Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŠÍPEK

OBSAH

Antioxidanty a jejich přírodní zdroje

Mezi nejúčinější zdroje přírodních antioxidantů patří zejména:

  • Nejsilnějším zdrojem přírodního Vitamínu A je hlavně rybí tuk, játra, mrkev, pak to jsou zelené a žluté listy, špenát, kapusta, petrželová nať, kedlubnová nať, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, dýně, máslo a vaječný žloutek.
  • Nejsilnějším zdrojem přírodního Vitamínu C je především šípek, pak také černý rybíz, růžičková kapusta, kiwi, brokolice a červený ribíz.
  • Nejsilnějším zdrojem přírodního Vitamínu E je olej z pšeničných klíčků, máslo, mléko, burské oříšky (arašídy), pak je také hojně v sóji, salátu a v mase savců.

Zdroj: Nejúčinější přírodní antioxidanty

Babské rady

Důležitou roli při bolesti v krku hrají zábaly, které mohou být teplé nebo studené. Mezi ten neznámější patří Priessnitzův obklad, který připravíte tak, že kapesník (případně nějakou jinou látku) namočíte ve studené vodě, igelitovým sáčkem přikryjete mokrý kapesník a suchým šátkem pak obalíte igelit, který přikrývá mokrý kapesník.

Studený obklad zajistí snížení teploty a zúžení cév. Během 30 až 40 minut se teplota stabilizuje a cévy se rozšíří. Po dalších 60 až 80 minutách dochází k lokálnímu přehřátí. Po 2 až 3 hodinách se obklad sundá a po 4hodinovém odpočinku se může znovu přiložit na krk.

Další možností je využít solný roztok, ten se používá jako výplach nosu nebo jako kloktadlo.

Z bylin a rostlin jsou účinné:

  • cibule – nakrájí se na kousky a spolu s cukrem vloží do hrnku, vytvoří se sirup, který napomáhá také při kašli;
  • česnek – má antibakteriální účinky;
  • jitrocel – jako sirup nebo sušený čaj pomáhá při škrábání v krku a při kašli;
  • med – jako sladidlo do bylinkových čajů;
  • zázvor – kořen pro výrobu čaje při nachlazení;
  • citrusové plody, šípek, rakytník, černý rybíz – velký obsah vitamínu C
  • dále je velmi účinná echinacea a lichořeřišnice.

Pokud vás bolí v krku, neměli byste zapomínat také na pravidelné kloktání. Doporučuje se teplý odvar ze šalvěje, který krk dezinfikuje a bolest zklidňuje. Navíc je lahodný i chuťově. Nemáte-li šalvěj, můžete si pomoct kloktáním vody se solí – 2 až 3 lžičky rozpustit ve sklenici vody a poctivě kloktat.

Zdroj: Jak na bolest v krku

Zámecké srnčí medailonky

Ingredience: srnčí panenka, 1 lžička koření na divočinu, 1 lžička koření chilli a šípek (od Vitany), olivový olej, sůl, 1/2 žluté papriky, 1/2 zelené papriky, 1 bílá cibule, 1 červená cibule

Postup: Panenku nakrájíme na plátky, klouby prstů je mírně naklepeme. Z obou stran posolíme, posypeme kořením na divočinu, kořením chilli a šípek, zakapeme olivovým olejem, dáme do misky a necháme odležet. Maso zprudka opečeme na rozpálené pánvi. Když je maso opečené, vyndáme ho z pánve. Maso udržujeme v teple. Do výpeku dáme obě nakrájené cibule, orestujeme, přidáme papriky nakrájené na proužky a opékáme asi 2 minuty. Vrátíme maso. Podáváme s opečeným bramborem.

Zdroj: Recepty na srnčí medailonky

Bylinky na lymfatický systém

Bylinný lymfatický čaj se využívá kvůli antibakteriálním a antivirovým účinkům. Obsažené bylinky zabraňují městnání lymfy a čistí krev.

Složení: šípek, třezalka, komonice, benedikt, divizna

Užívání: Bylinné směsi slouží zejména k přípravě vodních výluhů (čajů). Obecně platí, že na 100 ml vody přijde 1 čajová lžička jemně nasekané sušené byliny, na 250 ml pak 1 polévková lžíce. Byliny zalijte horkou vodou, která právě přestala vřít, zakryjte šálek (konvici) pokličkou, a nechte cca 10 minut vyluhovat. Denní dávka čaje je 500 až 750 ml. Čaj se pije neslazený a na lačno.

Upozornění: Uchovávejte na suchém místě do 25 °C. Nepřekračujte doporučené dávkování. Jde o doplněk stravy – neslouží jako náhrada pestré stravy. Směs se využívá v lidovém léčitelství.

Zdroj: Co je to lymfatický systém

Babské rady na dávivý kašel

Dle babských rad pomáhá udělat si olejový zábal na průdušky, po něm se uleví. Ohřejte olej, nalijte jej na nějaký kus látky (třeba plenu), položte na hrudník a přebalte látku ještě igelitem a ručníkem. Nechte takto cca 2 hodiny. Je možné použít i u dětí, pozor ale na spáleniny. Nejprve vyzkoušejte na své tváři.

Doporučuje se spát v polosedě.

Bylinkový čaj

V lékárně si kupte čaj pro děti proti kašli. Měl by obsahovat tyto bylinky: květy lípy, listy jitrocele, květy černého bezu a sušený šípek.

Cibulový čaj

Dvě oloupané cibule zalijte půllitrem studené vody a přiveďte k varu. Cibule nechte 15 minut na mírném ohni vařit, poté sceďte a dochuťte medem. Čaj je možné konzumovat až třikrát denně.

Odvar z ořechů

Na odvar je potřeba 12 vyloupaných vlašských ořechů, které se namočí do půllitru vody a nechají se 4 hodiny louhovat. Následně se za dolévání vody 30 minut povaří. Výsledný odvar lze dochutit medem. Zhruba po dvou dnech jsou pozorovatelné první výsledky.

Zdroj: Dávivý kašel babské rady

Bohatý růžový krém na ruce

  • ¼ hrnku růžových lístků
  • 1 polévková lžíce růžových šípků
  • ½ hrnku horké (ne vroucí) destilované vody
  • 1 polévková lžíce strouhaného včelího vosku
  • 1 polévková lžíce kakaového másla
  • ½ hrnku mandlového oleje
  • 1 polévková lžíce vitaminu E v tekuté formě
  • 6 kapek růžového esenciálního oleje

Nejdříve nás čeká výroba růžové vody, která se udělá takto: v malé misce rozdrťte lístky růže a šípek za pomocí dřevěné lžíce. Zalijte horkou vodou a nechejte odstát přes noc. Druhý den ze směsi vymačkejte šťávu do skleněného hrnku. Tímto postupem si vytvoříte růžový extrakt, známý také jako růžová voda. Dále smíchejte včelí vosk a kakaové máslo a za stálého míchání je zahřejte na střední teplotu (asi 50 °C). Pak přimíchejte mandlový olej a hned odstavte z ohně a pomalu vychlaďte. Poté to pomocí mixéru smíchejte s připraveným růžovým extraktem, vitaminem E a esenciálním olejem. Míchejte, dokud nebudou suroviny dobře promíchány. Poté výslednou směs vychlaďte a uzavřete ji ve skleněné nádobě. Postupně ji pak používejte jako domácí masku na své ruce a nebo jako své domácí zábaly na nehty. Tento domácí krém na ruce také účině pomůže bojovat proti třepení nehtů.

Foto: fotolia.com

Zdroj: Domácí krémy na ruce

Růže rosa

Rosa je rod keřovitých rostlin, který se ve volné přírodě vyskytuje v mírném pásu severní polokoule. Dělí se na čtyři podrody a ty se dále dělí na sekce, jako je růže polní, šípková, kaštanová, šedá, podhorská, křovištní, malokvětá, plstnaná, svrasklá a řada dalších. Růže jsou opadavé, vzácně i stálezelené dřeviny. Větve a větvičky jsou až na některé výjimky ostnité. Listy růží jsou střídavé se zubatým okrajem, zakončené jedním lístkem, tedy lichozpeřené, a nejčastěji pětičetné; někdy chlupaté až přisedle žláznaté. Jejich vytrvalé palisty jsou zpravidla přirostlé k řapíku. Důležitou součástí popisu listů, která vystupuje do popředí u prošlechtěných růží, je i sytost vybarvení a jejich lesk. Květy jsou oboupohlavní; u původních botanických druhů mají miskovitý tvar a jsou umístěny jednotlivě nebo ve víceméně chudých (výjimečně bohatých) květenstvích. Velikost květů se u divoce rostoucích růží pohybuje od 2 asi do 10 cm. Barva divokých růží je nejčastěji růžová, a to v různě sytých odstínech, pak čistě bílá, fialově červená; jen málo druhů je žlutých. Plodem je dužnatý šípek, obsahující vitamín C a karoteny. Růže obsahují v okvětních plátcích směsi aromatických silic, takže se můžeme v některých zemích setkat s rozšířeným pěstováním olejodárných růží.

Zdroj: Pěstování růží

Jak zvládnout dávivý kašel v těhotenství

Poraďte se v lékárně, zda můžete užívat nějaké léky proti dráždivému kašli (např. jitrocelový sirup či Stodal).

Doporučení:

  • Pravidelně větrejte
  • Zvlhčujte vzduch v pokoji
  • Inhalujte vodní páry či slanou vodu
  • Podložte si hlavu polštáři
  • Udržujte dostatek tekutin
  • Pijte bylinkové nálevy z také heřmánku, šalvěje nebo lipového květu
  • Udělejte si Priessnitzový zábal
  • Dejte si cibulový čaj
  • Užívejte vitamin C
  • Odpočívejte, nechoďte do práce

Pokud nic z výše zmíněných doporučení nezabere, navštivte svého lékaře.

Bylinkový čaj: V lékárně si kupte čaj pro děti proti kašli. Měl by obsahovat tyto bylinky: květy lípy, listy jitrocele, květy černého bezu a sušený šípek.

Cibulový čaj: Dvě oloupané cibule zalijte 1/2 litrem studené vody a přiveďte k varu. Cibule nechte 15 minut na mírném ohni vařit, poté sceďte a dochuťte medem. Čaj je možné konzumovat až třikrát za den.

Odvar z ořechů: Na odvar je potřeba 12 vyloupnutých vlašských ořechů, které se namočí do 1/2 litru vody a nechají se po 4 hodiny louhovat. Následně 30 minut povařte a dolévejte vodou. Výsledný odvar můžete dochutit medem. Zhruba po dvou dnech uvidíte první výsledky.

TIP: Pokud vás záchvat dráždivého kašle přepadne uprostřed noci, snězte lžičku medu. Kašel během chvilky ustane.

Zdroj: Babské rady na dávivý kašel

Odstranění kyseliny močové z těla

Snížit hladinu kyseliny močové pomůže především redukce tělesné hmotnosti. Vyvarujte se však velkým váhovým výkyvům. Energetický výdej snížíte zařazením pravidelné fyzické aktivity, alespoň 2–3krát týdně po dobu 30 minut. Volte aerobní sport, jízdu na kole či na koni, rychlou chůzi, aerobik, plavání, bruslení, běžky.

Zachovávejte abstinenci alkoholu, nepijte destiláty, u vína a piva nepřekračujte denní maximálně povolené množství alkoholu (přírodní víno 3 dcl, pivo 5 dcl). U žen se předpokládá poloviční množství.

Snižte obsah purinů a oxalátů v potravě, protože z nich se v těle tvoří kyselina močová. Třikrát denně konzumujte cca 100–150 g zeleniny a ovoce. Zeleninu a ovoce tepelně neupravujte, nejméně polovinu denního příjmu konzumujte v čerstvém stavu. V období akutních příznaků zvyšte podíl ovoce a zeleniny až na dvojnásobné množství nebo zařaďte dvakrát týdně do jídelníčku takzvané odlehčené dny, kdy budete konzumovat jen zeleninu a ovoce (cca 600 gramů). Omezte koření, konzumaci dráždivých pokrmů, trvale snižte příjem soli. Zaměřte se na obsah a složení potravy. Tuky nesmí představovat více než 30 procent denního energetického příjmu. Živočišné tuky nahraďte kvalitními rostlinnými a rybími tuky a oleji.

Dodržujte pitný režim, vypijte denně nejméně 2 litry nealkoholických tekutin s nízkým energetickým obsahem. Nejvhodnějšími nápoji jsou pramenitá nesycená voda, ovocné a bylinkové čaje (zlatobýl, šípek, přeslička), celerová šťáva. V omezeném množství se doporučují i alkalické minerální vody.

Zdroj: Léky na snížení kyseliny močové

Čípky

Na trhu je celá řada těchto přípravků. Zde je jeden z nich:

Procto-Glyvenol 10 čípků

Používá se pro místní léčbu vnějších a vnitřních hemoroidů. Čípek obsahuje dvě účinné látky. První léčivá látka tribenosid působí místně na příčiny zánětu v malých krevních cévách. Druhá léčivá látka lidokain je místní anestetikum, které poskytuje okamžitou úlevu od svědění, píchání a bolesti způsobené hemoroidy.

Přípravek Procto-Glyvenol jsou bílé až nažloutlé čípky torpédovitého tvaru. Čípky jsou zabaleny v hliníkové fólii, popřípadě ve fólii z umělé hmoty a v krabičce.

1 čípek (2 g) obsahuje: 400 mg tribenosidu a 40 mg lidokainu. Pomocné látky: čípkový základ E85, čípkový základ W35.

Dávkování

Vždy používejte tento přípravek přesně v souladu s příbalovou informací nebo podle pokynů svého lékaře nebo lékárníka. Pokud si nejste jisti, zeptejte se lékárníka.

Akutní příznaky

Dvakrát denně (jednou ráno a jednou večer) aplikujte jeden čípek.

Preventivní dávkování

Jednou denně aplikujte jeden čípek. Nepřekračujte doporučené dávkování.

Nepodávejte dětem bez porady s lékařem. Zabraňte kontaktu s očima. Nepolykejte, při náhodném požití dítětem ihned vyhledejte lékaře.

Přípravek Procto-Glyvenol byste měli používat tak dlouho, dokud příznaky onemocnění nezmizí. Pokud příznaky vašeho onemocnění trvají déle než jeden týden, konzultujte problém s lékařem.

Postup

Pro snadné vyjmutí čípku z obalu, táhněte ve směru šipek.

Velikost balení

5 nebo 10 čípků. Na trhu nemusí být všechny velikosti balení.

Hodnocení

Čípky jsou vhodným doplňkem při akutních problémech a také jsou velmi účinné. Rychle odstraní bolest. Nejsou však vhodné pro dlouhodobé podávání. Čípky mají celkem tvrdý obal, který jde špatně rozdělat, pokud nemáte po ruce nůžky nebo nožík, je to obtížné.

Zdroj: Hemostop

Vitaminy, minerály, stopové prvky a další specifické látky podporující imunitu

Dostatečný a pravidelný příjem všech potřebných látek (tzv. „nutrientů“) kvalitní stravou je tou nejlepší a nejpřirozenější cestou dobrého zdraví lidského organismu. Měli bychom mít na paměti, že chemicky připravené vitamíny či nerostné látky nejsou nikdy tak účinné jako ty „přirozené“.

Samotné doplňky stravy nemají schopnost léčit, avšak pomáhají našemu organismu lépe se vypořádat s nemocí nebo dokonce jí i částečně předcházet. Rovněž nepotlačují příznaky onemocnění, a proto se po jejich užití nebudete bezprostředně cítit lépe. Jejich úkolem je podpořit organismus v samotném boji s nemocí či posílit tělo při jeho zotavování.

Vitamin C, vitamin A, vitaminy ze skupiny B či vitamin E. Všechny mají zcela nezastupitelnou roli pro správné fungování imunitního systému, přičemž platí, že čím je jejich původ přírodnější, tím lépe pro organismus. Jedním z nejbohatších zdrojů přírodního vitaminu C je acerola nebo šípek, kterým dáváme vždy přednost před levnými a syntetickými formami (kyselina askorbová). Z minerálů jsou pro správnou funkci imunitního systému nezbytné zejména zinek, selen, železo a vápník. Doplňků stravy s obsahem výše zmíněných látek je mnoho a je těžké poznat, který z nich je pro organizmus skutečným přínosem.

Vitamin D a imunita

Nedávné výzkumy provedené na univerzitě v Kodani potvrdily, že vitamin D hraje zásadní roli při aktivaci našeho imunitního systému (tzv. T buněk) vůči virům a bakteriím. Lidé, kteří zemřeli na virus H1N1, měli chronický nedostatek vitamínu D. Vzhledem k tomu, že neměli žádnou odpověď vlastního imunitního systému, byly snadným cílem pro tento typ viru. Většina nemocných tráví mnoho času v kancelářích bez přístupu slunce. U těchto osob se doporučuje užívání vitaminu D preventivně a poslouží zajisté lépe, než některé bylinné či „multivitaminové“ preparáty.

Zdroj: Jak podpořit imunitu

Bylinky na ledviny

Zlatobýl: působí močopudně a protizánětlivě, rozpouští kameny a pomáhá při chronických nemocech ledvin a močových cest. Užívá se formou čaje.

Vřes obecný: pomáhá na záněty ledvin a močového měchýře. Užívá se čaj z květů a nati.

Vrbovka malokvětá: má vynikající účinky na močové orgány, zejména dokáže pomoct při onemocnění prostaty. Doporučuje se pití čaje.

Tužebník jilmový: bylinka účinná na ledviny, která se užívá v podobě čaje z kvetoucí nati.

Šípek: užívá se jako čaj z plodů, je skvělým prostředkem na písek v ledvinách nebo močovém měchýři.

Stračka révolistá: užívá se na záněty močového měchýře, při kterých je časté nucení na močení a pocit pálení v močové trubici, který v průběhu močení ustává.

Plavuně vidlačka: používají se polštářky z nati nahřáté v troubě jako obklad do oblasti ledvin.

Proskurník lékařský: užívá se jako čaj z kořene a listů.

Přeslička rolní: má silné močopudné účinky a pomáhá rozpouštět kameny v ledvinách a močových cestách, užívá se čaj z nati.

Petržel: působí příznivě na ledviny a močové cesty, užívá se při ledvinových a močových kamenech, kolikách a zánětech ledvin, močových cest a prostaty.

Medvědice léčivá: působí na močové ústrojí dezinfekčně, má i silný antibakteriální účinek.

Lišejník islandský: působí výrazně antibioticky a užívá se jako čaj ze stélky.

Lomikámen zrnatý: na ledviny a na ledvinové a močové kameny se užívá čaj z kvetoucí nati.

Lopuch: užívá se jako čaj z kořene, který je proti zánětům ledvin.

Klikva: má antibiotický efekt a zabraňuje bakteriím přichytit se sliznice močového ústrojí.

Kopřiva dvoudomá: je močopudná, čaj z ní pomáhá při onemocněních ledvin.

Jalovec obecný: je detoxikačním prostředkem ledvin. Má diuretické vlastnosti a pomáhá odvádět přebytečné tekutiny.

Jahodník obecný: při chorobách ledvin a ledvinových kaméncích se užívá ve formě čaje z listů.

Lichořeřišnice větší: používá se na záněty močových cest a ledvin jako čaj z květů a listů nebo lihový extrakt.

Celík zlatobýl: podporuje funkci ledvin a močového měchýře. Užívá se čaj z nati nebo lihový extrakt.

Bříza bradavičnatá: při potížích se užívá čaj z listů, který působí močopudně.

Brusinky: zabraňují bakteriím, aby se zachycovaly na stěnách močového měchýře a trubice a způsobily tak zánět; užívají se také preventivně ve formě čaje.

Zdroj: Ledviny

Histamin a smoothie

Syndrom histaminové intolerance je onemocnění trápící v současné době 2–3 % populace, častější je u žen středního věku. HIT (histaminová intolerance) je důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle. Tato nerovnováha může být způsobena jednak zvýšeným příjmem histaminu v potravě, jednak vlastní nadprodukcí histaminu například u alergických reakcí nebo bakteriálních infekcí. Hromadění histaminu je dále způsobeno nedostatečnou aktivitou nebo sníženou koncentrací enzymu diaminooxidázy (DAO). Diaminooxidáza je enzym, který odbourává histamin.

Zatím stále není jednoznačně objasněno, zda se jedná o vrozenou dispozici, či jde o získanou poruchu tvorby. Enzym DAO je produkován přednostně v buňkách trávicího traktu, proto bývá snížený u pacientů s poškozením střevní sliznice, a to jak při akutních a chronických zánětlivých onemocněních (Crohnova choroba), tak i při nekompenzované celiakii či vleklých potravinových střevních alergiích.

Snížená produkce enzymu DAO může být přechodná, mění se v čase, takže pacient střídá dny (týdny, měsíce, roky) dobré tolerance s obdobím zhoršení. Po ukončení příjmu takzvaných blokátorů enzymu DAO může dojít i k vyléčení, například po skončení užívání některých farmak majících negativní vliv na činnost enzymu diaminooxidázy. V dnešní době je známo skoro 100 léčiv ze skupiny antidepresiv, analgetik či antirevmatik, která se účastní metabolismu histaminu.

Při stanovování diagnózy a následné diety je důležité si uvědomit, že kromě histaminu může člověk netolerovat i jiné organické dusíkaté látky. Pak mluvíme o obecné intoleranci biogenních aminů.

Při histaminové intoleranci nepoužíváme k přípravě smoothie nahnědlé nebo přezrálé ovoce. Měli bychom se vyhnout následujícímu ovoci – jahody, červený rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, brusinky, pomeranče, mandarinky, grep, limetka, pomelo, tangerinka, ananas, červené hrozny (vysoké množství salicylátů), kiwi, guava, kokos, třešně, višně, meruňky, nektarinky, broskve, švestky, blumy, mirabelky, špendlíky, papája, fíky, datle, avokádo, větší množství vodního melounu, šípek, rozinky, sušené švestky, moruše, sušené či kandované ovoce.

Zdroj: Melounové smoothie - recepty

Snížení kyseliny močové v krvi

Vysoká hladina kyseliny močové v krvi se často objevuje současně s vysokým krevním tlakem, obezitou (zvláště břišní), vysokou hladinou cukrů a tuků v krvi. U těchto pacientů zvyšuje kyselina močová riziko komplikací srdečně cévních onemocnění a onemocnění ledvin. Proto je důležité přijmout taková dietní opatření, která pomohou snížit (zbavit se) nejen hladinu kyseliny močové, ale i ostatní rizikové faktory srdečně cévních onemocnění.

Zbavte se vysoké kyseliny močové v těle! Pokud máte nadváhu, postupné snížení tělesné hmotnosti vám pomůže snížit i hladinu kyseliny močové. Vyvarujte se však velkých váhových výkyvů. Energetický výdej snížíte zařazením pravidelné fyzické aktivity, alespoň 2–3krát týdně po dobu 30 minut. Volte aerobní sport – jízda na kole či na koni, rychlá chůze, aerobic, plavání, bruslení, běžky.

Zachovávejte abstinenci alkoholu, nepijte destiláty, u vína a piva nepřekračujte denní maximálně povolené množství alkoholu (přírodní víno 3 dl, pivo 5 dl). U žen se předpokládá poloviční množství.

Snižte obsah purinů a oxalátů v potravě, protože z nich se v těle tvoří kyselina močová. Třikrát denně konzumujte cca 100–150 g zeleniny a ovoce. Zeleninu a ovoce tepelně neupravujte, nejméně polovinu denního příjmu konzumujte v čerstvém stavu. V období akutních příznaků zvyšte podíl ovoce a zeleniny až na dvojnásobné množství, nebo zařaďte dvakrát týdně do jídelníčku takzvané odlehčené dny, kdy budete konzumovat jen zeleninu a ovoce (cca 600 gramů). Omezte koření, konzumaci dráždivých pokrmů, trvale snižte příjem soli. Zaměřte se na obsah a složení potravy. Tuky nesmí představovat více než 30 procent denního energetického příjmu. Živočišné tuky nahraďte kvalitními rostlinnými tuky a oleji.

Dodržujte pitný režim – vypijte denně nejméně 2 litry nealkoholických tekutin s nízkým energetickým obsahem. Nejvhodnějšími nápoji jsou pramenitá nesycená voda, ovocné a bylinkové čaje (zlatobýl, šípek, přeslička), celerová šťáva. V omezeném množství jsou doporučovány i alkalické minerální vody.

Zdroj: Kyselina močová - dieta a jídelníček

Účinky Goji berry

Abyste dosáhli dokonalého zdraví, stačí sníst malou hrst (cca 30 g) Goji berry (anglický název) denně, což odpovídá asi jedné lžíci ráno a večer. Kustovnice čínská je plná výživných látek nezbytných k životu. Žádná jiná plodina na světě neobsahuje podobně vysokou koncentraci tolika látek.

Goji obsahují:

  • vitamíny: B1, B2, B3, B6, E, C a A
  • 18 druhů aminokyselin, včetně 8 životně důležitých
  • minerální prvky: zinek, železo, vápník, germanium, selen, fosfor a další
  • esenciální mastné kyseliny, například omega 3 a 6
  • 21 stopových prvků nezbytných pro mozek
  • antioxidanty a karotenoidy
  • 4 typy polysacharidů, které posilují imunitní systém
  • protizánětlivé látky
  • 5krát více vitamínu C než pomeranč

Goji účinky:

  • harmonizují činnost jater a ledvin
  • ve formě 100% šťávy je několikanásobně vyšší množství vstřebaných látek střevní sliznicí oproti sušeným plodům Goji himalyo
  • silný antioxidant
  • snižují a harmonizují krevní tlak
  • významně posilují imunitu organismu
  • posilují zrak (šeroslepost), zlepšují ostrost vidění a uklidňuje podrážděné oči
  • působí antibakteriálně
  • snižují riziko rakoviny (zejména nádory jater, prostaty a prsu)
  • pomáhají při cukrovce
  • pomáhají při bolestech kloubů
  • zpomalují stárnutí
  • chrání buňky před škodlivými vlivy prostředí
  • působí jako prevence proti degeneraci nervové soustavy
  • odbourávají stres
  • snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi (podporují léčbu diabetu a cévního systému)
  • působí proti bolestem hlavy
  • posilují ledviny a játra
  • zlepšují krvetvorbu, pomáhají udržet správný krevní tlak
  • upravují činnost jater a ledvin
  • zbavují nespavosti a zlepšují kvalitu spánku
  • podporují sexuální funkce – afrodiziakum
  • ulevují od bolesti hlavy a od závratí
  • zvlhčují plíce, tím působí proti astmatu a alergiím
  • udržují svěží a pružnou pleť

Goji kontraindikace:

  • děti do 3 let věku
  • kojící a těhotné ženy
  • intolerance a alergie na lesní plody a bobule
  • kustovnice zvyšuje účinek některých léků, proto před použitím doporučujeme konzultaci s lékařem

Goji chuť plodů:

Goji je sladší než šípek, ale kyselejší než rozinky, s trochou trpké příchuti.

Goji plody:

Jsou podobné tvarem i barvou našemu šípku (velikost plodů 1–3 cm), plody dozrávají 2x ročně, nejběžnější původ Čína (nejvyšší kvalita: oblast Ningxia u mongolských hranic).

Zdroj: Goji – účinky a použití

Rady na nízký tlak

Lidé, kteří mají nízký krevní tlak, často trpí závratěmi při změnách poloh z nižších pozic do stoje. Zde pomůže přejít na chvíli do dřepu nebo ve stoji zkřížit nohy. Toto samotné zkřížení zvýší tlak o 10–15 mm Hg.

Sodík, jenž je součástí soli, má významný vliv na krevní tlak. Asi 30 % lidí je citlivých na sůl, to znamená, že jejich krevní tlak na ni reaguje nadprůměrně citlivě. Hypotonici by tedy mohli zkusit zvýšit obsah soli v potravě. Není tím však myšlen přechod na hotová slaná jídla jako bramborové lupínky, konzervovaná jídla apod. Měli by jíst daleko více zeleniny – je jedno zda čerstvé nebo vařené – a dostatečně osolené.

Bylo zjištěno, že vitamín C posiluje působení adrenalinu na vzestup krevního tlaku. Adrenalin je hormon, který se tvoří v nadledvinkách a v části vegetativního nervového systému. Spíše než v tabletách dejte přednost vitamínu C v čerstvé stravě. Nejvíce ho najdete v citrusovém ovoci, ale i v kiwi, papáji, jahodách, brusinkách, černém rybízu, a rovněž v zelenině – v rajčatech, paprikách, brokolici, květáku, petrželi, špenátu či bramborách. Jeho dobrým zdrojem je rakytník, šípek a ovoce amalaki.

Lékořicový kořen obsahuje aromatickou látku glycyrrhizin, jež podporuje vyplavení hormonů nadledvinek, které zadržují v těle sůl a podporují vylučování draslíku. Následkem toho se v těle změní hospodaření s vodou a stoupne krevní tlak. Zvyšuje se však nebezpečí otoků. Lékořice je součástí cukrovinek, u nás známých jako pendreky.

Lidé s nízkým krevním tlakem by měli hodně pít, aby se objem jejich krve udržel na vysoké úrovni. Nejvhodnější je pro ně minerální voda. První sklenici by měli vypít krátce poté, co ráno vstanou. Tím se spontánně zvýší krevní tlak a vydrží tak asi 2 hodiny. Káva a příležitostné pití vína může přinést hypotonikům úlevu, ale podle dispozic a individuální reakce na kofein a alkohol mohou vyvolat i opačné reakce.

Bylo zjištěno, že dvě hodiny sportu týdně pomáhají nižšímu krevnímu tlaku nahoru. Vhodnými sporty jsou posilování, vytrvalostní trénink, jízda na kole, aerobik, gymnastika a plavání (především v chladnější vodě).

Při nízkém krevním tlaku se doporučuje lehké zvýšení polštáře během spánku. Mnoho hypotoniků má paradoxně během noci zvýšený tlak, který vede k vylučování soli, což ráno vyústí silným poklesem tlaku. Je dobré tedy na noc více podložit hlavu a horní polovinu těla.

Zdroj: Nízký tlak


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Válková

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP