Nejprve zahřejte včelí vosk a pak ho smíchejte s želé AgarAgar. Až se želé i včelí vosk rozpustí, tak přidejte jojobový olej a směs důkladně promíchejte a nechte odstát 10 minut. Během této doby smíchejte tinkturu z habru, citronovou šťávu a jíl do vláčné kašičky, kterou pak přidejte do odstaveného rozehřátého včelího vosku. Vše důkladně míchejte nejlépe elektrickým metličkovým mixérem, dokud nedosáhnete pěkné krémové konzistence. Na závěr míchání přidejte habrový esenciální olej. Krém vydrží dlouho, když ho budete skladovat ve skleněné nádobě a v chladu, nejlépe v lednici. Jakým způsobem si můžete vyrobit vlastní tinkturu z habru obecného se dozvíte v tomto článku https://www.zdravi-lecba.cz/domaci-recept-na-tinktury-z-pupenu-stromu-krx-137-6374.html
V diskuzi AGAR AGAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Dobrý den můžu se zeptat, kde se dá koupit ten AgarAgar?nedá se to nahradit třeba normální želatinou? Děkuji za odpověď :-)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.
Já kupuju želatinu z agaru normálně v Albertu. Vypadá to jako pitlíček s kypřícím práškem. Tady je vidět v jakém provedení se dá koupit na internetu želatina z agaru a i kolik stojí: www.zbozi.cz/?q=%C5%…
Náš kofeinový zábal, obohacený o AgarAgar prospěje tělu nejen v boji proti celulitidě, ale navíc ještě doplní do pokožky hodnotné minerály, jako je vápník, hořčík, draslík a sodík. Navíc při aplikaci kofeinové emulze dopřáváte své pokožce jemný a příjemný kávový peeling, který pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky a omlazuje tak ošetřenou pokožku.
Hlavní účinky kofeinového zábalu
Kofeinový zábal podporuje spalování podkožního tuku a tím omezuje projevy celulitidy.
Kofeinový zábal podporuje funkci lymfatického systému.
Kofeinový zábal napomáhá úbytku na váze, je tedy prospěšný při hubnutí.
Kofeinový zábal také zlepšuje vzhled kůže.
Kofeinový zábal podporuje krevní oběh, čímž stimuluje odvod toxických látek a zplodin vzniklých látkovou výměnou pod povrchem kůže.
Nejprve zahřejte včelí vosk a pak ho smíchejte s želé AgarAgar. Až se želé i včelí vosk rozpustí, tak přidejte jojobový olej a směs důkladně promíchejte a nechte odstát 10 minut. Během této doby smíchejte tinkturu z habru, citronovou šťávu a jíl do vláčné kašičky, kterou pak přidejte do odstaveného rozehřátého včelího vosku. Vše důkladně míchejte nejlépe elektrickým metličkovým mixérem, dokud nedosáhnete pěkné krémové konzistence. Na závěr míchání přidejte habrový esenciální olej. Krém vydrží dlouho, když ho budete skladovat ve skleněné nádobě a v chladu, nejlépe v lednici.
V diskuzi ŽELATINA AGAR AGAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kecka.
Nevíte náhodou někdo, kolik jsou tři sáčky želatiny agar gramů? A taky by mě zajímalo, jestli je tato želatina vhodná také pro přípravu pleťových krémů? Co to dělá s pletí? Bylo by možné tím nahradit včelý vosk?
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Kofeinový nebo také kávový zábal není žádný zázrak. Je to extrakt z kávových zrnek, která mimo barviva, vůně a dalších látek také obsahuje veliké množství rychlého kofeinu. Jenže představte si jak byste se asi opatlávali kávovou sedlinou nebo kávovým lógrem, to totiž všude padá, nebo když je to řídké, tak to nemá účinnost a ten bordel od mleté a mokré kávy všude kolem. Vtip našeho receptu spočívá právě ve vychytávce, kterou se kávová sedlina stuží a lépe se vám tak nanese na tělo bez bordelu a bez vztekání.
Pro přípravu půl litru kofeinového zábalu budete potřebovat:
pytlíček AgarAgar - přírodní želatina
50 gramů umletá levná káva
200 a 300 ml vody
špetka soli
potravinářská fólie
Postup výroby kávového zábalu Nejprve připravíme želatinu. Z AgarAgar pytlíčku odebereme jednu kávovou lžičku prášku. Tuto jednu čajovou lžičku agaru necháme rozpouštět 10 minut v 300 ml vlažné vody. Pak přidáme špetku soli a vše to vaříme 10 až 20 minut, podle návodu na pytlíčku od AgarAgar. Po uvaření to necháme zchladnout asi na 40*C, tím to i pěkně zhoustne. Pro přípravu extraktu z kávy nasypte do kastrólku mletou kávu a zalijte ji 200 ml vařící vody a míchejte. Mělo by se z toho udělat tmavé blátíčko s hnědou pěnou nahoře. Míchejte to až do zchladnutí také na 40*C. Nyní pomocí metličkového mixéru na nejnižší otáčky spojte želatinu s kávovým extraktem i včetně lógru – kávová sedlina, vše to pěkně smíchejte, až se vytvoří kompaktní emulze, podobná například hustému sprchovému gelu. Váš kofeinový zábal je hotov a připraven k aplikaci.
Na kaštanovou mast budeme potřebovat nejdříve vyrobit kaštanovou tinkturu. Kaštanová tinktura se udělá z 20 plodů hnědých kaštanů, které se nasekají na malinké kousíčky a zalijí se půllitrem 80% konzumního lihu. Tato alkoholová směs se dá do uzavíratelné sklenice a nechá se louhovat po dobu jednoho měsíce. Každý den se směs kaštanů a alkoholu protřepe nebo promíchá. Po měsíci se směs přecedí a vznikne kaštanová tinktura, kterou dále použijeme pro výrobu masti. Mimo tinktury z kaštanů budeme ještě potřebovat želatinu agaragar, kterou uvaříme podle návodu na pytlíčku. Až želatina zhoustne a mírně zchladne, tak k ní přidáme 150 ml naší domácí kaštanové tinktury, levandulový olej (dvě lžičky), rozmarýnový olej (dvě lžičky), mrkvový olej (dvě lžičky) a kafrový olej (jednu lžičku) a vše důkladně promixujeme ručním elektrickým šlehačem, až z toho vznikne homogenní krém. Naše domácí kaštanová mast je nyní hotová a připravená k použití. Takto připravená domácí kaštanová mast vydrží nejdéle tři měsíce při uskladnění v chladničce v uzavřené sterilní skleničce.
V diskuzi AGAR AGAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.
Já kupuju želatinu z agaru normálně v Albertu. Vypadá to jako pitlíček s kypřícím práškem. Tady je vidět v jakém provedení se dá koupit na internetu želatina z agaru a i kolik stojí: www.zbozi.cz/?q=%C5%…
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.
Nejprve si uděláme ze skořice výtažek, tak že skořici necháme macerovat v oleji po dobu 1 dne. Po tuto dobu udržujeme olejovou lázeň teplou do 80*C. Skořice se nesmí v oleji spálit. Pro lepší výsledek můžeme skořici hrubě umlít. Po uplynutí doby macerace přeceďte olej a nechte ho vychladit. Podle návodu připravte želatinu agar a také ji nechte zchladit na stejnou teplotu jako je zchlazen skořicový olej. Pak si připravte hnětací misku, do které dejte želatinu, skořicový olej a k tomu vyprázdněte dvě kapsle vitamínu E a přidejte lžičku citronové šťávy. Vše pak metličkovým mixérem promixujte na nejvyšší rychlost, až vznikne hladká krémová emulze. Tu pak používejte jako běžný mastný krém na svou pokožku. Zbytek masti uzavřete do vhodné nádoby a nechte v temnu a chladnu nejlépe v lednici. Takto emluze vydrží být stabilní až jeden měsíc.
Pozor! Lidé s nemocnými ledvinami vědí, že se mají skořici vyhýbat, proto tato mast není určena pro takto nemocné lidi.
V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.
Píšete v návodu 3 sáčky želatiny AgarAgar (jeden sáček 10g). To znamená 1 sáček 1litr vody, celkem 3 litry vody? A do toho 150 ml kaštanové tinktury? 3 litry vody není trochu moc? U běžně koupené želatiny (Natura) 20g do 150 ml vody. Je to opravdu 3litry vody? Děkuji za odpověď. Růžička
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Já používám jen jeden pytlíček želatiny, aby byla mast dostatečně koncentrovaná.
U starších batolat, která jsou mimo jiné i na umělém mléku, se doporučuje taktéž jeho změna a do jídelníčku zařazení potravin bohatých na vlákninu. Ideální je pohyb, který rozhýbe celý trávicí systém, a výsledek v podobě uvolnění zácpy se tak může dostavit velmi rychle.
Co pomáhá: Úprava stravy, vynechání banánů, zařazení vlákniny do stravy.
Babské rady: Rozpustit a smíchat 1 lžičku másla s 1 lžičkou povidel a ještě teplou „medicínu“ podat dítěti. Dávkování je 1x ráno a 1x večer.
Čípky na zácpu: Nebyla-li úspěšná léčba v podobě úpravy životosprávy, diety a psychoterapie, může dítěti pomoci farmakoterapie, která se ovšem doporučuje až po použití předchozích metod:
prokinetika – zlepšují průchod trávicím traktem;
spasmolytika – uvolňují spasmy (křeče, stažení svalů ve střevě);
V naší poradně s názvem OBSAH PURINOV V AGARE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Vybochova.
Dobry den, chcela by sa spytat" ne som si ista,ze by som mala dnu, ale bolia ma velmi kosti. hlavne rano/ mam zistenu osteoartrozu, tak to pripisujem tomu. Potrebujem konzumkvat vela kolagenu ci v prask. forme a le tatiez chcem schidnut a ze pri diete je dobre jest zelatinu agar-agar, len nevie ci matiez vela purinov. a tiez aky kolagen na stavbu chrupaviek je najlepsi podla vasich skusenosti. Lebo clovek uz nevie coje pravda a spravne.... dakujem.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Agaragar patří mezi extrémně zásadité potraviny, které omezují vznik kyseliny močové. Konzumací želatiny agaragar se kompenzuje onemocnění hyperurikémie, lidově zvané dna. Společně s agarem patří mezi tyto zásadité potraviny i citrony, vodní meloun, kajenský pepř (Capsicum), sušené datle a fíky, kapusta, karengo, kořen kudzu, limety, mango, papája, petržel, hrozny bez semen (sladké), řeřicha a mořské řasy. U všech těchto potravin dochází při trávení k redukci kyseliny močové.
Co se týče ochrany chrupavky v kloubech, tak nejúčinnější jsou přípravky s obsahem síry (MSM), chodroitinu a glukosaminu. Kolagen je také prospěšný, ale hlavní jsou ty tři zmíněné.
Moučníky jsou nezbytnou součástí života, ale i této diety. Dává se přednost sladkým moučníkům tvarohovým nebo plněným tvarohovými krémy. Sortiment receptů je široký. Vyřazuje se pečivo tučné nebo to, které bylo upraveno na přepáleném tuku – těsto křehké, lístkové, kobližky, vdolky a nedoporučují se ani omelety a palačinky. Kynuté pečivo se připravuje obyčejné, tedy s malým přídavkem tuku a vajec, podává se až druhý den po upečení. Třené těsto není zakázané, jeho časté podávání však není kvůli zvýšenému obsahu tuků a jejich přepalování výhodné. Rovněž mák, ořechy a čokoláda se vzhledem k vysokému obsahu tuku nedoporučují.
Ananasové řezy
Ingredience: 2 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 2 hrnky polohrubé mouky, 0,5 prášku do pečiva nebo 1 lžička sody, špetka soli, 1 celý ananasový kompot včetně šťávy (565 g, pokrájený)
Ingredience na náplň: 2 tvarohy, 1 vanilkový cukr, 5 lžic cukru moučka, trochu skořice
Postup: Všechny suroviny na těsto lehce zamícháme vařečkou. Nalejeme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 20 minut. Na náplň utřeme tvarohy s cukry. Náplň natřeme na vychladlý moučník, nazdobíme vidličkou a ozdobně poprášíme skořicí.
Nepečený dort
Ingredience: 900 ml mléka, 2 vanilkové jogurty (dohromady 250 g, například Safari od Yoplait nebo Activia), 1 vanilkový pudink, cukr podle chuti, kompotované mandarinky nebo kompotované broskve, meruňky či ananas, plátková želatina Dr. Oetker (nebo od stejné firmy ztužovač za studena na tvarohové a jogurtové moučníky), 1 balíček želé na dorty (čiré nebo červeného želé Labeta či Vitana), ½ balíku piškotů
Postup: V půl litru mléka s cukrem uvaříme pudink a za občasného promíchání necháme vychladnout. Přidáme zbytek mléka a jogurty a postupným šleháním přidáme želatinu připravenou podle návodu (plátkovou rozpustíme dle návodu rychle v mikrovlnce). Šleháme asi 3 minuty. Formu nebo skleněnou mísu lehce vymažeme olejem a poklademe piškoty, navršíme polovinu hmoty, opět proložíme piškoty a dáme zbytek hmoty. Uhladíme povrch a necháme krátce zatuhnout v ledničce. Povrch lehce ztuhlého moučníku poklademe ovocem, šťávu slijeme a doplníme do 250 ml, lehce přisladíme, přidáme pár kapek citronu a vmícháme dortové želé. Přivedeme k varu, provaříme cca 10 sekund a po krátkém zchladnutí nalijeme lžící na moučník. Necháme vychladit v lednici alespoň 5 hodin.
Postup: Oloupaná jablka nakrájíme na plátky a rozvaříme se dvěma sklenicemi vody. Dle chuti osladíme. Přidáme další dvě sklenice vody s rozmíchanými vanilkovými pudinky a zavaříme do jablek. Dortovou formu lehce vymažeme máslem a na dno nalijeme část připravené hmoty. Povrch poklademe piškoty a pokropíme šťávou. Nalijeme zbytek rozvařené hmoty a dáme tuhnout do lednice. Povrch dortu zdobíme tuhým jogurtem těsně před podáváním.
Piškotový roláda
Ingredience: 120 g hrubé (polohrubé) mouky, 100 g moučkového cukru, 3 vejce
Ingredience na krém: 1 tvaroh, 60 g cukru, 1 vanilkový pudink, ½ l mléka
Postup: Vejce s cukrem dobře našleháme, lehce vmícháme mouku a těsto vlijeme na plech vyložený pomaštěným a moukou vysypaným alobalem. Pečeme dozlatova v dobře vyhřáté troubě cca na 180 °C a hned po upečení piškot, ještě teplý, srolujeme. Po zchladnutí roládu rozbalíme, potřeme krémem a znovu srolujeme. Povrch ozdobíme zbylým krémem.
Příprava krému: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme krém a vmícháme cukr. Do vychladlého základu vmícháme po částech tvaroh, do kterého můžeme nakrájet kousky ovoce.
Nudlový nákyp
Ingredience: 600 g měkkého tvarohu, 300 g těstovin (široké nudle), 100 g cukru, 40 g másla (rostlinného tuku), 1 dl mléka, 1 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, trochu soli
Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme je a propláchneme vlažnou vodou, aby se neslepily. Tvaroh rozmícháme s cukrem, mlékem s rozšlehaným vejcem a vanilkovým cukrem. Přidáme okapané těstoviny a dobře promícháme. Směs dáme do formy vymazané máslem a ve vodní lázni (formu vložíme do hrnce s horkou vodou) zapečeme. Podáváme s kompotem.
Ovocný salát
Ingredience: 2 pomeranče, 2 jablka, 1 citron, 20 g cukru nebo med, 2 lžíce nízkotučného jogurtu
Postup: Oloupaná jablka nastrouháme a zakapeme citronovou šťávou. Potom vmícháme pomeranče nakrájené na kostičky a podle chuti přisladíme. Nakonec do salátu přidáme jogurt. Salát podáváme vychlazený.
Agarový moučník
Ingredience: 100 g meruňkového kompotu, 100 g kompotovaných jablek, 20 g ovocného sirupu, citronová šťáva, agar
Postup: Do agaru povařeného s ovocným sirupem a citronovou šťávou přidáme prolisované meruňky a prolisovaná kompotovaná jablka. Směs nalijeme do chlebíčkové formy a necháme ztuhnout. Nakrájený moučník můžeme zdobit tvarohovým krémem. Pro ty, co neví, co je agar: agar nahrazuje želatinu, ale má jinou strukturu, a proto se také používá v jiném množství. K dostání jsou bílé a červené varianty.
Jaterní dieta není zas tak strašná, jak by se mohlo zdát. Na tuto stravu se dá velmi rychle zvyknout, o čemž svědčí i uvedené recepty, které můžete připravit a následně s chutí sníst i při jaterní dietě. A jaký typ máte vy?
Obilná zrna musí zůstat celá a rovněž se musí konzumovat celá. Připravují se vařením v tlakovém hrnci nebo se pečou v keramickém hrnci. Hlavními konzumovanými zrny jsou zrna pšenice, ječmene, neloupané rýže, pohanky, kukuřice, jáhel, ovsa, žita.
Zelenina v makrobiotice tvoří spolu s obilninami základ stravy. Nejlepší je čerstvá, domácí. Měla by se používat zelenina sezónní, tudíž není vhodné používat zeleninu, která v našem pásmu v dané době běžně neroste. V zimě je tedy vhodné konzumovat tykev, zelí a kořenovou zeleninu. Zelenina se dále doporučuje jako příloha k rybám, protože napomáhá k trávení rybího masa. Mezi nevhodnou zeleninu řadíme špenát, rebarboru, chřest, mangold a rajčata, obsahují totiž velké množství šťavelanů, které bývají často alergeny.
Mořské řasy jsou další důležitou součástí makrobiotické stravy. Jsou cenným zdrojem velkého množství stopových prvků a minerálů, které jsou nezbytné k optimalizaci metabolických procesů v těle. Mořské řasy používané v makrobiotice: agar-agar, arame, dulse, hijiki, irský mech, kelp, kombu, nori, wakame.
Luštěniny tvoří rovněž základní kámen stravy makrobiotika. V současné době jsou luštěniny velmi opomíjeny, což je velká chyba. Obsahují totiž vysoce kvalitní bílkoviny rostlinného původu a jsou tak zdravější než maso. Navíc obsahují širokou škálu vitamínů a minerálů.
Sója a sójové výrobky patří také k důležitým součástem makrobiotiky. Mezi její největší přednosti patří lehce stravitelné bílkoviny. Nejčastěji používané sójové výrobky jsou: tofu, tempech, miso a sójová omáčka Tamari.
Doplňkové potraviny v makrobiotice:
sůl – v makrobiotice se používá výhradně sůl mořská, která se získává odpařením mořské vody;
mezi další doplňkové potraviny a koření patří například zázvor, rýžový ocet, cibule, sójová omáčka, švestky umeboši, nori koření, sezamová sůl prášek z mořských řas a další;
sladidla – používají se pouze přírodní – ječmenný slad, amasake, jablečný sirup;
oleje – používají se jen nerafinované oleje, vyrobené pouhou extrakcí za studena. K pravidelnému používání se hodí zejména světlý a tmavý sezamový olej a kukuřičný olej za studena.
Pokud se rozhodnete stravovat se podle zásad makrobiotiky, tak postupně omezujte nasycené tuky, rafinovaný škrob a cukry. Do jídelníčku zařaďte více obilnin, luštěnin, zeleniny, mořské řasy. Každý den se snažte jíst několik druhů obilnin a zeleniny převážně v syrovém stavu, dále luštěniny a mořské řasy. Základním kuchyňským vybavením je tlakový hrnec, dřevěné náčiní, nerezové nádobí (či ze slitiny), nože uhlíkové nebo z nerez oceli, velký nerezový cedník, keramické mísy na pečení v troubě. Potraviny omývejte až před přípravou a používejte se slupkou, ve které je obsaženo nejvíce cenných látek. Luštěniny před vařením namočte na 8 hodin (nejlépe přes noc). Vodu z namočených luštěnin slijte, z obilovin můžete použít na vaření. Zeleninu připravujte vařením, ale vhodnější je příprava nad parou. Uvařenou zeleninu ochuťte malým množství sójové omáčky a osolte špetkou soli.
V naší poradně s názvem PROSBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Sokolovská.
Zdravím a mám velikou prosbu. Nemohu sehnat cibulovou mast na bradavice. Tak hledám návod, jak si ji udělat doma. Pomůže mi někdo a poradí.
S touto mastí jsem byla velice spokojená, ale když jsem si ji chtěla objednat, již to nejde. Prosím pomozte. Předem Vám děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Návod na výrobu cibulové masti není nijak složitý. Nejprve potřebujete získat cibulový vodní výluh. Nastrouhejte dvě cibule, dejte je do sklenice s víčkem a zalejte trochou vody. Nechte směs při pokojové teplotě týden odpočívat a několikrát denně protřepejte. Pak směs přeceďte a vymačkejte veškerou tekutinu. Pak si uvařte přírodní želatinu agaragar a nechte ji vychladnout a ztuhnout. Ke ztuhlé želatině přidejte cibulový extrakt, lžičku kyseliny citrónové a několik lžiček arašídového oleje a vše dobře promixujte ručním šlehačem dokud nevznikne krémová konzistence. Hotový cibulový krém uchovávejte v ledničce nejdéle 1 měsíc.
Máslo rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Mouku s práškem do pečiva prosejeme. Žloutek s vejcem a se 100 g cukru vyšleháme do pěny. Přidáme čistou strouhanou kůru z citronu, nejlépe bio. Vmícháme máslo a pomalu do vajec přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijeme do formy o průměru asi 15 cm. Formu s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Zkusíme vpichem špejlí (dobře upečené těsto nelepí). Hotový korpus necháme vychladnout.
Plátek želatiny namočíme ve 2 dl teplé vody. Hroznové víno umyjeme, osušíme, nakrájíme na půlky a vybereme zrníčka.
Jogurt, mátové lístečky, cukr vyšleháme. Přidáme vyždímanou želatinu a promícháme.
Hotový korpus rozřízneme. Půlku korpusu natřeme dílem jogurtového krému. Posypeme částí hroznového vína, zakryjeme další částí krému. Dáme druhý díl korpusu. Zbytkem jogurtu potřeme povrch i strany korpusu. Nakonec ozdobíme zbytkem hroznového vína a strany posypeme praženými mandlemi. Hotový zákusek dáme na 30 minut do lednice.
Jogurtový zákusek s hroznovým vínem nakrájíme a podáváme v teplých letních dnech jako lahodné občerstvení.
Štrúdl z hroznového vína
INGREDIENCE:
2 lžíce drceného mandlového másla
1 lžička mleté skořice
500 g tmavého hroznového vína
2 žloutky
80 g strouhanky
500 g bílého hroznového vína
NA OZDOBU:
cukr moučka
NA POTŘENÍ:
vejce
TĚSTO:
1 vejce
300 g hladké mouky
1 hrst citronové kůry
150 g másla
1 špetka soli
150 g cukru moučka
Nejprve si připravíme těsto. Na vál nasypeme prosátou mouku s cukrem, nastrouháme máslo a doprostřed rozklepneme vejce. Přidáme citronovou kůru a špetku soli. Těsto rychle zpracujeme, občas si namáčíme ruce ve studené vodě, aby nám těsto nezteplalo. Snažíme se pracovat rychle. Vytvoříme kouli, kterou zabalíme do čistého plátna, přikryjeme průsvitnou fólií a dáme na 30 minut do lednice.
Umyté hroznové víno nakrájíme na půlky, pokud obsahuje zrníčka, vybereme je. Dáme do misky s cukrem, skořicí a rozmícháme.
Na pánvi rozehřejeme máslo, dáváme pozor, aby se nám nespálilo. Přidáme strouhanku a orestujeme.
Na posypaný pečicí papír vyválíme těsto, nesmí být moc tenké ani široké. Těsto potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme hotovou strouhankou s máslem. Přidáme hroznové víno, posypeme nadrcenými mandlemi a srolujeme pomocí papíru na pečení. Půjde to trošku ztěžka, protože těsto není elastické.
Štrúdl potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložíme do trouby rozpálené na 180 °C a pečeme 40–50 minut, má být dozlatova. Hotový štrúdl s hroznovým vínem posypeme moučkovým cukrem.
Marmeláda z hroznového vína
Hrozny propláchneme na sítu, necháme okapat. Kuličky obereme rukou do předem odváženého hrnce. Zvážíme a propočítáme cukr i želírovací přípravek. Na 1 kg kuliček přidáme 300–500 g jemného krystalu. Promícháme a necháme do druhého dne uležet. Několikrát zamícháme. Další den postavíme na mírný plamen a rozvaříme bobulky. Směs protlačíme sítkem. Přidáme dle chuti citronovou šťávu, kůru a vanilku. Necháme nabobtnat agar-agar(dle váhy kuliček) nebo želírující prostředek (želatinu). Pracujeme podle návodu na balíčku!
Po provaření nalijeme do skleniček, uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 80 °C. Můžeme pracovat i s bílými hrozny nebo se směsí. Každá révová odrůda má svou specifickou chuť.
Loupaná slunečnicová semínka se hodí jak k přímé konzumaci, tak do různých sladkých (obilninové kaše, nákypy...) či slaných jídel (zeleninové pokrmy, zpestření rýže či kuskusu).
Postup: Všechny ingredience mixujeme 10 minut. Vzniklý hladký krém můžeme ochutit pažitkou, paprikou a podobně. Působením citrónu pak zůstane majonéza bílá, jinak ztmavne.
Slunečnicová paštika
Ingredience: 100 g slunečnicových semínek, 20 g sušených rajčat (ne v oleji), 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, špetka sušené červené řepy (nemusí být, dává se pro lepší barvu), šťáva z jednoho menšího citrónu (nebo z půlky většího), 100 + 300 ml vody, 5 g práškového agaru (polovina pytlíčku), 3 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu, 1 čajová lžička soli, 2 čajové lžičky červené papriky, 2 čajové lžičky provensálského koření.
Postup: Slunečnicová semínka namočíme (nejlépe přes noc). Stejně tak zalijeme sušená rajčata 100 ml vody a necháme je nabobtnat. Druhý den v menším hrnci rozpálíme olej a zpěníme najemno nakrájenou cibulku. Chvilku restujeme, pak přidáme červenou papriku a provensálské koření a promícháme. Přilijeme asi 100 ml vody a minutku dusíme. Mezitím si v 200 ml vody rozmícháme agar, který poté přilijeme do hrnce, přivedeme k varu a necháme minutku provařit. Odstavíme. Slunečnicová semínka slijeme, opláchneme a nasypeme do mixéru, přidáme lahůdkové droždí, česnek, citrónovou šťávu, sójovou omáčku, červenou řepu, rajčata (i s vodou) a mixujeme. Ještě horkou vodu s agarem a kořením nalijeme do mixéru k rozmixované slunečnicové směsi. Mixujeme 2 minuty na vysoké otáčky, dokud není směs dokonale hladká. Nádobu na srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchneme studenou vodou a směs do ní nalijeme. Necháme vychladnout (nejprve venku, pak dáme tuhnout do lednice). Ztuhlou a vychlazenou paštiku vyndáme z lednice a nožem opatrně po stranách odlepíme. Můžeme vyklopit na tácek nebo krájet přímo ve formě.
Postup: V hrnku vody rozmícháme sůl a do této osolené vody namočíme semínka (alespoň na půl hodiny, ale můžeme i na delší dobu). Troubu předehřejeme na 200 °C a na plech rozprostřeme pečicí papír. Semínka slijeme a rozložíme důkladně po celém plechu. Dáme do trouby. Během pražení semínka mícháme a převracíme. Můžeme jemně posolit, pokud máme sůl rádi. Doba pražení závisí na výkonu trouby − pohybuje se mezi 10 až 20 minutami. Semínka nesmí být hořká a rovněž je potřeba je vyndat dříve, protože ještě docházejí.
Postup: Okurku oloupeme, podélně nakrájíme na čtvrtky a měkké středy se semínky vyřízneme nebo vydlabeme. Poté okurku pokrájíme na malé kousky, které dáme do mísy, osolíme, opepříme a společně se sýrem Lučina, smetanou a česnekem dobře promícháme. Přidáme slunečnicová semínka, bylinky, jarní cibulku a najemno nakrájenou šunku. Dle potřeby (hustoty) můžeme pomazánku zředit smetanou (pokud si chceme udělat salát, můžeme přidat více okurky). Pomazánku necháme krátce v chladu proležet, pak podáváme na chlebíčkách či bagetkách nebo s jiným čerstvým pečivem. Dle chuti dozdobíme ředkvičkami.
Produkt Swiss Probiotix splňuje všechna kritéria vysoce kvalitního probiotického výživového doplňku. Jedna enterosolventní kapsle rostlinného původu, vhodná také pro vegetariány, odolává kyselému prostředí žaludku a obsahuje vyváženou směs 9 důležitých druhů střevních bakterií, minimálně osm miliard buněk v lyofilizované formě, výživu pro užitečné bakterie (FOS). Užitečné bakterie jsou živí tvorové, kteří pro přežití a rozmnožování potřebují výživu. Pokud se dostanou k výživě (například prostřednictvím vlákniny, potravin anebo výživových doplňků, jako je vláknina Clean Inside), budou schopné vytvořit trvalou populaci a plnit svou roli při zachování zdraví. Druhou oblíbenou výživou užitečných bakterií je takzvaná FOS (fructooligosacharides). Probiotické doplňky, které ji obsahují, tak zabezpečují výživu pro užitečné střevní bakterie, díky tomu jsou účinnější než tradiční doplňky.
Složení 1 kapsle: probiotické bakterie L. rhamnosus 55 %, B. breve 20 %, L. casei 15 %, L. acidophilus 5 %, B. longum 5 % (kmeny obsahují kryoprotektanty), 6 miliard CFU. CFU je počet živých probiotických mikroorganismů (colony-forming unit) na konci doby trvanlivosti, při výrobě plněno až 300 % tohoto množství – až 18 miliard CFU/1 cps.
Dvanáctník (latinsky: duodenum; zastarale a hovorově: dvanácterník) je podkovovitě stočená počáteční část tenkého střeva (intestinum tenue) navazující na žaludek. Kromě žaludku do něj rovněž ústí vývod žlučníku z jater a vývody slinivky břišní. Délka dvanáctníku je mezi 20 a 28 cm a jeho průměr činí 3,5 až 4,5 cm. S výjimkou svého začátku je dvanáctník srostlý se zadní stěnou břišní a druhotně krytý nástěnnou pobřišnicí (peritoneum).
Náhradu ochranného hlenu vám poskytne škrob ze syrové brambory, vyzkoušejte tedy následující: Po spánku, kdy je tělo žíznivé, nebo tehdy, kdy je žaludek, dvanáctník i část střeva prázdná (směnaři), vypijte několik lžic škrobu z čerstvé brambory. Škrob připravíte tak, že syrovou bramboru nastrouháte, vyždímáte (nejlepší je malá řezací odstředivka na ovoce) a po chvilce slijete vodnatou bramborovou šťávu a sedlý škrob vypijete. Někdo to vypije bez čekání všechno, jiný se spokojí i s nastrouhanou dření ze syrové brambory. Takto postupuje nestravitelný škrob brambory rychle do střeva a sliznice z něj vstřebává vodu, až ho zahustí a on se stane v podstatě povlakem. Právě tam, kde je ochranného hlenu nejméně, vstřebává sliznice nejvíce a zde se tedy vytvoří nejsilnější vrstva škrobového povlaku. Ten potom jako hlen ochraňuje tuto sliznici před ranními agresivními trávicími šťávami. Zvláště při jejich vyplaveních před prvním jídlem, kdy jsou nejagresivnější a je jich, vzhledem k množství potravy, nejvíce. Škrob je relativně rychle setřen natráveninou, ale následující trávicí šťávy nejsou tak agresivní, a tak škrob svůj ochranný úkol splnil. Ze sušeného škrobu to nejde a do zásoby také ne, což vyplývá z prostorové struktury škrobu v cytoplazmě buněk brambory. Přestože syrové brambory obsahují solanin, tak jeho množství, není-li brambora zelená, neškodí ani při několikaměsíčním užívání. Takže vyzkoušejte každé ráno před snídaní několik lžic bramborového džusu a na noc čaj z heřmánku jako hojivou náplast na celodenní dřinou poničenou sliznici.
Stravujte se nedráždivě, dietně a lehce.
Čerstvé ovoce a zelenina se svými volnými kyselinami na lačno dráždí. Buď si je dejte čerstvé až po jídle, nebo raději konzumujte kompoty a zeleninu dušenou či jinak tepelně upravenou, což se kvůli vláknině zvláště doporučuje.
Potraviny zakázané při dvanáctníkovém onemocnění:
alkohol, cigarety
pečivo (výrazně okyseluje organismus)
rafinovaný cukr (je agresivní na žaludek)
smažené a tučné výrobky, chipsy
vuřty, uherský salám, vysočina, česnekový salám, paprikový salám, paštika, jitrnice, vinné klobásy a podobně
tučné maso – nakládané, konzervované a smažené, divočina
šproty, tučné, uzené a nakládané ryby, makrela
aromatické a tučné sýry (pivní sýr, syrečky, romadúr, ementál, eidamská cihla, hermelín, niva a podobně)
luštěniny – čočka, fazole – obsahují slupky a nadýmají
kvasnice (droždí) kvůli stagnaci jídla v žaludku, má bobtnavé a kvasící účinky, netráví se tak, jak má, poškozuje střeva obzvláště s pečivem
Doporučené potraviny:
lehce stravitelné potraviny – nejlépe dušené
zelenina – dušená i vařená, trochu čerstvá – hlávkové zelí, mrkev, kedlubny, saláty, řepa, rajče bez slupky, dýně hokkaidó, brokolice, mrkev, květák, petržel, celer, vařené brambory ve slupce mají větší obsah živin; brambory jsou ale lepší pouze čerstvé ve formě šťávy kvůli velkému obsahu škrobů
sliz z lněného semínka – doporučuje se 1 lžíce 2x denně (sliz se připraví vyvařením polévkové lžíce do vody)
hovězí vývary
rostlinná želatina agar
Potraviny povolené občas:
rýže, jáhly, pohanka
tofu a sója
libová masa (ryby, králík, hovězí – vše jen dušené, vařené, nikdy ne smažené); pozor: z přemíry bílkovin a tuků časem může vzniknout žlučníkový kámen nebo nádorové bujení, při stagnaci potravy v žaludku pak kvůli vředu dvanáctníku hrozí naleptání žaludeční sliznice a vznik i vředu žaludečního
mléčné zakysané nízkotučné výrobky – nejlépe kvalitní jogurt
ovoce – jablka (ostrouhaná), banán
Doplňky výživy:
mladý ječmen – je zásaditý a obsahuje vitamíny skupiny B
lecitin v kapslích – vyrovnává hladinu cholesterolu, obaluje sliznici žaludku
čaje na žaludek (puškvorec, máta, heřmánek, ostropestřec) – podporují pohyb potravy do střev
soda při akutním překyselení nebo bolesti žaludku – je údajně lepší než třeba Helicid a podobné chemikálie, které zabraňují vytváření žaludečních kyselin – soda jen neutralizuje
CHAGA – nejúčinnější houba na vředové choroby
Hericium – léčivá houba korálovec ježatý – lze již zakoupit i v ČR
Drags Imun – pryskyřice ze stromu Croton lechleri
propolis – užívá se 3x denně půl až 1 hodinu před jídlem 20 až 35 kapek do mléka nebo medu, zlepšení se projeví po 3 dnech léčby, pokud se současně užívá mateří kašička a med, jde o vhodnou kombinaci ke konzervativní léčbě vředové choroby