Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VAJEČNÍKY

OBSAH

Podpora funkce žlutého tělíska

Nedostatečnost žlutého tělíska dle daného onemocnění lze podpořit například při hyperprolaktinémii nebo při nedostatečné funkci štítné žlázy. Pokud má nedostatečnost žlutého tělíska původ v nedostatečném vývoji folikulů v první fázi cyklu, lze vaječníky stimulovat například klomifen citrátem. Dále se užívá hormonální léčba pomocí dodávání hormonů žlutého tělíska - obvykle od 16. do 26. dne cyklu, to je 2 dny po ovulaci. Také se provádí podpora funkce žlutého tělíska pomocí hormonálních preparátů po provedení transferu.

Zdroj: Žluté tělísko

Poradna

V naší poradně s názvem PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Dobrý den
Chtěla bych se zeptat jestli je možný si nechat podvázat vaječníky. Mám dvě děti a další už bych nechtěla a jemi 25 let. V předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podvázání vaječníku je možné provést na základě doporučení od vašeho gynekologa, ale je k dispozici několik bezpečnějších postupů k zamezení otěhotnění. Určitě se o tom nejdříve pobavte se svým gynekologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků

Norma pro leukocyty v moči

Všechny stavy, kdy se v moči nacházejí leukocyty, mohou mít v případě neléčení vážné důsledky. Jestliže má přítomnost leukocytů v moči příčinu v porušené filtrační membráně, ztrácí pacient touto cestou nezbytné krevní bílkoviny, krevní buňky a jiné důležité látky. Hrozí zvýšená krvácivost, vznik otoků a narušení metabolických drah živin. Ledvina může být v kritických případech zcela nefunkční a pacient je akutně ohrožen na životě. Jestliže jsou leukocyty v moči z důvodu chronického zánětu, může dojít k narušení funkce ledvin až její úplné ztrátě. Velkým nebezpečím je poškození ledvin pozánětlivými srůsty. Zánět se může z vývodných cest také přenést na okolní orgány – prostatu, dělohu, vaječníky, peritoneum.

Množství leukocytů v moči by u zdravého člověka nemělo přesáhnout 10 µl (miliontina litru!).

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem MENOPAUZA KYRETÁŽ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Je mi 52 let, již rok nekrvácím. Nyní velice citlivé vaječníky, v děloze sliznice vysoká 8 mm. Byla mi nasazena antibiotika. Dá se to vyléčit nějakými bylinnými čaji apod. nebo co to může značit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zapomeňte na bylinné čaje! Něž se začala používat antibiotika, tak se léčilo alternativnímy metodami a ženy na tyto komplikace umíraly. Důvěřujte svému lékaři a užívejte léky přesně podle jeho pokynů. Když budete dodržovat léčbu, tak se rychle uzdravíte a budete se zase moci naplno věnovat užívání si života.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Menopauza kyretáž

Co je to ovariohysterektomie

Pokud se odstraňují vaječníky současně s dělohou, jedná se o ovariohysterektomii.

Zdroj: Ovariektomie

Diskuze

V diskuzi KONTRYHEL NA OTĚHOTNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hradecká.

Dobrý den je mi 38 let.S přítelem se snažíme už 2 roky o miminko a nedaří se.Minulý týden mi byla v Pronatalu v Kolíně píchnuta vyvolávací injekce na menstruaci.Začala jsem pít kontryhelový čaj.Může mi pomoci čaj k otěhotnění?Mám zmenšené vaječníky.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Zdravim.Je mi 41, zkousime otehotnet a ovulaci jsem mela hodne slab i u nebo zadnou na doporuceni kamaradky ma kol z prace zacala brat inofolic, vse srovna v tele a beru jej taky a ovula ce nadherna, menstruace srovnana a ted cekam , ze se snad zadarilo .

Zdroj: diskuze Kontryhel na otěhotnění

Co je to ovariektomie

Pokud se odstraňují pouze vaječníky, zákrok se nazývá ovariektomie.

Zdroj: Ovariektomie

Diskuze

V diskuzi PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva štístko .

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda bych platila za podvázání vaječníků a kdy je to eventuelně zdarma.. Je mi 32 let mám 2 děti jedno narozené ve 30tt a jeden samovolný potrat.. Děkuji za odpověď..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kveta.

Dobrý den chtěla bych si nechat podvazat vaječníky je mi 40 let mám 6 děti skousela jsem brát antikoncepci ale krvacim po ni nemohu ji a dost často Trpín mikozami další děti už nechci prosím budu muset si to zaplatí to podvazani vaječníku děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků

Interakce hormonální substituční terapií

Menopauza se u žen objevuje, když jejich vaječníky přestanou produkovat obvyklé množství estrogenu a progesteronu. To vede ke skončení menstruačního cyklu a u mnoha žen se dostavují takové symptomy, jako jsou například návaly horka. Nástup menopauzy se u průměrné ženy dostavuje kolem 52 let. Stav menopauzy je u ženy klasifikován tehdy, když období bez menstruace trvá jeden rok. Hormonální substituční léčba není kontraindikací antikoagulační léčby.

Zdroj: Warfarin a hormony

Poradna

V naší poradně s názvem NADMĚRNÉ OCHLUPENÍ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viki.

Dobrý den,
je mi 60 let, vždy jsem měla jemné chmýří na tváři. Čim jsem starší, tím více mi rostou kolem úst a na bradě, ale už to není chmýří, ale tvrdé vousy, je to velice deprimující.
Jak se zjistí jestli mi špatně pracují nadledvinky nebo vaječníky v mém věku. Zmínila jsem se praktickému lékaři, ten mi řekl běžte na gynekologii, tam vám to vysvětli, tak nevím. Na štítnou žlázu beru Letrox 50 - 1/2 tablety denně.
Myslíte že by mi pomohla antikoncepce (myslím na ochlupení, nebo krém Vaniqa a kdo mi to předepíše, myslím krém.)
Děkuji Radová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hirsutismus trápí ženy už od nepaměti. Často bývá geneticky zakódován v celé generační linii příbuzných a někdy jde zas o pobláznění hormonů. V článku uvedeném výše je popsáno jak a proč k růstu vousů u žen dochází. Přesnou příčinu může odhalit krevní rozbor. Pomohou vám na oddělení gynekologie, endokrinologie a na kožním. Na všech těchto místech můžete požádat o předpis na mast Vaniqa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadměrné ochlupení tváře

Počátky antikoncepce

Vědci se s tímto problémem střetli v 80. letech, když u ryb a drobných živočichů (u žab a platýzů) zaznamenali změnu v pohlavním chování. Průzkum v kanadské provincii Britská Kolumbie uvádí, že i v člověkem nedotčených přírodních řekách se objevily známky působení antikoncepce. Vědci zjistili narušení pohlavního vývoje lososů. Samice živočichů trpěly poruchami vývoje vajíček a například v pohlavních žlázách měly obojí pohlavní buňky. U samců se totiž varlata měnila na vaječníky a nemohli se třít.

Zdroj: Antikoncepce může škodit životnímu prostředí

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ SE KROUTÍ PLODY OKUREK HADOVEK VE SKLENÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtěch Kůra.

Proč se kroutí okurky hadovky jsem se nikde nedozvěděl - Kůra.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na vině bývají nejčastěji problémy s opylováním. I když je ve vaší zahradě spousta opylovačů, podmínky nemusí být vhodné pro zajištění úplného opylení. Pokud nejsou květy okurek opyleny, plodí se z nich křivé okurky. Aby byl pyl potentní, vyžaduje polovlhké a teplé podmínky, a když je příliš sucho a horko nebo se během kvetení vyskytnou dlouhodobé deště, nemusí být vaječníky okurek plně opyleny. Chcete-li dosáhnout lepších výsledků opylení, můžete okurky opylovat ručně. Jak na ruční opylování a mnoho dalších odpovědí na to, proč se kroutí okurky hadovky naleznete zde: www.ceskenapady.cz/k…

Zdroj: diskuze Proč se kroutí plody okurek hadovek ve skleníku

Dlouhá menstruace v přechodu

Menopauza je přirozený proces, který nastává u žen mezi čtyřiceti a šedesáti lety. V tomto věku pomalu ustává produkce pohlavních hormonů vaječníky, především estrogenů, což má vliv na menstruační cyklus. V období přechodu žena postupně ztrácí schopnost otěhotnět. Vaječníky se zmenšují, ovulace se stává nepravidelnou a hladiny ženských pohlavních hormonů kolísají. Na začátku přechodu je obvyklé zkrácení menstruačních cyklů, zatímco s blížící se menopauzou se cykly obvykle prodlužují, až vymizí zcela.

Pokud se u vás objeví například velmi silné nebo velmi dlouhé menstruační krvácení, cyklus je zkrácen na méně než 21 dní nebo špiníte či krvácíte během cyklu, kontaktujte svého gynekologa.

Dnes jsou na trhu běžně dostupné testy, které lze použít v domácích podmínkách a pomohou vám určit, zda se opravdu nacházíte v období menopauzy. Test je skutečně velmi jednoduchý a jeho použití zvládne každá žena. Provádí se ponořením testovací kazety do vzorku moči a výsledek se určí pomocí barevných proužků. K provedení testu se doporučuje použít ranní moč, ve které je obsaženo nejvíce hormonů, tudíž bude výsledek přesnější. Pokud máte menstruační cyklus, doporučuje se provedení testu v průběhu prvního týdne. Druhý test si udělejte o týden později. Pokud máte menstruaci nepravidelnou, můžete si test udělat kdykoli během měsíce a druhý o týden později. Výsledek budete znát během pěti minut. Jeho spolehlivost je 99%. Pamatujte si, že test není určen k opakovanému použití, proto si vždy pořiďte nový.

Zdroj: Výkyvy menstruačního cyklu

Příčiny tloustnutí po hysterektomii

Za zvýšení hmotnosti po hysterektomii obvykle může:

  • Omezený pohyb;
  • Více jídla;
  • Nuda;
  • Osamělost;
  • Více času tráveného doma;
  • Konzumace jídla proto, abyste se cítila lépe nebo zmírnila stres;
  • Strach z opětovného zahájení cvičení;
  • Zmatky ohledně možností bezpečného cvičení.

Tloustne se po hysterektomii?

Při hysterektomii nejsou odstraněny vaječníky, ale jen děloha, a proto neexistuje žádný přímý vliv na hladinu estrogenu a tím na tělesnou hmotnost ženy. Zvýšení hmotnosti po hysterektomii může být pravděpodobnější, když je hysterektomie kombinována s odstraněním vaječníků (ooforektomie), protože pak dochází ke sníženým hladinám estrogenu.

Zdroj: Tloustnutí po hysterektomii

Otěhotnění

Pokud je žena ve fertilním věku, tak jí po vysazení antikoncepce automaticky „naskočí“ normální cyklus s menstruačním krvácením. Při ovulaci se uvolňuje vajíčko, a není-li oplozeno, vysoká děložní sliznice se společně s vajíčkem a s krví vyloučí. Někdy může být cyklus zpočátku mírně nepravidelný. To ale jen po dobu, než si tělo zase zvykne na vlastní hladiny hormonů. Hormonální antikoncepce by neměla snížit plodnost. Hormony, které žena dostává v hormonální antikoncepci, jsou napodobeniny přirozených hormonů tvořených vaječníky. Odbourávají se v játrech. A v těle se za předpokladu, že má žena normálně fungující játra, nehromadí. Hormony proto nijak nemohou ovlivnit embryo nebo později plod. U padesátnic však již vaječníky pracují na minimum energie, takže otěhotnění v této životní etapě je spíše zázrak. I když otěhotnět v době, kdy se vlastně blíží menopauza, není jednoduché, jsou popisovány případy přirozeného otěhotnění v tomto období. Ve fertilním věku ženy neexistuje z porodnického hlediska žádná věková hranice, po jejímž překročení by těhotenství nemohlo mít fyziologický průběh. Avšak zároveň platí, že s přibývajícím věkem ženy většinou rostou zdravotní těhotenská rizika, a to jak pro matku, tak pro plod. Rovněž porod v tomto věku má svá specifika a zvýšená rizika. Proto nelze v tomto směru paušalizovat a každý případ by měl být posouzen individuálně. Každá žena plánující graviditu ve vyšším věku nebo ta, která náhodně otěhotní, by se svým gynekologem měla probrat případná rizika. Především by měl být zhodnocen její zdravotní stav, přidružená onemocnění, počet a průběh předcházejících těhotenství. Mezi nejčastější rizika u starších matek patří riziko potratu, mimoděložního těhotenství, genetických abnormalit plodu či předčasného porodu.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Jak snížit hladinu testosteronu u žen?

Ženy mohou snížit hladinu testosteronu přirozeně, postačí pouze správná strava. Doporučuje se konzumování menšího množství cukrů a rafinovaných sacharidů. Nadměrné množství cukrů a rafinovaných sacharidů způsobuje totiž vysokou hladinu cukru v krvi, což pak následně způsobuje vysokou produkci inzulínu, který stimuluje vaječníky. Důležité tedy je, aby došlo ke kontrolování hladiny cukru v krvi a inzulínu. Velmi účinné je i mírné cvičení. Umělá sladidla nejsou ideální volbou, protože stimulují produkci inzulínu. Nadbytek testosteronu u žen může způsobit ovariální cysty, akné, nepříjemné ochlupení na obličeji, ztrátu vlasů na hlavě. Nízká hladina testosteronu zas způsobuje nízké libido, nízkoenergeticky pomalý metabolismus, obtíže při budování svalů a řídnutí kostí.

Zdroj: Přírodní antiandrogeny

Co je testosteron

Testosteron je hormon, který se tvoří v mužských varlatech, kde stimuluje produkci spermií, podporuje mužskou sexuální touhu, a také pomáhá budovat svalovou a kostní hmotu. Produkce tohoto hormonu přirozeně klesá s věkem, ovšem jen velmi pozvolna. Za posledních dvacet let mužům testosteronu výrazně ubývá. Vědci netuší proč, ale dnešní mladí muži ho mají v krvi mnohem méně, než ho měli ve stejném věku jejich otcové. Na homosexualitu výška hladiny testosteronu nemá vliv. Jinými slovy, to, že má muž málo testosteronu, neznamená, že má homosexuální sklony.

U žen je testosteron produkován vaječníky, v nadledvinách a v periferních tukových tkáních. Jeho koncentrace v séru u žen je desetkrát nižší než u mužů. Obdobně jako u mužů, i u žen se testosteron v séru vyskytuje především ve formě vázané na SHBG (sex hormone binding globulin).

Zdroj: Jak snížit hladinu testosteronu u žen

Na co je lék Utrogestan

Lék Utrogestan obsahuje přírodní progesteron (ženský pohlavní hormon, který se podílí na přípravě těhotenství a jeho udržení) shodný s progesteronem vylučovaným ženskými vaječníky a díky tomu se používá k léčení některých poruch menstruačního cyklu a onemocnění prsu u dospělých žen.

Použití léku Utrogestan:

  • menstruační poruchy vyvolané nedostatkem ženského pohlavního hormonu progesteronu
  • menstruační bolesti
  • potíže ve dnech před menstruací (premenstruační syndrom)
  • děložní krvácení (například následkem fibromu)
  • menstruační poruchy v období před skončením přechodu (premenopauzální poruchy)
  • v období po skončeném přechodu jako hormonální náhrada (jako doplněk k léčbě estrogeny)
  • k léčbě bolesti v prsu (mastodynie) a nezánětlivého onemocnění ženského prsu, jehož podstatou jsou změny v mléčné žláze způsobené hormonálními vlivy (benigní mastopatie)
  • k podpoře časných fází těhotenství

Zdroj: Lék Utrogestan

Kastrace

Nejjednodušším a podle mnohých veterinářů i nejlepším řešením je kastrace. Ta však znemožní reprodukci navždy. Kastraci feny lze provést kdykoliv, v případě kastrace z preventivních důvodů by měla být fena pohlavně dospělá, u menších plemen alespoň 1 rok stará, u velkých plemen 18 měsíců. Předoperační péče před kastrací spočívá ve 24hodinové hladovce, přičemž vodu odejmeme teprve 1–2 hodiny před zákrokem. Anestezie se volí podle věku a zdravotního stavu feny. Samozřejmě po dohodě s majitelem, který si může vybrat mezi anestezií intravenózní (aplikace anestetik do žíly), nebo inhalační (napojení na inhalační přístroj a monitoring během zákroku). Uvedené typy anestezie se samozřejmě mohou lišit na jednotlivých pracovištích. Následuje standardní příprava operačního pole – vyholení srsti, dezinfekce a zarouškování operačního pole. Chirurgický přístup se v naprosté většině případů vede z linea alba, což je vazivový pruh, který prochází středovou linií břicha a do kterého se upínají břišní svaly. Řez provedený v tomto místě tolik nekrvácí a je dlouhý dle velikosti feny několik cm, v případě potřeby je možno ho prodloužit. Pokud se odstraňují pouze vaječníky, zákrok se nazývá ovariektomie, pokud se odstraňují vaječníky současně s dělohou, jedná se o takzvanou ovariohysterektomii. V případě odstranění dělohy se přešije děložní krček a poté se provede uzávěr dutiny břišní, podkoží a kůže. Celý zákrok i s přípravou operačního pole trvá většinou kolem 1 hodiny. Fena se po kastraci většinou nechá probudit v hospitalizačním boxu, kde má teplo a klid. Majitel si ji odvádí při plném vědomí. Vodu můžeme podávat asi půl hodiny po probuzení. S krmením počkáme ještě asi 5 hodin a dáme jen menší dávku, aby nedošlo ke zvracení. Další péče o fenu po kastraci není složitá. Spočívá v poněkud klidovějším režimu, aby se kastrační rána mohla dobře zahojit. Doporučuje se vynechat příliš dlouhé procházky, skákání a podobně. Musíme také zabránit olizování rány, což někdy nejde jinak než nasazením ochranného límce. Stehy po kastraci se vyndávají 8. až 10. den.

Zdroj: Antikoncepce pro feny

Krvácení a křeče

V okamžiku, kdy vaječníky uvolnily vajíčko (ovulace) a toto vajíčko bylo oplodněno spermatem, se oplodněné vajíčko (zygota) začne z jediné buňky měnit na množství buněk zvané blastocysta. Tato „koule buněk“ je tím, co se stane embryem a později plodem.

Během této doby se buňky rychle dělí a blastocysta prochází vejcovodem a obsadí (implantuje) výstelku vaší dělohy bohatou na živiny. Vaše tělo se každý měsíc připravuje na možnost těhotenství a hladina hormonů se v průběhu cyklu mění. Pokud je vajíčko oplodněno, vaše tělo již připravilo vše potřebné. V této době dochází k velkým hormonálním změnám, které ovlivňují i další části vašeho těla.

K usazení v děloze může dojít kdykoli mezi 6. a 12. dnem po oplodnění. Často bývá obtížné zjistit, zda jsou vyskytující se příznaky způsobeny těhotenstvím nebo premenstruačním obdobím. Některé běžné symptomy spojované s těhotenstvím jsou uvedeny níže...

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Co řídí menstruační cyklus?

Menstruační cyklus ovládají hormony. Během každého cyklu pošle mozek hormonální signály k vaječníkům pomocí hypothalamu a hypofýzy. Tyto signály připraví vaječníky a dělohu na těhotenství. Estrogen a progesteron jsou hormony, které mimo jiné během každého cyklu mění dělohu.

  • Estrogen buduje výstelku dělohy.
  • Progesteron zlepšuje uvolnění vajíčka během ovulace. Udržuje estrogenovou výstelku silnou a připravenou pro oplodněná vajíčka.
  • Pokles progesteronu způsobuje porušení výstelky dělohy.

Změna hladiny hormonů ovlivňuje cyklus nebo fertilitu. Dospívající ženy mívají nízkou nebo měnící se hladinu progesteronu, což platí také pro ženy se začínající menopauzou. To je i důvod, proč ženy kolem 40 let mívají těžké menstruační krvácení se změnami délky cyklu. Antikoncepční pilulky, nízký tělesný tuk, ztráta váhy nebo obezita mohou změnit menstruační cykly, vliv má také stres nebo velmi náročné cvičení. Nejčastější příčinou opoždění nebo zastavení menstruačního cyklu je těhotenství.

Zdroj: Menstruační cyklus

Nefunkční žluté tělísko

Nedostatečná funkce žlutého tělíska může být jednou z příčin neplodnosti, zejména v případech, kdy u ženy dochází k raným potratům. Právě schopnost udržet těhotenství v prvním trimestru závisí na činnosti žlutého tělíska a na rovnováze hormonů, které produkuje. Problémy se žlutým tělískem mívají většinou ženy, jejichž cyklus je kratší než 26 dní.

Vlivem nedostatečné funkce žlutého tělíska a tvorbě hormonu progesteronu nedochází při této poruše k dostatečné přestavbě děložní sliznice tak, aby bylo možné uhnízdění oplodněného vajíčka a později udržení těhotenství. Tato porucha byla zjištěna u 3-20 % žen, které nemohou otěhotnět a u 5-60 % žen s opakovaným potrácením.

Příčiny nedostatečné funkce žlutého tělíska:

  • Nedostatečná tvorba folikulů (váčků na vaječníku), kdy dochází k nedostatečné přestavbě na žluté tělísko, které pak není schopno dostatečně fungovat.
  • Nedostatečná tvorba hormonů s vlivem na vaječníky při hyperprolaktinémii nebo nedostatečné funkci štítné žlázy.
  • Pokud je funkce žlutého tělíska dostatečná, ale sliznice v děloze není dostatečně prokrvená (vlivem myomů nebo přepážky v dutině děložní), pak se může stát, že se děložní sliznice "neudrží" a předčasně se odlučuje.

Zdroj: Žluté tělísko


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP