Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

UROLOG

OBSAH

Mast Wartec Cream

Podofylotoxin je na trhu k dostání pod názvem WARTEC CREAM. Lék stojí s doplatkem cca 630–660 Kč za 1 balení, ošetření provádí sám pacient. Předepsat tento přípravek může kterýkoliv lékař (kožní lékař, gynekolog, urolog), avšak příspěvek od pojišťovny ve výši 75 Kč dostanete pouze, když je přípravek předepsán kožním lékařem. Krém se natírá dvakrát denně (ráno a večer) po 3 dny, pak následuje 4denní pauza. Takto to lze zopakovat 4x. Pokud nedošlo k vyléčení, je třeba změnit léčebnou metodu.

Zdroj: Léčba kondylomat

Poradna

V naší poradně s názvem NA CO JE DOBRÁ KYSELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sisi.

urolog nám nabídl injece (10x) kyseliny hyaluronové do močového měchýře proti infekci e-colli, je to standartní postup?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina hyaluronová aplikovaná injekčně do močového měchýře (Intravezikální léčba) pomáhá zmírňovat bolesti močového měchýře a příznaků střádání intersticiální cystitidy/syndromu bolesti močového měchýře. Můžete plně důvěřovat svému lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Injekce kyseliny hyaluronové do kolena cena

Boule na penisu

Pokud se vám na penisu objevila boule, výrůstek, zpozorněte. I když nebolí, může se jednat o symptom rakoviny penisu. Ložisko se v tomto případě nejčastěji nachází na špičce penisu a v prvních stadiích je nebolestivé. Bolest a krvácení se obvykle dostaví až v pozdějších fázích. I když je to relativně vzácný druh nádoru, jeho výskyt rok od roku stoupá a nejvíce jsou jím ohroženi muži starší čtyřiceti let. Jakýkoli uzlík, vřídek nebo nemizející skvrny na penisu by měl proto bezpodmínečně vidět urolog nebo dermatolog. Účinnou prevencí je důsledná hygiena penisu, protože výzkumy prokazují, že u obřezaných mužů se rakovina penisu objevuje v mnohem menší míře. Tvrdý, okrouhlý a nebolestivý vřídek na penisu je například charakteristický pro onemocnění syfilidou.

Zdroj: Vše o penisu

Diskuze

V diskuzi OBŘÍZKA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Chlubna.

Dobrý den mám diabetes 2 stupně. Urolog mě léčil antibiotiky a masti s antibiotiky. Mám věčně záněty. Doporučil mě obřízku. Už trpím přes rok. Jak dlouho trvá léčba než budu moc opět do práce.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Obřízka penisu

Jaké druhy operace jsou k dispozici?

Operace prostaty zahrnuje odstranění části rozšířené tkáně. Nejběžnější operací je endoskopický chirurgický zákrok, známý jako transuretrální resekce prostaty. Tato operace se dělá pod celkovou nebo spinální anestezií, kdy je endoskop vložen přes penis do močové trubice a následně do prostaty. Zvláštní řezací smyčka se pak používá k odstranění malých částí prostaty, dokud není kanál rozšířen. Díky tomuto kanálu pak moč prochází nerušeně ven.

Je-li prostata jen mírně zvětšena, lze provést transuretrální incizi prostaty. Urolog endoskopicky provede pouze jeden nebo dva řezy na prostatě, uvolní tak hrdlo močového měchýře a sníží tlak na močovou trubici. Urolog prostatu pouze nařízne, ale neodstraňuje.

Pokud je prostata značně zvětšena, může být nutný řez v podbřišku a provádí se otevřená operace pro odstranění prostaty. Ale tento postup se provádí jen zřídka.

Operace představuje větší riziko než lékařské ošetření a přináší možné komplikace, včetně retrográdní ejakulace. V retrográdní ejakulaci vstupují spermie během ejakulace do močového měchýře místo toho, aby byly vyloučeny přes penis. Později jsou propláchnuty močí. Tento jev není škodlivý, ale má dopad na plodnost člověka, proto je důležité, aby lékař věděl, zda chcete mít děti.

Výhodou operace je dlouhodobý účinek, ale je odstraněna pouze část prostaty, takže někteří muži mohou později potřebovat další operaci.

Zdroj: Benigní hyperplazie prostaty

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA EREKCE PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslav Hubatý.

Dobrý den. Jsem po robotickém odstranění prostaty z důvodu karcinomu prostaty. Mám problémy s erekcí, i když při masturbaci k ní častečně dochází. Pokud mne stimuluje partnerka, tak také dojde k částečné erekci, ale není tak pevná, aby došlo k zasunutí penisu do vagíny. Při tom k ejakuaci téměř vždy dojde. Lékař mi doporučil inj karon, ale to mi nezabírá. Chci se zeptat, zdali by pro zlepšení a zpevnění erekce pomohlo něco jiného, na oř. Clavin, nebo nějaké cviky. Můžete mi poradit? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dusan.

Zdravím taky jsem po operaci karcinomu prostaty stejný problém z erekci mám jak uvádí Miloslav a jsem už rok a 4mesice ,kontroly a psa je v pořádku ,problém je z erekci urolog mne zase předepsat modrasil ze mám to pořad zkoušet z vákuo pumpou ejakuace nastane ale není penis tvrdéj na sex já už manželku ani nechci trápit raději spime na proti sebe už od operaci nevím jestli mám věřit urologovi ze se to zlepší a pravé chodím l němu do ambulance a pravé ten urolog mne operoval roboticky tak ze celkové on ví co udělal jak proběhla operace

Zdroj: diskuze Ztráta erekce po operaci prostaty

A co říct na závěr?

Pamatujte, že není ani tak důležité žít 100 let, ale důležité je prožít život plnohodnotně a dožít se vysokého věku při dobrém zdraví. Proces stárnutí je přirozenou součástí života a tak to zkrátka musíme brát. Vždyť konec konců, stárneme už od narození. Na poslední otázku, do jaké míry je rozruch kolem "biologických hodin" u žen i u mužů jen hysterie a kdy se začít obávat jsme se zeptali obou odborníků zároveň. „Nemyslím si, že je to jen hysterie.“ Vyjadřuje svůj názor psycholog dr. Šmolka. „Podstatné ale je, aby se nám podařilo ty hodiny správně nastavit. Aby se ani příliš nepředcházely, ale ani příliš nezpožďovaly.“ Názor urologa je v podstatě stejný, jen je vyjádřený jinými slovy. „Biologické hodiny se určitou měrou skutečně podílejí na funkčnosti organizmu. Tedy stárnutí mužů v důsledku rozvoje hormonálních změn, které stárnoucí organizmus postihují.“

Připravily: Mgr. Jana Fábryová a Zuzana Alexa Hájková, redakce

Velký dík patří odborníkům, kteří poskytli pro realizaci tohoto článku cenné rady:

PhDr. Petr Šmolka

• psycholog

• Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Praze

• autor mnoha odborných článků a knih

MUDr. Karel Franěk

urolog

• vedoucí lékař uro-onkologické ambulance Oblastní nemocnice v Příbrami

• člen Evropské urologické společnosti

Zdroj: Dokonalý manévr: biologické hodiny u žen a mužů

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÉ JSOU PŘÍČINY ŽLUTÉ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Derynk.

už několik let trpím bolesti břicha , a mám žlutou stolici .Ošetřující lékař mi říká že je to od moč. měchýře. Napsal mi algifen. Jinak se mnou nic nedělá . Několikrát jsem byl v nemocnici a tam mi říkali že je to od páteře. Nevím co mám podniknout aby jsem se zbavil bolestí. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte jít ke specialistovi. Na páteř je to ortoped a na močový měchýř je to urolog. Teprve po vyjádření těchto lékařů se uvidí jak dál postupovat. Pokud tito lékaři nenajdou příčinu vašich bolestí, tak zbývá lékař hepatolog, který se bude soustředit na vaše játra a s tím související žlutou stolici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaké jsou příčiny žluté stolice

Chlamydia trachomatis

Je to infekce napadající pohlavní orgány a většinou se řadí mezi pohlavně přenosné choroby. Primárně se skutečně přenáší pohlavním stykem při nechráněném sexu. Ohroženi jsou především promiskuitní lidé. U chlamydie trachomatis (CTR) však může dojít k nákaze i sekundárním způsobem, to je používáním společného prádla (ručníků, povlečení a podobně) nebo v místech společně užívaných prostor (sauna, bazén, sprchy, fitness, toalety).

Příznaky

Malý defekt na vnějších částech genitálií (puchýřek, uzlinka). Svědění, výtok a nestandardní zápach (může znamenat i kvasinky či jinou infekci). Bolestivost u pohlavního styku, je možné i slabé krvácení. Podrážděný močovod. Bolesti v podbřišku.

Pokud je CTR neléčená, může dojít k vážnějším projevům, které indikují napadení a infekci děložního čípku, dělohy či vaječníků. U mužů prostaty a urogenitálních cest. Komplikace často vedou k neplodnosti, a to u obou pohlaví.

Léčba

Pokud má člověk nějaké příznaky, musí se obrátit na odborného lékaře – ženy na gynekologa, muži na urologa. Gynekolog provede stěry z poševního čípku, urolog stěry z ústí močové trubice. Po stanovení diagnózy lékař předepíše účinná antibiotika, která se musí užívat 2 až 3 týdny. Jako podpůrný prostředek lze používat doplňky stravy k posílení imunity. Je nutné vyšetření i léčba obou partnerů, může totiž dojít k novému přenosu infekce. Po dobu léčby je lépe se zdržet pohlavního styku.

Zdroj: Chlamydie příznaky a projevy

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA EREKCE PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslav Hubatý.

Dobrý den. Jsem po robotickém odstranění prostaty z důvodu karcinomu prostaty. Mám problémy s erekcí, i když při masturbaci k ní častečně dochází. Pokud mne stimuluje partnerka, tak také dojde k částečné erekci, ale není tak pevná, aby došlo k zasunutí penisu do vagíny. Při tom k ejakuaci téměř vždy dojde. Lékař mi doporučil inj karon, ale to mi nezabírá. Chci se zeptat, zdali by pro zlepšení a zpevnění erekce pomohlo něco jiného, na oř. Clavin, nebo nějaké cviky. Můžete mi poradit? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dusan.

Dobrý den má někdo zkušenosti po roce po operaci prostaty PSA mne se zvedlo na 0,139! Urolog mne posila na ozařování po operaci měl jsem PSA 0,008 histologie byla negativní , uzliny taky negativní jestli de o nějakou prevenci nevím kdo má s tím zkušenosti

Zdroj: diskuze Ztráta erekce po operaci prostaty

Bolest podbřišku a varlat

Bolest varlat je příznak, který by rozhodně neměl být opomíjen, ačkoliv se velmi často jedná o relativně nezávažné stavy. Je nutné si uvědomit i fakt, že některé bolesti situované do varlat mohou ve skutečnosti vycházet z jiné části těla.

Příčiny

Příčinou může být úder do oblasti varlat, stav je doprovázen prudkou nepříjemnou bolestí, která je vedena nervem vedoucím mimo jiné i informace z trávicího traktu, který se podílí na zvracejícím reflexu. Z toho důvodu se může vyskytnout i nevolnost a zvracení.

Častá frekvence pohlavních styků může být mimo jiné provázena i nepříjemnými vjemy v oblasti varlat. Bolest není nijak intenzivní a náhle vzniklá, spíše se postupně objeví a při sexuální abstinenci poměrně rychle ustoupí.

Bolest způsobuje i torze varlete, česky by se tento nebezpečný stav dal označit jako uškrcení varlete. Pokud se varle v šourku nešťastně zrotuje, tento svazek se uškrtí, čímž se zastaví přítok krve a živiny do varlete. Stav se nejčastěji vyskytuje u chlapců do 18 let. Projevuje se náhle vzniklou prudkou bolestí varlete, která může vystřelovat do třísla. Při objevení se takové bolesti je nutné co nejrychleji navštívit urologa. Pokud urolog pojme podezření na torzi, provede se operační zákrok, při kterém se varle derotuje. Pouze toto operační řešení provedené do několika hodin od objevení obtíží může tkáň varlete zachránit. V opačném případě dochází k jeho nevratnému poškození a odumření.

Infekční záněty postihují zejména tkáň nadvarlete (tento zánět se odborně označuje jako epididymitida), což je žláza nacházející se v šourku na horním pólu varlete. Následně vznikají nepříjemné bolesti varlat (přesněji řečeno šourku), které bývají doprovázené zvýšenou teplotou. Z infekčních původců zánětů nadvarlat hrají prim zejména sexuálně přenosné choroby (například kapavka či infekce chlamydiemi). Existuje nicméně infekční zánět, který postihuje přímo tkáň varlete (odborně vzniká takzvaná orchitida) – jedná se o virové příušnice, které se dnes díky očkování vyskytují jen zřídka.

Možnou příčinou mohou být i kameny v močových cestách, které způsobují takzvanou ledvinnou koliku. Tato nepříjemná přerušovaná bolest břicha může vystřelovat u muže směrem do varlat.

Varikokéla souvisí s poruchou odtoku žilní krve z varlete. Objevuje se nepříjemný pocit, který někdy přechází v málo intenzivní tahavou bolest.

Jakoukoliv bolest varlat a podbřišku by měl vyšetřit urolog. Kromě pohledu a pohmatu lze varlata relativně spolehlivě vyšetřit ultrazvukem, který prokáže jejich chorobné změny. Další vyšetření mohou již být doporučena dle předběžné diagnózy – vyšetření krve na přítomnost infekce v těle, rentgen břicha či ultrazvuk na přítomnost močových kamenů a podobně.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA PENISU,VARLAT...... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Fiala.

Dobrý den.Již delší dobu pozoruji svědění penisu na kterém se mi udelali bílé a hnědé skvrnky,čím dál větší citlivost pravého varlete a zvětšení uzliny na pravé straně v potbříšku(mezi penisem a břichem).Prosím,na jakého lékaře se mám obrátit?U kožní lékařky jsem již byl a ta mi předepsala mast proti tvorbě kvasinek,která nepomáhá.Hygienu provádím každý den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Pavle, s těmito problémy je třeba zajít na urologii. Kdyby urolog nepomohl, tak pak ještě zbývá dermatovenerologie, což je specializovaný obor medicíny, který se zabývá zevními problémy na pohlavních orgánech. Obě oddělení najdete na poliklinice ve větším městě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina penisu,varlat......

Uretritida

Uretritida neboli zánět močové trubice je jednou z interdisciplinárních diagnóz, se kterou se ve své praxi setkává nejen dermatovenerolog, ale též praktický lékař, urolog a gynekolog. Uretritidy dělíme na infekční a neinfekční, akutní a chronické, primární a sekundární. Na dermatovenerologických ambulancích se však téměř výhradně setkáváme s uretritidami infekčními. Ty se dále dělí na uretritidy gonokokové, způsobené bakterií Neisseria gonorrhoeae, a uretritidy negonokokové, též nazývané nespecifické. Nespecifické uretritidy způsobují Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis, streptokoky, stafylokoky a další bakterie, dále protozoa Trichomonas vaginalis, ale mohou je vyvolat i viry Herpes simplex nebo kvasinky. Neinfekční uretritidy vznikají často v souvislosti s traumatem či sexuálními praktikami spojenými se zaváděním cizích těles do uretry, zejména u mužů, na vzniku se může podílet i špatná hygiena. K sekundárním uretritidám dochází nejčastěji po instrumentálních výkonech.

Gonokoková uretritida

Je bakteriální infekce, která je původcem kapavky.

Negonokoková uretritida

Je známá též jako nekapavčitá uretritida či nespecifická uretritida. Jedná se o zánět močové trubice, který není způsoben bakterií vyvolávající kapavku. Mezi příčiny negonokokové uretritidy patří bakterie, virové infekce, parazitické infekce a neinfekční příčiny.

Symptomy mohou zahrnovat dysurii (bolest a pálení při močení), bílý či zakalený výtok z močové trubice (uretry) a časté nutkání k močení. U mužů jsou symptomy výtok z penisu, pálení či bolest při močení, svědění, podráždění či citlivost a skvrny na spodním prádle. U žen jsou to výtoky z pochvy, pálení či bolest při močení, anální či orální infekce. Bolesti břicha nebo abnormální vaginální krvácení mohou být známkou pokročení infekce na hluboký pánevní zánět.

Zdroj: Problematika s močovou trubicí

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA EREKCE PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dušan.

Dobrý den jsem 9 měsicu po operaci prostaty zhoubneho nadoru a k tomu byli jěště nějake uzliny operace proběhla naprostým pořadku ,histologie uzlin byla negativní kontroly chodím každe 3 měsíce psa 0 ,erekce totálne selhala urolog zkouší modrasil 100mg,koupil jsem vakuo pumpu nic nemužu dosahnout erekce ,při poslední kontrole tak urolog mně předepsal silnějí spedra 200mg ,pouzil jsem všecky 4 tablety přitom jsem si pomahal vakou pumpou ,myslím ty tablety každy den jednu a ztopoření nemužu dosahnout nevím před operaci jsem normálně intimně fungoval nevím z jakou lečbou mužu ještě počitat je mi 59 roku ,nechci to ještě vzdávat chut k sexu by byla ale sila penisu je slaba .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Ahoj Dušane, já jsem 7,5 roku po totálce prostaty. Úniky moči sem tam. Samovolná erekce není. Používám pravidelně pumpu a nasazují erekční kroužek. Pak je tvrdý až 40 minut. Léky nezabíraly. A pak mě pomáhá, když mě manželka dráždí anál. Pak mám suchý vrchol. Je mě 57 let. A chce to trpělivost a velkou spolupráci manželky.
Měj se Milan

Zdroj: diskuze Ztráta erekce po operaci prostaty

Vyrážka na žaludu

V této oblasti se může vyskytovat kvasinková infekce, která vzniká při užívání antibiotik nebo kouření. Kvasinky se díky těmto impulzům vymknou kontrole a začnou se nadměrně množit, což může vést k mnoha zdravotním problémům. Léčba kvasinek je nelehká a dlouhodobá. Nestačí totiž vymýtit vzniklé ložisko, ale je třeba zavést také odpovídající změny v životosprávě. Jinak se opakující se kvasinkové infekce stanou doslova nejhorší noční můrou. Inkubační doba u kvasinek činí 4–10 dnů.

První projevy přebujelých kvasinek se obvykle objeví na kůži. Kvasinky mají rády vlhko a teplo, takže se jim nejlépe daří v kožních záhybech (v tříslech, na žaludu pod předkožkou a podobně). U mužů nastupují příznaky o něco později než u žen (a někdy se aktivita kvasinek na kůži neprojeví vůbec), takže pokud se vaše partnerka vrátí od gynekologa s potvrzenou diagnózou kvasinek, urychleně se přeléčete taky. U mužů bývá nejčastěji postižen penis. Můžete na něm pozorovat bolestivé otoky, zarudnutí, červené skvrny na špičce, bílé puchýřky či suchou, šupinatou a loupající se kůži. Obzvláště ošklivý je stav, kdy je penis celý rudý, zduřelý a pokrytý bělavým sekretem z kvasinek. K tomuto stavu ale dochází až po předchozím několikadenním zarudnutí a otoku. Včasná léčba dokáže tomuto nepěknému stavu předejít. K dalším příznakům patří svědění a pálení pokožky, ale také řezání a bolest při močení nebo bolesti varlat. V každém případě by měl jakékoli podezřelé změny v oblasti pohlavních orgánů (ale také například konečníku) vidět urolog nebo dermatovenerolog. S podivnou vyrážkou v tříslech si zase zajděte k dermatologovi.

U kvasinek rozhodně platí, že čím dřív je léčba nasazena, tím rychlejší a účinnější je. Základem léčby jsou antimykotika. Ta mohou být ve formě masti (obvykle volně prodejná) nebo užívaná orálně (na předpis). I ta volně prodejná si ale nechte doporučit od lékaře.

Zdroj: Druhy vyrážek

Poradna

V naší poradně s názvem ZTRÁTA EREKCE PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA PO RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Borovka.

Po odstranění konečník/ vývod trvalý/ došlo ke strátě sex.aktivity. Kde je příčina a zda je možné to léčit. Věk 70 let. Po operaci 19 let.
Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto problémy se ztrátou sexuální aktivity se dají řešit. Pomůže vám s nimi lékař urolog, který nejdříve zjistí funkčnost reprodukčních orgánů a hladiny důležitých hormonů v krvi. Podle výsledků pak vám předepíše léky, které vám umožní plnohodnotný sexuální život. Objednejte se na urologii a poraďte se tam s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ztráta erekce po operaci prostaty

Hodnocení počáteční mužské neplodnosti

Aby mohla být diagnostikována neplodnost mužů, je nutná návštěva u urologa. Urolog bude pravděpodobně postupovat následujícím způsobem:

  • Nejprve se musí seznámit nejen s vaší osobní, ale i rodinnou anamnézou, zjistit váš zdravotní stav a historii týkající se reprodukce (prodělané operace, užívání léků).
  • Zeptá se vás rovněž na vás životní styl (cvičení, kouření a užívání drog).
  • Provede fyzickou zkoušku.
  • Bude chtít znát podrobnosti z vašeho sexuálního života (jakékoli problémy se sexem nebo pohlavně přenosnými chorobami).

Specialisté na mužskou neplodnost se liší ve svých přístupech a postupech, ale níže předkládáme některé z testů, které můžete očekávat.

Analýza spermií a spermatu

Vyškolený odborník hodnotí počet spermií, jejich tvar, pohyb a další proměnné. Obecně platí, že vyšší počet normálních tvarů spermií znamená vyšší plodnost. Ale výjimky jsou běžné. Mnoho mužů s nízkým počtem spermií nebo s abnormálními spermiemi je přesto plodných, a asi 15 % neplodných mužů má sperma normální.

Pokud je první analýza spermatu v normě, může lékař nařídit druhý test pro potvrzení výsledků. Když jsou oba testy v normě, je muž pokládán za plodného. Pokud se však něco ve výsledcích odklání od normálu, může lékař nařídit další vyšetření, aby byl zjištěn přesný problém.

Pokud je sperma v pořádku, ale nemůže projít trubicí (chámovodem), je to pravděpodobně způsobeno fyzickým zablokováním trubice, což lze upravit pomocí operace.

Fyzická zkouška

Kvalitní fyzické prohlídky mohou odhalit například varikokély (rozšíření žil v šourku) nebo hormonální problémy. Zjišťují i testikulární velikost. Fyzické zkoušky by měly být prováděny urologem.

Hormonální hodnocení

Tvorbu spermií zabezpečuje testosteron a další hormony. Hormony však nejsou hlavním problémem neplodnosti u 97 % neplodných mužů. Odborníci se tedy neshodují v tom, jestli je důležité zabývat se hledáním hormonálních příčin neplodnosti.

Genetické testování

Genetické testy mohou identifikovat specifické překážky fertility (plodnosti) a problémy se spermiemi. Experti se však neshodují v tom, kdy by měly být tyto genetické testy provedeny.

Zdroj: Testy mužské plodnosti

Poradna

V naší poradně s názvem PROSTATA? MOČOVÉ KAMENY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Rojt.

Dobrý den. Poslední dobou mám občas tupou bolest v oblasti varlat. Přes den chodím častěji na WC, před týdnem jsem byl na sono vyšetření břicha, kde mi gastroenteorolog prozkoumal i prostatu, kterou mám prý v normálu. Jsem objednán u urologa. Horečka žádná, obtíže větší žádné, ztopoření údu normální, jen občasná bolest, jak již jsem psal, žádná viditelná krev v moči. Zkouším Prostamol, je mi 55 let, zdráv bez obtíží. Ptám se jen, co může být příčinou. S pozdravem Milan Rojt.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolestivost varlat může způsobit například nákaza chlamydií nebo zúžení chámovodů a také mnoho dalších. Varlata se také vyšetřují pomocí ultrazvuku (sono), takže doporučuji vyšetřit i je. Vyšetření předepisuje právě urolog, ke kterému jdete. Pro vaši plnou jistotu, že v těle není zánět nebo rakovina, požádejte svého lékaře o laboratorní vyšetření krve na CRP a onkomarkery.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prostata? Močové kameny?

Nežádoucí účinky barvení vlasů

Následky barvení vlasů jsou různé. U některých jedinců se může vyskytnout alergie na barvu na vlasy či podráždění kůže. Pokud si vlasy barvíte a alergii nemáte, neznamená to, že se vás tento problém nemusí nikdy týkat. Alergie může totiž vzniknout kdykoliv a v každém věku. Reakce na barvy na vlasy patří k nejčastějším případům kontaktní alergie. Tyto reakce mohou být často velice vážné – od mírných pupínků přes boláky, puchýře a rozsáhlé otoky, spojené se svěděním, neúnosnou bolestí a horečkou. V nejhorším případě se může postižený i udusit. V takových případech bývá nutná hospitalizace, protože se reakce neomezí na kožní projevy, ale zasahují sliznice a orgány kdekoli v těle.

Lidem s alergií na barvy na vlasy se nabízí možnost využít speciálních rostlinných barev na vlasy. Výslednou barvu vlasů ovlivňuje řada faktorů a je možné, že výsledná barva se bude lišit od požadované. Některé barvy obsahují více agresivních chemických látek a může dojít k poškození vlasových kořínků.

Nejnebezpečnější jsou trvalé barvy s vysokým obsahem peroxidu, které se nenanáší pouze na vlasy, ale i na pokožku hlavy. Barvy na vlasy škodí i vašemu močovému měchýři.

Varování na obalu, že si 48 hodin před aplikací máme zkusit reakci na svém zápěstí, je dost důležité. POZOR: Tento test je nutné opakovat před každým novým použitím barvy, pokud si chceme být skutečně jistí, že je pro nás bezpečná.

Lidé si obvykle myslí, že jim vadí přítomný peroxid. Ten sice skutečně ničí vlasy a může místně poškodit kůži, ale daleko víc způsobuje alergii látka zvaná PPD neboli parafenylendiamin.

Nemusí jít vždycky o tak bouřlivý proces. Bohužel se ukazuje, že následkem dlouholetého barvení vlasů mohou být záněty a recidivující infekce kdekoliv v těle! Nejčastěji se tato spojitost projevuje v případě zánětů močového měchýře a močových cest, spojených s gynekologickými problémy.

Proto se nedivte, když vám urolog položí zdánlivě nelogickou otázku, zda si barvíte vlasy. Opakující se záněty močových cest, jimiž trpí tolik žen (říká se, že až 30 %), bývají někdy způsobené alergizujícími látkami PPD z barev na vlasy. Po jejich vysazení se do půl roku močový měchýř výrazně zklidní.

Zdroj: Barvení vlasů

Diskuze

V diskuzi PROBLÉM S EREKCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heřmanová.

chtěla bych se zeptat přítel má cukrovku bere léky, jedny které mu lékař předepsal mu způsobily problém s erekcí trvá to zhruba rok ale při jiném způsobu dráždění nějakou erekci má na penisu je vidět zvětšení ale nemůže dosáhnout takové tvrdosti aby jsme mohli souložit já mu našla informace o přírodních doplncích stravy přemýšlel o viagře já našla tablety Levitra prý jsou účinné nerada bych aby se příteli něco stalo jen aby mohl souložit jeho doktor mu řekl,že neví jestli to bude fungovat děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal.

existují injekce “caverjet impuls”, které se dávají ze strany do penisu. musí vás lékař zasvětit. v současné době to je, s odstupem, ta nejjistější methoda. pomáhá hlavně po operaci prostaty, močového měchýře, chemoteherapi při rakovině atd. každý urolog to zná a na žádost vysvětlí, ustanoví léčení a hlavně - udělá testy a dávkování množství a obsah látky - většinou “Alprostadil”
erekce nastává v několika minutách a trvá 1 - 3 hodiny. samozřejmě jsou i vedlejší účink, ale jen pár. vzhledem k výsledku zanedbatelné. injekce, jako taková, skoro nebolí. jen první nebo druhá a třetí a je to vlastně bolest která se dá přirovnat třeba jako při vytrhnutí vlasu. více né.
urolog vás zasvětí. žiji v německu a je to vemi rozšířená therapie. největší problém je cena. nemocenská pojišťovna, německá, neplatí i když je to jen na předpis.

tak vážení postižení - nebát se, zahodit stud a začít se zajímat. hlavně začít u lékaře urologa.
hodně úspěchů.
přeje michal

Zdroj: diskuze Problém s erekcí

Rakovina močového měchýře

Nejčastějšími nádory močového měchýře jsou nádory z přechodného epitelu, takzvaného urotelu. Morfologicky se jedná o papilokarcinomy. Předstupněm nádoru močového měchýře je výskyt polypu v močovém měchýři. Častěji jsou postiženi muži a ročně je hlášeno asi 2 500 nádorů močového měchýře.

Příznaky rakoviny močového měchýře: krev v moči, potíže při močení, časté močení s malými porcemi moči, časté záněty močových cest.

Průběh rakoviny močového měchýře: V počátcích onemocnění jsou obtíže pacienta minimální. Nejčastějším příznakem je výskyt krve v moči – hematurie. Celkové příznaky jako nechutenství, hubnutí a chudokrevnost jsou již projevem pokročilého stadia onemocnění. Pacienti pozorují příměs krve v moči, která je obvykle bezbolestná a opakuje se. Krev je patrná v celé porci moči, tedy není jen na začátku nebo na konci močení. U části pacientů může dojít až k tvorbě krevních sraženin v moči, které mohou ucpat močovou trubici. Pacient nemůže močit, má akutní bolesti v podbřišku se silným nutkáním na močení. Na nádorové onemocnění močového měchýře může upozornit i laboratorní vyšetření moči, kdy příměs krve v moči není ještě pouhým okem viditelná. Výjimečně se onemocnění může projevit bolestmi v bederní krajině, které jsou vyvolány městnáním moči ve vývodném systému ledviny nad močovým měchýřem.

Léčba rakoviny močového měchýře: Léčebný postup závisí na rozsahu postižení močového měchýře, typu nádoru, věku pacienta a jeho fyzickém stavu. Základem je chirurgické odstranění nádoru, dále se uplatňuje radioterapie a chemoterapie. Malé povrchové nádory, které rostou dovnitř do močového měchýře, se odstraňují pomocí operačního endoskopu (ohebná hadice s kamerou a malými operačními nástroji). Někdy se podává po operaci chemoterapie přímo do močového měchýře. U pokročilých nádorů se odstraňuje část nebo celý močový měchýř. Urolog předtím s pacientem prodiskutuje možnosti náhrady močového měchýře, například náhrada střevem, vyústění močovodů na povrch těla nebo vyústění močovodů do konečníku.

Radioterapie se používá v některých případech místo chirurgického zákroku. Může se použít i v kombinaci s chemoterapií. Její výhodou je ponechání močového měchýře, který má zachovanou funkci rezervoáru moči. Komplikací ale může být takzvaná poradiační cystitida – zánět močového měchýře po ozáření. V některých případech vede až k následnému svraštění měchýře a ztrátě jeho funkce. Úspěšnost radioterapie je nižší než u chirurgické léčby.

Kombinace radioterapie a chemoterapie se využívá ke zlepšení účinku záření pomocí některých cytostatik. Tuto léčbu lze zvážit u pacientů, u nichž z nějakého důvodu nelze provést radikální operaci. Chemoterapie se využívá buď před chirurgickým zákrokem ke zmenšení nádoru a zlepšení operovatelnosti, nebo po odstranění nádoru k likvidaci zbývající nádorových buněk. Aplikuje se do žíly. Výjimečně přímo do močového měchýře.

Zdroj: Rakovina močového ústrojí

Léčba

Druh léčby testikulárních hrudek závisí na příčinách.

Léčba varikokély

Ve většině případů varikokély nevyžadují léčbu. Pokud máte varikokély a trpíte bolestmi nebo nepříjemnými pocity, můžete:

  • užívat léky proti bolesti, jako je paracetamol;
  • používat těsně přiléhající spodní prádlo, které nabízí oporu.

Pokud varikokéla způsobuje nadměrnou bolest či nepohodlí, může být doporučen chirurgický zákrok.

Chirurgie

K léčbě varikokél se obvykle používá chirurgická technika nazývaná embolizace varikokél. Pacienti jsou doporučeni k urologovi, který s nimi konzultuje výhody a rizika operace. Embolizace varikokél se obvykle provádí v lokální anestezii (znecitlivění postižené oblasti) ambulantně, nemusíte tedy po zákroku zůstávat v nemocnici. Chirurg bude používat zařízení s rentgenovými paprsky, které zavede malou trubičkou do postižených žil ve varlatech. Pomocí kovových cívek nebo speciální tekutiny dojde k zablokování žil. Krev se následně vyhýbá těmto zablokovaným žilám a dochází ke snížení otoku a odstranění varikokél.

Embolizace varikokél je velmi bezpečný postup, i když hrozí malé riziko infekce. Pokud se infekce vyskytne, může být léčena pomocí antibiotik. Mezi další možná rizika patří:

  • opětná tvorba varikokél;
  • necitlivost nebo bolest v šourku.

Některé varikokély vyžadují odlišný typ operace, a to v případě, kdy dojde k rozdělení rozšířených žil. Takový zákrok se již provádí v celkové anestezii. Lékař provede řez v třísle s následným vyhledáním a odstraněním rozšířených žilek. Více než 9 z 10 varikokél je úspěšně odstraněno pomocí tohoto chirurgického zákroku.

Léčba hydrokély

Hydrokéla u novorozenců obvykle mizí sama během prvního nebo druhého roku života. Léčba hydrokély je nutná pouze v případě, že přetrvává delší dobu nebo začne způsobovat nepříjemné příznaky. Hydrokéla u starších chlapců a mužů způsobuje bolest a nepohodlí.

Chirurgie

Pokud bude nutná léčba hydrokély pomocí chirurgického zákroku, provádí se v celkové anestezii takzvaná hydrokélektomie. Chirurg provede řez v šourku, aby odtekla tekutina dříve, než utěsní průchod mezi břichem a šourkem. Řez je utěsněn pomocí rozpustných stehů. Většina mužů se vrací domů velmi brzy po operaci. Stejně jako u embolizace varikokély je i u hydrokélektomie malé riziko infekce. Děti mohou brát antibiotika před nebo během zákroku, aby se zabránilo infekci.

Léčba epididymální cysty

Epididymální cysty obvykle nevyžadují léčbu. V případě, že jsou příznaky nepříjemné, může být pacient odkázán na urologa. Urolog vám doporučí další léčbu nebo může navrhnout chirurgické odstranění celé cysty pod celkovou anestezií.

Léčba testikulární torze

Pokud máte testikulární torzi, budete muset podstoupit operaci v co nejbližší době, aby došlo k uvolnění zachyceného varlete. K trvalým poraněním varlete může dojít během čtyř hodin po testikulární torzi, která tak může ovlivnit plodnost nebo vést ke ztrátě varlete. Chirurgický zákrok se provádí v celkové anestezii. Chirurg udělá řez v šourku a následně rozplete chámovod. Varle pak přišije k vnitřní straně šourku, aby se zabránilo dalšímu kroucení chámovodu. Čím déle budete čekat, než se podrobíte operaci, tím vyšší je riziko, že váš lékař nebude moci uložit zachycené varle. Po operaci testikulární torze byste se měli vyhnout namáhavé činnosti minimálně po dobu jednoho týdne. Bližší informace vám dodá váš lékař.

Jiné druhy léčby

S jinými typy hrudek je zacházeno rozdílně, a to v závislosti na jejich příčině. Pokud je bulka způsobena infekcí, může být léčena antibiotiky. Pokud byla diagnostikována rakovina varlat, je často nutný chirurgický zákrok a následně radioterapie. Jestliže byla diagnostikována tříselná kýla, je zapotřebí operace.

Zdroj: Jak poznat a léčit bulky na varlatech

Rakovina penisu

Rakovina penisu je v ČR relativně vzácný zhoubný nádor. V některých částech světa (Asie, Afrika) jde nicméně o velmi častou formu nádorových onemocnění. Jeho výskyt v poslední době stoupá a trocha informací o něm proto jistě neuškodí.

Příčiny

Velmi důležitou příčinou je nedostatečná hygiena. Pod předkožkou vzniká bělavá páchnoucí hmota, takzvané smegma. Pokud se toto smegma nechá pod předkožkou hromadit a neodstraňuje se, může to u některých jedinců vést ke vzniku rakoviny. Toto potvrzuje i fakt, že se rakovina penisu téměř vůbec nevyskytuje u židů a muslimů. Součástí jejich náboženských rituálů je totiž obřízka. Při obřízce se odstraní předkožka, která překrývá žalud penisu. Žalud se tak obnaží a mnohem lépe se udrží jeho hygiena. To má očividně vliv na ochranu před rakovinou penisu. U nemocných s fimózou (zúženou předkožkou) se smegma hromadí snadněji, což taktéž zvyšuje riziko vzniku rakoviny penisu. Z dalších vyvolávajících faktorů se předpokládá neblahý vliv vdechovaných rakovinotvorných látek v cigaretovém kouři a také vliv viru HPV na buňky penisu. Virus HPV (Human Papilloma Virus) je extrémně rozšířený a přenáší se mimo jiné pohlavním stykem. Některé jeho kmeny mají nepochybně vliv na vznik rakoviny děložního čípku u žen a na vznik různých forem bradavic (pravé bradavice, condylomata accuminata, molusky a podobně).

Projevy

Vzniku rakoviny penisu často předchází vznik přednádorového ložiska, jež přejde v nádorovou tkáň, která se zprvu nerozšiřuje. Této formě rakoviny „in situ“ („na místě“) se říká Queyratova erytroplazie. Vypadá jako mechovité červené ložisko na žaludu penisu. Postupně se ovšem začne šířit do okolí a vzniká klasická, šířící se forma rakoviny penisu. Prorůstá penisem, může se rozšířit do lymfatických uzlin v tříslech a může vytvořit i vzdálené metastázy v těle. Nádorové ložisko na penisu může mít vzhled uzlíku, vřídku nebo zarudlého místa. Při postižení lymfatických uzlin v třísle můžeme najít jejich nebolestivé zduření. Prostě platí, že pokud se na penisu udělá vředovitě vypadající útvar – a zvláště pokud se nehojí – je vhodné navštívit kožního lékaře nebo urologa. Rakovina to nejspíše nebude, ale je dobré, když vám to potvrdí specialista.

Diagnostika

Na rakovinu penisu může mít podezření kožní lékař nebo urolog při pohledu na penis. Každý podezřelý útvar na penisu by proto měl být příslušnému lékaři beze studu ukázán. Skoro určitě to rakovina nebude, ale jistota je jistota – a navíc se tak mohou odhalit mnohá jiná onemocnění (tvrdý vřed u syfilidy, condylomata accuminata a podobně). Nádor se při lékařových pochybách definitivně prokáže (či vyloučí) získáním vzorku podezřelé tkáně a jejím prohlédnutím pod mikroskopem. Postižení tříselných uzlin se dá prokázat pohmatem nebo ultrazvukem. Při pátrání po postižených uzlinách v dutině břišní lze využít CT.

Prevence

Prevence vychází z příčin nemoci. Vhodnou prevencí je dostatečná hygiena a mytí penisu pod předkožkou. Pokud ovšem předkožka nejde stáhnout nebo jde stáhnout jen obtížně při jejím zúžení (fimóze), pak se provádí jednoduchý chirurgický zákrok obřízky (cirkumcize), kdy se předkožka odstraní. Není-li fimóza přítomná, je podle mě obřízka jako prevence vzniku rakoviny penisu poněkud zbytečná. Zanechání kouření je pak vůbec vhodnou prevencí řady nádorových a srdečních onemocnění. Prevencí by snad teoreticky mohlo být i proočkování populace (mužů i žen) proti některým kmenům HPV virů, což by narušilo jejich možnost se mezi lidmi obou pohlaví šířit. V současné době se toto relativně drahé očkování provádí na vyžádání u žen jako prevence vzniku rakoviny děložního čípku. Z výše uvedeného však vyplývá, že ve státech s vysokým výskytem rakoviny penisu by vakcína mohla mít efekt i u mužů. To ostatně prokáže čas.

Léčba

U malého povrchového nádoru lze někdy použít jen laser (nebo chirurgickou obřízku u nádoru na předkožce) a nádorovou hmotu tak odstranit bez narušení funkce penisu. U hodně pokročilého nádoru může být někdy jediným řešením chirurgické odstranění celého penisu, varlat a šourku. Je také možné preventivní nebo léčebné chirurgické odstranění lymfatických uzlin v tříslech. Odstranění uzlin však může vést k narušení odtoku mízy (lymfy) z dolních končetin a často pak vznikají jejich otoky. Už z těchto důvodů je snad jasné, proč je nutné nádor najít včas. Chirurgickou léčbu lze samozřejmě různě kombinovat s chemoterapií a ozařováním. Na individuální podobě léčby bude spolupracovat zkušený onkolog s urologem.

Foto

Rakovina penisu foto

Zdroj: Nemoci penisu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP