Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VÝKYVY CYKLŮ

OBSAH

Výkyvy v menstruačním cyklu

Lékaře by měla navštívit každá žena starší patnácti let, která ještě nezačala menstruovat. Stejně tak je důvod ke gynekologickému vyšetření, pokud vám menstruace jeden měsíc vynechá. Nejčastějším důvodem vynechané menstruace, který vás také zřejmě okamžitě napadne, je těhotenství. Vynechání menstruačního krvácení však může být způsobeno i celou řadou dalších příčin, mezi které patří kojení, menopauza a podobně. Vynechání menstruace může být také způsobeno poruchami příjmu potravy, depresí, podváhou, stresem, velkým přírůstkem váhy, nebo například onemocněním štítné žlázy či vaječníků. Vynechání dvou menstruací ročně se považuje stále za normu. Na druhou stranu počítejte s tím, že následující měsíc po vynechané menstruaci bude krvácení pravděpodobně mnohem silnější.

Zdroj: Jak vyvolat menstruaci?

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHÁ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nina.

Dobry den, je možné že můžu přijít do přechodu v 39 letech ? mám posledni rok dosti podivné nálady, bolesti havy ,nechut k sexu a další negativa ;( ted poslednich pul roku si menstruace dělaji co chtějí , jsem úplně zoufala, 7.10 jsem začala špinit do toho bolest na leve strane vaječníku a zad, bolest ustala a od 11.10 pak silné krvácení do 15.10 a doposud slabé krvácení. Nikdy jsem problém s menses neměla až poslední půl rok, tohle je asi nejzávažnější. Předem děkuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To asi ještě nebude přechod. Za výkyvy ve vašem cyklu možná může estrogen. Třeba u vás došlo k poklesu tohoto ženského pohlavního hormonu, což by chtělo ověřit laboratorním vyšetřením krve. Prodiskutujte to se svým gynekologem, určitě vám navrhne vhodné řešení, které vás zbaví těchto nepříjemností.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhá menstruace

Zvýšená teplota při menstruaci

Bazální teplota se v průběhu cyklu mění (viz výše v článku). V první části cyklu (před ovulací) je nízká (kolísá obvykle okolo 36,5 °C při měření v ústech), po ovulaci se vlivem produkce hormonu progesteronu teplota skokově zvyšuje (obvykle o 0,2 až 0,4 °C) a zůstává zvýšená až do začátku menstruace nebo – v případě úspěšného otěhotnění – trvale.

Zdroj: Zvýšená teplota

Poradna

V naší poradně s názvem NEPRAVIDELNY MENSTR.CYKLUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Machatová.

Jak vypocitam plodne dny pri nepravidelnem menstr. cyklu?Ja mam cyklus 28 - 33 dni ale nepravidelne.Chtela bych otehotnet.Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vycházejte z průměru a pro výpočet plodných dnů použijte jako délku svého cyklu číslo 30.

Zdroj: diskuze Nepravidelny menstr.cyklus

Menstruace po 20 dnech

Menstruace po 20 dnech nebo mezi periodami může signalizovat problém, zejména pokud je dlouhá nebo silná. Nejčastější příčinou krvácení uprostřed cyklu je vynechání antikoncepční pilulky. Abnormální krvácení může být ale způsobeno například i problémy v těhotenství, ovulací, perimenopauzou, kojením, nadměrným cvičením nebo hormonální nerovnováhou v důsledku onemocnění štítné žlázy nebo diabetu.

Zdroj: Výkyvy menstruačního cyklu

Diskuze

V diskuzi CO JE TO UTROGESTAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lena.

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda se potím přibírá..? Beru to na úpravu cyklu děkují

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co je to utrogestan

Poruchy menstruačního cyklu

Aby byl menstruační cyklus pravidelný, je důležité udržet v rovnováze hormony estrogen a progesteron. Pokud tomu tak není, organismus se nám odvděčí poruchou menstruačního cyklu. Mezi poruchy menstruačního cyklu patří:

  • amenorea – úplné vynechání menstruace;
  • primární amenorea – nedostavení se první menstruace;
  • menoragie – krvácení je silné;
  • hypomenorea – krvácení je slabé, menstruace trvá krátkou dobu;
  • polymenorea – intervaly mezi jednotlivými cykly jsou krátké;
  • oligomenorea – intervaly mezi cykly jsou nepravidelné nebo delší;
  • metroragie – krvácení v době mimo pravidelnou menstruaci, například uprostřed cyklu;
  • endometrióza – krvácení závislé na menstruačních cyklech, avšak na jiných místech v organismu, například v dutině břišní;
  • dysmenorea – bolestivá menstruace;
  • premenstruační syndrom – soubor tělesných i psychických příznaků, které se objevují v závislosti na jednotlivých fázích cyklu, zejména před očekávanou menstruací.

Zdroj: Výkyvy menstruačního cyklu

Menopauzální index

Pro hodnocení závažnosti klimakterických potíží byl stanoven takzvaný menopauzální index, přičemž se hodnotí 10 příznaků syndromu: návaly horka, návaly potu, předrážděnost, poruchy spánku, závratě, poruchy soustředění, depresivní stavy, bolesti kloubů, bolesti hlavy, bušení srdce.

Dělení a bodování:

  • lehký syndrom – do 20 bodů
  • střední syndrom – do 35 bodů
  • těžký syndrom – více než 35 bodů

Zdroj: Výkyvy menstruačního cyklu

Diskuze

V diskuzi KREV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

zdravím,
zapomněli jste také zmínit, že chlorella obsahuje mnoho vitamínu C, který krev ředí, tudíž užívání chlorelly je naprosto bezpečné. Nedoporučují se pouze těmto lidem velké výkyvy v užívání.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krev

Menstruace po 21 dnech

Menstruace po 21 dnech je relativně normální stav. Normální menstruační cyklus trvá v průměru 29 dní, 95 % cyklů spadá do rozmezí 23–36 dní. V běžné praxi se za normální cyklus obvykle považuje 21–35 dní (tedy 3–5 týdnů). Menstruační krvácení trvá v průměru 5 dnů, 95 % cyklů spadá do rozmezí 3–8 dní. Krevní ztráta při menstruaci je průměrně 35 ml, 95 % cyklů spadá do rozmezí 20–75 ml, za patologickou se obvykle pokládá krevní ztráta vyšší než 80 ml.

Krvácení ze spádu: Je to krvácení, které nastává při poklesu hladiny estrogenů. Děložní sliznice se odlučuje, což je provázeno krvácením. Fyziologickým příkladem je normální menstruace.

Krvácení z průniku: Tak se nazývá slabé krvácení („špinění“) při víceméně setrvalé hladině estrogenu. Jeho vlivem děložní sliznice doroste určité výšky, kdy se začne projevovat „relativní“ nedostatek estrogenu, což je provázeno „prosakováním“. Fyziologicky se nevyskytuje, může se objevit například při luteální insuficienci (nedostatečná funkce žlutého tělíska), nejznámějším příkladem je však krvácení v prvních cyklech užívání kombinované hormonální antikoncepce.

Zdroj: Výkyvy menstruačního cyklu

Poradna

V naší poradně s názvem VYPOCET OVULACNICH DNI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Ulicna.

Dobry den,chcela by som sa opytat jak si mam vypocitat ovul.dni.Uz som to skusala a neviem ci spravne,zadala moj cyklus co je prvy den menstruacie az po zaciatok druhej menstruacie ...t.j.ten cyklus.Vysledok bol ,ze som to premarnila o 48 dni.Pocitam to dobre? Dakujem a prajem pekny den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ovulace obvykle začíná šestnáctý až osmnáctý den od začátku cyklu. Problém je, že ne vždy se dá určit, kdy nastal začátek menstruačního cyklu. Proto nejlepší způsob, jak zjistit přesný den ovulace, je pomocí bazální teploty, kterou je třeba sledovat a měřit každý den ihned po probuzení. V den ovulace se teplota mírně zvýší. V ten den pak jste nejvíce plodná po dobu 24 hodin.
Výhodou je, že mužské spermie dokážou oplodnit vaše vajíčko i několik dní po pohlavním styku. Tím se plodná dobu trochu natáhne. Takže chcete-li otěhotnět, snažte se mít pohlavní styk každý den od třináctého dne po skončení předchozí menstruace a pokračujte v tom sedm dní. Tak si zajistíte, že se spermie určitě dostanou k vašemu vajíčku, když jste nejvíce plodná. Vše platí za předpokladu, že máte normální menstruační cyklus kolem 29 dnů. Menstruační cyklus je doba mezi začátky jednotlivých menstruací.

Zdroj: diskuze Vypocet ovulacnich dni

Krátký menstruační cyklus

Polymenorea v překladu znamená častější výskyt menstruace, a to dříve než po 23 dnech od prvního dne poslední menstruace.

Příčiny

Pokud je příčinou nepravidelnosti menstruace porucha v hormonálním systému, nabízí se lékařům řešení v dlouhodobém podávání hormonálních antikoncepčních prostředků. Tato léčba je vhodná především u dospívajících dívek.

Co se s tím dá dělat

Zde můžete použít macu peruánskou, která upravuje hormonální nerovnováhu a pomáhá i s problémy s tím spojenými, jako je padání vlasů či podrážděnost. Pokud toužíte po komplexnějším produktu, sáhněte po bioinformačních kapkách Gynex. Ty pomáhají při hormonálních poruchách, stabilizují hladinu hormonů a působí pozitivně i na plodnost. Stejně tak účinkují i bylinné kapky Estrozin, jejichž účinky můžete navíc podpořit aplikací stejnojmenného pleťového krému. Účinné látky se snadno dostanou do krevního řečiště a výsledky se tak dostaví rychleji.

Zdroj: Výkyvy menstruačního cyklu

Diskuze

V diskuzi TRITACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,
můj manžel užívání nyní cca měsíc lék Tritace 5mg/1x denně. Při kontrole u obv. lékařky mu byl naměřen tlak 133/95 s tím, že "dolní" tlak je stále vyšší mu lékařka zvýšilila lék Tritace na 10 mg/1x denně. Mám obavy z možných nežádoucích účinků např. hyperkalemie, protože rozbor krve ani moči nebyl u manžel proveden. Prosím o Váš názor, zda v případě zvýšené dávky hrozí vyšší riziko nežádoucích účinků? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila.

Dobrý den, užívala jsem tritace 2,5 mg, nyní mi byl předepsán 5 mg, kvůli vysokému tlaku. Když jsem si ho vzala ráno, museli mě odvést domů z práce - závratě ,slabost.Když si vezmu v poledne 1/2 - tlak dobrý, ale musím si jít lehnout - nemohu být v práci, pokud si ho nevezmu, tlak mám moc vysoký a brát si ho na noc nemá smysl a zdá se mi moc silný na noc, navíc přes den bych měla tlak moc vysoký. Možná je to tím, že mi klesá i tep na 60, normálně mám 72. Nemám ledvinu, jsem po CMP, není nějaký lék, který by mi nedělal takové výkyvy nebo si zvyknu ? teď je to týden a ty výkyvy jsou hrozné - bolest hlavy při klesání tlaku po léku a závratě. Objednání v nemocnici je za 3 měsíce . děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Tritace

Progesteron v těhotenství

Progesteron udržuje těhotenství a vyskytuje se v druhé fázi cyklu po ovulaci, ale přímo k otěhotnění nepomáhá. Nízká hladina progesteronu brání uhnízdění vajíčka. Vysoká hladina progesteronu v závěru ovulace zabrání dozrávání dalšího vajíčka. Pokud chce žena otěhotnět, může užívat progesteron až na konci folikulární fáze, to je od 14. dne cyklu.

Zdroj: Progesteron

Diskuze

V diskuzi TRITTICO 150 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Již delší dobu jsemn užívala Trittico 150, někdy celé, někdy jen 2 části, ale vždycky s jinými prášky, pak jsem všechno vysadila a začala jsem po určité době užívat Trittico 2 části-100mg + Ketilept 25mg, byla jsem přesvědčena, že mi Ketilept, i v tak malé dávce dělá spoustu vedlejších účinků. Před 14 dny mě lékařka vysadila Ketilept a místo toho mám celé Trittico 150 a dalčí 2 dílky-100 mg.
Jaké bylo mé překvapení, prvních 5 dnů jsem vůbec nemohla usnout a zhoršily se závratě, ospalost a zduření nosní sliznice, bolesti kloubů, otoky rukou a nohou po ránu, točení hlavy, ne žádné zlepšení, ale naopak.
Měla jsem ,kdyby mi to nefungovalo, vzít celé Trittico, což je 300mg na noc.Toto jsem vydržela dalších 5 dnů. ALE nastalo další rasantní zhoršení, nemohla jsem dýchat, nemohla jsem nic dělat, i při řeči jsem nemohla popadnout dech a nejhořší byla noc, při ulehnutí jsem měla okamžitě ucpaný nos, kapky, cokoliv na zvlhčení nosní sliznice nepomáhalo. Byla jsem zoufalá.
Další den už jsem neriskovala. Vzala jsem si opět Ketilept 25mg, Trittico jen 100 mg, zapila jsem to studeným výluhem z Kozlíku lékařského a zázrak!
Usnula jsem do 1/2 hodiny, a spala skoro 6 hodin.
Lékařka má dovolenou, a já se pokusím úplně vysadit Trittico, protože to co jsem prožila nechci opakovat.
Zatím si budu brát jen jeden dílek - 50mg Trittica + 25mg Ketileptu zapiju Kozlíkem a věřím že budu spát a ty ostatní problémy zmizí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.

Trittico užívám šest týdnů, spánek se po něm nedostavuje,zhoršila se mi nálada,upadám zpět do depresí.Dokud jsem užívala ráno Escitalopram potíže s depresí začaly mizet,po tritticu vše zhoršeno,výkyvy nálad vztek,smutek zoufalství se stupňuje,ucpaný nos,závratě,celková slabost a vyčerpání.

Zdroj: diskuze Trittico zkušenosti

Dlouhá menstruace v přechodu

Menopauza je přirozený proces, který nastává u žen mezi čtyřiceti a šedesáti lety. V tomto věku pomalu ustává produkce pohlavních hormonů vaječníky, především estrogenů, což má vliv na menstruační cyklus. V období přechodu žena postupně ztrácí schopnost otěhotnět. Vaječníky se zmenšují, ovulace se stává nepravidelnou a hladiny ženských pohlavních hormonů kolísají. Na začátku přechodu je obvyklé zkrácení menstruačních cyklů, zatímco s blížící se menopauzou se cykly obvykle prodlužují, až vymizí zcela.

Pokud se u vás objeví například velmi silné nebo velmi dlouhé menstruační krvácení, cyklus je zkrácen na méně než 21 dní nebo špiníte či krvácíte během cyklu, kontaktujte svého gynekologa.

Dnes jsou na trhu běžně dostupné testy, které lze použít v domácích podmínkách a pomohou vám určit, zda se opravdu nacházíte v období menopauzy. Test je skutečně velmi jednoduchý a jeho použití zvládne každá žena. Provádí se ponořením testovací kazety do vzorku moči a výsledek se určí pomocí barevných proužků. K provedení testu se doporučuje použít ranní moč, ve které je obsaženo nejvíce hormonů, tudíž bude výsledek přesnější. Pokud máte menstruační cyklus, doporučuje se provedení testu v průběhu prvního týdne. Druhý test si udělejte o týden později. Pokud máte menstruaci nepravidelnou, můžete si test udělat kdykoli během měsíce a druhý o týden později. Výsledek budete znát během pěti minut. Jeho spolehlivost je 99%. Pamatujte si, že test není určen k opakovanému použití, proto si vždy pořiďte nový.

Zdroj: Výkyvy menstruačního cyklu

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Zemanová.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli se hodnoty kyseliny močové měří na lačno, nebo je to jedno? A proč mám někdy kyselinu močovou zvýšenou a někdy zase nízkou.Dodržuji pořád stejný jídelníček, dá se říci dietní /dia/.

Děkuji Zemanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina močová se zjišťuje z krve a není třeba ji odebírat nalačno. Výkyvy hodnot kyseliny močové jsou způsobeny jednak stravou a pak aktuální funkcí ledvin. Nedostatečná funkce ledvin je právě primární příčina zvýšené kyseliny močové v séru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová

Magnezium na premenstruační syndrom

Zde je několik postupů, jak použít hořčík na zmírnění premenstruačního syndromu:

  • 333 mg oxidu hořečnatého se užije jednou denně před spaním po dobu dvou menstruačních cyklů.
  • 360 mg oxidu hořčnatého se užije třikrát denně od 15. dne menstruačního cyklu až do začátku nového menstruačního období.
  • 360 mg oxidu hořečnatého se užívá třikrát denně po dobu 2 měsíců.
  • Kombinace 200 mg hořčíku denně plus 50 mg vitaminu B6 denně.

Zdroj: Premenstruační syndrom

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK BĚHEM DNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír.

Dobrý den,

přes den mi vychází průměrná hodnota krevního tlaku při dlouhodobém měření 130/76, ale ráno před užitím léku a před snídaní 146/86 a večer před večeří 140/81. Užívám jen 1 lék a to na tlak PRESTARIUM NEO.
Je mi 69 let. Jsou pro mě vyšší tlaky ráno a večer nebezpečné ?


Díky za odpověď a přeji příjemný den.

Jaromír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyšší krevní tlak je jen jeden z mnoha ukazatelů nějakého nebezpečí. O tom jestli tyto výkyvy krevního tlaku jsou pro vás nebezpečné, může rozhodnout jen váš ošetřující lékař, protože jedině on zná váš celkový zdravotní stav. Zapisujte si tyto naměřené hodnoty a po nějakém čase je vždy proberte se svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní tlak během dne

Příznaky nedostatku

Progesteron se tvoří mimo jiné ve žlutém tělísku, zvýšené FSH je odrazem snížené produkce progesteronu. FSH je folikuly stimulující hormon. Fyziologická množství progesteronu jsou nutná, aby estrogen mohl pracovat správně. Na začátku menopauzy jsou ženské návaly horka nejčastěji způsobeny právě nedostatkem progesteronu, s čímž je spojen i nedostatek estrogenu. Nedostatek progesteronu vede i k tomu, že estrogen není efektivní.

Pojmem luteální insuficience se označuje nedostatečnost žlutého tělíska. Jedná se de facto o zkrácení druhé fáze menstruačního cyklu. Příčinou může být narušená folikulogeneze, to je zrání folikulů, a tím pádem vznik vadného žlutého tělíska, které produkuje nedostatek progesteronu nutného k vytvoření a udržení kvalitní děložní sliznice potřebné k uhnízdění oplozeného vajíčka. Klinicky se luteální insuficience většinou projeví premenstruačním „špiněním“ nebo zkrácením menstruačního cyklu. Pokud je luteální insuficience chronická, může být příčinou neplodnosti nebo opakovaného potrácení v raném stadiu těhotenství. „Fyziologicky“ se může objevit v prvním cyklu po ukončení kombinované hormonální antikoncepce nebo v prvním cyklu po potratu. Luteální fázi cyklu lze prodloužit podáním hormonů – progesteronu.

Estrogenová převaha poklesem progesteronu se nevyskytuje jenom u žen v období klimaktéria, ale nacházíme ji čím dál tím víc i u mladších žen v reprodukčních letech, u mužů i dětí.

Léčebný program na úpravu hormonální rovnováhy by měl být vysoce individuální a sestavený zkušeným naturopatem, který zajistí, aby pacientce byla předepsaná pro ni specifická množství, kombinace a terapeutická kvalita přírodních doplňků, a aby nedošlo k jejich vzájemné interakci nebo interakci s dalšími léky, které pacientka užívá.

Pokud přirozený progesteron chybí, pak estrogen v těle převládá. Nečastější příznaky a rizika dominance estrogenu jsou:

  • nepravidelná menstruace
  • silná menstruace
  • PMS, premenstruační syndrom
  • endometrióza a fibroidy dělohy
  • zvýšená citlivost prsou
  • podrážděnost a výkyvy nálad
  • poporodní deprese

Zdroj: Progesteron

Dlouhá menstruace

Silné nebo prodloužené menstruační krvácení se nazývá menoragie a může postihovat ženy v období hormonálních změn (nástup menstruace, výjimečněji v období krátce před menopauzou).

Příčiny

Délka menstruace může znamenat také velmi časný potrat, mnohdy ani žena nepozná, že vůbec byla těhotná. Prodloužené krvácení se také může objevit jako důsledek hormonálního výkyvu po vysazení hormonální antikoncepce. Dále může být vedlejším účinkem mnohých, nejčastěji hormonálních léků. V tomto případě stojí za to problém konzultovat se svým gynekologem, který případně navrhne jinou léčbu.

Někdy může být prodloužené krvácení způsobeno zánětem nebo nádorem v děložní dutině, takže jestli je například doprovázeno bolestí, navštivte co nejdříve svého gynekologa.

Jak si pomoci

Základní bylinkou, kterou by doma měla mít každá žena, je kontryhel. Této bylině se právem přezdívá „ženská bylinka“. Menstruaci harmonizuje, upravuje a pomáhá i při bolestivém a příliš silném krvácení. Jeden až dva šálky denně si můžete dopřávat pravidelně po celý měsíc nebo jen v období, kdy menstruaci očekáváte.

Zdroj: Výkyvy menstruačního cyklu

Jaké jsou příznaky nízké hladiny progesteronu?

  • Při nedostatku progesteronu bývá nepravidelná menstruace.
  • Při nedostatku progesteronu bývá silná menstruace.
  • Při nedostatku progesteronu se objevují endometrióza a fibroidy dělohy.
  • Při nedostatku progesteronu bývá zvýšená citlivost prsou.
  • Při nedostatku progesteronu jsou ženy podrážděné a mají výkyvy nálad.

Zdroj: Premenstruační syndrom

Jaké jsou příznaky nízké hladiny progesteronu?

  • Při nedostatku progesteronu bývá nepravidelná menstruace.
  • Při nedostatku progesteronu bývá silná menstruace.
  • Při nedostatku progesteronu se objevují endometrióza a fibroidy dělohy.
  • Při nedostatku progesteronu bývá zvýšená citlivost prsou.
  • Při nedostatku progesteronu jsou ženy podrážděné a mají výkyvy nálad.

Zdroj: Premenstruační syndrom

Jaké jsou společné příznaky menstruačních cyklů?

Některé ženy netrpí bolestmi nebo jinými problémy během menstruace, jiné naopak mají charakteristické příznaky i před a během menstruace. Premenstruační symptomy se u většiny žen objevují asi týden před začátkem menstruace. Častými příznaky je zloba, pocit nadmutí, akné, snížení energie, bolest prsou, bolesti (křeče) v břiše, zad nebo nohou. Když vaječník uvolňuje vajíčko během menstruačního cyklu, způsobuje často bolest v dolní části břicha. Tyto příznaky odezní během několika dnů. Do menstruačních symptomů patří samozřejmě i krvácení.

Zdroj: Menstruační cyklus

Co řídí menstruační cyklus?

Menstruační cyklus ovládají hormony. Během každého cyklu pošle mozek hormonální signály k vaječníkům pomocí hypothalamu a hypofýzy. Tyto signály připraví vaječníky a dělohu na těhotenství. Estrogen a progesteron jsou hormony, které mimo jiné během každého cyklu mění dělohu.

  • Estrogen buduje výstelku dělohy.
  • Progesteron zlepšuje uvolnění vajíčka během ovulace. Udržuje estrogenovou výstelku silnou a připravenou pro oplodněná vajíčka.
  • Pokles progesteronu způsobuje porušení výstelky dělohy.

Změna hladiny hormonů ovlivňuje cyklus nebo fertilitu. Dospívající ženy mívají nízkou nebo měnící se hladinu progesteronu, což platí také pro ženy se začínající menopauzou. To je i důvod, proč ženy kolem 40 let mívají těžké menstruační krvácení se změnami délky cyklu. Antikoncepční pilulky, nízký tělesný tuk, ztráta váhy nebo obezita mohou změnit menstruační cykly, vliv má také stres nebo velmi náročné cvičení. Nejčastější příčinou opoždění nebo zastavení menstruačního cyklu je těhotenství.

Zdroj: Menstruační cyklus


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP