazu.Byla jsem u tří kožních lékařů,gynekologa a svého lékaře na vyšetření krve a moči.První kožní nepoznal,co to je a dal mi kortikoidy,ty jsem brala jen 4 dny.Druhý kožní řekl seborrhoická dermatitida,ale dal m i jenobyčejnou mastičku se slunečnicovým olejem,recept od něj,bez léčiv,která mi alespoň ulevila od suchosti pkožky i vlasů.Třetí lékař řekl také SD a předepsal mi salycilovou mast a dehtový šampon.Dehtový š. již používám asi 2 měsíce jednou týdně(nejprve se umyji 2krát dětským šamponem a nakonec dám ten dehtový,nechám chviličku působit a smyju a už nic)Občas používám už asi 3 měsíce střídavě odvar z kořenwe kopřivy a odvar z řepíku,což mi pomohlo také,ale po delší době se mi zdá,že to pokožku opět více vysušuje,takže teď raději vysazuji..Pokožka se zlepšila,ale stále je velmi citlivá,suchá,vlasy také a v občasných intervalech více vypadávají.Nevím si s tím rady.krev mám v pořádku(měla jsem zvýšené eozynofyly,ale alergické vyšetření negativní,druhý odběr krve již ok),gynekolog mi dal HA Diane 35,ačkoli to má omezovat tvorbu mazu a jáí mám kůži spíše suchou..A výše zmínění kožní to považují za hotovou věc.Já však věřím,že problém mohu odstranit.Příčiny vidím i ve velkém stresu a horší výživě za uplynulý rok(přestěhovala jsem se do Prahy,stres s hledáním zaměstnání,v rodině..)a také příliš nejím maso,jen občas..Možná byly příčiny i v používání příliš vlasové kosmetiky a fénování vlasů(to jsem již obojí vypustila...)Budu velmi ráda,pokud byste mi v něčem mohl poradit.Děkuji moc předem:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Dobrý večer, měla jsem podobný problém a stejné zkušenosti s léčbou. Já byla zoufalá, k tomu jsem měla neustále záněty spojivek. Téměř každý lékař mi řekl, že mám nejspíš alergii, ale na co nevěděl. Ale taky jsem měla růžovku, lupenku...Po dvou letech si troufám říci příčinu-Aderma, krém pro atopiky. Ten mi způsoboval záněty spojivek a nejspíš i šílenou rekci na okraji vlasové části hlavy. Jak prosté a hlavně by Vás to nenapadlo! Dáváte si pozor a proto používáte prostředky pro alergiky...omyl! Dále pozor na nový Taft, tužidlo na vlasy a barvy na hlavu Wella. Vše jsem pak opustila a jsem bez problémů. Jinak doporučuju nepřidávat masti, léky, zaručené recepty, naopak! Hledejte naprosto banální prostředky běžného používání, které jste změnila...Hodně štěstí!

Zdroj: diskuze Seboroická pokožka

Bylinky na opruzeniny

Na opruzeniny pomáhají níže uvedené bylinné nálevy.

Opruzeniny oplachujte v nálevu ze sliznatých bylin, hlavně slézu lesního, dále ze semen lnu setého nebo chaluhy bublinatky: 1 vrchovatou lžíci byliny přelijte 0,5 l vroucí vody, 20 minut vyluhujte a sceďte. Postižená místa oplachujte 2x až 3x denně.

Také můžete vyzkoušet nálev z řepíku lékařského: 1 hrst sušeného řepíku přelijte 1 l vroucí vody, 15 minut luhujte a poté sceďte. Vlažným nálevem oplachujte postižená místa 1x denně po dobu 10–15 minut.

Mokvavé opruzeniny oplachujte v nálevu z kořene lopuchu většího nebo květu měsíčku lékařského: 1 vrchovatou lžíci sušeného květu měsíčku přelijte 0,5 l vroucí vody, 15 minut vyluhujte, následně sceďte. Postižená místa oplachujte 2x denně.

U miminek zmírníte opruzeniny studeným obkladem z nálevu měsíčku lékařského nebo řepíku lékařského. Obklady přikládejte na krátkou dobu na postižená místa a nechávejte děťátko často svlečené na čerstvém vzduchu.

Z volně prodejných mastí se nejvíce osvědčily: Imazol, Sudocream, Pytiol, Bepanthen, Ondřejova mast, Měsíčkový kojenecký krém, Menalind a nově i Zitenax.

Nezapomeňte na důkladnou hygienu a vhodnou úpravu stravy.

Zdroj: Babské rady na opruzeniny

Zábal na krk pro děti

Na krk je nejvhodnější Priessnitz. Kapesník namočte v teplé vodě, překryjte mikrotenovým sáčkem a ovažte suchým šátkem. Zábal ulevuje hlavně od bolesti v krku. Na bolest v krku můžete přidat odvar z řepíku společně se slézovým čajem.

Zdroj: Olejový obklad na krk

Čaje na žlučník

Čaj na žlučníkové kameny: 50 g máty peprné (nať), 20 g jablečníku (nať), 20 g řepíku (kvetoucí nať), 10 g reveně. Pijeme teplý čaj půl hodiny před jídlem.

Čaj proti bolesti žlučníku: 50 g vlaštovičníku, 50 g máty peprné. Ráno a večer vypijte jeden šálek teplého čaje.

Zdroj: Žlučníkové problémy

Kloktadlo na hlasivky

Smíchejte 5 g listů šalvěje lékařské, 10 g listu mály peprné a 10 g květu měsíčku lékařského. Připravte směs a tu přelijte 1 l vroucí vody a nechte vyluhovat do zchladnutí asi na 40 °C, potom sceďte, přidejte 2 čajové lžičky medu, nalijte do termosky, kloktejte a popíjejte během dne. Používejte asi 4 dny.

Vařte asi 10 minut 10 g řepíku lékařského v 0,5 l vody. Odvarem kloktejte při namožených hlasivkách a chrapotu.

Přelijte 2 lžičky slézu okrouhlolistého 200 ml vroucí vody, 10 minut luhujte, poté sceďte. Čajem kloktejte několikrát za den.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Domácí léčba váčku na dásni

Po antibiotikách se může narušit přirozená rovnováha mikroorganismů na sliznicích. Corsodyl je dezinfekce, tím nic nepokazíte.

Také pomáhá alternativní léčba pomocí bylinek. Zkuste často (několikrát za den) vyplachovat pusu silným teplým odvarem ze šalvěje a řepíku (uvařit vždycky čerstvý). Jestli se stav sliznice nezačne zlepšovat do 2–3 dnů, je nutná návštěva lékaře.

Na váček na dásni přiložte rozpůlený česnek, česnek je přírodní antiseptikum.

Je nutná zvýšená ústní hygiena.

U dětí se doporučuje genciánový roztok.

Tak jako tak, pokud váček na dásni neodezní do 3 dnů, je nutná návštěva lékaře.

Zdroj: Váček na dásni

Co na opruzeniny

Vlhčené ubrousky jsou skvělá věc, avšak i ty nejkvalitnější mohou obsahovat chemické látky, které již opruzenou pokožku ještě více podráždí. Po dobu opruzení se osvědčilo vyměnit ubrousky za obyčejnou čistou vodu, ideálně převařenou.

Je-li teplo, dopřejte svému miminku co nejčastěji „vzdušnou lázeň“. Čím déle bude děťátko nezabalené, tím lépe. U dětí bývá opruzenina nezřídka důsledkem změny plen, které miminku „nesednou“. Obvykle jde o pleny levnější, ale mohou tak působit i pleny dražší – každému dítěti jednoduše vyhovuje něco jiného. V tom případně přechodně přejděte na pleny látkové. Sežeňte si kvalitní látkové plenky (ideálně již používané, do měkka seprané, třeba z vašeho dětství) a na několik dní je vyměňte za pleny jednorázové.

Účinná je dle zkušeností mnoha maminek i Rybilka. Jedná se o rybí mast, kterou je sice možné koupit hotovou s prodlouženou dobou trvanlivosti, nejlepší je však v lékárně čerstvě umíchaná rybí mast.

Na opruzeniny do krve je vhodné použít Solamyl. Nasypejte Solamyl na odličovací tamponky a vložte do kožní řasy nebo mezi půlky zadečku a nechte přes noc působit. Dojde ke zklidnění a vysušení.

Také černý čaj nebo nálev z řepíku lékařského představují skvělou hojivou lázeň na velmi podrážděnou až mokvající pokožku. Zapomeňte tedy na parfemované ubrousky i odvar z heřmánku, na ten je mnoho dětí a dospělých v současné době alergických. Připravte raději lázeň z řepíku nebo pravého černého čaje. Defekt opruzeniny oplachujte po každém přebalení, u dospělých dle potřeby, a nechávejte zaschnout na vzduchu.

Zdroj: Babské rady na opruzeniny

Mast z dubové kůry po porodu

Mast z dubové kůry je jemná, takže je mimo jiné určená pro miminkovskou atopicky ekzémovitou, extra citlivou a suchou pleť. Tato mast má vyšší podíl řepíku, vosku a glycerinu a nižší podíl silic, syndermanu a dubu.

Pokožka se potírá tence, aby mohla dýchat. Jemnou dubovou mast lze také (na rozdíl od ostatních mastí) používat kolem očí, kde blokuje nadměrný odpar vody ve prospěch kapilárního toku. Také je ideální na příliš suchou a tvrdnoucí pokožku a na velmi citlivou pleť.

Po porodu je vhodná mast z dubové kůry u maminek s výskytem poporodních hemoroidů a prasklinek v oblasti konečníku.

Zdroj: Výroba dubové masti

Čaj na rychlou regeneraci slinivky

Pokud trpíme onemocněním slinivky břišní či jejím zánětem, tak zvanou pankreatitidou, nebo je naše slinivka jen podrážděná, tak můžeme vedle klasické léčby zkusit podpořit hojivé a regenerační procesy i touto bylinnou kúrou. K přípravě odvaru na hojení budeme potřebovat 50 gramů dobromyslu obecného, 30 gramů mateřídoušky, 30 gramů řepíku, 30 gramů řebříčku, 30 gramů třezalky tečkované a 30 gramů máty peprné. Vše v suchém a nasekaném stavu. Hojivý odvar na slinivku se uvaří tak, že se jedna vrchovatá čajová lžička zalije 1/4 litrem vroucí vody a nechá se nejvýše 15 minut louhovat. Čaj se pije vždy čerstvý, jeden ráno a jeden večer. 

Zdroj: Čaje a bylinné směsi rostlin na slinivku

Sběr řepíku

K přípravě čajů, odvarů a koupelí se používá řepík sušený. Od června do září se sbírá nejen kvetoucí nať, ale i přízemní listová růžice. Část lodyhy, která svým průměrem přesahuje 5 mm, se před sušením odřízne a odstraní. Při sběru rostlinu seřezávejte ostrým nožem, nůžkami nebo srpem. Netrhejte ji. Porušili byste její kořeny a uhynula by. Následně ji pak sušíme v tenkých vrstvách nebo svazcích na stinných vzdušných místech. Při sušení uměle by teplota neměla přesáhnout 35 stupňů Celsia. Pozor – řepík je náchylný k zapaření. Po usušení by měl mít svěží zelenou barvu, žluté květy a příjemnou kořeněnou vůni. Uchovávejte ho zabalený do plátěných nebo papírových sáčků na místě, které je chráněno před světlem a vlhkostí.

Zdroj: Řepík lékařský

Kloktadlo na afty

Velmi účinný je odvar ze sušených borůvek. Výplach dutiny ústní provádějte každou hodinu. U hodně malých dětí ústa potírejte pomocí vaty namotané na špejli. 2 čajové lžičky sušených borůvek vařte ve 150 ml vody 5 minut, 10 minut luhujte, pak sceďte.

Účinný je rovněž výplach šalvějovým nebo heřmánkovým čajem. 1 čajovou lžičku šalvěje lékařské přelijte 150 ml vroucí vody, 10 minut nechte luhovat a sceďte. Vlažným čajem kloktejte několikrát denně. Šalvěj i heřmánek mají svíravé a protizánětlivé účinky.

Účinná je směs stejných dílů listu šalvěje a natě řepíku. 10 g směsi přelijte 300 ml vroucí vody, 30 minut vyluhujte a přeceďte. Tímto horkým čajem kloktejte a vyplachujte ústa. Užívejte 3x denně.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Romana Šebková

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP