Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VITAMÍNY A MINERÁLY

OBSAH

Vitamíny a minerály

Vitamíny jsou užitečným domácím lékem na kopřivku. Vitamín C snižuje hladinu histaminu a příznaky kopřivky. Doporučená dávka je 2–4 gramy denně. Vitamín E a zinek také napomáhají při léčbě kopřivky, protože hojí pokožku. Vitamín E a zinek se obvykle aplikují lokálně, přímo na zasaženou oblast.

Zdroj: Domácí léky na kopřivku

Diskuze

V diskuzi VITAMÍNY A MINERÁLY PRO VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

B komplex je pro vlasy základ. Ale mně kromě vymenovných dost pomohly i omega 3 mastné kyseliny.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vitamíny a minerály pro vlasy

Vitamíny a minerály pro zdravé vlasy

Vitamíny podporují tvorbu zdravého mazu na pokožce hlavy. Vitamín C a vitamín E pomáhají krevnímu oběhu pokožky hlavy a obnovují vlhkost vlasů. B-komplex, měď, chrom a železo zabraňují vypadávání vlasů, pomáhají udržovat barvu vlasů. Vápník a hořčík podporují jejich zdravý růst. Zinek spolupracuje s vitamínem A, jejich přičiněním jsou vlasy zdravé a netrpí vysoušením.

Zdroj: Nejlepší vitamíny pro pleť a vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem 46 ESENCIÁLNÍCH ŽIVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Toman.

Je možné si někde koupit kompletní přípravek s těmito výše uvedéného seznamu
bylin ? (46 bylin), jestli musí být v nějakém poměru a kde se to dá objednat.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jeden přípravek, který by obsahoval všech 45 esenciálnch živin, není. Ale pohodlně to složíte ze dvou produktů. V obchodě se sportovní výživou lze koupit výrobky s označením "Essential amino", to je kombinace všech esenciálních aminokyselin ve správných poměrech. A k tomu můžete koupit multivitamin, který obsahuje všechny uvedené minerály a vitamíny. Je dobré také vědět, že všechny esenciální živiny získáte přirozeným způsobem z vyvážené stravy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze 46 esenciálních živin

Vitamíny a minerály pro pleť

Vitamín A

Vitamín A je nezbytný pro udržení pružné pleti. Zabraňuje vysoušení pleti, vráskám a stárnutí kůže. Nedostatek tohoto vitamínu se může projevovat šupinatěním, svěděním a pupínky na kůži. Vitamín A lze nalézt v mase, mléku, sýrech, vejcích, špenátu, mrkvi, dýni a brokolici.

Vitamín B

Z vitamínů skupiny B-komplex můžeme jako nejdůležitější látku pro zdravou kůži uvést biotin. Vitamín B je obsažen v banánech, vejcích, ovesných vločkách a rýži, je rozpustný ve vodě.

Vitamín C

Vitamín C posiluje pokožku, je nezbytný pro zachování pružnosti pleti. S věkem a stárnutím kůže je potřeba více tohoto vitamínu, jeho nedostatek zvyšuje tvorbu vrásek a způsobuje nezdravé zbarvení kůže. Je obsažen v brokolici, kapustě, zelí, jahodách a ananasu.

Vitamín E

Obnovuje vlhkost pokožky a zpomaluje stárnutí kožních buněk. Velké množství vitamínu E obsahují rostlinné oleje, listová zelenina a ořechy.

Minerály

Železo zajišťuje transport kyslíku v krvi, to znamená, že ovlivňuje i jeho „dodávku“ vlasům a pokožce. Hořčík pomáhá vstřebávat vitamíny a minerály. Zinek zabraňuje ochabnutí pokožky a tvorbě vrásek.

Zdroj: Nejlepší vitamíny pro pleť a vlasy

Diskuze

V diskuzi POSÍLENÍ IMUNITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Janečková.

Jak jste psali, že čerstvý vzduch zvlhčuje sliznici, tak s tím naprosto souhlasím, proto i v chladném počasí chodím na procházky a snažím se co nejvíce času trávit venku, samozřejmostí je teplé oblečení. Navíc organismus pravidelně zásobuji podle mě vyváženou stravou s doplňkem stravy Wecare Imunity, který doplní potřebné vitamíny, minerály a bylinné extrakty, které jsou dobré pro vytvoření obranyschopnosti. Myslím si, že takových článků by mělo být víc a třeba by si lidi uvědomili, že když se o sebe nebudou starat, tak se jim to na zdraví dřív nebo později projeví.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Posílení imunity

Péče o pleť

Klíčem ke zdravé kůži, pleti je náležitá péče v každém věku, zdravý životní styl a vyvážená strava. Chcete-li chránit svou pokožku před oxidačním stresem, měli byste konzumovat a pravidelně doplňovat vitamíny A, C a E, které neutralizují volné radikály a chrání kožní buňky před škodlivými vlivy. Vitamín C podporuje také strukturu a funkci pojivové tkáně. Ovoce a zelenina jsou důležité pro příjem karotenoidů a flavonoidů, které rovněž bojují proti volným radikálům, stejně jako koenzym Q10. Vitamíny B, zejména niacin a biotin, jsou považovány za „vitamíny krásy“, protože mají pozitivní účinek na metabolismus kůže. Vitamín B5 stimuluje produkci pigmentů, které nejen dělají pleť krásnější, ale mohou také snížit škodlivé účinky záření. Minerály, jako je vápník, hořčík a fosfor, aktivují metabolismus, a tím podporují tvorbu kožních buněk. Ze stopových prvků se k ochraně pokožky doporučují obzvláště měď, zinek a hořčík.

Zdroj: Vitamíny pro zdravou pokožku

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD DLOUHÁ MENSTRUACE PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hanousková.

Dobrý den,
48 let, 2 děti, 1/2 roku nejím mléčné věci, vejce a nyní 3 měsíce i maso, tzn. 1/4 roku jsem veganka bez čehokoliv živočišného. Během této doby se mi začala objevovat nepravidelná menstruace (přechod, veganka)? Vždy 1 měsíc mám menses např. 3 týdny, další měsíc nic, pak zase krvácím 3-5 týdnů a další zase nic. Je možné, že mi díky veg. stravování chybí nějaké vitaminy, minerály, nebo je to přechodem (hormony)? Má někdo, kdo se stravuje vegansky zkušenosti s léčbou pomocí přírodních prostředků, abych nemusela na kyretáž, narkózu apod.? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ella.

Dobry den, vegetarianum muze chybet zelezo, to je v koprivovem caji. A Pak Vam mohou chybet bilkoviny.
Mohla byste z zvazit udelat jeden krok zpet a udelat prechod na veg. stravu mirnejsi a dva Tri mesice zkusit jistt vajicka, jestli by to pomohlo a dat telu sanci si zvyknout. Telo je zvykle si brat ziviny, vitaminy, mineraly, bilkoviny, esencialmi oleje a takhle se musi znovu adaptovat na nove zdroje. Take tahini, mandlova pasta, kesu pasta jsou intenzivnim zdrojem techto veci.

Zdroj: diskuze Přechod dlouhá menstruace přírodní léčba

Pangamin Klasik

Přípravek Pangamin Klasik obsahuje pivovarské kvasnice obohacené o sladový extrakt. Dospělí užívají 4 tablety 3x denně po jídle, děti 2 tablety 3x denně. Tablety zapijte dostatečným množstvím vody. Balení obsahuje 200 tablet, dávka je na 16 dní.

Účinky: Přípravek Pangamin Klasik obsahuje sprejově sušené pivovarské kvasnice a sladový extrakt. Pivovarské kvasnice jsou bohatým zdrojem biotinu, který přispívá k zachování normálních psychických funkcí, podporuje správnou funkci nervového systému, má vliv na energetický metabolismus a na metabolismus základních živin (makronutrientů) a rovněž podporuje udržení přirozeného stavu kůže, vlasů a sliznic. Ostatní obsažené látky (vitaminy, minerály, stopové prvky a další látky) tvoří biologický komplex, který je pro organismus velmi prospěšný.

Zdroj: Pivní kvasnice

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobry den,
Smim poprosit o nazev mineralu, ktere pouzivate? Trapi mne hodne obdobne potize, a take mam tetanii, jsem take pod dlouhodobym psy hickym tlakem. Dekuji mnohokrat. Petra Ostrava

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluše Skulinová.

Minerály užívám od LR. Ale doporučuji přehodnotit celkový přístup ke zdraví. Možná vám napomůžou doporučení a recepty stránek www.naukaozdravi.cz. Přeji vám zdravé a radostné dny. Miluška

Zdroj: diskuze Mravenčení končetin.

Šťáva z cibule

Původně byla cibule jen divoká rostlina, kterou lidé postupně začali používat a pak i pěstovat. Dnes je oblíbená ve všech podobách a druzích a všestranně použitelná v kuchyni i při domácím lidovém léčení. Vitamíny, minerály a allicin obsažené v cibuli mají podobnost s antibiotickou léčbou, která sice s cibulí trvá trochu déle, ale je také úspěšná. Cibule pomůže rychleji s odstraněním kašle při nachlazení, šťáva z cibule dobře odhleňuje celý organismus. Pokud chcete očistit tělo od hlenu, ať už v dýchacím, trávicím anebo vylučovacím systému, můžeme se na cibuli spolehnout. Zvláště kuřáci mohou pro své ozdravení po cibulové šťávě sáhnout. Stejně jako milovníci pečiva, mléčných výrobků a sladkostí. Pokud se hlen hromadí v organismu a nevylučuje se, způsobuje nepříjemnosti.

Zdroj: Jak vymačkat šťávu z cibule

Jak se zbavit podélných rýh na nehtech

Pokud pozorujete, že jsou vaše nehty celkově oslabené, a trápí je tedy nejen nevzhledné rýhy, začněte užívat vhodné vitamíny a minerály.

Vroubkováním nehtů se obvykle projevuje nedostatek vitamínů B, D, vápníku, zinku nebo železa.

Z doplňků stravy se doporučuje například Biosil. Jedná se o unikátní komplex látek, který zakoupíte v lékárnách.

Podélné rýhy na nehtech pomůže vyřešit detoxikace organismu. Jestli je váš organismus zanesený, poznáte také dle zašedlé pokožky, únavy nebo zažívacích potíží, které mohou signalizovat například kvasinkovou infekci. Opět je zde namístě úprava jídelníčku spolu s kompletní očistou těla. Zařaďte do svého denního režimu více čerstvé zeleniny, ovoce a celozrnné potraviny, jistě se to odrazí i v lepší kvalitě vašich nehtů.

Zdroj: Podélné rýhy na nehtech

Poradna

V naší poradně s názvem AKNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mariana.

dobri den mna bi zaujimalo naco su dobre praski vitamin b kombi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vitamíny řady B, tak zvaný b-komplex, jsou určeny především na podporu mozkové činnosti. Některé vitamíny z řady B mohou podpořit nárůst svalové hmoty, což vede také k názoru, že po vitamínu B se tloustne. Některé vitamíny z řady B mohou příznivě působit i proti akné, ale jiné ho naopak zase vyvolávají. Například v tomto článku je podrobně rozepsáno, jak je to s vitamíny B a akné: www.zdravi-lecba.cz/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zničit akné

Zkušenosti s goji

Plody kustovnice čínské obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (například tryptofan či izoleucin), až 21 stopových prvků (jmenujme například zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor), jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na Zemi (což už naznačuje jejich jasně červená barva). Co se týče beta-karotenu, jsou goji (godži) vydatnější než mrkev. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6, E a beta-sitosterol. Tento rostlinný sterol se dnes využívá při podpůrné léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, dále při problémech s prostatou a má také protizánětlivý účinek. Naprosto unikátní pro tyto plody je pak skupina lycium polysacharidů. To jsou výjimečně silné antioxidanty, tedy látky, které neutralizují volné radikály a tím pomáhají zabraňovat poškození buněk a stárnutí organismu.

Šťáva z kustovnice čínské, respektive z goji, je bohatá na polysacharidy a další látky, které jsou velmi prospěšné pro náš imunitní systém a celkovou vitalitu. Díky pití šťávy připravené z těchto plodů může naše tělo nejlépe využít všechny živiny, minerály a vitamíny v ovoci přítomné. Užívání kustovnice v této podobě je zvláště účinné díky vysoké vstřebatelnosti živin sliznicí střev, přičemž je potřeba pít šťávu na lačno. Tento velmi energetický nápoj není vhodné kombinovat s pitím alkoholických nápojů či jej do alkoholu přimíchávat. Goji jsou především doplňkem stravy určeným ke zlepšení zdraví a vitality organismu a alkohol tyto účinky naopak potlačuje.

Zdroj: Goji/godži

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA A A VITAMÍNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobry den. Užívám Pradaxa 150 mg. Mohu k ní brát vitamíny
Třeba C. CalMag.Omega 3.Magne B 6. Děkuji za odpověď. Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vitamín C ani vitamin B6 nijak neovlivňují účinky léku Pradaxa.
Užívání dávek Pradaxy a uhličitanu vápenatého nebo magnézia příliš blízko u sebe může narušit absorpci Pradaxy a snížit její účinnost. Abyste předešla nebo minimalizovala tuto interakci, měla byste Pradaxu užívat nejméně dvě hodiny před těmito dvěma látkami.
Před použitím omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Pradaxou se poraďte se svým lékařem, protože rybí olej a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou občas zvýšit riziko krvácení, pokud jsou kombinovány s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Pradaxa. Při užívání Pradaxy a omega 3 se musíte kontrolovat a musíte okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud se u vás vyskytne:
- neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud máte jiné příznaky krvácení, jako jsou závratě;
- motání hlavy;
- červená nebo černá dehtová stolice;
- vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo sražené krve, která vypadá jako mletá káva;
- silná bolest hlavy;
- slabost.

Je důležité, abyste informovala svého lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitamínů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a a vitamíny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP