Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VIRÁŽKA ZE SINIC

OBSAH

Maligní melanom je asi nejznámější a také nejobávanější zhoubné onemocnění kůže, ale jsou i další druhy rakoviny kůže, kterými trpíme. Obecně můžeme říci, že rakovina kůže, v těch svých nejčastějších formách, představuje dokonce nejčastější typ maligního onemocnění vůbec, což se málo ví. Rakovina kůže tvoří dokonce jednu pětinu ze všech zhoubných onemocnění v naší republice. Mezi nejčastější kožní nádory patří jednak kožní karcinomy, které se nazývají bazocelulární a spinocelulární karcinomy, a samozřejmě pak maligní melanom. Maligní melanom je oblíbeným tématem různých televizních a rozhlasových pořadů a diskuzí, ze kterých asi zhruba víme, jak takové onemocnění vypadá. Ale zkusme si nejprve říci, co v podstatě maligní melanom je, jak vzniká, jestli je to skutečně dlouhodobým působením slunce, nakolik tam hraje roli genetika a podobně.

Zdroj: Zhoubný melanom kůže je daň za opálenou kůži

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA PO KOUPÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Opatrný.

Dobrý den,

dnes se mi podruhé stalo, že po koupání v jezeře mi naskočila vyrážka po celém těle, kde došlo ke kontaktu s vodou. Po 15 minutách zmizí. Už se mi to letos jednou stalo při koupání v řece. Je mi 25 a dřív jsem s tím nikdy problém neměl. Dá se tomu nějak předejít? Nebude se to zhoršovat? Obě vody byly poměrně ledové.

Děkuji s pozdravem Martin Opatrný

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle fotografie to vypadá, že se Vám na kůži udělala alergická vyrážka. To klidně může být způsobeno obsahem sinic ve vodě, ve které jste se koupal. Pomůže na to osprchování pod čistou vodou hned po tom, co vylezete z vody. Přesný důvod své vyrážky zjistíte na alergologii, kde Vám můžou udělat testy na obvyklé alergeny a podle výsledků určit rozsah Vaší alergie. Předejít se této vyrážce dá tím, že změníte místo na koupání. Také se prodávají léky na alergii, které se musí ale užívat v dostatečném předstihu (týden až dva), aby mohly zabránit podobným vyrážkám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyrážka po koupání

Chov

Bojovnice se dobře hodí do společenských nádrží, ale pouze ke klidným a neagresivním druhům, které bojovnicím nebudou okusovat jejich dlouhé ploutve a současně nebudou pro bojovnice vizuálním rivalem, jako třeba některé skaláry. Ani malé rybky nejsou vhodnými společníky, protože by bojovnicemi mohly být považovány za potravu. Ideálním prostředím pro bojovnice je akvárium klasického formátu nad 100 l, ve kterém nechybí vysoké a volně plovoucí rostliny. Vhodná teplota pro tyto rybky je mezi 24–30 °C a pH vody by mělo být v rozmezí 6,5–7,0, přičemž je nezbytné prostředí udržovat v uvedených mantinelech. Betty jsou velmi citlivé na nepříznivé podmínky, mohou trpět alergiemi na některé vybavení akvária, případně na přemnožení bakterií a sinic.

Sameček staví na hladině pěnové hnízdo, pod kterým dochází ke tření. Jikry spadlé ke dnu sameček posbírá a opětovně vrací zpět do pěnového hnízda. Samička mu někdy pomáhá, občas také jikry potají požírá. Po tření tedy samičku odlovíme a snížíme sloupec vody na 10 cm. Sameček pečuje o jikry sám. Potěr se vylíhne za 24 hodin a asi za 2 dny, kdy spotřebuje žloutkový vak, se rozplavává, a to je pravý čas na odlovení samečka. Potěr přijímá první dny drobnou jemnou živou potravu, popřípadě usušený vaječný žloutek cezený přes tkaninu (ideální je krmit mikry). Do stáří 4 týdnů přijímá potěr kyslík žábrami přímo z vody, proto se v této době velmi jemně vzduchuje, ale přesto je potřeba měnit také vodu. Po 4 týdnech se potěru začíná vytvářet přídatné dýchací ústrojí – labyrint. V této době musíme opět krmit velmi jemnou potravou, protože se potěr v tomto období větším soustem často udusí. Potěr roste nestejnoměrně a je nutné třídit jej podle velikosti. Pokud mají rybky dobrou stravu, rostou velmi rychle.

Bojovnice je v přírodě všežravec. Pro krmení jsou ideální suchá vločková či granulovaná krmiva.

Bojovnice pestrá může žít ve větších akváriích i společně s dalšími samci, ale to pouze v případě, že je akvárium dostatečně velké a s potřebným množstvím úkrytů, protože samci napadají samce, když hájí své teritorium. Také nutí samice ke tření, což může někdy skončit i smrtí samice. Úkryty jsou proto vždy velmi důležité. Je-li více samic na jednoho samce, jeho agresivita se rozloží mezi všechny samice. Bojovnici můžete obvykle chovat i s jinými rybkami, je-li nádrž větší. Bude vůči nim projevovat sice teritoriální chování, ale pokud rybek budete mít dost, agrese se rozloží a ji časem omrzí rybky pronásledovat.

Zdroj: Ryba beta bojovnice

Diskuze

V diskuzi NEMOCI SADBY RAJCAT,? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kopecký Pavel.

mám sadbu rajčat ,která jinak dobře prospívá.Až teď se na listech objevila jakoby virážka?lehce vypouklá.živý škůdci tam nejsou.co s tím poradí mi někdo?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci sadby rajcat,?


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP