Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZABRÁNĚNÍ ONEMOCNĚNÍ

OBSAH

Příčiny zarůstání chloupků

  • Holení by mělo probíhat ve směru růstu chloupků, ne naopak. K odstranění chloupků by mělo dojít při koupání, mokré chloupky se totiž holí lépe než suché. Následně by měla být pokožka ošetřena vhodnými přípravky na hydrataci.
  • Nedoporučuje se holení příliš blízko u povrchu kůže, protože dochází k opačnému směru růstu, což zvyšuje možnosti zarůstání.
  • Špatná péče o pleť rovněž zvyšuje riziko zarůstání. Pravidelné koupele a šetrné čištění jsou velmi užitečné, protože dochází k zabránění vzniku infekcí a zarůstání.

Zdroj: Jak zabránit zarůstání chloupků na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kopalová.

Prosím mám přítelkyni, ktrerá má nemoc růže a mám s ní jet na dovolenou (byla v nemocnici 14 dnů)a už se léčí doma týden a máme jet 28.6. bude to ještě nakažlivý a má mít svůj ručník?
Prosím sdělte mně je 85 let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nemoc růže může být vleklá a díky tomu i dlouho nakažlivá. Ve vašem případě, kdy budete na blízku člověku s růží, tak pro zabránění šíření nákazy je vhodné používat každá svůj vlastní ručník i ostatní prostředky pro osobní hygienu.

Zdroj: diskuze Nemoc růže

Zabránění budoucím nemocem

Prevence onemocnění je druhým nejčastějším důvodem pro obřízku po náboženských důvodech, ale důkazy, že má pozitivní vliv na budoucí zdraví nejsou potvrzeny.

Rakovina penisu

Rakovina penisu je velmi vzácné onemocnění. Obřízka může být ochranou proti karcinomu penisu, pokud se provádí v dětství, ale u dospělých nemá na toto onemocnění žádný vliv. Osobní hygiena, kouření a papilomaviry zvyšují rizika vzniku karcinomu penisu. Obřezaní muži trpí častěji bradavicemi na penisu než muži, kteří nemají obřízku. Riziko vzniku karcinomu penisu je u obou skupin téměř stejné.

Sexuálně přenosné nemoci

Sexuálně přenosné nemoci způsobující vředy na genitáliích (syfilis, venerologický vřed, herpes simplex) jsou častější u mužů bez obřízky. Nicméně uretritida nebo zánět močové trubice, která odvádí moč přes penis, je častější u obřezaných mužů, stejně jako bradavice na penisu. Kvasinková infekce se může objevit i u neobřezaných mužů, ale více pravděpodobná je u mužů s obřízkou. Daleko účinnější a spolehlivější metoda, než je obřízka, je užívání jiné ochrany (kondomu), čímž dojde k výraznému snížení rizika sexuálních praktik. Obřízka v těchto případech tedy není řešením.

HIV

Obřízka může být vhodná jako rutinní preventivní opatření pouze v regionech, které mají vysokou míru infekce HIV. Stávající důkazy jsou nedostatečné a nedoporučují obřízku jako prevenci proti HIV.

Zdroj: Obřízka

Poradna

V naší poradně s názvem ODBORNÍK NA VINNOU RÉVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Štiaková.

Dobrý den, prosím o radu ohledně vinné révy. Mám tedy jen jedinou hlavu :-) , žiju na Valašsku (Halenkov) a podmínky zde nemám dobré. Půda nepropustná , těžká, jižní svah .... Nicméně v loňském roce jsem měla nádhernou úrodu, ale o celou jsem přišla díky mouchám.
Neuvěřitelné množství much, včel, vos a všelijaké jiné havěti mi denodenně napadaly hrozny. Dávala jsem různé lapače a stovky much pochytala, ale bez valného úspěch zachránit hrozny. Prosím, abych předešla letos něčemu podobnému, jak hrozna ochránit ?
Děkuji za ochotu
Ivana Štiaková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste kolem rostliny vytvořit ohrádku ze světlo propustné textilie. Třeba pomocí latěk, na které ji přehodíte. Okraje pak upevněte dole zeminou a dobře ukotvěte šňůrami do stran, podobně jako stan. Dovnitř dejte lapač. Takto bude moci k rostlině pronikat dostatek světla, vody a vzduchu při současném zabránění přístupu hmyzu. Při údržbě rostlinu odkryjte.

Zdroj: diskuze Odborník na vinnou révu

První příznaky dny

V prvotním stadiu, nazývaném jako asymptomatická hyperurikémie, se nemoc nemusí nijak projevovat. Jako dna se označuje již stav se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi.

Normální hladina kyseliny močové v krvi je:

  • 140–340 µmol/l (ženy)
  • 220–420 µmol/l (muži)

Krystalky kyseliny močové se postupně vlivem gravitace usazují v dolní části těla, především v kloubech. Poškozují tkáně kloubu (nejčastěji kloub palce u nohy, ale také klouby ruky, případně kotníky, kolena), což se projevuje jejich silnou bolestí. Mluvíme o akutním dnavém záchvatu. Bolest obvykle přichází náhle, v ranních hodinách. Daný kloub je pak oteklý a velmi citlivý na dotek. Postupně se v něm rozvíjí zánět. Záchvat dny obvykle trvá pouze několik dnů. Bohužel se v rámci měsíců či let vrací.

Jak se pozná dna od jiných onemocnění, nelze jednoduše stanovit, jelikož se dna, jak bylo výše popsáno, projevuje bolestí, otoky, zarudnutím kloubů, omezením jejich pohyblivosti, což je charakteristické také pro jiná onemocnění. Typické u dny je postižení drobných kloubů nohou a rukou. Nejčastěji se zánět projevuje na palci nohy. Kyselina močová a uráty se mohou vytvářet také v ledvinách a vyvolávat vznik ledvinových kamenů nebo jiné problémy až selhání ledvin. Nemoc zhoršuje obezita, podobně jako při cukrovce, a může ji doprovázet vysoký krevní tlak.

Zde můžete vidět fotografie s příznaky dny.

Prevence onemocnění spočívá především v zabránění přechodu akutní dny do chronického stadia jednak kvalitní terapií, jednak dietetickými opatřeními.

Závažným projevem tohoto onemocnění je dnavý záchvat, který provází silná bolest v některém z kloubů, nejčastěji v palci u nohy. Postižený kloub je velmi citlivý, dochází k napuchnutí a kůže reaguje zarudnutím. Ukládání krystalků kyseliny močové (tofů) v okolí kloubu může vést až k poškození tkání, což má za důsledek zhoršenou hybnost kloubů a také jejich viditelnou deformaci.

Zdroj: Nemoc dna – příznaky onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem KOLIK PURINŮ DENNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo Hluzák (hluzi).

dobrý den. chci se zeptat kolik jednotek purinů smí člověk denně sníst aby se snižovala kyselina močová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro zabránění rozvoji dny a hyperurikémie je třeba omezit denní příjem purinů na méně než 400 mg. 400 mg purinů dosáhnete, když sníte například 100 gramů vepřových ledvin nebo 100 gramů sušených hub nebo 200 gramů tuňáka v oleji nebo 200 gramů kuřecích jater nebo 300 gramů masa kuřecího, hovězího či vepřového, nebo když vypijete 3 litry piva (6 půllitrů). V těchto případech již nezbývá prostor pro konzumaci přílohy, ani snídaně ani skleničky vína.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik purinů denně

Jaké jsou příznaky onemocnění dásní?

Onemocnění dásní může být bezbolestné, ale může mít i několik zjevných příznaků, a to v pozdních stadiích onemocnění. Příznaky onemocnění parodontózou jsou často nenápadné, příčina nebývá známa. Některé symptomy poukazují i na jiné formy nemoci. Častými příznaky onemocnění dásní jsou:

  • krvácení během a po čištění zubů;
  • červené, oteklé a podrážděné dásně;
  • špatný dech nebo nepříjemná chuť v ústech;
  • ustupování dásní;
  • vznik hlubokých kapes mezi zuby a dásní;
  • uvolnění nebo posunutí zubů;
  • změny způsobu zapadání zubů do sebe.

I když nemusíte mít žádné příznaky, můžete již mít určitý stupeň onemocnění dásní. U některých lidí má parodontóza vliv jen na určité zuby, nejčastěji na stoličky. Pouze zubař dokáže rozpoznat a určit průběh onemocnění dásní.

Zdroj: Zánět dásní a parodontóza

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobry den, pred par dny jsem si vsimla nacervenale skvrny na nehtovem luzku a male cerne tecky - prikladam fotografii. Je potreba s tim jit na kozni? Dekuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Načervenalá skvrna pod nehtem není onemocnění nehtu, ale následek jiného onemocnění. Často se tyto skvrny objevují u pacientů, kteří prodělali onemocnění COVID-19. Není třeba s tím nic dělat, stačí počkat až to to zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Jak je onemocnění dásní léčeno?

Cílem léčby onemocnění dásní je podpořit zdraví dásní, snížit otok, hloubku kapes, riziko infekce a zastavit progresi nemoci. Možnosti léčby závisí na stadiu onemocnění, na reakci na předchozí léčbu a na vašem celkovém zdraví. Léčba začíná nechirurgickými terapiemi, které kontrolují výskyt bakterií, operace je nutná tehdy, pokud je potřeba obnovit podpůrné tkáně.

Zdroj: Zánět dásní a parodontóza

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY PŘI ONEMOCNĚNÍ LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Již delší dobu mám otoky kotníku,dušnost,unavu,je možné že by se mohlo jednat o onemocnění ledvin? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, otoky dolních končetin a únava můžou být příznakem onemocnění ledvin. Dušnost by ale spíše ukazovala na kardiovaskulární problém. Nejlépe bude, když svůj zdravotní stav zkonzultujete se svým praktickým lékařem. Popřípadě "na vlastní pěst" můžete na poliklinice v Lipníku nebo lépe v Olomouci navštívit přímo nefrologii s ledvinami a kardiologii se srdcem a cévami.
Otoky dolních končetin můžete korigovat zvednutím nohou vleže a jejich opřením o svislou stěnu, popřípadě nošením kompresních punčoch. Únavu vám pomůže zmírnit odkyselení organizmu a užívání probiotik. Dušnost, tu až podle její příčiny.
Svůj stav nepodceňte a nechte se vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příznaky při onemocnění ledvin


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP