Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TEPLOTA

OBSAH

Zvýšená teplota na začátku těhotenství

Zvýšená teplota je v těhotenství normální. Ráno naměřená teplota by měla být kolem 37 °C nebo lehce nad nimi, to je téměř spolehlivý příznak těhotenství pár dní před prvním pozitivním těhotenským testem.

Zdroj: Zvýšená teplota

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Rada bych se zeptala, jakému chladu je potreba vystavit textil a boty na desinfekci. Stačí balkon pres noc, když je v noci napr. 10°C?

Dekuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Teplota +10°C svrab nezabije. Pouze teplota -10°C a nižší po dobu alespoň 8 hodin svrab spolehlivě zabije. Stejné účinky má i izolace předmětů (matrace) od lidí a všeho živého na dobu 5 dnů při libovolné teplotě. To taky svrab nepřežije.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Zvýšená teplota při menstruaci

Bazální teplota se v průběhu cyklu mění (viz výše v článku). V první části cyklu (před ovulací) je nízká (kolísá obvykle okolo 36,5 °C při měření v ústech), po ovulaci se vlivem produkce hormonu progesteronu teplota skokově zvyšuje (obvykle o 0,2 až 0,4 °C) a zůstává zvýšená až do začátku menstruace nebo – v případě úspěšného otěhotnění – trvale.

Zdroj: Zvýšená teplota

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobry den chtela jsem se zeptat mam bazalni teplotu 37.7.myslite ze je moznost abych byla tehotna?predem dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Bazální teplota 37,7 může být příznakem počátku těhotenství. Počejte na příští menzes a když nepřijde, tak si udělejte těhotenský test z lékárny.

Zdroj: diskuze Dotaz

Orientační hodnoty teploty

  • Normální teplota: 35–37 °C
  • Zvýšená teplota (subfebrilie): 37–38 °C
  • Horečka (pyrexie): nad 38 °C
  • Vysoká horečka (hyperpyrexie): nad 40 °C

Pokud trvá zvýšená teplota déle než půl roku a je spojena s únavou a neurčitými příznaky jako škrábání v krku, bolesti hlavy, svalů a kloubů, deprese, podrážděnost a pacient špatně spí, potom bývá tento stav nazýván „chronický únavový syndrom“. Není to nic závažného, ale pacienta to obtěžuje spíše psychicky.

Zdroj: Zvýšená teplota

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Květa.

Furolin jsem měla brát 10dní po 3x1 a pak 30dní po1x1.Druhý den ,bolest hlavy ,zimnic, teplota, zvracení. Po dohodě jsem přerušila léčbu po 3dnech, ještě 3den po ukončení léčby zimnice, teplota, bolest hlavy. Zajímalo by mě jestli jste měli a jak dlouho po ukončení léčby ty nežádoucí účinky .

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Co je to bazální teplota?

Bazální teplota je základní teplota lidského těla těsně po probuzení či v brzkých ranních hodinách. Nejideálněji by se tedy měla měřit hned ráno po probuzení. Důležité je, aby došlo ke změření před jakoukoli aktivitou provozovanou po ránu. Bazální teplota se měří pomocí bazálního teploměru, který se umisťuje do úst. Tento druh teploměru ukazuje i velmi malé stupně změn. Je důležité, aby každé měření probíhalo ve stejný čas. Bazální teploměry jsou k dostání ve většině drogérií a jsou obvykle dodávány s grafem pro evidenci teploty.

Zdroj: Bazální teplota

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVINICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emička .

Jestli máte Betu bojovnici tak poslouchejte řeknu vám co se mi stalo: Dostala jsem Betu bojovnici a měli jsme ji tak asi tak 1 až 2 týdny.A umřela nám na krupičku .Tak jsme jeli koupit novou a tu jsme měli 1 den:-( ( 1 byla modrá ,2 byla červená)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.

Změňte dodavatele a zvyšte teplotu vody. Vyšší teplota nedovolí rozvoj krupice.

Zdroj: diskuze Beta bojovinice

Co je zvýšená teplota

Tělesná teplota je ve zdravém těle regulována hormony, jako je adrenalin, noradrenalin a hormony štítné žlázy. U žen má vliv na teplotu progesteron, jehož hladina se zvyšuje ve druhé fázi ovulačního cyklu, proto mají ženy zhruba od poloviny cyklu až po začátek menstruace tělesnou teplotu zvýšenou asi o 0,5 °C. Teplota může být řízena také kontrakcí kosterních svalů během sportovního výkonu. Vrcholoví sportovci dosahují při běžeckých závodech dokonce teploty 40 °C (tedy už horečky). Zvýšená teplota tudíž nemusí být vždy projevem onemocnění.

Pojem zvýšená teplota je velmi složitý a neurčitý. Jedná se o teplotu, která je u konkrétního člověka vyšší, než je jeho běžná teplota. Teplota našeho těla je řízena z mozkového centra a je individuální. To znamená, že vyšší teplota u jednoho člověka může být pro někoho jiného naprosto normální.

Zdroj: Zvýšená teplota

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Prášky sem užívala 2 dny. Bylo mě po nich tak strašně nevolno, pořád sem zvracela a bylo mě šíleně špatně... Prášky sem vysadila a je mě zase dobře... Fůj už nikdy!! A ta nálepka mě taky děsí :O

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libuse.

Také špatná zkušenost,po 3 dnech užívání zimnice,teplota 39 a ukrutně mi bolí hlava.Vysadim ho protože to nedam.Ted je ráno a mam 38,to chci vidět přes den.
Lidičky neberte ho!!!!!!!!!!!!!!!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Zvýšená teplota večer

Tělesná teplota se mění jednak v průběhu dne a jednak je rozdílná i vzhledem k aktuálnímu věku člověka. Teplota těla je nejvyšší v pozdním odpoledni a k večeru, u dětí je obvykle dočasně zvýšená i po probuzení. Děti mají navíc vyšší tělesnou teplotu než dospělí.

Po šedesátce budete mít dokonce o 0,1 stupně nižší tělesnou teplotu než většina dospělé populace. Jedním z hlavních faktorů, který k poklesu tělesné teploty vede, je údajně nedostatek aktivity, respektive pohybu u starších lidí.

Zdroj: Zvýšená teplota

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hudeček.

To co se mnou provádí furol je děs bolí břicho žaludek vpohotovosti na zvracení teplota po požití už tak mám zdravotních problémů víc než dost a o další vůbec nestojím věřil jsem že budu léčen a ne mučen zkušebním léčivem

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Teplota v místnosti

Obecně platí, že Phalaenopsis jsou považovány za teplé, pokojové rostliny. Během aktivního růstu mají rády teplotu mezi 20 a 25°C, ale jsou schopné se přizpůsobit teplotě 16 až 18°C. Čím vyšší je teplota, tím vyšší je potřeba vlhkosti pro rostlinu. Nicméně, mají také rády kontrast teplot mezi dnem a nocí.

Zdroj: Nejoblíbenější orchidej - Pahaenopsis

Diskuze

V diskuzi MED SE SKOŘICÍ NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luboš.

Vezměte 4 lžíce medu, 1 lžíci skořice a spolu se 3 šálky vody uvařte jako čaj. Toto píšete. Otázka zní - jestliže teplota zahřátí medu, aby neztratil své vlastnosti je 40-45 stupňů - vysvětlete postup výroby čaje.
děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Med se skořicí na hubnutí

Bazální teplota během těhotenství

Ženská bazální teplota zůstává během těhotenství mírně zvýšená, zejména od okamžiku početí až do konce prvního trimestru. Ve většině případů je tento malý nárůst nepatrný s výjimkou použití bazálního teploměru, který přesně čte tělesnou teplotu. Mnoho žen používá nepatrné výkyvy bazální teploty k určení nejplodnějších dnů a také k indikaci těhotenství.

Ačkoliv jsou v bazální teplotě normální výkyvy, v průběhu těhotenství je obvyklá mez mezi 0,072 a 0,18 °C vyšší než mezi normálním obdobím a ovulací. Zůstává-li bazální teplota zvýšená po dobu delší než 15 dnů, nebo po ovulaci, je pravděpodobné těhotenství. Stabilní, mírně zvýšená teplota od doby poslední ovulace po dobu dvou týdnů nebo i déle je jasným indikátorem, že žena otěhotněla. Během této doby jsou těhotenské testy často nespolehlivé, takže mnohé ženy používají bazální teplotu k ověření, zda by mohly být těhotné.

Bazální teplota normálně zůstává na mírně zvýšené úrovni v prvním trimestru těhotenství. Na konci prvního trimestru se ženě teplota vrátí do normálu. Výrazný nárůst pravděpodobně naznačuje infekci nebo onemocnění.

Mnoho žen používá bazální teplotu i k určení plodných dnů. Teplota je poměrně konzistentní mezi koncem a začátkem období ovulace. Když žena ovuluje, její bazální teplota klesne o několik desetin stupně a pak prudce vzroste. Teplota zůstává stejná až do doby, kdy začíná cyklus znovu. Jakmile žena otěhotní, je důležité, aby její tělesná teplota zůstala zvýšená. Pokud dojde k poklesu teploty, jedná se o falešné těhotenství v průběhu ovulace.

Zdroj: Bazální teplota

Diskuze

V diskuzi OPAR NA RTU BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filip.

Medunka caj nebo mast leci herpes. Vsude.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Edita.

Vyzkoušené - jak ucítíte známé svědění na rtu vezměte kávovou lžičku, nahřejte
ji zapalovačem a přitiskněte na bolavé místo. Několikrát opakujte, opar vůbec
nevypučí.
Samozřejmě teplota lžičky musí být přiměřená.

Zdroj: diskuze Opar na rtu babské rady

Zvýšená teplota po operaci

Každá operace je zátěž pro organismus, tudíž je zvýšená teplota bezprostředně po operaci zcela normální. Ovšem u někoho uzdravování po operaci nemusí pokaždé probíhat zcela ideálně, i kdybychom si to přáli sebevíc. Tento stav pak může provázet řada komplikací, které nejenže celý proces zpomalují, ale ve vzácných případech mohou také vážně ohrozit naše zdraví. Operace prováděné kvůli hnisavým onemocněním (peritonitida, absces, gangréna a jiné) jsou častěji provázené infekcí operační rány. Nicméně i aseptické operace se mohou komplikovat infekcí, která se dostala do rány z kůže nemocného nebo z operovaného orgánu (střevo, dýchací cesty). Vzácně dochází ke kontaminaci operační rány nesprávným počínáním operační skupiny nebo z neaseptického operačního materiálu či prostředí operačního sálu. Klinickým obrazem infekce je zvýšená teplota po operaci a změny v operační ráně.

Zdroj: Zvýšená teplota

Poradna

V naší poradně s názvem MUŠKATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RENATA.

dobry den jak zalivat muškaty v zimě
děkuji renca

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zálivka muškátů v zimě závisí na prostředí, ve kterém jsou uskladněny. Čím nižší teplota, tím méně zálivky. Substrát by měl být spíše suchý a neměl by stát ve vodě. Obvykle stačí zalít jednou za týden.

Zdroj: diskuze Muškaty

Plodné dny podle bazální teploty

Před ovulací se tělesná teplota pohybuje v rozmezí 36,2–36,5 °C. Během dvou dnů po ovulaci dochází k hormonálním změnám, které způsobují nárůst o 0,4–1 stupeň. Tato zvýšená teplota zůstává po dobu další ovulace. Díky tomuto si můžete povšimnout zvýšené tělesné teploty. Pokud zjistíte, že jste otěhotněla, bazální teplota se nemění a zůstává zvýšená po celou dobu těhotenství.

Dalo by se říci, že podle zapisování bazální teploty se dá zjistit ovulace, ale v prvním měsíci užívání a nahrávání bazální teploty nemusí dojít ke zjištění plodných dnů. Je důležité, aby došlo k dlouhodobému měření bazální teploty. Při dlouhodobém měření dochází ke zjištění a předpovědění ovulace. Zároveň díky tomu dochází ke zjištění nejlepších dnů, které jsou vhodné pro pohlavní styk a pro otěhotnění.

Je důležité si zapamatovat, že pokud nejste nemocní nebo pokud si nezměříte teplotu hned po probuzení, může být každý měřený vzorek nepřesný. Bazální teplota napomáhá nejen ke zjišťování plodných dnů, ale také napomáhá ke zjištění neplodnosti. Pokud jsou některé fáze cyklu krátké, může dojít k hormonální nerovnováze.

Zdroj: Bazální teplota

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZAZIMOVAT AZALKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Suchánková.

Dobrý den. Ptám se, jestli mohu azalku na zimu dát do pokoje, kde je nižší teplota nebo ji ponechat na balkoně? Moc děkuji ( Teprve začínám s pěstováním, to pro omluvu.) Suchánková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Když máte azalku v květináči na balkoně, tak tam může zůstat celou zimu. Jen ve dnech, kdy mají teploty klesnout pod mínus 3 stupně ji přechodně uložte do chladné místnosti. Nezapomeňte na zálivku, která má být minimální na začátku zimy a postupně silnější s blížícím se jarem. Zjara používejte i hnojivo na květ.

Zdroj: diskuze Jak zazimovat azalky

Test štítné žlázy podle bazální teploty

Evidence bazální teploty nemusí ukazovat jen na ovulaci. Je lékařsky známo, že hormony štítné žlázy také mají přímý vliv na bazální teplotu. Podchlazení nebo snížení tělesné teploty je zase známým příznakem hypotyreózy nemoci štítné žlázy. Tělesná teplota je neomylný diagnostický nástroj. Bazální teplota je také diagnostickým nástrojem pro zjištění hypotyreózy. Jedná se o osvědčenou diagnostickou a monitorovací metodu.

Chcete-li měřit bazální teplotu kvůli štítné žláze, je důležité používat starý rtuťový teploměr. Rtuťový teploměr by se měl před použitím důkladně protřepat a být po ruce k rannímu použití. Jakmile se ráno probudíte, s minimálním pohybem vložte teploměr do podpaží a nechejte jej tam po dobu 10 minut. Je důležité, aby došlo k zaznamenání tří až pěti po sobě jdoucích dnů. Ženy, které mají menstruaci, by neměly měřit bazální teplotu v prvních pěti dnech menstruace, ale až po pátém dnu.

Pokud je průměrná bazální teplota nižší než 36,5 °C, lze diagnostikovat onemocnění štítné žlázy, nebo nedostatečné množství hormonů štítné žlázy. Průměrná bazální teplota mezi 36,5 a 36,7 °C je považována za normální. Teploty mezi 36,4 a 36,6 °C jsou považovány za důkaz možné hypotyreózy.

Zdroj: Bazální teplota

Tabulka pro záznam teploty ke stažení

Zde je k vytisknutí tabulka pro záznam teploty.

Zdroj: Bazální teplota

Zkušenosti

Zákazníci si občas stěžují na ochlazení spalin. Tento fakt může souviset se špatně vyčištěným kotlem. Je třeba používat turbulátory. U kotle je rovněž vhodné snížit výkon. Zpomalí se průtok kotlem a tím by se měla i zvýšit výstupní teplota.

Vysoká teplota spalin namáhá ventilátor a snižuje účinnost kotle. Udržování komínu v relativní čistotě je samozřejmost. Při kolísajícím požadavku na výkon kotle se mění i kvalita spalin a usazování sazí a dehtu v komíně. Při vysokých teplotách spalin se pak zvyšuje nebezpečí jejich vznícení.

Výrobce uvádí optimální teplotu spalin mezi 130 a 160 °C. Teplota 230 °C je již vysoká a je nutné provést určitá opatření, například použít škrticí klapku v kouřovodu.

Příčiny vysoké teploty spalin:

  • nevhodné palivo, na které není kotel stavěný;
  • zanesený kotel – špatné předání tepla přes silnou vrstvu sazí;
  • velký komínový tah.

Při nízkém tahu je teplota spalin nízká, saze v kotli (ve výměníku) jsou „mastné“, komín se zanáší šupinovými sazemi až dehtem.

Zdroj: Viadrus Lignator

Zvýšená teplota v těhotenství

Teplota a horečka samy o sobě nejsou nemocí, ale jsou příznakem toho, že se organismus brání nějakému onemocnění. Drtivá většina maminek těhotenství prožije bez zvýšené teploty či horečky.

Ke snížení teploty v těhotenství je po poradě s lékařem možné užít i některé z volně prodejných léků. Žena by však s ohledem na svůj zdravotní stav neměla přistupovat k samoléčbě. Indikace léků se v průběhu těhotenství mění. Některé léky jsou nevhodné v prvním trimestru, to proto, že jejich užití je spojeno s rizikem poškození plodu a nechtěnou ztrátou těhotenství. Jiné jsou naopak nevhodné v posledním trimestru, kdy by jejich vlivem mohlo dojít ke vzniku krvácení či k nežádoucímu prodloužení těhotenství.

Snížit teplotu lze pomocí vlažné sprchy, neměla by však trvat déle než dvě minuty. Dále je vhodné chlazení a ledování čela, tepen v tříslech a na krku.

Celkově stav zlepší klid na lůžku, dostatečný příjem tekutin, pobyt ve vyvětrané místnosti, konzumace čerstvého ovoce a zeleniny.

Zdroj: Zvýšená teplota

Hodnoty

Standardní tělesná teplota u psa se pohybuje v rozmezí 37,5 až 39 °C. I proto je pes na dotek teplejší než vy. Mnoho nezkušených majitelů se pak děsí, že má teplotu, nebo dokonce horečku. Hledají potom další příznaky, které by mohly signalizovat nějaké onemocnění, a psa tak mohou i zbytečně vzít k veterináři.

Stejně jako horečka u lidí je horečka u psů průvodcem různých onemocnění. Sama o sobě většinou není nijak nebezpečná.

Veterináře byste měli navštívit tehdy, když tělesná teplota vašeho pejska překročí 39,5 °C nebo když naopak klesne pod 37 °C. K veterináři nemusíte běžet okamžitě. Pokud se ale teplota nesníží do 24 hodin, neměli byste déle otálet. To samé platí, když na pejskovi pozorujete i další příznaky některého onemocnění. Patří mezi ně například průjem, zvracení, nechutenství, přílišná únava nebo změny dechu.

Riziko poškození orgánů se zvyšuje s tělesnou teplotou až kolem 42 °C. Pokud takto vysokou teplotu naměříte, okamžitě kontaktujte veterináře. Hrozí zde selhání trávicí a dýchací soustavy, nervových a svalových buněk nebo může dojít až ke krvácivosti. Takto vysokou teplotu ztlumí jen léky.

Zdroj: Léčba horečky u psů

Talíř a forma Crisp

Základní technologií umožňující tuto funkci je 3D systém, gril a pánev na pečení Crisp. Kdybychom chtěli použít pánev Crisp ve výrobku bez dvojité emise, výsledek by se nedostavil.

Pánev Crisp dosáhne teploty 210 °C asi za 2 minuty a tuto teplotu si dále udržuje. Dle provedených výzkumů je teplota 210 °C ideální teplotou pro pečení potravin.

Zdroj: Crisp recepty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP