Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VANILKA JAKO AFRODIZIAKUM

OBSAH

Význam v léčitelství

Vanilka má několik léčivých vlastností, například působí příznivě na nervy, má uklidňující účinky, pomáhá i při únavě. Dříve se používala ke snížení horečky nebo jako afrodiziakum. Hlavní složka vanilky je příbuzná lidskému feromonu.

Zdroj: Vanilka

Poradna

V naší poradně s názvem PASTINÁKOVÁ NAŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Zajímalo by mě, jak je to s tou pastinákovou natí. V nějakém článku jsem našla, že ji pán kompostuje, protože je mírně jedovatá. Může se tedy dávat do pokrmů, třeba i za syrova, nebo ne??? Smí se nať pastináku používat běžně jako petrželová nať? Nikde v článcích jsem zmínku o použití nati nenašla, tedy ani upozornění, že by jedovatá byla...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Nať pstyňáku je možné použít jako nať petržele, takže i za syrova. Nať pastyňáku není tak aromatická jako je nať petrželová. Žádná jedovatost není známa.

Zdroj: diskuze Pastináková nať

Vanilka jako afrodiziakum

Vůně vanilky úzce souvisí s lidskými feromony, protože zvyšuje erotickou přitažlivost. V současné době je vanilka využívána jako afrodiziakum. Vanilka způsobuje dráždění genitálního systému, čímž zvyšuje sexuální apetit. Proto je používána ke stimulaci libida. Má podobné účinky jako čokoláda. Šíření vanilky způsobuje pocit pohody, zvyšuje vzrušení a podněcuje práci nervové soustavy. Společně tak dochází ke zvýšení vitality mozku a genitálií, což způsobuje veselost a vyrovnanost, stimuluje činnost svalů. Vzrušení vede následně k touze po styku mezi oběma pohlavími. Vanilka je k dispozici ve formě infuzí, odvarů nebo tinktur.

Zdroj: Vanilka jako lék

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eleni.

Musím přidat taky špatnou zkušenost. Hned na druhy den ,neskutečná únava jako při chřipce a pocit jako při horečce. Úplně mě to vyřadilo z provozu. Už nikdy víc..

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Typy a distribuce

Rod vanilovník zahrnuje asi 110 druhů, z toho 15 poskytuje aromatické kapsle (vanilkové tobolky), nejdůležitější pro výrobu koření jsou vanilková zrna. Vanilka je původem z Mexika, ale v současné době se pěstuje i na Madagaskaru, Réunionu a dalších ostrovech v Indickém oceánu. Vanilla planifolia je komerčně dostupná pod názvy bourbon vanilka a mexická vanilka.

Tahiti vanilka se nachází v jižním Pacifiku a je blízkým příbuzným vanilky z Mexika. Tahiti vanilka ale obsahuje méně vanilkového aroma, má však vyšší úroveň jiných aromatických látek, které jí dávají květinovou vůni. Guadeloupe vanilka pochází ze střední a jižní Ameriky. Má podobné vlastnosti jako tahiti vanilka, a proto jsou oba dva druhy používány v parfémovém průmyslu.

Zdroj: Vanilka

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA PASTINÁKOVOU NAŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Dobrý den, může mi někdo poradit, zda se nať pastináku dá konsumovat podobně jako nať petržele? Díky. V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Já nať z pastyňáku používám stejně jako z petržele. Nať z pastiňáku není tak aromatická jako má petržel, ale chutná taky dobře. Dá se i mrazit.

Zdroj: diskuze Dotaz na pastinákovou nať

Éterický olej Vanilka

Éterický olej z vanilky se v domácím prostředí vyrábí macerací semen. Potřebujete 0,2 litru kvalitního oleje a 10 vanilkových lusků, ze kterých vyjměte semínka. Semínka vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny listy musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte semínka od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej z vanilky se v minulosti používal i v oficiálním lékařství, a to jak v předkolumbovských dobách ve Střední Americe, tak později v Evropě jako prostředek proti horečce, i jako afrodiziakum. Dnes jej již s výjimkou některých přírodních léčitelů medicína nepoužívá. Používá se ke zpříjemnění a provonění místnosti ve vánočním čase.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Poradna

V naší poradně s názvem EKZÉM NA PŘIROZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAN KREJCI.

DOBRY DEN NA PŘIROZENI SE MI UDELALY DROBNE PUPÍNKY JAK DRUHY DEN PO SPALENI O PLOTNU TREBA. NEJSOU ZARUDLE NESVEDÍ NEZVĚTSUJI SE NEDELAJÍ NIC ZAPORNEHO NEJDOU POMALU ANI VIDET POKUD TO NEVÍTE JSOU VELIKOSTNE JAK ANTIPERLE MAM TO UŽ MESÍC A JESTE SE TO NESTRATILO ZENY NESTRÍDAM FURT JSEM JEN S JEDNOU A MAM DOMA VELKE DYLEMA MUZETE MI PORADITDEKUJI MOC.S POZDRAVEM JAN.KREJCI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takhle podle popisu to nejde poznat o co jde. Ve vašem zájmu doporučuji navštívit kožní oddělení, kde váš stav zhodnotí a určí přesnou diagnózu. Prosím nepodceňujte tuto prohlídku, neboť penis máte jen jeden, stejně jako své zdraví. Před lékařem se nestyďte, nevnímá váš penis jako sexuální nástroj, ale jako součást vašeho těla, třeba jako ruku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ekzém na přirození

Použití

V současné době se vanilka používá v potravinářském průmyslu a v kuchyni jako přísada do sladkých jídel, především moučníků, nebo do zmrzliny a čokolády, je nezbytná pro výrobu pudinků a krémů. Je také součástí řady nealkoholických i alkoholických nápojů.

Hlavním průmyslovým odběratelem vanilky jsou firmy Pepsi-Cola Corp. a Coca-Cola Corp., které ji používají k ochucování svých hlavních produktů, Pepsi-Coly a Coca-Coly. Její roční spotřeba těmito firmami se pohybuje kolem 40 tun. Přechod na používání syntetického vanilinu v roce 1985 při zavedení takzvané „nové koly“ („New Coke“) firmou Coca-Cola způsobil dokonce takový pád cen vanilky, že téměř došlo k hospodářskému krachu Malgašské republiky na Madagaskaru. Po nepříznivém přijetí nápoje spotřebiteli se však firma vrátila ke klasické receptuře, což opět oživilo obchod s vanilkou, a v roce 2002 dokonce zavedla nový druh „Vanilla Coke“ s vyšším podílem vanilkové esence.

Další uplatnění nachází extrakt z vanilky při přípravě voňavek a parfémů.

V minulosti se vanilka používala i v oficiálním lékařství, a to jak v předkolumbovských dobách ve Střední Americe, tak později v Evropě jako prostředek proti horečce a jako afrodiziakum. Dnes ji již s výjimkou některých přírodních léčitelů medicína nepoužívá.

Zdroj: Vanilka

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAH PURINŮ V ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Často používám česnek jako přírodní lék i jako koření do jídel. Zároveň trpím dnou a ráda bych se dozvěděla jestli česnek snižuje kyselinu močovou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Česnek je mocný nástroj pro přírodní léčbu na místo antibiotik. V případě onemocnění dnou bohužel tak moc prospěšný není, protože obsahuje vyšší množství purinů, které dnu zhoršují. Proto je lepší při zvýšené kyselině močové česnek konzumovat jen zřídka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsah purinů v česneku

Léčivé účinky vanilky

Nejsilnějšími léčivými účinky vanilky jsou antimykotické vlastnosti. Vanilka má i protizánětlivé účinky. Proto je velmi vhodné používání vanilky ke zlepšení takových kožních onemocnění, jako jsou ekzémy a dermatitidy. Vanilka má i další léčivé účinky, které lze využít jako žaludeční tonikum, proti břišnímu tyfu, kašli, při problematice močení a záchvatech. Také je vhodná při vyčerpání a některých typech demence, slabosti a hypochondrie.

Velmi účinná je vanilková zmrzlina, která se doporučuje proti těhotenskému zvracení, které se objevuje zejména ráno a bývá dlouhodobé, často se projevuje až do poloviny těhotenství. Vanilková zmrzlina je často účinnější než některé léky.

Zdroj: Vanilka jako lék

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT OTOK NOHOU . se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena Loschnerová.

mám už dva roky otoky nohou,je to divný otok mě to spíž připadá ,jako od propadlé klenby příčné a je to pocit jako když mi něco tlačí na chodidla .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak odstranit otok nohou .

Přehled oblibených rostlinných silic a jejich použití

Levandule - trpíte-li častými bolestmi hlavy a migrény, pomůže vám přímá aplikace tohoto oleje na čelo a spánky. Pokud olej přidáte do aromalampy napomáhá uvolnění a relaxaci.

Eukalypt a borovice – oleje s nimiž dosáhnete uvolnění při nachlazení, uvolňují horní cesty dýchací a ulehčují dýchání. Meduňka – má výrazné zklidňující účinky a pomáhá při nespavosti

Hřebíček – má mírné znecitlivující účinky při bolestech např. svalů a kloubů.

Rozmarýn a skořice – povzbuzují organismus a odstraňují pocit únavy a vyčerpání. Skořice má i jisté afrodiziakální účinky.

Kaštanová koupel – je výborná po fyzické námaze, únavě a při bolestech končetin. Působí protizánětlivě, tlumí a odstraňuje otoky a napomáhá prokrvení končetin.

TeaTree olej – je získáván z australského čajovníku a má výrazné antiseptické a protizánětlivé účinky, tím zlepšuje stav pokožky a sliznic.

Vanilka – je od pradávna známá jako výborné afrodiziakum.

Zdroj: Aromaterapie na pohodu

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Obvykle se používá 5 lžic denně. Ale záleží na intenzitě produktu. Vyzkoušejte a uvidíte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Je možné tez pít jako limonádu, i když jsme zdraví?

Můžu dětem jetel y sirup dávat aspoň 3x denně jako prevenci?

Moc dekuji

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Recepty na domácí výrobu

Ingredience: ½ l destilované vody, heřmánkový čaj (jeden sáček), lahvička s uzávěrem

Postup: Destilovanou vodu přivedeme k varu. Hodíme do ní sáček heřmánkového čaje (je možno nasypat i sušenou bylinu, ale pak ještě musíme tekutinu přecedit přes jemné sítko) a necháme pět minut pod pokličkou louhovat. Tekutinu vychladíme a přelijeme do lahvičky. Pleť čistíme vatovými tampony, vodu necháme zaschnout na tváři a dále ji už samozřejmě neomýváme. Takto připravenou pleťovou vodu uchovávejte v temnu a chladu.

Až budete mít po používání domácí pleťové vody krásnou pleť, tak si také připravte domácí „tinkturu lásky“:

Ingredience: 2 vanilkové lusky, 2 ks nasekané skořice, 2 dcl 60% lihu

Postup: Vanilková semínka ze dvou lusků a 1 lžíci nasekané skořice smíchejte dohromady a pak zalijte 2 dl 60% lihu. Nechte 14 dní odpočívat a denně protřepávejte. Po uplynutí této doby přeceďte a užívejte 2x denně 10 kapek. Vanilka je silné afrodiziakum.

Zdroj: Adstringentní přípravky

Diskuze

V diskuzi POŠKOZENÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.

Tak já bych určitě zkusila nějaké přírodní zábaly (pro suché vlasy asi nějaké oleje, medy, žloutky atd...) ale určitě bych nešla do nějakých drogerkových šuntůů. Mám taky takové vlasy, ale tyto přípravkdy moje vlasy spíše ještě ničí nežli by jim pomáhaly.. Takže zkoušej, na netu je plno receptů..... anebo zajít ke kadeřnici kde ti poradí, ale tam si myslím, že ti dají nějaké drahé přípravky a já na tyto věci moc nejsem.mnohem radši si něco vyrobím a napatlám si to na vlasy a myslím, že to býá často účinnější než ty kosmetické chemikálie na vlasy. Mnoho štěstí :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Haisová.

Mám velmi dobré zkušenosti s Hennou, přírodním barvivem, která se prodává i jako regenerační, bezbarvý zábal. Působí na vlasy jako "hnojivo" na rostliny.

Zdroj: diskuze Poškozené vlasy

Vanilková tinktura

K výrobě vanilkové tinktury je zapotřebí semínek ze dvou lusků a 1 dl 60% lihu. Postup je zcela jednoduchý – vanilka se zalije lihem. Následně je zapotřebí 14denní uležení na teplém místě při každodenním protřepávání. Po uplynutí 14 dnů je nutné směs přecedit. Vanilková tinktura se užívá 2x denně po 15 kapkách po dobu 4 týdnů.

Dejte si pozor na nadměrné používání vanilky, jelikož excitační vlastnosti koření způsobují nadměrnou stimulaci citlivosti mysli. Zároveň dochází ke stimulaci proudění krve, podrážděnosti a citlivosti.

Zdroj: Vanilka jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem JAHODOVÁ MASKA NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,
používá jahodová maska na vlasy jako šampon nebo jako kondicioner?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jahodová maska se používá jako oboje. Jahodová maska vlasy pěkně umyje a zároveň jim dodá vitalitu jako kondicionér. Pokud chcete i tak aplikovat dodatečnou péči, tak zkuste neoplachovací balzám na vlasy.

Zdroj: diskuze Jahodová maska na vlasy

Tongkat ali

Tropické afrodiziakum původem z Malajsie stále získává na popularitě jako doplněk stravy. Tato bylina spolehlivě zlepšuje hladinu testosteronu a sexuální zdraví. Tongkat ali může mít přínos i pro růst svalů, ale jen při pravidelném cvičebním režimu.

Zdroj: Bylinky na růst svalů a těla

Poradna

V naší poradně s názvem MEDVĚDÍ ČESNEK A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

dobrý den,užívám warfarin ,dlouhodobě,mám dotaz jestli mohu klasický česnek nahradit medvědím který je naložený v oleji ?srdečně děkuji za reakci na tohle téma.J.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Společně s Warfarinem můžete používat jak normální, tak i medvědí česnek. Tyto česneky se používají jako dochucovadla, respektive jako koření, takže se jich nepotřebovává kvanta a v tak malém množství vůbec neovlivňují funkci Warfarinu.

Zdroj: diskuze Medvědí česnek a warfarin

Zázvor jako afrodiziakum

Jeho afrodiziakální účinky jsou všeobecně známé – zvyšuje schopnost erekce a zároveň chuť na sex, jelikož zvyšuje tvorbu spermatu. V tomto případě máme na mysli používání dužnatých oddenků zázvoru, které mají velmi intenzivní pikantní chuť s nádechem exotiky. Koupíte je v každém dobrém supermarketu, ale opravdu kvalitní a čerstvé seženete v asijských prodejnách. Oddenky stačí oloupat, dužninu nakrájet a použít například na dochucení masových pokrmů. Nebo z nich uvařte čaj – dužninu nakrájejte na tenké proužky, zalijte horkou vodou a podle chuti oslaďte. Čaj pijte v průběhu dne, ne večer, protože má povzbuzující účinky podobné jako silná káva. Při pravidelném popíjení čaje 2–5x týdně můžete první účinky pozorovat asi po 5 dnech.

Zdroj: Zázvor je koření, lék a afrodiziakum

Produkty z vanilky

Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt neboli vanilková esence má ostrou chuť a obsahuje 35 % etanolu a někdy trochu cukrového sirupu. Čistý vanilkový výtažek je extrahován z pravých vanilkových lusků. Obsahuje chuť vanilky ve vysoce koncentrované formě, používá se zejména v průmyslové výrobě potravin. Výrobci vanilkového extraktu používají vanilkové „lusky“ z různých odrůd a různé kvality k dosažení konzistentní jakosti a dodržení specifických požadavků.

Vanilkový prášek

Pod názvem vanilkový prášek se ukrývají pozemní semena vanilky. Vanilkový prášek může být v domácnosti použit jako alternativa k vanilkovým „luskům“. Prochází však mnoha technickými výrobními procesy, a má ve výsledku pouze minimální až téměř žádnou vanilkovou příchuť. Slouží pouze k vytváření dobře známých „černých skvrn“ v produktech ze skutečné vanilky. Prášková vanilka vyrobená z tobolek vanilky je mnohem aromatičtější než vanilkový prášek ze semen.

Zdroj: Vanilka

Balmain Ivoire

Balmain představuje novou reedici oblíbené vůně Ivoire de Balmain z roku 1979. Parfém Ivoire je populární květinově dřevitá vůně, která přišla na trh v roce 2012. Zachovává dědictví a bohatství původní vůně a způsobuje nostalgii. Hlavou parfému Balmain Ivoire de Balmain jsou lístky fialky, pryskyřice, mandarinky. Srdcem parfému Balmain Ivoire de Balmain je kosatec, ylang-ylang, jasmín, růže. Základem parfému Balmain Ivoire de Balmain je vanilka, pačuli, cedr, vetiver.

Zde můžete vidět cenu vůně Balmain Ivoire.

Zdroj: Nejoblíbenější parfémy pro ženy

Brambořík

Brambořík nejčastěji kvete v zimních měsících a rostlina je nabízená k prodeji jako milý vánoční dárek. Brambořík se však také používá k výrobě mnoha léků, které jsou účinné od hadího kousnutí až pro urychlení porodu. Šťáva z bramboříku (z kořene) se vdechuje nosem a údajně funguje jako afrodiziakum.

Brambořík se nejčastěji používá k léčbě revmatických nebo artritických onemocnění. Nedávný výzkum se zaměřil na zklidňující účinky a účinky proti bolesti. Kořeny bramboříku obsahují saponiny. Byly provedeny i jiné in vitro studie, kdy došlo k měření zklidňujících vlastností. Tyto studie se zabývaly zejména nově izolovanými saponiny, známými pod názvem repandoside, které ovlivňují chování lidských makrofágů.

Tyto látky se používají k léčbě zánětlivých onemocnění.

Zdroj: Zklidňující účinky bramboříku

Tvarohový krém s pudinkem

Suroviny:

  • ½ l mléka
  • 1 pudinkový prášek – vanilka, jahoda, čokoláda (dle vlastní chuti)
  • 2 lžíce cukru
  • 250 g tvarohu
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr

Postup přípravy:

Nejdříve si uvaříme pudink. Ve studeném mléce rozmícháme pudinkový prášek dle vlastního výběru, přidáme cukr a uvaříme. Ještě horký nalijeme do misek nebo skleniček a necháme vystydnout.

Do mísy si dáme tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkový cukr, moučkový cukr a vše společně smícháme a vyšleháme do hladkého krému. Tento krém dáme na vychladlý pudink, ozdobíme čerstvým ovocem a můžeme servírovat.

Zdroj: Tvarohový krém

Je vhodný zázvor na hubnutí?

Zázvor je velice účinný při hubnutí a nemá žádné vedlejší účinky. Zázvor během hubnutí neomezuje aktivitu enzymů produkovaných slinivkou břišní a žlučí produkovanou játry. Díky tomu pomáhá při vstřebávání tuků. Zázvor zvyšuje HDL cholesterol, tedy dobrý cholesterol, díky čemuž dochází k nižším rizikům srdečních onemocnění. Dalo by se říci, že je zázvor ideálním řešením pro vaše srdce i pro váš štíhlý pas. Zázvor snižuje chuť k jídlu a posiluje metabolismus.

Doporučuje se přidání zázvoru a dalšího koření do každodenního jídelníčku, protože se jedná o přirozený způsob, jak omezit chuť k jídlu a jemně zrychlit svůj metabolismus. Pokud je přidán do zeleninových salátů spolu s jiným kořením, získáte dokonalou chuť.

Zdroj: Zázvor je koření, lék a afrodiziakum


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP