Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZMĚNA ŽIVOTNÍHO STYLU

OBSAH

Změna životního stylu

Pokud chcete snížit hmotnost, nespoléhejte na zázračné tobolky. Díky Obezinu shodíte kila navíc, ale důležitá je i úprava celkové životosprávy. Pravidelný přísun menšího množství potravin a pohyb způsobuje úbytek váhy, následné udržování váhy je prospěšné. Obezin je velkým pomocníkem, který podporuje vaše správné rozhodnutí něco udělat se svým tělem. Jakmile se dostaví i sebemenší výsledek, určitě vám to dodá energii do dalšího boje a v neposlední řadě navrátí sebevědomí.

Zdroj: Obezin na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ JAK NA NI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír.

Dobrý den. Je mi 68 let a nyní mi při odběru krve při preventivní prohlídce zjistili zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Asi před rokem mi byla zjištěna revmatoidní artritida a užívám jednou týdně trexan. Nikdy jsem takové problémy neměl. Je pravdou, že jsem den před odběrem krve prodělal očkování proti tetanu a asi měsíc před odběrem jsem začal užívat doplňky stravy Gelatina plus ( na klouby) a Omega 3. Všechny tyto výrobky jsou vyrobeny z mořských ryb. Pravidelně chodím na pivo, ale piji desítku tak dvě až tři denně. Ledvinové, ani žlučníkové kameny nemám, prý diky pivu (sdělení lékaře). Potřebuji poradit, myslíte si, že na mohlo mít vliv užívání doplňků stravy? Zkusím to vysadit a uvidíme při dalším odběru. Také omezím pivo a budu pít denně asi 3 litry vody. Byl bych vděčný za každou radu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dna je v mnoha případech výsledkem životního stylu a skladby stravování. Bohužel dlouhodobé pití piva taktéž podporuje vznik dny. Želatina a ani omega 3 nehrají při dně zásadní roli. Věnujte se dodržování vhodného stravování, omezte maso, kakao a zařaďte potraviny s nízkým obsahem purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová jak na ni

Jak se vředy léčí?

Nesprávná léčba vředů může vést k závažným zdravotním problémům. Existuje několik způsobů léčby tohoto onemocnění, včetně změn životního stylu, omezení příjmu mléčných výrobků, užívání léků nebo podstoupení operace.

Změna životního stylu

Doporučuje se odstranění látek způsobujících příčiny vředů. Určitě byste měli přestat s kouřením a konzumací alkoholu. Vředy mohou být způsobeny i nesteroidní léčbou, kterou je tedy nutné pozastavit.

Léky na vředy

  • Inhibitory protonové pumpy (PPI) jsou léky snižující hladinu kyseliny a umožňující tak léčbu vředů.
  • Antibiotika se používají při léčbě infekce Helicobacter pylori. Existují různé kombinace antibiotik přijímaných jednou až dvakrát týdně spolu s PPI.
  • Horní endoskopie je ideální léčbou krvácivých vředů.
  • Chirurgie je nutná v případě, že vřed vytvořil otvor ve stěně žaludku nebo v případě vážného krvácení, které není možné zastavit endoskopicky.

Léčí mléko vředy?

Nedoporučuje se konzumace mléka jako léku na vředy, protože je naopak zhoršuje. Mléko způsobuje pouze krátkodobou úlevu od bolesti, sice krátkodobě uklidní sliznici žaludku, následně však stimuluje produkci žaludeční kyseliny a trávicích šťáv, což vede ke zhoršení vředů.

Zdroj: Co je to nemoc peptického vředu?

Poradna

V naší poradně s názvem PŘIRODNI SPUSOB NA ZČERNANI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natalie.

ahoj nejsem ještě dospěla a chtěla bych byt emo kids :) ale moji rodiče sou proti abych si nabarvila vlasy prej se mi zniči a tak neni nějaky přirodni spusob prosím poratte :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Natalie, jestli tě to láká, být Emo kids, tak se nabarvi sama. Rozhodnutí o svém stylu a barvě vlasů je výraz tvého cítění a vnímání světa, které by němělo být nikým potlačováno.
Pro dosažení Emo stylu je třeba mít vlasy skutečně temně černé, taková havraní čerň, a tu s žádným přírodním produktem z bylin nedosáhneš. Normálně si kup v drogérii černou barvu na vlasy a obarvi se podle návodu. Každým barvením se vlasy změní, u někoho se poškodí tak že se lámou a třepí konečky, u někoho zase třeba zmatní, je to různé, ale podstatné je to, že pokud se ti vlasy barvením zničí, tak ti za několik měsíců dorostou nové - nezničené a s původní barvou, takže no-problem! Neboj se tím vyjádřit své pocity a touhy.
Taková změna životního stylu, kterou styl EMO určitě představuje, zajisté vyvolá negativní reakce u tvých rodičů. Proto očekávej doma trochu dusno a psychicky se na to připrav. Tato rodinná reakce bude součástí mnoha dalších reakcí tvého širokého okolí, které budeš s touto změnou zažívat, což asi chceš, protože styl Emo znamená, provokovat okolí výstředním černým stylem. Kdyby bylo doma velké dusno, které by mohlo přerůst v domácí násilí, tak se v klidu obrať na linku bezpečí, kde ti pomohou rodiče uklidnit. Linka bezpečí má číslo 116 111, je zdarma a dovoláš se z jakéhokoliv telefonního automatu i bez peněz nebo telefonní karty.

Zdroj: diskuze Přirodni spusob na zčernani vlasu

Změny životního stylu

Pokud již máte vysoký krevní tlak (hypertenzi), nebo jste na cestě ke vzniku vysokého krevního tlaku (prehypertenzi), tak byste měli využít změny životního stylu, které vám pomohou snížit krevní tlak. Změny životního stylu byste měli provést, i když vám lékař předepíše léky na kontrolu krevního tlaku, protože změna životního stylu může snížit nebo dokonce odstranit užívání léků na kontrolu tlaku.
  • Vysoký krevní tlak vyžaduje omezit kouření.
  • Proti vysokému tlaku se jí zdravá strava se zamřením na ovoce, zeleninu a nízkotučné výrobky z mléka a také se omezí soli ve stravě.
  • Na snížení vysokého krevního tlaku je třeba udržet zdravou váhu.
  • Pro snížení krevního tlaku cvičte 30 minut denně, zaměřte se na mírné aktivity.
  • Pro snížení vysokého krevního tlaku omezte množství vypitého alkoholu, jeden nápoj pro ženy denně a dva nápoje pro muže.


Zdroj: Jak léčit vysoký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi POCENÍ NOHOU A ZÁPACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Georg.

Je to hloupost, co zde popisujete-reklama na výrobky a útok na Vaše kapsy.
V mládí jsem měl problém stejný a řešení je pouze v uvažování člověka a změnách v životním stylu.

- změna ponožek pouze bavlněné či froté a žádné (PES i silon) jsou neprodyšné a zvyšují pocení. Při fyzické zátěži používám silné frote/zimní do kterých vsypávám dětský pudr.

- změna obuvi-žádná China, ale semiš či kůže se stélkami odvádějícími vlhko

- nejdůležitější je výměna ponožek několikrát za den např. ráno/odpoledne po práci či koupeli v zaměstnání a doma při relaxaci s manželkou po zaměstnání

- dodržovat základní hygienické návyky a koupel (žijeme v 21. století a ty zvyky chlapů co musí smrdět-odmítám/žijeme s manželkami (princeznami) a ty si zaslouží naší lásku a ohleduplnost svědomím, že nežijí s čuníkem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ZlatoX.

Je pitomost myslet si, že když někdo trpí nadměrným pocením nohou, tak ho spasí ponožky z jiného materiálu. Pokud chcete pocení vyřešit, potřebujete něco opravdu účinného jako např. Electro Antiperspirant, viz www.iontoforeza.cz/n…

Zdroj: diskuze Pryč s pocením nohou

Puriny ve víně

Používejte vždy zdravý rozum, dieta vás nesmí týrat, protože stres je často uváděn jako jedna z příčin vzniku a rozvoje onemocnění dnou. Trocha vína jednou za čas jistě nikomu neublíží. Stejně jako rozumná oslava s přáteli. Důležitá je spíše celková změna životního stylu, která však nevylučuje různé drobnější prohřešky. Navíc nesmíte zapomínat, že spousta potravin má sice vysoký obsah purinů, jenže jich konzumujeme tak málo, že se to vlastně ani nemusí jakýmkoliv způsobem projevit.

Bílé víno a červené víno neobsahují puriny, ale alkohol v nich obsažený brání vylučování kyseliny močové z těla, protože se v těle metabolizuje na kyselinu mléčnou, která se následně „pere“ s kyselinou močovou v ledvinách při eliminaci moči, a tak v těle zůstávají vyšší hladiny kyseliny močové.

Zdroj: Dna a víno

Diskuze

V diskuzi VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola gaborova.

jemi 18let a zniceho nic mi zacali padat vlasi padajimi cimdal vic bralasem nato be 12inekce viskosela sem vselijake samponi a nepomaha mi ni poradte mi negdo comam delat dekuji potrebujini pomoc nikola

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Čau Nikolo, taky jsem řešila problémy se svými vlasy. Zapomeň na to, že ti někdo pomůže bez důkladného vyšetření a konzultace tvého životního stylu. Je potřeba se poradit s odborníkem, který ti prohrabe vlasy, zeptá se tě na důležité věci a pak ti poradí co s tím dělat. Já mám vyzkoušený perfektní přístup ve vlasovém centru v Praze. Tady je adresa jejich webu www.vypadavani.vlasu… Podívej se na to, zkus se objednat a určitě budeš spokojená. Držím palce. Jitka

Zdroj: diskuze Vlasy

Přibírání na váze

Na trhu existuje velké množství nízkohormonálních antikoncepčních přípravků, které nezpůsobují zvyšování hmotnosti, a tím i přibírání na váze. Gestrogeny v hormonálních tabletkách sice mohou zvyšovat chuť k jídlu, případně u některých žen způsobovat zadržování tekutin v těle, ale zvýšená tělesná váha bývá spíše výsledkem životního stylu, a ne užívání antikoncepce.

Zdroj: Mýty a pověry o hormonální antikoncepci

Poradna

V naší poradně s názvem PANE DOKTORE, MŮŽETE NÁM PORADIT OHLEDNĚ ARYTMIE U 65 LETÉHO MUŽE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Holásková.

Dobrý den, moc prosím o radu pro manžela. trpí extrasystolami( denně 16000) a AV blokádou, levá srdeční komora dle vyšetření pracuje pouze na 30%. Je objednán na upravení rytmu, ale právě o tom pan doktor Šula mluví, že jde vlastně o spálení části srdeční tkáně.Zdá se nám to velmi invazivní, ale v nynějším zdravotnickém systému zřejmě není jiné řešení. Mohl byste nám dát nějakou naději na jiné léčení, které skutečně povede k nápravě?
Moc děkujeme.. Holásková Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tady pomůže transplantace srdce a nebo výměna srdce za elektrickou pumpu. Další prostředky ve formě změny životního stylu, kdy se vyloučí stres a úzkost spolu se zákazem konzumace kofeinu, alkoholu a léků proti chřipce a alergii, mají skvělý podpůrný účinek. Doporučuji důvěřovat lékaři a podstoupit zákrok, který navrhuje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?

Léčivé účinky

Účinky jsou pozitivní. Křen obsahuje fytoncidní látky, které ničí bakterie. Také povzbuzuje žaludeční a střevní činnost a rozpouští hleny. Křen pomáhá také při únavě a v rekonvalescenci, neboť obsahuje hodně vitaminu C. Křen je dobrý pomocník, ale i u něj platí - všeho s mírou!

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu

autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“.

Zdroj: Květina nejen do vázy

Poradna

V naší poradně s názvem POLYNEUROPATIE DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Prosím odpoví mě nějaká dobrá duše proč mám polyneuropatii dolních končetin? Nemám cukrovku,nikdy jsem nekouřila ani nepila alkohol.Ten alkohol jen na malý přípitek např.narozeniny.Mám srážení krve laidenskou mutaci.Moc díků za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Někdy si polyneuropatii přineseme do života vlastní genetickou výbavou, podobně jako třeba leidenckou mutaci. To pak vůbec nezáleží na dodržování zásad zdravého životního stylu a neuropatie propukne tak jako tak. V kombinaci s leidenskou mutací zde vyvstává možnost řešení projevů polyneuropatie úpravou dávkování antikoagulačních léků, které určitě užíváte na ředění krve. Domluvte se na tom se svým kardiologem. Také by bylo vhodné být v péči neurologa, který bude kontrolovat změny v projevech neuropatie a určí i následnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolních končetin.

Upozornění

Jde o doplněk stravy. Produkt není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Pokud si nejste jisti, zda můžete užívat samostatně nebo v kombinaci s jiným lékem, poraďte se se svým lékařem či lékárníkem. Neobsahuje lepek, konzervační látky, barviva ani cukr. Není určen jako náhrada pestré vyvážené stravy a zdravého životního stylu. Skladujte při teplotě 15–25 °C na suchém a tmavém místě v původním balení, mimo dosah dětí.

Cena za 120 tablet Vlasového hnojiva.

Zdroj: Hnojivo na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HODNOTA CRP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nevyjel.

Dobrý den,
při kontrole u lékaře mi kromě jiného zjistili zvýšenou hodnotu CRP tj. 7,7
ale nic mi neřekli. Přesto bych chtěl vědět jestli tato zvýšená hodnota
je ještě akceptovatelná nebo je nutné požadovat antibiotika. Pravdou je,
že mi mírně bolí v krku a hlavně mi delší dobu bolí zub (asi dásno).
Děkuji za radu
Jaroslav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hladiny mezi 3 mg / l až 10 mg / l jsou mírně zvýšené a obvykle jsou důsledkem chronických stavů, jako je cukrovka, hypertenze nebo faktory životního stylu, včetně kouření tabáku a sedavosti. Mírně zvýšené hladiny CRP mohou být také způsobeny revmatoidní nebo infekční artritidou, ke které dochází při infikování kloubu.
Zpozornět je třeba až u hodnot hladiny CRP nad 10 mg / l. To už jsou významně zvýšené hladiny CRP, ke kterým obvykle dochází u závažných infekcí, jako jsou bakteriální nebo plísňové infekce. U přibližně 80 procent případů s hodnotou hladiny CRP vyšší než 10 mg / l, je na vině infekce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená hodnota CRP

Nejen květ, ale i plod je jedlý

Lípa poskytuje nejen květ. Zkuste rozkousat lipovou kuličku. Když spěje do stádia plodu, chutná jako oříšek. A když je to ještě poupě, je to takový „čaj v kostce“, tedy vlastně v kuličce. Když ji pořádně rozkoušeme, ucítíme tu skvělou vůni a taky výbornou chuť – hladivou a tak trochu po medu. Pochutnáme si a ještě uděláme něco pro prevenci nachlazení, protože v té kuličce jsou enzymy a vitaminy a silice a taky slizové látky, které chrání sliznice.

Lípa

Mělo by to být z našich lip, ne z těch velkolistých, které k nám připutovaly z Ameriky a které se vysazují v parcích. Jejich květy údajně nejsou pro konzumaci vhodné.

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu
autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“

Zdroj: Lípa pro chuť i pro zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY A CVIČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas .

Dobrý den . Mám dnu a chci začít cvičit mohu používat potravinové doplňky jako bílkoviny a aminokyseliny ? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bodybuilding a dna moc dohromady nejdou, protože pro výstavbu svalů jsou potřeba živočišné bílkoviny a ty obsahují puriny, které zhoršují dnu. Při onemocnění dnou se významně zužuje škála vhodných potravin. Dobrou volbou můžou být vaječné bílky (Smacker) a nebo sušená mléčná syrovátka (Whey protein). Tím by se dala nahradit vynucená absence masa ve stravě. Aminokyseliny typu BCAA můžete používat taky. Vyhněte se Argininu. Informujte o této změně životního stylu svého lékaře, čímž si zajistíte častější pravidelné vyšetření hladiny kyseliny močové v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny a cvičení

Recept proti křečovým žilám

Ráno po probuzení a večer před usnutím zvedneme nohy do výšky tak, že naše tělo tvoří pravý úhel. Pokud nám to činí potíže, můžeme nohy přidržovat rukama. V kotnících děláme malé kroužky. (Můžeme měnit směr, jak potřebujeme.) Je to docela jednoduché, jde jen o to udělat jich opravdu čtyřicet. Zpočátku to může být náročné, ale je třeba vytrvat. Když pak nohy položíme zpět na podložku, máme pocit, jako by se žíly propláchly teplou vodou. Cítíme příjemné teplo. Když to budeme dělat opravdu pravidelně, asi tak po měsíci ucítíme rapidní rozdíl.

A když ještě k tomu upravíme jídelníček, ušetříme si spoustu komplikací, jako jsou třeba bércové vředy. O tom zas někdy příště.

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu

autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“.

Zdroj: Prevence proti křečovým žilám

Poradna

V naší poradně s názvem ZMĚNA VNÍMÁNÍ POTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomášková Hana.

Dobrý den, mám k Vám dotaz. Delší dobu jsem zaznamenala změnu vnímání potu. Při přičichnutí k rukám, k tělu cítím výraznou změnu potu. Jsem z toho značně nervozní. Čím by to mohlo být? Užívám stále stejné léky, přečetla jsem si příbalové letáčky u léků, nenašla jsem možný vznik tohoto problému. Je to velmi nepříjemné, nevím co mám dělat. Také mám obavy, aby se něco špatného v těle nedělo. Můžete mi prosím poradit co mám dělat? Předem vám děkuji za laskavost. S pozdravem Tomášková Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Změna pachu potu bez zjevné příčiny často ukazuje na interní onemocnění. Poraďte se se svým praktickým lékařem a on vám udělá biochemické vyšetření, ze kterého pozná více.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Změna vnímání potu

Jak trhat kopřivy?

Říká se - hodného nepálí. Kdo je hodný? Ten, kdo k nim přistupuje s pokorou a ví, jak na ně. Jak je tedy trhat? Jednoduše. Tak, jako bychom hladili kočku. Tedy - po srsti. Moje babička trhala kopřivy holýma rukama a já se divila, že ji to nepálí. Už po létech byla zvyklá, ale také věděla, že na kopřivách jsou malé výrůstky trichomy, něco jako trny. Když o ně zavadíme, vyleje se z nich cosi jako kyselina. A to nás pálí. Musíme trhat tak, abychom ty „trny“ nezlomili. Podívejte se na kopřivu zblízka a zkuste to - jako byste kopřivu zlehka pohladili po stonku odspodu. Samozřejmě je lepší zůstat na povrchu trsu a nestrkat ruku do metrových kopřiv. A nechtějte si kopřivu v sáčku upěchovat. Pro všechny případy si můžete vzít i gumovou rukavici, ale vězte, že kopřivu holýma rukama trhají už i moji vnoučci.

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu

autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“

Zdroj: Kopřiva pro zdraví a jak na ni

Poradna

V naší poradně s názvem DVOJNASOBEK ZELEZA V KRVI - THALASSEMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anicka.

Dobry den, moc dekuji za odpoved a rady. Budu se snazit drzet se rad ktere jste napsal ale ja maso a potraviny vseobecne nemuzu omezit. Mam teple jidlo cca jednou za tri dny. Jim hrozne malo, uplne minimalne. Maso jim jen kureci a taky skoro ne, mozna si dam sem tam parek. Nejsem vegetarian nebo neco podobneho, jen maso nijak extra nevyhledavam. Vitaminy neberu, sem tam beta karoten nebo sumak Ccko (ten zrusim) cvicim, tak si pred treninkem dam obcas spalovac a creatin, tam mi neni znama hodnota zeleza, dnes na to mrknu. Ale chtela bych se zeptat, pokud mam tu thalassemii, zhorsuje se behem zivota nebo se nijak nemeni?

Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Thalassemia je genetická změna takzvaně na celý život. Sama změna se v životě moc nemění, ale přicházejí komplikace z důvodu dlouhodobé expozice zvýšeného železa. Proto je důležité zůstat v pravidelném kontaktu s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dvojnasobek zeleza v krvi - thalassemie


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Hanka Synková

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP