Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SELHÁNÍ

OBSAH

Selhání jater

Akutní jaterní selhání je ztráta jaterní funkce, ke které dochází rychle – během dnů nebo týdnů – obvykle u osoby, která nemá žádné předchozí onemocnění jater. Nejčastěji je to způsobeno virem hepatitidy nebo předávkování léky s obsahem paracetamolu (Paralen). Akutní jaterní selhání je méně časté než chronické jaterní selhání, které se vyvíjí pomaleji.

Akutní selhání jater, známé také jako fulminantní selhání jater, může způsobit vážné komplikace, včetně nadměrného krvácení a zvýšení tlaku v mozku. Tyto stavy vyžadují hospitalizaci. Zvracení v těchto případech může mít barvu zelenou, žlutou, růžovou, krvavě červenou a nebo černou. V závislosti na příčině může být akutní jaterní selhání někdy zvráceno léčbou. V mnoha situacích však může být jediným lékem transplantace jater.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Diskuze

V diskuzi SELHÁNÍ LEDVIN U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Rybičkova.

Dobrý den, může se projevit selhání ledvin u koček? Podle toho, co je napsáno v článku o psech,si myslím, že moje kočička umřela právě na selhání ledvin. Moc pila, v puse měla krvácející zapáchající dásně, potravu všechno vyzvracela. Dostávala prášky (Prednicorton) po dobu asi 5 měsíců denně, a právě po nich hrozně moc pila a moc čurala.Pak přestala čurat, ležela naprosto bezvládná, bez jakéhokoliv zájmu a nakonec zemřela.Bylo to na Štědrý den, už se nedalo její stav konzultovat na veterině, kam jsme stále chodili. Děkuji za podání zprávy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Selhání ledvin u psa

Příčiny a rizikové faktory hyperkalcémie

Hyperkalcémie je nejčastěji způsobena primární hyperparatyreózou, která nepřirozeně rozšiřuje žlázy. Jinou příčinou může být selhání nadledvinek, sedavý způsob života nebo dlouhodobý pobyt na lůžku (vedoucí ke špatné činnosti orgánů). Mezi rizikové faktory patří i příjem vápníku nad 2 g denně, hypertyreóza, selhání ledvin, některé léky, nadměrný příjem vitamínu D, některé genetické choroby a rakovina.

Zdroj: Hyperkalcémie vyplývající z vysokých dávek vápníku

Diskuze

V diskuzi PES ORGÁNOVÉ HODINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Javůrková.

Po selhání ledvin, je pes 1,5 roku na přísné vet.dietě. Má vliv na ledviny doba krmení?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pes orgánové hodiny

Selhání ledvin a smrt

Stav, kdy je ledvinné tkáně poškozeno více než 75 %, označujeme jako ledvinné selhání. Ledviny mají totiž ohromnou kompenzační schopnost nahradit nefunkční tkáň zvýšenou filtrací ve zbylých nefronech, a to až do uvedené procentuální výše poškození. Poté už funkční tkáň nedokáže zajistit zvýšenou filtrací odvod metabolických zplodin a dochází k intoxikaci a příznakům selhání ledvin.

Více než 60% funkční postižení nefronů značí ledvinnou nedostatečnost. Ledviny jsou zatím schopné vyloučit veškeré odpadní látky, ale ztratily schopnost dostatečně zkoncentrovat moč. Dochází k nadměrnému odvodňování organismu. Následkem to se musí výrazně zvýšit příjem tekutin, aby se vykompenzovala ztráta vody močí.

Selhání ledvin se obecně považuje za onemocnění progresivní, které vede v konečné fázi ke smrti zvířete.

Zdroj: Selhání ledvin u psa

Diskuze

V diskuzi JE ROSTLINA ZAMIOCULCAS JEDOVATÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kocka kocici.

Kytka je jedovatá a nebezpečná pro kočky. Kocour ji pozil a nasledovaly nenapadne projevy zvraceni az po tezky kolaps a dehydrataci. Zprvu se to tvarilo jako nachlazeni pak selhani ledvin. Nastesti se z toho dostal, ale narocnou lekarskou peci. Proto pozor vsem co ji maji doma.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Je rostlina zamioculcas jedovatá

Prevence vzniku onemocnění

Jako prevence se obzvlášť u starších zvířat osvědčuje používání lososového oleje, který podporuje činnost ledvin, a navíc se po něm leskne srst. Výhodou je, že zvířatům chutná, takže skvěle dochutí oblíbené granulky.

Prevence ledvinných problémů spočívá vždy v časném zásahu chovatele a veterináře. U vad přenášených v populaci je nutná eliminace pomocí ozdravných programů.

Nezapomínejte zvíře pravidelně očkovat, snížíte tím riziko akutního selhání ledvin v důsledku infekčního onemocnění.

Zdroj: Selhání ledvin u psa

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ KORONÁRNÍ CÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor Dvořáček.

Jsem po srdečním selhání s 5 denním pobytem na Interně v nemocnici.Při ergometrii
zjištěn blok cém v určité zátěži.Jsem objednán na FN Olomouc na zjištění,která
céva je ucpaná.Bolí mne často na hrudi,jsem slabý a unavený a mám obavy.ěkám ny pozvání FH na zjištění a zákrok.Co mohu dělat pro zmenšení rizika než budu pozvání na FN Olomouc.Libor Dvořáček.P.s.Mám3násobny Bypass z roku 2004

r

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ucpané koronární cévy

Selhání ledvin

Selhání ledvin je stav, při kterém tento párový orgán již není schopen přečerpávat a očišťovat krev, proto nedochází k vylučování odpadních látek z těla. Ty se pak v organismu hromadí a způsobují další nepříjemnosti jako zadržování vody, což se projeví otoky. Mohou též působit toxicky a ohrožovat náš organismus. V neposlední řadě dochází k porušení rovnováhy vnitřního prostředí.

Mezi akutní příznaky selhání ledvin patří rychlý úbytek tvořené moči a změna její barvy. Dále to jsou rychle vznikající otoky a také bolest hlavy, nevolnost, zvracení až kóma. Mezi rizikové faktory patří vysoký krevní tlak, cukrovka, nadužívání léků, ztráta cirkulujícího objemu a další. Léčba akutního selhání ledvin se zaměřuje na co nejrychlejší odstranění vyvolávající příčiny a udržení vodní a iontové rovnováhy.

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Diskuze

V diskuzi JAKÉ POTRAVINY PEJSKOVI NA SELHÁVÁNÍ LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Pašková.

Dobrý den,13letému pejskovi zjistili chronické selhání ledvin.Kreatinin 700,urea 230.Dávali jsme mu doma kapačky,dost se zlepšil,ale pořád nevím co k jídlu.Dietní konzervy nechce a granule taky né.Chtěla bych se zeptat,jestli bych mu mohla vařit maso a hlavně jaké.Nebo uvařit třeba lososa.Nechce ani rýži.Veterinářka říkala,že to jídlo do něj musíme dostat třeba násilím.Je mi ho líto,ale koupili jsme velkou stříkačku do pusy atak mu to dáváme.Dala bych mu třeba ten tvaroh,nevím ale jestli odtučněný nebo normální.
Jsem zoufalá,chodí ven na 10 minut na procházku 4x denně,vrtí ocáskem,venku mu tak zle není,ale pak doma pořád spí,je na něm vidět,že je unavený.
Poraďte mi prosím ještě nějaké potraviny co bych mu měla dát aby měly co nejméně fosforu.
Děkuji Jiřina Pašková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, také mám pejska s chronickým ledvinovym selhavanim. Určitě byste měla omezit bílkoviny. Měl by jíst jen konzervy a granule renal diet které nechce, ale musí. Maso mu nedávám vůbec, mohl by občas nizkobílkovinový jogurt. Určitě vám váš veterinář doporučil Pronefru a Ipakitine, jako doplněk Amin Avast. Je to fakt problém, rozjedla jsem svého bišonka tak, že jsem do masa přimíchávala ze začátku piškoty. Teď už to jí normálně. Přeji hodně štěstí a trpělidost. Nejsem doktor, je to jen naše zkušenost....

Zdroj: diskuze Jaké potraviny pejskovi na selhávání ledvin

Jak taurin funguje?

Vědečtí pracovníci si nejsou zcela jisti, proč taurin zabraňuje městnání krve, a tím srdečnímu selhání. Doposud je podán důkaz, že taurin zlepšuje funkci levé srdeční komory. Taurin snižuje riziko srdečního selhání pravděpodobně z toho důvodu, že snižuje krevní tlak a zklidňuje sympatický nervový systém, který je často příliš aktivní u lidí s vysokým krevním tlakem. Sympatický nervový systém je součástí nervového systému, který reaguje na stres.

Zdroj: Taurin

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sofie.

Dobrý den , všimla jsem si na všech nehtech červené čárky. Dost mě to vyděsilo . Nemůže jít o předzvěst nějakého onemocnění ? Jsou jasně viditelné, foto možná klame . Děkuji Sylva
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o tak zvané Terryho nehty. Terryho nehty dostaly své jméno od lékaře, který si jako první všiml, že se tento příznak vyskytl spolu se specifickými nemocemi. V 50. letech 20. století Richard Terry zjistil, že více než 8 z 10 lidí s těžkým zjizvením jater (cirhózou) mělo také bílé nehty.
Terryho nehty obvykle postihují všechny nehty. Ale můžete mít Terryho nehty na nehtech na nohou nebo jen jeden nehet na ruce či noze.
Některým lidem se Terryho nehty vyvinou jako součást normálního stárnutí. Je to proto, že lidé s Terryho nehty mají v blízkosti nehtového lůžka méně cév. U některých lidí ale Terryho nehty mohou být příznakem základního zdravotního stavu, jako je cirhóza, městnavé srdeční selhání, diabetes, selhání ledvin, virová hepatitida.
Terryho nehty často zmizí, když léčíte stav, který způsobuje tento příznak, pokud tedy nesouvisí pouze se stárnutím.
Pokud máte Terryho nehty, je důležité jít k lékaři na kontrolu. Někdy se Terryho nehty objevují jako součást stárnutí. Můžou ale také poukazovat na vážné zdravotní problémy. Váš praktický lékař pozná rozdíl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Kontraindikace

Tomanol se nepoužívá při těchto stavech:

  • žaludeční vředy,
  • kolopatie,
  • selhání ledvin a srdce,
  • vysoký krevní tlak,
  • hemoragické stavy,
  • leukopenie.

Zdroj: Lék Tomanol

Diskuze

V diskuzi NEHTY NAPŮL BÍLÉ A NAPŮL RUDÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den,

nedávno jsem si všimla, že mám nehtové lůžko napůl bílé a napůl zarudlé (viz foto). Dřív jsem to určitě neměla. Nevíte, o co by se mohlo jednat? Čeho je to nedostatek? Nejhorší je to na levé ruce - prostředníčku, prsteníčku, malíčku. Navíc se mi začínají dělat podélné rýhy a zmenšuje se nehtové lůžko. Myslíte, že by to vše mohlo souviset s půsty, které pravidelně (pod vedením) zařazuji? Přičemž v lednu jsem měla 13denní. Od té doby toto pozoruji. Jinde jsem si ale přečetla, že by se mohlo jednat o selhání ledvin. Předem moc děkuji za odpověď

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nehty napůl bílé a napůl rudé

Akutní selhání ledvin u psa

Příznaky selhání ledvin závisí na tom, zda má pes akutní, nebo chronickou formu onemocnění. Protože jsou některé z těchto příznaků podobné, lékařská anamnéza a věk vašeho psa mohou pomoci rozpoznat, jakým selháním ledvin trpí právě váš pes. Je také důležité vědět, kdy symptomy začaly a jak těžké jsou. Při akutní formě selhání ledvin se příznaky projeví náhle, ale chronické selhání ledvin se objevuje pomalu a postupně, takže se hůře odhaluje.

Příznaky:

  • zvracení;
  • průjem;
  • ztráta chuti k jídlu;
  • extrémní žízeň;
  • zápach z úst;
  • horečka;
  • nepravidelný srdeční tep;
  • náhlé zvýšení nebo snížení močení;
  • nadměrná ospalost.

Sliznice bývají bledé z důvodu chudokrevnosti následkem nedostatečné tvorby červených krvinek v kostní dřeni. Dochází k vzestupu krevního tlaku kvůli špatnému odvodu některých iontů a nedokonalých regulačních mechanismů. Nedostatečná tvorba aktivního vitaminu D pak vede k řídnutí kostí a zvýšené hladině fosforu.

Zdroj: Zvýšená močovina v krvi u psů

Diskuze

V diskuzi CIRHÓZA JATER A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den, babi má cirhózu jater ale nikdy alkohol nepila. Nedávno mela selhání ledvin a skočila na JIPu naštěstí se z toho dostala. Již 3 krát ji museli brát vodu z břicha nejprve po 3 měsících nyní už po 3 týdnech. Dnes je 4 den doma z nemocnice. Zatím nepřibírá ba naopak mene ji a každý den se váha snižuje cca o 0.2 kg. Jaká bývá prognóza u takovýchto případů? Jinak je silná diabetická. Ze správy z nemocnice jsem se dozvěděla že dle Child-Pugh má 8-9 bodů co to znamená? V krevních testech ji výš hodnota TU- Markeru cl 125 - 647. Ale vzhledem k cirhóza jater a špatným ledvinám ji nemohou udělat CT. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cirhóza jater a hubnutí

Nejčastější nález na ledvinách

Nejčastějším nálezem na ledvinách je zánět, písek, kameny, snížená funkce, úraz, odražení, zvětšení, cysta, bloudivá ledvina, selhání ledvin, rakovina, Alportův syndrom.

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem NIZKA HLADINA BILIRUBINU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DANIELA.

mám nizku hladinu bilirubinu t.j. 3,48 ked som bola na krvnom obraze čo to znamená.Začala som pit štavu z cvikle jablka a mrkvy každy den cca nepretržite 3 mesiace
neni to s tým spojené. Som anemicka mám malo železa. Ďakujem za odpoveď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nárazově nízká hladina bilirubinu v krvi není nic vážného a u většiny lidí není třeba žádných lékařských zásahů k jejímu zvýšení. Hladinu bilirubinu v krvi snižuje vitamín C podávaný ve vysokých dávkách. Váš pokles bilirubinu tedy může způsobit nepřetržité pití šťávy z červené řepy, jablka a mrkve, o kterém píšete. Z lékařského hlediska by bylo vhodné hladinu sledovat jednou za půl roku a pak teprve učinit nějaká opatření k jejímu zvýšení, jako například: snížení příjmu kofeinu a udržování příjmu vitaminu C na doporučených denních dávkách 60 mg za den. Dlouhodobě nízký bilirubin může signalizovat selhání ledvin a nebo přispět k rozvoji ischemické choroby srdeční.
Při anémii je vhodné doplňovat železo pomocí doplňků stravy. Je to efektivnější a lépe se odhadne potřebné množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nizka hladina bilirubinu v krvi

Nežádoucí vedlejší účinky chondroitin sulfátu

Může způsobovat nevolnost, zácpu, vzácně jsou vidět i alergické reakce, ztráta vlasů, kotníkový edém anebo zadržování vody v ledvinách či srdeční selhání.
 

Zdroj: Chondroitin sulfát na bolavé klouby

Poradna

V naší poradně s názvem KONTRAINDIKACE U ANTIKOAGULAČNÍ LÉČBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Díky za radu.Je ale známo, že přírodní léčba mnohokráte uzdravila,kdežto chemické léky přivedly do hrobu.Ale farmaceutické firmy tlačí na lékaře aby léky předepisovali i tam, kde je to zbytečné.Říkáte abych se poradila s lékařem.Včera jsem se v nemocnici radila se 4, každý měl jiný názor a to docela opačný.Místo na kardiologii jsem si připadala jako v Bohnicích.Dozvěděla jsem se že mám zvětšenou komoru ale v závěru napsáno obě komory normální velikosti.Dobré!Minulé pondělí jsem měla normální všechny 3 chlpopně, včera jednu významně zvětšenou- za pár dní?Mám brát propafenol 4 x denně, jiný lékař řekl že mi tím vyvolají srdeční selhání, dostala jsem digoxin ten mi pak snížili ještě týž den,mám výraznou hypotenzi a dostala jsem betalok zok.Tak vítejte v pomateném systému.Já toho mám dost.Potřebuji odstaranit fibrilaci síní vzniklou po těchto lécích,předtím normální sinusový rytmus, normální křivka EKG.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte do svého léčebného plánu zainteresovat jen jednoho lékaře, který má k vám osobitý přístup a může tak cítit odpovědnost za svá rozhodnutí a tím by měl být nejlépe praktický lékař. Nyní to vypadá tak, že se snažíte o svém zdravotním stavu zjistit všechno možné, ale jste stále laik a díky tomu nedokážete správně vyhodnotit různé odborné termíny a souvislosti. Zkuste v tomto ohledu trochu zvolnit, více se soustřeďte na svůj osobní život, snažte se co nejlépe prožít každý den a svou zdravotní péči přenechte lékařům. Důvěřujte lékaři a pečlivě dodržujte poskytnutou léčbu. Tím se vám uleví, nebudete zkoumat co a proč a v klidu si dožijete svůj čas, který na tomto světě máme každý omezený.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Bisogamma

Je lék na vysoký krevní tlak ze skupiny beta-blokátory s účinnou látkou bisoprolol, používaný k léčbě srdečních onemocnění. Léčí tachyarytmii, vysoký krevní tlak, bolest na hrudi způsobenou nedostatečným průtokem krve do srdce a srdeční selhání. Mezi časté nežádoucí účinky patří bolest hlavy, pocit únavy, průjem a otoky nohou. Závažnější vedlejší účinky zahrnují zhoršení astmatu, blokování schopnosti rozpoznat nízkou hladinu cukru v krvi a zhoršující se srdeční selhání. Bisogamma je lék na vysoký krevní tlak, který je plně hrazený zdravotní pojišťovnou a pacient ho dostane v lékárně zdarma na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na vysoký krevní tlak plně hrazené pojišťovnou

Kontrastně indukovaná nefropatie

Kontrastní látkou indukovaná nefropatie (CMIN) je iatrogenní postižení vznikající na podkladě působení kontrastní látkou.

Průběh onemocnění bývá ve většině případů asymptomatický a reverzibilní, často pod obrazem neoligoanurického selhání. Vzhledem ke svému asymptomatickému průběhu bývá nerozpoznáno. Onemocnění je v dnešní době třetí nejčastější příčinou akutního selhání ledvin u hospitalizovaných pacientů a představuje 10 % všech příčin selhání ledvin vzniklých během hospitalizace.

Po podání kontrastní látky dochází nejprve ke krátkodobé (minuty trvající) vazodilataci následované protrahovanou vazokonstrikcí na úrovni splanchnického řečiště, což vede ke snížení krevního průtoku a dodávky kyslíku tubulárním buňkám. Vazokonstrikce způsobí i snížení perfuze glomerulů s následným poklesem glomerulární filtrace (GFR). Osmoticky aktivní kontrastní látky rovněž působí jako osmotické diuretikum a vede ke zvýšení diurézy, poklesu intravaskulárního objemu a tím k aktivaci systému renin-angiotenzin-aldosteron (RAAS).

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Dávkování taurinu

Následující dávky byly ověřeny vědeckým výzkumem:

Perorální podání:

  • Pro prevenci srdečního selhání se doporučuje 2 až 6 g taurinu denně ve dvou nebo třech dílčích dávkách.
  • Při léčbě akutní hepatitidy se doporučují 4 g taurinu třikrát denně po dobu 6 týdnů.
  • Pro léčbu rakoviny se doporučuje taurin dávkovat 3 krát denně po 2 gramech.

Zdroj: Taurin

Léčba

Léčba selhání ledvin (léčba ledvin u psa) závisí na tom, co selhání způsobilo. Bohužel je běžné, že v době, kdy jsou příznaky selhání ledvin zaznamenány, jsou ledviny již příliš poškozené. Neexistují žádná opatření k úplnému vyléčení poškozené ledviny, ale existuje několik způsobů, jak zabránit dalším škodám. A pokud je léčení podchyceno dostatečně brzy, pes může žít ještě několik let. Provádí se podpůrná terapie, která má za úkol snížit zatížení ledvin. Dodržováním této podpůrné terapie je možné pejskovi zajistit plnohodnotný život ještě po dobu dalších let.

Toxicita a otrava musí být okamžitě léčeny výplachem žaludku a tekutinou. To zahrnuje pobyt v nemocnici po dobu nejméně 24 hodin k obnovení rovnováhy elektrolytů a chemikálií v oběhovém systému vašeho psa.

Infekce musí být léčena antibiotiky a fluidní terapií. Diuretická léčba je také potřebná k propláchnutí toxinů z těla psa, kterých se ledviny nedokázaly zbavit.

Transplantace ledvin je volbou pro ty psy, kteří jsou relativně zdraví a mladí, ale úspěšnost je nízká, protože se jedná o nový postup, navíc velmi drahý.

Zdroj: Zvýšená močovina v krvi u psů

Zvracení zelené šťávy

Barva zvratků se často mění, jak tělo postupuje každou fází základního onemocnění. Například zvracení v důsledku žaludeční chřipky může začít jako zelené nebo žluté a přejít do oranžové.

Zelené zvratky se objevují u těchto onemocnění:

  • reflux žluči;
  • otrava jídlem;
  • gastroenteritida;
  • chřipka;
  • selhání jater;
  • migréna;
  • ranní nevolnost.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Charakteristika mědi

Měď je důležitá pro enzymy, strukturu červených krvinek a pigmentaci. Optimální denní příjem mědi činí 1 až 1,5 mg. Průměrná denní dávka mědi je obsažena v:

  • 10 g čokolády
  • 50 g ořechů
  • 40 g humra
  • 1 kg sýra

Nedostatek mědi způsobuje únavu, selhání tvorby pigmentu, potlačení imunitního systému, poruchy v tvorbě červených krvinek. Zdrojem mědi je čokoláda, ořechy, korýši, játra a luštěniny.

Zdroj: Stopový prvek měď


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP