Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŠIROKÉ

OBSAH

Široké, vypouklé nehty

Někdy dojde k rovnoměrnému rozšíření prstu nebo nehtu, které je viditelné za posledním kloubem prstu. Normální nehty jsou užší než prst. Pokud se nehet rozšiřuje také, může dojít k zalomení kolem špičky prstu, takže nehet vypadá jako obrácená lžíce. Tyto extrémně široké nehty se nazývají paličkovité nehty. Vypouklé nehty jsou příznakem plicních chorob. Protože se tvar nehtů mění po mnoho měsíců nebo let, lidé si často změny neuvědomí, a tak mohou snadno přehlédnout hrozící onemocnění, v tomto případě rakovinu plic. Deformace nehtů je však často doprovázena dalšími příznaky, a to dušností a kašlem.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Diskuze

V diskuzi PROPOLISOVÁ TINKTURA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Frank.

Čistý líh který je uvedený v článku je na přípravu tinktury moc silný - dochází k rozpouštění vosků. Naopak vodka je zase slabá. Nejlepší je použít 80% konzumní líh a po maceraci zředit. Dobrý recept je například tady: www.domacimed.cz/pro…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Skalický T..

Dobrý den, líh konzumní potravinářský můžete zakoupit na Delis.eu

60% čistý líh, nesmrdí, široké použití.

eshop.delis.eu/alkoh…

Zdroj: diskuze Propolisová tinktura

Popis kostivalu

Kostival je vytrvalá bylina původem z Evropy a části Asie. Roste na vlhkých půdách, má silný, chlupatý stonek a roste až do výšky 1 metru. Květy kostivalu jsou fialové, modré nebo bělavé, hustě uspořádané ve shlucích. Listy kostivalu jsou podlouhlé, tvar se často liší v závislosti na jejich poloze na stonku. Nižší listy jsou široké na základně a zúžené na koncích, zatímco horní listy jsou široké na středu a zúží se pouze na koncích. Vnitřní část kořene je černá a bělavá a plná šťávy. Kostivalové přípravky se vyrábějí nejen z listů, ale i z jiných částí rostliny. Mladé lístky kostivalu obsahují více jedované látky pyrrolizidinu alkaloidu než staré listy. Přípravky vyráběné z kořenů obsahují až 16násobek pyrrolizidinu alkaloidů.

Zdroj: Kostivalová mast

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Owlie.

Zdravím,
na kůži se mi objevily suché červené fleky, ani moc nesvědí, spíše pnou, že jsou vysušené a zdá se mi, že se mi zvětšují.. byly to malé flíčky, teď jsou cca 5 cm široké a kulaté, mám je na lopatce..
Nevíte někdo co by to mohlo být nebo co to způsobuje? Mám strach, aby to nebylo něco vážného :-(

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené fleky na kůži

Jak vytvořit můstek z alobalu

Je třeba vzít kus široké náplasti a na ni nalepit pásek fólie (alobalu) široké 1 cm vodorovně a 1,5 cm svisle, přičemž se horní a spodní části náplasti nechají volné, tedy vlevo i vpravo po 1,5 cm. Stříbrný můstek se přikládá na všechna postižená, bolavá místa.

Zdroj: Stříbrný můstek z alobalu návod

Diskuze

V diskuzi KONOPNÉ MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina Pospíšilová.

Dobrý den, měla jsem podobný problém a boláků na hýždích mě nedokázalo nic zbavit až mi známá půjčila k vyzkoušení konopné tělové mléko. Můžu říct že za pár dní jsem viděla jak boláky pomalu a jistě ustupují. Opravdu doporučuji a osobně nakupuji online přes eshop www.zelenazeme.cz - mají široké spektrum produktů. Hezký večer :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Konopné mléko

Pokojovka sloní noha

Nolina recurvata – Sloní noha – Beaucarnea gracilis, Calibanus hookeri pocházejí z Mexika a jsou příbuzné rostlinám agáve. Navzájem jsou si podobné, liší se ale především listy. Beaucarnea je má trávovité, široké asi 6 mm, zbarvené do šedozelena. Nolina má oproti tomu zelené listy široké až 20 mm. Rostliny brzy vytvářejí ztlustlý kmen, takzvaný kaudex. Na jeho vrcholu pak efektní růžici úzkých listů, dlouhých až 100 cm. U starších rostlin může docházet k rozvětvení, takže rostlina má vrcholů více. Tyto druhy jsou velmi nenáročné na pěstování.

Zdroj: Sloní noha

Poradna

V naší poradně s názvem KATALPA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Dobrý den nejsem si jista jestli mám na zahradě katalpu. Stromeček malí cca 30cm jsem si přinesla z jedné zanedbané zahrady, kde se volně samy rozmnožily pod velikou "maminou". Loni vyrostl cca do výšky 50 cm, 4 lístky opadly. Letos vyrost do možná už více jak 2m výšky. Nekvetl, a listy jsou skoro 50 cm široké. Prosím jedná se o Katalpu? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na vaší fotografii je rostlina s názvem pavlovnie protáhlá (Paulownia elongata). Tento druh pavlovnie je velmi bujně rostoucí strom pěstovaný pro ozdobu v zahradách a parcích. Tato pavlovnie je oblíbená pro své překrásné fialové květy a řadí se mezi nejrychleji rostoucí stromy na světě. Roste dobře v písčitých půdách, nesnáší přemokření. Zcela mrazuvzdorná se stane až po 4 letech. V osmi až deseti letech doroste do výšky 15 metrů a vytvoří obrovský strom.
Katalpa a pavlovnie jsou často zaměňovány pro svůj podobný vzhled. Ale jde o dva různé zástupce. Katalpa pochází z USA, kdežto pavlonvnie z Číny. Katalpy jsou vzácné, ale pavlovnie jsou běžné. Listy Katalpy jsou velké, ale listy Pavlovnie jsou větší, často mnohem větší. Listy katalpy vyrůstají po třech třech, ale pavlovnie má listy jen v párech. Květy katalpy jsou bílé, ale květy pavlovnie jsou levandulové až fialové. Plody katalpy jsou dlouhé úzké lusky, ale plodem pavlovnie je zaoblená dřevěná kapsle.

Pavlovnie je u nás dostatečně odolná a pokud vysadíte jednoletou sazenici zjara, tak do podzimu zesílí natolik, že zpravidla přežije zimu bez poškození. Někdy během zimy omrzne nevyzrálý vegetační vrcholek rostliny, ale další roky se už zvýší její šance na další přežití. Vyžaduje plně osluněné stanoviště, ale snese i lehký polostín. Obvykle se vyrovná s běžnou výsadbu kdekoli na zahradě, bez úpravy zeminy, ale v humózních výživných půdách poroste asi o třetinu rychleji. První roky je dobré rostlině přilepšit občasnou závlahou a přihnojením.
Paulownie prvním rokem po vysetí vyroste zpravidla do metrové výšky a následující rok se běžně stává, že nadzemní část, nikoli kvůli mrazu, zcela odumře do výšky 5 - 30 cm nad zem. Není to vůbec na závadu, naopak, rostlina nad zemí vyraší a pokud je ve volné půdě s dostatkem vláhy a živin, je schopná v této druhé vegetační sezoně vyrůst do výšky i přes 3 metry. Následující rok může Paulownie přirůst další 3-4 metry, pakliže si zachová zřetelný terminál, a je přihnojována dusíkatými hnojivy. Pokud rostlina při suchém počasí není vůbec zalévána ani hnojena, pak jsou její přírůstky jen poloviční.

Zdroj: diskuze Katalpa?

Philadelphus lemoinei

Pustoryl Lemoineův je opadavý, hustě větvený keř dorůstající výšky 0,7 až 1,5 metru. Letorosty jsou tenké, hnědavé, borka je odlupčivá. Listy jsou úzce až kopinatě vejčité, 1,5 až 2,5 (výjimečně až 6) cm dlouhé a 7 až 12 mm široké. Na vrcholu jsou krátce zašpičatělé, na bázi tupé až zaokrouhlené, na líci lysé, na rubu šedozelené a drsně chlupaté. Na každé straně listu jsou 2 až 3 hrubé zuby. Květy jsou bílé, silně vonné, 2,5 až 3 cm široké, jednotlivé či v květenství po 3, zřídka až po 7. Kalich i češule jsou lysé. Korunní lístky jsou postavené do kříže a na vrcholu jsou vykrajované. Čnělka je dělená téměř až k bázi. Kvete v červnu.

Zdroj: Pustoryl

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ A BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Dražil.

Nikde není psáno, že když je plísen u nehtů na noze, že se není možné obout do plných bot? Píchá na špičce palce jak kdyby zarůstal nehet? Má někdo ten samý problém. V čem chodit teď na podzim? Ani větší bota nepom§že, stačí se jen málo dotknout bolestivého palce. DÍK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V našich zeměpisných podmínkách jsou plné boty nezbytné. Mají být v oblasti prstů dostatečně široké i dlouhé, aby v nich prsty nebyly utiskovány. Na plíseň nehtů máme několik účinných léků, které jsou k dostání na lékařský předpis. Proto navštivte se svým problémem ordinaci kožního lékaře, kde vám palec vyšetří a nabídnou vhodnou léčbu. To je nejrychlejší způsob jak se toho zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů a bolest

Philadelphus virginalis

Pustoryl panenský je vzpřímený opadavý keř s tuhými vzpřímenými větvemi, dorůstající výšky 1 až 3 metry. Letorosty jsou v mládí chlupaté. Starší borka je odlupčivá. Listy jsou vejčitého tvaru, odděleně zubaté, 4 až 8 cm dlouhé a 2,5 až 4,5 cm široké, na bázi zaokrouhlené, na vrcholu krátce zašpičatělé. Na líci jsou lysé nebo olysalé, na rubu stejnoměrně přitisklé chlupaté. Květy jsou bílé, silně vonné, 4 až 5 cm široké, s částečně nebo zcela pomnoženými korunními lístky (poloplné až plné). Jsou uspořádané po 3 až 7 v chudých hroznech. Kalich i češule jsou stejnoměrně chlupaté. Tyčinky jsou delší než čnělky. Tobolky jsou elipsoidní až téměř kulovité. Kvete v červnu.

Zdroj: Pustoryl

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY OD REPAREXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pokoradi.

Chcem sa opytat,ako odstranit skvrny od reparexu na nabytku a dverach kupelne? Dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tmavé skvrny od Reparexu někde na textilu nebo na nábytku půjdou odstranit peroxidem vodíku a to jejich zesvětlením. Reparex svým působením odebírá původní pigment a nahrazuje ho vlastním, takže i při zesvětlování peroxidem zesvětlujete pigment Reparexu, nikoliv původní barvy před potřísněním. Původní barvu Reparex zničí a nahradí ji vlastní. Pokud to jde, tak po zesvětlení je možné poškozené plošky natřít modelářskou barvou podobného odstínu, jako byla barva původní. Modelářské barvy jsou k dostání v široké paletě barev. Tu správnou barvu nejlépe určíte přiložením barevného vzorníku k původní barvě. Podle čísla barvy pak koupíte modelářskou barvu v malé lahvičce se štětečkem. Na závěr je dobré barvu zakrýt bezbarvým lakem, matným nebo lesklým.

Zdroj: diskuze Skvrny od reparexu

Sýrové tyčinky s nivou

Ingredience: 300 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 100 g nivy, 120 g másla, 2 vejce, 4 lžíce mléka, sůl, kmín, vejce na potření.

Postup: Na vál prosejeme mouku s kypřicím práškem, osolíme a promícháme s nastrouhanou nivou. Přidáme rozmačkaný tuk a vejce. Z těchto surovin rychle vypracujeme těsto, jež necháme v chladnu ztuhnout. Poté těsto vyválíme na plát ve tvaru obdélníka silný asi 3–5 mm. Ten následně rozkrájíme na pruhy široké asi 8 cm a z nich podle pravítka odkrajujeme proužky asi 3/4 cm široké. Před krájením těsto potřeme vejcem a posypeme kmínem a solí. Proužky pečeme v dobře vyhřáté troubě. Po upečení je necháme na plechu vychladnout, protože teplé jsou velmi křehké.

Zdroj: Sýrové tyčinky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MUDr. Eduard (Cmunt).

Vážená paní magistro,
prosím Vás, můžete mi sděliti, jakým mechanismem léky případně další uvedené substance ředí (!!??) krev ? Prosím Vás, nemaťte pacienty, krev je úplně stejně hustá (= není vůbec naředěná !!!!!), jen je trochu menší tendence k thrombosám.
Nepoužívejte tento (ředění krve) zcela nesmyslný a špatný termín !
V úctě
MUDr. Eduard Cmunt
I.interní klinika VFN v Praze

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vážený pane, všichni víme, že léky na ředění krve ve skutečnosti krev nijak neředí. Ředění krve je zažitý lidový termín nahrazující odborný termín antikoagulační terapie. Když ale budeme v článku vyjadřovat pouze tento odborný a bezesporu správný termín, tak článek ve skutečnosti nikdo nenajde a potřebné informace se pak nedostanou k široké laické veřejnosti, jenž vyhledává lidový termín ředění krve.
Je pochopitelné, že Vás to jako odborníka může provokovat, ale to nic nezmění na zažitých zvyklostech, jakými se prostí lidé vyjadřují o antikoagulanciích.
Neschopnost lékaře porozumět prostým lidem a jejich vyjadřování staví bariéry a nutí laiky, aby si informace hledali jinde, než v ordinaci svého lékaře, který ignoruje jejich zažitou terminologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve - seznam

Popis kostivalu

Kostival je trvalkový keř, který je původem z Evropy a části Asie. Kostival roste na vlhkých půdách, má silný, chlupatý stonek a roste do výše až 1 metru. Květy kostivalu jsou fialové, modré nebo bělavé, hustě uspořádané ve shlucích. Listy kostivalu jsou podlouhlé, často se liší v závislosti na jejich poloze na stonku. Nižší listy jsou široké na základně a zúžené na koncích, zatímco horní listy jsou široké na středu a zúží se pouze na koncích. Vnitřní část kořene je černo-bělavá, tato část je plná šťávy. Kostivalové přípravky se vyrábějí z listů nebo jiných částí rostliny. Nové lístky kostivalu obsahují více jedovaté látky pyrrolizidinu alkaloidu než staré listy. Některé přípravky se vyráběly také z kořenů, ale kořeny obsahují až 16 násobek pyrrolizidinu alkaloidů.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Diskuze

V diskuzi ÚSTNÍ VODA LISTERINE NA KVASINKY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mojmír.

Rád bych se zde podělil se mojí vychytávkou jak bojovat proti kvasinkám ve vlasech. Budete potřebovat půl šálku ústní vody Listerine (originál) www.zbozi.cz/hledani… a půl šálku vlažné vody. Nejdříve opláchněte vlasy šamponem a důkladně osprchujte všechen šampon. Odstraňte z vlasů přebytečnou vodu. V misce si promíchejte Listerine a teplou vodu a nalijte si to na pokožku hlavy. Pak dvě minuty jemně masírujte pokožku hlavy. Po skončení masáže vlasy nejprve opláchněte vlažnou vodou a poté studenou vodou a vlasy vysušte nebo nechte uschnout. Když to provádíte jednou týdně, tak kvasinky nemají šanci. Tento běžně používaný přípravek na výplach úst má široké spektrum antimikrobiálních vlastností. Jeho klíčové složky eukalyptol, thymol a mentol zabíjejí plísně i kvasinky a léčí infekci a její příznaky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ústní voda Listerine na kvasinky ve vlasech

Sterilní hydrofilní obinadlo

Hydrofilní pletené sterilní obinadlo je vhodné především ke spolehlivé fixaci kryté rány. Díky široké škále dodávaných velikostí lze obinadlo použít na všechny části těla. Sterilní hydrofilní obinadlo je vyrobeno ze 100% viskózové střiže.

Zdroj: Obinadlo

Poradna

V naší poradně s názvem TMAVY PRUH POD NEHEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristina B..

Dobry den, mam uz nekolik let tmavy pruh pod nehtem. byla jsem u dvou koznich lekaru. Pry je to zrejme po uderu, o kterym ja tedy nemam ani potuchy.
Nevim na koho se obratit, aby se zjistilo z ceho ten pruh je.. Spatna funkce nejakych organu ? melanom ? dekuji
zasilam foto

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tmavé linky v nehtu mohou být příznakem široké škály zdravotních problémů, jako jsou plíseň nehtu, stárnutí, bakteriální infekce srdeční chlopně, výživové nedostatky, nádor nebo melanom.
- Nejčastější příčinou bývají nutriční deficity - nerovnováha ve výživě. Většinou se jedná o nedostatek biotinu, zinku, železa, a vápníku, což lze poznat z vyšetření krve. V takových případech je pak třeba další postup konzultovat s lékařem a brát multivitaminové přípravky nebo pít iontové nápoje.
- Další příčinou můžou být léky, které by mohly způsobit neustálé mikrokrvácení v koření nehtu, například antikoagulační léky jako je Warfarin. Pokud nějaké užíváte, poraďte se svým praktickým lékařem o jejich vedlejších účincích.
- Závažnou nemocí, která se projevuje mimo jiné i těmito tmavými linkami na nehtech, je infekční endokarditida. Vyšetření srdeční chlopně na přítomnost infekční flóry se provádí pomocí ultrazvuku (echokardiogra­fie). Je to bezbolestné a přesné. Žádanku dostanete od svého praktického lékaře.
- Melanom ve vašem případě bude méně pravděpodobný. Rizikem by bylo rychlé tmavnutí této linky. Ale vy ji máte takto už několik let. Doporučil bych sledování v Praze na Vinohradech u kožního lékaře pana Arenbergera, kde vám vyfotí současný stav, aby ho mohli porovnávat s vývojem v budoucnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tmavy pruh pod nehem

Philadelphus coronarius

Pustoryl věncový je opadavý keř dorůstající výšky 2 až 4 metry. Větve jsou vzpřímené, široce vystoupavé. Letorosty jsou žlutavě hnědé, lysé nebo roztroušeně chlupaté, starší větve jsou tmavě hnědé s papírovitě se odlupující borkou. Listy jsou vejčité až široce vejčité, 4 až 10 cm dlouhé, 2 až 4,5 cm široké, na bázi široce klínovité, na vrcholu dlouze zašpičatělé. Na okraji jsou zubaté se 6 až 11 zuby na každé straně, v dolní třetině čepele téměř celokrajné. Žilnatina je od báze trojžilná. Na líci jsou lysé, na rubu chlupaté pouze na hlavních žilkách a s chomáčky chlupů v paždí žilek.

Květy jsou nažloutle bílé, silně vonné, 2,5 až 3,5 cm široké, uspořádané po 5 až 9 v hroznech. Stopky květů jsou lysé nebo pýřité. Kalich je lysý. Korunní lístky jsou na vrcholu zaokrouhlené. Češule je lysá, pouze s nemnohými chlupy na bázi. Tyčinek je asi 25. Kvete v červnu až červenci. Tobolky jsou kuželovité, 6 až 8 mm dlouhé, s vytrvalým kalichem.

Zdroj: Pustoryl

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝPLACH POCHVY S TEA TREE OIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adam.

Zhruba před rokem se manželka doslechla o přípravku s Tea Tree olejem na výplach pochvy. Jelikož už zná účinky Tea Tree oleje velice dobře, vyzkoušela vaginální roztok Tea Tree oleje na léčbu své vygynální mykózy. Zjistila, že Tea Tree olej přírodní cestou velice účinně pomáhá při odstranění vaginální mykózy. Vaginální roztok s Tea Tree oil slouží rovněž k obnovení a udržení přirozené poševní mikroflóry a vlhkosti poševní sliznice. Je opravdu účinný, máme to vyzkoušeno, takže během několika aplikací dochází k úplnému odstranění nepříjemných příznaků.

Vaginální roztok se používá zředěný převařenou vodou, obvykle jedna lahvička vystačí na 10 použití. Do pochvy se Tea Tree olej zavádí pomocí speciálního vaginálního aplikátoru nebo postačí i kapátko s balónkem či injekční stříkačka. Roztok je nutné rovnoměrně rozprostřít po celém vnitřním povrchu pochvy. Vaginální roztok s Tea Tree Oil se doporučuje aplikovat obden, alespoň 3x dokud nezmizí příznaky vaginální mykózy.

Zároveň jde Tea Tree Oil doporučit k ošetření vnějších rodidel a k potření partnerova žaludu. K tomu slouží vaginální krém nebo mast s Tea Tree Oil, které je možno používat i preventivně před pohlavním stykem. Partner by měl potírat žalud slabou vrstvičkou krému každý den, alespoň po dobu jednoho týdne, i když nemá žádné vnější příznaky.

Co je to Tea Tree Oil?
Tea Tree oil ( Melaleuca Alternifolia) je nejsilnější přírodní antiseptikum (protimikrobiální látka) působící proti choroboplodným zárodkům jako jsou viry, bakterie, houby a plísně a zabraňuje vzniku a šíření infekcí na kůži a sliznicích těla. Jeho využítí je opravdu široké a hlavně účinné.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výplach pochvy s tea tree oil

Canespor má vysokou účinnost

Canespor má široké spektrum účinku, vhodné na léčbu kožních a nehtových mykóz vyvolaných dermatofyty, kvasinkami i bakteriemi. Dobře proniká i do hlubokých kožních a nehtových vrstev postižených infekcí a ničí původce nákazy.

Zdroj: Canespor 1x denně sada na nehty

Bez doplňků ani na krok

K celkovému dojmu jeden unikátní kousek nestačí. Celý outfit je potřeba doladit doplňky, nezapomeňte proto na šátky, kšiltovky, plátěné bílé tenisky. Výborně se k tomu hodí džínová sukně anebo široké kalhoty v bílé barvě.

Autor: JK, komerční informace

Foto: Roman Doleček

Zdroj: Námořnický styl vládne létem ...

Variace ph balanceru

Základní tonikum je možné ještě dále obohatit přidáním buď herbálních nálevů nebo chcete-li odvarů namísto čisté destilované vody, anebo esenciálního oleje, který se přidává pro jeho vůni či terapeutický účinek. V našich podmínkách je k dispozici mnoho čistých esenciálních olejů či směsí, stačí si vybrat ze široké škály.

Předkládáme vám nejznámější oleje nebo nálevy (odvary) podle jejich spektra použití:

Zdroj: Domácí pH Balancer

Jedle korejská popis

Jedle korejská je velice ceněná odrůda jedle, která je už jako mladá rostlina obdařená úžasnými, vzpřímeně rostoucími modravými šiškami. Jedle korejská vyžaduje polohu na plném slunci nebo polostín. Dorůstá do výšky 8 metrů. Koruna je široce kuželovitá, hustě větvená, ve stáří na vrcholu tupá. Borka je v mládí hladká, světle šedá s purpurovým nádechem, s výraznými pryskyřičnými puchýřky, později hluboce rozbrázděná, uvnitř červenohnědá. Letorosty jsou mělce rýhované, našedlé až žlutavé, později načervenalé, zprvu jemně chlupaté, později olysalé. Pupeny jsou kulaté, kryté hnědými šupinami, silně pryskyřičnaté. Jehličí je husté, na vrchu kryje větvičku, vespod je rozestálé. Jehlice jsou 10 až 20 mm dlouhé, 2–2,5 mm široké, směrem k vrcholu se rozšiřují, na konci vykrojené, vzácně zaoblené nebo špičaté. Na vrchní straně je jehličí lesklé, tmavě zelené s výraznou rýhou, vespod s velmi nápadnými křídově bílými pruhy, které mohou splývat v souvislou plochu. Samčí šištice vyrůstají na konci větviček, jsou tmavě nachové. Šišky jsou krátce stopkaté, válcovité, 4–7 cm dlouhé, 2,5–2,8 cm široké, před dozráním mají fialově purpurovou barvu. Semenné šupiny jsou 15–20 mm široké, ledvinovité, podpůrné šupiny jsou delší, vyčnívají ze šišky, jsou zpět ohnuté. Semena jsou včetně křídla 10–12 mm dlouhá, tmavě fialově purpurová. Strom roste v jižní části Korejského poloostrova ve výškách 1 000–1 850 m. n. m. Do Evropy byl poprvé dovezen v roce 1908, do ČR až v roce 1934, kde byl první známý exemplář v Průhonicích. Ve své domovině roste tento strom v horských oblastech s chladným vlhkým klimatem, na mělkých kamenitých půdách chudých na humus, na rulovém a žulovém podloží.

Jedle korejská foto

Zde si můžete prohlédnout fotografie jedle korejské.

Zdroj: Jedle

Hydrofilní obinadlo

Hydrofilní obinadlo je vyrobeno z kvalitní směsové střiže, která dodává obinadlu potřebnou jemnost, savost a prodyšnost. Hydrofilní obvaz je tkaný v různých šířích, což zaručuje pevný a netřepivý okraj. Nesterilní hydrofilní obinadla jsou balená v plastikovém obalu po 10 kusech. Hydrofilní pletené obinadlo je vhodné pro široké použití ve zdravotní péči především k fixačním účelům. Sterilní varianta je určena k fixacím ran tam, kde hrozí sekundární kontaminace rány přes sterilní krytí, nebo při přímé fixaci rány, kde je využito absorpčních vlastností obinadla.

Zde můžete vidět ceny hydrofilního obinadla.

Zdroj: Obinadlo

Sýrové tyčinky z domácí pekárny

Ingredience: 100 ml vody, 2 lžíce oleje, 1 lžička cukru, 1/2 lžičky soli, 30 g strouhaného sýra, 200 g hladké mouky, 20 g droždí, sezamové semínko.

Postup: Suroviny dáme do pekárny (nejprve tekuté, pak sypké) a necháme vypracovat těsto (bez kynutí). Těsto necháme 15 minut odpočinout, poté ho rozválíme do obdélníku a posypeme sezamem, který jemně zaválíme do těsta. Těsto nakrájíme nožem na cca 1 cm široké proužky. Každý proužek zakroutíme a položíme na plech. Všechny proužky pak necháme chvíli kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě dočervena.

Zdroj: Sýrové tyčinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP