Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RAKOVINA LEDVINY METASTÁZY NADLEDVINY PLÍCE JATRA ZAVODNĚNÍ

OBSAH

Kostní metastázy

Rakovinné onemocnění kostí se může rozšířit (metastazovat) do plic. Pakliže dojde k lokalizaci kostních metastáz, které nabývají vysokého procentuálního výskytu hlavně u prostaty, prstu a štítné žlázy, dochází ke snížení šancí na uzdravení a omezení délky života.

Zdroj: Rakovina kostí

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÁ LÉČBA A RAKOVINA PRSU - METASTÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka Kváčová.

Je možné protonovou léčbou léčit i metastázy po karcinomu prsu? Objevily se mi po asi tak 5 letech od léčby radioterapií.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Galentová.

Dobrý den,
měla jsem rakovinu levé ledviny .Na stanovení původu vyoperovaného nádoru jsem čekala
od 3.3.2015 do 12.05.2015. CT plic provedeno až po několika urgencích koncem listopadu 2015. Zjištěny metastázy,a následovala chemoterapie, v pěti dávkách . Metastázy se po té nerozšiřovaly ale nezmizely. Následovala silnější chemoterapie a to jsem měla dostat tři,
ale po druhé dávce mě začalo zlobit srdce-aritmie. To byl březen 2016. Od té doby mě nikdo onkologicky neléčí ,ani krev je nezajímá. Chodím pouze k internistce a praktické lékařce.
K Ústecké onkologii jsem zcela ztratila důvěru. Byla jsem pozvána na kontrolní CT koncem ledna 2017 a na konkrolu 20.03.2017. Krev nepotřebovali, jenom mi lékařka sdělila,že metastázy přibyly. Od několika lékařů na onkologii jsem slyšela o biologické léčbě ale zřejmě pro mě není možná. Já se cítím dobře,jím, spím ,zvládám domácí práce a tak jsem znechucena tím, že mám bez léčby čekat na smrt . Prosím tímto o pomoc.
Děkuji.
Galentová

Zdroj: diskuze Protonová léčba a rakovina prsu - metastázy

Stádia rakoviny jater

Stádium rakoviny popisuje, kolik rakoviny je v těle. Pomáhá určit, jak závažná je rakovina a jak ji nejlépe léčit. Lékaři také používají stádium rakoviny, když mluví o statistikách přežití.

Stupně rakoviny jater se pohybují od stadia I (1) do IV (4). Zpravidla platí, že čím nižší číslo, tím méně se rakovina rozšířila. Vyšší číslo, jako je stadium IV, znamená, že se rakovina rozšířila více. Ačkoli je zkušenost s rakovinou u každého člověka jedinečná, rakoviny s podobnými stádii mívají podobný výhled a často se léčí v podstatě stejným způsobem.

K popsání stádia rakoviny jater existuje takzvaný TNM systém, který je založen na 3 klíčových informacích:

  1. Rozsah (velikost) nádoru (T): Jak velká rakovina narostla? Je v játrech více než jeden nádor? Dosáhla rakovina blízkých struktur, jako jsou žíly v játrech?
  2. Šíření do blízkých lymfatických uzlin (N): Rozšířila se rakovina do blízkých lymfatických uzlin?
  3. Šíření metastázy do vzdálených míst (M): Rozšířila se rakovina do vzdálených lymfatických uzlin nebo vzdálených orgánů, jako jsou kosti nebo plíce?

Níže popsaný systém je nejnovějším systémem platným od ledna 2018.

Stádium 1A

Jde o jediný nádor o velikosti do 2 cm, který neprorostl do krevních cév (T1a) a nerozšířil se do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 1B

Jde o jediný nádor větší než 2 cm, který neprorostl do krevních cév (T1b). Rakovina se nerozšířila do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 2

Buď jde o jeden nádor větší než 2 cm, který prorostl do krevních cév, nebo více než jeden nádor, ale žádný větší než 5 cm (T2). Nádor se nerozšířil do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 3A

Více než jeden nádor s alespoň jedním nádorem větším než 5 cm v průměru (T3). Nádor se nerozšířil do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 3B

Alespoň jeden nádor (jakékoli velikosti), který vyrostl do hlavní větve velké jaterní žíly (T4). Nádor se nerozšířil do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 4A

Jeden nádor nebo více nádorů jakékoli velikosti (jakýkoli T), který se rozšířil do blízkých lymfatických uzlin (N1), ale ne do vzdálených míst (M0).

Stádium 4B

Jeden nádor nebo více nádorů jakékoli velikosti (jakékoli T). Nádor se mohl nebo nemusel rozšířit do blízkých lymfatických uzlin (jakékoli N). Rakovina se rozšířila do vzdálených orgánů, jako jsou kosti nebo plíce (M1).

Zdroj: Rakovina jater a nafouklé břicho

Poradna

V naší poradně s názvem METASTAZY V KOSTECH A RAKOVINA PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina Stavařova.

Dobrý den, mám dotaz chci se zeptat můj taťka ma metastázy v kostech a k tomu rakovinu na plicích .K tomu od plic mu to šlo až k pánvi a do nohy nemůže ani na to postavit mam o něho strach ze může můj taťka umřít...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cesty životem jsou komplikované. Někomu je dáno prožít dlouhý život a jinému zase přijde do cesty nemoc, která vše změní. Proti tomu je veškeré lidské snažení marné a každý musí nést svůj osud až do konce. Snažte se tatínkovi vytvořit laskavé prostředí, abyste s ním mohla prožít pěkné chvíle, na které pak budete moci vzpomínat, až si odejde odpočinout. Smiřte se s tím, že život je konečný a přijměte alespoň to, co vám jeho nemoc dovolí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Metastazy v kostech a rakovina plic

Rakovina jater metastázy

Metastázy rakoviny jater se nejčastěji šíří do plic, mozku nebo slinivky břišní. Ovšem mohou se vyskytnout také jinde. Tyto metastázy výrazně snižují šanci na přežití.

Zdroj: Rakovina jater

Diskuze

V diskuzi KOCKA-STRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobry den mam 10-i mesicni kocku ktere se z niceho nic behem odpoledne udelala na zadech lysina cca 2x1 cm (vypadalo to jako by ji nekdo v tom miste oholil ziletkou). Pak ji to zacalo mokvat a udelal se strup. Obvazali jsme ji to aby si to nemohla skrabat. Co to muze byt? Kocka se mnou chodi na zahradu ale je na voditku a do styku s jinymi zviraty neprijde. Dekuji za vasi odpoved. Hana
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

Dobry den ,
s nasi kockou, ktere je 16 let, jsem byla dnes u veterinare, udelal rozbor krve a abdominalni echografii. Vysledek - rakovina leve casti jater , scasi i sleziny ,tez metastazy nebo spise strukovatele jatra, prakticky nelecitelne , pokrocile a predepsal si protizapalovy lek a neco pro jatra a ledviny.

Kocka uz delsi dobu stradala na vaze- my to pripisovali veku, / ze 4 kg se asi behem roku dostala na 2,75 kg/ , v posledni dobe casteji vracela a nekdy mela potize s mocenim. Nutkalo ji , ale vysledek byl “ neco malo, hustsi a naruzovaly” . Stavalo se to nekdy, obcas.
Nechce se mi verit, zeby nebylo jine sanci. Jeden lekar rika, dejte ji k jidlu TO co jste ji davali doposud, treba i syrove maso, kdyz to miluje, stejne toho nema moc. Jiny lekar pry, abychom ji davali jenom spec. stravu pro jatra….
Tak ja nevim, co mam delat ?
a hlavne co mam delat aby kocka netrpela.
Na otazku odkud vim, jestli ma bolesti nebo ne, nestli ji je spatne nebo ne - odpoved znela, "tenkrat, az uz nebude nic jist. " A to mam do tehdy cekat, nebo jak ?! Prosim o odbornou pomoc.
Pripajim foto z abdominalni echografii.
Dekuji za kazdou vasi pripadnou odpoved nebo radu.

Zdroj: diskuze Kocka-strup

Projevy

Samotná přítomnost tekutiny okolo plíce se nemusí projevovat nijak a může být náhodným nálezem. Jinak se projevuje celkem logicky: plíce je tekutinou stlačována a při nádechu se nemůže plicní tkáň rozepínat. Člověk začne trpět dušností a může být drážděn ke kašli. Další příznaky se mohou vyskytovat dle konkrétní příčiny.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Diskuze

V diskuzi ADENOM NADLEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Mituchovičová.

Dobry vecer.mam adenom nadledviny a pribrala jsem 13kilo.jsem asi zavodnena.ma nekdo podobnou zkusenost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Dobrý večer, u mě existuje podezření na adenom nadledvinky a též jsem za poslední tři roky ztloustla o 14 kg. Teď díky low carb stravě hubnu, zatím tedy jen 6 kg, protože tuto stravu zatím jim krátce, jen 6 týdnů, ale věřím, že další kila dám také dolů. Ale zatím neproběhla další vyšetření, takže tohle ještě dořešíme. Vás se chci zeptat, jak to u vás s adenomem pokračuje dál? Musela jste na operaci, nebo vás léčí jinak? Děkuji a zdravím.

Zdroj: diskuze Adenom nadledviny

Projevy

Plicní rakovina je velmi zákeřná nemoc, neboť její příznaky se objevují jen velmi pomalu a nenápadně. Počátky nemoci, kdy je ještě dobře léčitelná, se většinou odhalí nejčastěji náhodně rentgenem. Počáteční příznaky jsou velmi nespecifické a mohou značit mnoho jiných nemocí. Může se objevit teplota, chrapot, ztráta chuti k jídlu, úbytek tělesné hmotnosti, obtíže při polykání nebo chronická únava. Varovným signálem by měl být neustávající kašel, spojený mnohdy s vykašláváním krve, a bolest v okolí hrudníku. Bolest na hrudi bývá tupá, často se objevuje pod lopatkou na postižené straně. Pokud je bolest ostrá, značí prorůstání rakoviny do hrudní stěny.

Nejvážnější komplikací jsou metastáze, které se mohou objevit ve všech orgánech. Metastáze jsou nádorové buňky, které se od nádoru oddělily a cévami nebo volným prostorem se dostaly do dalších částí těla, kde se nadále množí. Často postihují kosti, lymfatické uzliny, mozek, plíce, játra a nadledviny.

Zdroj: Rakovina plic a metastáze do kosti

Zavodnění svalů

Trénink způsobuje zavodnění svalů. Nevhodné aktivity při zavodnění svalů jsou veškeré tvrdé a silové sporty, posilování, jako je posilovna, běhání, vacupressy, jízda na kole, jízda na rotopedu, zumba, aerobik. Při užívání sportovní výživy, která obsahuje samotný kreatin monohydrátu, se může vyskytnout zavodnění a následné zatuhnutí svalů.

Zdroj: Zavodnění organismu

Diskuze

V diskuzi KRÁLÍK DOMÁCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín P..

Králík se chová normálně.Po zabití játra i plíce normální bez defektu,
ale vnitřní tuk(sádlo)je nažloutlé.Některý to má čistě bílé,některý
nažloutlé.Nevím proč? Je to nějaká nemoc?

Děkuji za radu.Tonda P.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Králík domácí

Jak se pozná zavodnění plic

V lékařské terminologii se tento stav označuje jako fluidothorax. Není to nemoc sama o sobě, ale pouze příznak mnoha onemocnění. V hrudníku se uprostřed za hrudní kostí nachází srdce, za ním probíhá průdušnice, jícen a aorta. Na obou stranách hrudníku se nachází plíce. Každá z obou plic je uložena v takzvané pleurální dutině, kterou prakticky vyplňuje. Vnitřek pleurální dutiny vystýlá tenká blána, která se nazývá pleura. V pleurální dutině zůstává okolo plic jen málo volného prostoru. V tomto prostoru se udržuje podtlak umožňující snadnější rozepínání plic při nádechu. Pokud se ovšem v tomto prostoru kolem plíce objeví tekutina, hovoří se o „vodě na plicích“ neboli o fluidothoraxu.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA BULOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Vospálková.

Dobrý den, můj tatínek (62) prodělal karcinom tlustého střeva,byl operován a léčen chemoterapiemi. Na posledním vyšetření CT se ukázaly drobné metastázy v měkkých tkáních dutiny břišní,jinde ne. Chemoterapii pan doktor ukončil s tím, že již tělo na léčbu nereaguje a nasadil tatínkovi pilulky. Byla by pro něj vhodná protonová léčba? Velmi děkuji za případnou odpověď. Zdenka Vospálková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Sůvová.

Dobrý den, můj syn (31) prodělal karcinom tlustého střeva,byl operován a léčen následně chemoterapiemi. Na vyšetření CT se ukázaly drobné metastázy v plicích, které mu odstranili operativně a nasadili další chemoterapií. Na poslední kontrole CT - se však ukázaly nové metastázy v plicích, lečba byla ukončena s tím, že bude zahájena biologická léčba. Prosím , byla by pro něj vhodná protonová léčba ? Syn je navíc v psychicky velmi špatném stavu, velmi silný ekzematik, reakce kůže jsou velmi silné, v průběhu lečby mu zaváděli stent - ledviny ... to vše bohužel léčbu velmi komplikuje. Hledám nějaké možnosti psychoterapie , aby měl sílu se s nemocí prát. Prosím o pomoc. Máma

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Co způsobuje zavodnění organismu

Mezi příčiny, proč se zadržuje voda v organismu, patří mimo jiné přehnané solení, nadměrná konzumace cukru, antikoncepce, překyselení organismu nebo nemoci. Někdy může zavodnění těla nastat před menstruací, přičemž po ní ustoupí.

Zdroj: Příčiny zavodnění těla

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Je mi 60 let. Co mi hrozí za nemoce z dlouhodobého užívání Warfarinu? Co krev,co ledviny,slinivka, játra ??? Nepoškozují se užíváním tohoto léku na ředění krve ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Dlouhodobé užívání Warfarinu má bohužel své nežádoucí účinky, jako je kornatění cév a riziko mozkové mrtvice.
Mozková mrtvice z Warfarinu, odborně řečeno warfarinem indukovaná nitrolební krvácení, jsou častou příčinou invalidity pacientů s dlouholetou léčbou Warfarinem.
Kornatění cév, nejčastěji dochází ke zvápenatění aortální chlopně přes kterou vede všechna okysličená krev do těla. Zde preventivně pomáhá užívání vitamínu K2, který omezuje ukládání vápníku v cévách a přesměrovává ho do kostí. Pozor na záměnu s vitamínem K, který je u Warfarinu nežádoucí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhodobé užívání Warfarinu

Diagnostika

Na přítomnost tekutiny okolo plíce se dá usuzovat z fyzikálního vyšetření – poklep nad tekutinou bývá ztemnělý a dýchání při poslechu fonendoskopem je oslabené. Diagnózu potvrdí rentgen plic, kde je viditelná hladina tekutiny. Nejpřesnějším dostupným vyšetřením je však ultrazvuk hrudníku, který relativně přesně určí množství tekutiny a radiolog navíc může označit vhodná místa k jeho vypuštění.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY ZAVODNĚNÍ TĚLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Naprosto s článkem souhlasím, strašně dlouho jsem bojovala s váhou až jsem zjistila, že mám v sobě spoustu vody. Po odvodnění organismu a vysazení HA šli konečně kila dolů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada.

Dobrý den., v rodině se nám vyskytl případ vysokého množství vody v těle, spojený s celkovým kolapsem organismu vinou špatně funkce ledvin. Na internetu jsme se dozvěděli o jakémsi ukládání krystalů soli v ledvinách.
Také mi byl nabídnut přípravek H2Oout (forte) a nevím zda je to správná volba. Jedná se o kapsle.
Měli by mít i podstatný vliv na úpravu pH krve.
Také nevím zda je možno tento přípravek hradit z Veřejneho ZP.
Mám o rodinnem prislusnikovi jen kusé informace a chtěli by jsme se také dozvědět zda je mozne nějakým způsobem zanesene ledviny vyčistit. Např ultrazvukem. Nebo něčím podobným.
Ještě mám jeden malý dotaz:
Je mozné aby vysoká hladina co2 v krvi také zpusobovala zavodnění. Nebo blokovala tvorbu červených krvinek?? Díky za odpověď.

Zdroj: diskuze Příčiny zavodnění těla

Rozdíl mezi rakovinou plic a páteře

Mnoho příznaků rakoviny plic se schovává za kašlem nebo zánětem průdušek. V mnoha případech je možné cítit bolest na hrudi, která vystřeluje do ramen a paže.

Rakovina páteře se projevuje jako bolest v zádech, která může vystřelovat do dolních končetin, ztráta citlivosti v oblasti dolních končetin a podbřišku, oslabení dolních končetin nebo nemožnost jimi pohybovat, mimovolný únik moči či stolice nebo problémy s močením.

Varovné příznaky při podezření na tumor páteře:

  • věk nad 55 let či věk pod 20 let;
  • nádorové onemocnění v anamnéze (prostata, prs, plíce, ledviny, štítnice, tlusté střevo);
  • nevysvětlitelný úbytek hmotnosti (10 kg za 1 až 2 roky);
  • nezlepšení bolesti po terapii;
  • přetrvávání bolesti po dobu 4–6 týdnů;
  • klidové a noční bolesti.

Zdroj: Rakovina páteře

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK NA ŘEDĚNÍ KRVE ELIQUIS 2,2MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Kojan.

Je mi 72 roků a beru po prodělaných emboliích denně 2x ELIQUIS2,5mg.
Tento lék mi byl dán v nemocnici protože Valfarin jsem nesnášel pro kožní problémy a trávicí problémy. Lék je poměrně drahý a při mém nízkém důchodu je to vždy velké vydání z rozpočtu. Je možná úhrada ze zdravotního pojištění? Je to lék který neškodí organizmu /ledviny a játra/? Děkuji za odpověď. Kojan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Eliquis 2,5 mg je hrazen ze zdravotního pojištění jen u pacientů po operaci kyčelního nebo kolenního kloubu. Všichni ostatní musí zaplatit jeho plnou cenu.
Existuje ale silnější varianta 60 tablet Eliquis 5mg, a ta je hrazena ze zdravotního pojištění i pro pacienty jako jste vy. Konkrétní podmínky úhrady zní: Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog a hematolog v prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě při kontraindikaci warfarinu, tj.: - nemožnost pravidelných kontrol INR, - nežádoucí účinky při léčbě warfarinem.

Můžete se zkusit dohodnout se svým lékařem, aby vám předepsal tento lék s tím, že si tablety budete půlit, abyste dostal dávku 2,5 mg. Pak budete doplácet jen přibližně 200 Kč za 120 dávek Eliquis 2,5 mg.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Xarelto cena

Zavodnění při menstruaci

Častou příčinou, proč se zdražuje voda v organismu, je přehnané solení, cukr, antikoncepce, překyselení organismu nebo nemoci. Někdy může být tělo zavodněno i před menstruací, po ní však problém ustoupí.

Zdroj: Zavodnění organismu

Prognóza u rakoviny kostí

Abyste předešli řešení problémů, jako je rakovina kostí a délka života, navštěvujte pravidelně svého lékaře. Tím spíše, pokud na sobě pocítíte jakékoliv atypické příznaky onemocnění. Rakovina zachycená v prvopočátku může být zažehnána prostřednictvím novodobých lékařských metod. Komplikací terapie zhoubného nádoru může být ztráta končetiny, která však v současné době může být velmi dobře řešitelná použitím protetické náhrady, se kterou pacient může nadále prožívat plnohodnotný život. Nejhorší možnou komplikací rakoviny kostí je vznik druhotného nádoru (metastázy) v jiném orgánu těla, nebo návrat původního nádoru.

Zdroj: Rakovina kostí

Jak poznat zavodnění břicha

Projevy zavodnění jsou na těle patrné nejvíce ráno. A to jak v oblasti břicha, obličeje, tak třeba i prstů. Ne vždy je ale na vině jen a pouze nezdravý životní styl, tímto způsobem totiž na sebe může upozornit celá řada nemocí souvisejících se srdcem a ledvinami. Zavodnění podporují rovněž některá užívaná léčiva.

Zavodnění břicha je i projevem nemoci. Voda v břiše se odborně označuje jako ascites (ascítes). Prakticky vždy znamená přítomnost vážného onemocnění, a vznikne-li u dosud zdánlivě zdravého člověka, je to vždy velmi varovné znamení, které je nutno dovyšetřit.

Zdroj: Příčiny zavodnění těla

Prognóza rakoviny ledvin

Onemocnění se nesmí podceňovat. Léčebné výsledky u rakoviny ledviny je možné zlepšit důsledným uplatňováním pravidel časné diagnostiky u rizikových nemocných a následně adekvátně vedenou komplexní terapií s použitím nových efektivních technologií a léčebných preparátů.

Zdroj: Rakovina močového ústrojí

Léky na odvodnění

Neordinujte si sami žádné léky ve formě běžně dostupných odvodňovacích tablet. Mění hladinu soli, a proto mohou narušit celou „vodní rovnováhu“ ve vašem těle. Bez konzultace s lékařem nebo alespoň lékárníkem nic neužívejte. Teprve na základě výsledků vyšetření vám lékař navrhne plán léčby nebo vás doporučí ke specialistovi – internistovi, kardiologovi nebo nefrologovi.

Na odvodnění se používají diuretika. Diuretika jsou léky působící přímo na ledviny. Zvyšují diurézu, mají vliv na transport Na+, inhibují zpětné vstřebávání NaCl a vody z tubulu. Mechanismus účinku diuretik souvisí s membránovým transportem. Diuretika mohou tento transport ovlivňovat v různých částech nefronu. Také mohou inhibovat některé transportéry i mimo ledviny. Nejvýraznější je jejich účinek v ledvinách díky nejvyšší koncentraci těchto transportérů.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Příčiny hromadění vody v těle

Zavodnění je stav, kdy se v tkáních, dutinách nebo v oběhovém systému nahromadí voda. Je to poměrně běžná situace například během těhotenství, kdy dochází k otokům dolních končetin, kotníků a také rukou. Zadržování vody ale zažívají častěji i málo aktivní lidé, lidé se sedavým způsobem života nebo lidé, kteří se dlouhodobě nestravují zdravě a vyváženě.

Retence (zadržování) vody obvykle není nebezpečný stav, ale z dlouhodobého hlediska se může podílet na selhání srdce nebo onemocnění ledvin. Ve většině případů se ale zavodnění dá pohodlně omezit, čímž se otok zmenší.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP