Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIETA PRI PRUJMU A ZVRACENI U DĚTI

OBSAH

Co pít po zvracení

Dehydratace hrozí i u zvracení, a tak je potřeba nezapomínat na pitný režim. I u zvracení platí, že čím víc člověk zvrací, tím víc musí pít, aby zajistil tělu dostatek potřebných živin. K pití se doporučuje nejen čistá voda, ale i heřmánkový nebo mátový čaj. U dětí se doporučuje pít i slazený (hroznovým cukrem) fenyklový čaj. Po lžičkách se dá i dávkovat vychlazená kola.

Zdroj: Co jíst a pít při prujmu a zvracení

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽOU ENTEROL DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den.. chtěla bych se zeptat jestli můžou enterol i děti ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Enterol mohou užívat i děti. Enterol se u dětí používá k podpůrné léčbě akutního infekčního průjmu. Rovněž i k léčbě a prevenci kolitidy a průjmů způsobených antibiotiky. Současně s vankomycinem a metronidazolem se používá k léčbě kolitidy způsobené bakterií Clostridium difficile. Enterol se u dětí také používá k prevenci kojeneckých průjmů a k podpůrné léčbě syndromu dráždivého tračníku.
Malé děti do 4 let užívají 1 až 2 tobolky denně. Větší děti od 4 let obvykle užívají 1 nebo 2 tobolky jednou nebo dvakrát denně (ráno a večer). Tobolky se polykají celé a zapíjejí se dostatečným množstvím tekutiny. Při podání kojencům a dětem do 3 let je třeba tobolky otevřít a jejich obsah smíchat s vodou, oblíbeným nápojem, potravou nebo s potravou v kojenecké lahvi. Enterol vysypaný z tobolky má charakteristický zápach a některé děti ho pak nechtějí polknout. Pro ně je určena náhradní forma léku - prášek pro přípravu suspenze. Enterol se nesmí zapíjet ani smíchat s velmi studeným nebo velmi teplým (nad 50°C) nápojem nebo potravou!
Pokud příznaky stále přetrvávají po více než 2 dnech léčby Enterolem, tak by tato léčba měla být přehodnocena lékařem.
Nežádoucí účinky - během léčby může dojít k žaludečním a střevním obtížím (bolesti žaludku, plynatost, zácpa) nebo se mohou vyskytnout kožní alergické reakce (svědění, zarudnutí, kopřivka), které ale nevyžadují přerušení léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Můžou enterol děti

Co znamená průjem a zvracení

Zvracení a průjem mají nejčastěji infekční příčinu (viry, bakterie). Pokud tento stav trvá déle, je důležitá konzultace u lékaře. U dětí se užívají probiotika, například Enterina 1 x 1 lahvička, Laktobacílky (je vhodné je podat preventivně ostatním členům domácnosti), při průjmu ještě přidat preparáty typu Enterol či Smecta (Enterol – podávejte menším dětem do rozmačkaného banánu 1 kapsli).

Zdroj: Jak zvládnout průjem

Diskuze

V diskuzi DIETA PŘI LÉČBĚ MONONUKLEOZY U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Kameník.

Prosím, zda může někdo ze zkušených uživatelů doporučit knihu o dietě při léčbě mononukleozy u dětí. Budu velmi vděčen za pomoc.Zdravím a děkuji. Fr. Kameník

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta při léčbě mononukleozy u dětí

Co pít při průjmu

Při průjmu se doporučuje pít dostatek mírně oslazeného čaje (černého i bylinného), nebo neochucené minerální vody bez bublinek. V dalších dnech se doporučuje i obilninová káva, káva bez kofeinu. Potřebné živiny může člověk získávat i z různých ovocných (z pomeranče, jablek) a zeleninových šťáv (z mrkve, červené řepy) vzniklých lisováním (konzumovat se při průjmu může ale jen velmi malé množství!). V lékárně prodávají i rehydratační roztok, který pomáhá sliznici střeva, aby přijala více tekutin.

Co jíst při zvracení

Pokud nemá zvracení nějak vážné příčiny, obvykle není potřeba vyhledat lékařskou pomoc, protože během dvou dnu samo vymizí, když se bude respektovat nutná dieta a klidový režim. Stejně jako u průjmového onemocnění se i u tohoto zdravotního problému doporučuje konzumovat nejprve starší pečivo (nebo suchary), pak zařadit různé nemastné kaše (bramborová, ovesná) a přidat k nim i libové maso).

Osoby trpící zvracením, by se neměli přejídat (ani tím starým pečivem), měli by se stravovat po malých dávkách asi 6 x denně, každé sousto důkladně rozkousat.

Zdroj: Co jíst a pít při prujmu a zvracení

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE PROTI PRUJMU ENDIARON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

mám prujem mám deprese beru kvastax na spaní steval déle seropram . no avšak prujem začal při použití piva rebel , to je asi před 3 dny jinak chodim neustále na záchod asi po hodině mám křeče v břiše mužete mi poradit co a jak dále díky za odpověd jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kupte si v lékárně Imodium. Je to léčba průjmu na 4 dny. Pokud průjem nezmizí, tak se obraťte na svého praktického lékaře, protože budete potřebovat laboratorní vyšetření stolice pro zjištění přesné příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je proti prujmu endiaron

Recept na rehydratační roztok

Rehydratační roztok je plně dostačující k pokrytí příjmu tekutin, důležitých minerálů a energie v případě průjmu. Jeho osmotická vlastnost je lepší než u čisté vody, díky čemuž se lépe vstřebává přes střevní stěnu. Na přípravu jedné dávky roztoku budeme potřebovat půl litru pitné neperlivé vody, čtvrt kávové lžičky soli, polévkovou lžíci hroznového cukru (maltodextrin) a vymačkanou šťávu z jednoho celého pomeranče. Vše smícháme a necháme rozpustit ve vodě. Podává se po malých doušcích dle chuti.

Nedoporučuje se u velmi malých dětí a kojenců!

Zdroj: Co jíst a pít při průjmu a zvracení

Poradna

V naší poradně s názvem VLASKY BEZ PIGMENTU U DETÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Pred týždňom sa nám narodil vnúčik, ktorý má v tmavých vláskoch asi 3x1 cm škvrnu šedivých vláskov, lekári nevedia povedať dôvod, ani či to zmizne, nemá niekto radu ako na to ?
Bojím sa, aby dieťa nemalo z toho raz komplex. babka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takovéto oblasti vlasů bez barvy aneb parciální albinismus se v populaci občas objeví. Někdy zmizí do jednoho roku a někdy i déle nebo vůbec. Nemusíte se toho ale vůbec děsit. Dneska žijeme v době, kdy se omladina barví potají, aby se zvýraznila od průměru. Váš vnouček bude díky této parádě taky jedinečný a zcela přirozeně. Je teď na vás, abyste mu ukázali, že věříte tomu, že jeho stříbrný pramen je fešácký, a že je díky tomu neodolatelný bourák. Když budete tuto zvláštnost vnímat jako přednost, tak ji bude stejně vnímat i váš vnouček a nerozhází ho pak ani případné narážky od vrstevníků. Snažte se z něho vychovat pevnou osobnost a bude vše v pořádku.
Doporučuji obrátit se na dětského lékaře, aby vašeho vnoučka intenzivněji sledoval, protože někdy mohou tato bezbarvá místa signalizovat různá onemocnění, jak je popsáno ve výše uvedeném článku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vlasky bez pigmentu u detí

Dieta při mononukleóze u dětí

U dětí není třeba zavádět po prodělané mononukleóze žádnou dietu, protože dětská strava by měla být ve své podstatě racionální, bez tuků a smaženého jídla.

Zdroj: Dieta při mononukleóze

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Dieta

Pro doléčení je důležitý dostatek tekutin, klid, šetřící dieta a vhodné je i podávání laktobacilů na normalizaci střevní flóry.

Zdroj: Rotaviry u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZASTAVIT PRŮJEM A ZVRACENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Nevíte někdo jak se dá zastavit průjem a zvracení?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mně nejvíce pomáhá živočišné uhlí, když chci zastavit zvracení a průjem. Užívám ho 4 tablety 3 krát denně. Tady je vidět, jak vypadá: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Jak zastavit průjem a zvracení

Nebezpečí při průjmu

Průjem se může stát nebezpečným, neboť kromě vody přichází postižený jedinec o důležité minerální látky, jako je sodík nebo draslík. Pokud průjem trvá déle než 24 hodin nebo je stolice velká a vodnatá, může se tělo rychle odvodnit. Přidá-li se k průjmu navíc vysoká horečka, zvracení a nedostatečný přísun tekutin, může dojít k bezprostřednímu ohrožení na životě.

Zdroj: Jak zvládnout průjem

Diskuze

V diskuzi ČISTÍCÍ DIETA NA 7 DNÍ-JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Vyskočilová.

prosím o podrobný jídelníček na 7 dní

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Čistící dieta na 7 dní.

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 7 dní-jídelníček

Kdy zavolat lékařskou pomoc

Zavolejte lékařskou pomoc, pokud:

  • Nemůže udržet tekutiny nebo jídlo již déle než 24 hodin.
  • Máte-li horečku (38,3 °C nebo vyšší) s bolestí břicha, které může být doprovázeno průjmem, zvracením a nevolností.
  • Máte-li průjem déle než 3 dny.
  • Máte-li známky dehydratace, například točení hlavy, snížené močení (žádné močení nejméně každých 8 hodin) nebo silnou únavu.
  • Pokud jste nedávno užívali antibiotika.
  • Máte-li krvavý průjem.
  • Máte-li bolesti břicha, které nejsou zmírněny zvracením a/nebo průjmem (to znamená, že bolest břicha nesouvisí s epizodami zvracení nebo průjmu).
  • Trpíte-li cukrovkou závislou na inzulínu a zvracíte, máte průjem nebo nevolnost.
  • Nejste schopni užívat léky, které obvykle užíváte.
  • Pokud jste nedávno cestovali do země, která představuje zdravotní riziko.

Zdroj: Co jíst a pít při průjmu a zvracení

Diskuze

V diskuzi OBČASNÝ PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Na průjem se mi osvědčili probiotika Probiolact. Dal jsem si prášek ráno a večer a bylo po průjmu. Teď si ho dávám, když mi začne hučet ve střevech. Pomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Občasný průjem

Dieta při průjmu u dětí

U dětí k průjmovým onemocněním dochází často i přenosem virů, ty se v dětských kolektivech lehce šíří. Aby se šíření viru zamezilo, je třeba co nejvíce respektovat hygienická pravidla. Zcela se ale průjmu zabránit nedá, viry totiž ulpívají na všech předmětech, kterých se nemocný dotknul bez umytí rukou. U malých dětí je ještě nutnější než u dospělých respektovat pitný režim s dostatečným příjmem nezbytných minerálů. Někteří lékaři i dětem tak předepisují iontové nápoje. Malé děti mohou první den jíst i zeleninové (kukuřičné, mrkvové, s rýží nebo bramborem) nebo ovocné (jablkové, banánové) pyré.

U malých dětí je třeba při průjmu hlídat příjem tekutin, kojencům hrozí dehydratace během pár hodin. Kojené děti by tak měly být kojené častěji než běžně, přestože mohou mít maminky pocit, že je to začarovaný kruh, protože jim přijde, že to co jde tam, jde i ven, ale není to zcela pravda. Pokud by ale dítě kojení odmítalo, nebo vše hned vyzvracelo, je třeba vyhledat neodkladně lékařskou pomoc, protože u takto malých dětí je vysoké nebezpečí dehydratace. Varováním pro rodiče může být, že dítě nemůže tekutiny přijímat ústy, v takovém případě je potřeba vyhledat neodkladně lékaře. Nasadí se pak infuzní léčba.

Při střevních potížích se u velmi malých dětí (asi do 6 měsíců) doporučuje pro jistotu vyhledat lékařskou pomoc. U větších dětí stačí k lékaři jít asi za čtyři dny, když se stav dítěte nejlepší (pokud ale přijímá dostatek tekutin) a netrpí dehydratací (v takovém případě se musí lékař vyhledat co nejdříve). Dehydratace se pozná podle apatičnosti, suchých rtů, propadlé fontanely (vazivový lupínek na lebce mezi kostmi). Dítě by měl vidět lékař, i když se v jeho stolici objevuje krev, dítě odmítá jíst a pít, má bolesti, nebo nafouklé břicho. Je lepší vyhledat doktora, i když je průjem během dne opravdu velmi častý. Dá se říct, že návštěvou lékaře se v podstatě nic nezkazí (obzvlášť u malých dětí).

Rodiče by dětem také neměli podávat žádné léky na průjem bez rady lékaře. Co naopak mohou samy udělat je, nasadit dítěti přísnou dietu a hlídat jeho pitný režim. Strava dítěte při průjmu se nijak výrazně neliší od stravy dospělého trpícího tímto nepříjemným onemocněním. I dítěti se v prvních dnech doporučuje jíst starší pečivo, piškoty, rýži, brambory, mrkev, banán a hlavně hodně pít. K dispozici jsou mu nejrůznější rehydratační roztoky dostupné v lékárnách.

Zdroj: Co jíst a pít při prujmu a zvracení

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Léky na průjem

Domácím lékem na průjem je Smecta. Smecta je přírodní čištěný jíl.

Smecta na akutní průjem - dávkování:

  • průjem u dětí do 1 roku: 2 sáčky denně po dobu 3 dnů, potom 1 sáček denně,
  • průjem u dětí nad 1 rok: 4 sáčky denně po dobu 3 dnů, potom 2 sáčky denně,
  • průjem u dospělých: doporučená denní dávka na začátku léčby je 6 sáčků denně, může být snížena na 3 sáčky denně podle vývoje příznaků.

Zdroj: Léčba průjmu

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.

Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Kdy navštívit lékaře

Pokud průjem trvá déle než dva dny, je krvavý a nebo se zdá, že nedokážete přijmout tolik vody, kolik z vás vyteče, tak je třeba navštívit lékaře. Na průjem se totiž i umírá, protože při průjmu je tělo doslova ždímáno od vody. Proto během průjmu je velmi důležité pít dostatek čirých a chladných tekutin. Nesprávným postupem je hladovění a žízeň.

Zdroj: Léčba průjmu

Co se děje při zvracení

Zvracení neboli vomitus je usilovné vypuzování žaludečního obsahu ústy za pomoci dýchacích a břišních svalů. Zvracení předchází nepříjemný pocit nevolnosti, pocení a pocitu nemožnosti pomyslet na jakékoliv jídlo. Zvracení se dělí na akutní a chronické. Akutní zvracení je třeba odlišit od zvracení dlouhotrvajícího, které má obvykle zcela jiné příčiny. Akutní zvracení je zpravidla doprovázeno nauzeou neboli pocitem nevolnosti, pocitem na zvracení.

Zdroj: Zvracení

Léčba

Je-li známa vyvolávající příčina, tak je důležité vyléčit právě ji. Mnohdy to však není možné a je nutné léčit zvracení jako takové. K dispozici je řada léků, které se označují jako antiemetika. Jedná se o léky s obvykle širokými účinky, které spadají do nejrůznějších lékových skupin. Tyto léky tlumí různé receptory nutné pro přenos signálů do mozkového centra pro zvracení, a tím tlumí pocity nevolnosti a vlastní zvracení. Nedílnou součástí terapie při těžším zvracení je hydratace pacienta pomocí nitrožilních infuzí. Je to extrémně důležité zejména u dětí a u starých lidí, kteří jsou ohroženi dehydratací. Tekutina v infuzích obchází trávicí trakt, nezatěžuje ho a nemůže být vyzvracena.

Zdroj: Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

Léčba průjmu léky

V lékárně jsou běžně k dostání léky, které mohou účinně pomoci při určitých typech průjmu. S výběrem správného prostředku vám pomůže lékárník, popřípadě můžete konzultovat vhodnost určitého přípravku s dětským lékařem. V lékárně vám také poradí ohledně správného dávkování. Obecně však platí, že ve většině případů odezní průjem během několika dní sám, důležitý je dostatek tekutin a vhodná dietetická opatření.

Na průjem se používají léky z těchto skupin:

  • adsorbencia (navážou jedovaté látky na svůj povrch, například Smecta – od narození, živočišné uhlí – od 3 let);
  • střevní desinficiencia (dezinfikují střeva, působí na některé střevní mikroby – podávají se pouze u průjmů způsobených bakteriemi, například Endiaron);
  • probiotika (například Enterol);
  • antimotilika (léky tlumící činnost střeva – u dětí se nepoužívají);
  • antibiotika – předepisují se pouze při těžkých průjmech za splnění určitých podmínek.

Zdroj: Jak zvládnout průjem

Zvracení žlutých hlenů

Zvracení žlutých hlenů je možné při zahlenění nebo při zadní rýmě, kdy dochází ke spolknutí hlenů a žaludek si s tímto nepříjemným obsahem poradí tak, že jej vyzvrací.

Zdroj: Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

Co jíst při průjmu a zvracení

Při zvracení postupujte podle následujících pokynů:

  1. Několik hodin po zvracení nic nejezte ani nepijte.
  2. Popíjejte malé množství vody nebo nasávejte ledové kostky každých 15 minut po dobu 3 až 4 hodin.
  3. Dále popíjejte čiré tekutiny každých 15 minut po dobu 3 až 4 hodin. Mezi čiré tekutiny patří voda, sportovní nápoje, čistý vývar, želatina, ochucený led nebo jablečný džus. Ještě zatím nepijte citrusové šťávy ani mléko. Zvyšte příjem tekutin, na maximum co snesete.
  4. Když můžete už několik hodin tolerovat čisté tekutiny bez zvracení a pokud máte hlad, zkuste jíst malé množství nevýrazných jídel. Zkuste potraviny, jako jsou banány, rýže, jablečná přesnídávka, suchý toast, krekry a suchary. 24–48 hodin po poslední epizodě zvracení se vyhněte jídlu, které může dráždit nebo může být obtížně stravitelné, patří sem alkohol, kofein, tuky/oleje, kořeněná jídla, mléko nebo sýr.
  5. Když už můžete tolerovat nevýrazné jídlo, tak můžete dále pokračovat ve své normální stravě.
Pokud užíváte léky a dojde-li do 30 minut po spolknutí léku ke zvracení, tak dávku opakujte. Pokud jste po užití perorálních antikoncepčních pilulek zvracela, použijte po zbytek měsíce záložní antikoncepční metodu, například kondom nebo přerušovanou soulož.

Pokud máte průjem, užijte Imodium, což je volně prodejný lék, běžně dostupný v  lékárnách. Při použití postupujte podle pokynů na obalu. Dodržujte nevýraznou dietu (viz bod 4 výše). Po průchodu měkké, tvarované stolice můžete obnovit normální stravu. Pokud nedojde ke zlepšení do 48 hodin po zahájení léčby přípravkem Imodium, tak zavolejte lékařskou pomoc.

Zdroj: Co jíst a pít při průjmu a zvracení


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP