Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

STEROIDY

OBSAH

Léčba sarkoidózy

Terapie nebo symptomová režie není vždy nutná. Symptomy zahrnují kašel, dušnost a hyperkalcémii, která by mohla vyžadovat hospitalizaci. Nitrožilní tekutiny pro hydrataci, diuretika k odstranění vápníku, léky na zastavení kostní degradace, steroidy pro boj s vitamínem D, efekty a dialýzy k odstranění vápníku, to jsou metody k léčbě sarkoidózy. Hydroxychlorochin a methotrexát úspěšně léčí kožní uzlíky, mozkové účinky a hyperkalcémii a mohou být použity, pokud nefungují steroidy. Hydroxychlorochin je lék, který se rovněž používá ke snížení zánětu při léčbě revmatoidní artritidy.

Zdroj: Sarkoidóza

Diskuze

V diskuzi 10DENNÍ OČISTA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renda.

Ma někdo zkušenosti s tim kdyz nechodite na velkou po vypiti slane vody? Už 3den nic...prvni ano.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel AMS.

Timto zdravime vsechny co chteji vedet o AS a nedostavaji se jim zodpovezene otazky a nebo nekvalitni anbolicke steroidy zde se muzete o vsem informovat a najit nove top produkty ktere zde chybi a nejsou dostupne tato stranka je postavena na kvalitnich produktech a informacim pro zakazniky kterym se nedostava odborna pece.www.anabolicsteroids…

Zdroj: diskuze 10denní očista diskuze

Extrémně jang potraviny

Mezi extrémně jang potraviny patří surová stolní sůl, léky, barbituráty, steroidy, sedativa, vepřové maso, hovězí maso, vejce, tvrdé slané sýry.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem BRONCHITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa Siváková.

Dobry den , prosim chtela jsem se zeptat jake leky jsou na bronchitide .. dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chronická bronchitida by se neměla léčit jinak, než pod dohledem lékaře. Akutní zánět průdušek se může léčit pomocí jednoduchých opatření, jako je dostatek odpočinku, pít hodně tekutin, omezit kouření a vdechování výparů. U lékaře můžete dostat recept na bronchodilatační inhalace a / nebo sirup proti kašli. V některých případech chronické bronchitidy můžou být nezbytné perorální steroidy pro snížení zánětu a / nebo může být podán doplňkový kyslík. Proti horečce a bolestem se v těchto případech používá acylpyrin v doporučeném dávkování. Pokud si nejste jistá v léčbě své nemoci, tak se obraťte na svého praktického lékaře, kde získáte bezpečnou pomoc a rady vhodné pro váš případ.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bronchitida

Léčba

Léčba je symptomatická, podávají se lokální antihistaminika, steroidy a podobně.

Zdroj: Cerkariální dermatitida

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.

Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:

meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory

Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:

bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté ​​hovězí maso

Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:

celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce

Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta na slinivku

Rizika zesvětlovačů kůže

Jedním z nejvýznamnějších rizik některých kožních zesvětlovačů je potenciální ohrožení rtutí. Existují ale i další možná rizika:

  • Dlouhodobé užívání může přispět k předčasnému stárnutí kůže.
  • Dlouhodobé užívání může zvýšit riziko vzniku rakoviny kůže. Při pobytu na slunci vždy používejte opalovací krém.
  • Steroidy v některých zesvětlovačích zvyšují rizika kožních infekcí, ztenčení kůže, akné a špatné hojení ran.
  • Použití steroidů na velké plochy kůže může vést k různým zdravotním problémům, které souvisejí se steroidy absorbovanými organismem.
  • Hydrochinon způsobuje nežádoucí a neléčitelné zbarvení kůže.
  • Různá bělicí činidla, včetně přírodních surovin, mohou způsobit podráždění pokožky nebo alergickou reakci.

Zdroj: Zesvětlení kůže

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOSTERON V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Jak na testosteron v potravinách? Potravina, která nejvíce dokáže podpořit tvorbu testosteronu je sušený kořen rostliny Tribulus terrestris. Tribulus terrestris je rostlina rostoucí v mnoha tropických i mírných pásmech světa. Mnoho různých kultur ho používá mnoha způsoby. Například, Řekové používali Tribulus terrestris jako diuretikum a náladu zlepšující prostředek. Indiáni ho používali jako diuretikum, antiseptikum, a protizánětlivý lék. Číňane ho používali na různorodé účely k léčbě játer, ledvin, a kardiovaskulárních nemocí. V Bulharsku se užíval Tribulus terrestris jako sexuální stimulant a proti neplodnosti. V poslední době, ho začali používat také východní evropští atleti a síloví závodníci.
Tribulus terrestris dokáže zlepšit vylučování mužského pohlavního hormonu. Studie potvrzuji, že funguje velmi dobře, když se používá v kombinaci s DHEA a androstenedione. Tato kombinace zvýšila mužský pohlavní hormon v různé úrovni, ačkoliv, to dokáží DHEA nebo andro i bez Tribulusu. Takže spíše než testosteron prekurzor, vede Tribulus k výrobě luteinizing hormonu (LH). Když se zvedne hladina LH, zvedne se i přírodní vylučování mužského pohlavního hormonu. LH je hormon, který rovněž ovlivňuje sexuální aktivitu. Lze tedy pochopit proč je užívaný k zlepšení plodnosti a potence. Laboratorní studie na zvířatech prokázaly, že Tribulus terrestris zvyšuje množství spermatu i jeho pohyblivost během 30 dnů užívání. Proto je to dobrý doplněk pro muže ke zvětšení jejich sexuální aktivity.

K farmaceutickému použití tribulusu došlo poprvé v osmdesátých letech v Bulharsku v produktu Tribestan, který se používal k léčbě premenstruálního a postmenopauzálního syndromu u žen a andropauzálního syndromu u mužů. Tribestan byl testován u několika set osob, převážně žen, po dobu 12 let. Vynikající vlastnosti Tribestanu je, že zvyšuje citlivost hypothalamu k využití a regulaci mužských i ženských sexuálních steroidů jako androgenů a estrogenů.

Klinické testy neprokázaly toxicitu ani vedlejší účinky, a to ani při podání velmi vysokých dávek. S těmito vlastnostmi Tribestan rychle pronikl i do sportu jako povzbuzující přípravek a pro kombinaci se steroidy.


Dávkování extraktu Tribulus terrestris:

Pro starší 30let:
Na každých 20 kg váhy těla užít 500mg jednou až dvakrát denně .

Pro kulturisty:
Běžně se doporučuje brát 750 až 1.250 mg denně na 20 kg váhy těla, rozdělené mezi jídlo, spolu s 100 mg DHEA denně a spolu s 100 mg androstenedione denně, abyste dosáhli výsledků.

Pro zdravé jedince mladší 30-ti let suplementace pro zvyšování produkce testosteronu nemá význam, neboť v tomto věku je tvorba testosteronu dostatečně vysoká a nebyl by zde zntelný žádný účinek.

Je jedno jestli to berete na lačno nebo po jídle, hlavní je to dobře zapít.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Testosteron v potravinách

Cenné látky v aloe vera

Aloe vera obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, niacin a cholin. Z minerálů se v rostlině nachází hořčík, mangan, zinek, sodík, draslík, vápník, měď a chrom. Rovněž obsahuje steroidy, vzácné aminokyseliny, glykosidy, saponiny, polysacharidy nebo mastné kyseliny. Celkem tak aloe vera obsahuje více než 200 látek prospěšných pro naše tělo.

Zdroj: Aloe vera na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem REVMATICKÁ ARTRITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Taťána.

Dobrý den, manželovi byla diagnostikovaná revmatická artritida. Prosím o radu.
Jak podpořit léčbu bylinkami, popřípadě dietou?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Revmatoidní artritida je dlouhodobá autoimunitní porucha, která primárně postihuje klouby. Revmatoidní artritida se projevuje horkostí, otokem a bolestí kloubů. Bolest a ztuhlost se často zhoršují po odpočinku. Nejčastěji se jedná o zápěstí a ruce, přičemž na obou stranách těla jsou obvykle postiženy stejné klouby. Příčina revmatoidní artritidy není doposud známa, pouze se předpokládá, že ji způsobuje kombinace genetických a environmentálních faktorů. Hlavní roli při revmatoidní artritidě hraje imunitní systém, který z neznámého důvodu napadá klouby. To má za následek zánět a ztluštění kloubního pouzdra. Nemoc dále ovlivňuje přilehlou kost a chrupavku.

Léčba je omezena pouze na zmírnění příznaků, protože skutečná příčina není známa a není tedy možné tuto nemoc léčit ani vyléčit. Cílem léčby je zmírnit bolest, omezit zánět a zlepšit celkové fungování člověka. Tomu může pomoci rovnováha mezi odpočinkem a cvičením, používání dlahy, rovnátek nebo podpůrných ortéz. K léčbě se často používají léky proti bolesti, steroidy a protizánětlivé léky ze skupiny NSAID (mnoho z nich se dá volně koupit v lékárně). Ke zpomalení vývoje revmatoidní artritidy lze použít antirevmatika (označení DMARD), jako je hydroxychlorochin a methotrexát (jen na lékařský předpis). V určitých situacích může pomoci i chirurgické řešení.

Co se týče přírodní léčby a diety, tak zde moc možností není. Dieta, která by zmírňovala postup revmatoidní artritidy, neexistuje žádná. Samozřejmě platí, že zdravá strava a pohyb jsou prospěšné vždy. Jako přírodní léčbu revmatoidní artritidy lze použít přírodní léky na zmírnění bolesti. Sem patří kapsaicin (přírodní výtažek z chilli papriček), alobal na bolest kloubů, akupunktura, masáže a cvičení. U některých pacientů pomohly magnety, které se přikládaly na postižená místa.

Mnoho lékařů ke zmírnění příznaků revmatoidní artritidy doporučuje ošetření teplem a chladem.
Chlad: Omezuje otoky a záněty kloubů. Například během záchvatů bolesti na postižený kloub umístěte balíček s ledem. Jen to nepřehánějte. Studený obklad přiložte jen na 15 minut a mezi ošetřeními si udělejte alespoň 30ti minutovou přestávku.
Teplo: Uvolňuje svaly a urychluje průtok krve. Můžete použít elektrickou vyhřívanou dečku nebo teplý vlhký ručník. Nepoužívejte příliš velké horko. Kůže se nesmí spálit. Tepelnou terapii můžete využít i ve sprše, kde necháte teplou vodu dopadat na bolestivou oblast. To může pomoci uklidnit projevy. Horká vana je dalším dobrým způsobem, jak uvolnit ztuhlé svaly. Nepoužívejte vířivky ani horké vany, pokud máte vysoký krevní tlak nebo srdeční onemocnění.
Vyzkoušejte hřejivou koňskou mast. Ta obsahuje kapsaicin, což je přírodní látka získaná z pálivých chilli papriček. Vědecké studie ukazují, že může pomoci zmírnit bolest.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Revmatická artritida

Léčba středně těžké až těžké lupénky hlavy

Lékař vám může předepsat lokální steroidy k léčbě středně těžké až těžké lupénky hlavy. Steroidy se pohybují od mírných až k silným. Některá lokální léčba je aplikována přímo na kůži, zejména pomocí šamponování a proplachování.

Druhy lokálních léků

  • Psoriatec je krém, který se aplikuje jednou denně po dobu 10 až 30 minut a je k dispozici na zahraničních internetových obchodech.
  • Infadolan, což je volně prodejná krémová forma vitaminu D. Používá se na noc a po aplikaci by měla být pokryta hlava koupací čepicí. Tento krém by neměl přijít do kontaktu s očima.
  • Taclonex je kombinace typu vitaminu D a silných steroidů. Tento produkt se aplikuje jednou denně. Může být používán po dobu dvou týdnů, nebo dokud není pokožka vyčištěna. Ale neměl by se používat déle než 8 týdnů. Měli byste se vyhnout kontaktu s očima. Lék Taclonex je dostupný jen v zahraničních internetových obchodech. V ČR se dá lék Taclonex nahradit společným užíváním masti Infadolan a kortikoidní masti Beloderm, která je na lékařský předpis.
  • Tazorac obsahuje mimo léčivé látky Tazaroten také vitamin A je v krémové nebo gelové podobě. Tazorac zabraňuje vysychání pokožky a je k dispozici v zahraničních internetových obchodech.

Nepoužívejte silné steroidy po více než dvou týdenních cyklech. Pozorně si pročtěte příbalový leták.

Zdroj: Léčba lupénky ve vlasech

Jak pracují kožní zesvětlovače?

Kožní zesvětlovače obsahují účinnou látku (nebo kombinaci látek) snižující množství melaninu v kůži v místě aplikace. Nejrozšířenější složkou kožních zesvětlovačů je hydrochinon. Je důležité poradit se se svým lékařem před použitím výrobku s obsahem hydrochinonu a řídit se jeho pokyny. Ostatní kožní zesvětlovače mohou obsahovat steroidy nebo retinovou kyselinu, která pochází z vitamínu A. Některé kožní zesvětlovače obsahují přírodní složky, například kyselinu kojicovou, což je látka pocházející z hub.

Zdroj: Zesvětlení kůže

Steroidy

Steroidy jsou deriváty steranu. Jedná se o fyziologicky a farmakologicky významné látky. Patří mezi ně například D-vitamíny, žlučové kyseliny, pohlavní hormony, hormony kůry nadledvin, steroly a jiné. Někdy jsou spolu s terpeny řazeny mezi isoprenoidy, což jsou bezbarvé krystalické látky rozpustné v organických rozpouštědlech. Vznikají oxidací terpenů. Z hlediska chemie jde o alkoholy, alkaloidy, hormony, vitamíny či kyseliny. Zřejmě nejznámějším steroidem je cholesterol. Veřejnosti dobře známé a v kulturistice často zneužívané jsou takzvané anabolické steroidy, mezi něž patří například testosteron a jeho deriváty. Dle funkčního zařazení se obvykle dělí na:

  • Anabolické steroidy – podporují růst kostí a svalů.
  • Ergosteroly – vyskytují se v houbách.
  • Fytosteroly – vyskytují se v rostlinách.
  • Kortikosteroidy (glukokortikoidy, mineralokortikoidy) – regulují metabolismus cukrů a bílkovin, řídí hospodaření s minerály a vodou.
  • Sexuální steroidy (androgeny, estrogeny, progestageny) – podmnožina sexuálních hormonů ovlivňujících sexuální diferencializaci a reprodukci.

Tamoxifen je syntetický nesteroidní antiestrogenní lék. Jedná se o selektivní modulátor estrogenových receptorů. To znamená, že na estrogenové receptory prsní tkáně a hormonálně dependentních buněk rakoviny prsu působí tamoxifen tlumivě (chová se jako antiestrogen), zatímco ve zbytku těla estrogenové receptory aktivuje (chová se jako estrogen). Zablokování receptorů hormon-dependentních forem rakoviny prsu vede k zástavě množení nádorových buněk. Výsledky jsou dobré, nicméně u pacientek může časem vzniknout „neodpovídavost“ nádorových buněk na tuto léčbu. Před samotným podáním tamoxifenu musí pochopitelně předcházet bioptický odběr nádorové tkáně a vyšetření nádorových buněk na přítomnost receptorů pro estrogeny. Jsou-li tyto receptory přítomny a funkční, může být po splnění dalších kritérií tamoxifen podán. V opačném případě nemá jeho podání smysl

Zdroj: Tamoxifen

Alergie na mrkev – léčba

S alergií na mrkev musí být zacházeno stejným způsobem jako s jakoukoli jinou potravinovou alergií. U mírných až těžkých forem alergie se užívají perorální antihistaminika. Při velmi těžkých formách mohou být předepsány injekce nebo steroidy. Nicméně prevence je nejlepší způsobem, jak se vypořádat s alergií. Je důležité, aby se pacient s alergií na mrkev vyhýbal její konzumaci. Zároveň by se měl vyhnout i různým odrůdám mrkve, protože mohou mít podobné strukturální složení. Na alergii lze využít domácí léky, zejména santalové pasty, které se používají na kožní podráždění.

Zdroj: Alergie na mrkev

Standartní léčba

Současná standartní léčba onemocnění koronaviry (COVID-19) vychází z egyptského protokolu o léčbě COVID-19 a používá se v ní:

  • azithromycin 500 mg jednou denně po dobu 5 dnů (antibiotikum na lékařský předpis),
  • paracetamol 500 mg podle potřeby (volně prodejný lék proti horečce a bolesti),
  • vitamin C 1 g jednou denně (volně prodejný doplněk stravy),
  • zinek 50 mg jednou denně (volně prodejný doplněk stravy),
  • laktoferin 100 mg sáčky po 12 hodinách (volně prodejný doplněk stravy),
  • acetylcystein 200 mg každých 8 hodin (volně prodejný lék),
  • profylaktická nebo terapeutická antikoagulace, pokud D-dimer > 1000 a / nebo steroidy (léky na lékařský předpis).

Zdroj: Ivermectin pro lidi

Léčba mírné lupénky hlavy

Pokud máte mírnou lupénku hlavy, tak vám lékař může doporučit tyto procedury:

Výrobky z černouhelného dehtu

Výrobky z černouhelného dehtu jsou volně prodejné, zejména se jedná o šampony, krémy, gely, masti a mýdla. Účinnost těchto procedur se liší, ale mohou pomoci v růstu kůže a snížení zánětu, svědění a velikosti lupénky. Chcete-li používat černouhelný dehtový šampon, tak ho nejprve musíte vmasírovat do pokožky hlavy a nechat ho působit po dobu 5 minut před důkladným opláchnutím. Také můžete použít další výrobky, které obsahují dehet a účinkují přes noc. Barvení a specifická dehtová vůně jsou hlavní nevýhodou. Nemedikovaný kondicionér po šamponování může způsobit reakci dehtového šamponu.

Kyselina salicylová

Tento chemický peelingový prostředek je k dispozici ve volně prodejných přípravcích, které nejsou na předpis. Jedná se o šampony a mýdla. Používají se ke změkčení šupinatění, díky čemuž je pak snazší odstranění lupů.

Léčivé šampony

Tyto šampony jsou k dispozici jak s obsahem černouhelného dehtu, tak i jiných dehtů. Dehtové šampony se mohou používat denně na léze na hlavě.

Steroidy

Steroidy mohou být aplikovány do izolovaných lézí na hlavě, pokud se jedná jen o několik lézí.

Zdroj: Léčba lupénky ve vlasech

Nepotvrzené případy

Podle studií nebyly prokázány žádné významné nežádoucí účinky se suplementem taurinu. Pouze v jednom případě vznikla encefalopatie (rozsáhlé mozkové onemocnění) u kulturisty, který si dal velkou dávku taurinu v kombinaci s inzulínem a steroidy. Nelze tedy zjistit, zda bylo onemocnění mozku způsobeno taurinem, nebo jinými léky, či dokonce jinými faktory. Také bylo hlášeno zhoršení bipolární poruchy u muže, který vypil několik plechovek energetického nápoje s obsahem taurinu. I v tomto případě platí, že není jasná příčina, která zavinila tento problém.

Zdroj: Nežádoucí účinky taurinu

Postup při vysazení Prednisonu

Prednison a další steroidy se musí snižovat pomalu, aby se nadledvinám umožnilo přizpůsobit množství kortizolu, které produkují. Typický režim snižování může trvat dny až týdny v závislosti na dávce Prednisonu, kterou osoba užívala, a na tom, jak dlouho byl lék užíván. Většina režimů s Prednisonem delších než pět dní bude vyžadovat postupné snížování.

Postupné snižování kortikoidů

Léčba steroidního abstinenčního syndromu (SWS) spočívá ve zpomalení snižování hladiny steroidů nebo ve zvýšení užívané dávky. Lékař by měl buď prodloužit délku „kroku“, na kterém jeho pacient byl, nebo zvýšit dávku tohoto kroku.

Například, pokud osoba užívala 20 mg po dobu pěti dnů a snížila se na 10 mg a došlo k vysazení, lékař by mohl:

  • Vrátit dávku na 20 mg na několik dní.
  • Před snížením dávky na 10 mg zvýšit dávku na 15 mg.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Léčba plotének steroidy

V současné době existuje nechirurgická forma léčby, která může velmi účinně nahradit operační výkon. Jedná se o sérii injekcí s protizánětlivými steroidy, které se za pomoci rentgenu vpichují do páteře. Fungují tak, že snižují zánět okolo nervových kořenů, díky čemuž postižené nervy přestanou dělat problémy (obvykle ustane i bolest) a jedinec může opět normálně fungovat. Tělo se následně začne zcela přirozeně s vyhřezlou ploténkou vyrovnávat. Opakování dávky injekcí samozřejmě snižuje výhody této léčby. Ovšem stále jsou tyto injekce bezpečnější než operace. Léčba steroidy bohužel není vhodná pro nemocné s poruchou srážlivosti krve, u nichž by se mohla vytvořit krevní sraženina po vpichu injekce v páteři a způsobit tak ochrnutí či inkontinenci.

Akupunktura

Akupunktura patří mezi nejstarší známé léčebné techniky, přičemž se vlastně jedná o součást mnohem širší celkové tradiční čínské medicíny. Podle čínského výkladu vede povrchem těla několik meridiánů – drah, jimiž proudí životadárná energie, kterou Číňané nazývají čchi. Když terapeut zapíchne do těla jehličku, ovlivní proudění energie, docílí harmonizace energetického systému a vyvážení funkce orgánů i celého těla. Proto může pár drobných píchnutí ovlivnit i zdánlivě vzdálené orgány. Nebojte se akupunkturních jehliček – jsou nerezové a často tenké jako vlásek. Velmi výhodná je při tomto onemocnění kombinace akupunktury s baňkováním postižené oblasti. Je-li bolest zhoršena větrným chladem nebo vlhkem, mívá výborné účinky nahřívání akupunkturních bodů moxovacími tyčinkami. Akupunktura je účinná jak při akutních, tak chronických potížích. Je vhodná pro pacienty s bolestmi z přetížení, pro poúrazové stavy, výhřezy meziobratlových plotének, akutní blokády a mnohé další. Důležité je udržovat bolestivou oblast v teple, vyhýbat se chladu a průvanu, stejně jako nadměrné fyzické námaze. Přiměřené tělesné cvičení, například čchi-kung nebo tai-či, může mít naopak výborný preventivní účinek.

Zdroj: Laserová nukleotomie ploténky

Léčba prasklých koutků

K léčbě popraskaných koutků se často používají lokální masti se steroidy snižujícími záněty a masti s oxidem zinečnatým, který má antifungální vlastnosti, aby poskytl bariéru narušenému prostředí během procesu hojení. Pokud dojde ke kvasinkové infekci, můžeme ji léčit perorálními nebo topickými antifungálními léky, jako je Nystatin pro celá ústa a výplachy chlorhexidinem (obsažen v ústní vodě), který má antibakteriální vlastnosti.

Léčbě prasklých koutků pomáhá také přijmout několik preventivních opatření, která mohou minimalizovat jejich výskyt. Pokud například nosíte zubní protézy, jejich časté čištění (včetně proplachu chlorhexidinem) a jejich vyndavání na noc omezuje růst bakterií a plísní. Je dobré také zjistit, zda vaše zubní náhrady správně sedí. Náhrada chybějících zubů poskytuje lepší podporu obličeje a může minimalizovat vrásky kolem úst. A samozřejmě každodenní čištění zubů a mezizubních prostor pomáhá zajistit zdravá ústa bez chorob.

Zdroj: Prasklý koutek duchovní příčina

Léčba

Po doporučení lékaře je možno léčit hemangiomy steroidy, laserovou nebo chirurgickou terapií a nově také kryoterapií. Až na výjimky tyto cévní nádory nepředstavují vážnější problém. Jedná se především o kosmetickou záležitost, která často časem sama úplně odezní.

V menší míře se vyskytují hemangiomy nekosmetického charakteru. Ty mohou omezovat funkci jiného orgánu, nebo dokonce způsobovat krvácení. I takové hemangiomy jsou ale operabilní, takže se není čeho obávat. Pokud však skvrnka neohrožuje funkci orgánů, neznamená těžký kosmetický defekt nebo není infikovaná, vůbec se neléčí.

K chirurgickému zákroku se přistupuje v případě rychlého růstu a obtíží, které plynou z lokalizace hemangiomu, a pak u kavernózních hemangiomů. Odstranit znaménko lze vyříznutím skalpelem nebo je možné jej odstranit laserem.

Někdy je nabízena i sklerotizace, což znamená zmenšení velikosti útvaru na základě aplikace léčiva a jeho následné vyříznutí, případně jeho úplné zmizení. Někteří psi na tento způsob léčby však nemusí reagovat, proto musí dojít k chirurgickému zákroku.

Zdroj: Hemangiom u psa


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP