Téma

ČAJ ZE SMRKOVÉHO JEHLIČÍ


ČAJ ZE SMRKOVÉHO JEHLIČÍ je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Ze smrkových výhonků se připravuje vyluhováním likér nebo tinktura, která má blahodárné účinky na lidské zdraví. Ze smrkových výhonků se dá kvašením připravit i pálenka.


Mladé výhonky jehličnanů

Lidové léčitelství zná velmi dobře zdravotní účinky mladých větviček, šišek a pryskyřice. Všechny obsahují terpentýnovou silici, která rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako záněty šlachové pochvy. Použitím pryskyřice na kůži se podporuje prokrvení. Mladé smrkové výhonky obsahují velké množství vitamínu C, který odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu.

Mladé smrkové výhonky a šišky se sbírají v dubnu až květnu. Čaj ze smrkového jehličí léčí záněty dásní. Smrkové větvičky a šišky se užívají i při léčebných koupelích, přičemž pomáhají při katarech dýchacích cest, bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti.

Uhlí ze smrkového dřeva údajně pohlcuje jedy ve střevech a má dezinfekční účinky. V aromaterapii má pak široké využití silice ze smrkového jehličí. Aplikuje se formou inhalací, koupelí a masáží. Při revmatismu, vyčerpanosti a onemocněních dýchacích cest lze tento siličný olej užívat rovněž vnitřně, ale výhradně ředěný, například medem, smetanou, vlažným čajem nebo vodou. Předávkování siličným olejem ze smrkového jehličí může vyvolat alergickou reakci, bolesti hlavy, zvracení, a dokonce závažné poškození centrální nervové soustavy.

Zdroj: článek Likér ze smrkových výhonků

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.

Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.

Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.

Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.

Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.

Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.

Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.

Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.

Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.

Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.

Účinky na kr

Zdroj: příběh Dotaz na čaj z borůvek

Léčivé účinky

V lidovém léčitelství je velmi dobře známa léčivá síla mladých větviček, pryskyřice a šišek, které obsahují terpentýnovou silici. Ta rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako záněty šlachové pochvy. Mladé smrkové výhonky obsahují rovněž velké množství vitamínu C, který odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu. Mladé smrkové výhonky sbírejte k léčbě v dubnu až květnu.

Čaj ze smrkového jehličí léčí záněty dásní. Smrkové větvičky a šišky se užívají též při léčebných koupelích, pomáhají při katarech dýchacích cest, bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti. Uhlí ze smrkového dřeva údajně pohlcuje jedy ve střevech a má dezinfekční účinky. V aromaterapii má pak široké využití silice ze smrkového jehličí – aplikuje se formou inhalací, koupelí a masáží. Při revmatismu, vyčerpanosti a onemocněních dýchacích cest lze tento siličný olej užívat rovněž vnitřně, avšak výhradně ředěný, například medem, smetanou, vlažným čajem nebo vodou. Předávkování siličným olejem ze smrkového jehličí může vyvolat alergickou reakci, bolesti hlavy, zvracení, a dokonce závažné poškození centrální nervové soustavy!

Smrkové výhonky je možné použít na ovonění a nasáknutí jejich síly a zdraví do extra panenského olivového oleje, kterým pak ozvláštníte jakékoli gurmánské jídlo.

Postup: 4 hrnky olivového oleje zahřejte na teplotu zhruba 50 °C a nalijte do sklenice. Přidejte 2 hrnky čistých a suchých smrkových výhonků. Uzavřete víčkem a dejte do lednice na 2 týdny. Výsledek je báječný a olej voní jako kořeněná bylinková zálivka, kterou lze použít do salátů, na chleba, na výrobu domácí majonézy a podobně.

Účinky rostliny:

  • rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty, usnadňuje vykašlávání;
  • působí na revma, revmatismus, revmatoidní artritidu;
  • zmírňuje bolesti svalů i končetin;
  • léčí záněty šlach, šlachové pochvy (tendovaginitida);
  • je zdrojem vitamínu C, jenž odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu.

Zdroj: článek Smrkové výhonky

Příběh

Ve svém příspěvku SMRKOVÉ VYHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda nevadí když na med ze smrku vaříme nejen mladé výhonky, ale i jehličí, a musí se to jehličí a výhonky oddělit z toho stonku, nebo nevadí když se to vaří i s ním?
Moc děkuji za odpověď. Jana R.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobrý den, jen celé nové výhonky ze smrku, to jsou ty světle zelené, jdou krásně odštípnout. Z tmavého jehličí - větví se to nedělá.

Zdroj: příběh Smrkové vyhonky

Sirup ze smrkových výhonků

Mladé smrkové výhonky se sbírají v době, kdy smrky kvetou, obvykle tedy v první půlce května. Dejte si ovšem pozor na sběr ve volné přírodě, protože to lesníci neradi vidí a může hrozit i pokuta. Nejlepší je se proto předem domluvit, zkonzultovat místo sběru a strom využít jen částečně. Otrhané mladé výhonky se následně povaří ve vodě, nechají zchladnout a scedí. Odvar se svaří s cukrem do požadované konzistence.

Účinky

Mladé smrkové výhonky jsou bohatstvím, ve kterém se ukrývá tajná léčivá síla. Pokud vás trápí kašel, bolavé průdušky, bolest končetin, svalů, či máte revma nebo zánět šlach, pomůže vám sirup ze smrkového jehličí. Smrkový sirup můžete užívat jak preventivně, tak i ve chvílích, kdy vás tyto neduhy trápí.

Recept za studena I

Ingredience: mladé smrkové výhonky, cukr krupice, větší zavařovací sklenice

Postup: Pomocí nůžek ostříháme nebo rukou natrháme mladé smrkové výhonky, jejichž jehličky ještě nejsou pichlavé a mají dokonale šťavnatou zelenou barvu. Jejich délka by neměla být více než 5 cm. Výhonky omyjeme studenou vodou a necháme oschnout. Poté vezmeme větší čistou zavařovací sklenici a začneme pěchovat první vrstvu (zhruba 5 cm) mladého smrkového jehličí, kterou následně zasypeme cca 1 cm silnou vrstvou cukru a opět na ni položíme vrstvu mladého jehličí. Opakujeme až do chvíle, dokud se sklenice nezaplní. Tu pak přetáhneme celofánem (ze zkušenosti se nedoporučuje uzavírat například mikroténovým sáčkem, víčkem či potravinářskou fólií), který upevníme gumičkou a postavíme na slunný okenní parapet. Během 3 týdnů se ve sklenici tvoří léčivá hustá šťáva. Tu slijeme přes čisté plátýnko do skleniček, pevně zavíčkujeme a uložíme na studené temné místo, nejlépe do ledničky. Nyní máme připravenou léčivou medicínu, kterou můžeme využít například i v kuchyni.

TIP: Doporučuje se přidat sirup do těsta na nekynuté lívanečky místo cukru. Smrkový sirup jim dodá výtečnou chuť a neodolatelnou vůni.

Recept II

Ingredience: 1 kg smrkových výhonků, 1 kg krystalového cukru, 2 litry vody

Postup: Výhonky opláchneme, zalijeme vodou a pod pokličkou skoro půlhodiny vaříme. Přes noc necháme stát a macerovat. Druhý den odvar scedíme, výhonky ještě vymačkáme. Do odvaru přidáme 1 kg cukru a bez pokličky vaříme za častého míchání do požadovaného zhoustnutí. Barva tmavne do finální tmavě zelené. Horký sirup nalijeme do vypařených skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme opět přes noc vychladnout.

TIP: Ze sirupu se dá připravit speciální vinaigrette na zálivku na saláty, nebo v se do něj nakládají perlové cibulky, které jsou poté úžasnou chuťov

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Sirup z jehličí

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁZVOROVÝ ČAJ NA NACHLAZENÍ A JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, chtěla bych vědět jak často a dlouho se muže užívat čerstvý zázvor jako čaj. A jestli jsou možné při dlouhodobém užívání zdravotní problémy (jako pocení, zvýšený krevní tlak a mdloby).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně lze říci, že zázvorový čaj nemá vážné nežádoucí účinky. Bezpečné množství zázvoru jsou 4 gramy denně.
Mnoho lidí si myslí, že zázvor může zvýšit produkci žluči, ale žádný vědecký důkaz o tomto účinku nikdy nebyl zaznamenán. Přesto se vždy poraďte se se svým lékařem dříve, než budete používat zázvorový čaj, máte-li v anamnéze problémy žlučníku.
Další možný menší vedlejší účinek pití zázvorového čaje je pálení žáhy nebo žaludeční nevolnost. Je to podobné, jako když budete jíst chilli nebo jiná kořeněná jídla. Dále může existovat alergie na zázvor, která se projeví jako vyrážka nebo nepříjemný pocit v ústech nebo v břiše po požití zázvorového čaje.
Zázvor může snížit krevní tlak, takže můžete pociťovat motání hlavy jako vedlejší efekt. Zázvor také obsahuje salicyláty - chemikálie obsažené v aspirinu, který působí jako lék na ředění krve. To může způsobit problémy pro lidi s poruchami srážlivosti krve. Tyto účinky se ale projeví, jen když zkonzumujete mnohem více zázvoru, než doporučených 4 g denně.
Závěrem lze říci, že příliš mnoho čehokoliv - i něčeho přirozeného - může způsobit problémy. Ale pokud jste celkově v dobrém zdravotním stavu a máte ráda elán, ktery zázvor poskytuje, pít čaj z něj se bát nemusíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zázvorový čaj na nachlazení a jeho užívání

Smrk a aromaterapie

V aromaterapii má široké využití silice ze smrkového jehličí – aplikuje se formou inhalací, koupelí a masáží. Při revmatismu, vyčerpanosti a onemocněních dýchacích cest lze tento siličný olej užívat rovněž vnitřně, avšak výhradně ředěný, například medem, smetanou, vlažným čajem nebo vodou.

Předávkování siličným olejem ze smrkového jehličí může vyvolat alergickou reakci, bolesti hlavy, zvracení, a dokonce závažné poškození centrální nervové soustavy!

Zdroj: článek Léčivé smrkové výhonky

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nežádoucí účinky borůvkového čaje
Borůvkový čaj má velmi málo vedlejších účinků a jsou omezeny téměř výlučně na gastrointestinální problémy a vzácné alergické reakce. Nicméně všichni by měli být před přidáním borůvkového čaje ke svému zdravotnímu režimu poněkud opatrní.

Žaludeční problémy - Mezi vedlejší účinky borůvkového čaje patří žaludeční nevolnost, poruchy trávení, průjem nebo nevolnost, ale to jen pouze tehdy, když se ho pije nadměrné množství. Když se borůvkový čaj pije s mírou, maximálně 3 šálky za den, tak se tyto tyto nežádoucí účinky nedostaví.

Alergická reakce - Alergické reakce na borůvky jsou vzácné, ale můžou se přihodit. Tato alergie se typicky projevuje jako otok rtů, jazyka nebo dásní, stejně jako kožní podráždění, zarudnutí, otok a svědění. Pokud se některý z těchto příznaků objeví po vypití tohoto čaje, ihned ho přestaňte používat.

Těhotenství - Tento čaj je plný životně důležitých živin pro zdraví, ale také má silné účinky na tělo a na celkové zdraví. Při kojení nebo během těhotenství je třeba se vždy poradit se svým lékařem o aktuálním zdravotním stavu před přidáním borůvkového čaje do jídelníčku.

Zdroj: příběh Dotaz na čaj z borůvek

Smrkové výhonky

  • Mladé smrkové výhonky obsahují velké množství vitamínu C, jenž odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu. Mladé smrkové výhonky a šišky sbíráme v dubnu až květnu.
  • Čaj ze smrkového jehličí léčí záněty dásní.
  • Smrkové větvičky a šišky se užívají také při léčebných koupelích – pomáhají při katarech dýchacích cest, bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti.
  • Uhlí ze smrkového dřeva pohlcuje jedy ve střevech a má dezinfekční účinky.

Zdroj: článek Léčivé smrkové výhonky

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novakova Jana.

dobrý den Jak se používá podběl na bolest v krku a v dutině ustní zevně děkuji
Nováková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podběl lékařský (Tussilago farfara) je léčivý, ale jako vše má i podběl své nežádoucí účinky a nejsou zanedbatelné. Podběl obsahuje látky nazývané pyrrolizidinové alkaloidy, které mohou být škodlivé pro játra, a bohužel to znamená, že jeho použití musí být jen na dobu nezbytnou a v žádném případě by se neměl používat preventivně nebo v rámci bylinného experimentování. Podběl používejte jen zřídka a pouze v případě, že selhala jiná bezpečnější opatření a za žádných okolností ho nepoužívejte pro děti. Podběl je nejlepší používat v čajové formě, což je nejlepší a nejrychlejší způsob jak využít jeho léčivé účinky. Pro přípravu čaje stačí lžička sušeného nebo dvě lžíce čerstvého podbělu na hrnek vařené vody, možná oslazený medem a usrkaný, zatímco je ještě horký. Při vnitřním užití má právě horký čaj ty nejlepší léčivé účinky a používá se především proti kašli. Co se týče dalších účinků, je čaj z podbělu široce používán pro léčbu bronchitidy, rakoviny plic, emfyzému, zánětu, revmatismu, otoku a zadržování vody a tuberkulózy. Pro výplach dutiny ústní a na kloktání je možné vývar posílit až na pětinásobnou dávku podbělu do jednoho hrnku horké vody, do které se po schladnutí přidá ještě půl hrnku pálenky 60%. Tato směs se pak uzavře do sklenice a postupně se kloktá a vyplachuje dutina ústní. V žádném případě se tato směs nesmí polknout nebo pít!
Z výše uvedených bezpečnostních důvodů je rozumné podběl používat pouze tak dlouho, jak je to nutné. Pokud má léčba podbělem trvat déle než jen několik dní, pak je vhodné společně s podbělem používat i ostropestřec mariánský ve stejný čas, což pomůže redukovat možnost, že se během léčby poškodí játra. Lidé užívající léky na ředění krve (Warfarin, Aspirin) by neměli čaj z podbělu používat vůbec.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Rady otce Pleskače

Prodej smrkového medu

Rozdíl mezi medem a sirupem ze smrkových výhonků není, co se týče účinnosti na lidské zdraví, žádný. Sirup má však kratší trvanlivost. Ovšem když budete postupovat dle popsaných receptů a postupů nemělo by dojít ke zkažení. Prodej smrkového medu komerčně je obtížný. Lze jej koupit na farmářských trzích nebo od soukromníků například zde.

A jaké zkušenosti máte vy? Podělte se s námi o své poznatky!

Zdroj: článek Smrkový med

Příběh

Ve svém příspěvku ZELENÝ ČAJ A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Zelený čaj je už dlouho proslavený jako bohatý zdroj antioxidačních polyfenolů. Nové studie k tomu ukazují, že aktivní složka katechin dokáže také nastartovat metabolismus. Vědci provedli řadu výzkumů a zjistili, že ti, kteří pijí zelený čaj, zhubli více.
Nejdůležitější antioxidant, který najdete v zeleném čaji, se jmenuje EGCG. Je skvělou prevencí proti rakovině, nemocem srdce a cév. Vhodná dávka je 90 miligramů denně, což jsou čtyři šálky teplého zeleného čaje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Olbrichová.

DOBRÝ DEN RÁDA BYCH CHTĚLA VYSKOUŠET ZELENÝ ČAJ NA HUBNUTÍ PROSÍMVÁS KOLIK STOJÍ?

Zdroj: příběh Zelený čaj a hubnutí

Detoxikační čaje a hubnutí

Jak již bylo řečeno, detoxikační čaje mohou jednoduše a poměrně levně podpořit hubnutí. Pitný režim by se měl dodržovat, tak si místo sladkých nápojů dopřejte šálek zdravého čaje, který nejen osvěží, ale pomůže i se shazováním přebytečných kilogramů. Do čaje můžete přidat skořici, kardamon, zázvor nebo citron, neboť obsahují éterické oleje, jež působí pozitivně na nervovou soustavu. Jednotlivé druhy čajů by se měly pravidelně střídat.

Čaj PU-ERH

Čaj PU-ERH je čínský červený čaj, který bývá považován za univerzální lék dodávající tělu energii. Tento čaj se často používá při hubnutí, jelikož podporuje spalování tuků, reguluje látkovou výměnu a pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi.

Čaj MATÉ

Čaj MATÉ je oblíbený na celém světě. Jedná se o jihoamerický čaj ze sušených listů a větviček cesmíny paraguayské, jenž představuje dobrou volbu pro ty, kdo chtějí zhubnout. MATÉ má výborné detoxikační účinky, potlačuje pocity hladu a upravuje trávení.

Čaj VIDANGA

Čaj VIDANGA se připravuje ze směsi himálajských bylin. Tomuto čaji se již po staletí připisuje léčivá síla a i on pomáhá při redukci hmotnosti: snižuje chuť k jídlu, reguluje proces zažívání a odbourává tukové buňky. Proto je vhodné ho užívat při redukčních dietách.

Čaj HANNASAKI

Čaj HANNASAKI působí pozitivně na celkové zdraví jedince, a dokonce má prý schopnost harmonizovat životní energii jin a jang. Co se týče jeho účinků, čaj je bohatý na minerální látky, snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, posiluje imunitní systém, detoxikuje organismus a odbourává tukovou tkáň.

Čaj LAPACHO

Čaj LAPACHO pochází z Jižní Ameriky (je to čaj Inků) a připravuje se z vnitřní kůry stejnojmenných stromů. Čaj LAPACHO podporuje trávení a látkovou výměnu, odstraňuje z těla škodlivé látky a posiluje činnost vnitřních orgánů. Tento čaj můžete pít celý den, protože neobsahuje kofein.

Čaj ROOIBOS

Čaj ROOIBOS je jihoafrickým národním nápojem, který má červenohnědou barvu a charakteristickou sladkou chuť. Čaj snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi a má též příznivé účinky na trávení.

Zdroj: článek Detoxikační čaj

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICOVÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Slavomír Růžička.

Dobrý den,

v posledních dnech jsem brouzdáním po internetu navštívil Vaše stránky a přiznám se,že mi hodně zaujaly.
Je mi 59 let a mám potíže s diabetem II.typu.
Protože jsem potravinářský technolog-tak proto chemii v potravě pokud možno nemusím a snažím se hledat přírodní zdroje a varianty.
Zaujal mne Váš skořicový nápoj a chci ho zkusit.
Mám ale jeden dotaz-je-li to možné.V receptu je uváděn pytlíček černého čaje,ale pak je,že tam být nemusí.Chci se zeptat,zda ten čaj můžu skutečně vynechat či ne.Pokud by tam ten čaj být nemusel,tak ten litr vody by se mohl počítat do příjmu vody pro organismus.Protože černý čaj tělo odvodňuje a do bilance vody se nezapočítává.
Možná je to kvůli chuti.

Mohu poprosit o odpověď ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den pane Růžičko, černý čaj je v receptu na skořicový nápoj použitý skutečně jen pro lepší chuť a také pro povzbuzení. Když černý čaj vynecháte, tak docílíte nápoje, který neodvodňuje a dá se v plném svém objemu započítat do pitného příjmu. Vyvarujte se různých nahrazení černého čaje například šťávou z citrónů nebo jiného ovoce, neboť by se tím narušila zásaditost nápoje. Ale to Vy, jako potravinářský technolog, určitě dobře víte :-).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Skořicový nápoj

Med ze smrkového jehličí

Med je dost hustý, tmavý a má jemnou a dobrou chuť.

Účinky

Pomáhá při nemocech z nachlazení, posiluje imunitu, napomáhá rekonvalescenci.

Recept

Ingredience: 1 kg mladých smrkových výhonků, 3 celé citrony (chemicky neošetřené – bio), 1,5 l vody, 1,5 až 2 kg cukru

Postup: Ještě měkké a křehké smrkové výhonky opláchneme, dáme do kastrolu, přidáme citrony pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a povaříme 20 –30 minut. Necháme do druhého dne vyluhovat, scedíme, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme – odpařujeme do požadované hustoty medu. Ještě horký med plníme do sklenic.

Dávkování

Používá se například do čaje. Výhonky se dají naložit i do alkoholu, čímž získáte účinnou tinkturu užívanou například na revmatické klouby.

Cena

Koupit smrkový med je obtížné. Můžete si jej vyrobit sami.

Zdroj: článek Sirup z jehličí

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINNÝ ČAJ NA VYSOKÝ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše Vaňhová.

Je možno užívat s Warfarinem?
složení: meduňka,kmín, máta, kozlík,jmelí a komonice.
Děkuji za odpověď.
(vyrobeno pro Sevak star s.r.o. Praha)
Léčím se na srdeční arytmii a selhávání srdce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Komonice, jmelí a kozlík mají přímý vliv na srážlivost krve. Kozlík a komonice ji snižují a posilují tedy účinky Warfarinu. Naopak jmelí ji podporuje a činí krev více srážlivou. Jmelí jde svými účinky proti Warfarinu. Pokud budou tyto činitelé v čaji správně namíchány, nemusel by být čaj nebezpečný i s Warfarinem. Vidím to tak, že tento čaj může zesilovat účinky Warfarinu, a proto raději informujte svého lékaře, že ho začnete užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Bylinný čaj na vysoký tlak

Domácí smolová mast z pryskyřice

Ingredience: 1 000 ml olivového oleje, cca 250 ml pryskyřice, 250 ml smrkového jehličí, 150 g včelího vosku

Postup: Ve vodní lázni v hrnci rozehřejeme olivový olej. Pak do něj vložíme jehličí a pryskyřici, kterou necháme rozpustit a poté vmícháme i včelí vosk (použijte vosková víčka, která je vhodné macerovat v alkoholu). Po přidání do rozžhavené směsi oleje a pryskyřice nastane chemická reakce, kdy začne směs pěnit, pokud bude teplota vyšší než 80 °C. Takže opravdu dejte pozor a použijte raději teploměr pro přípravu pokrmů – teplota cca 70 až 80 °C maximálně.

Zahřívejte přibližně 30 minut. Pak nechte macerovat do druhého dne. Na druhý den opět rozehřejte. Tento proces lze opakovat ještě 2x.

Poté přeceďte přes kovový cedník, do kterého nejprve vložte plátno či kávový filtr. Cedník se špatně umývá, ale lze jej opět vyčistit olejem a následně saponátem. Naplněné nádobky uložte v suchu a temnu. Lze skladovat při pokojové teplotě. Směs nádherně voní.

Použití:

  • na poranění, rány,
  • na zhmožděniny,
  • preventivně chrání rány po poranění před bakteriálním osídlením – tvoří jakousi bariéru proti infekcím bakteriálním a plísňovým,
  • k terapii proleženin a špatně se hojících vředů,
  • na kožní záněty, abscesy, popáleniny, omrzliny, bodnutí hmyzem, otoky – podporuje rychlejší regeneraci pokožky,
  • na kožní vyrážky,
  • na bolesti svalů, kloubů, po námaze, úraze, při zánětech, na artritidu,
  • na bolesti zad, ischias,
  • na kožní mykózy, plísňová onemocnění kůže,
  • stimuluje lokální prokrvení, snižuje zánět, zlepšuje zrání abscesů, stimuluje lokání imunitu.

Zdroj: článek Smolová mast z pryskyřice

Poradna

V naší poradně s názvem LEDVINOVÉ KAMENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Koubek.

Dobrý den.Poraďte mi prosím.Byl jsem v nemocnici na drcení ledvinových kamenů ale stále se v ledvině něco drží.Četl jsem,že jsou dobré čaje na odbourávání kamínků.Nevím jaký čaj je vhodný a kde ho případně v Brně koupím.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ledvinové kameny jsou svízel a jejich odstranění, respektive rozpuštění přírodní cestou, není jednoduché. V minulosti se k tomu používalo pití citronové šťávy nebo jablečného octa, ale ukázalo se, že účinky nejsou dostatečné. Zrovna tak při konzumaci chřestu. Všechno toto je účinné, ale spíše jen jako prevence proti vzniku ledvinových kamenů. V posledních letech se na rozpuštění ledvinových kamenů používá rostlina z oblasti Amazonie zvaná Chanca Piedra (Phyllanthus niruri). Dá se použít jako odvar (čaj), ale nejúčinnější je, když se užívá sušená drť z této rostliny. Recept na užívání je trochu komplikovaný, protože při jejím požití nesmí být v žaludku žádné jídlo. Užívá se 400 mg ráno na lačno, zapije se čistou neperlivou vodou a až za hodinu se může pozřít první jídlo - snídaně. Druhá dávka se užívá večer před spaním zase 400 mg, přičemž doba od posledního jídla nesmí být kratší než 2 hodiny. Jakmile se kámen v ledvině rozpustí, tak se užívá udržovací dávka 400 mg denně a to buď ráno nebo v noci. Pro udržovací terapii se hodí rovněž čaj z této rostliny namísto sušené drtě.
V České republice je rostlina k dostání jako drť v tobolkách, kde obsah jedné tobolky je 300 mg sušené rostliny. Abyste dosáhl potřebné dávky, tak můžete užít jeden a půl tobolky dvakrát denně s tím, že druhou tobolku otevřete a odsypete půlku obsahu. Nebo můžete užívat dvě celé tobolky ráno a jednu tobolku večer.
Zde je možné zakoupit tuto léčbu:
- tobolky: https://www.prozdravi.cz/ch…
- čaj: https://www.prozdravi.cz/ch…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Bylinková poradna otec pleskač

Na co lapacho účinkuje?

Při zevním použití lapacha jako koupel nebo jako obklady z lapacha:

  • Obklad s odvarem z lapacha pomáhá při léčbě vyrážek, ekzémů a zánětů.
  • Obklad s odvarem z lapacha omezuje vznik otoků.
  • Obklad s odvarem z lapacha usmrcuje některé druhy plísní a bakterií, takže má antimykotické a antibakteriální účinky.
  • Domácí koupel pro nohy v odvaru z lapacha pomáhá chránit nohy proti plísním.

Lapacho při vnitřním užívání jako čaj z lapacha:

  • Čaj z lapacha odstraňuje z těla nečistoty a těžké kovy, takže se dá použít na detoxikaci organismu
  • Čaj z lapacha normalizuje a posiluje činnost jater, ledvin a sleziny a může tak působit proti akné.
  • Čaj z lapacha podporuje trávení a látkovou výměnu, tímto znovu působí proti projevům akné.
  • Čaj z lapacha posiluje imunitní systém, tím může být prospěšný třeba na podebraný nehet díky záděrám.
  • Čaj z lapacha je nápomocný při astmatu, zánětu průdušek a také při zánětu žaludku.
  • Čaj z lapacha pomáhá léčit disharmonie výměny látek v těle, například po chemoterapii nebo po delším užívání psychofarmak anebo při změně antikoncepce.
  • Čaj z lapacha má preventivní účinek proti nádorům.
  • Pitím čaje z lapacha se zlepšuje prokrvení těla, posiluje srdce a krevní oběh a působí proti chudokrevnosti, což ocení zejména aktivní sportovci.
  • Čaj z lapacha má pozitivní vliv při léčbě leukémie.
  • Čaj z lapacha pomáhá při ateroskleróze tím, že dokáže odstraňovat usazeniny z cév.
  • Čaj z lapacha podporuje normalizaci hladiny krevního cukru, proto se jeho pití doporučuje jako podpůrná léčba diabetu.
  • Pití čaje z lapacha má příznivý vliv na nemoci, jako je roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba a také i na revma.
  • Pití čaje z lapacha uklidňuje podrážděné nervy.
  • Čaj z lapacha posiluje a normalizuje činnost pohlavních orgánů a zvyšuje kvalitu semene.
  • Čaj z lapacha má kladný vliv na odstranění migrény.
  • Čaj z lapacha působí močopudně a tím čistí ledviny a pomáhá tak při detoxikaci organismu.
  • Po čaji z lapacha budete dobře spát, proto je lepší konzumovat ho až později odpoledne.
  • Čaj z lapacha aktivuje přirozenou funkci potních žláz, takže v některých případech může být úspěšně použit proti pocení.

zdroj: Wikipedia.org

foto: Ilosuna, Wikimedia

Zdroj: článek Lapacho

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jak si vyrobit borůvkový čaj
Příprava domácího borůvkového čaje je jednoduchá a rychlá. Budete potřebovat pouze sušené borůvkové listí, horkou vodu a přírodní sladidla, jako je med nebo cukr, pokud je to nutné. Mnozí lidé dělají borůvkový čaj jen ze samotných bobulí, ale listy jsou také účinné zdroje živin a jako bonus dokonce obsahují malinké množství kofeinu. Sušené borůvkové listy lze zakoupit ve většině obchodech s přírodními léčivými prostředky. Listy si můžete nasbírat i v přírodě a usušit je.

Recept

2-3 čajové lžičky sušených listů borůvek
2 šálky filtrované vody bez chlóru
1 lžička medu nebo cukru, podle chuti

Postup
Na začátku je třeba přivést vodu k varu a pak odstavit, aby nevřela. Vroucí voda neutralizuje některé antioxidanty, a to je škoda. Přidejte borůvkové listy a nechte po dobu 10-15 minut luhovat. Poté přeceďte a přidejte med nebo cukr, pokud je to žádoucí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dotaz na čaj z borůvek

Čaj na odvodnění těla

Čajů na odvodnění je celá řada, zde je několik tipů.

Zelený čaj

Zelený čaj je výborný detoxikační nápoj, který podporuje produkci moči. Pomáhá nejen odstraňovat toxické látky, které se hromadí v těle, ale také snižuje zánět a odstraňuje zadržené tekutiny. Můžete vypít až tři šálky denně. Zelený čaj je snadno dostupný v obchodech. Domácí příprava může být vylepšena přidáním medu namísto cukru jako sladidla.

Boldo čaj

Čaj vyrobený z listů boldovníku se doporučuje užívat dvakrát denně. Boldovník zmírňuje zadržování tekutin díky přítomnosti alkaloidů, jako je isochinolin a chinolizidin, které podporují oběh. Vše, co potřebujete, abyste tuto výhodu využili, je přidat šest listů do šálku vroucí vody. Nechte je louhovat cca pět minut a vypijte část čaje ke snídani a zbytek po hlavním jídle dne.

Pampeliškový čaj

Pampeliška je skvělá rostlina na detoxikaci a odvodnění. Květy rostliny mohou být použity k přípravě čaje nebo je lze přidat do salátu. Pampeliška pomáhá tělu odstranit přebytečné tekutiny, podporuje dobrou funkci ledvin a pomáhá očistit krev. Je to úžasná rostlina. Už dva čaje s pampeliškou denně pomáhají při odvodnění – jeden čaj ráno se snídaní a jeden čaj odpoledne. Stačí pouze přidat několik listů nebo květů z této rostliny do vroucí vody. Čaj přefiltrujte a pomalu jej pijte.

Přesličkový čaj

Přeslička je plná minerálů, zejména siliky, draslíku a hořčíku. Kromě toho, že je dobrým diuretikem a detoxikačním činidlem, obnovuje minerály a působí jako přirozený lék proti průjmu. Pijte čaj z přesličky dvakrát denně. Přidejte jednu čajovou lžičku na šálek vroucí vody, přidáte-li několik lístků lékořice nebo máty, dodáte čaji lepší chuť. Nechte louhovat pět minut, poté jej můžete pomalu pít.

Čaj z březového listu

Listy z březových stromů jsou bohaté na draselné soli, které mají velmi dobrý diuretický účinek na tělo a pomáhají eliminovat pocity těžkosti. Jediné, co musíte udělat, je hledat listy v potravinových doplňcích nebo si připravit čaj. Pijte jeden až dva šálky denně tohoto čaje. Přidejte jednu polévkovou lžíci do šálku vařící vody a louhujte pět minut. Můžete vypít jeden šálek se snídaní a druhý po obědě. Čaj pomáhá při trávení a má příjemnou chuť.

Zdroj: článek Potraviny podporující odvodnění těla

Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků se hodí na palačinky, vafle nebo francouzský toast, na oslazení nápojů nebo na výrobu originální zmrzliny.

Ingredience

  • 2 hrnky cukru
  • 2 hrnky vody
  • 2 hrnky hrubě nasekaných smrkových výhonků

Postup

Vložte všechny ingredience do pánve a pomalu zahřívejte. Vařte po dobu 5 minut. Vypněte teplo a nechte sirup úplně vychladnout. Potom přelijte do sterilizované nádoby a zchlaďte.

Použití

Kandované jehličí

Po uvaření smrkového sirupu a před jeho zchlazením přidejte 1 hrnek celých smrkových výhonků a pomalu přiveďte k varu. Vařte 2 minuty. Vypněte teplo a nechte smrkové výhonky v sirupu vychladnout. Potom vše přelijte do sterilizované nádoby a zchlaďte. Když je vše chladné, tak nechte z výhonků okapat všechen sirup a jednotlivé výhonky obalte v cukru krystal. Ocukrované výhonky rozprostřete na voskovaný papír, aby mohly uschnout. Když jsou kandované smrkové výhonky suché (může to trvat několik dní), vložte je do vzduchotěsné nádoby a uchovejte v chladničce k příležitostnému použití.

Zdroj: článek Recepty na smrkové výhonky

Poradna

V naší poradně s názvem PŘIBRÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Škrabalová.

Dobrý den Otče Pleskači,
prosím o radu v případě podvyživenosti, moje kamarádka je moc hubená a chtěla by přibrat, bohužel se jí to nedaří. Můžete poradit nějaké bylinky?
Marie Škrabalová, Uh.Hradiště

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně platí, že hořká nejedovatá bylina bude podporovat chuť k jídlu a tím pomůže ke zvýšení tělesné hmotnosti.

Přibírání na váze - byliny podporující chuť k jídlu:

1. Konopí - výtažky z listů nebo jeho kouření.
2. Heřmánek - výtažky z rostliny nebo odvar.
3. Benedikt lékařský nebo benedikt čubet - odvar.
4. Kořen pampelišky - odvar.
5. Chen pi - tinktura 1 až 4 ml.
6. Zázvor - čaj, odvar, kousky zázvoru.
7. Cukrové jablko - plod.
8. Lékořice - čaj, odvar.
9. Vitánie snodárná - extrakt z kořene.
10. Hořec - odvar, čaj.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Přibrání na váze

Účinky

Med je výborným doplňkem každého dobrého jídla a už od nepaměti byl uznáván pro svůj pozitivní vliv na zdraví. To samé platí i u smrkového „medu“.

Smrkový med od včel – účinky

Lesní smrkový med je zpravidla tmavší barvy, obsahuje větší množství minerálních látek a je osvědčený při nachlazení, nespavosti a nervozitě. Medovici produkuje hmyz (například mšice) sající mízu z vodivých pletiv rostlin. Kapky přebytečné sladké tekutiny (medovice) vystřikují na povrch listů a jehličí, kde je sbírají včely. Tyto šťávy jsou vedlejším produktem zmíněných cizopasníků a nejde o jejich výkaly. Včely medovici sbírají a dále zpracovávají podobně jako nektar. Produkce lesních medů poměrně kolísá, protože závisí na mnoha faktorech. Medovicový med, podobně jako akátový med, krystalizuje jen částečně a velmi pomalu. Med vždy skladujte v temnu a chladu do 15 °C.

Smrkový med z výhonků – účinky

Silice obsažená v mladých výhoncích smrčků pomáhá dětem přírodní cestou uvolnit dýchací cesty, usnadňuje vykašlávání a rozpouští hleny. Tyto mladé smrkové výhonky zároveň obsahují vitamín C, tím posilují imunitu, pomáhají při chřipce a odvádějí z těla škodlivé toxiny. Takže smrkový med z výhonků usnadňuje vykašlávání, je dobrý proti bronchitidě, chřipce a je velice vhodný obzvláště pro malé děti. Smrk rovněž tiší bolesti svalů, kloubů a působí protizánětlivě. Umí pomoci při poruchách prokrvení končetin, ale i nervozitě nebo celkové vyčerpanosti.

Smrkové výhonky jsou vhodné ke sběru v průběhu měsíce dubna v teplejších oblastech a až začátkem června ve vyšších nadmořských výškách. Sbírají se pouze mladé výhonky do velikosti cca 4 cm. Myslete na to, že se nesmí otrhávat ve veřejných lesích, ale určitě se nebude zlobit babička nebo soused, když jim jeden ze smrčků na zahradě v letošním roce nepovyroste o několik větviček.

Zdroj: článek Smrkový med

Příběh

Ve svém příspěvku STÁLE VYSOKÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Bařina.

Dobrý den,
cca před měsícem mi byla naměřena vysoká hladina kyseliny močové (480) od té doby jsem ihned začal dodržovat dietu, ale stále se mi hodnota pohybuje kolem 580 umol, měřeno ráno na lačno, při tom minimálně 3 dny před měřením jsem jedl opravdu minimálně. Kupříkladu včera pouze jogurt-dušená zelenina s bramborem-amarantové bezlepkové lupínky-kousek melounu v podvečer 1 housku se sníženým obsahem sacharidů s lučinou. . Do toho 2x čaj proti dně, kopřivový a třešňový čaj a samozřejmě voda a ráno ještě šťáva z aloe vera. Nemyslím si, že bych mohl v dietě ještě víc ubrat potravin. Zajímalo by mě, co dělám špatně a také na jakou lékařskou ambulanci bych se mohl nejlépe obrátit, jako na specializované pracoviště, resp. Kde by mi nejlépe mohli poradit s mým problémem. Jsem z Frýdku-Místku a vůbec netuším na jaké oddělení ve zdejší nemocnici bych se mohl dostavit. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.alternativni.

Dobrý den, přidejte 1/4 litru vody na lačno ráno i večer, do které rozmícháte půl lžičky jedlé sody Bicarbony. Dlouhodobě užívejte. Pokud snesete i aromatické bylinky, doporučím Himálajský čaj SHALARI (čaj na snížení kyseliny močové, podporu kloubů) stojí kolem 105 Kč, prodejny zdravé výživy. Hodně pít vodu, nepít pivo, ani víno (také obsahuje kyseliny, které mohou zvyšovat hladinu močové kyseliny v krvi)
Dále pak z jídelníčku vyřaďte tuky, rafinovaný cukr, nadbytek bílkovin, vnitřnosti, ančovičky,veškeré uzeniny, červené a kuřecí maso, luštěniny, špenát, chřest, květák, brokolici, houby.
Čaj z kopřivy dvoudomé zbavuje tělo nadbytku kyseliny močové. Dejte 2 čajové lžičky sušené kopřivy na 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a pijte 3x denně po dobu 5 týdnů. Můžete provádět i čajovou koupel postiženého místa.
Naše babičky při dně používaly močopudné byliny: smíchejte 25 g kořene (či natě) pýru plazivého, 20 g natě pampelišky (smetanky lékařské) a 20 g natě rdesna ptačího. Přelijte 2 lžíce této směsi 0,5 l vroucí vody a přikryté nechte 15 minut vyluhovat. Přeceďte a pijte 3x denně, pokaždé třetinu výluhu.
Při zánětu kloubu použijte směs bylin: smíchejte 30 g kořene a listu pampelišky (smetanky lékařské), 30 g listu břízy bělokoré, 20 g řebříčku obecného, 30 g listu kopřivy dvoudomé a 20 g přesličky rolní. Vrchovatou lžíci směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut vyluhovat. Pijte 3x denně po dobu 4 týdnů.
Pokud nemáte alergii na pyl břízy, můžete aplikovat perorálně nebo k obkladům -
Tinkturu z březových pupenů, kterou zakoupíte v obchodě s bylinami nebo si ji můžete sami vyrobit, kapejte do vody 3x denně po dobu 6 týdnů.
K potírání bolestivých kloubů použijte 50 g březových pupenů z břízy bělokoré na 0,5 l lihu, 3 týdny vyluhujte, sceďte. Bříza bělokorá působí podobně jako kopřiva dvoudomá na látkovou přeměnu purinů, a napomáhá tak vylučování močové kyseliny.
Mějte na paměti, že opatření jsou dlouhodobá, a dodržujte je proto systematicky, zhubněte, hýbejte se, dávejte si koupele, parní lázně a zázvorové nebo skořicové zábaly, které klouby prohřejí. A tím i uvolní bolesti kloubů.

Zdroj: příběh Stále vysoká kyselina močová

Kurkumin čaj

Emanace powder čaj s kurkumou a pepřem 100 g.

Čaj Emanace obsahuje vysoce účinný epigallocatechin gallate, zkracovaný v odborné literatuře jako EGCG, který má vysoký potenciál blokovat látky nutné pro přežití rakovinných buněk (znemožňuje jejich cévní zásobení), a tím působí jak v boji proti již rozvinutým nádorovým onemocněním, tak také v prevenci rakoviny samotné. Jak bylo zjištěno v průběhu studií se zvířaty, jsou účinky EGCG zásadní především u rakoviny kůže, plic, tlustého střeva, prsu, jícnu a žaludku. Čaj Emanace je obohacen ještě o další látky, které podporují EGCG v boji s rakovinnými buňkami a zesilují až 1000krát jeho účinek. Je to bylina kurkuma a pepř. Bylo zjištěno, že směs těchto látek se vzájemně ve svém účinku zesiluje, a umocňuje tak odumírání karcinogenních buněk. Kurkuma je jedním ze základních kamenů tradiční indické medicíny – ajurvédy. Základní složkou byliny je kurkumin, který je účinným antivirotikem, přírodním antibiotikem. Kurkuma má schopnost čistit organismus, používá se k léčbě zažívacích problémů, horečky, zánětů, artritidy, dyzenterie, ale také žloutenky či jaterních potíží. Má celou řadu farmakologických účinků. Snižuje hladinu cholesterolu, působí protisrážlivě, jako antioxidant, a má také protirakovinný potenciál (jak již bylo i výše zmíněno). Kurkumin se dostává do buněčných stěn, kde složitými biochemickými pochody chrání buňky proti zhoubným změnám.

Čaj Emanace obsahuje EGCG, kurkumu a pepř – tři významné látky, díky jejichž synergii sleduje tento čaj jediný cíl – být silným pomocníkem v boji proti rakovině a být také prevencí před rozvinutím onemocnění samotného. Emanace ale působí širokospektrálně i na ostatní závažná onemocnění, jako jsou např. cévní a mozkové choroby, infarkt myokardu, cukrovka, poruchy paměti, křečové žíly, upravuje krevní tlak, snižuje nadváhu, posiluje imunitní systém, je vhodný při impotenci, paradentóze, kožních onemocněních, popáleninách, má protiplísňový a antioxidační účinek a pomáhá snižovat cholesterol.

Výhody a nevýhody této varianty

Kofein obsažený v zeleném čaji přináší unavené mysli nový elán tím, že burcuje buňky šedé kůry mozkové. U nervových buněk prodlužuje jejích aktivní fázi, a proto nás dokáže nenásilně přenést přes chvilky ochablosti a poklesu výkonnosti. Zelený čaj nepodporuje jen duševní procesy, jako např. počítání, čtení, psaní či učení se něčemu nazpaměť, ale zvyšuje dokonce i jejich kvalitu. Potvrdil to test prováděný s konzumenty čaje a s osobami, které zelený čaj nepijí. Počet chyb, kterých se dopustili lidé konzumující čaj, byl o 25 % nižší než u těch, kteří čaji neholdují. Schopnost čaje zvyšovat výkonnost dosahuje svého vrcholu čtyřicet minut po konzumaci, a

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kurkumin

Poradna

V naší poradně s názvem ZVĚTŠENÁ SLEZINA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Jakou dietu mam brát na slezinu děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slezina je právem považována za hlavní orgán trávení, zodpovědný za přeměnu a extrakci živin z potravin, které jíme. Podle učení jin a jang je slezina jinový („studený“) orgánový systém, který dává přednost jídlu a pití, která se zahřívají na tělesnou teplotu.
Co není dobré pro slezinu:
Zmrazené jídlo jako například zmrzlina, zmrzlá ovocná tříšť, ledové nápoje, okurka, beninkasa voskonosná známá též pod jménem vosková tykev, hlávkový salát a grapefruit poškozují „oheň“ sleziny. Dále nejsou vhodné potraviny, které jsou podle jin a jang tak zvaně „vlhké“ - jako jsou mléčné výrobky, rafinované cukry a sladkosti, mohou také trávicí proces dusit.
Co je dobré pro slezinu:
Obecně platí, že k dobré výživě sleziny je třeba potraviny vařit nebo je alespoň ohřát na pokojovou teplotu. Vhodné potraviny jsou sezamová, dýňová nebo slunečnicová semínka, luštěniny, fazole, lehce vařená zelenina, malá množství libového masa, fíky, kokosy, hrozny, třešně, datle, brambory, sladké brambory, hnědá rýže, oves, rýže, zázvor a jarní cibulky.
Bylinky na slezinu:
Úplně nejlepším pomocníkem pro slezinu je čaj z Pchu-er, též puerh. Jde o tmavý čaj pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Čaj z Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace čaje. V ČR se dá koupit na internetu tady: https://www.prozdravi.cz/pc…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zvětšená slezina dieta

Ostropestřec mariánský - čaj

Čaj z ostropestřce mariánského je bylinný čaj, který se získává z plodů (semen) této rostliny. Čaj si můžete koupit jednak jako sypaný, jednak jako porcovaný, tedy v čajových sáčcích. Čaj obsahuje buď samotný ostropestřec, nebo je směsí více rostlin s účinky, které příznivě doplňují působení ostropestřce. Čaj z ostropestřce napomáhá dobré funkci jater a žlučníku, podporuje látkovou výměnu v organismu a významně ovlivňuje tvorbu žluči a její vylučování. Užívá se spíše jako prevence. Pokud máte opravdu velké problémy s játry, je většinou vhodnější užívat olej nebo tinkturu z ostropestřce.

Čaj z ostropestřce je vhodné pít ve dvou- až tříměsíčních kúrách. Po této době se doporučuje na několik týdnů čaj vysadit. Čaj mohou konzumovat lidi všech věkových generací a různého zdravotního stavu. Je vhodný i na dlouhodobé užívaní (s výše uvedenými přestávkami).

Doporučené dávkování je obvykle dva až tři šálky čaje denně. Toto pravidlo se však liší dle jednotlivých směsí a jejich výrobců. Čaj vždy připravujte dle návodu uvedeného na obalu. Čaj by se měl pít horký po malých doušcích ráno na lačný žaludek, asi půl hodiny před obědem a večer před spaním.

Na těchto stránkách najdete čaje z ostropestřce od různých výrobců, spolu s cenou: ostropestřec mariánský čaj cena.

Zdroj: článek Ostropestřec mariánský

Jídelníček podle glykemického indexu

Pondělí

  • Snídaně - pohankové vločky (30 g), brusinky (10 g), vlašské ořechy (10 g), mléko (250 ml), 1 294 kJ/309 kcal
  • Svačina - knäckebrot sezamový a žitný (3x 8,9 g), žervé (30 g), mrkev (100 g), voda, 727 kJ/174 kcal
  • Oběd - celozrnné špagety s parmskou šunkou, voda s citronem, 1 390 kJ/331 kcal, bílkoviny 18 g, sacharidy 38 g, tuky 9 g (v 1 porci)
  • Svačina - jablko (150 g), sójové mléko přírodní (250 ml), 783 kJ/187 kcal
  • Večeře - treska (150 g) na grilu s mandlemi (10 g), rajčaty (100 g) a brokolicí (100 g), tmavá rýže (80 g), jasmínový čaj, 1 363 kJ/326 kcal
  • II. večeře - kiwi (70 g), 167 kJ/40 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 724 kJ/1 363 kcal

Úterý

  • Snídaně - celozrnný žitný chléb (2x 50 g), avokádová pomazánka (50 g) s žervé, zelený čaj, 1 282 kJ/306 kcal
  • Svačina - hruška (140 g), bílý jogurt (150 g), voda, 761 kJ/182 kcal
  • Oběd - přírodní kuřecí řízky (150 g) s ledovým salátem s mrkví a čínským zelím (150 g), celozrnný chléb (30 g), voda, 1 387 kJ/331 kcal
  • Svačina - pomeranč (150 g), acidofilní mléko (250 ml), 719 kJ/172 kcal
  • Večeře - salát s vejcem, fazolkami a paprikou, mátový čaj, 1 254 kJ/299 kcal, bílkoviny 14 g, sacharidy 31 g, tuky 8 g (v 1 porci)
  • II. večeře - slunečnicová semínka (10 g), 244 kJ/58 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 647 kJ/1 345 kcal

Středa

  • Snídaně - ovesná kaše (50 g), hroznové víno (50 g), mandle (10 g), ovocný čaj, 1 231 kJ/294 kcal
  • Svačina - pohankový dalamánek (60 g), mrkvová pomazánka (30 g), voda, 749 kJ/179 kcal
  • Oběd - kuře na kari se zázvorem, čočkou, mrkví a rýží, mátový čaj, 1 343 kJ/321 kcal, bílkoviny 27 g, sacharidy 39 g, tuky 4 g (v 1 porci)
  • Svačina - grahamové plátky (2x 7 g), kiwi (70 g), sójové mléko přírodní (200 ml), 822 kJ/196 kcal
  • Večeře - celozrnné těstoviny (100 g) s rajčaty (100 g), rukolou (100 g) a tuňákem ve vlastní šťávě (50 g), zelený čaj, 1 286 kJ/307 kcal
  • II. večeře - lískové ořechy (10 g), 287 kJ/69 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 718 kJ/1 361 kcal

Čtvrtek

  • Snídaně - vícezrnný chléb (2x 30 g), margarín (20 g), tvrdý sýr 30% (30 g), rukola (50 g), bílý čaj, 1 241 kJ/297 kcal
  • Svačina - čerstvé fíky (2x 40 g), bílý jogurt (15

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Glykemický index

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Jana Válková


čaj ze skořice a hřebíčku
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
čaj ze smrkových vršků
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>