Téma: 

tuky

Cyklická ketogenní dieta

Co je cyklická ketogenní dieta

Cyklická ketogenní dieta vychází ze starého učení a dietních postupů praktikovaných a propagovaných Dr. Atkinsonem. Jeho ideou bylo vyřadit ze stravy veškeré sacharidy a zároveň nesledovat příjem tuků. Jestliže máme v běžné stravě poměrově 55 % sacharidů, 25 % bílkovin a 20 % tuků, Atkinsonova dieta předpokládá absolutní vynechání sacharidů a příjem tuků a bílkovin na stejné energetické hladině. Tato dieta totiž způsobuje vyšší využívání tukových rezerv jako zdroje energie. Zhruba po dvou až třech dnech dochází k vyčerpání glykogenových rezerv, které si naše tělo schraňuje a obnovuje právě příjmem sacharidů. Namísto sacharidů (glykogenu) tedy musí přijít jiný zdroj energie. Právě nyní vstupují do hry tuky jako další velmi vydatný zdroj energie.

Při cyklické ketogenní dietě se využívají jako zdroj energie ketony – právě na jejich vyšší vyplavování v krevním řečišti se nabaluje název ketóza, který je velmi podobný stavu při lehké opilosti. Jako ketóza se tedy v biologii označuje stav organismu charakterizovaný zvýšenými hladinami ketolátek v krvi. Důvodem vzniku stavu je proces takzvané ketogeneze. Ketolátky se tvoří v játrech v situaci, kdy poklesnou zásoby glykogenu. Ketolátky acetacetát a ß-hydroxybutyrát jsou organismem využívány jako zdroj energie. Játra produkují ketony jako zdroj energie z volných mastných kyselin. Nadbytečné ketony jsou pro organismus toxické, musí být tedy vyloučeny z organismu. Cykličnost diety vám umožní naplno trénovat a zároveň shazovat tělesný tuk. Toto se děje ve vlnách. Je tedy potřeba střídat období ketózy s obdobím, kdy přijímáte vyšší množství sacharidů. Takzvaně cyklujete sacharidy, avšak ne tak jako u sacharidových vln. Zde je trvání jednotlivých úseků ve vzájemném nepoměru a vysokosacharidové dny opravdu slouží pouze pro změnu stravovacího režimu a znovuzískání síly, jde o chvilkové obnovení glykogenových rezerv. Povětšinou se vše děje v týdenním rytmu, tedy 5 dní držíte takzvanou „low carb“ fázi a další dva dny konzumujte vysoké množství sacharidů – fáze „carb up“.

Zdroj: Cyklická ketogenní dieta
Zveřejněno dne: 7.9.2016

Diskuze: Tukožroutská dieta

Zajímavej článek o této dietě www.hubneme-trvale.c… ,
která vlastně jak se zdá žádnou dietou není, když člověk přichází vlastně o svaly a ne o tuky.

Zdroj: diskuze Tukožroutská dieta
Odesláno dne: 26.9.2015 uživatelem Tomáš

Cyklická ketogenní dieta

Cyklická ketogenní dieta po dnech

  • Pondělí: fáze low carb
  • Úterý: fáze low carb
  • Středa: fáze low carb
  • Čtvrtek: fáze low carb
  • Pátek: fáze low carb
  • Sobota: fáze carb up
  • Neděle: fáze carb up

Fáze LOW CARB je charakteristická nízkým, respektive nulovým příjmem sacharidů. Její délka je naplánovaná na 5 dní v týdnu, mohou to být jak tréninkové, tak netréninkové dny. V těchto dnech se budete snažit o vyčerpání veškerého glykogenu a dostání se do fáze ketózy. Jak již bylo řečeno výše, ketóza je stav, kdy jsou jako energetické zdroje využívány produkty metabolismu tuků, tedy ketony, které se tak stávají významným zdrojem energie pro pracující mozek, svaly a orgány. K vyčerpání glykogenových rezerv dojde cca po 2–3 dnech, nejpozději ve čtvrtém dni tedy můžete očekávat stav ketózy. Strava v ketonických dnech je poměrně jednoduchá. Konzumujte bílkoviny a tuky ve vyváženém poměru a vyvarujte se sacharidům. Hledejte i skryté sacharidy a nepřijímejte více než 40 g sacharidů za den. Čím méně, tím lépe. Stejně jako každá dieta i cyklická ketogenní dieta počítá s deficitním příjmem energie, sice tedy můžete konzumovat tučnější potraviny, avšak dbejte na to, abyste nepřekračovali svůj denní energetický výdej. V cyklické ketogenní dietě se vyplatí konzumovat pouze 2 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. Přebytek bílkovin by se zbytečně mohl využít na tvorbu sacharidů (glukoneogeneze), což je stav, který je pro CKD naprosto nežádoucí. Mnoho sportovců si myslí, že v této dietě mohou konzumovat uzeniny, sýry, slaninu a podobně. Ne, i při této dietě myslete na to, že jste stále „na dietě“. Konzumujte kvalitní bílkoviny a nenasycené tuky a oleje, a pouze malou část tuků nasycených. Ketony působí na náš organismus toxicky a jejich vysoká koncentrace může vyústit až ke ketoacidóze. Pro jejich odplavení je tedy nutné konzumovat dostatek vitamínů (zejména rozpustných ve vodě) a antioxidantů, společně s vyšším příjmem tekutin.

Fáze CARB UP je opakem předchozí fáze, kdy se konzumovaly výhradně tuk a bílkoviny. V této fázi bude cílem obnovit glykogenové rezervy a připravit tak organismus na další dny, kdy bude zaplaveno ketony. V těchto dnech se můžete vyloženě naplnit sacharidy takzvaně „co to dá“. Právě fáze CARB UP odstraňuje negativní vliv cyklické ketogenní diety na schopnost podávat submaximální silové výkony v tréninku. Ve dnech se zvýšeným příjmem sacharidů se pokoušejte konzumovat pouze minimum tuku, stejně tak omezte bílkoviny na 1,5 g/kg tělesné hmotnosti. Volte tedy potraviny dietní s vyšším obsahem sacharidů.

Celková dieta je vhodná k držení po dobu 4–6 týdnů, po jejím ukončení postupně přidávejte sacharidy do svého jídelníčku. Začněte na 2 g/kg. Pokud ještě nejste spokojeni se svou postavou, přestupte pozvolna na sacharidové vlny. Nevýhodou této diety je její poměrně dost jednostranné zaměření, takže není vhodné ji dodržovat dlouhodobě. Doporučuje se proto především v situacích krátkodobých, kdy potřebujeme rychle shodit co nejvíc tuku. Máte-li sedavé zaměstnání a nejste sportovně založeni, nebudou pro vás například dva týdny klasické ketogenní diety nijak ohrožující. Jiná situace ale nastává v případech, kdy vaše tělo požaduje dodání potřebné energie, aby bylo schopno fyzického výkonu. Přesněji řečeno, jste-li aktivními sportovci a věnujete se pravidelně náročnému tréninku, nemůžete si zkrátka dovolit vyřadit sacharidy z jídelníčku úplně. Výsledkem by totiž byl výrazný úbytek sil a snížení výkonu.

Zdroj: Cyklická ketogenní dieta
Zveřejněno dne: 7.9.2016

Diskuze: Re: lněný olej a tvaroh diskuze

Tvaroh je třeba používat plnotučný, protože během diety se nejí nic jiného, takže tělo tuky dobře využije. Zkuste to dva týdny vydržet a nejíst nic jiného.

Zdroj: diskuze Lněný olej a tvaroh diskuze
Odesláno dne: 17.11.2014 uživatelem Kamča

Potraviny s vysokým obsahem bílkovin

Dělení podle skupin

1. skupina – potraviny s vysokým obsahem bílkovin a malým množstvím tuku

  • Sójové maso – bílkoviny ve 100 g: 45 g, tuky ve 100 g: 2 g
  • Olomoucké tvarůžky – bílkoviny ve 100 g: 29,7 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
  • Tvaroh na strouhání – bílkoviny ve 100 g: 28,6 g, tuky ve 100 g: 0,9 g
  • Čočka – bílkoviny: ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 1,2 g
  • Pšeničné klíčky – bílkoviny ve 100 g: 26,6 g, tuky ve 100 g: 9,2 g
  • Krůtí prsa– bílkoviny ve 100 g: 24,1 g, tuky ve 100 g: 1 g
  • Zvěřina průměr – bílkoviny: ve 100 g: 24 g, tuky ve 100 g: 1,5 g
  • Hrách – bílkoviny ve 100 g: 23,7 g, tuky ve 100 g: 1,4 g
  • Fazole – bílkoviny ve 100 g: 23,5 g, tuky ve 100 g: 1,6 g
  • Kuřecí prsa – bílkoviny ve 100 g: 23,3 g, tuky ve 100 g: 0,9 g
  • Drůbeží játra – bílkoviny ve 100 g: 22,9 g, tuky ve 100 g: 4,5 g
  • Tuňák – bílkoviny ve 100 g: 22,1 g, tuky ve 100 g: 7,8 g
  • Telecí kýta – bílkoviny ve 100 g: 20,8 g, tuky ve 100 g: 6 g
  • Hovězí svíčková – bílkoviny ve 100 g: 20 g, tuky ve 100 g: 7,4 g
  • Tvaroh bez tuku – bílkoviny ve 100 g: 18,8 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
  • Amarant – bílkoviny ve 100 g: 18 g, tuky ve 100 g: 8 g
  • Tvaroh polotučný – bílkoviny ve 100 g: 17,5 g, tuky ve 100 g: 2,5 g
  • Tofu – bílkoviny ve 100 g: 15,5–16,5 g, tuky ve 100 g: 2,5–3,5 g
  • Krevety – bílkoviny ve 100 g: 16,5 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
  • Filé z tresky – bílkoviny ve 100 g: 16,2 g, tuky ve 100 g: 0,6 g
  • Vaječný bílek – bílkoviny ve 100 g: 11,1 g, tuky ve 100 g: 0,2 g
  • Sýr Cottage – bílkoviny ve 100 g: 13 g, tuky ve 100 g: 5 g
  • Knäckebrot – bílkoviny ve 100 g: 9 1 g, tuky ve 100 g: 4 g
  • Hrášek – bílkoviny ve 100 g: 6,5 g, tuky ve 100 g: 0,5 g
  • Bílý jogurt – bílkoviny ve 100 g: 4,2-5,9 g, tuky ve 100 g: 3,5 g
  • Brokolice – bílkoviny ve 100 g: 4,4 g, tuky ve 100 g: 0,9 g

2. skupina – potraviny s vysokým obsahem bílkovin i tuků

  • Sója (luštěnina) – bílkoviny ve 100 g: 43,8 g, tuky ve 100 g: 23 g
  • Parmezán – bílkoviny ve 100 g: 35,6 g, tuky ve 100 g: 25,8 g
  • Eidam 30% tuku v suš. – bílkoviny ve 100 g: 30,3 g, tuky ve 100 g: 14 g
  • Ementál – bílkoviny ve 100 g: 28,2 g, tuky ve 100 g: 28,4 g
  • Arašídy – bílkoviny ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 44,2 g
  • Trvanlivý salám (typ Poličan) – bílkoviny ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 47 g
  • Slunečnicová semínka – bílkoviny ve 100 g: 26,5 g, tuky ve 100 g: 49 g
  • Big Mac – bílkoviny ve 100 g: 24,2 g, tuky ve 100 g: 22,5 g
  • Uzená makrela – bílkoviny ve 100 g: 23,3 g, tuky ve 100 g: 17,7 g
  • Jehněčí – bílkoviny ve 100 g: 20,9 g, tuky ve 100 g: 22,6 g
  • Mandle – bílkoviny ve 100 g: 17,5 g, tuky ve 100 g: 52,4 g

Zdroj: Potraviny s vysokým obsahem bílkovin
Zveřejněno dne: 31.3.2016

Diskuze: Re: skořice bylinky na zácpu

Skořice spíše staví stolici, ale nezpůsobuje zácpu. Skořice zlepšuje trávení, tím, že štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí s cukrovkou. Skořice dále zahřívá a stimuluje zažívací trakt, uklidňuje koliky, průjem, nevolnosti a nadýmání.

Skořice stahuje hladké svalstvo, které nemůžeme normálně ovládat svou vůlí. Z hladké svaloviny je i vnitřní svěrač, který se při konzumaci skořice hůře uvolňuje a tím může být pozdržena stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skořice bylinky na zácpu
Odesláno dne: 21.7.2012 uživatelem Cempírek

Aceton v dechu

Aceton v moči

Ketolátky se z buněk vyplavují do krve a odtud přecházejí do moči. V moči je můžeme prokázat jednoduchým vyšetřením pomocí proužků dostupných v každé lékárně. S ketolátkami se ve své moči nebo ve svém dechu může setkat i člověk bez diabetu. Mohou se totiž objevit po delším lačnění nebo při redukčních dietách, kdy chybí přísun glukózy a začínají se chemicky spalovat vlastní tuky. Takový člověk má inzulínu dostatek. Tuky spaluje proto, že nemá dostatek glukózy. Člověk bez diabetu, který drží redukční dietu a chce zhubnout, může dokonce ketolátky v moči vítat a může je považovat za dobré znamení, za důkaz toho, že ztrácí tuk.

Při diabetu je ale přítomnost ketolátek v moči vždy nepříznivým signálem. Ketolátky se mohou u člověka s diabetem v moči objevit za různých situací, a to při ketoacidóze.

Zdroj: Aceton v dechu
Zveřejněno dne: 12.1.2015

Diskuze: Re: Celulitída - kofeín

Celulitida přichází s věkem. Podporuje ji přibírání na váze a necvičení. Tím, jak se hromadí tuk pod kůží, vznikají nerovnoměrné ďůlky. Nejčastěji se to projevuje na stehnech a na hýždích. Káva pomáhá proti celulitidě, ale ne sama o sobě. Káva obsahuje kofein, který zrychluje krevní oběh a ve spojení s intenzivním pohybem dokáže odbourat podkožní tuk. Chcete-li se zbavit celulitidy, tak začněte sportovat. Ideální je běh na jednu hodinu. Pak posilování svalů celého těla ve fitness. Pomáhá také jízda na kole po dobu několika hodin denně. A samozřejmě je nutné přizpůsobit stravu, kde je nutné omezit přijímané tuky a vyřadit přílohy u večerních jídel.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celulitída - kofeín
Odesláno dne: 19.8.2015 uživatelem Cempírek

Vitamín D

Zdroje vitamínu D

Vitamín D je jedním z vitamínu rozpustných v tucích, aby byl pro organismus přínosem, měl by být tedy připravován s olejem nebo jinými tuky. Přímým zdrojem vitamínu D jsou všechny druhy ryb s vysokým obsahem tuku, zejména losos. Možnou alternativou je použití vajec a některých hub. K dorovnání správného množství vitamínu D mohou být užívány potravinové doplňky s obsahem vitamínu D, nejlépe v kombinaci s vápníkem.

Zdroj: Vitamín D
Zveřejněno dne: 9.4.2013

Diskuze: Re: cga800 názory lékařů

U žádného přípravku se nedají zcela vyloučit nežádoucí účinky nebo interakce s léky, ale v případě zelené kávy je riziko minimální. Když dodržíte výrobcem doporučené dávkování, tak nehrozí nebezpečí. Pravděpodobně chcete zelenou kávu užívat abyste zhubla. Uvědomte si prosím, že zelená káva je jen vedlejším pomocníkem při hubnutí. Největší roli při hubnutí hraje zvýšení pohybu a úprava jídelníčku. Sladká a kalorická jídla zařaďte na snídani nebo na oběd a k večeru konzumujte spíše jen libové maso a zeleninu bez dalších příloh a jezte každé 3 hodiny (snídaně, oběd, večeře a mezi tím menší svačiny). Zelená káva vám pomůže při sportování lépe odbourávat uložené tuky. Podobně účinkuje i látka L-carnitin. Sportování provozujte nejlépe hned po snídani. Čím později začnete, tím menší výkon vydáte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cga800 názory lékařů
Odesláno dne: 7.9.2014 uživatelem Cempírek

Vitamín A

Charakteristika vitamínu A

Vitamín A patří do skupiny vitamínů označovaných svým původem jako karotenoidy, ty dodávají ovoci a zelenině její charakteristickou žlutočervenou barvu (meruňky, jahody, mrkev). Pro člověka je vitamín A důležitý především v oblasti zraku. Jde o vitamín rozpustný v tucích, které se nacházejí hlavně v potravinách živočišného původu. V tucích rozpustné vitamíny, jako je vitamín A, D, E a K, mohou být organismem přijímány pouze společně s nenasycenými tuky. V tomto případě tedy nemá smysl užívat „čisté“ vitamíny.

Zdroj: Vitamín A
Zveřejněno dne: 9.4.2013

Diskuze: Re: Re: Len a tvaroh proti rakovine

Děkuji moc, ano zkouším tímto způsobem vyléčit rakovinu. Sice ještě k tomu mám chemoterapii, ale chtěla bych se s tím nějak poprat přírodní cestou. Jestli jsem tedy správně pochopila, tak žádné maso, žádné jine tuky, než lněný olej, . To znamena, že ani jiné přírodní produkty jako je alveo také nesmím. Jsou to bylinky rozpustene v stáve z hroznoveho vina.? Mohu se zeptat, znáte někoho, kdo se touto dietou vyléčil z rakoviny? Nebo jak sestavit nějaký jídelníček , či nějaké recepty? Četla jsem take, že je možné při této dietě sklenicka šampusu , či jiného vína. To mne trochu udivuje. Teď mám poslední serii chemo, pak budou nejake testy a pak další chemo. Do té už se mi právě moc nechce, raději bych jen přírodní léčbu. Proto sháním někoho, kdo tímto prošel a byl by mi nápomocen. Díky moc renča

Zdroj: diskuze Len a tvaroh proti rakovine
Odesláno dne: 17.11.2014 uživatelem Renča

Cirhóza jater

Dieta a jídelníček

U tohoto onemocnění je nezbytný zvýšený příjem bílkovin v kvalitním bílém masu, vejcích, luštěninách a mléčných výrobcích. Tuky jsou omezeny, mastí se poloviční dávkou tuku a pouze čerstvým, nepřepáleným máslem. Přísun ovoce a zeleniny je téměř neomezený. Nezbytnou součástí výživy je dostatečné hrazení vitamínů rozpustných v tucích – A, D, E a K, i vitamínů ze skupiny B, vitamínu C a kyseliny listové. Z léčivých bylin se pije čaj z ostropestřce mariánského, jehož vyluhováním se uvolňuje stejná látka jako z výše uvedených hepatoprotektiv.

Zdroj: Cirhóza jater
Zveřejněno dne: 29.6.2016

Diskuze: Re: dna co jíst Omega 3 ???

Dna je typ artritidy způsobené tvorbou malých krystalů v kloubech, které mají za následek intenzivní zánět, otok a bolest. Tobolky s rybím tukem obsahují omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky mohou pomoci zmírnit některé z příznaků dny a obvykle dnu nezhoršují.
Rybí tuk a puriny:
Jedním z problémů, pokud jde o použití rybího oleje na dnu, je obsah purinů v rybím tuku. Puriny jsou látky obsažené v některých potravinách, včetně tučných ryb, které poskytují rybí olej. Když budete konzumovat potraviny s puriny, vaše tělo je bude rozkládat na kyselinu močovou. Krystaly, které způsobují dnu jsou právě z kyseliny močové, a vysoké hladiny kyseliny močové můžou vyvolat dnu. Proto se někteří obávají, že užívání rybího oleje může zhoršit dnu. Nicméně, rybí olej obvykle neobsahuje vysoké množství purinů, pokud je čistý a je správně zpracován. Měli byste koupit pouze rybí tuk, který je farmaceutické kvality a byl molekulárně destilovaný.
Rybí tuk a warfarin:
Jedním z hlavních bezpečnostních rizik je, že rybí olej zabraňuje slepení krevních destiček. To znamená, že pokud je rybí olej přijat ve velkém množství, může zhoršit krevní srážlivost, což může způsobit modřiny nebo snadné krvácení. Zde by měli být zvláště opatrní ti, kteří užívají aspirin, warfarin nebo jiné léky snižující srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna co jíst Omega 3 ???
Odesláno dne: 12.3.2017 uživatelem Cempírek

Vitamín B3 (niacin)

Charakteristika vitamínu B3

Vitamín B3 je důležitý pro nervy, kůži, srdce, cholesterol, tuky, bílkoviny, metabolismus sacharidů, produkci hormonů a trávicí systém.

Optimální denní příjem:

  • ženy 13 mg
  • muži 16 mg

Průměrnou denní dávka niacinu (vitamínu B3) pokrývá:

  • 100 g hovězího masa
  • 220 g kuřecího masa
  • 200 g lososa
  • 300 g hub

Nedostatky vitamínu B3 způsobují například kožní léze, zažívací problémy, nedostatek koncentrace, nervozitu, poruchy spánku.

Zdroje vitamínu B3: mléko, mléčné výrobky, vejce, maso, drůbež, ryby a houby.

Zdroj: Vitamín B3 (niacin)
Zveřejněno dne: 9.4.2013

Diskuze: Dieta na snížení,regulaci,potlačení VT

Opravdu nevím,jak starý je článek,ve kterém autor,zřejmě rovněž velmi pokročilého věku,nesledující aktuální výsledky výzkumů o vhodnosti používaných tuků. Takže stručně. Ano,živočišné tuky omezit,to určitě,zejména máslo,ale vyloučit? Ani náhodou. Přece už je dávno dokázáno a dlouholetou praxí již od našich prababiček a babiček ověřeno,že nikdy nebylo ,není a nebude nad sádlo,které se nikdy nepřipaluje,na rozdíl od rostlinných tuků a velmi nezdravých olejů.Nenechte se balamutit propagací nesmyslů od farmaceutických gigantů,kterým nikdy nešlo a nikdy nepůjde o zdraví nás,lidí,ale jen o jejich nehorázné zisky,obětující životy milionů lidí na celé planetě.Vždycka jsme měkli chleba s máslem a třeba jen jablko,nebo ještě oblíbenější chléb se sádlem a s cibulí,nepamatuji se,že by to kdy bylo někomu uškodilo,naopak,běhali jsme venku od rána do večera,pili jsme z potoka,trhali si šťovík,kradli si vzájemně s dětmi sousedů hrušky,třešně,papriky,opékali do černa brambory,,jabklka i chléb a byli jsme jako řípy. A dnes? V automatech ve školách nenajdete jediný produkt zdravý,všecko sladké,z přepálených tuků.A děti? Mládež? Kolik jich njdete ve sportovních klubech a oddílech? Minimum! U počítačů a tabletů ovšem určitě 90%. Škoda,přeškoda,naši učitelé věděli,jak nás ke sportu přilákat,protože sami sportovali a šli příkladem. To dne také asi už vůbec neexistuje.

Zdroj: diskuze Dieta na snížení,regulaci,potlačení VT
Odesláno dne: 28.3.2016 uživatelem Petroušek Ivan

Aceton v dechu

Co značí aceton v dechu

Aceton v dechu se objevuje:

  • při hladovění – acetonový zápach se objevuje při hladovění, když už je spálena glukóza a tělo „jede“ na tuky;
  • při neléčené cukrovce – acetonový dech je typický u lidí s cukrovkou, zejména když není ještě objevena nebo je špatně léčena; tento stav se také nazývá jako diabetická ketoacidóza;
  • při jiných problémech se slinivkou břišní – může rovněž jít o jiné problémy se slinivkou břišní;
  • při intoleranci fruktózy – může se také jednat o intoleranci ovocného cukru.

Pokud není příčinou hladovění nebo malý příjem sacharidů, tak raději zajděte k lékaři, který provede vyšetření. Odběrem krve se zjistí hladina cukru v krvi, takže se potvrdí či vyvrátí cukrovka. Případně se pak bude pátrat po jiné příčině. A pak se léčí primární příčina tohoto problému.

Zdroj: Aceton v dechu
Zveřejněno dne: 12.1.2015

Proteinové těstoviny pomáhají zhubnout

Proč proteinové nudle?

  • jsou ideální při redukčních dietách
  • naprosto bezpečné pro diabetiky i osoby trpící vysokým cholesterolem
  • neobsahují lepek, a jsou proto vhodné i pro bezlepkovou dietu

Přílohy tvoří hlavní část připravovaného pokrmu a zpravidla se v našich končinách jedná o knedlíky, brambory, rýži nebo těstoviny, které jsou vyráběné z pšeničné mouky a obsahují sacharidy. Snahou českého potravinářského ústavu bylo vyvinout alternativní potravinu, která by dokázala nahradit sacharidy a tím snížit energetickou hodnotu pokrmů. Energetická hodnota sacharidů a bílkovin je prakticky stejná, ale v metabolizmu trávicího traktu dochází ke zcela odlišným vazbám. „Polysacharidy jsou v těle štěpeny na jednoduché sacharidy a spolu s tuky jsou hlavním zdrojem energie. Podílejí se na růstu tělesné hmotnosti a posléze obezitě. Bílkovinná složka je převážně využita organizmem pro jeho metabolickou funkci, údržbu a obnovu tkání. Nepodílí se tak na zvyšování hmotnosti organizmu. Kromě toho v našem případě nejsou živočišné bílkoviny doprovázeny tuky“, upřesňuje Karel Kýhos. Testování nové potraviny v praxi proběhlo ve spolupráci s interní klinikou Lékařské Fakulty UK a společnosti STOB a výsledky jsou více než zajímavé.

Výhody proteinových nudlí ve zkratce:

  • Téměř o polovinu nižší energetická hodnota (zhruba 60 %)
  • Až pětkrát nižší obsah polysacharidů
  • Vyšší pocit sytivosti ve srovnání s klasickými těstovinami
  • Snadná příprava (nudle jsou již hotové, ohřejí se v mikrovlnce anebo propláchnou horkou vodou).
  • A ve finále přijme člověk pouze 28 % energie ve srovnání s běžnými těstovinami. Navíc tato energie pochází primárně z bílkoviny, která se neukládá do energetických zásob v organizmu.

Nutriční hodnoty proteinových nudlí ve srovnání:

100 g Smacker Štíhlé nudle

100 g uvařených klasických bezvaječných špaget

Bílkoviny (živočišné) 9,3 %

Sacharidy 5,9 %

Tuky 0,3 %

Energetická hodnota: 269,3 kJ (64,3 kcal)

Smacker Štíhlé nudle

Bílkoviny (rostlinné) 4,6 %

Sacharidy 31,7 %

Tuky 0,5 %

Energetická hodnota: 626,5 kJ (149,6 kcal)

Unikátním výzkumem se podařilo uvést nový druh potraviny obsahující živočišné bílkoviny, ale s minimálním množstvím tuku. Nutriční skladba nové potraviny zařazuje výrobek mezi nízkoenergetické potraviny. Potravina je navíc bez přídavku chemických konzervačních látek. Bílkovinné nudle jsou vhodnou přílohou k běžným pokrmům. Jejich zařazením na jídelníček získáte dalšího pomocníka v boji s obezitou.

Více informací a recepty: http://www.smacker.cz/recepty/

Zdroj: Proteinové těstoviny pomáhají zhubnout
Zveřejněno dne: 20.4.2011

Cirhóza jater

Steatóza jater

Jaterní steatóza je velmi častý nález. Jde o známý průvodní jev metabolického syndromu, ale i nadměrného přísunu alkoholu. Steatóza, tedy ztukovatění či ztučnění jater, znamená zvýšený obsah tukových látek v jaterních buňkách. V játrech se hromadí tuky v podobě kapének. Toto hromadění tuků na výkonnosti játrům nepřidá, ale v drtivé většině případů jde o vratný, tedy léčitelný proces.

Steatóza postihuje především dospělé lidi středního věku, ovšem nemůžete si být jistí v žádném věku. Jako nejčastější příčiny se uvádějí alkoholismus, obezita, nadměrný příjem tuků (lipidů), cukrovka (diabetes mellitus), malabsorbční syndrom (porucha vstřebávání živin), zvýšený cholesterol, léky nebo dosud nezjištěné důvody.

Příznaky jsou v prvních měsících nezjistitelné, občas vás může pobolívat podžebří vpravo, ale celkově se potíže projeví až při delším onemocnění. Diagnostika bývá náhodná, většinou se jedná o předoperační vyšetření nebo preventivní prohlídky, kdy je vám odebírána krev. Nebo se objeví příznaky související se zvětšujícími se játry, které nabývají jak na objemu, tak na hmotnosti. Při zvětšených játrech nemocný pociťuje malátnost, bolest, střídání průjmu a zácpy, pocit plnosti, únavu a snížení výkonu. U těžších případů se objevuje také zvracení, žloutenka nebo porucha vědomí.

Léčba se odvíjí od toho, proč steatóza vznikla. Pokud je příčinou alkoholismus, je neprodleně nutné abstinovat a dodržovat dietetická opatření. Při obezitě je samozřejmě nutné snížit váhu. V některých případech může být doporučeno užívání hepatoprotetik. Jestliže s diagnostikovanou steatózou nebudete nic dělat, může dojít až k cirhóze jater, kdy se už jedná o nevratné poškození jaterní tkáně a je nutná transplantace. Další komplikací je zánět jaterní tkáně, který se prokáže laboratorními výsledky.

Zdroj: Cirhóza jater
Zveřejněno dne: 29.6.2016

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223311

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu ČeskáOrdinace.cz.


SiteMAP