Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ÚRAZ

OBSAH

Kdy navštívit lékaře?

Jak ale poznat, kdy můžete otoky očí s klidem přejít a kdy byste měli zamířit do ordinace? Zpozorněte, jestliže jste v poslední době utrpěli nějaký úraz očí a kromě opuchnutí vás trápí i sekrece z očí, bolest nebo svědění. K lékaři běžte i tehdy, když na sobě zpozorujete dýchací obtíže či otoky končetin. A co když nic jiného kromě problémů s oteklýma očima nemáte? K očnímu lékaři vyrazte, pokud vás budou opuchlé oči trápit déle než týden.

Zdroj: Babské rady na oteklé oči

Diskuze

V diskuzi MÁM PO OSTEOTOMII KOLENE NÁROK NA KOMPLEXNÍ LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lahoda Lubomír.

Mám po osteotomii levého kolene.Po operaci jsem absolvoval rehabilitaci.Mám nárok na lázně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina Králová.

Dobrý den!Jsem po operaci kolene s meniskem a dvakrát rozštípnutým kolenem.Budu končit rehabilitace.Mám to jako pracovní úraz.Mám nárok na lázně.Děkuji

Zdroj: diskuze Mám po osteotomii kolene nárok na komplexní lázně

Odlupování nehtu po úrazu

Úraz nehtu bývá podceňován a ze strachu z bolestivosti ošetření zanedbáván. Lékařské ošetření však probíhá v místním nebo i v celkovém znecitlivění. Strach proto není namístě a bezprostředně po ošetření následuje úleva. Navíc neošetřená poranění nehtu často vedou ke zbytečným doživotním deformitám.

Při úrazu nehtu se může poranit:

  • • nehtové lůžko (část prstu viditelná pod zdravým nehtem);
  • • nehtový val (ležící po stranách nehtů);
  • • nehtová ploténka (zvláštní struktura, ze které vyrůstá nehet).

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT POŠKOZENÉ NEHTOVÉ LŮŽKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Mám zřejmě poškozené nehtové lůžko na ukazováčku,mám na nehtu podélnou rýhu a na konci se mi nehet rozděluje-praská.Musím ho stále do půlky zastřihovat,abych někde neuvázla a nehet vážně nezatrhla.Dřív se poškozené nehty trhaly,je nějaká jiná pomoc?Děkuji.Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona.

Můj syn měl pracovní úraz, svez se mu žebřík na prsty u ruky, bojím se jestli nemá poškozené lůžko. Byl s tím na chirurgii, a má dva prsty podložené něčím z hliníku, aby byly v klidu . Co když bude mít poškozené lůžko. Dá se to nějakým způsobem řešit? Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Jak léčit poškozené nehtové lůžko

Otok kotníku levé nohy

Otok kotníku může mít mnoho příčin, a to úraz, může se vyskytnout otok kotníku bez úrazu. Ovšem nejčastější příčinou je úraz a otok jedné nohy je na světě.

Zdroj: Otok jednoho kotníku

Diskuze

V diskuzi TRAUMATOLOGICKÝ ŠEDÝ ZÁKAL DEVÍTILETÉHO SYNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Holiš.

Dobrý den,
můj devítiletý syn utrpěl těžký úraz oka. Trpí traumatologickým šedým zákalem a silně poškozenou čočkou.
Je možno poradit, co s tím?
Je možno přijít se synem k Vám do ordinace a pomoct mu?

Děkuji

Martin Holiš

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Traumatologický šedý zákal devítiletého syna

Proč mám žilky v bělmu

  • zánět spojivek
  • suché oči
  • alergie
  • kontaktní čočky
  • syndrom počítačového vidění
  • oční úraz
  • vřed rohovky
  • oční herpes
  • zánět střední vrstvy oka
  • glaukom
  • oční kapky
  • nemoc
  • těhotenství
  • kouření
  • životní prostředí
  • nebezpečí na pracovišti
  • nedostatek spánku
  • koupání

Toto jsou příčiny způsobující červené žilky v oku.

Zdroj: Domácí léčba červených žilek v očích

Poradna

V naší poradně s názvem SVISLÁ PRASKLINA NA PALCÍCH RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Drábel.

Pod kůží nehtového lůžka zhruba v polovině nehtu mám bulku cca 2 mm a od této


bulky vyrůstá prasklý nehet až ke konci palce. Tvar nehtu připomíná tvat stříšky.
Předem děkuji za radu.

A.Drábek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

To může mít několik příčin od otlačení monotónní prací, předchozí úraz, až po plíseň nehtů. Někdy pomůže opilování nehtu až do živého a pak kapat Batrafen a někdy to vyřeší jen rekonstrukce nehtové ploténky. Zastavte se na kožním a požádejte o pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svislá prasklina na palcích ruky

Je lepší Warfarin, nebo Pradaxa?

Předepisování léků místo Warfarinu je omezeno na kardiology a internisty. Ti musí pro pojišťovnu zdůvodnit, proč léky zaměnili. Pradaxa a podobné léky mají celkem vysoké ceny, proto je pojišťovny hlídají. Pradaxu 100% za jiný lék nahradit nelze. V některých případech lze použít například přípravek Xarelto, který však obsahuje trochu jinou účinnou látku. Jsou to léky, které se používají k prevenci tvorby krevních sraženin.

U běžné populace, která nemá jiná onemocnění, je riziko krvácení při správném užívání Pradaxy malé. Větší riziko krvácení je u starší populace (více léků užívaných současně, horší funkce ledvin, nesprávné užívání léku) a u pacientů s nedostatečností ledvin (lék se vylučuje ledvinami a při jejich nedostatečnosti se lék v krvi hromadí, z toho vyplývá větší riziko krvácení). Riziko spontánního krvácení je minimální. Spíše hrozí krvácení, takže pokud byste utrpěli nějaký úraz (pozor zejména na úraz hlavy), vyhledejte ihned lékaře.

Nové léky na ředění krve, které nahrazují Warfarin, musí být předepisovány lékařem s interní nebo kardiologickou odborností. Každý lék má přísná preskripční omezení, která daný nemocný musí splňovat, aby mu byl lék předepsán, a tudíž není možné obecně zhodnotit, zda je Warfarin nebo Pradaxa lepší. Jde o individuální stav.

Zdroj: Náhrada za lék Warfarin

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT OKOSTICE ZUBU A ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Hájek.

Utrpěl jsem těžký úraz předních zubů při práci,od té ddoby mám problémy se záněty,kdy nestačí speciální výplachy a čištění zubů kartáčkem je velmi nepříjemné.Jít kzubaři mám obavy,že přijdu o větší část zubů a na inplantáty nemám peníze-pojišťovny to neplatí,co dál.Při jídle mám velké problémy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět okostice zubu a zánět dásní

Léčba

Základní zásadou úspěšné léčby je pečlivé dodržování klidového režimu. Doporučuje se také obvázat hrudník, aby došlo k jeho částečnému znehybnění, což pomůže zmírnit bolest i urychlit hojení. Před samotným obvázáním se pořádně nadechněte a v pomalém výdechu proveďte opatrnou fixaci obvazem. Dejte pozor, abyste ho příliš neutáhli, bylo by to nepříjemné. Ideální je, pokud vydržíte alespoň 5 dní, než fixaci povolíte, sundáte a případně vyměníte. Naražená žebra jsou velmi bolestivý úraz. Obvykle se také podávají analgetika, zvláště na noc, abyste se mohli v rámci možností vyspat. Sami vyzkoušejte, jaká poloha je pro vás nejsnesitelnější, nejbolestivější bývá klasické ležení, doporučuje se polosed. Ačkoliv je vyléčení individuální záležitostí, zpravidla je nutné mít klid alespoň 5–6 týdnů a spát v polosedě. Největší bolest ustoupí zhruba po měsíci, výjimkou však nejsou ani posttraumatické bolesti, kdy naražená žebra při určitých pohybech pocítíte i po několika měsících od úrazu.

Zdroj: Naražená žebra

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ PROUŽKY U KONCE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den,prosím o radu... Je mi 14 let a u konců nehtů na rukou mám takové červené proužky (na každém nehtu jeden) a nevím čím by to mohlo být,jestli to může být větším prokrvováním..
Nevím,zda to jde na fotce zřetelně vidět ale je to u konce nehtu,jakoby tmavší čárka.. Předem děkuji za odpověd. :)

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sofie.

Dobrý den chtěla bych se zeptat na nehty na noze. Postupně se mi zmenšuje lůžko, nehet sestupuje níže viz foto. Mám to převážně na palcích a ukazováčcích. Úraz jsem žádný neměla, spíše mám problémy s prokrvováním, trpím na studené ruce i nohy. Na rukou se mi lůžka také trochu zmenšila. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Červené proužky u konce nehtů

Váčky pod očima

Hlavní příčinou váčků pod očima jsou zvláštnosti struktury membrány, která se nachází mezi kůží a podkožím v oblasti kolem očí. S přibývajícím věkem či vlivem škodlivých faktorů (stres, kouření, nesprávné stravovací návyky, úraz oka a následně porušení krevní cirkulace, UV záření a jiné) dochází k zeslabování této oblasti a poté ke vzniku defektů, přes něž vystupují tukové buňky. Tak vznikají váčky pod očima. Mohou se objevit v každém věku a zvýrazňují je otoky v důsledku například poruchy cirkulace lymfy.

Zde můžete vidět, jak vypadají váčky pod očima.

Nejjednodušší způsob, jak se zbavit váčků pod očima, je zakrýt je tónovacím krémem. Objemnější váčky však krycím krémem nezakryjete. Existují proto i jiné (nenáročné) konzervativní metody. Například přikládáním kostek ledu na postižené oblasti se zmírní otok a zmenší objem váčků. Ještě účinnější jsou kostky ledu připravené ze šalvějového odvaru. Mezi účinné metody patří rovněž lymfodrenáž a elektrostimulace.

Zdroj: Tmavé kruhy kolem očí

Diskuze

V diskuzi BILE NEHTY A SLUNECNI VITAMIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Svačina.

Celý život mne provází bílé skvrny na nehtech ,v letním období pouze odrůstají a nové nepřibívají,tak že napodzim jsou téměř čisté přes zimu opět intenzivně nastoupí míval jsem víc bílé než prirozené barvy po ročním užívání hořčíku intenzita značně klesla,trpím epilepsii ,neměl jsem úraz tak to lékaři přisuzují poruše látkové výměny,to mne vede zabývat se takovými detaily jako jsou bílé skvrny na nehtech.
Děkuji za případné zkušenosti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stehlíková Jaroslava.

Dobrý den,asi před týdnem se mi udělal tmavý, podélný proužek pod nehtem na palci u nohy.
Nemám tušení od čeho,neměla jsem úraz,nic takového.Prouzek je kousíček nad okrajem nehtu- jak je měsíček,tak kousíček nad ním.
Děkuji vám za odpověď.Stehliková

Zdroj: diskuze Bile nehty a slunecni vitamin

Projevy

Naražená žebra jsou úrazem, ke kterému může dojít při nejrůznějších sportech, ale i zcela běžných aktivitách. Příčinou bývá zpravidla přímý úder nebo pád. Přináší s sebou spoustu bolesti, kterou bohužel zhoršuje i obyčejné dýchání. Vzhledem k tomu, že žebra chrání životně důležité orgány, není na místě tento úraz podceňovat. Úrazy spojené s pohmožděním žeber nejsou nic neobvyklého a nevyhýbají se žádné věkové skupině. Nejčastěji se však týkají sportovců, kteří se věnují kolektivním sportům, kdy dochází k častému kontaktu s protihráčem (typicky úder loktem). Své o tomto úrazu ví i cyklisté či lyžaři, které někdy potkal pád.

Když zjistíte, že máte na hrudníku jakoukoliv deformaci nebo se na něm tvoří podlitina či krevní výron, hůře se vám dýchá, máte dráždění ke kašli, nebo dokonce vykašláváte krev, neotálejte s návštěvou lékaře. Ten vás pošle na rentgenové vyšetření, aby se zjistilo, zda není nějaké žebro zlomené. V takovém případě by totiž mohlo dojít i k nežádoucímu poškození orgánů (zejména plic), které je život ohrožující.

Zdroj: Naražená žebra

Diskuze

V diskuzi RUPTURA QUADRICEPSU NA NOZE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Foukal Jan.

V 66 letech jsem měl úraz pád na dlaždicovou podlahu a došlo k úplnému přetržení šlachy, která váže stehenní sval quadriceps na koleno. Nohu jsem po úraze nezvedl od země. Musel jsem jít do týdne na operaci. Po operaci jsem měl sádrovou dlahu. To trvalo 6 týdnů. Když šlacha, kterou mi přilepili při operaci srostla, mohl jsem začít opatrně s rehabilitací na lůžkovém odd. v nemocnici. Po sundání dlahy jsem nemohl vůbec ohnout koleno. Rehabilitace v nemocnici trvala 3 týdny. Stav se hodně zlepšil. Pak jsem ještě ambulantně 2- 3 krát týdně po dobu dvou a půl měsíce dojížděl na další rehabilitaci. Úraz se mi stal 8.12. a následující rok v květnu jsem byl v pořádku. Celková léčba tedy trvala půl roku. Po částečném rozcvičení kolena mi nejvíc pomáhala motodlaha a šlapání na rotopedu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

stal se mi přesně stejný úraz, jsem po operaci, 6 týdnů absolutně klidový režim, nyní chodím 2 týden na rehabilitace a koleno nemůžu stále ohnout více jak 70 °, navíc už celé bolí že na něj nemůžu ani došlápnout, jsem z toho nešťastný

Zdroj: diskuze Rehabilitace u totální ruptury svalu, délka léčby

Co to znamená zvonění v pravém uchu

Normálně se věnujete programu svého běžného dne, ale najednou vám z ničeho nic začne zvonit pravé ucho. Zvonění, které slyšíte v pravém uchu, může znít jako pulzující šum v uchu, pískání, bzučení nebo dokonce se může podobat spuštění alarmu. Často bývá pískání slyšet i po vystavení silnému hluku, ale o pískání v uších po hluku si povíme v jiném článku.

Když se objeví toto zvonění, často pokrčíme rameny s vysvětlením, že jde o zánět ucha nebo že to není žádný problém. Zvonění ve vašem uchu může být ve skutečnosti tinnitus. Tinnitus je odborné označení pro šelest v uších, které může v různých intervalech zesilovat či zeslabovat. Příčin tinnitu může být celá řada (od ušních zánětů až po úraz v oblasti hlavy nebo krku). Pro léčbu neexistuje zatím spolehlivá metoda, je ovšem možné tinnitus mnoha způsoby zmírnit.

Tinnitusu se není třeba obávat, většina případů není vážná. Příznaky zahrnují slyšení zvuku v uchu, které připomíná zvonění, řev, cvakání, bzučení, syčení nebo hučení. Výška zvuku se mění od nízké po vysokou.

Tinnitus má dvě formy. Existuje subjektivní a objektivní tinnitus . Rozdíl mezi těmito dvěma je, že subjektivní tinnitus můžete slyšet pouze vy, zatímco objektivní tinnitus je typ, který lze identifikovat lékařskou prohlídkou. Objektivní tinnitus může slyšet lékař pomocí malinkého mikrofonu, který zasune do ucha.

Subjektivní tinnitus lékaři nemohou detekovat, což může být skličující. Nadějí je vědecké vysvětlení příčin subjektivního tinnitu. Důvodem, proč slyšíte zvonění v pravém uchu, může být to, že máte problémy ve vnější, střední nebo vnitřní části ucha. Může to být také problém s vašimi sluchovými nervy nebo zvukem mozkových procesů. I přes veškerou dosavadní snahu stále neexistuje žádný lék, který tyto problémy zcela odstraní.

Zvonění v uších nemusí být vždy zdravotním problémem, ale může mít smysluplný duchovní význam.

Zdroj: Pověry o pískání v pravém uchu

Boule na hlavě po pádu nebo nárazu

Boule vznikají nejčastěji na hlavě, kde je nad plochými lebečními kostmi tenká kůže. Boule na hlavě trápí především malé děti, které se ještě neumí dobře orientovat v prostoru, nedokážou odhadnout vzdálenosti a nemají dobrou rovnováhu. Věk batolete tak bývá provázen častými boulemi na hlavě. Jestliže je některé dítě skutečně velmi náchylné k častým střetům své hlavy s tvrdými předměty (narážení do stěn, pády a podobně), měly by jim jejich maminky chránit hlavy turbánkem z pleny nebo měkkého šátku.

V dřívějších dobách bývalo zvykem boule na hlavě vzniklé úrazem zatlačovat. Mnozí lidé vzpomínají na oboustranné utrpení, když je milovaná maminka (babička) pevně sevřela mezi koleny a lžicí nebo plochou jídelního nože se pokoušela bouli na hlavě nacpat dovnitř lebky. Kromě křiku, slz a ještě větší bolesti nemělo zatlačování žádný efekt. Mnohem účinnější a příjemnější je přiložit na bouli na hlavě studený mokrý obklad.

Úraz hlavy nemusí končit jen boulí na hlavě. Třeba i po několika hodinách se mohou objevit příznaky otřesu mozku nebo poškození lebečních kostí. V takových případech je nezbytné odborné lékařské vyšetření.

V podkoží (škáře) na hlavě je poměrně bohatá síť krevních vlásečnic neboli kapilár, které přivádějí z tepének živiny i kyslík a ústí do odvodných žilek. Žilami se pak odvádějí odpadní látky a oxid uhličitý. Bohaté prokrvení kůže hlavy pak způsobuje, že i drobná otevřená poranění značně krvácejí, například po nepodařeném skoku do mělké vody nebo po škrábnutí větví v lese. Když zůstane kůže neporušená, může náraz poranit nebo poškodit krevní a mízní kapiláry pod pokožkou.

Krevní kapiláry jsou po odstupu z tepének pod slabým tlakem nutným pro filtraci krevní plazmy s živinami a kyslíkem do tkání. Proto může z narušených kapilár pod tlakem vytékat buď přímo krev, nebo jen světlá krevní plazma, jestliže jsou cévy zasaženy mírněji a krvinky neunikají. Skoro vždy jsou však poškozeny křehčí mízní kapiláry, které nepozorovaně protkávají celé naše tělo. Mají za úkol průběžně odvádět z mezibuněčného prostoru přebytečnou tekutinu a nakonec ji dopravit do krevního řečiště.

Pod místem úderu se proto hromadí směs mezibuněčné tekutiny, kožního vaziva (vláken složených z bílkoviny kolagenu) a krevních bílkovin, které se začínají srážet. Tvoří se nerozpustná, postupně tvrdnoucí hmota. Boule se pak po několika dnech bez následků vstřebá. Někdy i trochu cestuje a může měnit barvu. Pokud je její náplň bez krvinek, je boule téměř bílá (u černochů černá). Sraženina obsahující červené krvinky ovšem mění barvu jako v případě modřiny. Červené krevní barvivo hemoglobin se nejprve rozpadá na zelený biliverdin a z něj pak vzniká žlutý bilirubin.

Když jako první pomoc na poraněné místo hned přiložíme ledový obklad (stačí sáček zmražené zeleniny), stáhnou se drobné kruhové svaly kolem tepének (takzvané prekapilární sfinktery), díky tomu se téměř okamžitě zastaví přítok krve do poškozené oblasti a boule se „nenalije“, nebo je alespoň menší. Bouli rozhodně nezatlačujeme – mohli bychom situaci spíš zhoršit, protože by se zvětšila plocha pod boulí, nebo bychom vyvolali zánětlivou reakci.

Zdroj: Boule na hlavě

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKÁNÍ NEHTŮ PODÉLNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna štefková.

nevím co mam dělát pořad mi praska jenom neden nehet podélně.prosím oradu.
děkuji štefková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle vypadá, že to bude trvalá vada růstu nehtu, která bude mít své příčiny v nehtovém lůžku. Někdy to způsobí přibývající věk, někdy úraz a někdy i špatná výživa. Velice často je nutné si na to zvyknout a přizpůsobit k tomu péči o nehet. Jestli chceš mít jistotu co to je, tak zajdi na kožní, tam se na to podívají a přesně ti řeknou co s tím.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Praskání nehtů podélně

Poranění nohou nebo kotníku

Poranění pohybového aparátu je velice časté u sportovních aktivit. Avšak i prostá pohybová aktivita, jako je chůze, může způsobit bolestivý úraz, podvrtnutí, výron či pohmoždění, které v důsledku omezí běžné každodenní aktivity a mohou mít za následek otok. Otoky se po úrazu objevují zcela běžně.

Lymfedém

Lymfatickými příčinami otoků (lymfoedém) jsou primární, vrozený lymfedém, sem patří i lymphedema praecox – objevuje se více u mladých žen, je často spojený s příznakem komprese žilního systému. Sekundární lymfedém vzniká následkem dlouhodobé žilní nedostatečnosti, při nádorovém onemocnění, po ozáření, při alergii, infekci (cizopasníci), po chirurgickém výkonu v oblasti pánve či po svalovém ochrnutí. Na rozdíl od žilního onemocnění je lymfatický otok obyčejně nebolestivý. Lymfedém je pevný až gumovitý a velice pomalu se zmenšuje bez intenzivní léčby. Pokud se částečně zmenšuje, pak při elevaci (zvednutí) končetiny v noci. Otok je při chronické žilní nedostatečnosti měkký, později se může stát tuhým a je spojen se sekundárními barevnými změnami, kožními záněty, vředy a varixy – křečovými žilami.

Žilní nedostatečnost

Žilní příčiny otoků jsou postflebitický (pozánětlivý) stav, uzávěr nebo ztížený průtok krve hlubokým žilním systémem postižené končetiny, zevní komprese žil způsobená například nádorem, úrazem, dále hojení pooperačních ran. Při chronické žilní nedostatečnosti je otok vyvolán především abnormálně vysokou filtrací tekutin způsobenou přetlakem krve v nejdrobnějších žilách končetiny.

Infekce

Při dlouhodobém trvání lymfedému dochází k opakovaným zánětům lymfatických cév, až k flegmonám (neohraničený hnisavý zánět). Lymfedém však může vzniknout i na končetině s postflebitickým žilním onemocněním a obě onemocnění se tak při déletrvajícím průběhu často kombinují. Přesné rozlišení, zda se jedná o otok žilního, nebo lymfatického původu, tak není často možné jen z klinického vyšetření.

Krevní sraženiny

Krevní sraženina, která se zformuje v cévě nebo srdci, se označuje jako trombus. Krevní sraženina, která se přesune do jiné části těla, se nazývá embolus a tento stav se označuje jako embolie. Sraženiny se mohou přilepit na cévu a částečně nebo úplně zablokovat průtok krve. V případě, že céva v důsledku krevní sraženiny zduří, jde o zánět žil (flebitida). Toto ucpání zamezí tomu, aby se do tkání v daném místě dostalo obvyklé množství krve a kyslíku, a tak může dojít k poškození tkáně.

Onemocnění srdce, jater nebo ledvin

Otok dolní končetiny způsobený systémovým onemocněním, jako je městnavé srdeční selhání, jaterní cirhóza nebo chronické onemocnění ledvin, je měkký, oboustranný a většinou se snadno odliší od lymfedému. Hlavním problémem diferenciální diagnostiky je při chronické žilní nedostatečnosti rozlišení mezi lymfedémem a edémem.

Nežádoucí účinky léků

Nežádoucí účinky některých léků mají za následek mimo jiné i otoky dolních končetin.

Estrogen a testosteron

Hormonální léčba vede k tvorbě otoků dolních končetin.

Blokátory vápníkového kanálu

Otoky způsobují pouze lipofilní BKK – dihydropyridiny (amlodipin).

Steroidy, včetně androgenních a anabolických steroidů a kortikosteroidů

Steroidy mohou také způsobovat otoky dolních končetin.

Antidepresiva a inhibitory monoaminooxidázy (MAO)

Moderní antidepresiva a inhibitory monoaminooxidázy (MAO) ve většině případů otoky nezpůsobují.

Nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID)

U pacientů léčených NSAID byly hlášeny otoky a retence tekutin, je tedy třeba věnovat zvláštní pozornost a péči pacientům s poruchou srdeční, poruchou renálních funkcí, hypertenzí, starším pacientům a těm, kteří jsou léčeni diuretiky nebo přípravky, jež mohou významně poškodit funkci ledvin, dále pacientům, u nichž z jakéhokoliv důvodu dochází k úbytku extracelulární tekutiny, například před a po větších chirurgických výkonech. V těchto případech je nutné z bezpečnostních důvodů monitorování renálních funkcí. Po přerušení léčby následuje návrat do předléčebného období.

Diabetické léky

Z perorálních antidiabetik způsobují otoky například glitazony, nelze je tedy předepisovat osobám se srdečním selháním nebo anginou pectoris.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP