Použití
Podle intenzity příznaků nanášejte kaštanovou mast na nohy jednou až dvakrát denně. Při aplikaci ji vždy jemně vmasírujte do pokožky od bérce až po stehno.
Zdroj: Kaštanová mast ze sádla
Podle intenzity příznaků nanášejte kaštanovou mast na nohy jednou až dvakrát denně. Při aplikaci ji vždy jemně vmasírujte do pokožky od bérce až po stehno.
Zdroj: Kaštanová mast ze sádla
V naší poradně s názvem STEHNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri .
dobry den mam prozbu palyme štype když vohno nohu takto prejde nejsou nato leky leve stehno dekuji jirka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
To jsou křeče a ty mohou vznikat při nedostatku hořčíku a některých vitamínů řady B. Zkuste užívat dva měsíce Magne B6, tady je jeho cena: www.prozdravi.cz/mag…
Také si naplánujte návštěvu u ortopeda a neurologa, abyste se ujistil, že nejde o nic vážného.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Stehna
Selen a zinek jsou dva klíčové minerály, které pomáhají v procesu oxidace. Pomáhají tělu vstřebávat antioxidanty, takže jejich každodenní příjem napomáhá správné funkci antioxidantů i v prevenci očních onemocnění. Zinek lze nalézt v sýru, jogurtu, červeném mase, vepřovém mase a v některých cereáliích. Selen nalézaje obsažen v ořeších, celozrnném pečivu, rýži a těstovinách se sýrem. Ale stejně jako u antioxidantů platí, že příliš velké množství těchto minerálů může způsobit problémy.
Vybrané potraviny se zdrojem selenu:
Vybrané potraviny se zdrojem zinku:
Zdroj: Co jíst pro zdravé oči
V diskuzi BEZBARVÁ VYRÁŽKA U 2LETEHO DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.
Chtěla bych se zeptat co může být za příčinu vyrážky. Syn má asi 4dny na levé straně těla (hrudník ruka, stehno) bezbarvé pupínky. Nepraskají netvoří krusty, nesvědí, jen při koupání dostanou červený nádech. Děkuji
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: diskuze Bezbarvá vyrážka u 2leteho dítěte
Nyní si Kluci v akci orestují pokrájené žampiony a papriku na oleji ze smažení stehen. Servírují to tak, že na talíř umístí stehno, polijí ho trochou omáčky a navrch nakupí orestované žampiony s paprikou. Celé to pak ozdobí snítkem rozmarýnu použitého při smažení stehen. Já osobně bych pokrm doplnila o knedlíky, protože omáčka je s nimi velice chutná.
V diskuzi MÁM NATĚLE TUKOVE BOULE..**? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.
Névim coto je a bojim se jít k lekaří moje babíčka to mněla a umřela nato nevím jestli jsouto tukove boule nevím coto pořadně je a moje máminka to má taky a umira co mám dělat poradtemí prosim
Děkují Jarmila
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie dvorakova.
Dobrý den mám ve stehne tvrdou bouli neroste nekdy boli i stehno a cela noha nemohu ani chodit kdyz jsem to řekla doktrovy rekl ze to je tukova boule ani se na to nepodival děkuji dvorakova
Zdroj: diskuze Mám natěle tukove boule..**?
STŘEDNĚ VYSOKÁ HODNOTA PURINŮ = 100 až 400 mg na 100 g
U potravin jsou uvedeny tyto veličiny:
U potravin jsou uvedeny tyto veličiny: celkem purinů v mg na 100 g (průměr) a výživná hustota v mg/M:
V naší poradně s názvem BOLEST VNITŘNÍ STRANY STEHNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.
Dobrý večer,
chtěl bych se s Vámi poradit. Koncem ledna jsem si poranil (stehno) a nevím co s tím mám dělat dále. Nevím přesně který to je.
musculus vastus medialis
dvojhlavý sval stehení
Chtěl bych se vrátit ke sportu, ale sval mi to nepovoluje.
Mohli by jste mi poradit jak bych to mohl léčit?
Měl jsem rehabilitace, ale nepomohlo. (elektřinu)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Vastus medialis je vnitřní hlavou čtyřhlavého svalu stehenního známého jako kvadriceps. Posiluje se například při předkopech s mírně vyrotovaným chodidlem ven. Zranění vyžadují následnou rehabilitaci ve formě léčebného tělocviku. Jaké cviky a jak přesně je provádět je vidět na těchto videích: www.youtube.com/resu…
K podpoře hojení a k ochraně svalu přispěje rovněž tejpování ve tvaru obráceného Y a nebo kolení ortéza. Ortéza je vhodná při déletrvajícím namáhání, například při túrách a nebo trénincích. Doba, než se vše vrátí do původního stavu, může trvat rok a ne vždy je dosaženo původní funkčnosti. Prospěšné je spolupracovat se zkušených fyzioterapeutem někde ve fitness a pomalu sval zatěžovat.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Bolest vnitřní strany stehna
Ingredience: 2 uzená kuřecí stehna, 600 g brambor, 1 mrkev, 1 cibule, 1 lilek, 1 cuketa, 1 zelená paprika, 1 červená paprika, koření na grilovanou zeleninu, sůl, pepř, olivový olej
Technologický postup: Brambory oloupeme, zeleninu očistíme. Nakrájíme na klínky nebo kolečka. Okořeníme a pokapeme olejem. Všechno promícháme, aby se zelenina obalila. Nahoru položíme stehna a přikryjeme alobalem. Pečeme při 200 °C 15 minut. Poté odkryjeme a dopečeme do změknutí a opečení zeleniny cca 20–25 minut.
Zdroj: Marináda na uzení drůbeže
V naší poradně s názvem VYHŘEZLÁ PLOTÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.
Dobry den.
Mám dva měsíce po reoperaci vyhřezlé plotýnky,záda mne na pravé straně stále bolí.Prave stehno mám znecitlivěle,nad kotníkem mne stahuje křeč a chodidlo mne stále brni prsty si necítím. . Při chůzi mám pocit ,že chodím bosá po ostrém kameni.Na rehabilitaci chodím zatím necítím žádnou úlevu.S takovymi pocity se špatně usíná. Doma cvičím co jsem se naučila v nemocnici.Co mám dělat ještě víc nebo nedělat .Děkuji za odpověď Kovaříková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Poraďte se s neurologem, co se s tím dá dělat. Povězte mu, jak probíhala rehabilitace a jaké máte pokroky od operace. Jedině neurolog vám může pomoci zlepšit váš zdravotní stav.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Bolest po operaci vyhrezle plotynky
Nyní si Kluci v akci připraví stehna z kohouta. Navrchu stehen udělají tři zářezy, přičemž jeden je přímo na kloubku, aby šlo stehno při konzumaci dobře rozlomit. Dále stehna osolí a umístí je do pánve s rozehřátým olejem kůží dolů. Orestují je, aby se maso stáhlo a při vaření neztrácelo šťávu. Ke smažícím se stehnům přidají 4 kousky rozmarýnu a smaží 2 minuty na každé straně. Těsně před koncem smažení přidají mletou papriku, kterou na stehna lehce rozpráší.
V naší poradně s názvem BRNĚNÍ A MRAVENČENÍ KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.
Drazí přátelé, rád bych se s vámi podělil o zkušenosti s vyléčením brnění a mravenčení končetin. Brnělo mě levé stehno na vnější straně. Postupně se to během 3 let zhoršovalo a nejvíce se to projevovalo v leže. Dokonce mně to ke konci začalo občas i budit. Ale teď nevím co to je mít pocit brnění nebo mravenčení. Dříve bylo stehno na straně citlivé na dotek a teď je úplně normální jako na druhé noze. Jedinou změnu, kterou jsem učinil a která vedla k vyléčení, je každodení užívání několika minerálů a vitamínů.
Ráno:
1000 mg Vitamínu C s postupným uvolňováním
400 mg Vitamínu E
2000 mg Omega 3
1 g Vápníku
Večer:
500 mg Magnézia (50g hořčíku čisté váhy)
15 mg Zinku
25 mg Vitamínu B6
K tomu pravidelně chodím do sauny, kde se poctivě vyhřeju a ochlazuju se studenou vodou po celém těle. Saunu jsem dělal i dříve a brnění ani mravenčení to samo o sobě nevyléčilo. Jen tyhle doplňky pomohly. Věřím, že to pomůže třeba i vám koho trápí tyto nepříjemné pocity. Mě to vyléčilo za dva měsíce. Úžívám to trvale a brnění nemám.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: diskuze Brnění a mravenčení končetin
Ingredience: 4 uzená kuřecí stehna, 1 cibule, 1 lžíce másla, 300 ml voda, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička kari, sůl, pepř mletý, petrželová nať
Technologický postup: V papiňáku na másle zpěníme cibuli, kterou jsme nakrájeli na drobné kostky, přidáme kari koření, promícháme, přidáme kuřecí stehna, zalijeme cca 300 ml vody a necháme v papiňáku dusit přibližně 15–20 minut (čas počítáme až od chvíle, kdy papiňák začne pískat). Potom vyjmeme kuřecí stehna, šťávu zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce vody a povaříme. Ochutíme solí, pepřem a přidáme trochu zelené petrželky či pažitky. Podáváme s rýží.
Zdroj: Marináda na uzení drůbeže
V diskuzi ALERGIE?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana H..
Dobrý den, již od srpna mě pravidelně např. jednou za týden oteče nějáká část těla.. paže, stehno pod zadkem, břicho, prso.. vždy se jedná o malý červený flíček, který se za pár hodin rozlije do gigantických rozměrů třeba 10-15cm jakoby oteklá mapa, je to většinou dost teplé a svědí to. 2x se mi již stalo že mi otekla i pulka obličeje se rtem a to většinou přes noc.
Na Alergologii jsem objednaná až na leden..ale ta nejistota je šílená.. z čeho to je? proč to je? Na jídlo na které jsem měla podezření jsem si dávala pozor,ale zrovna dneska jsem zase otekla na vnitřní straně paže.
posílám i foto, kdybyste náhodou věděli z čeho takový otoky můžou být.. děkuji s pozdravem
Hana H.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Slavka.
Neviem ci som spravne reagovala,ale malo to byt na Alergie??(tie iste priznaky
(Hana H. 9.11.2015 15:34)
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Zdroj: diskuze Alergie??
V diskuzi BOLEST 6 MĚSÍCŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.
Dobrý den.
P. Soňo,čtu si ten váš komentář k vašim problémům a pokud je to opravdu tak jak píšete,obraťte se na lékařskou komoru,zda je postup léčby a vůbec přístup lékařů k vašemu zdrav. stavu v pořádku.
A nebo napiš te na Ministrs.zdrav. Nesmíme si nechat všechno líbit.A to stále křičí jak mají málo peněz.
Až kvůli problémům budete v inv. duchodě a s bolestima,kdo vám co dá?
Za těch pár korun co pak budete brát si toho fyzioterapeuta nebudete moci ani dovolit.
Vše je na vás,je to vaše zdraví.Ale vím o čem píšu.Tak přeji hodně sil.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Diana Trojanová.
Trpěla jsem podobně. Také mě vezla sanitka do nemocnice, odkud mě chtěli vysoupnout pryč. Omdlivala jsem bolestí, tak mě tam milostivě nechali. Nakonec jsem kontaktovala známého lékaře. CT a MRS bylo do 2 dnů s výsledkem obrovský výhřez, ulomený sekvestr v pátečním kanále, útlak kořene nervů. Můj známý
mě do 3 dnů operoval. Dnes po 4 měsících od operace stále kulham, mám necitlivé stehno, patu, kotník..Je ve hvězdách, zda budu někdy normálně chodit. Důchod mi nikdo na toto postižení nedá..Nemít známého neurochirurga, který se do toho vložil, tak bych s přístupem těch umělců v nemocnici, co mě chtěli vysoupnout, dopadla mnohem hůř..No tedy zásadně CT a MRS, rentgen plotýnku nezobrazí..Ano pokud jde o záda jsou lékaři velmi liknavý. Není to stav život ohrožující. Levnější je pro ně dost člověka opiáty proti bolesti, než no pořádně vyšetřit.,.Chtělo by to asi změnit lékaře. Úroveň lékařů je různá. Zodpovědnost lékařů je různá..Je to opravdu těžké..
Zdroj: diskuze Sekvestrace meziobratlového disku
Krocan je velký a těžký pták, může být vysoký až 120 centimetrů a vážit i 10 kilogramů. Krocan byl v minulosti domestikován, především jeho samice. Krůty se chovají téměř po celém světě a patří mezi významné ptáky sloužící k obživě lidí. Jsou známy dva druhy: krocan paví a krocan divoký.
Krůta domácí je samice domestikovaného krocana divokého, chová se na maso, ale i pro peří a vejce. Krůta je o třetinu až polovinu menší a lehčí než krocan. Chová se především pro maso, které obsahuje velmi mnoho bílkovin ve svalovině a málo tuku.
Krůtí maso je pokládáno za jedno z nejchutnějších a dieteticky nejhodnotnějších. Má nízký obsah tuků, ale vysoký obsah bílkovin hořčíku, draslíku a vitamínů ze skupiny B. Krůtí maso nevyžaduje dlouhou přípravu a snadno přijímá chuť koření. Maso z krůtích prsíček má pouze 0,7 % tuku a 24 % bílkovin, v jiných částech těla (například hřbet, stehna) je tuku poněkud více. Nejtučnější částí krůty je takzvaný biskup. Francouzští labužníci tvrdí, že krůta má devateré maso, které je v každé části těla jinak zbarvené a liší se i strukturou a obsahem tuku. Ve Velké Británii se již od 16. stol. podává na Vánoce, často s nádivkou z jedlých kaštanů.
Krůtí stehno má silné, tmavé a velmi šťavnaté maso, které svou chutí mírně připomíná zvěřinu. Horní část stehna je vhodná na pečení, ale i přípravu pečené rolády nebo plnění, v takovém případě se musí vykostit. Spodní část stehna se většinou peče vcelku, před pečením se odstraňují silné a houževnaté šlachy.
Křídlo může mít váhu až 350 gramů. Křídlo se často dělí na horní, spodní a střední, po překrojení se z něj odstraní kloubní šlachy. Střední část křídla je vynikající na grilování.
Krůtí prsa jsou velmi křehká a jemná, nakrájená na kostičky jsou vynikající na guláš, rozkrájená na proužky se mohou použít na přípravu mnoha jídel.
Krůtí roláda se připravuje z prsou nebo vykostěného horního stehna.
Krůtí játra mají poměrně výrazné aroma a jsou vhodná na přípravu minutek.
Krůtí srdce se většinou vaří nebo peče, před tepelnou úpravou se musí zbavit všech cév a důkladně propláchnout studenou vodou.
Co je vhodnější na pečení? Většina veřejnosti dává ze zvyku přednost krůtě před krocanem. Krocani se pro svoji velikost a váhu hůře porcují. Krocani rychleji přibývají na váze, a tak se vykrmují kratší dobu než krůty, dlouho žijící jedinci mohou mít tužší svalovinu. Krůty jsou celkově menší, a tedy i porce jsou menší a lépe zpracovatelné. Na pulty se dostává drůbež mladá, porážená dříve, než se u její svaloviny projeví takzvané nevýhody vyššího věku. U krůt to bývá větší procento tuků a u krocanů tuhost. Rozdíly tedy v kvalitě sice existují, ale po opracování jsou tak nepatrné, že je běžný zákazník nepozná. Krůtí maso se na trh dodává chlazené, mražené i uzené. Cena masa závisí na způsobu dodání a chovu. Chlazené maso se dodává na trh obvykle za tyto ceny: krocan celý 99 Kč/kg, krůta celá 99 Kč/kg, krůtí prsa 179 Kč/kg, krůtí stehenní plátek 117 Kč/kg, krůtí horní stehno bez kůže 108 Kč/kg, krůtí horní stehno s kůží 99 Kč/kg, krůtí stehno celé 88 Kč/kg, krůtí spodní stehno 67 Kč/kg, krůtí křídlo celé 69 Kč/kg, krůtí biskup 25 Kč/kg, krůtí krk 49 Kč/kg, krůtí vnitřnosti 75 Kč/kg. Srovnáme-li krůtí maso s masem kuřecím, je jednoznačně krůtí maso kvalitnější a chutnější.
Zdroj: Pečená krůta – recepty
V diskuzi ŽÁDÁM VAS O VYSVĚTLENÍ I CO TU DIAGNOZU MOHLO SPUSOBIT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peter Jurica.
Dobrý den jmenuji se Petr a je mi 32 let! Byl sem už operován laparoskopické operací na diagnózu varikokéla na levém varlete v 2015/3 v městě Pardubice!
A ted se mi to obnovila varikokéla na levém varlete a ještě na sono zistili že mám s ojedinělým anechog kulovitým fokusem v obl.hlavy 5mm.(můžete mi vysvětlit co toje,ci steho mám i bolesti levého varlete,či je to zhubne nebo nezhubne,a ci to může prasknut a když to praskne co se může diat jak to zjistím že to prasklo?)
co to je: drobný hyperechog.fokus velkosti 2mm-v.s.kalcifikace(prosím vás o podrobnější popis tohoto co to je a jaké komplikace můžu mít)
Drobná hydrokokela asymetrický vpravo-lem šíře anechog.tekutiny cca 5mm.oboustr(můžete i to mi co nejpřesnější vysvětlit co to obnáší i co můžu očekávat atd!)
Prokrvení varlat,nadvarlat i obalů v normě. V právo v kraniálních partiích scrota sou patrně nápadnější vivnute cévní struktury, avšak vcelku štíhlé do 2mm, během Valsalvova manévru zůstávají idem.
Závěr: Mírná asymetrická hydrokokela vpravo. Drobná spermakokela v levo,jinak věku odpovídající UZ obraz scrota! to je vse
toto co je tady napsané tak to som vám všechno přepsal z lékařskéj zprávy!!
Prosím vás o podrobnější informace ohledně mojho zdravotní stavů varlat lebo mám bolesti a už mě měli letos od února operovat ale se mi uz třikrát zrušil termín operace i kvůli temu koronavirus! tak chtěl by vás poprosit či něco mi neprasklo nebo něco ine to je lebo kdyz sem krátko na procházke s pejskem venku nebo sedím doma na židli nebo i když spím večer, tak cítím bolesti varlete levém straně až tak že mě začne bolet levé stehno a pak těžší chodím musím se namáhat!
Poprosil bych vás velmi o velmi podrobně rozpisane! děkuji vám za včasný odpověď s pozdravem Petr jurica
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: diskuze Žádám vas o vysvětlení i co tu diagnozu mohlo spusobit?
O krůtím mase se všeobecně tvrdí, že má devět druhů a zároveň i mnoho chutí. Běžný spotřebitel zná z obchodů většinou jen dva druhy krůtího masa a tím jsou prsa a stehýnka. Znalci však objevili i další lahůdky, jako je například opomíjený krůtí krk. V dřívějších dobách dávaly hospodyňky krůtí krk pouze do polévky či ho obíraly do rizota. Dnes se kupuje krk na vaření, ale i na pečení. Ano i na pečení, protože zákazníci, velcí labužníci, dobře vědí, že když se krůtí krk upeče, je to opravdová delikatesa. Upečenému šťavnatému masu s červenou křupavou kůžičkou totiž odolá jen málokdo.
K vůbec nejchutnějším masům krůty nepatří ani prsíčka ani krk, ale dvě malé kuličky nejjemnějšího masa, které se nacházejí u krůty pod páteří. Je to jen hrstka svalů, která se běžně v obchodech neprodává. Připravují se z nich vynikající, citlivě okořeněné medailonky, které jsou vyhledávanou pochoutkou kulinářských restaurací. Další znamenitou lahůdkou, určenou pro venkovní grilování je krocan nebo krůta vcelku.
Krůtí maso můžeme vařit, smažit, dusit i péct. Pečeme-li ale krůtu v celku, musíme dát pozor, aby pečeně nebyla příliš vysušená nebo naopak syrová u kosti. Na rozdíl od kuřecího je mladé krůtí i krocaní maso nejen jemné, ale hlavně vyzrálejší. Krůty jdou na jatka v 15. až 16. týdnu věku (váha 8,5–9,5 kg), krocani ve 21. až 22. týdnu (váha až 21 kg).
V obchodech se také můžeme setkat s takzvaným křehčeným masem. Křehčená krůtí prsa jsou injektována roztokem na přírodní bázi. Maso se při tepelném opracování okamžitě zatáhne a tak zůstane uvnitř šťavnaté (vhodné pro rožnění).
Krůtí maso můžeme koupit jak v celku, tak naporcované například na horní a dolní stehna či prsa, všechny varianty pak v čerstvém nebo zamrazeném stavu. Téměř 1/3 celé hmotnosti krůty tvoří prsa, která mají maso křehké, vzdáleně připomínající telecí. Zato maso ze stehen se chutí mírně blíží masu z divoké zvěře. Maso z křídel chutná něco mezi telecím a kuřecím, samotné letky s velkým podílem kůže jsou oproti jiné drůbeži dobře svalnaté a chutnají podobně jako maso kuřecí. Dlouhé maso z krku a boků zase obsahuje více tuku a hodí se do polévek. Ovšem nejtučnější částí krůty je samotný biskup, dobře upečený připomíná husí pečínku. Dalším lákadlem je maso malého bederního svalu vhodné na minutkovou přípravu, například šťavnatých medailonků. A nakonec droby, tedy játra a žaludek, ty přinášejí další chuťové variace v kuchyni upravené krůty.
Krůta má cca 70 % bílého masa a 30 % tmavého masa. Jednotlivé druhy masa se od sebe liší nutriční hodnotou. Bílé maso obsahuje méně tuků a je méně kalorické.
Většina veřejnosti dává ze zvyku přednost krůtě před krocanem. Krůty jsou celkově menší, a tedy i porce jsou menší a lépe zpracovatelné. Krocani se pro svoji velikost a váhu hůře porcují a dlouho žijící jedinci mohou mít tužší svalovinu.
Na náš trh přichází maso krůt i krocanů. Na pulty se dostává drůbež mladá, porážená před tím, než se u její svaloviny projeví takzvané nevýhody vyššího věku. U krůt to bývá větší procento tuků a u krocanů tuhost. Rozdíly tedy v kvalitě sice existují, ale po opracování jsou tak nepatrné, že je běžný zákazník nepozná.
Krůtí maso se na trh dodává chlazené, mražené i uzené. Cena masa závisí na způsobu dodání a chovu. Chlazené maso se dodává na trh obvykle za tyto ceny: krocan celý 99 Kč/kg, krůta celá 99 Kč/kg, krůtí prsa 179 Kč/kg, krůtí stehenní plátek 117 Kč/kg, krůtí horní stehno bez kůže 108 Kč/kg, krůtí horní stehno s kůží 99 Kč/kg, krůtí stehno celé 88 Kč/kg, krůtí spodní stehno 67 Kč/kg, krůtí křídlo celé 69 Kč/kg, krůtí biskup 25 Kč/kg, krůtí krk 49 Kč/kg, krůtí vnitřnosti 75 Kč/kg.
Srovnáme-li krůtí maso s masem kuřecím, je jednoznačně krůtí maso kvalitnější a chutnější.
Zdroj: Krůtí maso
V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.
Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.
Kuřecí:
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.
Masné výrobky Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Alkoholové nápoje obsahují také puriny. Existuje souvislost mezi konzumací alkoholických nápojů a hladinami kyseliny močové v krvi a následně dnou. Níže jsou uvedeny odhady purinového obsahu alkoholických nápojů.
Alkoholický nápoj Celkový obsah purinů (mg /1 litr)
Potraviny Celkový obsah purinu (mg/100 g)
Doplněk Celkový obsah purinu (mg/100 g)
Zdroj: Puriny tabulka
Zvukové povely jsou vyslovovány normálním tónem hlasu. Na psa není dovoleno křičet, pokud to nevyžaduje jeho vzdálenost od psovoda. Oslovit psa jménem před povelem je povoleno pouze u OB-Z. V ostatních třídách je oslovení psa jménem před povelem hodnoceno jako povel navíc a je penalizováno ztrátou bodů, vyjma těch cviků, kde je oslovení povoleno popsaným způsobem v popisu jednotlivých cviků.
Zvukové ani posunkové povely nejsou v tomto zkušebním řádu striktně dané, jsou pouze doporučené. Psovod je však limitován maximálním počtem povelů, které může použít během jednoho cviku. Posunkové povely jsou krátké pohyby rukou. Používání posunkových povelů je dovoleno pouze tehdy, pokud je to uvedeno v popisu cviku.
Používání posunkových a zvukových povelů současně u cviků, kde to není dovoleno, je považováno za povely navíc a znamená ztrátu bodů.
Psovod stojí přirozeně rovně v klidném postoji. Pes sedí těsně při levé noze psovoda tak, aby jeho lopatka byla na úrovni kolen psovoda. Podélná osa těla psa je v rovnoběžném směru k postoji psovoda. Přední nohy psa by měly při pohledu z boku lícovat s lýtky psovoda. Ramena psa jsou na úrovni nohou psovoda. Křivé přisednutí je chybou. Cvik začíná stewardovým pokynem „začátek cviku“ psovodovi a končí, když steward řekne „cvik ukončen“ nebo „konec cvičení“.
Pokud je pes z důvodu zdravotního postižení psovoda vedený na pravé straně, tak i v základní pozici sedí při pravé noze psovoda. Pokud zkušební řád nestanoví jinak, cvičení začíná a končí v základní pozici.
Pes si sedá rovně a těsně před psovoda, na pokyn stewarda dá psovod psovi povel k zaujetí základní pozice. Křivý posed nalevo nebo napravo je chybou.
Pes si musí lehnout okamžitě po vydání povelu psovodem. Pes se smí okamžitě převalit na stehno (kyčel), ale zaujatou polohu již nesmí měnit. Pes může otáčet hlavou, zajímat se o rušivé vlivy v okolí, ale neměl by například jíst trávu a podobně.
Převalování se ze stehna na stehno, nervozita, zvukové projevy a podobné chování jsou penalizovány ztrátou bodů. Je chybou, pokud se pes převalí a leží celým tělem na boku. Pes nesmí ležet na zádech nebo se převalovat.
Pes stojí všemi čtyřmi tlapkami na zemi a nepohybuje se. Pes musí polohu zaujmout rychle a nedělat zbytečné kroky navíc. Pes může otáčet hlavou a zajímat se o rušivé vlivy v okolí.
Pes sedí rovně, na obou zadních nohách. Není dovolené, aby si pes seděl na stehně. Pes může otáčet hlavou a zajímat se o rušivé vlivy v okolí. Přešlapování předníma nohama, převalování se z kýty na kýtu a podobně je penalizováno.
Otáčením při obratech se rozumí pohyb psa při levé noze psovoda tak, že se dvojice otočí o 180°. Zda se psovod bude otáčet doprava, či doleva, není řádem určené, pes může psovoda obcházet za zády nebo se s ním točit, a to i u každého obratu jinak. Povolen je i „německý obrat“, to znamená, že pes může obíhat psovoda po pravé straně, těsně kolem nohy. Při otáčení se o 90° musí psovod dodržovat pravé úhly a nedělat obraty obloukem.
Při úkrocích se pes pohybuje těsně u levé nohy psovoda podle stewardových pokynů těmito směry: vlevo, vpravo, dopředu, dozadu (couvání). Při úkrocích vlevo nebo vpravo se psovod přemisťuje do stran, přičemž může, ale nemusí překřižovat nohy a pes ho následuje těsně u jeho levé nohy.
Pes může základní pozici po přivolání zaujmout dvěma způsoby:
Pes může aportovat předmět dvěma způsoby:
Při všech aportovacích cvičeních je jedno, zda pes uchopí aportovaný předmět zepředu, či ho uchopí ihned po svém otočení. Pes nesmí předmět překusovat, žvýkat nebo si s ním hrát.
Nošení obojků je povinné. Kromě skupinového cviku je pes bez vodítka. V OB3 psovod vodítko nepoužívá ani během skupinových cviků, má jej však na předepsaném místě u sebe.
Obojek může být pouze obyčejný (se zapínáním nebo přetahovací přes hlavu). Ostnaté nebo elektrické obojky a další omezující vybavení nebo prostředky jako náhubky jsou zakázány. Toto omezení platí od počátku soutěže až po její závěr.
Vodítko může být textilní či kožené, cca 50–150 cm dlouhé, ne samonavíjecí nebo řetízkové. Na vodítku nesmí být nic připevněno. Nesení vodítka je buďto viditelné (psovod jej musí mít zavěšené na krku nebo na rameni zapnuté k pravé či levé straně), nebo skryté v oblečení (například v kapse).
Zdroj: Obedience
Při hodnocení zkoušky ZOP lze celkem získat 100 bodů. Minimální počet bodů pro splnění zkoušky je 70. Rozhoduje celkový počet získaných bodů za všechny cviky v obou částech zkoušky dohromady. Známky: výborně – 90 až 100 bodů, velmi dobře – 80 až 89 bodů, dobře – 70 až 79 bodů, nesplnil – 0 až 69 bodů.
Kritéria pro zkoušku ZOP:
Přejímka psů bývá brzo ráno. Vyplatí se přijet co nejdříve, stihnete si pak možná ještě zatrénovat a seznámit psa s prostředím. Nejdříve se vyráží na stopy, takže počítejte s tím, že si nějaký čas počkáte. Když přijdete na místo zkoušky, nezapomeňte podat rozhodčímu hlášení. Po zkoušce se zase odhlásíte. Pak už jen počkáte na oficiální ukončení a obdržíte patřičné dokumenty.
Je nutné, abyste byli členy nějakého kynologického klubu, jinak nebudete na zkoušku vůbec vpuštěni. Může to být nějaká základní kynologická organizace nebo třeba klub chovatelů určitého plemene, nebo také klubu agilit či obedience, ale pouze pod podmínkou, že si objednáte i známku ČKS na patřičný rok.
Na zkoušku si vezměte tedy nějaký průkaz dokazující členství, známku ČKS, doklad o zaplacení členství na určitý rok. Dále pak očkovací průkaz s platným očkováním, průkaz původu (pokud jej máte, pokud ne, vystaví vám rozhodčí výkonnostní průkaz), zkontrolujte, zda má pes čitelné tetování nebo čip. Dále potřebujete ke zkouškám ZOP látkový nebo kožený obojek, aport (pokud jej zkouška obsahuje). Vhodná je rovněž miska s vodou a nějaké pamlsky (pozor, při výkonu zkoušky je u sebe nesmíte mít).
Zkouška ZOP se skládá ze základní části (přivolání, ovladatelnost na vodítku, ovladatelnost bez vodítka, sedni-lehni-vstaň, odložení), cviky skupinové a speciální (ovladatelnost na vodítku ve skupině, sedni-lehni-vstaň na vodítku ve skupině, odložení vleže ve skupině, přenesení psa psovodem a cizí osobou, chůze po nepříjemném materiálu).
Popis provádění cviků pro základní část:
Popis provádění cviků skupinové a speciální části:
Počet psů ve skupině je 3 až 5, velikost i složení skupiny určuje vedoucí zkoušek po dohodě s rozhodčím. Je žádoucí, aby ve skupině byli psi přátelští, kteří k sobě necítí žádnou antipatii, neboť i jakýkoliv projev agresivity vůči ostatním psům či psovodům ve skupině může znamenat vyloučení psa ze zkoušky. Pokud není uvedeno jinak, platí pro cviky v této části stejné povely i podmínky provádění jako v části základní. Cviky však na pokyny rozhodčího provádějí všichni psovodi i psi ve skupině současně.
Pro pohyb celé skupiny může rozhodčí použít další povely. „Vlevo/vpravo 1 protichodem“ – povel se vydává, když jde skupina v zástupu za sebou. Po povelu se psovod na prvním místě otočí ve smyslu povelem daného směru (v poloměru cca 1 m) do protisměru (o 180 °), ostatní pokračují každý až do místa, kde se 1. otáčel, a provedou totéž. Skupina jde nakonec protisměrně. „Vlevo/vpravo 1 otočit“ – obdoba předchozího povelu s tím rozdílem, že se 1. psovod na povel otáčí v daném směru v poloměru asi 1 m tak dlouho, dokud neuslyší povel „směr přímý“.
Bude-li ve skupině některý pes neukázněný tak, že svým chováním naruší opakovaně cvičení ostatních psů, může být jeho posuzování rozhodčím ukončeno.
Vzdálenost psovodů ve skupině upraví před začátkem posuzování rozhodčí. Mezery by však po celou dobu posuzování neměly být menší než 2 metry a větší než 4 metry. Psovodi ve skupině jsou povinni upravit své tempo chůze tak, aby řadu nepředbíhali, ani se příliš neopožďovali.
Videa s výcvikem psů je možné dohledat i na internetu, jsou určitě inspirativní a naučná.
Zdroj: Zkoušky ZOP
Ketodieta je rozdělena do 4 částí:
V 1. fázi, která trvá cca 4 týdny, pijete 5x denně bílkovinný koktejl a jíte neomezené množství doporučené zeleniny. Ve 2. fázi, která ideálně trvá 1,5násobek 1. fáze, pijete koktejl 3x denně a k tomu jíte 2 opravdová bílkovinná jídla + neomezené množství všech druhů zeleniny. Ve 3. fázi přecházíte k „normální stravě“. Tedy začleňujete do jídelníčku ovoce + sacharidy (nikoli rychlé cukry). Předpokládá se, že takzvaný racionální jídelníček budete dodržovat navždy, proto nenastane žádný jo-jo efekt. Pohyb je od 2. fáze samozřejmě žádoucí. I v průběhu diety si můžete dopřát nějakou dobrotu! Odměnit se. A nebojte, kila na vás nezačnou hned útočit.
Ingredience: 1 porce KetoDiet (Element nebo Basic), 200 ml odtučněného mléka, 1 odtučněný tvaroh (250g miska), sníh ze 2 bílků
Postup: Namíchejte si KetoDiet nápoj ve 200 ml odtučněného mléka a přidejte 5 ks příchuťových tablet. Nechte alespoň 10 minut hydratovat. Nápoj poté v misce smíchejte s tvarohem a nakonec pomalu vmíchejte sníh z bílků. Směsí naplňte zmrzlinová tvořítka a dejte cca na 12 hodin do mrazničky. Samozřejmě pokud máte doma zmrzlinovač, použijte ho.
Ingredience: 1 snítka čerstvého koriandru, malý kousek čerstvého zázvoru, 2 jarní cibulky, 1 květák, 150 g mletého masa (mix hovězí a vepřové), 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce pažitky, pepř dle chuti, sůl dle chuti, 1 vejce
Postup: Mleté maso – doporučuje se v rámci diety spíše hovězí – dobře promícháme s vejcem a nasekaným koriandrem, přidáme sušený česnek a nasekanou zelenou jarní cibulku (případně pórek, pokud jste ve 2. kroku). Zázvor oloupeme a nakrájíme, případně nastrouháme najemno, a přidáme ke směsi. Osolíme a opepříme podle chuti a tvarujeme menší burgery, které následně opečeme na kapce olivového oleje, případně je můžeme připravit v troubě v pekáčku na pečicím papíře.
Květákové pyré: růžičky květáku uvaříme doměkka a rozmixujeme. Osolíme, opepříme, doladíme nasekanou pažitkou, kterou buď vmícháme přímo do pyré, nebo jí porci posypeme.
Ingredience: 200 g žampionů, 1 polévková lžíce olivového oleje, pepř dle chuti, 1 pórek, sůl dle chuti, tymián dle chuti, 0,5 l zeleninového vývaru
Postup: Pórek nakrájejte na silnější kolečka. Žampiony oloupejte a nakrájejte na kostky. Ve velkém hrnci orestujte pórek a poté přidejte nakrájené žampiony a pár lístků čerstvého tymiánu. Zalijte zeleninovým vývarem tak, aby houby byly ponořené. Jemně osolte. Vařte cca 30 minut, tedy do té doby, než budou houby měkké. Jakmile houby změknou, odstavte hrnec a nechte chvíli odpočinout. Poté tyčovým mixérem rozmixujte a můžete dochutit špetkou mletého kmínu a pepřem.
Ingredience: 180 g lososa, 1 tykev, 1 lžíce oleje
Postup: Lososa osolíme, opepříme a ogrilujeme. Na pánvi necháme na oleji zpěnit na kostky nakrájenou tykev a krátce zarestujeme. Osolíme, podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a necháme vařit do změknutí. Nakonec vše důkladně rozmixujeme.
Ingredience: 2 bobkové listy, 2 stroužky česneku, 1 cibule, špetka drceného kmínu, 2 kuřecí stehna, 200 g kysaného zelí, mletá sladká paprika dle chuti, 1 polévková lžíce řepkového oleje, 8 polévkových lžic zakysané smetany
Postup: Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pekáček vymažeme kvalitním řepkovým olejem, rozložíme vymačkané zelí, poklademe bobkovým listem, posypeme nasekaným česnekem, mletou paprikou, drceným kmínem, nakrájenou cibulí a zalijeme zakysanou smetanou. Nakonec vložíme osolené a opepřené kuřecí stehno. Pekáček zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů. Podle potřeby podléváme vodou a výpekem. Po půlhodince obal odstraníme a dopečeme dozlatova.
Ingredience: 1 kg brambor, 1 čajová lžička dijonské hořčice, 3 jarní cibulky, 3 nakládané okurky, 1 polévková lžíce olivového oleje, špetka pepře, špetka soli
Postup: Brambory uvaříme ve slupce, necháme zchladnout a oloupeme. Nakrájíme je na kostičky, přidáme nakládané okurky pokrájené opravdu na droboučko a jarní cibulku nakrájenou na jemná kolečka. Osolíme, opepříme, přidáme lžičku dijonské hořčice (může být méně, podle chuti) a zakápneme olivovým olejem. Když budete chtít salát barevnější, můžete přidat nadrobno nakrájenou červenou papriku (nemusí být celá), kterou jste předtím podusili v páře doměkka.
Ingredience: 1 KetoDiet omeleta, 1 polévková lžíce olivového oleje, pepř dle chuti, 100 g špenátu, sůl dle chuti, 150 g žampionů
Postup: Na rozehřátém olivovém oleji orestujeme žampiony a listový špenát. Ochutíme solí a pepřem a podusíme doměkka. Podle návodu na obale si připravíme jednu omeletu KetoDiet, do které zabalíme připravenou směs. Můžeme podávat se zeleným salátem.
Zdroj: Ketodieta
Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)
Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.
Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).
1 = Adenin v mg na 100 g potraviny
2 = Guanin v mg na 100 g potraviny
3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny
4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny
5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny
6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny
7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny
NU = NU
Potravina |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Obilniny a rýže |
|||||||
Chlebová mouka |
12,2 |
13,6 |
0 |
0 |
25,8 |
30,3 |
Velmi nízká |
Ječmen |
21,6 |
22,7 |
0 |
0 |
44,3 |
52,1 |
Velmi nízká |
Mouka na sladké pečivo |
8,1 |
7,6 |
0 |
0 |
15,7 |
18,5 |
Velmi nízká |
Mouka na pečivo |
12,2 |
13,6 |
0 |
0 |
25,8 |
30,3 |
Velmi nízká |
Pohanková mouka |
35,1 |
40,8 |
0 |
0 |
75,9 |
89,1 |
Nízká |
Rýže (loupaná) |
10,8 |
15,1 |
0 |
0 |
25,9 |
30,3 |
Velmi nízká |
Rýže (neloupaná) |
16,2 |
21,2 |
0 |
0 |
37,4 |
43,7 |
Velmi nízká |
Boby a ořechy |
|||||||
Arašídy |
18,9 |
28,6 |
0 |
1,6 |
49,1 |
57,1 |
Velmi nízká |
Bob obecný |
14,1 |
19,9 |
1,3 |
0,2 |
35,5 |
41,5 |
Velmi nízká |
Mandle |
13,6 |
13,8 |
2,3 |
1,7 |
31,4 |
37,0 |
Velmi nízká |
Sušená fazole Azuki |
33,8 |
43,8 |
0 |
0 |
77,6 |
90,8 |
Nízká |
Zelený hrách |
9,8 |
12,1 |
0 |
NU |
18,8 |
21,9 |
Velmi nízká |
Sója |
|||||||
Fermentovaná sója |
40,5 |
51,4 |
6,8 |
15,2 |
113,9 |
132,8 |
Mírná |
Lyofilizované tofu |
120,4 |
168,3 |
0,6 |
3,7 |
293,1 |
342,0 |
Vysoká |
Okara (drť ze sójových bobů) |
15,0 |
24,0 |
4,5 |
5,0 |
48,6 |
56,6 |
Velmi nízká |
Sójové boby (sušené) |
74,3 |
98,2 |
0 |
0 |
172,5 |
201,7 |
Mírná |
Sójové mléko |
7,7 |
11,7 |
2,5 |
0 |
22,0 |
25,8 |
Velmi nízká |
Tofu (hluboce smažené) |
20,3 |
32,4 |
0,5 |
1,2 |
54,4 |
63,2 |
Nízká |
Tofu (kinu) |
7,6 |
11,2 |
0,5 |
0,7 |
20,0 |
23,3 |
Velmi nízká |
Tofu (Momen, 3 minuty vařené) |
13,1 |
8,8 |
0 |
0 |
21,9 |
26 |
Velmi nízká |
Tofu (Momen, chlazené) |
14,0 |
16,7 |
0,4 |
0 |
31,1 |
36,5 |
Velmi nízká |
Zelená sója |
20,8 |
27,2 |
0 |
0 |
47,9 |
56,1 |
Velmi nízká |
Sušené mořské řasy |
|||||||
Hijiki |
31,1 |
76,5 |
25,1 |
0 |
132,8 |
154,9 |
Mírná |
Kombu |
18,0 |
21,8 |
4,7 |
1,9 |
46,4 |
54,5 |
Velmi nízká |
Mozuku |
5,6 |
9,4 |
0,5 |
0 |
15,4 |
18,0 |
Velmi nízká |
Nori |
216,0 |
299,2 |
73,3 |
3,2 |
591,7 |
695,6 |
Velmi vysoká |
Wakame |
67,7 |
148,1 |
46,6 |
0 |
262,4 |
306,5 |
Vysoká |
Vejce |
|||||||
Slepičí vejce |
0 |
NU |
0 |
0 |
0 |
0 |
Velmi nízká |
Křepelčí vejce |
0 |
NU |
0 |
NU |
0 |
0 |
Velmi nízká |
Mléčné výrobky |
|||||||
Jogurt |
1,4 |
2,1 |
1,5 |
0,2 |
5,2 |
6,2 |
Velmi nízká |
Mléko |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Velmi nízká |
Strouhaný sýr |
8,2 |
4,2 |
NU |
0,6 |
12,9 |
15,4 |
Velmi nízká |
Sýr |
2,7 |
3,0 |
0 |
0 |
5,7 |
6,7 |
Velmi nízká |
Houby (japonské) |
|||||||
Bílá aragekikurage |
2,3 |
4,1 |
0,4 |
0,1 |
6,9 |
8,0 |
Velmi nízká |
Bílá hiratake |
27,0 |
32,8 |
2,6 |
4,3 |
66,7 |
78,1 |
Nízká |
Bunami |
12,2 |
12,3 |
3,2 |
3,0 |
30,8 |
36,2 |
Velmi nízká |
Bunashimeji |
9,4 |
8,0 |
1,1 |
2,3 |
20,8 |
24,6 |
Velmi nízká |
Enokidake |
29,7 |
19,6 |
0 |
0 |
49,4 |
58,8 |
Velmi nízká |
Eringi |
5,0 |
5,3 |
0,7 |
2,4 |
13,4 |
15,7 |
Velmi nízká |
Hatakeshimeji |
9,1 |
5,7 |
0,7 |
0,5 |
16,0 |
19,1 |
Velmi nízká |
Hiratake |
74,3 |
68,0 |
0 |
0 |
142,3 |
168,1 |
Mírná |
Houževnatec jedlý č. 15 – syrový |
5,5 |
7,6 |
0,5 |
2,1 |
15,6 |
18,2 |
Velmi nízká |
Houževnatec jedlý č. 240 - syrový |
10,6 |
11,0 |
4,5 |
0 |
26,1 |
31,0 |
Velmi nízká |
Houževnatec jedlý č. 697 - syrový |
9,9 |
12,5 |
6,1 |
1,0 |
29,5 |
34,9 |
Velmi nízká |
Houževnatec jedlý - sušený (shiitake) |
202,7 |
167,7 |
0 |
9,1 |
379,5 |
448,8 |
Velmi vysoká |
Houževnatec jedlý - syrový |
8,3 |
10,0 |
1,6 |
0,9 |
20,8 |
24,4 |
Velmi nízká |
Houževnatec jedlý – vysušený pro vývar (shiitake) |
132,5 |
97,8 |
11,5 |
0,5 |
242,3 |
288,4 |
Vysoká |
Maitake |
47,4 |
38,9 |
7,9 |
4,4 |
98,5 |
116,7 |
Nízká |
Šupinovka nameko |
14,9 |
13,6 |
NU |
0 |
28,5 |
33,6 |
Velmi nízká |
Tsukuritake |
28,4 |
21,2 |
0 |
0 |
49,5 |
58,8 |
Velmi nízká |
Usu-hiratake |
16,8 |
15,7 |
1,9 |
3,5 |
37,9 |
44,6 |
Velmi nízká |
Yamabushitake |
12,1 |
20,7 |
0,7 |
0 |
33,5 |
38,9 |
Velmi nízká |
Yanagimatsutake |
66,1 |
11,9 |
4,9 |
3,3 |
26,2 |
30,5 |
Velmi nízká |
Židovské ucho (sušené) |
54,8 |
93,0 |
7,9 |
0 |
155,7 |
181,4 |
Mírná |
Ovoce |
|||||||
Banán |
1,2 |
1,7 |
0,1 |
0 |
3,0 |
3,5 |
Velmi nízká |
Jahoda |
0,5 |
1,2 |
0,5 |
0 |
2,1 |
2,4 |
Velmi nízká |
Zelenina |
|||||||
Avokádo |
10,6 |
7,5 |
0,3 |
0 |
18,4 |
21,8 |
Velmi nízká |
Balsam hruška (goya) |
3,5 |
4,3 |
1,1 |
1,0 |
9,9 |
11,6 |
Velmi nízká |
Bambusové výhonky (vrchní část) |
24,8 |
35,2 |
2,8 |
0,6 |
63,3 |
74,0 |
Nízká |
Bambusové výhonky (spodní část) |
12,8 |
17,0 |
0,7 |
0,4 |
30,8 |
36,1 |
Velmi nízká |
Bílá ředkev (klíčky) |
33,9 |
29,4 |
6,4 |
3,5 |
73,2 |
86,6 |
Nízká |
Brambor |
2,1 |
4,2 |
0,2 |
0 |
6,5 |
7,5 |
Velmi nízká |
Brokolice |
25,1 |
33,9 |
5,7 |
5,3 |
70,0 |
81,8 |
Nízká |
Brokolicové klíčky |
59,5 |
57,2 |
8,1 |
4,8 |
129,6 |
153,0 |
Mírná |
Cibule |
1,0 |
1,1 |
0,1 |
0 |
2,3 |
2,7 |
Velmi nízká |
Cuketa |
5,0 |
6,3 |
1,0 |
0,8 |
13,1 |
15,3 |
Velmi nízká |
Česnek |
6,0 |
6,9 |
3,4 |
0,7 |
17,0 |
20,1 |
Velmi nízká |
Česnek (pažitka) |
9,4 |
8,5 |
1,4 |
0,1 |
19,4 |
23,0 |
Velmi nízká |
Čínské zelí |
2,6 |
2,9 |
1,2 |
0,3 |
7,0 |
8,2 |
Velmi nízká |
Fazolové klíčky |
14,1 |
14,2 |
3,2 |
3,5 |
35,0 |
41,2 |
Velmi nízká |
Cherry rajče |
1,6 |
1,5 |
0 |
0 |
3,1 |
3,7 |
Velmi nízká |
Chřest (horní část) |
20,7 |
30,5 |
3,8 |
0,3 |
55,3 |
64,7 |
Nízká |
Chřest (nižší část) |
3,6 |
4,8 |
1,7 |
0,1 |
10,2 |
12,0 |
Velmi nízká |
Japonská dýně |
23,2 |
29,1 |
1,9 |
2,5 |
56,6 |
66,3 |
Nízká |
Japonský pór |
12,0 |
26,8 |
2,6 |
0 |
41,4 |
48,0 |
Velmi nízká |
Japonský zázvor |
3,1 |
3,5 |
0,7 |
0,4 |
7,8 |
9,2 |
Velmi nízká |
Klíčky (s fazolkami) |
28,1 |
28,2 |
0 |
1,1 |
57,3 |
67,4 |
Nízká |
Komatsuna (list) |
4,2 |
6,3 |
0 |
0 |
10,6 |
12,3 |
Velmi nízká |
Komatsuna (mladý list) |
13,0 |
24,7 |
0 |
1,4 |
39,0 |
45,1 |
Velmi nízká |
Kukuřice |
4,7 |
6,9 |
0,1 |
0,1 |
11,7 |
13,7 |
Velmi nízká |
Květák |
27,0 |
30,2 |
NU |
0 |
57,2 |
67,2 |
Nízká |
Lilek |
11,0 |
31,6 |
6,6 |
1,6 |
50,7 |
58,7 |
Mírná |
Mrkev |
0,7 |
1,4 |
0 |
0 |
2,2 |
2,5 |
Velmi nízká |
Okurka |
4,2 |
5,0 |
0,1 |
0,1 |
9,4 |
11,1 |
Velmi nízká |
Perilla (listy) |
19,1 |
19,1 |
3,1 |
0,2 |
41,4 |
49,0 |
Velmi nízká |
Petržel |
121,5 |
135,1 |
32,3 |
0 |
288,9 |
341,3 |
Vysoká |
Sladká brambora |
6,7 |
7,3 |
2,4 |
0,6 |
17,0 |
20,1 |
Velmi nízká |
Špenát (list) |
29,8 |
13,8 |
0 |
7,7 |
51,4 |
61,0 |
Nízká |
Špenát (mladý list) |
83,5 |
88,3 |
0 |
0 |
171,8 |
202,1 |
Mírná |
Zázvor |
0,4 |
1,4 |
0 |
0,5 |
2,3 |
2,5 |
Velmi nízká |
Zelený pepř |
15,9 |
35,5 |
7,0 |
10,7 |
69,2 |
79,8 |
Nízká |
Zelí |
1,3 |
1,7 |
0,2 |
0 |
3,2 |
3,8 |
Velmi nízká |
Maso |
|||||||
Hovězí (clod) |
18,9 |
9,1 |
65,3 |
10,6 |
104,0 |
126,1 |
Mírná |
Hovězí (holeň) |
17,6 |
13,6 |
58,5 |
16,7 |
106,4 |
127,8 |
Mírná |
Hovězí (hrudí) |
13,5 |
7,6 |
49,0 |
9,1 |
79,2 |
95,8 |
Nízká |
Hovězí (játra) |
86,5 |
83,1 |
NU |
50,2 |
219,8 |
255,5 |
Vysoká |
Hovězí (jazyk) |
24,3 |
12,1 |
44,9 |
9,1 |
90,4 |
109,3 |
Nízká |
Hovězí (krk) |
18,9 |
13,6 |
54,4 |
13,7 |
100,6 |
121,0 |
Mírná |
Hovězí (ledviny) |
67,6 |
63,5 |
8,2 |
35,0 |
174,2 |
203,4 |
Mírná |
Hovězí (plecená svíčková) |
16,2 |
9,1 |
55,8 |
9,1 |
90,2 |
109,3 |
Nízká |
Hovězí (Ribloin) |
13,5 |
7,6 |
39,5 |
13,7 |
74,2 |
89,1 |
Nízká |
Hovězí (srdce) |
45,9 |
27,2 |
96,6 |
15,2 |
185,0 |
223,6 |
Mírná |
Hovězí (svíčková) |
16,2 |
9,1 |
64,0 |
9,1 |
98,4 |
119,4 |
Nízká |
Hovězí (tlusté střevo) |
27,1 |
38,6 |
15,2 |
7,3 |
88,0 |
103,3 |
Nízká |
Hovězí (vrchní šál) |
18,9 |
10,6 |
72,1 |
9,1 |
110,8 |
134,5 |
Mírná |
Hovězí (vrchní šál) - syrové |
20,3 |
15,1 |
77,3 |
22,5 |
135,2 |
162,4 |
Mírná |
Hovězí (vrchní šál) – tepelně upravené |
27,1 |
15,8 |
87,2 |
13,3 |
143,5 |
173,8 |
Mírná |
Hovězí (žaludek) |
28,4 |
21,2 |
17,7 |
16,7 |
83,9 |
99,2 |
Nízká |
Hovězí (žebra) |
14,9 |
9,1 |
36,7 |
16,7 |
77,4 |
92,5 |
Nízká |
Koňské maso |
10,0 |
10,0 |
77,8 |
15,2 |
113,1 |
136,5 |
Mírná |
Kuřecí (bílé maso) |
27,0 |
16,6 |
110,2 |
0 |
153,9 |
188,3 |
Mírná |
Kuřecí (játra) |
121,6 |
151,1 |
NU |
39,5 |
312,2 |
363,1 |
Velmi vysoká |
Kuřecí (křídlo) |
28,4 |
16,6 |
92,5 |
0 |
137,5 |
168,1 |
Mírná |
Kuřecí (kůže) |
48,6 |
43,8 |
27,2 |
NU |
119,7 |
142,9 |
Mírná |
Kuřecí (noha) |
27,0 |
19,6 |
76,2 |
0 |
122,9 |
149,6 |
Mírná |
Kuřecí (prsa) |
20,5 |
21,4 |
98,4 |
1,0 |
141,2 |
171,8 |
Mírná |
Kuřecí (srdce) |
31,3 |
36,1 |
52,6 |
5,4 |
125,4 |
150,0 |
Mírná |
Kuřecí (stehno) |
17,0 |
21,9 |
23,2 |
6,7 |
68,8 |
81,6 |
Nízká |
Kuřecí (žaludek) |
45,9 |
51,4 |
39,5 |
6,1 |
142,9 |
169,8 |
Mírná |
Skopové maso |
17,6 |
10,6 |
68,1 |
NU |
96,2 |
117,7 |
Nízká |
Velrybí maso |
18,9 |
12,1 |
80,3 |
NU |
11,3 |
136,2 |
Mírná |
Velrybí maso z ocasu |
13,5 |
6,0 |
68,1 |
NU |
87,6 |
107,6 |
Nízká |
Vepřové (hřebínek) |
13,5 |
10,6 |
51,7 |
0 |
75,8 |
92,5 |
Nízká |
Vepřové (játra) |
81,1 |
102,7 |
34,0 |
66,9 |
284,8 |
331,2 |
Vysoká |
Vepřové (jazyk) |
24,3 |
21,2 |
58,5 |
0 |
104,0 |
126,1 |
Mírná |
Vepřové (koleno) |
21,6 |
16,6 |
69,4 |
0 |
107,6 |
131,1 |
Mírná |
Vepřové (krk) |
14,9 |
12,1 |
43,6 |
0 |
70,5 |
85,7 |
Nízká |
Vepřové (kýta) |
20,3 |
15,1 |
77,6 |
0 |
113,0 |
137,8 |
Mírná |
Vepřové (ledviny) |
64,8 |
77,1 |
53,1 |
0 |
195,0 |
232,0 |
Mírná |
Vepřové (plecená svíčková) |
18,9 |
13,6 |
62,6 |
0 |
95,1 |
116,0 |
Nízká |
Vepřové (rameno) |
16,2 |
12,1 |
53,1 |
0 |
81,4 |
99,2 |
Nízká |
Vepřové (srdce) |
39,2 |
24,2 |
55,8 |
0 |
119,2 |
144,6 |
Mírná |
Vepřové (svíčková) |
17,6 |
12,1 |
61,2 |
0 |
90,9 |
110,9 |
Nízká |
Vepřové (žebra) |
16,2 |
10,6 |
64,0 |
0 |
90,8 |
110,9 |
Nízká |
Zpracované maso |
|||||||
Francouzská klobása |
8,1 |
7,6 |
32,7 |
1,5 |
49,8 |
60,5 |
Velmi nízká |
Hovězí v konzervě |
8,1 |
6,0 |
31,3 |
1,5 |
47,0 |
57,2 |
Velmi nízká |
Játrová paštika |
25,7 |
30,2 |
15,0 |
9,1 |
80,0 |
94,1 |
Nízká |
Lisovaná šunka |
8,1 |
4,5 |
51,7 |
0 |
64,4 |
79,0 |
Nízká |
Prosciutto |
23,4 |
22,8 |
92,1 |
0 |
138,3 |
168,2 |
Mírná |
Salám |
16,2 |
13,6 |
83,0 |
7,6 |
120,4 |
146,2 |
Mírná |
Slanina |
12,2 |
6,0 |
43,6 |
NU |
61,8 |
75,6 |
Nízká |
Vykostěná šunka |
10,8 |
7,6 |
55,8 |
0 |
74,2 |
90,8 |
Nízká |
Vinná klobása |
6,8 |
6,0 |
32,7 |
NU |
45,5 |
55,5 |
Velmi nízká |
Ryba |
|||||||
Aju |
17,6 |
25,7 |
89,8 |
0 |
133,1 |
161,4 |
Mírná |
Arabesce greenling |
18,9 |
34,0 |
94,7 |
2,4 |
150,0 |
181, |
Mírná |
Barakuda |
13,5 |
24,2 |
110,2 |
NU |
147,9 |
179,9 |
Mírná |
Halibut křížený |
17,6 |
15,1 |
100,7 |
0 |
133,4 |
163,1 |
Mírná |
Japonský mořský vlk |
13,5 |
12,1 |
93,9 |
0 |
119,5 |
146,2 |
Mírná |
Japonský úhoř |
13,5 |
24,2 |
54,4 |
NU |
92,1 |
110,9 |
Nízká |
Kapr obecný |
16,2 |
12,1 |
74,9 |
NU |
103,2 |
126,1 |
Mírná |
Kranas Dumerilův |
18,9 |
12,1 |
89,8 |
0 |
120,8 |
147,9 |
Mírná |
Letající ryba |
13,5 |
22,7 |
118,4 |
0 |
154,6 |
188,3 |
Mírná |
Losos |
17,6 |
10,6 |
91,2 |
0 |
119,3 |
146,2 |
Mírná |
Makrela |
13,5 |
10,6 |
98,0 |
0 |
122,1 |
149,6 |
Mírná |
Mořský ďas (játra upravená na páře) |
158,2 |
211,4 |
26,6 |
3,1 |
399,2 |
468,2 |
Velmi vysoká |
Mořský ďas (syrová játra) |
38,2 |
55,6 |
6,0 |
4,4 |
104,3 |
121,8 |
Mírná |
Mořský ďas (maso) |
17,5 |
19,5 |
32,6 |
0,5 |
70,0 |
84,2 |
Nízká |
Pstruh duhový |
25,7 |
55,9 |
99,4 |
NU |
180,9 |
216,8 |
Mírná |
Sardinka |
17,6 |
105,8 |
87,1 |
NU |
210./,4 |
247,1 |
Vysoká |
Španělská makrela |
12,2 |
6,0 |
121,1 |
NU |
139,3 |
171,5 |
Mírná |
Tuňák |
17,6 |
10,6 |
129,3 |
0 |
157,4 |
193,3 |
Mírná |
Žlutý pruhovaný platýs |
14,9 |
28,7 |
69,4 |
0 |
113,0 |
136,2 |
Mírná |
Části ryb, plody moře, měkkýši |
|||||||
Běžná orientální škeble |
45,9 |
24,2 |
5,4 |
28,9 |
104,5 |
122,7 |
Mírná |
Červený královský krab |
56,7 |
19,6 |
9,5 |
13,7 |
99,6 |
119,4 |
Nízká |
Drcená oliheň (sušená) |
24,9 |
20,6 |
47,9 |
1,0 |
94,4 |
114,2 |
Nízká |
Chobotnice |
21,6 |
18,1 |
36,7 |
60,8 |
137,3 |
159,7 |
Mírná |
Chobotnice (orgány) |
29,1 |
42,0 |
4,8 |
4,0 |
79,8 |
93,1 |
Nízká |
Humr |
31,1 |
9,8 |
61,2 |
0,1 |
102,1 |
125,2 |
Mírná |
Japonská lastura |
63,6 |
6,6 |
5,3 |
1,0 |
76,5 |
94,2 |
Nízká |
Japonská létající oliheň |
47,3 |
21,2 |
80,3 |
38,0 |
186,8 |
223,6 |
Mírná |
Jikry krevet |
75,0 |
53,0 |
34,5 |
0 |
162,5 |
194,9 |
Mírná |
Jikry létající ryby |
9,9 |
14,5 |
41,4 |
2,1 |
67,8 |
81,8 |
Nízká |
Jikry létajících ryb (v sójové omáčce) |
21,3 |
47,7 |
20,4 |
2,2 |
91,5 |
107,1 |
Nízká |
Jikry lososa (Ikura) |
0 |
0 |
2,5 |
1,1 |
3,7 |
4,4 |
Velmi nízká |
Jikry sleďů |
6,8 |
15,1 |
0 |
0 |
21,9 |
25,2 |
Velmi nízká |
Jikry tresek (Tarako) |
35,1 |
66,5 |
19,1 |
NU |
120,7 |
141,2 |
Mírná |
Jikry tresek (marinované Mentaiko) |
32,9 |
81,0 |
36,9 |
8,6 |
159,3 |
186,3 |
Mírná |
Kaviár |
7,5 |
46,1 |
39,4 |
1,7 |
94,7 |
111,1 |
Nízká |
Krab |
42,5 |
105,8 |
3,9 |
0 |
152,2 |
175,4 |
Mírná |
Krevety (kuruma) |
58,1 |
15,1 |
87,1 |
35,0 |
195,3 |
235,3 |
Mírná |
Krevety |
8,3 |
16,4 |
28,7 |
0 |
53,4 |
64,0 |
Nízká |
Mlíčí (striped pigfish) |
67,0 |
211,5 |
19,4 |
7,7 |
305,5 |
351,1 |
Velmi vysoká |
Mořský ježek |
40,0 |
65,7 |
22,5 |
9,1 |
137,3 |
160,7 |
Mírná |
Oliheň |
51,4 |
57,6 |
15,6 |
3,4 |
128,1 |
151,2 |
Mírná |
Orientální krevety |
40,5 |
12,1 |
103,4 |
117,1 |
273,2 |
321,1 |
Vysoká |
Sakura krevety (sušené) |
83,9 |
124,0 |
512,2 |
29,0 |
749,1 |
907,0 |
Velmi vysoká |
Shiba krevety |
43,2 |
16,6 |
84,8 |
NU |
144,2 |
176,5 |
Mírná |
Sněžný krab |
75,7 |
13,6 |
0 |
47,2 |
136,4 |
161,4 |
Mírná |
Škeble |
63,5 |
39,3 |
12,2 |
30,4 |
145,5 |
171,5 |
Mírná |
Ústřice |
55,4 |
34,8 |
12,2 |
82,1 |
184,5 |
213,5 |
Mírná |
Rybí produkty, sušené ryby |
|||||||
Hanpen |
1,6 |
3,3 |
7,4 |
0,2 |
12,5 |
15,0 |
Velmi nízká |
Chikuwa |
14,9 |
15,1 |
17,7 |
0 |
47,7 |
57,2 |
Velmi nízká |
Kamaško |
9,5 |
6,0 |
10,9 |
0 |
26,4 |
31,9 |
Velmi nízká |
Katsuobushi (sušený tuňák) |
51,3 |
78,6 |
363,4 |
0 |
493,3 |
600,1 |
Velmi vysoká |
Makrela (sušená) |
14,9 |
119,4 |
11,6 |
NU |
245,8 |
289,1 |
Vysoká |
Narutomaki |
8,1 |
12,1 |
12,2 |
0 |
32,4 |
38,7 |
Velmi nízká |
Niboshi (sušené malé sardinky) |
133,7 |
355,1 |
257,2 |
0 |
746,1 |
879,2 |
Velmi vysoká |
Rybí konzerva: losos |
24,3 |
37,8 |
70,8 |
0 |
132,9 |
159,7 |
Mírná |
Rybí konzerva: tuňák |
14,9 |
13,6 |
88,5 |
0 |
116,9 |
142,9 |
Mírná |
Rybí klobása |
6,8 |
9,1 |
6,8 |
0 |
22,6 |
26,9 |
Velmi nízká |
Rybí koule |
12,2 |
24,2 |
31,3 |
0 |
67,6 |
80,7 |
Nízká |
Sardel (sušený) |
258,3 |
464,6 |
381,8 |
4,0 |
1 108,6 |
1 314,2 |
Velmi vysoká |
Sardinka (polosušená) |
20,3 |
157,1 |
125,2 |
3,0 |
305,7 |
358,1 |
Velmi vysoká |
Sasakamaboko |
14,9 |
16,6 |
16,3 |
0 |
47,8 |
57,2 |
Velmi nízká |
Satsuma age |
6,8 |
10,6 |
4,1 |
0 |
21,4 |
25,2 |
Velmi nízká |
Japonské občerstvení |
|||||||
Japonské nudle Ramen |
7,5 |
6,8 |
0 |
7,3 |
21,6 |
25,0 |
Velmi nízká |
Japonské nudle Ramen do polévky |
4,7 |
9,9, |
16,5 |
1,5 |
32,7 |
39,0 |
Velmi nízká |
Smažená rýže |
0 |
4,3 |
4,2 |
5,7 |
14,1 |
16,2 |
Velmi nízká |
Koření |
|||||||
Grilovací omáčka |
0,1 |
0 |
14,6 |
0,2 |
14,9 |
18,4 |
Velmi nízká |
Med |
0,7 |
0,1 |
0 |
0 |
0,9 |
1,1 |
Velmi nízká |
Mirin |
0 |
0,2 |
0,5 |
0,5 |
1,2 |
1,4 |
Velmi nízká |
Nam pla |
0 |
0,8 |
82,0 |
10,3 |
93,1 |
113,6 |
Nízká |
Polévka v prášku (Clam chowder –polévka ze škeblí) |
5,6 |
12,5 |
28,4 |
0,6 |
47,1 |
56,6 |
Velmi nízká |
Polévka v prášku (Consommé) |
18,3 |
82,9 |
72,8 |
5,8 |
179,8 |
211,3 |
Mírná |
Polévka v prášku (Čínská polévka) |
15,4 |
17,3 |
141,1 |
12,2 |
185,9 |
226,1 |
Mírná |
Polévka v prášku (Matsutake) |
5,7 |
112,8 |
113,7 |
1,2 |
233,4 |
274,4 |
Vysoká |
Polévka v prášku (Potage) |
8,1 |
6,6 |
21,1 |
1,8 |
37,6 |
45,5 |
Velmi nízká |
Prášek na smažení |
10,6 |
21,8 |
31,9 |
4,4 |
68,7 |
81,8 |
Nízká |
Práškový vývar (Umami) |
6,8 |
19,5 |
657,0 |
1,5 |
684,8 |
843,3 |
Velmi vysoká |
Rýžové otruby |
36,1 |
57,2 |
6,0 |
0,9 |
100,2 |
116,9 |
Mírná |
Sójová omáčka (světlá) |
0,7 |
5,0 |
28,5 |
21,0 |
55,3 |
64,9 |
Nízká |
Sójová omáčka (tmavá) |
0 |
2,5 |
33,7 |
9,0 |
45,2 |
54,3 |
Velmi nízká |
Ústřicová omáčka |
12,9 |
23,1 |
87,1 |
11,3 |
134,4 |
161,8 |
Mírná |
Doplňky potravin |
|||||||
DNA/RNA |
12 706,9 |
8 247,7 |
452,1 |
86,9 |
21 493,6 |
25 640,8 |
Velmi vysoká |
Glukosamin |
7,9 |
1,3 |
2,6 |
0 |
11,8 |
14,4 |
Velmi nízká |
Chitin, chitosan |
0,3 |
0,3 |
0 |
0 |
0,6 |
0,7 |
Velmi nízká |
Chlorella |
1 528,0 |
1 612,0 |
42,7 |
0 |
3 182,7 |
3 747,3 |
Velmi vysoká |
Chondroitin a pivní kvasnice |
54,5 |
60,2 |
65,0 |
6,3 |
186,1 |
222,1 |
Mírná |
Kolagen |
0,4 |
1,2 |
1,3 |
0 |
2,9 |
3,4 |
Velmi nízká |
Mateří kašička |
322,2 |
50,9 |
25,1 |
5,3 |
403,4 |
494,3 |
Velmi vysoká |
Pivní kvasnice |
1 646,0 |
1 203,9 |
100,1 |
45,7 |
2 995,7 |
3 561,5 |
Velmi vysoká |
Polysacharid |
6,7 |
15,1 |
26,8 |
9,5 |
58,1 |
68,7 |
Nízká |
Sójový isoflavon |
1,9 |
4,9 |
0 |
0 |
6,9 |
7,9 |
Velmi nízká |
Spireina |
515,8 |
536,2 |
20,9 |
3,9 |
1 076,8 |
1 268,5 |
Velmi vysoká |
Šťávy z nukleových kyselin |
2,8 |
4,3 |
0,1 |
1,1 |
8,3 |
9,6 |
Velmi nízká |
Zeleninový prášek z kapusty |
12,9 |
27,3 |
0 |
0 |
40,2 |
46,4 |
Velmi nízká |
Zeleninový prášek z ječmene |
30,7 |
57,1 |
0 |
0,7 |
88,5 |
102,5 |
Nízká |
Zdroj: Tabulka potravin s puriny
Autoři obsahu |
Copyright © 2012 - 2024 NetConsulting Praha s.r.o.