Téma: 

Agar


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RECEPT NA KOFEINOVÝ ZÁBAL PROTI CELULITIDĚ

Účinky kofeinového zábalu

Náš kofeinový zábal, obohacený o Agar Agar prospěje tělu nejen v boji proti celulitidě, ale navíc ještě doplní do pokožky hodnotné minerály, jako je vápník, hořčík, draslík a sodík. Navíc při aplikaci kofeinové emulze dopřáváte své pokožce jemný a příjemný kávový peeling, který pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky a omlazuje tak ošetřenou pokožku.

Hlavní účinky kofeinového zábalu

  • Kofeinový zábal podporuje spalování podkožního tuku a tím omezuje projevy celulitidy.
  • Kofeinový zábal podporuje funkci lymfatického systému.
  • Kofeinový zábal napomáhá úbytku na váze, je tedy prospěšný při hubnutí.
  • Kofeinový zábal také zlepšuje vzhled kůže.
  • Kofeinový zábal podporuje krevní oběh, čímž stimuluje odvod toxických látek a zplodin vzniklých látkovou výměnou pod povrchem kůže.

Zdroj: Recept na kofeinový zábal proti celulitidě
Zveřejněno dne: 7.1.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Agar Agar

Dobrý den můžu se zeptat, kde se dá koupit ten Agar Agar?nedá se to nahradit třeba normální želatinou? Děkuji za odpověď :-)

Zdroj: diskuze Agar Agar
Odesláno dne: 5.4.2013 uživatelem Marie
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPT NA HABROVÝ KRÉM

Recept na habrový krém

  • 2 vrchovaté lžíce hotové vychladlé želatiny agar agar,
  • 1 lžíce včelího vosku,
  • 1 lžíce tinktury z habru obecného,
  • 1 lžíce šťávy z citronu,
  • 3 lžíce jojobového oleje,
  • na špičku lžíce kosmetický jíl,
  • 6 kapek habrového esenciálního oleje.

Nejprve zahřejte včelí vosk a pak ho smíchejte s želé Agar Agar. Až se želé i včelí vosk rozpustí, tak přidejte jojobový olej a směs důkladně promíchejte a nechte odstát 10 minut. Během této doby smíchejte tinkturu z habru, citronovou šťávu a jíl do vláčné kašičky, kterou pak přidejte do odstaveného rozehřátého včelího vosku. Vše důkladně míchejte nejlépe elektrickým metličkovým mixérem, dokud nedosáhnete pěkné krémové konzistence. Na závěr míchání přidejte habrový esenciální olej. Krém vydrží dlouho, když ho budete skladovat ve skleněné nádobě a v chladu, nejlépe v lednici. Jakým způsobem si můžete vyrobit vlastní tinkturu z habru obecného se dozvíte v tomto článku https://www.krasojizda.cz/domaci-recept-na-tinktury-z-pupenu-stromu-krx-137-6374.html
 

Zdroj: Recept na habrový krém
Zveřejněno dne: 10.1.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

KAŠTANOVÁ MAST

Kaštanová mast recept

Na kaštanovou mast budeme potřebovat nejdříve vyrobit kaštanovou tinkturu. Kaštanová tinktura se udělá z 20 plodů hnědých kaštanů, které se nasekají na malinké kousíčky a zalijí se půllitrem čisté 40% vodky. Tato alkoholová směs se dá do uzavíratelné sklenice a nechá se louhovat po dobu jednoho měsíce. Každý den se směs kaštanů a vodky protřepe nebo promíchá. Po měsíci se směs přecedí a vznikne kaštanová tinktura, kterou dále použijeme pro výrobu masti. Mimo tinktury z kaštanů budeme ještě potřebovat 3 sáčky želatiny agar agar, kterou uvaříme podle návodu na pytlíčku. Až želatina zhoustne a mírně zchladne, tak k ní přidáme 150 ml naší domácí kaštanové tinktury, levandulový olej (dvě lžičky), rozmarýnový olej (dvě lžičky), mrkvový olej (dvě lžičky) a kafrový olej (jednu lžičku) a vše důkladně promixujeme ručním elektrickým šlehačem, až z toho vznikne homogenní krém. Naše domácí kaštanová mast je nyní hotová a připravená k použití. Takto připravená domácí kaštanová mast vydrží nejdéle tři měsíce při uskladnění v chladničce v uzavřené sterilní skleničce.

Zdroj: Kaštanová mast
Zveřejněno dne: 24.9.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Želatina agar agar

Nevíte náhodou někdo, kolik jsou tři sáčky želatiny agar gramů? A taky by mě zajímalo, jestli je tato želatina vhodná také pro přípravu pleťových krémů? Co to dělá s pletí? Bylo by možné tím nahradit včelý vosk?

Zdroj: diskuze Želatina agar agar
Odesláno dne: 5.11.2013 uživatelem Kecka
Počet odpovědí: 0

SKOŘICOVÁ MAST - NÁVOD NA VÝROBU

Skořicová mast - návod

Na skořicovou mast budete potřebovat:

  • 6 trubiček skořice
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 sáček želatiny agar
  • 2 kapsle vitamínu E 400 mg
  • 1 lžička čerstvé citonové šťávy

Zdroj: Skořicová mast - návod na výrobu
Zveřejněno dne: 22.7.2011


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: kofeinový zábal proti celulitidě

Mě na jedno použití stačí půlka lžičky želatiny agar agar na 250 ml vody. Takže mi pytlíček Agaru vystačí na několik dalších použití.

Zdroj: diskuze Kofeinový zábal proti celulitidě
Odesláno dne: 12.3.2013 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPT NA HABROVÝ KRÉM

Recept na habrový krém

  • 2 vrchovaté lžíce hotové vychladlé želatiny agar agar,
  • 1 lžíce včelího vosku,
  • 1 lžíce tinktury z habru obecného,
  • 1 lžíce šťávy z citronu,
  • 3 lžíce jojobového oleje,
  • na špičku lžíce kosmetický jíl,
  • 6 kapek habrového esenciálního oleje.

Nejprve zahřejte včelí vosk a pak ho smíchejte s želé Agar Agar. Až se želé i včelí vosk rozpustí, tak přidejte jojobový olej a směs důkladně promíchejte a nechte odstát 10 minut. Během této doby smíchejte tinkturu z habru, citronovou šťávu a jíl do vláčné kašičky, kterou pak přidejte do odstaveného rozehřátého včelího vosku. Vše důkladně míchejte nejlépe elektrickým metličkovým mixérem, dokud nedosáhnete pěkné krémové konzistence. Na závěr míchání přidejte habrový esenciální olej. Krém vydrží dlouho, když ho budete skladovat ve skleněné nádobě a v chladu, nejlépe v lednici.

Zdroj: Recept na habrový krém
Zveřejněno dne: 10.1.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: Agar Agar

Děkuju :)

Zdroj: diskuze Agar Agar
Odesláno dne: 7.4.2013 uživatelem Marie
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPT NA DOMÁCÍ KOFEINOVÝ ZÁBAL

Recept na kofeinový zábal

Kofeinový nebo také kávový zábal není žádný zázrak. Je to extrakt z kávových zrnek, která mimo barviva, vůně a dalších látek také obsahuje veliké množství rychlého kofeinu. Jenže představte si jak byste se asi opatlávali kávovou sedlinou nebo kávovým lógrem, to totiž všude padá, nebo když je to řídké, tak to nemá účinnost a ten bordel od mleté a mokré kávy všude kolem. Vtip našeho receptu spočívá právě ve vychytávce, kterou se kávová sedlina stuží a lépe se vám tak nanese na tělo bez bordelu a bez vztekání.

Pro přípravu půl litru kofeinového zábalu budete potřebovat:

  • pytlíček Agar Agar - přírodní želatina
  • 50 gramů umletá levná káva
  • 200 a 300 ml vody
  • špetka soli
  • potravinářská fólie

Postup výroby kávového zábalu
Nejprve připravíme želatinu. Z Agar Agar pytlíčku odebereme jednu kávovou lžičku prášku. Tuto jednu čajovou lžičku agaru necháme rozpouštět 10 minut v 300 ml vlažné vody. Pak přidáme špetku soli a vše to vaříme 10 až 20 minut, podle návodu na pytlíčku od Agar Agar. Po uvaření to necháme zchladnout asi na 40*C, tím to i pěkně zhoustne. Pro přípravu extraktu z kávy nasypte do kastrólku mletou kávu a zalijte ji 200 ml vařící vody a míchejte. Mělo by se z toho udělat tmavé blátíčko s hnědou pěnou nahoře. Míchejte to až do zchladnutí také na 40*C. Nyní pomocí metličkového mixéru na nejnižší otáčky spojte želatinu s kávovým extraktem i včetně lógru – kávová sedlina, vše to pěkně smíchejte, až se vytvoří kompaktní emulze, podobná například hustému sprchovému gelu. Váš kofeinový zábal je hotov a připraven k aplikaci.

Zdroj: Recept na domácí kofeinový zábal
Zveřejněno dne: 8.1.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Agar Agar

Já kupuju želatinu z agaru normálně v Albertu. Vypadá to jako pitlíček s kypřícím práškem. Tady je vidět v jakém provedení se dá koupit na internetu želatina z agaru a i kolik stojí: www.zbozi.cz/?q=%C5%…

Zdroj: diskuze Agar Agar
Odesláno dne: 6.4.2013 uživatelem Katka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZÁCPA U DĚTÍ

Zácpa u dvouletého dítěte

U starších batolat, která jsou mimo jiné i na umělém mléku, se doporučuje taktéž jeho změna a do jídelníčku zařazení potravin bohatých na vlákninu. Ideální je pohyb, který rozhýbe celý trávicí systém, a výsledek v podobě uvolnění zácpy se tak může dostavit velmi rychle.

Co pomáhá: Úprava stravy, vynechání banánů, zařazení vlákniny do stravy.

Babské rady: Rozpustit a smíchat 1 lžičku másla s 1 lžičkou povidel a ještě teplou „medicínu“ podat dítěti. Dávkování je 1x ráno a 1x večer.

Čípky na zácpu: Nebyla-li úspěšná léčba v podobě úpravy životosprávy, diety a psychoterapie, může dítěti pomoci farmakoterapie, která se ovšem doporučuje až po použití předchozích metod:

  • prokinetika – zlepšují průchod trávicím traktem;
  • spasmolytika – uvolňují spasmy (křeče, stažení svalů ve střevě);
  • projímadla – rozdělují se na:
  • laxativa s osmotickým účinkem
  • laxativa dráždící střevo (ricinový olej, mentolový olej, pryskyřice)
  • parafínový olej, minerální oleje
  • mucilaginóza a bobtnavé látky (agar, lněné semínko) – nevstřebávají se střevem a ve střevě nabobtnají, čímž stimulují pohyb střev.

Zdroj: Zácpa u dětí
Zveřejněno dne: 22.11.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: agar

Super,diky moc.

Zdroj: diskuze Agar
Odesláno dne: 12.3.2013 uživatelem Michala
Počet odpovědí: 0

SKOŘICOVÁ MAST - NÁVOD NA VÝROBU

Skořicová mast postup výroby

Nejprve si uděláme ze skořice výtažek, tak že skořici necháme macerovat v oleji po dobu 1 dne. Po tuto dobu udržujeme olejovou lázeň teplou do 80*C. Skořice se nesmí v oleji spálit. Pro lepší výsledek můžeme skořici hrubě umlít. Po uplynutí doby macerace přeceďte olej a nechte ho vychladit. Podle návodu připravte želatinu agar a také ji nechte zchladit na stejnou teplotu jako je zchlazen skořicový olej. Pak si připravte hnětací misku, do které dejte želatinu, skořicový olej a k tomu vyprázdněte dvě kapsle vitamínu E a přidejte lžičku citronové šťávy. Vše pak metličkovým mixérem promixujte na nejvyšší rychlost, až vznikne hladká krémová emulze. Tu pak používejte jako běžný mastný krém na svou pokožku. Zbytek masti uzavřete do vhodné nádoby a nechte v temnu a chladnu nejlépe v lednici. Takto emluze vydrží být stabilní až jeden měsíc.

Pozor! Lidé s nemocnými ledvinami vědí, že se mají skořici vyhýbat, proto tato mast není určena pro takto nemocné lidi.

Zdroj: Skořicová mast - návod na výrobu
Zveřejněno dne: 22.7.2011


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Cibulová mast recept

Návod na výrobu cibulové masti není nijak složitý. Nejprve potřebujete získat cibulový vodní výluh. Nastrouhejte dvě cibule, dejte je do sklenice s víčkem a zalejte trochou vody. Nechte směs při pokojové teplotě týden odpočívat a několikrát denně protřepejte. Pak směs přeceďte a vymačkejte veškerou tekutinu. Pak si uvařte přírodní želatinu agar agar a nechte ji vychladnout a ztuhnout. Ke ztuhlé želatině přidejte cibulový extrakt, lžičku kyseliny citrónové a několik lžiček arašídového oleje a vše dobře promixujte ručním šlehačem dokud nevznikne krémová konzistence. Hotový cibulový krém uchovávejte v ledničce nejdéle 1 měsíc.

Zdroj: diskuze Prosba
Odesláno dne: 23.9.2014 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PRO NEMOCNÁ JÁTRA

Moučníky

Moučníky jsou nezbytnou součástí života, ale i této diety. Dává se přednost sladkým moučníkům tvarohovým nebo plněným tvarohovými krémy. Sortiment receptů je široký. Vyřazuje se pečivo tučné nebo to, které bylo upraveno na přepáleném tuku – těsto křehké, lístkové, kobližky, vdolky a nedoporučují se ani omelety a palačinky. Kynuté pečivo se připravuje obyčejné, tedy s malým přídavkem tuku a vajec, podává se až druhý den po upečení. Třené těsto není zakázané, jeho časté podávání však není kvůli zvýšenému obsahu tuků a jejich přepalování výhodné. Rovněž mák, ořechy a čokoláda se vzhledem k vysokému obsahu tuku nedoporučují.

Ananasové řezy

Ingredience: 2 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 2 hrnky polohrubé mouky, 0,5 prášku do pečiva nebo 1 lžička sody, špetka soli, 1 celý ananasový kompot včetně šťávy (565 g, pokrájený)

Ingredience na náplň: 2 tvarohy, 1 vanilkový cukr, 5 lžic cukru moučka, trochu skořice

Postup: Všechny suroviny na těsto lehce zamícháme vařečkou. Nalejeme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 20 minut. Na náplň utřeme tvarohy s cukry. Náplň natřeme na vychladlý moučník, nazdobíme vidličkou a ozdobně poprášíme skořicí.

Nepečený dort

Ingredience: 900 ml mléka, 2 vanilkové jogurty (dohromady 250 g, například Safari od Yoplait nebo Activia), 1 vanilkový pudink, cukr podle chuti, kompotované mandarinky nebo kompotované broskve, meruňky či ananas, plátková želatina Dr. Oetker (nebo od stejné firmy ztužovač za studena na tvarohové a jogurtové moučníky), 1 balíček želé na dorty (čiré nebo červeného želé Labeta či Vitana), ½ balíku piškotů

Postup: V půl litru mléka s cukrem uvaříme pudink a za občasného promíchání necháme vychladnout. Přidáme zbytek mléka a jogurty a postupným šleháním přidáme želatinu připravenou podle návodu (plátkovou rozpustíme dle návodu rychle v mikrovlnce). Šleháme asi 3 minuty. Formu nebo skleněnou mísu lehce vymažeme olejem a poklademe piškoty, navršíme polovinu hmoty, opět proložíme piškoty a dáme zbytek hmoty. Uhladíme povrch a necháme krátce zatuhnout v ledničce. Povrch lehce ztuhlého moučníku poklademe ovocem, šťávu slijeme a doplníme do 250 ml, lehce přisladíme, přidáme pár kapek citronu a vmícháme dortové želé. Přivedeme k varu, provaříme cca 10 sekund a po krátkém zchladnutí nalijeme lžící na moučník. Necháme vychladit v lednici alespoň 5 hodin.

Jablečný dort

Ingredience:75 dkg jablek, 4 sklenice vody, 2 lžíce cukru, 2 vanilkové pudinky, piškoty, 2 lžíce šťávy

Postup: Oloupaná jablka nakrájíme na plátky a rozvaříme se dvěma sklenicemi vody. Dle chuti osladíme. Přidáme další dvě sklenice vody s rozmíchanými vanilkovými pudinky a zavaříme do jablek. Dortovou formu lehce vymažeme máslem a na dno nalijeme část připravené hmoty. Povrch poklademe piškoty a pokropíme šťávou. Nalijeme zbytek rozvařené hmoty a dáme tuhnout do lednice. Povrch dortu zdobíme tuhým jogurtem těsně před podáváním.

Piškotový roláda

Ingredience: 120 g hrubé (polohrubé) mouky, 100 g moučkového cukru, 3 vejce

Ingredience na krém: 1 tvaroh, 60 g cukru, 1 vanilkový pudink, ½ l mléka

Postup: Vejce s cukrem dobře našleháme, lehce vmícháme mouku a těsto vlijeme na plech vyložený pomaštěným a moukou vysypaným alobalem. Pečeme dozlatova v dobře vyhřáté troubě cca na 180 °C a hned po upečení piškot, ještě teplý, srolujeme. Po zchladnutí roládu rozbalíme, potřeme krémem a znovu srolujeme. Povrch ozdobíme zbylým krémem.

Příprava krému: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme krém a vmícháme cukr. Do vychladlého základu vmícháme po částech tvaroh, do kterého můžeme nakrájet kousky ovoce.

Nudlový nákyp

Ingredience: 600 g měkkého tvarohu, 300 g těstovin (široké nudle), 100 g cukru, 40 g másla (rostlinného tuku), 1 dl mléka, 1 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, trochu soli

Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme je a propláchneme vlažnou vodou, aby se neslepily. Tvaroh rozmícháme s cukrem, mlékem s rozšlehaným vejcem a vanilkovým cukrem. Přidáme okapané těstoviny a dobře promícháme. Směs dáme do formy vymazané máslem a ve vodní lázni (formu vložíme do hrnce s horkou vodou) zapečeme. Podáváme s kompotem.

Ovocný salát

Ingredience: 2 pomeranče, 2 jablka, 1 citron, 20 g cukru nebo med, 2 lžíce nízkotučného jogurtu

Postup: Oloupaná jablka nastrouháme a zakapeme citronovou šťávou. Potom vmícháme pomeranče nakrájené na kostičky a podle chuti přisladíme. Nakonec do salátu přidáme jogurt. Salát podáváme vychlazený.

Agarový moučník

Ingredience: 100 g meruňkového kompotu, 100 g kompotovaných jablek, 20 g ovocného sirupu, citronová šťáva, agar

Postup: Do agaru povařeného s ovocným sirupem a citronovou šťávou přidáme prolisované meruňky a prolisovaná kompotovaná jablka. Směs nalijeme do chlebíčkové formy a necháme ztuhnout. Nakrájený moučník můžeme zdobit tvarohovým krémem. Pro ty, co neví, co je agar: agar nahrazuje želatinu, ale má jinou strukturu, a proto se také používá v jiném množství. K dostání jsou bílé a červené varianty.

Jaterní dieta není zas tak strašná, jak by se mohlo zdát. Na tuto stravu se dá velmi rychle zvyknout, o čemž svědčí i uvedené recepty, které můžete připravit a následně s chutí sníst i při jaterní dietě. A jaký typ máte vy?

Zdroj: Jídelníček pro nemocná játra
Zveřejněno dne: 6.3.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: skořicová mast

Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je léčivá a vyrábí se z ní silice, tinktury, olej a z něj pak i masti. Má kořeněně nasládlou chuť a příjemnou vůni, kterou jí dává zejména sloučenina cinnamaldehyd.

Skořicová mast - návod.
6 trubiček skořice
100 ml olivového oleje
1 sáček želatiny agar
2 kapsle vitamínu E 400 mg
1 lžička čerstvé citonové šťávy

Nejprve si uděláme ze skořice výtažek, tak že skořici necháme macerovat v oleji po dobu 1 dne. Po tuto dobu udržujeme olejovou lázeň teplou do 80*C. Skořice se nesmí v oleji spálit. Pro lepší výsledek můžeme skořici hrubě umlít. Po uplynutí doby macerace přeceďte olej a nechte ho vychladit. Podle návodu připravte želatinu agar a také ji nechte zchladit na stejnou teplotu jako je zchlazen skořicový olej. Pak si připravte hnětací misku, do které dejte želatinu, skořicový olej a k tomu vyprázdněte dvě kapsle vitamínu E a přidejte lžičku citronové šťávy. Vše pak metličkovým mixérem promixujte na nejvyšší rychlost, až vznikne hladká krémová emulze. Tu pak používejte jako běžný mastný krém na svou pokožku. Zbytek masti uzavřete do vhodné nádoby a nechte v temnu a chladnu nejlépe v lednici. Takto emluze vydrží být stabilní až jeden měsíc.

Pozor! Lidé s nemocnými ledvinami vědí, že se mají skořici vyhýbat, proto tato mast není určena pro takto nemocné lidi.

Skořicová mast - účinky
V místech aplikace skořicové masti se podpoří krevní oběh a tím i rychlejší prohřátí zevní tkáně. Výborná je pro revmatiky. Může pomoci při lokální desinfekci pokožky svými antibakteriálními a desinfekčními účinky.

Podobným způsobem se dá vyrobit i rozmarýnová mast, kde rozmarýn působí také jako desinfekce a čistící činidlo. Místo skořice použijte rozmarýn.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skořicová mast
Odesláno dne: 22.7.2011 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 0

MAKROBIOTIKA A ZDRAVÍ

Základní potraviny v makrobiotice

Obilná zrna musí zůstat celá a rovněž se musí konzumovat celá. Připravují se vařením v tlakovém hrnci nebo se pečou v keramickém hrnci. Hlavními konzumovanými zrny jsou zrna pšenice, ječmene, neloupané rýže, pohanky, kukuřice, jáhel, ovsa, žita.

Zelenina v makrobiotice tvoří spolu s obilninami základ stravy. Nejlepší je čerstvá, domácí. Měla by se používat zelenina sezónní, tudíž není vhodné používat zeleninu, která v našem pásmu v dané době běžně neroste. V zimě je tedy vhodné konzumovat tykev, zelí a kořenovou zeleninu. Zelenina se dále doporučuje jako příloha k rybám, protože napomáhá k trávení rybího masa. Mezi nevhodnou zeleninu řadíme špenát, rebarboru, chřest, mangold a rajčata, obsahují totiž velké množství šťavelanů, které bývají často alergeny.

Mořské řasy jsou další důležitou součástí makrobiotické stravy. Jsou cenným zdrojem velkého množství stopových prvků a minerálů, které jsou nezbytné k optimalizaci metabolických procesů v těle. Mořské řasy používané v makrobiotice: agar-agar, arame, dulse, hijiki, irský mech, kelp, kombu, nori, wakame.

Luštěniny tvoří rovněž základní kámen stravy makrobiotika. V současné době jsou luštěniny velmi opomíjeny, což je velká chyba. Obsahují totiž vysoce kvalitní bílkoviny rostlinného původu a jsou tak zdravější než maso. Navíc obsahují širokou škálu vitamínů a minerálů.

Sója a sójové výrobky patří také k důležitým součástem makrobiotiky. Mezi její největší přednosti patří lehce stravitelné bílkoviny. Nejčastěji používané sójové výrobky jsou: tofu, tempech, miso a sójová omáčka Tamari.

Doplňkové potraviny v makrobiotice:

  • sůl – v makrobiotice se používá výhradně sůl mořská, která se získává odpařením mořské vody;
  • mezi další doplňkové potraviny a koření patří například zázvor, rýžový ocet, cibule, sójová omáčka, švestky umeboši, nori koření, sezamová sůl prášek z mořských řas a další;
  • sladidla – používají se pouze přírodní – ječmenný slad, amasake, jablečný sirup;
  • oleje – používají se jen nerafinované oleje, vyrobené pouhou extrakcí za studena. K pravidelnému používání se hodí zejména světlý a tmavý sezamový olej a kukuřičný olej za studena.

Pokud se rozhodnete stravovat se podle zásad makrobiotiky, tak postupně omezujte nasycené tuky, rafinovaný škrob a cukry. Do jídelníčku zařaďte více obilnin, luštěnin, zeleniny, mořské řasy. Každý den se snažte jíst několik druhů obilnin a zeleniny převážně v syrovém stavu, dále luštěniny a mořské řasy. Základním kuchyňským vybavením je tlakový hrnec, dřevěné náčiní, nerezové nádobí (či ze slitiny), nože uhlíkové nebo z nerez oceli, velký nerezový cedník, keramické mísy na pečení v troubě. Potraviny omývejte až před přípravou a používejte se slupkou, ve které je obsaženo nejvíce cenných látek. Luštěniny před vařením namočte na 8 hodin (nejlépe přes noc). Vodu z namočených luštěnin slijte, z obilovin můžete použít na vaření. Zeleninu připravujte vařením, ale vhodnější je příprava nad parou. Uvařenou zeleninu ochuťte malým množství sójové omáčky a osolte špetkou soli.

Zdroj: Makrobiotika a zdraví
Zveřejněno dne: 17.4.2016

HROZNOVÉ VÍNO

Hroznové víno – recepty na zpracování

Jogurtový zákusek s hroznovým vínem

INGREDIENCE:

  • 50 g světlého hroznového vína
  • 50 g tmavého hroznového vína

NÁPLŇ:

  • 60 g mandlí
  • 500 g bílého jogurtu
  • 50 g cukru
  • 1 plátek želatiny
  • 1 svazeček čerstvé máty
  • 1 balíček vanilkového cukru

TĚSTO:

  • 100 g cukru
  • 1 žloutek
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g másla
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 citron

Máslo rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Mouku s práškem do pečiva prosejeme. Žloutek s vejcem a se 100 g cukru vyšleháme do pěny. Přidáme čistou strouhanou kůru z citronu, nejlépe bio. Vmícháme máslo a pomalu do vajec přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijeme do formy o průměru asi 15 cm. Formu s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Zkusíme vpichem špejlí (dobře upečené těsto nelepí). Hotový korpus necháme vychladnout.

Plátek želatiny namočíme ve 2 dl teplé vody. Hroznové víno umyjeme, osušíme, nakrájíme na půlky a vybereme zrníčka.

Jogurt, mátové lístečky, cukr vyšleháme. Přidáme vyždímanou želatinu a promícháme.

Hotový korpus rozřízneme. Půlku korpusu natřeme dílem jogurtového krému. Posypeme částí hroznového vína, zakryjeme další částí krému. Dáme druhý díl korpusu. Zbytkem jogurtu potřeme povrch i strany korpusu. Nakonec ozdobíme zbytkem hroznového vína a strany posypeme praženými mandlemi. Hotový zákusek dáme na 30 minut do lednice.

Jogurtový zákusek s hroznovým vínem nakrájíme a podáváme v teplých letních dnech jako lahodné občerstvení.

Štrúdl z hroznového vína

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce drceného mandlového másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • 500 g tmavého hroznového vína
  • 2 žloutky
  • 80 g strouhanky
  • 500 g bílého hroznového vína

NA OZDOBU:

  • cukr moučka

NA POTŘENÍ:

  • vejce

TĚSTO:

  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 hrst citronové kůry
  • 150 g másla
  • 1 špetka soli
  • 150 g cukru moučka

Nejprve si připravíme těsto. Na vál nasypeme prosátou mouku s cukrem, nastrouháme máslo a doprostřed rozklepneme vejce. Přidáme citronovou kůru a špetku soli. Těsto rychle zpracujeme, občas si namáčíme ruce ve studené vodě, aby nám těsto nezteplalo. Snažíme se pracovat rychle. Vytvoříme kouli, kterou zabalíme do čistého plátna, přikryjeme průsvitnou fólií a dáme na 30 minut do lednice.

Umyté hroznové víno nakrájíme na půlky, pokud obsahuje zrníčka, vybereme je. Dáme do misky s cukrem, skořicí a rozmícháme.

Na pánvi rozehřejeme máslo, dáváme pozor, aby se nám nespálilo. Přidáme strouhanku a orestujeme.

Na posypaný pečicí papír vyválíme těsto, nesmí být moc tenké ani široké. Těsto potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme hotovou strouhankou s máslem. Přidáme hroznové víno, posypeme nadrcenými mandlemi a srolujeme pomocí papíru na pečení. Půjde to trošku ztěžka, protože těsto není elastické.

Štrúdl potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložíme do trouby rozpálené na 180 °C a pečeme 40–50 minut, má být dozlatova. Hotový štrúdl s hroznovým vínem posypeme moučkovým cukrem.

Marmeláda z hroznového vína

Hrozny propláchneme na sítu, necháme okapat. Kuličky obereme rukou do předem odváženého hrnce. Zvážíme a propočítáme cukr i želírovací přípravek. Na 1 kg kuliček přidáme 300–500 g jemného krystalu. Promícháme a necháme do druhého dne uležet. Několikrát zamícháme. Další den postavíme na mírný plamen a rozvaříme bobulky. Směs protlačíme sítkem. Přidáme dle chuti citronovou šťávu, kůru a vanilku. Necháme nabobtnat agar-agar(dle váhy kuliček) nebo želírující prostředek (želatinu). Pracujeme podle návodu na balíčku!

Po provaření nalijeme do skleniček, uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 80 °C. Můžeme pracovat i s bílými hrozny nebo se směsí. Každá révová odrůda má svou specifickou chuť.

Zdroj: Hroznové víno
Zveřejněno dne: 22.5.2014

SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA

Recepty se slunečnicovými semínky

Loupaná slunečnicová semínka se hodí jak k přímé konzumaci, tak do různých sladkých (obilninové kaše, nákypy...) či slaných jídel (zeleninové pokrmy, zpestření rýže či kuskusu).

Slunečnicová majonéza

Ingredience: 100 g semínek slunečnice, citrón, 1/2 čajové lžičky soli, 2 polévkové lžíce oleje, 2 stroužky česneku, voda.

Postup: Všechny ingredience mixujeme 10 minut. Vzniklý hladký krém můžeme ochutit pažitkou, paprikou a podobně. Působením citrónu pak zůstane majonéza bílá, jinak ztmavne.

Slunečnicová paštika

Ingredience: 100 g slunečnicových semínek, 20 g sušených rajčat (ne v oleji), 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, špetka sušené červené řepy (nemusí být, dává se pro lepší barvu), šťáva z jednoho menšího citrónu (nebo z půlky většího), 100 + 300 ml vody, 5 g práškového agaru (polovina pytlíčku), 3 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu, 1 čajová lžička soli, 2 čajové lžičky červené papriky, 2 čajové lžičky provensálského koření.

Postup: Slunečnicová semínka namočíme (nejlépe přes noc). Stejně tak zalijeme sušená rajčata 100 ml vody a necháme je nabobtnat. Druhý den v menším hrnci rozpálíme olej a zpěníme najemno nakrájenou cibulku. Chvilku restujeme, pak přidáme červenou papriku a provensálské koření a promícháme. Přilijeme asi 100 ml vody a minutku dusíme. Mezitím si v 200 ml vody rozmícháme agar, který poté přilijeme do hrnce, přivedeme k varu a necháme minutku provařit. Odstavíme. Slunečnicová semínka slijeme, opláchneme a nasypeme do mixéru, přidáme lahůdkové droždí, česnek, citrónovou šťávu, sójovou omáčku, červenou řepu, rajčata (i s vodou) a mixujeme. Ještě horkou vodu s agarem a kořením nalijeme do mixéru k rozmixované slunečnicové směsi. Mixujeme 2 minuty na vysoké otáčky, dokud není směs dokonale hladká. Nádobu na srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchneme studenou vodou a směs do ní nalijeme. Necháme vychladnout (nejprve venku, pak dáme tuhnout do lednice). Ztuhlou a vychlazenou paštiku vyndáme z lednice a nožem opatrně po stranách odlepíme. Můžeme vyklopit na tácek nebo krájet přímo ve formě.

Pražená slunečnicová semínka

Ingredience: 2 lžičky soli, 1 balíček slunečnicových semínek, 1 hrnek vody.

Postup: V hrnku vody rozmícháme sůl a do této osolené vody namočíme semínka (alespoň na půl hodiny, ale můžeme i na delší dobu). Troubu předehřejeme na 200 °C a na plech rozprostřeme pečicí papír. Semínka slijeme a rozložíme důkladně po celém plechu. Dáme do trouby. Během pražení semínka mícháme a převracíme. Můžeme jemně posolit, pokud máme sůl rádi. Doba pražení závisí na výkonu trouby − pohybuje se mezi 10 až 20 minutami. Semínka nesmí být hořká a rovněž je potřeba je vyndat dříve, protože ještě docházejí.

Pomazánka se slunečnicovými semínky

Ingredience: 1 sýr Lučina, sůl, pepř, 1 salátová okurka, 1 smetana ke šlehání, 1/2 balíčku slunečnicových semínek, jarní cibulka, nasekané bylinky, 100 g šunky, 3 ředkvičky.

Postup: Okurku oloupeme, podélně nakrájíme na čtvrtky a měkké středy se semínky vyřízneme nebo vydlabeme. Poté okurku pokrájíme na malé kousky, které dáme do mísy, osolíme, opepříme a společně se sýrem Lučina, smetanou a česnekem dobře promícháme. Přidáme slunečnicová semínka, bylinky, jarní cibulku a najemno nakrájenou šunku. Dle potřeby (hustoty) můžeme pomazánku zředit smetanou (pokud si chceme udělat salát, můžeme přidat více okurky). Pomazánku necháme krátce v chladu proležet, pak podáváme na chlebíčkách či bagetkách nebo s jiným čerstvým pečivem. Dle chuti dozdobíme ředkvičkami.

Zdroj: Slunečnicová semínka
Zveřejněno dne: 12.9.2015

PROBIOTIKA NA STŘEVA

Probiotika Swiss

Produkt Swiss Probiotix splňuje všechna kritéria vysoce kvalitního probiotického výživového doplňku. Jedna enterosolventní kapsle rostlinného původu, vhodná také pro vegetariány, odolává kyselému prostředí žaludku a obsahuje vyváženou směs 9 důležitých druhů střevních bakterií, minimálně osm miliard buněk v lyofilizované formě, výživu pro užitečné bakterie (FOS). Užitečné bakterie jsou živí tvorové, kteří pro přežití a rozmnožování potřebují výživu. Pokud se dostanou k výživě (například prostřednictvím vlákniny, potravin anebo výživových doplňků, jako je vláknina Clean Inside), budou schopné vytvořit trvalou populaci a plnit svou roli při zachování zdraví. Druhou oblíbenou výživou užitečných bakterií je takzvaná FOS (fructooligosacharides). Probiotické doplňky, které ji obsahují, tak zabezpečují výživu pro užitečné střevní bakterie, díky tomu jsou účinnější než tradiční doplňky.

Složení 1 kapsle: probiotické bakterie L. rhamnosus 55 %, B. breve 20 %, L. casei 15 %, L. acidophilus 5 %, B. longum 5 % (kmeny obsahují kryoprotektanty), 6 miliard CFU. CFU je počet živých probiotických mikroorganismů (colony-forming unit) na konci doby trvanlivosti, při výrobě plněno až 300 % tohoto množství – až 18 miliard CFU/1 cps.

Složení: maltodextrin, bakteriální kultury (obsahuje kryoprotektanty: odtučněné mléko, sacharóza, agar-sójový bujon), rostlinná kapsle (hypromelóza), protispékavá látka (stearan hořečnatý), vysoušedlo (oxid křemičitý), antioxidant (kyselina askorbová).

Doporučené dávkování: 1 až 2 kapsle denně. Při použití s antibiotiky je vhodné užívat aspoň 2–3 hodiny před nebo po podání antibiotik.

Skladování: Skladovat v suchu při pokojové teplotě.

Odlišnost od jiných probiotik na trhu:

  • obsahuje 10 probiotik, která se nejčastěji vyskytují ve střevní floře evropského člověka, v porovnání s jinými přípravky, kde je jich 1–5;
  • zabezpečí pro organismus 8 miliard živých bakterií;
  • vhodné také pro vegetariány;
  • neobsahuje lepek.

Zde můžete vidět cenu Swiss Probiotix.

Zdroj: Probiotika na střeva
Zveřejněno dne: 30.8.2016

JMÉNA PRO KOČKY

JMÉNA NA PÍSMENO „A“ V KOČIČÍM KALENDÁŘI

ABBÉ (Svátek 12. listopadu)
ABEL (Svátek 18. ledna)
ABIGAIL (Svátek 28. září)
ADAM (Svátek 14. února)
ADÉLKA (Svátek 30. dubna)
ADONIS (Svátek 9. prosince)
AGÁTA (Svátek 31. ledna)
AGRAFÉNA (Svátek 15. října)
AIDA (Svátek 19. prosince)
ÁJA (Svátek 23. srpna)
AJAX (Svátek 7. října)
AKIM (Svátek 12. června)
ALANIS (Svátek 11. ledna)
ALESSANDRO (Svátek 21. listopadu)
ALEX (Svátek 19. dubna)
ALEXANDER (Svátek 31. srpna)
ALI BABA (Svátek 21. června)
ALICE (Svátek 5. března)
ALINA (Svátek 27. ledna)
AMADEO (Svátek 30. listopadu)
AMADEUS (Svátek 30. listopadu)
AMÁLKA (Svátek 23. března)
AMANDA (Svátek 13. srpna)
AMAYA (Svátek 5. února)
AMÉLIE (Svátek 26. července)
AMOR (Svátek 1. února x 23. února)
AŇA (Svátek 15. května)
ANABELA (Svátek 18. července)
ANDĚLA (Svátek 12. května)
ANDROMEDA (Svátek 22. října)
ANDY (Svátek 28. dubna)
ANETA (Svátek 9. ledna)
ANGELA (Svátek 14. března)
ANGELO (Svátek 14. března)
ANGIE (Svátek 30. června)
ANNIE (Svátek 25. května)
APOLONIA (Svátek 10. dubna)
ARAGON (Svátek 3. listopad)
ARAM (Svátek 13. října)
ARANKA (Svátek 2. června)
ARGON (Svátek 3. listopad)
ARCHIBALD (Svátek 1. ledna)
ARNOLD (Svátek 6. května)
ÁRON (Svátek 4. srpna)
ARVÍN (Svátek 18. září)
ASTER (Svátek 3. června)
ATILA (Svátek 10. září)
AVALON (Svátek 8. července)

Další jména na písmeno „A“, která nejsou zařazená v kočičím kalendáři

A hot chilli
Aaba
Aaron
Abak
Abakan
Abba
Abbelix
Abbey
Abby
Abner
Abok
Aboni
Abracadabra
Abraham
Abrak
Abraka
Abraxas
Accent
Ace
Aces
Achilles
Achim
Acip
Acroy
Action
Ada
Adagio
Adalf
Adamek
Addams
Adéla
Adelaide
Adeline
Adidas
Adina
Adis
Adlai
Admin
Admiral
Ador
Adoušek
Adriatic
Adryn
Advent
Advin
Afinka
Afra
Afro
Afrodite
Agar
Agarom
Agatha
Agátka
Agbar
Agent
Aggie
Agi
Agin
Agina
Agnes
Agripína
Agrita
Agulka
Agy
Aila
Airin
Airis
Aisha
Aiwa
Ajda
Ajka
Ajla
Ajša
Akamaru
Akan
Akana
Akanta
Akát
Akbar
Aki
Akima
Akina
Akira
Akita
Akon
Akra
Akvarius
Al Capone
Alabama
Aladin
Alan
Alanna
Alaska
Alastair
Alba
Albatros
Albert
Alberta
Albertino
Albi
Albín
Albínka
Alcatraz
Alchemie
Alecia
Alenka
Alexa
Alexandra
Alexia
Alexis
Alexius
Alf
Alfa
Alfabeta
Alfie
Alfonz
Alfred
Alfredo
Alger
Ali
Aliant
Alicia
Alien
Aliminečka
Alimiri
Alinka
Alita
Alka
All Star
Allegra
Allegro
Alley
Allick
Allison
Ally
Alma
Aloha
Alpha
Alpine
Altar
Althea
Altík
Alwaro
Alza
Amanda
Amareto
Amatér
Amazon
Ambassador
Amber
Ambra
Ambro
Ambrose
Ambrosia
Amelika
Amelka
Amerigo
Amet
Amethyst
Ami
Amicus
Amigo
Amik
Amika
Amina
Amir
Amira
Amis
Ammo
Amon
Amonek
Amore
Amos
Amy
Anabell
Anaconda
Anais
Anakin
Anakonda
Anas
Anastasia
Anastázie
Anatole
Anča
Andalusia
Andi
Andílek
Andin
Andiska
Andor
Andora
Andra
André
Andrea
Andreas
Android
Andrýsek
Anežka
Angel
Angelica
Angelina
Angus
Anička
Anika
Animal
Anina
Anita
Anitka
Anja
Anky
Anna
Annabel
Anne
Annibal
Anriko
Anry
Antar
Antaress
Anthony
Antík
Antilopa
Antoinette
Antonia
Antony
Antos
Anubis
Aný
Anyna
Anýsek
Apač
Apin
Apolenka
Apollo
Appel
Apper
April
Aprilia
Apu
Aquarius
Aquila
Arabela
Arabeska
Aragorn
Aramis
Aran
Archie
Arcus
Ardo
Ares
Arga
Argi
Argo
Argos
Argosek
Argus
Argy
Aria
Arian
Ariel
Ariela
Aries
Arieta
Arik
Arin
Arina
Arinka
Arisa
Arizona
Arka
Arma
Armagedon
Armani
Armin
Armstrong
Arna
Arni
Arnie
Arno
Arnorld
Arnošt
Arny
Arry
Arsan
Arsik
Art
Artemis
Artex
Artík
Artur
Artuš
Arty
Arví
Arvon
Asana
Ascot
Ashley
Ashton
Asia
Aslan
Asmar
Aspen
Asterix
Aston
Astor
Astorka
Astra
Aša
Ašar
Aška
Ata
Athena
Atlanta
Atlantis
Atlas
Atom
August
Augusta
Augustus
Aura
Aurora
Austin
Avanti
Avis
Avon
Axel
Axis
Axle
Azreal
Azure
Azurit
Azzul


Zdroj: Jména pro kočky
Zveřejněno dne: 26.2.2017

ŽALUDEČNÍ VŘEDY - VHODNÁ STRAVA

Dieta na dvanácterník

Dvanáctník (latinsky: duodenum; zastarale a hovorově: dvanácterník) je podkovovitě stočená počáteční část tenkého střeva (intestinum tenue) navazující na žaludek. Kromě žaludku do něj rovněž ústí vývod žlučníku z jater a vývody slinivky břišní. Délka dvanáctníku je mezi 20 a 28 cm a jeho průměr činí 3,5 až 4,5 cm. S výjimkou svého začátku je dvanáctník srostlý se zadní stěnou břišní a druhotně krytý nástěnnou pobřišnicí (peritoneum).

Náhradu ochranného hlenu vám poskytne škrob ze syrové brambory, vyzkoušejte tedy následující: Po spánku, kdy je tělo žíznivé, nebo tehdy, kdy je žaludek, dvanáctník i část střeva prázdná (směnaři), vypijte několik lžic škrobu z čerstvé brambory. Škrob připravíte tak, že syrovou bramboru nastrouháte, vyždímáte (nejlepší je malá řezací odstředivka na ovoce) a po chvilce slijete vodnatou bramborovou šťávu a sedlý škrob vypijete. Někdo to vypije bez čekání všechno, jiný se spokojí i s nastrouhanou dření ze syrové brambory. Takto postupuje nestravitelný škrob brambory rychle do střeva a sliznice z něj vstřebává vodu, až ho zahustí a on se stane v podstatě povlakem. Právě tam, kde je ochranného hlenu nejméně, vstřebává sliznice nejvíce a zde se tedy vytvoří nejsilnější vrstva škrobového povlaku. Ten potom jako hlen ochraňuje tuto sliznici před ranními agresivními trávicími šťávami. Zvláště při jejich vyplaveních před prvním jídlem, kdy jsou nejagresivnější a je jich, vzhledem k množství potravy, nejvíce. Škrob je relativně rychle setřen natráveninou, ale následující trávicí šťávy nejsou tak agresivní, a tak škrob svůj ochranný úkol splnil. Ze sušeného škrobu to nejde a do zásoby také ne, což vyplývá z prostorové struktury škrobu v cytoplazmě buněk brambory. Přestože syrové brambory obsahují solanin, tak jeho množství, není-li brambora zelená, neškodí ani při několikaměsíčním užívání. Takže vyzkoušejte každé ráno před snídaní několik lžic bramborového džusu a na noc čaj z heřmánku jako hojivou náplast na celodenní dřinou poničenou sliznici.

Stravujte se nedráždivě, dietně a lehce.

Čerstvé ovoce a zelenina se svými volnými kyselinami na lačno dráždí. Buď si je dejte čerstvé až po jídle, nebo raději konzumujte kompoty a zeleninu dušenou či jinak tepelně upravenou, což se kvůli vláknině zvláště doporučuje.

Potraviny zakázané při dvanáctníkovém onemocnění:

  • alkohol, cigarety
  • pečivo (výrazně okyseluje organismus)
  • rafinovaný cukr (je agresivní na žaludek)
  • smažené a tučné výrobky, chipsy
  • vuřty, uherský salám, vysočina, česnekový salám, paprikový salám, paštika, jitrnice, vinné klobásy a podobně
  • tučné maso – nakládané, konzervované a smažené, divočina
  • šproty, tučné, uzené a nakládané ryby, makrela
  • aromatické a tučné sýry (pivní sýr, syrečky, romadúr, ementál, eidamská cihla, hermelín, niva a podobně)
  • luštěniny – čočka, fazole – obsahují slupky a nadýmají
  • syrová zelenina – ředkev, ledový salát, cibule, česnek, paprika, cibule, nakládaná zelenina, čerstvé i sušené houby
  • ořechy – vlašské ořechy, mandle, slunečnicová semínka, mák
  • káva
  • ovocné džusy
  • ocet
  • ostré koření (pepř, pálivá paprika, kari, zázvor a podobně), masox, sójová omáčka, worcesterská omáčka
  • kvasnice (droždí) kvůli stagnaci jídla v žaludku, má bobtnavé a kvasící účinky, netráví se tak, jak má, poškozuje střeva obzvláště s pečivem
Doporučené potraviny:
  • lehce stravitelné potraviny – nejlépe dušené
  • zelenina – dušená i vařená, trochu čerstvá – hlávkové zelí, mrkev, kedlubny, saláty, řepa, rajče bez slupky, dýně hokkaidó, brokolice, mrkev, květák, petržel, celer, vařené brambory ve slupce mají větší obsah živin; brambory jsou ale lepší pouze čerstvé ve formě šťávy kvůli velkému obsahu škrobů
  • sliz z lněného semínka – doporučuje se 1 lžíce 2x denně (sliz se připraví vyvařením polévkové lžíce do vody)
  • hovězí vývary
  • rostlinná želatina agar
Potraviny povolené občas:
  • rýže, jáhly, pohanka
  • tofu a sója
  • libová masa (ryby, králík, hovězí – vše jen dušené, vařené, nikdy ne smažené); pozor: z přemíry bílkovin a tuků časem může vzniknout žlučníkový kámen nebo nádorové bujení, při stagnaci potravy v žaludku pak kvůli vředu dvanáctníku hrozí naleptání žaludeční sliznice a vznik i vředu žaludečního
  • mléčné zakysané nízkotučné výrobky – nejlépe kvalitní jogurt
  • ovoce – jablka (ostrouhaná), banán
Doplňky výživy:
  • mladý ječmen – je zásaditý a obsahuje vitamíny skupiny B
  • lecitin v kapslích – vyrovnává hladinu cholesterolu, obaluje sliznici žaludku
  • čaje na žaludek (puškvorec, máta, heřmánek, ostropestřec) – podporují pohyb potravy do střev
  • soda při akutním překyselení nebo bolesti žaludku – je údajně lepší než třeba Helicid a podobné chemikálie, které zabraňují vytváření žaludečních kyselin – soda jen neutralizuje
  • CHAGA – nejúčinnější houba na vředové choroby
  • Hericium – léčivá houba korálovec ježatý – lze již zakoupit i v ČR
  • Drags Imun – pryskyřice ze stromu Croton lechleri
  • propolis – užívá se 3x denně půl až 1 hodinu před jídlem 20 až 35 kapek do mléka nebo medu, zlepšení se projeví po 3 dnech léčby, pokud se současně užívá mateří kašička a med, jde o vhodnou kombinaci ke konzervativní léčbě vředové choroby

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava
Zveřejněno dne: 3.11.2017

SEZNAM ÉČEK

Druhy éček

Barviva

Barviva jsou pro výrobce potravin velmi důležitá. Jsou jedním z hlavních faktorů, díky kterým se buď výrobek prodá, nebo zůstane ležet na regále. Výrobci používají barviva, aby dodali svým výrobkům na pravosti a poctivosti. Samozřejmě že zákazník dá přednost jogurtu s jasně červeně zbarvenou jahodovou složkou než jogurtu s nevzhledně vypadajícími tmavě zbarvenými kousky jahod.

Barviva můžeme rozdělit do tří skupin:

  • První jsou barviva přírodního původu, která jsou většinou získávána i klasickými výrobními postupy, proto nepředstavují žádné obavy.
  • Dále jsou to barviva přírodně identická. S nimi se můžeme setkat velmi často, neboť jsou výrobci velmi oblíbená právě pro slovíčko „přírodně“. To znamená, že jsou po chemické stránce totožná s barvivy získávanými přírodní cestou, ale jejich výroba je jednodušší a levnější.
  • Třetí skupinou jsou barviva syntetická. Dříve se vyráběla z uhelného dehtu, nyní z ropy a ropných produktů. V USA se postupně jednotlivá syntetická barviva zakazují, podle toho, jak se u nich postupem času daří prokazovat karcinogenní účinky. V ČR se syntetickým barvivům bohužel „daří“. Jelikož je možné obecně označit syntetická barviva z podezření na karcinogenitu a způsobování dětské hyperaktivity, je rozhodně na místě se potravinám, které je obsahují, raději vyhýbat.

Látky patřící do této skupiny:

  • E100 - Kurkumin (Cl přírodní žluť 3)
  • E101 - Riboflavin (vitamín B2)
  • E102 - Tartrazin (Cl potravinářská žluť 4)
  • E104 - Chinolinová žluť (Cl potravinářská žluť 13)
  • E107 - Žluť 2G
  • E110 - Žluť SY (Cl potravinářská žluť 3)
  • E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny
  • E121 - Citronová červeň 2
  • E122 - Azorubin (Cl potravinářská červeň 3, Carmoisin)
  • E123 - Amarant (Cl potravinářská červeň 9)
  • E124 - Ponceau 4R (Cl potravinářská červeň 7)
  • E127 - Erythrosin (Cl potravinářská červeň 14)
  • E128 - Červeň 2G (Cl potravinářská červeň 10)
  • E129 - Červeň Allura AC (Cl potravinářská červeň 17)
  • E131 - Patentní modř V
  • E132 - Indigotin (Cl potravinářská modř 1)
  • E133 - Brilantní modř FCF (Cl potravinářská modř 2)
  • E140 - Chlorofyly a chlorofyliny
  • E141 - Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů
  • E142 - Zeleň S (CI potravinářská zeleň 4)
  • E143 - Fast green FCF
  • E150 - Karamel
  • E151 - Brilantní čerň BN
  • E153 - Uhlík z rostlinné suroviny (Rostlinná čerň)
  • E154 - Hněď FK (CI potravinářská hněď 1)
  • E155 - Hněď HT (CI potravinářská hněď 3)
  • E160a - Karoteny (CI potravinářská oranž 5)
  • E160a(i) - Směs karotenů
  • E160b - Annato, Bixin, Norbixin
  • E160c - Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin
  • E160d - Lykopen (Přírodní žluť 27)
  • E160e - Beta-apo-8-karotenal
  • E160f - Ethylester kyseliny beta-apo-8-karotenové
  • E161a - Flavoxantin
  • E161b - Lutein (Smíšené karotenoidy, xanthofyly)
  • E161c - Kryptoxantin
  • E161d - Rubixantin
  • E161e - Violoxantin
  • E161f - Rhodoxantin
  • E161g - Kanthaxanthin (CI potravinářská oranž 8)
  • E162 - Betanin (Betalainová červeň)
  • E163 - Anthokyany
  • E166 - Santalové dřevo
  • E170 - Uhličitany vápenaté
  • E171 - Oxid titaničitý (titanová běloba)
  • E172 - Oxidy a hydroxidy železa
  • E173 - Hliník (CI kovový pigment)
  • E174 - Stříbro
  • E175 - Zlato
  • E180 - Litholrubin BK
  • E182 - Orchil (Lakmus)

Konzervanty

  • E200 - Kyselina sorbová
  • E201 - Sorban sodný (Sorbát sodný)
  • E202 - Sorban draselný (Sorbát draselný)
  • E203 - Sorban vápenatý (Sorbát vápenatý)
  • E209 - Heptyl p-hydroxybenzoát (Heptylparaben)
  • E210 - Kyselina benzoová
  • E211 - Benzoan sodný (Benzoát sodný)
  • E212 - Benzoan draselný (benzoát draselný)
  • E213 - Benzoan vápenatý (benzoát vápenatý)
  • E214 - Ethylparahydroxybenzoát (Ethylparaben, Ethylester kyseliny p-hydroxybenzoové)
  • E215 - Ethylparahydroxybenzoát sodná sůl
  • E216 - Propylparahydroxybenzoát (Propylparaben, Propylester kyseliny p-hydroxybenzoové)
  • E217 - Propylparahydroxybenzoát sodná sůl
  • E218 - Methylparahydroxybenzoát (Methylparaben)
  • E219 - Methylparahydroxybenzoát sodná sůl
  • E220 - Oxid siřičitý
  • E221 - Siřičitan sodný
  • E222 - Hydrogensiřičitan sodný
  • E223 - Disiřičitan sodný (Pyrosiřičitan sodný)
  • E224 - Disiřičitan draselný (Pyrosiřičitan draselný)
  • E225 - Siřičitan draselný
  • E226 - Siřičitan vápenatý
  • E227 - Hydrogensiřičitan vápenatý
  • E228 - Hydrogensiřičitan draselný (Kyselý siřičitan draselný)
  • E230 - Bifenyl (Difenyl)
  • E231 - Orthofenylfenol (O-Fenylfenol, Orthoxenol)
  • E232 - Otthofenylfenolát sodný
  • E233 - Thibendazol
  • E234 - Nisin
  • E235 - Natamycin (Pimaricin)
  • E236 - Kyselina mravenčí
  • E239 - Hexamethylentetramin (Urotropi, Methenamin, Hexamin)
  • E240 - Formaldehyd
  • E242 - Dimethyldikarbonát (DMDC, Dimethylpyrokarbonát)
  • E249 - Dusitan draselný
  • E250 - Dusitan sodný
  • E251 - Dusičnan sodný (Chilský ledek)
  • E252 - Dusičnan draselný (Ledek)
  • E260 - Kyselina octová
  • E261 - Octan draselný
  • E262 - Octany sodné
  • E263 - Octan vápenatý
  • E265 - Kyselina octová bezvodá (Anhydrid kyseliny octové)
  • E270 - Kyselina mléčná
  • E280 - Kyselina propionová
  • E281 - Propionan sodný
  • E282 - Propionan vápenatý
  • E283 - Propionan draselný
  • E284 - Kyselina boritá
  • E285 - Tetraboritan sodný (Borax)
  • E290 - Oxid uhličitý
  • E296 - Kyselina jablečná
  • E297 - Kyselina fumarová

Antioxidanty

Antioxidanty jsou svou povahou konzervanty, které zabraňují oxidaci některých složek potravin. Stejně jako například železo oxiduje (koroduje, reziví), tak velmi podobně se chovají potraviny, když jsou vystaveny působení kyslíku obsaženého v atmosféře. Můžeme je rozdělit do dvou kategorií. První je skupina, která působí proti změnám barvy v ovoci a výrobků z masa. Jsou to většinou kyseliny askorbová (E300) nebo citronová (E330). Do druhé skupiny patří antioxidanty bránící oxidaci v tucích a olejích. Tuto oxidaci známe jako žluknutí tuků. Dochází nejen ke změně barvy, struktury, ale také ke ztrátě vitamínů a může docházet i k přeměně neškodných látek na toxické. Jelikož se začíná prokazovat nepříznivý vliv syntetických antioxidantů na lidské zdraví, výrobci se začínají více orientovat na přírodní antioxidanty. Těmi jsou například tokoferoly, lecitin, kyselina askorbová známá jako vitamín C a nebo guaiac resin. Je možné také používat koření a byliny. Rozmarýn nebo zázvor jsou dobře známými přírodními antioxidanty.

Látky patřící do této skupiny:

  • E220 - Oxid siřičitý
  • E221 - Siřičitan sodný
  • E222 - Hydrogensiřičitan sodný
  • E223 - Disiřičitan sodný (Pyrosiřičitan sodný)
  • E224 - Disiřičitan draselný (Pyrosiřičitan draselný)
  • E226 - Siřičitan vápenatý
  • E227 - Hydrogensiřičitan vápenatý
  • E228 - Hydrogensiřičitan draselný (Kyselý siřičitan draselný)
  • E300 - Kyselina L-askorbová (Vitamín C)
  • E301 - Askorban sodný (L-askorban sodný)
  • E302 - Askorban vápenatý (L-askorban vápenatý)
  • E304 - Estery mastných kyselin s kyselinou askorbovou (askorbylpalmitát)
  • E306 - Extrakt s vysokým obsahem tokoferolů
  • E307 - Alfa-tokoferol
  • E308 - Gama-tokoferol
  • E309 - Delta-tokoferol
  • E310 - Propylgallát
  • E311 - Oktylgallát
  • E312 - Dodecylgallát (Laurylgallát)
  • E314 - Guaiac Resin
  • E315 - Kyselina erythorbová (Kyselina isoaskorbová)
  • E316 - Erythorban sodný (Isoaskorban sodný)
  • E319 - Terciální butylhydrochinon (TBHQ)
  • E320 - Butylhydroxyanisol (BHA)
  • E321 - Butylhydroxytoluen (BHT)
  • E322 - Lecitiny (Sojový lecitin, fosfatidy, fosfolipidy)
  • E325 - Mléčnan sodný (Laktát sodný)
  • E326 - Mléčnan draselný (Laktát draselný)
  • E385 - Ethylendiamintetraacetát vápenato-disodný
  • E512 - Chlorid cínatý

Stabilizátory

  • E1200 - Polydextrozy
  • E1201 - Polyvinylpyrrolidon
  • E1202 - Polyvinylpolypyrrolidon
  • E1404 - Oxidovaný škrob
  • E1410 - Fosfát škrobu
  • E1412 - Zesíťovaný fosfát škrobu
  • E1413 - Fosfát zesíťovaného fosfátu
  • E1414 - Acetát zesíťovaného fosfátu škrobu
  • E1420 - Acetát škrobu
  • E1422 - Acetát zesíťovaného adipátu škrobu
  • E1440 - Hydroxypropylether škrobu
  • E1442 - Hydroxypropylether zesíťovaného fosfátu škrobu
  • E1450 - Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu
  • E1520 - Propylenglykol
  • E170 - Uhličitany vápenaté
  • E249 - Dusitan draselný
  • E250 - Dusitan sodný
  • E251 - Dusičnan sodný (Chilský ledek)
  • E252 - Dusičnan draselný (Ledek)
  • E331 - Citronany sodné (Citráty sodné)
  • E335 - Vinany sodné (Vinan monosodný a disodný)
  • E336 - Vinany draselné (Vinan monodraselný a didraselný)
  • E337 - Vinan sodnodraselný (Seignettova sůl, Rochelleská sůl)
  • E339 - Fosforečnany sodné (Orthofosforečnany , Monofosforečnany)
  • E340 - Fosforečnany draselné (Orthofosforečnany, Monofosforečnany)
  • E340(i) - Dihydrogenfosforečnan draselný
  • E340(ii) - Monohydrogenfosforečnan draselný
  • E340(iii) - Fosforečnan draselný
  • E400 - Kyselina alginová
  • E401 - Alginát sodný
  • E402 - Alginát draselný
  • E403 - Alginát amonný
  • E406 - Agar
  • E407 - Karagenan
  • E407a - Guma Euchema
  • E410 - Karubin
  • E412 - Guma guar
  • E413 - Tragant
  • E414 - Arabská guma
  • E415 - Xanthan
  • E416 - Guma karaya
  • E417 - Guma tara
  • E418 - Guma gellan
  • E441 - Želatina
  • E444 - Acetát isobutyrát sacharózy
  • E445 - Pryskyřičný ester
  • E450 - Difosforečnany (sodné, draselné a vápenaté)
  • E452 - Polyfosforečnany (sodný, draselný a vápenatý)
  • E459 - Beta - cyklodextrin
  • E461 - Methylcelulóza
  • E463 - Hydropropylcelulóza
  • E464 - Hydroxypropylmethylcelulóza
  • E465 - Ethylmethylcelulóza
  • E466 - Karboxymethylcelulóza
  • E468 - Kroskaramelosa
  • E470 - Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin, hořečnaté soli mastných kyselin
  • E471 - Mono- a diglyceridy mastných kyselin
  • E472 - Estery mastných kyselin a, b, c, d, e, f
  • E481 - Stearoylaktylát sodný
  • E482 - Steroyllaktylát vápenatý
  • E504 - Uhličitany hořečnaté (Uhličitan hořečnatý a Hydroxid-uhličitan hořečnatý)
  • E512 - Chlorid cínatý
  • E523 - Síran hlinito-amonný
  • E528 - Hydroxid hořečnatý
  • E572 - Stearan hořečnatý
  • E585 - Mléčnan železnatý
  • E620 - Kyselina l-glutamová
  • E967 - Xylitol
  • E968 - Erythritol

Náhradní sladidla

Jsou to látky, které dávají potravinám sladkou chuť. Jedná se o chemické látky výrazně sladké chuti, vyráběné složitými pochody chemické syntézy z různých přírodních, organických nebo anorganických látek. Náhradní sladidla nepatří mezi monosacharidy a disacharidy. Za náhradní sladidla se nepovažuje med a fruktóza. Náhradní sladidla se dělí podle obsahu kalorií na kalorická a nízkokalorická. Nízkokalorická sladidla vyrobená synteticky nezpůsobují tvorbu zubního kazu a jsou vhodná pro diabetiky. Mezi nejběžněji používané a po celém světě rozšířená umělá sladidla patří acesulfam K, aspartam a sacharin. Široké uplatnění našla nejen v průmyslu, ale i v domácnostech. Sladidlům se nevyhnou cukrovinky, džemy, marmelády, kompoty, mléčné potraviny, pečivo, sušenky, žvýkačky, instantní nápoje a další.

Látky patřící do této skupiny:

  • E420 - Sorbitol (Sorbit, Sorbol)
  • E421 - Mannitol
  • E950 - Acesulfam K
  • E951 - Aspartam
  • E952 - Cyklamáty
  • E953 - Isomalt
  • E954 - Sacharin
  • E957 - Thaumatin
  • E959 - Neohesperidin DC
  • E960 - Steviol-glykosidy
  • E962 - Sůl aspartamu/acesulfamu
  • E965 - Maltitol
  • E966 - Laktitol
  • E967 - Xylitol
  • E968 – Erythritol

Zdroj: Seznam éček
Zveřejněno dne: 20.8.2013