Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VŘÍDEK

OBSAH

Rakovina rtu

Rakovina rtu je jedním z nejčastějších nádorů úst. Onemocnění začíná jako nehojící se vřídek na rtu, který postupně zduřuje, okolí je oteklé, samotný vřídek se olupuje, je bělavý, může i drobně krvácet. Později dochází ke zduření krčních uzlin.

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina rtu.

Pro úspěšné vyléčení je třeba, aby pacient přišel k lékaři včas, což se bohužel mnohdy nestává a pacienti si raději na ret dávají různé bylinné mastičky a obklady, které jim někdo poradil. Tím si však nechají na rtu vyrůst někdy i neléčitelný nádor. Při samotné léčbě je pak lékařem nádor odstraněn vyříznutím, ložisko může být i ozářeno. Po léčbě je pak mnoho pacientů podrobeno ještě výkonům na plastické chirurgii.

Prognóza při včasném odhalení je velice dobrá, až 90 % pacientů s touto diagnózou je vyléčeno.

Zdroj: Rakovina v dutině ústní

Diskuze

V diskuzi JAK NA VŘÍDEK NA ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rozalia.

Zkuste pijavice, ty jsou na všechno-

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak na vřídek na zadku

Příčiny

Známky zánětu probíhajícího na hýždi jsou v podstatě čtyři: zčervenání, místní zvýšení teploty, otok, bolest. Může se jednat o vřídek nebo absces. Infekce je do hýždě zavlečena prostřednictvím krve, kam mohou mikroby, pokud je tělo oslabeno, proniknout. Příznaky jsou ale v tomto případě už většinou závažnější, protože se jedná o celkovou infekci organismu (sepsi). Patří sem horečka, třesavka, zimnice, zchvácení, nevolnost, nechutenství a pak mnoho dalších příznaků, které jsou důsledkem selhávání funkce jednotlivých orgánů, které tento zánět vyvolává.

Zde můžete vidět, jak vypadá vřed na zadku.

Zdroj: Vřed na zadku

Poradna

V naší poradně s názvem VŘÍDEK NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den. Toto se mi udělalo na varleti. Můžete mi prosím zdělit o co jde děkuji.Trochu to bolí. Posílám foto.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte opruzeninu. Umyjte mýdlem, jemně osušte a poté aplikujte dětský zásyp.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vřed na varlatech a vymáčknutí

Jde tuková bulka vymáčknout

Tuková bulka sama o sobě není nijak nebezpečná, pokud se nezanítí. Přesto ji lékaři doporučují raději odstranit. Tuková bulka ovšem nejde vymáčknout, vyžaduje odborné lékařské ošetření.

Zdroj: Tukový vřídek pod kůží

Utrogestan špinění

Pokud špiníte, můžete Utrogestan místo zavádění polykat. Při slabém špinění není nutný klidový režim. Jen se nedoporučují horké koupele a pohlavní styk. Špinění při vaginální aplikaci může způsobovat i drobný vřídek na čípku.

Zdroj: Lék Utrogestan

Poradna

V naší poradně s názvem ZHOUBNÝ MELANOM KŮŽE JE DAŇ ZA OPÁLENOU KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Červinková.

Dobrý den. Prosim o radu, u mého muže jsem na zádech objevila bulku,myslela jsem, že je to zahnisajici vřídek (cca 0,5cm), ale má to už delší dobu a nemizí to. Přikládám fotografii. Děkuji za radu, co s tím, ale asi ho i tak ihned objednam ke kožní. Jen to třeba pomůže ostatním. Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prohlídka u kožního lékaře je v tomto případě na místě. Pošlete sem prosím výskedky vyšetření, ať mohou ostatní vidět o co přesně šlo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zhoubný melanom kůže je daň za opálenou kůži

Odstranění tukové bulky

Lipomy nepředstavují výrazné nebezpečí, léčba se provádí především z kosmetických důvodů a pochopitelně ve chvíli, kdy lipom vadí například v pohybu nebo utlačuje okolní nervy. Odstranění lipomu probíhá chirurgicky, většinou ambulantně, při místním znecitlivění.

Zdroj: Tukový vřídek pod kůží

Diskuze

V diskuzi AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den,
je mi 17 let a už od těch 11 let mě trápí akné. Mezi 13-15 rokem to bylo ze všeho nejhorší a myslela jsem si, že tím to hasne... Ale omyl. Od 16 let se mi už sice přestali dělat vředy (i když občas nějaký ještě vyraší), ale zůstaly mi pozůstatky (na nose, líčkách a čele). Nevím jestli to nazvat jizvami nebo rozšířenými póry, ale je to opravdu nehezké a nejde to zakrýt ničím. Krom toho se mi sem tam udělá ještě nějaký ten vřídek, ale především mám hodně podkožního tuku (nemyslím si, že jsou to mílie, ale vymáčknout to taky moc nejde a je toho dost a je to dost velké a viditelné). Opravdu už nevím, co s tím mám dělat. Čistím si pleť 2x denně, ráno a večer. Vždy dělám to, co mi řekla kosmetička (mlíčko - nechat působit a pak smít vodou, pleť. vodu a nakonec na večer krém na hydrataci). Jenže nic se neděje a připadá mi, že se vše ještě víc zhoršuje. Byla jsem 2x u kožní, a ta mi vždy předepsala nějaký chem. roztok, který byl taky bez úspěchu. Brala jsem spirulinu, zinek a podobné doplňky stravy a také nic. Jediné, co mi kdysi pomáhalo bylo slunce a aloe vera. Takže se v tom snažím pokračovat, ale je to opět bez reakce. Opravdu už nevím, co s tím, a tak mě napadlo, že třeba někdo na internetu bude mít stejný problém jako já a zná řešení. Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.


je mi 27, mám akné rezistentní na všechny léky, atb apod. jediné, co mi trošku pomohlo (ale pouze v době, kdy jsem to brala, pak se to do dvou měsíců po vysazení zase vrátilo ve stejné míře) byly retinoidy - Curacne tbl na predpis od kozniho lekare, nicmene to nemohu doporucit - jsou to desne chemicke sajrajty, skoro mi odesla jatra a navic jsem kvuli tomu za 4 roky malem umrela na melanom ( a to jsem nechodila na slunce, mazala se i do skoly ci kdykoli jsem sla ven opalovacimi kremy... retinoidy zcitlivuji kuzi na UV zareni a ta je pak nachylna ke vzniku melanomu)

TZN co s tim? Nasadila jsem lecbu dle cinske mediciny:
za sebe mohu doporučit STRAVU - zadne maso, mlecne vyrobky, zadne cukry(to zabira hodne) ci alkohol, zadne pecivo. Ovoce (zadne citrusy) a zeleninu pouze varenou, tzn jim lusteniny (mungo, adzuki, cizrnu..), slzovku (jobovy slzy), ryzi, seminka vseho druhu (lnena, sezamova, konopna, slunecnicova) a orechy ZAZVOR (nastrouhat a zalit vrouci vodou, nechat v konvi louhovat cely den - vypiji konev 1l denne), k tomu velkou hrst (cca 30-50g) KUSTOVICE (pozor, nesmi byt sirena, kupuji po kilech z e-shopu v biokvalite), chodim behat a denne vypiji minimalne 3l ciste vody
k tomu pouzivam pouze biokosmetiku (osobne mi vyhovuje zn.Urtekram - sprcháč ze třtinoveho cukru Brown sugar), kokosovy olej po koupani (mam suchou plet, ale zaroven mastnou), jedine co pouzivam chemickeho lokalne pokud potrebuji podporit lokalni lecbu je z USA (pres eshop acne.org) dovezeny peroxid (acne.org - Treatment).
Jsem hodne ve stresu protoze jeste studuji, tzn o zkouskovem se to trochu zhorsi, ale jedine timto jsem docilila, ze sice nevychazim jeste uplne bez make-upu, ale napr kdyz se pri sportu zpotim a make-up trochu sleze, mohu si dovolit prijit mezi lidi bez toho, aby se me lekli, super osvobozujici pocit, jeste to neni idealni ale do budoucna chci zkusit jeste lymfodrenaze a akupunkturu na akne, potom verim ze timto rezimem budu mit casem normalni cistou plet.

Hodne zdaru vsem

Zdroj: diskuze Akné

Příznaky folikulitidy

V místě postiženého folikulu dochází k zarudnutí. Vytvoří se malý hrbolek, který se může změnit ve vřídek naplněný hnisem. Většinou se toto ložisko šíří a vřídky se množí. Postižené místo je bolestivé. Folikulitida se většinou hojí bez jizev, může však dojít ke vzniku takzvaného furunklu.

Zdroj: Folikulitida

Lipomy pod kůží

Tukové bulky vznikají nejčastěji z vrstvy podkožní tukové tkáně, objevují se tedy pod kůží na ruce, na zádech, na hlavě, na břiše. Lipomy jsou měkké a pružné a ve většině případů nebolí. Bolestivé jsou ve chvíli, kdy tlačí na nějaký útvar nebo nerv, případně pokud jde o takzvaný angiolipom, který může, ale nemusí být bolestivý (lipom, který je bohatě zásobený cévami). Tukové bulky ve vnitřních orgánech se mohou projevit různě, obvykle dle místa lokace a velikosti nádoru.

Zdroj: Tukový vřídek pod kůží

Vřídky vzadu na jazyku

Vřídek na jazyku může vzniknout po požití určité potraviny.

Příčiny

Pokud máte vypozorováno, že u vás bolestivé eroze v dutině ústní souvisejí s požitím určité potraviny, měli byste se nechat vyšetřit na alergologii a imunologii, s vysokou pravděpodobností by se totiž mohlo jednat o potravinovou alergii. Samozřejmě je důležité omezit kontakt s daným alergenem, to znamená vynechávat rizikovou potravinu.

Léčba

Léčba je individuální. Každopádně je závislá na vynechání dané potraviny z jídelníčku.

Rizika

Pokud se vyskytují vřídky na jazyku, mohou vypadat jako rakovina jazyka. Rizikem u potravinové alergie je otok jazyka a následné ucpání dýchacích cest.

Zdroj: Vředy na jazyku

Nežit na zadku

Nežit na zadku je hnisavé kožní onemocnění (nazývané pyodermie), které vyvolávají různé bakterie. Nejčastěji se jedná o stafylokoky a o streptokoky.

Příčiny

Furunkl převážně vzniká na hýždích, kde se infekce zanesená třením do chlupového váčku (ale nejenom) začne postupně zvětšovat.

Příznaky

Třením postupně vzniká nehezký vřídek na kůži, který roste, mírně mění barvu a na vršku je nejčastěji zakončen malým žlutým stroupkem. Na omak bývá teplý a s postupem času se začíná vyplňovat hnisem. Nežit je dosti bolestivý, pokud se jich nahromadí více na jednom místě, odborně se jim začne říkat karbunkl. Po čase převážně praskne a vyteče a průběžně se zahojí, někdy se vstřebá sám od sebe i bez prasknutí. Není neobvyklé, když se spolu s tímto problémem objeví i zvýšená teplota.

Zde můžete vidět, jak vypadá nežit na zadku.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Popis aft

S aftami se někdy za život setkala až čtvrtina naší populace. Afta vypadá jako menší bolestivý vřídek uvnitř dutiny ústní, na rozdíl od oparu, který se tvoří na rtech. Afty se vyskytují hlavně u mladších lidí, častěji postihují ženy než muže. Uvádí se, že v populaci lidí do třiceti let se vyskytují až u pětiny jedinců. Po třicítce se afty objevují méně často. Přesná příčina aft zatím není známá, nejčastěji se hovoří o důsledku porušené imunity, a tudíž i ústní mikroflóry. Afty sice nepatří mezi závažná onemocnění, zato mohou způsobit nepříjemné bolesti, a dokonce znemožnit pití, příjem potravy nebo ovlivnit mluvu. O nakažlivosti aft se názory dost různí. Jejich nakažlivost je další zásadní rozdíl od oparů, kde je virový přenos bez diskuzí. Některé prameny uvádějí, že aftami se lze nakazit, ovšem s jistotou to netvrdí nikdo. Polemizuje se také o genetických predispozicích k tomuto onemocnění. Pokud se o nich dá vůbec mluvit, tak s opravdu velkým vlivem vnějšího prostředí.

Zdroj: Afty v puse

Příznaky a projevy aft

Afta je malý, bělavý nebo žlutavý vřídek na sliznici dutiny ústní, většinou olemovaný červeně. Jejich velikost se může pohybovat od rozměru špendlíkové hlavičky do 0,5 cm čtverečních. Mohou se objevit kdekoli v ústní dutině, nejčastěji na vnitřní straně tváře, dále pak na patře nebo jazyku. Rozlišujeme malé a velké afty. Malá afta nepřesahuje běžný půlcentimetr a vymizí samovolně do deseti dnů, aniž by zanechala jizvu. Naproti tomu takzvané velké afty se mohou hojit pomaleji, někdy i několik týdnů, a zanechat jizvy. Velké afty jsou často příčinou řezavých bolestí, které znepříjemňují jinak tak běžné činnosti, jako je jídlo nebo pití. Bolestivá místa na ústní sliznici jsou patrná již den před objevením prvních vřídků, ty pak mají typický bělavý povrch se zarudlými okraji. Najednou se jich může objevit v ústech i několik. Větší afty mohou způsobovat velké řezavé bolesti. Je důležité pozorovat průběh onemocnění hlavně u dětí, které z důvodu bolestivých aft v ústech mohou odmítat přijímat tekutiny a snadno se pak stanou nebezpečně dehydratovanými. Jedinci náchylní k aftám je mohou pozorovat i vícekrát do roka.

Zdroj: Afty v puse

Bílý pupínek v uchu

Bílý pupínek v uchu může být akné, tukový výrůstek nebo počínající furunkl. Léčba se vždy odvíjí od příčiny onemocnění. Mnohdy problém vyvolá celkem malá nečistota, která infikuje tento citlivý orgán. Děti jsou na kontaminaci ucha náchylnější než dospělí. Je to i proto, že mají častý zvyk „šťourat se“ v oušku, takže si nehty podrápou vnitřní části ušní trubice. Jelikož nehty našich ratolestí nejsou stále čisté, dochází k vyšší pravděpodobnosti vzniku pupínku. V určitém stadiu je boláček napjatý a při dotyku horký. Příčinou vzniku těchto vřídků někdy bývá i oslabená imunita.

Hromadění hnisu v pupínku někdy způsobuje ostrou bolest v uchu. Bolestivé ucho pak jedinci často ani nedovolí soustředit se na běžnou činnost. K napětí v místě puchýřku, které je obvykle doprovázeno svěděním, se často přidruží zarudnutí okolní pokožky. Pokud vřídek v průběhu času dozraje do stadia nepříjemných až mučivých bolestí, znamená to, že se naplnil. Někteří lidé se ho bohužel pokoušejí zbavit vytlačováním. Takové praktiky obvykle jen zhorší zánět a prodlužují dobu zotavení.

Zdroj: Pupínek v uchu

Hydrocortison na akné

Akné je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Během života postihne akné alespoň jednou 85–100 % lidí. Při akné vzniká vřídek zvaný nežit, neštovice, odborně furunkl, hovorově „jebák“ nebo „beďar“, „beďák“. Tyto nežity jsou způsobeny zánětem vývodů mazových žláz v důsledku jejich uzavření. Stagnace sekretu mazových žláz má za následek jejich poškození a vznik hlubokého zánětu, po kterém zůstávají jizvy. Stav zhoršuje také přítomnost roztočů, kvasinek a baktérií. Pokožka s akné obsahuje vyšší aktivitu 5-alfa-reduktázy, která přeměňuje testosteron na silnější androgen – dihydrotestosteron. Proto se akné nevyskytuje u eunuchů se suchým typem kůže. Akné se nachází v oblastech kůže s nejvyšší hustotou folikulů, to je na obličeji, a to zejména v takzvané T-zóně, dále pak na ramenou, horní části hrudi a na zádech. Při dlouhodobém použití masti Hydrocortison může dojít ke ztenčení kůže, k vytvoření strií, k zarudnutí v obličeji a k rozvoji akné. Vzhledem k jeho účinku na imunitu (má takzvaný imunosupresivní účinek a imunitu tedy snižuje při dlouhodobém podávání) je nevhodný u akutních i chronických infekcí a jeho lokální podání v takových případech je možné pouze na základě rozhodnutí lékaře.

Zdroj: Kortikoidová mast Hydrocortison

Jak se dá nežit léčit

Jestliže se furunkl po týdenní léčbě svépomocí neztrácí, je bolestivější, popřípadě se zvětšuje a obtěžuje vás v každodenní činnosti, je potřeba vyhledat lékařskou pomoc. Malé furunkly lze vyléčit pomocí lokální dezinfekce a aplikace antibiotických mastí. Větší furunkly je nutné ošetřit drobným chirurgickým zákrokem. Po dezinfekci a lokální anestezii vám lékař vřídek za sterilních podmínek nařízne a vypustí tak hnis ven. Následuje důkladná dezinfekce, a to i do hloubky furunklu, protože je potřeba odstranit všechnu hnisavou tkáň, aby se rána dokonale zhojila. Poté do rány přiloží drén a sterilně ji kryje. Dostanete doporučení obvaz sami neodstraňovat a vyvarovat se omývání rány na vlastní pěst. Lékař vám předepíše antibiotika, která důsledně užívejte! Bakterie se totiž po takovém zákroku mohou dostat do krevního oběhu a způsobit celkovou infekci. V následujících několika dnech budete chodit na převazy rány, která se bude nadále důsledně vymývat a dezinfikovat. Poté, co vám to lékař dovolí, dbejte na důslednou hygienu rány, omývejte, dezinfikujte a sterilně ji kryjte, dokud se zcela nezahojí. Při samoléčbě mějte na paměti, že žádný nežit se nesmí násilně vymačkávat. Rozrušil by se tím ochranný val, který se okolo ložiska hnisu a mrtvé tkáně vytvořil.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Hnis v očích u psa

Psí oči se podobají lidským a mohou trpět obdobnými potížemi, které ovlivňují kvalitu zraku. Mezi taková onemocnění patří výtok z očí, otok, zánět spojivek a další.

Pokud vašemu psovi slzí oči jen někdy, může jít o alergickou reakci (obvykle se projevuje stejně jako u lidí v letním období, kdy je v ovzduší mnoho pylů).

Ať už jde o slzení silné či slabé, může naznačovat zánět spojivek nebo zánět rohovky. Některá plemena jsou k zánětům rohovky zvláště náchylná. Jsou to většinou plemena, která mají vypouklé oči (boxer, buldok). Zánět rohovky se projevuje viditelným zmodráním oka, což je způsobeno neprůhledností čočky, nebo čočka nateče.

Zánět spojivek

Zánět spojivek se projevuje zarudnutím spojivky, můžeme pozorovat slabý nebo silný hnisavý výtok z očního koutku. V pozdějším stadiu je již bolest velká a oko zůstává polozavřené. Onemocnění se může vyvinout v chronický zánět spojivek, o něm hovoříme tehdy, když neustávají příznaky nemoci, nebo se nemoc v krátkých intervalech opakuje. Příčinou může být malé cizí těleso v oku nebo špatně rostoucí řasy či vchlípené víčko. Pokud na svém psovi pozorujete podobné příznaky v malé intenzitě, vykapávejte mu oči kapkami do očí, případně vytrhejte nevhodně rostoucí řasy, které mohou být příčinou potíží.

Ektropium

Ektropium je odchlípení očního víčka. Zde je nutný chirurgický zákrok. Odchlípení víčka může být buď vrozené, anebo získané například úrazem či po zánětu a někdy se tato nemoc objeví bez zjevné příčiny ve stáří psa. Na psovi pozorujeme zánět spojivek, který je velmi často spojen se slzením očí. Oko je podrážděné, slzí, může mít zanícenou rohovku a spojivkový vak. Nemoc se léčí podle toho, v jakém je stadiu. Při tomto onemocnění může docházet k výtoku hnisu. Pomoci mohou oční kapky, ale jen v některých případech.

Vřídek na rohovce

Vřídek na rohovce vzniká úbytkem hmoty rohovky. Může být získán buďto mechanicky, nebo infekcí. Oko má hrubou strukturu, je zarudlé a pes si je neustále otírá tlapkou. Toto onemocnění je velmi bolestivé, proto je zapotřebí vyhledat rychle lékaře, který určí v jakém stadiu nemoc je. Pokud je v rané fázi, veterinář jen předepíše kapky, pokud je v pozdější, veterinář sešije obě víčka po dobu zhruba deseti dnů, aby se bolest nezvyšovala a oko mělo šanci se pořádně zahojit.

Uveitida

Uveitida je nemoc postihující obě nebo jen jedno oko. Je to zánět duhovky s okolními strukturami oka. Zornička je velmi malá, oko zrudlé a zavřené, pes se vyhýbá světlu. Toto onemocnění je vždy velmi závažné a je nutné je léčit pomocí kapek a podáváním protizánětlivých prostředků ústní cestou.

Glaukom

Glaukom neboli zelený zákal čočky se projevuje tím, že pes začne špatně vidět. Příznaky můžeme pozorovat i pouhým okem – zvětší se celá bulva. Glaukom je pro psy velice bolestivá nemoc. Někdy se může objevit oboustranný zákal čočky, bílý zákal, který většinou postihuje starší psy. Tato nemoc se vyvíjí pomalu, vede ale ke ztrátě zraku. Při jakýchkoliv přetrvávajících obtížích navštivte s pejskem veterináře, aby posoudil závažnost nemoci.

Zdroj: Hnis v očích u zvířat

Co znamená bolestivá bulka pod kůží

Bulka může mít různé složení. Je potřeba vzít v úvahu, zda je na dotek bolestivá, jestli je pod kůží pohyblivá a zda jsou patrné nějaké změny na pokožce (začervenání, otok) nebo jsou přítomny celkové příznaky (horečka).

Zvětšené mízní uzliny

Nacházejí se v místech, jimiž procházejí lymfatické cévy. Ty jsou naplněny bílými krvinkami, jejichž úkolem je pohlcovat původce infekcí a dalších nemocí. Ke zvětšení uzlin dochází právě při infekčních chorobách, kdy je snadno rozpoznáte pod kůží, přičemž obvykle v těchto místech cítíte bolest při pohmatu. Nejčastěji to lze pozorovat například na krku nebo v podpaží. Po odeznění choroby se uzliny opět zmenší a nejsou již pohmatem zjistitelné. Jde o zcela fyziologickou reakci organismu.

Nezhoubné nádory

Velmi často se může jednat o lipomy (tukové bulky) či fibromy (nádory z pojivové tkáně). Při jejich vzniku nebývají na kůži nad nimi patrné žádné změny, na pohmat nejsou bulky bolestivé. Častěji se objevují u lidí vyššího věku. Tyto benigní nádory obvykle nemají žádné zdravotní důsledky, jsou odstraňovány spíše z estetických důvodů.

Ložiska hnisu

Jejich původcem bývají nejčastěji stafylokoky a streptokoky. V těchto případech bývá kůže zarudlá, na pohmat bývají abscesy bolestivé a člověk může mít i celkové příznaky zánětu (například horečku). Může se stát, že se absces sám ztratí. Jindy se z něj vytvoří kanálek vedoucí na povrch těla, takže následně dojde k vyprázdnění hnisu a vymizení celého ložiska. Při rozšíření zánětu do okolních struktur je největším nebezpečím vznik sepse (otravy krve), která již představuje velmi vážné ohrožení zdraví.

Zhoubné nádory

Nejčastěji je možné nahmatat karcinom prsu, který je zjistitelný při samovyšetření prsu. Jedná se o vůbec nejčastější zhoubný nádor u žen. Bulka bývá nebolestivá, může mít různé umístění v prsu. Zde je samozřejmě nutné další vyšetření lékařem a stanovení nejvhodnější léčby. Čím dříve se s ní započne, tím vyšší bývá její úspěšnost. Lze rovněž nahmatat metastáze nádoru z jiného orgánu lokalizované pod kůží.

Zdroj: Tukový vřídek pod kůží


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP