Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CHŮZE DO SCHODŮ PO OPERACI KŘEČOVÝCH ZIL

OBSAH

Co jsem se naučil z tohoto čtení?

V tomto článku jste se dozvěděli o operaci rakoviny prostaty, takže nyní budete vědět, co očekávat před, během a po ukončení léčby. Dozvěděli jste se:

  • Co je to operace rakoviny prostaty.
  • Jak se připravit na operaci rakoviny prostaty.
  • Jaké potraviny jíst, aby vaše tělo bylo zdravější a silnější před operací.
  • Co byste měli udělat před nástupem do nemocnice.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi VÝPOČET SCHODŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel FRANTIŠEK ROZMANIT.

Jak spočítám počet a výšku schodů.Stavební výška je 138 cm a délka je 418 cm.Jedná se o venkovní schodiště.Děkuji F.Rozmanit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Ještě k tomu výpočtu schodů. Na délku schodiště 418cm vychází na 9 schodů délka nášlapu cca 46cm, což je moc. Toto je potřeba řešit nahoře schodiště podestou. Měla by být dlouhá cca 1,5m, potom délka nášlapu bude vycházet kolem 30cm, což je už přijatelné. Toto je opět z důvodu pohodlnější chůze po schodech.
S pozdravem Honza.

Zdroj: diskuze Výpočet schodů

Lékařské testy a vyšetření

Před operaci rakoviny prostaty, bude vyžadováno kompletní předoperační vyšetření. Pomocí krevních testů a x-paprsků se lékaři ujistí, že jste na operaci prostaty připraveni. Váš lékař bude s vámi mluvit o možném dárcovství krve. Krev, kterou darujete před operací, bude uložena a může pak později být použita při vaší operaci anebo i po ní, pokud ji budete potřebovat. Jde o takzvanou autotransfuzi krve. Rozhodnete-li se pro autotransfuzi, tak vaše krev může být použita nejdéle do dvou týdnů od odběru.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Schodiště s podestou neboli dvouramenné

Podesta neboli odpočívadlo je vodorovný mezistupeň, který odděluje ramena schodiště. Schody jsou tedy rozdělené na dvě části a chůze po nich je tak mnohem pohodlnější, funkčnější a bezpečnější.

Tento typ schodů se převážně používá v bytech s velkým půdorysem a v mezipodlažích, která mají okna a dveře do dalších místností. Podesta se dá využívat i jako odpočívadlo tam, kde je velké převýšení mezi podlažími.

Zdroj: Výpočet schodů

Poradna

V naší poradně s názvem LEKY NA SKLIDNENI A NA SPANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria Sulcova.

Mam problémy se spánkem. Pouzila jsem léky s medunky , čaj ,tak léky kde byla meduňka a hrozné me nadymalo.Tři dni sem mnela problémy ze zazivanim.Potrebovala bych poradit jestli existuje něco na spaní a uklidneni.mám astma zvětšené srdíčko lecim se na vysoký tlak a cholesterol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na spaní je nejlepší předchozí námaha a z ní pramenící únava. Když z nějakého důvodu nemůžete vykonat každý den trochu námahy (procházka, chůze do schodů, jízda na kole a podobně), tak vyzkoušejte užívání přípravku Melatonin. Melatonin je tělu vlastní hormon, který přirozeně navozuje spánek. Melatonin je možné běžně koupit tady: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leky na sklidneni a na spani

Jak začít cvičit po operaci žlučníku

Jak začít cvičit po operaci žlučníku? Tak to je opravdu individuální. Obecně se doporučuje sportovat nejdříve za měsíc. Tím se myslí procházky a postupně rychlejší chůze. Naopak do posilovny (namáhání břišních svalů) to bude trvat o něco déle, ale opět dle individuálního stavu. Počítejte s tím, že i po laparoskopii máte na břiše zašité rány, i když malé cca 1–2 cm, a chvíli trvá, než se vše zhojí. Pokud je vše v pořádku, tak po měsíci můžete zkusit běhání, jogging a bike.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi POTÍŽE PO OPERACI KŘEČOVÝCH ŽIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Jsem 3 a půl měsíce po operaci křečových žil a stále mám místa i velikosti dlaně i s prsty,která vůbec necítím.připadne mi to jako přeříznuté nervy.Je prosím něco co by půsbilo aby se nervy spojily?Necitlivá místa mám na bérci a na vnitřní straně stehna. Děkuji za radu. Ludmila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Dobrý den, jsem cca 4 měsíce po operaci křečových žil. Na několika místech mi zůstaly podlouhlé výrazné zatvrdliny, kůže je v těch místech lehce zabarvená do fialova. Je toto kontraindikace v případě očkováni na Covid? Často se hovoří o krevních sraženinách. Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Potíže po operaci křečových žil

Cviky

Chůze je během rekonvalescence po operaci žlučníku zásadní, měli byste vstát co nejdříve a chodit co nejvíce. Začněte pomalu a zvyšujte svou aktivitu podle svého těla. Obvykle byste se měli vyvarovat namáhavé aktivity po dobu čtyř až šesti týdnů, ale to se liší dle individuálního stavu a kondice. Po této době se můžete vrátit k typické předoperační činnosti, ale s rozumem.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Schody online

Schody je možné si nechat vypočítat i online, ale vždy musíte mít změřeny vstupní údaje potřebné k výpočtu.

Zdroj: Výpočet schodů

Diskuze

V diskuzi VÝPOČET SCHODŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel FRANTIŠEK ROZMANIT.

Jak spočítám počet a výšku schodů.Stavební výška je 138 cm a délka je 418 cm.Jedná se o venkovní schodiště.Děkuji F.Rozmanit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Vážený pane. Záleží na tom, jak chcete mít jednotlivý schod vysoký. Většinou se dělá od 13 do 17cm. Stavební výšku máte 138cm tzn. 138 děleno výškou schodu. V případě výšky schodu 15cm je počet 138 děleno 15 to je 9,2. 9,2 schodu je samozřejmě nesmysl, musí vyjít na celé číslo, v tomto případě 9. Z tohoto se zpětně spočítá výška. Tj. 138 děleno 9 a to je 15,33cm. Pochopitelně je možno si rozměry určit jinak,ale potom budou schody na chůzi nepříjemné.
S pozdravem Honza.

Zdroj: diskuze Výpočet schodů

Excel pro výpočet schodiště

Zjednodušený vzorec pro výpočet schodiště najde pod článkem.

Zdroj: Výpočet schodů

Poradna

V naší poradně s názvem CHŮZE,JÍZDA NA KOLE,PLAVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Swobodová.

Dobrý den,mám ještě jeden dotaz:na neprůchodnost cév v levé noze 3.st. a v pravé noze 1.st.užívám ráno 2 ks Detralex a nosím kompresní punčochy.Mám doporučení také na chůzi,jízdu na kole a plavání.Prozatím mohu jezdit doma na rotopedu a chodit,ale nevím,jak dlouho denně,poradíte mi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Posílení svalů lýtkové pumpy je prospěšné a proto byste tyto aktivity měla dělat co nejčastěji, podle toho jak vám to dovolí váš zdravotní stav. Vhodné je také zařádit cviky na posílení lýtkových svalů pomocí výponů na špičkách třeba na hraně schodu. Vhodné je také několikeré vyhřátí spodní části dolních končetin horkou vodou a pak jejich schlazení (taková minisauna na nohy). Při odpočinku je dobrý krátkodobý sed v kleče a zvedání nohou vzhůru, například vleže zvednout nohy a opřít je o stěnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chůze,jízda na kole,plavání

Mlynářské schody

Mlynářské schody jsou schody s nášlapy se střídavou hloubkou stupně. Svou konstrukcí zaberou nejméně místa a jsou tedy vhodné do malých prostor. Skvěle se hodí na chalupy, do podkroví a na terasy.

Zdroj: Výpočet schodů

Diskuze

V diskuzi NARKÓZA U STARÝCH LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Šváčová.

dobrý den , před skoro rokem 19.8.2020 mi podklozla pantofle na obrubníku, padla jsem a i když jsem se snažila zvednou , bolest v levé části panve v jenom bode mi to nedovolil , ja sama se ctěla zvednou ale nešlo to, zrovnna šel kolem asi pan doktor, ptal se mi kde mi to bolí a hned volali rychlou , na trg zjistily frakturu stehenní kosti a hlavně zlomený krček. ještě ten vecer mi vezli do kůatov , ale na operaci jsem si pět dní musela počkat , jelikož mi sraželi vysoky krevní tlak. z klatov si pamatuju po oeraci vse, tady v Sušici trvalo 14 dní než jsem se dala dokupy, paní dr Štauberg jak se pacient nechová podle normy by je nejradši poslala do dobřan. I když mám ve zprave jak se mnou rehabilitovali, bohuže , akorat mi dali do choditka deset kroků a zpět do peřin , naučila jsem se díky sesřičkám a brarum myt pak už sama , chuze ze schodu a do tak to jsem se naučila až doma, otřesny zážitek za 7 tydnu , jestě že paní doktorka už tu není .V KT upně jiny přístu , děkuji Šváčová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Narkóza u starých lidí

Video

Na tomto videu můžete vidět vhodné cviky po operaci žlučníku.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem JE CHUZE OK? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Bolest mezi 4L a 5L pri vstavani ze zidle z auta apod. Dlouha chuze zadny problem jen se nezastavovat. Ceka me velmi dlouha cesta letadlem 14 hodin.
Je chuze nebezpecna? Chodim denne 5km lesem po ztesce.
Dekuji!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Očividně máte přehled o anatomii páteře, což napovídá, že se s ní i nějaký čas léčíte. Takže nejlepší odpověď na svou otázku naleznete v ordinaci svého ortopéda. On nejlépe zná příčinu vašich problémů, zda-li jde o spondylolistézu, či jiné příčiny, a podle toho vám může poradit jak zvládnout vaši cestu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je chuze OK?

Lázně po operaci krční páteře

Operace páteře patří mezi nejsložitější problematiku operační medicíny. Rehabilitace nastupuje již v časném pooperačním období dechovými a relaxačními cviky, cvičením dolních končetin a nácvikem přesunů a chůze jako prevence komplikací. Po větších výkonech pokračuje pacient v šetřícím režimu cca 4–8 týdnů (podle rozsahu operace) s cílem dohojení a konsolidace vazivových a kostěných struktur páteře a odeznění pooperačních změn (otoky, prokrvácení, svalové spasmy, bolestivost...). Jakmile jsou statické komponenty zhojeny, začíná fáze obnovy funkcí a svalového korzetu páteře a trupu, která se odehrává většinou na rehabilitačních odděleních nemocnic. K doléčení (v případě komplikací, větších výkonů, zbytkových obtíží a podobně) se operanti odesílají do rehabilitačních ústavů nebo lázní, kde se působí na jejich celkovou kondici, popřípadě mírnění chronických obtíží a korekci pohybových a režimových návyků.

Zdroj: Lázně po operaci

Diskuze

V diskuzi STAV PO CELKOVÉ NARKÓZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Před 2roky jsem po 6 narkozách po operaci cév v nohou! Stále mi trvají stavy podobné po slezení z řetízkového kolotoče,čili nejistá chůze a slabost s motáním hlavy.Dá se to někdy do pořádku a jak?Při operacích mě byli porušeny nervy od kolen dolů!je mi 80 let a děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: stav po celkové narkóze

Káva po operaci žlučníku

Pokud jste po operaci žlučníku v pořádku, není problém, že byste nemohli pít kávu (slabší, instantní). U všeho je ovšem nutné dodržet rozumnou míru. Po operaci žlučníku je nutné se vyhnout ostrým a kořeněným jídlům a tučným pokrmům a silné kávě (někdy se uvádějí i ořechy, ale pokud jich nesníte misku, není nutné se znepokojovat).

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Alkohol po operaci žlučníku

Bezprostředně po operaci žlučníku by se alkohol neměl konzumovat. Z dlouhodobějšího hlediska to, že nemáte žlučník, by nemělo mít na pití alkoholu žádný vliv. Alkohol dlouhodobě a ve velkém množství ničí především játra. Takže nějaké pivo či víno, pokud netrpíte jaterním onemocněním či neužíváte trvale léky, neuškodí.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Antibiotika po operaci prostaty

Po operaci jste dostal Cotrimoxazol, který určitě pravidelně stále ještě osmý den užíváte. Cotrimoxazol jsou antibiotika a mají zabránit jednak zánětu močového měchýře a také močové trubice. Takže pokud Cotrimoxazol skutečně od operace správně užíváte, je u vás výskyt zánětu močových cest vyloučen.

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Lázně po operaci páteře

Léčebný program po operaci páteře má za následek zmírnit bolesti intenzivní rehabilitací za použití měkkých a mobilizačních technik a s podporou přírodních léčivých zdrojů. Léčebné lázně Bohdaneč slouží k léčbě pohybového aparátu s orientací na zánětlivá revmatologická onemocnění, artrózu, vertebrogenní syndromy, Bechtěrevovu nemoc. Zajišťují léčbu dlouhodobých potíží, předoperačních i pooperačních stavů a poúrazovou rehabilitaci. Velmi dobrého jména dosáhly v oblasti rehabilitace po operaci páteře.

Zdroj: Lázně po operaci

Lázně po operaci dělohy

Komplexní lázeňskou léčbu po operaci dělohy lze poskytnout do 12 měsíců od operace, a to po operacích, které byly komplikované nebo s komplikovaným průběhem, a dále u žen do 30 let po břišních operacích se vztahem ke krajině malé pánve. Pokud je pacientka starší 30 let a průběh operace nebyl komplikovaný, není jistota, že pacientka lázně dostane. Pacientky po operaci dělohy mohou požádat gynekologa o návrh na lázeňskou péči, tu pak posoudí revizní lékař pojišťovny.

Zdroj: Lázně po operaci

Život je pohyb

Každý z nás musí pochopit jednu pravdu: Pokud vedeme aktivní život, nejenže chráníme svoje zdraví, ale současně se můžeme zbavit mnoha nemocí. Co nám obecně především překáží v pohybu, je naše obyčejná lenost! Zkuste proto změnit své stereotypní myšlení. Naučte se, že pohyb je strava pro vaše svaly, orgány a mozek. Strava, bez které váš organismus slábne, je nemocný, stárne. Soustřeďte se na fyzické aktivity, jako je uzdravující chůze, běh, chůze na boso!

Zdroj: Jak žít dlouze a zdravě


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP