Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SNÍŽENÁ KONTRASTNÍ CITLIVOST

OBSAH

Snížená kontrastní citlivost

Konzumace velkého množství alkoholu má za následek změnu kontrastní citlivosti čili problém s rozlišením odstínů (nejčastěji odstíny šedé). Snížená kontrastní citlivost je pak příčinou mnohem nebezpečnější jízdy v dešti nebo mlze.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽENÁ CITLIVOST PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Hezký den.
Tři dny mám sníženou citlivost v prstech levé ruky (jsem levák). Cítím mravenčení v malíčku a prsteníčku. Může jít také o syndrom karpálního tunelu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spíše bych zde viděl ortopedickou příčinu a to na celé cestě nervů těchto dvou prstů. Nejčastěji bývá ložisko problému blízko páteře (krční, hrudní), lopatky a nebo ramene. Uvolnění těchto míst cílenou reflexní masáží uleví i od pocitu necitlivosti malíčku a prsteníčku. Vyhledejte ortopeda a poraďte se s ním co dál dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížená citlivost prstů

Kontrastně indukovaná nefropatie

Kontrastní látkou indukovaná nefropatie (CMIN) je iatrogenní postižení vznikající na podkladě působení kontrastní látkou.

Průběh onemocnění bývá ve většině případů asymptomatický a reverzibilní, často pod obrazem neoligoanurického selhání. Vzhledem ke svému asymptomatickému průběhu bývá nerozpoznáno. Onemocnění je v dnešní době třetí nejčastější příčinou akutního selhání ledvin u hospitalizovaných pacientů a představuje 10 % všech příčin selhání ledvin vzniklých během hospitalizace.

Po podání kontrastní látky dochází nejprve ke krátkodobé (minuty trvající) vazodilataci následované protrahovanou vazokonstrikcí na úrovni splanchnického řečiště, což vede ke snížení krevního průtoku a dodávky kyslíku tubulárním buňkám. Vazokonstrikce způsobí i snížení perfuze glomerulů s následným poklesem glomerulární filtrace (GFR). Osmoticky aktivní kontrastní látky rovněž působí jako osmotické diuretikum a vede ke zvýšení diurézy, poklesu intravaskulárního objemu a tím k aktivaci systému renin-angiotenzin-aldosteron (RAAS).

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Citlivost prsou

Spousta žen zažívá citlivost prsů před zahájením premenstruačního období, ať už je těhotná nebo ne. Zvýšená citlivost prsů je však také velmi častým příznakem těhotenství. Během velmi raných fází těhotenství se vám mohou jevit prsa plnější a mírně těžší.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ PRSTŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Zedlová.

Dobrý den,
může mě někdo poradit jak vyléčit brnění a sníženou citlivost na prstech rukou a nohou po chemoterapii?
Nechci hned brát zase léky. Chtěla bych poradit nějakou mast, pokud má někdo s nějakou mastí dobrou zkušenost, prosím o radu.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brnění a snížená citlivost končetin souvisí s nervy, které vedou z páteře - míchy. Tyto nervy je třeba uvolnit vhodnými masážemi a speciálními tlaky po celé jejich dráze. S tímto nejlépe pomůže fyzioterapeut, který se zabývá dornovou metodou. Dornova metoda už mnohokrát v podobných případech pomohla. Fyzioterapie je lékem podobně jako masti nebo prášky. Zkuste to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brnění prstů po chemoterapii

Následky po narkóze

Škodlivost narkozy je díky vědeckému pokroku snížena na minimum. Tudíž jsou vedlejší účinky a problémy po narkóze i u starších lidí minimální. Mezi relativně časté, ale ne závažné nežádoucí účinky anestezie patří u starších lidí nevolnost, únava, pocit škrábání v krku, bolesti hlavy či svalů. Starší pacienti se také často mylně domnívají, že brnění, snížená citlivost v končetinách či omezení pohybu jsou následkem celkové anestezie, ty však bývají mnohem častěji důsledkem polohy při operaci.

Zdroj: Narkóza u starých lidí

Diskuze

V diskuzi PREDNISON PRO PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Dudyova.

Už jsem o tom přemýšlela,ale pořád doufám,že se z toho dostane a bude zase běhat.Vet říkal,že to chce aspoň týden a uvidíme zlepšení,tak uvidíme...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana oplištilova.

Měla jste navštívit veterinarní kliniku,kde mají možnost udělat CT nebo MRI .Jestli nemá citlivost zaních noh ,musí se do 48 h operovat,.

Zdroj: diskuze Prednison pro psa při ochrnuti

Citlivost penisu

Citlivost penisu klesá přirozeně od 25 let a nejvýraznější úpadek (necitlivost penisu) zaznamenávají muži po 65. roce života. Hlavně obřezaní muži pak mohou mít vážné problémy. Žalud si často masírují velmi silně při masturbaci bez zvlhčení. A to citlivost sliznic postupně snižuje.

Na trhu jsou dnes dostupná i maziva, která citlivost penisu zvyšují. Při nich není nutné na žalud tak silně tlačit. Nejlepší zkušenosti mají muži s bio kokosovým olejem, který navíc dokonale vyživuje pokožku.

Zdroj: Vše o penisu

Diskuze

V diskuzi INFORMACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fany.

Ještě jednu srdečně zdravim.Měl jsem zavedenou cévku po odstranění mě pálí žalud.Co je dobré užívat nebo zda je dobré použit heřmánkovou kouep.Při močení necítím pal jen citlivost žaludu.Děkují za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze INFORMACE

Nejběžnější alergie vyvolávané u dětí

  • Z potravin nejčastěji způsobuje alergii kravské mléko, ryby, ořechy a vaječný bílek.
  • Z hmyzu způsobuje nejčastěji alergii včela a vosa.
  • Léky, které způsobují alergii, jsou penicilin, kontrastní látky, alergenové výtažky.

Zdroj: Alergické reakce u dětí

Diskuze

V diskuzi DRUHY VYRÁŽEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tamara Vodnanska.

Dobry den. Opakovaně se mi na nohou objevi silně svědivá kruhova vyrazka-jakoby hrosí kůže. V miste vyrazky je snizena citlivost. Co to muze byt? Prikladam foto. Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Druhy vyrážek

Citlivé bradavky

Citlivosti bradavek si můžete všimnout již jeden až dva týdny po početí. Je to důsledek zvýšeného průtoku krve do prsou a zvýšení jejich velikosti. Mnoho žen si v tomto období stěžuje na bolest bradavek, mravenčení a zvýšenou citlivost.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem CITLIVOST ZUBU NA STUDENE A TEPLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LEITNER JAN.

Dobrej den prosim o radu jsem lesni delnik a pri dychani studeneho vzduchu a piti studeho i tepleho napoje mam bolest jednoho zubu prosim jak doma vylecit zacal sjem brat ibalgin 600 za jak dlouho bolest ustopi dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest zubu sama od sebe neustoupí. Léky, které užíváte bolest zmírní, ale zub neuzdraví. Zub může vyléčit jedině stomatolog pečlivým vyšetřením a odborným zásahem. Neodkládejte návštěvu zubaře, protože hrozí zhoršení stavu, zánět nervu a ukrutné bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Citlivost zubu na studene a teple

Elmex Sensitive Plus s aminfluoridem

Chlorid draselný v ústní vodě Elmex Sensitive snižuje při každodenním dlouhodobém používání citlivost zubů s odhalenými zubními krčky.

Zde můžete vidět cenu ústní vody Elmex Sensitive Plus s aminfluoridem.

Zdroj: Nejlepší ústní vody

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Pastrňáková .

Trpne mi jazyk a špička mi začala padat pod spodní zuby
Uprostřed podél celého jazyka popraskaný a po celém povlak
Co to znači?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jistou o tom co Vám přesně je, můžete získat jen při prohlédnutí lékařem na ORL. Jestli chcete experimentovat sama, tak doporučuji zařadit do své ústní hygieny čistění povrchu jazyka zubním kartáčkem. S brněním jazyka Vám může pomoci fyzioterapeut, který na několika setkání uvolní krční obratle a postupně tím obnoví citlivost jazyka. Vyzkoušejte, uvidíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Sensodyne Mouthwash for sensitive teeth

Chlorid draselný v ústní vodě Sensodyne snižuje při každodenním dlouhodobém používání citlivost zubů s odhalenými zubními krčky.

Zde můžete vidět cenu ústní vody Sensodyne Mouthwash for sensitive teeth.

Zdroj: Nejlepší ústní vody

Poradna

V naší poradně s názvem OPALOVÁNÍ A BÍLÉ MAPY NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pája.

Dobrý den,
na zádech se mi zač.července objevily bílé fleky, které vypadají jako velká mapa. Vypadají jako pigmentové fleky, ale jsou bílé... při pobytu na koupališti a po koupání doma v bazénu mi záda svědí a musím se až chvílema drbat, netuším co to je a jsem z toho nervozni. Nevypadá to moc hezky. Rozšiřuje se to docela rychle. Nejhorší to je když vylezu z bazénu a ležím zády na ručníku, začne to červenat a mapička se podráždí a na dotek je hrubá a lehounce vystouplá. I za horkého dne, kdy se potím záda zrůžoví. Marně scháním dobrého dermatologa, ale bohužel jsem žádného v okolí neobjevila.
Ještě dodám že bilá mapa se nikdy neopálí, spíš zrůžový a pak se po namazání zklid.mléka zklidní.
Děkuji za vaši radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto na dálku bych to tipnul na pityriázu (pityriasis versicolor). Pityriáza je specifický typ onemocnění kůže, které způsobuje kvasinka rodu pityrosporum. Pityriáza se projevuje právě tvorbou mapek s kontrastní změnou odstínu kůže do světla, proto má i ten dodatek v latinském názvu (versicolor - změna barvy). Nejlepší lék na pytiriázu je krém Pevaryl, který pityriázu vyléčí do dvou týdnů. Krém Pevaryl je jen na lékařský předpis, ostatně jako všechny účinné léky na kvasinková onemocnění kůže. Z volně prodejných léků by pak mohl pomoci Clotrimazol gel nebo sprej popřípadě i krém. Pokud se toho chcete opravdu rychle zbavit, tak se nevyhnete návštěvě kožního, který podle vizuálního vyšetření zvolí nejlepší léčbu.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Opalování a bílé mapy na zádech

Gum Sensi Vital

Dusičnan draselný ve vodě Gum Sensi Vital snižuje při každodenním dlouhodobém používání citlivost zubů s odhalenými zubními krčky. Ústní voda Gum Sensi Vital obsahuje látky, jejichž účinek na prevenci plaku a zánětu dásní nebyl dostatečně vědecky prokázán.

Zde můžete vidět cenu ústní vody Gum Sensi Vital.

Zdroj: Nejlepší ústní vody

Co způsobuje citlivé zuby?

Ke zvýšené citlivosti zubů dochází, když ustupují dásně, ochranná „deka“ kryjící kořeny, a obnaží se základní vrstva zubů (dentin). Kořeny obsahují tisíce drobných kanálků, které vedou k zubnímu nervovému centru (dužině). Zubové trubičky (kanálky) umožňují podnětům (teplo, chlad, sladké, kyselé) dosáhnout k zubnímu nervu, což pak vyvolá bolest zubů. Existuje mnoho faktorů, které mohou být příčinou citlivosti zubů.

  • Čištění zubů tvrdým kartáčkem způsobuje poškození skloviny a recesi dásní.
  • Zubní kaz v blízkosti dásně.
  • Recese dásní – odklon dásně od zubu v důsledku onemocnění paradontitidou, dochází k obnažení kořene.
  • Onemocnění dásní (gingivitis) – zanícení a bolest dásní způsobující citlivost ze ztráty podpůrných vazů, které následně odhalují povrch kořene vedoucího přímo do nervu zubu.
  • Popraskané zuby, polámané nebo zlomené zuby mohou vyplnit bakterie ze zubního plaku a způsobit tak zánět.
  • Skřípání zubů, broušení nebo svírání zubů poškozuje sklovinu.
  • Produkty na bělení zubů.
  • Souvislost s věkem – citlivost zubů je nejvyšší mezi 25 až 30 lety.
  • Přítomnost zubního plaku na povrchu kořene.
  • Používání ústní vody – některé ústní vody obsahují kyseliny, které zhoršují citlivost zubů, pokud zasáhnou dentin (střední vrstva zubu). Pokud trpíte dentinovou citlivostí, informujte se u svého zubního lékaře o používání neutrálních fluoridových roztoků.
  • Kyselé potraviny – pravidelná konzumace potravin s vysokým obsahem kyseliny, jako jsou citrusové plody, rajčata, okurky a čaje, způsobuje citlivost zubů.
  • Rutinní stomatologické výkony – citlivost zubů může vzniknout čištěním zubů, kořenovou impregnací, umístěním korunky v restaurovaném zubu. Citlivost zubů mohou způsobit uvedené stomatologické výkony, ale jedná se o dočasný jev, který obvykle vymizí po čtyřech až šesti týdnech.

Zdroj: Citlivost zubů

Co způsobuje loupání kůže a červené fleky

Citlivá pokožka je celoživotní záležitostí, ale náhlé podráždění se může objevit kdykoli. Citlivost pleti ovlivňují externí vlivy (životní prostředí a jiné), kosmetické prostředky, výživa, stres a dědičnost. Negativní změny na pokožce však mohou vyvolat i některé potraviny, léky či oblečení syntetického původu. Podráždění pokožky se může vyskytnout téměř kdekoli na těle.

Zdroj: Svědivé červené loupající se fleky na obličeji

Kde se provádí

Operaci zprostředkovává například firma Asklepion – Klinika a institut estetické medicíny Praha (majitel MUDr. Roman Šmucler), Londýnská 39, Praha 2. Samotná operace je ovšem vykonávána ve Fakultní nemocnici Na Bulovce, na radiologickém oddělení, operaci vykonává primář Kašpar. Po operaci je pacient převezen (nesmí chodit) na místní neurologické oddělení, kde stráví jeden den. Tato operace však není vhodná pro každého.

Samotný výkon trvá dle rozsahu necelou hodinu, z toho zavedení jehly (pod lokální anestezií Mesocainem) k ploténce trvá cca půl hodiny a je dost bolestivé. Při barvení ploténky kontrastní látkou cítíte velký tlak do kostrče, bolest ale ne. Nahřátí ploténky laserem nebolí vůbec. Po zákroku je několik hodin nezvykle horké břicho (což je normální) a několik hodin si nemůžete dojít ani na záchod, je to zakázáno. Cílené zlepšení se dostaví zhruba do dvou měsíců a je nutné pravidelné každodenní cvičení a rehabilitace.

Zdroj: Laserová nukleotomie ploténky

Kneippova terapie

Kneippova terapie je užitečná pro tělo, pomáhá chránit před nemocemi a neduhy všech druhů, působí pozitivně na nohy a celé tělo, zpevňuje a zvyšuje imunitu, chůze ve vodě může evokovat stejně příjemný pocit jako chůze v mokré trávě či na mokrých kamenech. Šlapání vody podporuje krevní oběh a podporuje tepenný oběh. Spolu s pohybem svalů také podporuje žilní krevní oběh a pomáhá předcházet křečovým žilám. Provádění ve večerních hodinách je vhodné na podporu lepšího spánku. Při pohybu v Kneippově lázni je nutno dbát na zvýšenou možnost nebezpečí uklouznutí. Doporučuje se zvolna v bazénku přešlapovat z nohy na nohu. Cca po 1 minutě (individuální záležitost) se překročí do sousedního bazénku a opět se doporučuje zmíněný volný pohyb po uvedenou dobu. Teprve překračováním do sousedního bazénku dochází k žádoucí kontrastní lázni, kterou popsal Sebastian Kneipp. Kontrastní lázní se rozumí střídání studené a teplé vody. Není striktně předepsáno pořadí, ve kterém má uživatel do Kneippovy lázně vstupovat (teplá/studená).

Jedním z nejlepších příkladů blahodárného účinku Kneippovy vodoléčby je teplý střik páteře, který se v mnoha rakouských Kneippových léčebných zařízeních aplikuje u pacientů, kteří mají problémy se zády a trpí psychickou zátěží. Klient přitom sedí svlečený na stoličce a je lehce předkloněný dopředu. Je samozřejmostí, že musí být dostatečně prohřátý a také samotná místnost by měla být příjemně temperovaná. Lázeňský mistr stříká na pacientova záda teplou vodu a nechává ji stékat od krční páteře po celé délce páteře dolů, takže se mu celá záda pokryjí nakrátko stejnoměrným „zábalem" z teplé vody. Tato terapie trvá dvě minuty a má uvolňující účinek. Po jejím ukončení by měl pacient bezpodmínečně dodržet klid na lůžku v délce půlhodiny.

Zdroj: Vodoléčba

Co udělat pro snížení citlivosti zubů?

Zde je několik kroků, které můžete podniknout, abyste zabránili citlivosti zubů:

  • Udržujte dobrou ústní hygienu. Dodržujte správné čištění zubů kartáčkem a dentální nití, důkladně čistěte všechny části zubů a úst.
  • Používejte na zuby měkký kartáček, který nezpůsobuje oděry na povrchu zubů a nedráždí dásně. Čištění by mělo být kolem dásně prováděno opatrně.
  • Používejte znecitlivující zubní pastu. Existuje několik druhů zubních past pro citlivé zuby. Při pravidelném používání byste měli zaznamenat pokles citlivosti. Možná budete muset vyzkoušet několik různých značek past, abyste našli tu správnou, která je pro vás ideální. Před spaním naneste tenkou vrstvu zubní pasty na exponované zubní kořeny. Nepoužívejte zubní pasty, které jsou určeny k léčbě zubního kamene, ale spíše užívejte zubní pastu s obsahem fluoridu.
  • Kontrolujte jídlo, které konzumujete. Častá konzumace kyselých potravin rozpouští zubní sklovinu a vede ke zvýšené expozici dentinu. Také zhoršuje citlivost zubů a způsobuje bolestivou reakci.
  • Používejte stomatologické výrobky s obsahem fluoridu. Denní užívání výrobků s fluoridem snižuje citlivost zubů. Zeptejte se svého zubního lékaře na dostupné produkty pro domácí použití.
  • Vyhněte se broušení zubů.
  • Choďte na pravidelné kontroly ke svému zubaři. Profesionální čištění zubů, ústní hygiena a ošetření pomocí přípravků s obsahem fluoridu je dobré podstoupit každých šest měsíců, nebo i dříve, pokud to vyžaduje stav vašich zubů a dásní.

Pokud máte stále potíže s citlivými zuby, poraďte se se svým zubním lékařem, ten může provést některé stomatologické výkony, které snižují citlivost zubů:

  • Nalepit bílou výplň na exponovaný kořenový povrch.
  • Aplikovat na exponovaný povrch kořene fluoridový lak.
  • Nanést na exponovaný kořenový povrch dentinovou nátěrovou hmotu.

Zdroj: Citlivost zubů

Jak zvýšit citlivost penisu

  • Použití lubrikantu, například kokosového oleje;
  • Změna sexuálních pozic;
  • Pokud sedíte, seďte zdravě. Kdykoli se posadíte, aniž by váš zadek plně podpíral vaši váhu, nebo kdykoli je na perineum výrazný tlak, riskujete stlačení pudendálního nervu, který přenáší vjemy z vašich genitálií do mozku.
  • Odpočinek od cyklistiky;
  • Při masturbaci použijte volný úchop;
  • Změna léků. Pokud vám byl předepsán jakýkoli typ léků a myslíte si, že by to mohlo ovlivnit váš penis, je nejlepší informovat svého lékaře, aby zjistil možnou alternativu léku.
  • Kontrola hladiny testosteronu;
  • Použití léků na léčbu erektilní disfunkce;
  • Terapie v erotickém salónu;

Zdroj: Vše o penisu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP