Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TECHNIKY

OBSAH

Tipy pro kuřáky:

  • Ochrana je největší, když přestanete kouřit.
  • Objevte další relaxační techniky.
  • Odměňte se za to, že nekouříte.

Zdroj: Vitamíny pro kuřáky

Poradna

V naší poradně s názvem MRAVENČENÍ V PRSTU LEVÉ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Zdravím, cca 10 dní mi v kuse mravenčí malíček a prsteníček na levé ruce.Nebolí to,barva se nemění,v noci klid,ale jak se probudím,tak mravenčení trvá vždy po celý den...Zjistil jsem že když si na lokti zmáčknu jedno místo,tak se mravenčení zvětší asi o 300% :-) Jak mile mačkat přestanu,mravenčení se opět zmírní...Měl bych s tím fičet k lékaři?Nikde jsem se nebouchnul,žádný otok nemám,vše na pohled v pořádku.
Je mi 32 let...Děkuji za info :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, běžte s tím k lékaři - ortopédovi. Příčina zřejmě bude v páteři a v držení těla. K přesnému stanovení je potřeba důkladné vyšetření, které vám provedou právě na ortopedii. Existují uvolňovací techniky, které vás pak brnění zbaví, například dornova metoda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mravenčení v prstu levé ruky

Různé techniky použité při kineziologii

  • emocionální uvolnění,
  • akupresura,
  • lymfatická masáž,
  • hypertonické svalové uvolnění,
  • reflexní spouštění tělových bodů,
  • stimulační prostředky, jako jsou květinové esence,
  • poradenství v oblasti výživy.

Zdroj: Kineziologie

Diskuze

V diskuzi NEPŘÍJEMNÉ SVĚDĚNÍ V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Na úporné svědění uší zkuste po vyčištění ucho vytřít vatičkou namočenou v gelu Fenistil. Fenistil takto aplikujte 2x denně než to přestane svědit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alice.

dr. mi dala speciální gel do uší na svědění triamcicolon, ten je silnější než fenistil a taky nepomáhá. No mohu to zkusit. Já už se fakt bojím nějakých těch parazitů, ale zatím těm Oberonům apodl nevěřím, mluvila jsem s profesorem z techniky a ten mi řekl, že je to blbost a tahání peněz od lidí, tak nevím.

Zdroj: diskuze Nepříjemné svědění v uchu

Aplikační techniky

Barvy na vlasy se používají kvůli změně vzhledu. Jedná se o moderní trend používající několik barev k tvorbě melírů nebo barevných přechodů. Aplikační techniky mají za úkol zvýrazňovat, zesvětlovat, vytvářet nové metody, jako je například ombre. Veškeré aplikační techniky mohou být použity s jakýmkoliv typem barvy. U světlých vlasů dochází pouze k zesvětlení.

Zdroj: Barvení vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem NARKOZA U ZUBAŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,

syn má 23 let. V 15 letech byl naposledy ošetřen u zubního lékaře, kdy mu zubař omylem ošetřil zdravou stoličku a on si vytrpěl dost bolesti a vzal spoustu Ibalginu , než se ten bolavý zoubek vyléčil. Od té doby u zubaře nebyl. Má panickou hrůzu ze zubaře. Zuby ho bolívají víckrát do roku, bere nějaké léky, bylinky ...Mám strach o jeho chrup. Je možné jeho vyšetření pod citlivou narkózou a následná léčba? Jsou tyhle zákroky hrazeny pojišťovnou? Syn je registrován u RBP-213. Chtěla bych mu pomoct, jeho strach je obrovský.

Prosím, poraďte. Děkuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ve třiadvaceti letech je již plně odpovědný za své chování a nijak ho nelze nutit k prohlídce u zubního lékaře. Existují určité techniky, které zubař může použít pro zklidnění pacienta, jako je rajský plyn nebo sedativa. Ale není možné aplikovat celkovou anestezii, aby se omezil jeho odpor k zubnímu lékaři. Můžete se synem o tom diskutovat a přirozeně ho přimět k ošetření zubů. Když se Vám to nepovede, tak to za Vás dříve nebo později udělá nesnesitelná bolest, která ho donutí jít k lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Narkoza u zubaře

Rady proti chrápání

  • 1 až 1,5 měsíce spát se zalepenou pusou pomocí lepící pásky z lékárny. Jedná se o kontroverzní metodu, ale funguje.
  • Provádět dechové techniky zdravého dýchání podle Buteykovy metody a techniku zdravého dýchání - Oxygen Advantage. Jedná se o nenáročná cvičení, které se dají provádět kdekoli, ve frontě v obchodě, v autě atd.

Seminář, kde vás během jednoho odpoledne naučí techniky zdravého dýchání, můžete objednat zde: Pavel Filgas, filgas.pavel@seznam.cz.

Zdroj: Chrápání

Poradna

V naší poradně s názvem CVIKY PO ZÁNĚT ŠLACH NA NÁRT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka p.

Po zánětu šlach na nártu mám stále bolesti. Může mi někdo poradit nějaké cviky? Trpím již měsíc.Děkuji Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rekonvalescence po tomto onemocnění je na dlouhou dobu. Nejlepší způsob, jak se zbavit bolestí je postupné cvičení, protahování a speciální masáž. Sama to zvládnete jen s pevnou vůlí. Je lepší tyto procedury absolvovat se zkušeným fyzioterapeutem a nebo v rehabilitačním zařízení. Poraďte se se svým ortopedem, určitě vám doporučí nejlepší způsob rehabilitace. Pro představu přikládám odkaz na video, kde jsou znázorněny rehabilitační techniky: youtu.be/eaJXJa3ZR4A
Video je v anglickém jazyce, ale je z něho dobře patrné, jak provádět jednotlivé rehabilitační úkony.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cviky po zánět šlach na nárt

Jak dlouhodobě snížit krevní tlak bez léků

Vysoký krevní tlak nebolí, to si uvědomte. Udělejte tedy první zásadní krok v základní prevenci, a tím je pořízení kvalitního tlakoměru. V domácím prostředí si můžete změřit tlak kdykoliv a při důsledném a pravidelném měření v průběhu několika týdnů snadněji zjistíte, jak to s vámi je. Zanedbávat vysoký tlak se nevyplácí, zato prevence, ke které patří jeho pravidelné sledování, se opravdu vyplatí.

Existují i alternativní terapie, zejména relaxační techniky jako jóga, tchaj-ťi nebo pouhé hluboké dýchání. Meditace má možnost přenést tělo do stavu naprostého klidu, který může snižovat krevní tlak. Tyto techniky by se měly kombinovat s dalšími změnami životního stylu, tedy stravou a cvičením.

Pokud dieta a cvičení nestačí, bývají následující volbou pro snížení krevního tlaku léky.

Zdroj: Jak snížit krevní tlak bez léků

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlaďka.

Dobrý den,prosím o odpověd´. Mám letité potíže s krční páteří,bolest hlavy,kolapsové stavy a stále se opakující blokády.To samé (blokády a bolest) nyní i v oblasti hrudní páteře.Nejhorší stavy jsou v noci,kdy mne budí úplně necitlivé jakoby,,přeležené "paže.Když se promnou a prokrví,znovu usnu ale stane se mi to až třeba 10x za noc. Z nálezu na MR: C4/5 dorzální mediální hernie,C5/6 protruze ploténky 4mm kryta osteofytárními valy způsobuje oboustr.významnou foraminostenózu,Th 2/3 dorzální hernie,TH3/4 dorzální hernie,TH5/6 paramediální hernie 3mm se imprimuje do míchy,TH7/8 dorzální mediální a pravostranná paramediální hernie2mm,Th8/9 plochá hernie 3mm se lehce dotýká míchy.Víceetážové stenózy,vícečetné degeenerativní změny,v SI skloubeních oboustranná artóza II.stupně. Pominu-li neustálou bolest,nejhorší jsou ty noční stavy,kdy necítím paže. Co s tím? Děkuji za odpovědˇ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete muset změnit polohu při spánku a naučit se spát na zádech. V poloze na boku dochází k útisku nervů a cév a tím pak vzniká nepříjemný pocit necitlivých rukou. Vaše tělo také potřebuje fyzioterapeutickou péči. Musíte provádět speciální cviky na posílení kosterního svalstva a také na jeho protažení. Zdravý pohyb pod dohledem fyzioterapeuta je to, co v těchto případech nejlépe pomáhá. Zajímejte se tyto techniky: dornova metoda a vojtova metoda. Úleva nepřijde hned, ale po každém dalším cvičení ucítíte mírné zlepšování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitlivost rukou

Co je to EFT?

EFT se řadí mezi světově uznávané techniky spadající do oboru nazývaného energetická psychologie. Autorem metody je Američan Gary Craig, který navázal na práce renomovaného amerického psychologa dr. Rogera Callahana. EFT je zkratka z anglického Emotional Freedom Techniques, což se dá volně přeložit jako „techniky emoční svobody“. Je to univerzální léčebná technika, která se ve světě řadí mezi uznávané techniky energetické psychologie. Metoda EFT je založena na poznatku, že příčinou všech negativních emocí (strach, úzkost, panika a tak dále) je porucha v našem energetickém systému. To je způsobeno tím, že si dlouhodobě v těle držíme negativní a sebedestruktivní myšlenky. Ty jsou mnohdy uložené hluboko v našem podvědomí, aniž bychom o tom věděli. Tyto negativní myšlenky následně vedou k psychickým problémům, často i k fyzickým onemocněním, protože emocionální a fyzické tělo jsou spolu navzájem úzce spojené.

Metoda vychází z teorie, že psychická rovnováha ovlivňuje kvalitu našeho psychického i fyzického života. Pokud existují emocionální bloky nebo negativní přesvědčení, které mohou být příčinou jakýchkoliv potíží, lze je pomocí EFT najít a vyřešit. I dlouhotrvající a těžké potíže mohou mít s EFT relativně rychlá řešení.

Zdroj: Terapie EFT

Poradna

V naší poradně s názvem HUČENÍ V HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav novotny.

Dobrý den. Mám již několik týdnů nepříjemné šumnění(hučení) v hlavě. Doktor mi předepsal Vertimed (Hipacusis bilat cum tinito). Nyní mi doporučil jít na kapačky 10 pracovních dní po sobě, vždy na 1a půl hodiny denně. Já již několik měsíců jsem měl dost namáhavou a těžkou práci i trochu i psychika. Je mi 62 let, štíhlejší, snažím se zdravě se stravovat i kondičně sportování. Děkuji za odpověd. S pozdravem Mirek Novotný

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doktor zřejmě poznal vaše zrychlené tempo a chtěl vám dopřát alespoň hodinu a půl klidu každý den. Zamyslete se nad tím a zvolněte. Kromě zdravé stravy a kondičního sportování se soustřeďte také na to, jak se cítíte. Jestli ze své činnosti máte radost. Špatný stav vaší psychiky může negativně ovlivnit zdravotní stav právě i v podobě tinittu neboli hučení v uších. Pokud si nedokážete pomoci sám racionálním zhodnocením vaší situace, můžete požádat o pomoc lékaře psychiatra. Může vám krom medikamentů doporučit uvolňovací techniky. Jedna taková zajímavá technika jsou pravidelné erotické masáže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hučení v hlavě

Konformní techniky radioterapie

Konformní techniky ozáření (conform = přizpůsobit) mají za cíl přizpůsobit tvar ozařovaného objemu nepravidelnému tvaru nádoru. Důsledkem je potom stupňování dávky bez rizika poškození zdravých tkání v okolí. Zvýšení dávky záření v ložisku jednoznačně zvyšuje lokální kontrolu nádoru. Zvýšená lokální kontrola potom prodlužuje celkovou dobu přežití pacienta. Při dříve používaných konvenčních technikách měl ozařovaný objem pravidelný tvar, například válce nebo kvádru. Tento objem zahrnoval nepravidelně tvarovaný tumor a okolní zdravé tkáně v neoptimální míře, čímž docházelo ke vzniku nežádoucích účinků, které vyplývaly z poškození těchto tkání. Při konformní radioterapii je ozařovaný objem upravován prostorově ve třech rovinách (3D), čímž se více přizpůsobí tvaru nádoru. Výsledkem je redukce celkového objemu ozařovaných tkání. Tím se sníží míra rizika nežádoucích účinků a možnost aplikace vyšší dávky do samotné nádorové masy a zvýšení účinnosti radioterapie. Tyto techniky tedy umožňují přesnějším plánováním a provedením ozáření zredukovat velikost bezpečnostního lemu okolo vlastního nádorového ložiska a tím ve srovnání s technikami konvenčními snížit velikost ozářeného objemu o 20–30 %. Ke geometrickému tvarování svazků záření byly v dřívějších letech používány takzvané vykrývací bloky připravené na míru. Tyto bloky se připravovaly ze speciálního kovu pro každého pacienta individuálně. V dnešní době mají moderní přístroje k dispozici „vícelamelový kolimátor“, tudíž mohou pracovat s různě tvarovanými poli i bez použití těchto bloků. Konformní techniky radioterapie jsou v dnešní době nutným standardem v radioterapii nádorů hlavy a krku. Konvenční techniky radioterapie je možné použít pouze za účelem paliativním či k symptomatickému ovlivnění potíží pacientů.

Zdroj: Potíže po ozařování hlavy a krku

Diskuze

V diskuzi DĚKUJI ZA SKVĚLOU PŘEDNÁŠKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Pane doktore, dobrý den.
Právě jsem byla ze záznamu účastnicí Vaší přednášky v Pražské kavárně.
Děkuji, husí kůže v mnoha okamžicích, hlas který se mi vryl pod kůži a spousta podnětů k další práci na sobě. Nebudu Vás zdržovat mým sebedestruktivním příběhem, mám m.chron x let léčeno medikací lékařů. Výčet nabudu popisovat, zježili by se Vám vlasy. Chci jen říct, že cca 7 měsíců s menšími i většími úspěchy pracuji na odpuštění, pozitivním myšlení, vlastní identitě a energiích. A vím, že to má smysl, protože jsem poprvé po cc 15 letech bez blesti, bez úzkostných stavů. Techniky mi přišly tak jednoduché až nemožné, zjištění, že jednoduchost funguje je velmi osvobozující a když vím, že si můžu pomoci sama, mám menší strach. Mám před sebou ještě dlouhou cestu, ale nasměrování vnitřně vnímám jako správné a můj život začíná být krásnější.
Děkuji Vám za pohled z lékařské stránky, za vysvětlení jak to co řeším funguje v těle a za to že JSTE člověkem na pravém místě.
Děkuji.
Rudolfová Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora.

Zdravím Leni, můžeš se mi prosím ozvat. Já jsem 17.6.2017 umřela a po návratu tělo bylo z 95% zdravé, ráda bych si popovidala s někým kdo má podobné zkušenosti. Přikládám fotky toho co jsem měla na těle 5 let a během 8h zmizelo. S pozdravem Bára stačí napsat sms ja zavolám 774676654
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Mudr Jan Šula kontakt

Jak kineziologie funguje

Lidský nervový systém je navržen tak, aby se přizpůsobil změnám a reguloval je. Když se nemohou adaptovat efektivněji, tak svaly vykazují napětí v centrálním nerovovém systému. Tento stres vytváří specifické svalové vzory, které kineziologie může posoudit pomocí svalové monitorovací techniky. Nejjednodušší způsob, jak to pochopit, je ze signálů mezi mozkem a tělem jako zpětnovazebních smyček. Mozek se přizpůsobuje změnám ve svalovém systému. Toto svalové sledování může ukázat na celou řadu možných příčin nerovnováhy.

Zdroj: Kineziologie

Cyclotest baby

Cyclotest baby je určen ženám, které nemohou otěhotnět. S pomocí tohoto minipočítače žena dokáže přesně určit své nejplodnější dny a zvýší tak možnost přirozeného otěhotnění.

Vyhody cyclotest baby:

  • cyclotest baby je počítač pro výpočet cyklu, který představuje nejvyšší úroveň techniky s integrovaným USB rozhraním a CD-čkem na přenos dat do osobního počítače, kde se tvoří Profil plodnosti
  • profil plodnosti může dodat cenné informace vašemu ošetřujícímu lékaři, a může pomoci objasnit, proč nemůžete otěhotnět
  • zvyšuje šanci na početí tím, že přesně určí plodné dny

Cyclotest baby se prodává za 189,00 Euro a objednat ho je možné zde: cyclotest baby.

Zdroj: Ovulační minipočítač

Radioterapie s modulovanou intenzitou IMRT

Dalším stupněm technického pokroku v radioterapii se staly techniky IMRT (intensity-modulated radiation therapy). Stejně jako výše popisované konformní techniky používají i techniky IMRT geometricky tvarované svazky záření, ale tyto svazky nemají v celém svém objemu stejnou intenzitu. Plánovací systém rozdělí svazek záření na jednotlivé části a každé z nich přiřadí určitou intenzitu tak, aby co nejlépe vyhověl zadaným kritériím. Vhodnou kombinací svazků a změnou intenzity jejich částí systém docílí výrazně lepší prostorové distribuce dávky než jiné metody. Změna intenzity a tvaru jednotlivých svazků se děje na základě pohybu lamel kolimátoru. Plánování radioterapie vychází z dat získaných při plánovacím CT vyšetření. Toto snímkování je nezbytné provádět v poloze, v níž bude pacient ozařován, a s použitím všech zhotovených fixačních pomůcek. Dalším krokem při plánování je zakreslení kontur cílových objemů a rizikových struktur. Pomocí zobrazovacích diagnostických metod (CT, MRI, eventuálně PET) je přesně detekováno nádorové ložisko a okolní rizikové orgány. Trojrozměrná rekonstrukce obrazu je převedena do plánovacího systému, kde jsou zakresleny jednotlivé cílové objemy. Po zakreslení se specifikují požadované dávky do cílových objemů a dávkové limity pro zdravé tkáně a orgány. Dále se plánovacímu systému určí „váha“, s jakou je povinen dodržet jednotlivé limity. Zpravidla má nejvyšší váhu dodržení dávky v cílovém objemu, nicméně i limity ozáření některých kritických orgánů mohou mít váhu velmi vysokou. Následně již plánovací systém vypočítá rozložení dávky. Výsledkem je plán, který s maximální dosažitelnou přesností dodržuje předepsané rozložení dávky v cílovém objemu, přičemž dávky v kritických orgánech jsou pod stanovenými limity.

Zdroj: Potíže po ozařování hlavy a krku

Biofeedback

Biofeedback je terapeutický postup, který zahrnuje měření osobních fyziologických veličin jako krevní tlak, tep, teplotu, pocení, svalové napětí (EMG) v reálném čase a prezentuje je ve vhodné formě pacientovi. Tyto funkce se měří pomocí elektrod, stavy se zobrazují na monitoru. Odborník popisuje pacientovi různé stresové situace a učí ho různé relaxační techniky. Pacient vidí na monitoru rozdíly mezi stresovou a klidovou situací. Díky relaxačním technikám se cítí uvolněně a dokáže kontrolovat své tělesné funkce. U biofeedbacku bylo prokázáno, že pomáhá lidem s vysokým krevním tlakem, migrénou a bolestí. Také pro jedince trpící záchvaty úzkosti nebo stresem může být tato terapie přínosná.

Zdroj: Alternativní léčba epilepsie

Oblíbené techniky jemného milovaní

Představa, že pouze něžné milování je to jediné přijatelné a správné, je naivní. Něžné milování je úžasné, samozřejmě, ale sexuální energie není jen jemná, ale také vášnivá, dravá až divoká. Vždyť i život má své světlé a temné stránky, stejně tak každá lidská bytost, a je nutné tento aspekt nepotlačovat.

Romantické milování v sexuálních vztazích převládá, nicméně je důležité dopřát si i dravější sexuální potřeby a snažit se je kompromisně uspokojit. Zkuste s partnerem výlet za temnou stránkou, posune vás to dále, budete si sex užívat plnějšími doušky, snáze a kvalitativně na jiné úrovni. Temné stránky sexuality lze do milování začlenit v rámci hry. Ovšem tyto praktiky musí být odsouhlaseny oběma partnery, a to z důvodu toho, že milování je o rozkoši, nikoliv o utrpení. Požitek z aktu musí mít oba partneři. Jinak to nefunguje.

Zdroj: Jemné milovaní bez antikoncepce

Wellness vs. fitness

Doba pokroku - svět počítačů a techniky ovlivňuje způsob života mnoha lidí. Manuálně náročnou práci za nás přebírají stroje a pracovní dobu tak trávíme čím dál víc za kancelářským stolem. I proto se před několika lety začal úspěšně prosazovat trend FITNESS. Pro někoho je příjemné zacvičit si i po velmi náročném dni - vybít a odplavit tak ze sebe vše negativní, avšak někteří upřednostňují pro takovouto „očistu“ zcela odlišnou cestu, a to formou relaxace a uvolnění - nabrání nových sil v tichém a klidném prostředí. A právě proto byly vytvořeny programy WELLNESS, které naplňují veškeré představy o ideálním odpočinku, přirozenosti, čistotě a vůni. Tento světový trend je opakem fitness stylu a pomalu se usazuje i v našich končinách. Jeho příznivci se již přesvědčili o tom, že provoněná perličková koupel je pro jejich tělo i mysl tím nejlepším prostředkem k dokonalé regeneraci.

Zdroj: Co je to wellness

Simultánní integrovaný boost (SIB)

V posledních letech byla do praxe zavedena technika takzvaného simultánního integrovaného boostu (SIB). Principem této metody je možnost navýšit jednotlivé, případně i celkové dávky v části ozařovaného objemu, kde je z hlediska nádorového onemocnění největší riziko (makroskopický tumor, postižené lymfatické uzliny či lůžko nádoru). Zbylá část cílového objemu se ozařuje standardní dávkou. Použití této techniky vyžaduje moderní technologické zázemí s výkonným plánovacím systémem, lineárním urychlovačem umožňujícím techniku IMRT a korekci polohy pacienta přímo na ozařovacím stole (IGRT). SIB má několik výhod – v průběhu léčby pacienta se lze vyhnout komplikovanému postupnému zmenšování cílového objemu, které je standardem u mnoha konvenčních i konformních technik ozáření. Ve srovnání s konvenčními technikami je při použití SIB nižší celková integrální dávka a vyšší konformita distribuce dávky v cílovém objemu. Z hlediska radiobiologie je nespornou výhodou zkrácení celkové doby ozařování.

Zdroj: Potíže po ozařování hlavy a krku

Bonsaj Carmona péče

Carmona je velmi hezká, exotická bonsaj, která velice připomíná svůj větší přírodní protějšek. Rostlinu umístěte na slunný parapet, kde teplota neklesne pod 10 °C. Na zimu ji přesuňte na teplejší místo. Umístíte-li tento malý stromek na přímé slunce, listy by se mohly trochu spálit. Rostlinu bychom měli rovnoměrně zavlažovat dešťovou nebo dobře odstátou vodovodní vodou, vysychání kořenového balu nesnáší dobře. Po nákupu stromku většinou začínáme tím, že vyměníme asi jednu třetinu zeminy. Vhodným substrátem je zpočátku AKADAMA bez dalších příměsí. Rostlina si tak nejlépe zvykne na přesazení z původní zeminy, ve které se stromky importují z Číny. Rostlinu je možné tvarovat ve všech známých stylech. Mladé výhony můžeme ještě do požadované podoby upravovat drátováním, starší větve často nelze tvarovat vůbec nebo pouze pomocí techniky napínání. Velmi tuhé nové výhony zkracujeme od 10–20cm délky, podle stupně vývoje konkrétní rostliny, za prvním až třetím svazkem listů. Větší místa po řezech dobře ošetříme štěpařským voskem, aby se rány mohly rychle zahojit.

Bonsai carmona foto

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět bonsai carmona.

Zdroj: Bonsaj Carmona microphylla

Moderní léčba haluxů

Velká populace pacientů trpí hallux valgus častěji ženy, přičemž onemocnění se objevuje v mnoha případech od mladého věku. Chirurgická léčba onemocnění vhodnou chirurgickou technikou při indikaci operace ke korekci deformity (s úhlem hallux valgus a intermetatarzálním úhlem menším než 36°, resp. 17°) je kontroverzní, neboť je zde vysoká míra recidivy deformace, často krátce po operaci. Jedním z těchto postupů je klasická distální osteotomie prvního metatarzu Austin/Chevron, relativně stabilní osteotomie ve tvaru V, která se běžně používá u mírných až středně těžkých deformit.

Kombinace intervencí, jako je modifikace Chevron osteotomie, také pravděpodobně pro některé chirurgy distální k první řadě osteotomií nohy-falangy (Akin osteotomie) a modifikace intervence měkkých tkání (uvolnění Hallucis adductor & kapsuloplastika) umožňují korekce větších než středních deformit.

Existují také jiné typy osteotomií včetně proximální metatarzální kopulovité osteotomie, Lapidus a Scarf, ale tyto techniky se tak často nepoužívají samostatně ani v kombinaci s jinou technikou. Téměř všechny různé techniky spojené s osteotomií Chevron se provádějí dvěma přímými šikmými osteotomiemi k dlouhé (horizontální) ose prvního metatarzu, omezují možnost korekce větších deformit, protože narušují stabilitu kloubu a protože často chybí vhodné instrumentárium k jejich provedení. Navíc i u jednoduchých až středně těžkých deformit, u kterých lze provést klasickou Chevron osteotomii, skutečnost, že dochází k nadměrnému poškození tkáně, špatným výběrem chirurgických technik a materiálů pro obnovu, stejně jako nedostatek respektu k anatomii oblasti a měkkých tkání, tak všechny tyto aspekty vyvolávají komplikace, které odpuzují pacienty a chirurgy od chirurgické léčby této deformity.

Nyní je navržena moderní inovativní alternativní metoda založená na klasické Chevron osteotomii, která zahrnuje změnu úhlu a směrů dvou osteotomií (dorzální a plantární osteotomie), přičemž dorzální osteotomie zůstává téměř svislá k podélné ose prvního metatarzu a provádí se pouze jednoduchá změna úhlu plantární osteotomie podle stupně deformity a požadované korekce. Zvýší se tak endogenní stabilita a zajistí účinnost osteotomie, větším povrchem řezané kosti a umocnění stability pomocí kanylovaného kompresního šroubu.

Zdroj: Nová metoda operace halluxů


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP