Zajímá vás téma ČAJ ZE SMRKOVÝCH VRŠKŮ? Tak právě pro vás je určen tento článek. Ze smrkových výhonků se připravuje vyluhováním likér nebo tinktura, která má blahodárné účinky na lidské zdraví. Ze smrkových výhonků se dá kvašením připravit i pálenka.
Co dělat, když sirup ze smrkových výhonků kvasí
Sirup ze smrkových výhonů nemá kvasit, pokud se tak stane, tak se již nejedná o louhování, ale o kvašení, což je jiná technologická úprava, díky níž získáme zcela jiný produkt.
Chcete-li zkusit pálenku za smrkových výhonků, budete potřebovat smrkové výhonky, 8 hrnků filtrované vody a 6 lžic cukru. Vodu pořádně smíchejte s cukrem, dokud se úplně nerozpustí – tento nálev (brining) můžete použít pokaždé na základní kvašení. Do studené vody namočte výhonky jehličí alespoň na 30 minut a následně ještě promyjte. Poté dejte veškeré výhonky do kvasicí nádoby s gumou. Pupeny následně zalijte připraveným briningem, a pokud v lednici skladujete kvas z jakéhokoliv předešlého kvašení, pak se doporučuje přidat 2 lžíce tohoto kvasu na rychlé nastartování kvašení. Nádobu uzavřete, nikoliv však víčkem na závit, ale klasickým zaklapovacím víčkem s gumou, a nechte minimálně týden v pokojové teplotě. Pokud se rozhodnete dát nádobu do lednice či jiných chladnějších míst, kvašení potrvá mnohem déle, přestože výsledek bude srovnatelný. Nakonec nechte kvas vypálit v akreditované palírně a tím vám vznikne pálenka.
V naší poradně s názvem LIKÉR ZE SMRKOVÝCH VÝHONKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Hrůša.
CHcete-li zkusit pálenku ze smrkových výhonků,budete potřebovat smrkové výhonky.
Trefné. A těch výhonků je potřeba kolik? Jede,nebo dva,nebo dvacet kilo,nebo?
Za odpověď děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Mmožství smrkových výhonků určíte tak, aby byly všechny potopené ve slané vodě a nahoře tato voda ještě přebývala o 5 cm.
Sirup ze smrkových výhonků se hodí na palačinky, vafle nebo francouzský toast, na oslazení nápojů nebo na výrobu originální zmrzliny.
Ingredience
2 hrnky cukru
2 hrnky vody
2 hrnky hrubě nasekaných smrkových výhonků
Postup
Vložte všechny ingredience do pánve a pomalu zahřívejte. Vařte po dobu 5 minut. Vypněte teplo a nechte sirup úplně vychladnout. Potom přelijte do sterilizované nádoby a zchlaďte.
Použití
Kandované jehličí
Po uvaření smrkového sirupu a před jeho zchlazením přidejte 1 hrnek celých smrkových výhonků a pomalu přiveďte k varu. Vařte 2 minuty. Vypněte teplo a nechte smrkové výhonky v sirupu vychladnout. Potom vše přelijte do sterilizované nádoby a zchlaďte. Když je vše chladné, tak nechte z výhonků okapat všechen sirup a jednotlivé výhonky obalte v cukru krystal. Ocukrované výhonky rozprostřete na voskovaný papír, aby mohly uschnout. Když jsou kandované smrkové výhonky suché (může to trvat několik dní), vložte je do vzduchotěsné nádoby a uchovejte v chladničce k příležitostnému použití.
Výluhem smrkových výhonků v alkoholu získáme další účinný lék – tinkturu. Tradiční lidovou cestou je nakládání smrkových výhonků do silnější slivovice. Taková tinktura se pak používá především k ošetření bolavých revmatických kloubů, které prokrvuje, prohřívá a ulevuje od bolesti. Pro vnitřní užití si raději opatříme tinkturu připravenou profesionální cestou a dodržujeme předepsané dávkování.
Recept na výrobu: do slivovice vložíme hrst smrkových výhonů, přidáme plátek citronu a necháme měsíc louhovat. Poté přecedíme a přidáme 10 lžic medu, vše důkladně promícháme a můžeme podávat.
V naší poradně s názvem KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Coufalova.
Dobrý den otče. Prosím,jsou teď ještě kopřivy pořád dostatečně obohacující? Prosím o objasnění délky louhování při sušených a čerstvych. Děkuji Vam
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kopřivový čaj, užívaný jako lidový lék po tisíce let, nyní zaznamenává opětovnou popularitu díky vysokému obsahu živin a schopnosti bojovat proti zánětům.
Pití kopřivového čaje má několik výhod. Mezi jeho tradiční použití patří léčba senné rýmy a sezónních alergií, zvládání zánětů a bolestí kloubů a ochrana proti infekcím močových cest.
Čaj ze sušených kopřiv vs. Čaj z čerstvé kopřivy: Co potřebujete vědět?
Ať už si na výrobu čaje zvolíte sušenou nebo čerstvou kopřivu, obě formy nabízejí zdravotní výhody. Sušený kopřivový čaj je užitečný, protože ho můžete skladovat a používat po celý rok.
Čaj z čerstvé kopřivy na druhé straně nabízí trochu jinou chuť a může mít vyšší hladiny určitých živin. Vše záleží na osobních preferencích.
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi sušenou kopřivou a čerstvou kopřivou a kterou nejlépe použít na přípravu kopřivového čaje. Obě varianty mají své vlastní vlastnosti:
Sušená kopřiva : Sušené listy kopřivy mají hlubokou, výraznou chuť. Proces sušení koncentruje přírodní chutě kopřivy, výsledkem je bohatší a plnější čaj. Sušené listy lze přidat přímo do horké vody a jsou k dispozici po celý rok.
Čerstvá kopřiva : Čerstvé listy kopřivy poskytují jasnou, živou chuť, která je často vnímána jako jemnější a „zelenější“ než koncentrovanější, robustnější chuť sušených listů.
Kopřivu je nejlepší sklízet na jaře, kdy jsou listy ještě mladé a měkké. V pozdějším létě se vyplatí vzrostlé zdřevnatělé rostliny posekat a z sklidit nově rašící mladé výhonky v příštích týdnech.
Vaření kopřivového čaje je jednoduchý proces. Ať už použijete kopřivy čerstvé nebo sušené, nejdůležitější je dopřát čaji dostatek času na louhování, abyste do šálku dostali všechny výhody kopřivy. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a uvařte si dokonalý šálek kopřivového čaje a užívejte si zdravotních výhod, které kopřiva nabízí.
Přiveďte vodu k varu. Ujistěte se, že používáte kvalitní vodu, nejlépe filtrovanou.
Vezměte lžičku sušeného kopřivového čaje a přidejte ji do konvičky nebo hrnku. Můžete také použít sítko na čaj, pokud nechcete mít v čaji volné lístky.
Lístky v konvici nebo hrnku opatrně zalijte vroucí vodou. Celé to nechte asi 5 minut louhovat, aby se plně uvolnila chuť a léčivé vlastnosti kopřivy.
Pomocí čajového sítka odstraňte z čaje lístky kopřivy.
Nalijte kopřivový čaj do svého oblíbeného šálku a vychutnejte si uklidňující vůně a chutě.
Užíváme jako prevenci i na léčbu kašle, a to 1 lžíci každé ráno nebo k ochucení čaje či nápoje. Sirup má velmi příjemnou chuť, kterou ocení i děti.
Mladé smrkové výhonky sbíráme v dubnu až květnu, dobře je umyjeme, necháme okapat. Plníme velkou 5litrovou láhev tak, že vložíme vrstvu výhonků asi 5 cm vysokou, prosypeme ji třtinovým cukrem, položíme 2 kolečka citronu a opakujeme, dokud není láhev plná. Jemně přitlačíme. Láhev převážeme celofánem a postavíme na okno na slunné místo. Necháme stát 2 až 3 týdny. Začne se tvořit hustá šťáva, kterou pak přes plátýnko přecedíme, slijeme do láhví a uložíme na chladné místo.
Trochu jiný recept z mladých smrkových výhonků se připravuje tak, že se v 500 ml vody krátce povaří 1 kg čerstvých jehliček, poté se odstaví, zakryje a nechá 1 až 2 hodiny luhovat. Následně se přecedí a doplní vodou do objemu 1 litru. Přidá se 1 kg želírovacího cukru, znovu povaří a plní do sklenic. Vzniklou směs používáme jako sladidlo, mažeme na chleba, přidáváme do čajů proti kašli a nachlazení. K celkovému posílení organismu se užívá 1 čajová lžička denně.
V některých obchodech se zdravou výživou nebo na internetu se dá smrkový sirup koupit.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.
Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.
Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.
Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.
Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.
Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.
Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.
Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.
Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.
Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.
Ingredience: 35 g smrkových výhonků, 1 l převařené vody, 1,35 dkg cukru krupice
Postup: Výhonky spaříme litrem převařené vody a necháme 2 dny louhovat. Přecedíme a přidáme krupicový cukr. Vaříme, dokud med nezhnědne a nezhoustne. Horký med ze smrkových výhonků ihned naléváme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů (lépe se tak chytne víčko). Necháme vychladnout. Z jedné dávky získáte dvě sklenice medu ze smrkových výhonků. Je vhodný na průdušky.
Jak již bylo řečeno, detoxikační čaje mohou jednoduše a poměrně levně podpořit hubnutí. Pitný režim by se měl dodržovat, tak si místo sladkých nápojů dopřejte šálek zdravého čaje, který nejen osvěží, ale pomůže i se shazováním přebytečných kilogramů. Do čaje můžete přidat skořici, kardamon, zázvor nebo citron, neboť obsahují éterické oleje, jež působí pozitivně na nervovou soustavu. Jednotlivé druhy čajů by se měly pravidelně střídat.
Čaj PU-ERH
Čaj PU-ERH je čínský červený čaj, který bývá považován za univerzální lék dodávající tělu energii. Tento čaj se často používá při hubnutí, jelikož podporuje spalování tuků, reguluje látkovou výměnu a pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi.
Čaj MATÉ
Čaj MATÉ je oblíbený na celém světě. Jedná se o jihoamerický čaj ze sušených listů a větviček cesmíny paraguayské, jenž představuje dobrou volbu pro ty, kdo chtějí zhubnout. MATÉ má výborné detoxikační účinky, potlačuje pocity hladu a upravuje trávení.
Čaj VIDANGA
Čaj VIDANGA se připravuje ze směsi himálajských bylin. Tomuto čaji se již po staletí připisuje léčivá síla a i on pomáhá při redukci hmotnosti: snižuje chuť k jídlu, reguluje proces zažívání a odbourává tukové buňky. Proto je vhodné ho užívat při redukčních dietách.
Čaj HANNASAKI
Čaj HANNASAKI působí pozitivně na celkové zdraví jedince, a dokonce má prý schopnost harmonizovat životní energii jin a jang. Co se týče jeho účinků, čaj je bohatý na minerální látky, snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, posiluje imunitní systém, detoxikuje organismus a odbourává tukovou tkáň.
Čaj LAPACHO
Čaj LAPACHO pochází z Jižní Ameriky (je to čaj Inků) a připravuje se z vnitřní kůry stejnojmenných stromů. Čaj LAPACHO podporuje trávení a látkovou výměnu, odstraňuje z těla škodlivé látky a posiluje činnost vnitřních orgánů. Tento čaj můžete pít celý den, protože neobsahuje kofein.
Čaj ROOIBOS
Čaj ROOIBOS je jihoafrickým národním nápojem, který má červenohnědou barvu a charakteristickou sladkou chuť. Čaj snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi a má též příznivé účinky na trávení.
Ve svém příspěvku SIRUP ZE SMRKOVÝCH VĚTVIČEK RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.
Dobrý den, zkoušela jsem dělat sirup ze smrkových větviček a zkvasil se mi. Nevíte, proč se to stalo? Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dasheen.
Nevíme, jak jste sirup dělala. Já dostatečně prosypávám ml.smrkové výhonky cukrem krupicí v průhl. lahvi, mám na parapetu na přímém jižním slunci. Nikdy mi nekvasil.
Mladé smrkové výhonky se sbírají v době, kdy smrky kvetou, obvykle tedy v první půlce května. Dejte si ovšem pozor na sběr ve volné přírodě, protože to lesníci neradi vidí a může hrozit i pokuta. Nejlepší je se proto předem domluvit, zkonzultovat místo sběru a strom využít jen částečně. Otrhané mladé výhonky se následně povaří ve vodě, nechají zchladnout a scedí. Odvar se svaří s cukrem do požadované konzistence.
Účinky
Mladé smrkové výhonky jsou bohatstvím, ve kterém se ukrývá tajná léčivá síla. Pokud vás trápí kašel, bolavé průdušky, bolest končetin, svalů, či máte revma nebo zánět šlach, pomůže vám sirup ze smrkového jehličí. Smrkový sirup můžete užívat jak preventivně, tak i ve chvílích, kdy vás tyto neduhy trápí.
Recept za studena I
Ingredience: mladé smrkové výhonky, cukr krupice, větší zavařovací sklenice
Postup: Pomocí nůžek ostříháme nebo rukou natrháme mladé smrkové výhonky, jejichž jehličky ještě nejsou pichlavé a mají dokonale šťavnatou zelenou barvu. Jejich délka by neměla být více než 5 cm. Výhonky omyjeme studenou vodou a necháme oschnout. Poté vezmeme větší čistou zavařovací sklenici a začneme pěchovat první vrstvu (zhruba 5 cm) mladého smrkového jehličí, kterou následně zasypeme cca 1 cm silnou vrstvou cukru a opět na ni položíme vrstvu mladého jehličí. Opakujeme až do chvíle, dokud se sklenice nezaplní. Tu pak přetáhneme celofánem (ze zkušenosti se nedoporučuje uzavírat například mikroténovým sáčkem, víčkem či potravinářskou fólií), který upevníme gumičkou a postavíme na slunný okenní parapet. Během 3 týdnů se ve sklenici tvoří léčivá hustá šťáva. Tu slijeme přes čisté plátýnko do skleniček, pevně zavíčkujeme a uložíme na studené temné místo, nejlépe do ledničky. Nyní máme připravenou léčivou medicínu, kterou můžeme využít například i v kuchyni.
TIP: Doporučuje se přidat sirup do těsta na nekynuté lívanečky místo cukru. Smrkový sirup jim dodá výtečnou chuť a neodolatelnou vůni.
Recept II
Ingredience: 1 kg smrkových výhonků, 1 kg krystalového cukru, 2 litry vody
Postup: Výhonky opláchneme, zalijeme vodou a pod pokličkou skoro půlhodiny vaříme. Přes noc necháme stát a macerovat. Druhý den odvar scedíme, výhonky ještě vymačkáme. Do odvaru přidáme 1 kg cukru a bez pokličky vaříme za častého míchání do požadovaného zhoustnutí. Barva tmavne do finální tmavě zelené. Horký sirup nalijeme do vypařených skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme opět přes noc vychladnout.
TIP: Ze sirupu se dá připravit speciální vinaigrette na zálivku na saláty, nebo v se do něj nakládají perlové cibulky, které jsou poté úžasnou chuťov
Ve svém příspěvku SMRKOVÉ VÝHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendy.
jaké další recepty jsou na využití smrkových výhonků
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stachiv.
Dobrý den při výrobě sirupu se mi po 2 tydnechi ve vrchní vrstvě která nebyla natocena ke slunci objevila nějaká bílá hmota(nebyla tam zanesena, sklenice byly vytvářené , výhonky z hor, sklenic bylo víc a bylo to ve všech) nejsem si jist zda to nebyla plisen. Sirup jsem slil necedeny přes plátno je jemně zelené zakalený po odstáti se na hladině objeví pěna....je sirup k požívání nebo na vylití? Děkuji předem za radu
K výrobě likéru se využívají výhonky smrku ztepilého a kromě 2 hrstí těchto mladých výhonků potřebujeme tyto ingredience: 8 kuliček jalovce, 1/2 lžičky puškvorce, 500 ml alkoholu (80% konzumní líh), 5 lžic medu, 500 g cukru. Likér se připraví tak, že do nádoby dáme výhonky, jalovec, puškvorec a vše zalijeme alkoholem. Takto připravené necháme 2 měsíce louhovat. Poté se přecedí a přidá 500 g cukru rozpuštěného v 750 ml vody a přidá se ještě 5 lžic medu. Vše se důkladně promíchá, slije se do lahví a může se podávat nebo uskladnit.
V naší poradně s názvem ZÁZVOROVÝ ČAJ NA NACHLAZENÍ A JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Dobrý den, chtěla bych vědět jak často a dlouho se muže užívat čerstvý zázvor jako čaj. A jestli jsou možné při dlouhodobém užívání zdravotní problémy (jako pocení, zvýšený krevní tlak a mdloby).
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Obecně lze říci, že zázvorový čaj nemá vážné nežádoucí účinky. Bezpečné množství zázvoru jsou 4 gramy denně.
Mnoho lidí si myslí, že zázvor může zvýšit produkci žluči, ale žádný vědecký důkaz o tomto účinku nikdy nebyl zaznamenán. Přesto se vždy poraďte se se svým lékařem dříve, než budete používat zázvorový čaj, máte-li v anamnéze problémy žlučníku.
Další možný menší vedlejší účinek pití zázvorového čaje je pálení žáhy nebo žaludeční nevolnost. Je to podobné, jako když budete jíst chilli nebo jiná kořeněná jídla. Dále může existovat alergie na zázvor, která se projeví jako vyrážka nebo nepříjemný pocit v ústech nebo v břiše po požití zázvorového čaje.
Zázvor může snížit krevní tlak, takže můžete pociťovat motání hlavy jako vedlejší efekt. Zázvor také obsahuje salicyláty - chemikálie obsažené v aspirinu, který působí jako lék na ředění krve. To může způsobit problémy pro lidi s poruchami srážlivosti krve. Tyto účinky se ale projeví, jen když zkonzumujete mnohem více zázvoru, než doporučených 4 g denně.
Závěrem lze říci, že příliš mnoho čehokoliv - i něčeho přirozeného - může způsobit problémy. Ale pokud jste celkově v dobrém zdravotním stavu a máte ráda elán, ktery zázvor poskytuje, pít čaj z něj se bát nemusíte.
Likér obsahuje vitamín C a je účinný na nachlazení a chřipky.
Recept
Ingredience: 2 vrchovaté hrsti smrkových výhonků, 8 kuliček jalovce, půl lžičky puškvorce, 500 ml 80% alkoholu, 0,5kg cukru, 0,75 ml vody, 5 lžic medu
Postup: Výhonky, jalovec a puškvorec zalijeme 80% alkoholem a necháme 2 měsíce louhovat. Poté scedíme, přidáme cukr rozpuštěný v 0,75 ml vody a med. Slijeme do lahví a uskladníme v temnu a chladu.
V naší poradně s názvem JAK LÉČIT JEČNÉ ZRNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Jelečková.
Dobrý den,chtěla jsem poprosit o radu,manželovi se udělalo na oku ječné zrno,podstoupil ambulantní zákrok,kde mu ječné zrno vyřízli,ale bohužel na víčku sponím má pořád červenou hrčku,nebolí ho a dokonce se mu zanítil i nos má ho celý červený a na vršku se mu dělají boláky,dostal i antibiotika,mastičky,momentálně mu vařím odvar z heřmánku ale je to nedostatečné,můžete mě prosím poradit jak mu pomoci.Moc děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Podle vašeho popisu to vypadá jako rozsáhlejší kožní nákaza a nejen jako banální ječné zrno. Bude nejlepší, když zůstanete v péči kožního lékaře. Bude potřeba odebrat výpotek z pupínků a nechat ho laboratorně vyšetřit. Tak se dá nejrychleji zjistit jaký druh nákazy to je a podle toho aplikovat vhodné léky.
Při zevním použití lapacha jako koupel nebo jako obklady z lapacha:
Obklad s odvarem z lapacha pomáhá při léčbě vyrážek, ekzémů a zánětů.
Obklad s odvarem z lapacha omezuje vznik otoků.
Obklad s odvarem z lapacha usmrcuje některé druhy plísní a bakterií, takže má antimykotické a antibakteriální účinky.
Domácí koupel pro nohy v odvaru z lapacha pomáhá chránit nohy proti plísním.
Lapacho při vnitřním užívání jako čaj z lapacha:
Čaj z lapacha odstraňuje z těla nečistoty a těžké kovy, takže se dá použít na detoxikaci organismu
Čaj z lapacha normalizuje a posiluje činnost jater, ledvin a sleziny a může tak působit proti akné.
Čaj z lapacha podporuje trávení a látkovou výměnu, tímto znovu působí proti projevům akné.
Čaj z lapacha posiluje imunitní systém, tím může být prospěšný třeba na podebraný nehet díky záděrám.
Čaj z lapacha je nápomocný při astmatu, zánětu průdušek a také při zánětu žaludku.
Čaj z lapacha pomáhá léčit disharmonie výměny látek v těle, například po chemoterapii nebo po delším užívání psychofarmak anebo při změně antikoncepce.
Čaj z lapacha má preventivní účinek proti nádorům.
Pitím čaje z lapacha se zlepšuje prokrvení těla, posiluje srdce a krevní oběh a působí proti chudokrevnosti, což ocení zejména aktivní sportovci.
Čaj z lapacha má pozitivní vliv při léčbě leukémie.
Čaj z lapacha pomáhá při ateroskleróze tím, že dokáže odstraňovat usazeniny z cév.
Čaj z lapacha podporuje normalizaci hladiny krevního cukru, proto se jeho pití doporučuje jako podpůrná léčba diabetu.
Pití čaje z lapacha má příznivý vliv na nemoci, jako je roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba a také i na revma.
Pití čaje z lapacha uklidňuje podrážděné nervy.
Čaj z lapacha posiluje a normalizuje činnost pohlavních orgánů a zvyšuje kvalitu semene.
Čaj z lapacha má kladný vliv na odstranění migrény.
Čaj z lapacha působí močopudně a tím čistí ledviny a pomáhá tak při detoxikaci organismu.
Po čaji z lapacha budete dobře spát, proto je lepší konzumovat ho až později odpoledne.
Čaj z lapacha aktivuje přirozenou funkci potních žláz, takže v některých případech může být úspěšně použit proti pocení.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nežádoucí účinky borůvkového čaje
Borůvkový čaj má velmi málo vedlejších účinků a jsou omezeny téměř výlučně na gastrointestinální problémy a vzácné alergické reakce. Nicméně všichni by měli být před přidáním borůvkového čaje ke svému zdravotnímu režimu poněkud opatrní.
Žaludeční problémy - Mezi vedlejší účinky borůvkového čaje patří žaludeční nevolnost, poruchy trávení, průjem nebo nevolnost, ale to jen pouze tehdy, když se ho pije nadměrné množství. Když se borůvkový čaj pije s mírou, maximálně 3 šálky za den, tak se tyto tyto nežádoucí účinky nedostaví.
Alergická reakce - Alergické reakce na borůvky jsou vzácné, ale můžou se přihodit. Tato alergie se typicky projevuje jako otok rtů, jazyka nebo dásní, stejně jako kožní podráždění, zarudnutí, otok a svědění. Pokud se některý z těchto příznaků objeví po vypití tohoto čaje, ihned ho přestaňte používat.
Těhotenství - Tento čaj je plný životně důležitých živin pro zdraví, ale také má silné účinky na tělo a na celkové zdraví. Při kojení nebo během těhotenství je třeba se vždy poradit se svým lékařem o aktuálním zdravotním stavu před přidáním borůvkového čaje do jídelníčku.
Čajů na odvodnění je celá řada, zde je několik tipů.
Zelený čaj
Zelený čaj je výborný detoxikační nápoj, který podporuje produkci moči. Pomáhá nejen odstraňovat toxické látky, které se hromadí v těle, ale také snižuje zánět a odstraňuje zadržené tekutiny. Můžete vypít až tři šálky denně. Zelený čaj je snadno dostupný v obchodech. Domácí příprava může být vylepšena přidáním medu namísto cukru jako sladidla.
Boldo čaj
Čaj vyrobený z listů boldovníku se doporučuje užívat dvakrát denně. Boldovník zmírňuje zadržování tekutin díky přítomnosti alkaloidů, jako je isochinolin a chinolizidin, které podporují oběh. Vše, co potřebujete, abyste tuto výhodu využili, je přidat šest listů do šálku vroucí vody. Nechte je louhovat cca pět minut a vypijte část čaje ke snídani a zbytek po hlavním jídle dne.
Pampeliškový čaj
Pampeliška je skvělá rostlina na detoxikaci a odvodnění. Květy rostliny mohou být použity k přípravě čaje nebo je lze přidat do salátu. Pampeliška pomáhá tělu odstranit přebytečné tekutiny, podporuje dobrou funkci ledvin a pomáhá očistit krev. Je to úžasná rostlina. Už dva čaje s pampeliškou denně pomáhají při odvodnění – jeden čaj ráno se snídaní a jeden čaj odpoledne. Stačí pouze přidat několik listů nebo květů z této rostliny do vroucí vody. Čaj přefiltrujte a pomalu jej pijte.
Přesličkový čaj
Přeslička je plná minerálů, zejména siliky, draslíku a hořčíku. Kromě toho, že je dobrým diuretikem a detoxikačním činidlem, obnovuje minerály a působí jako přirozený lék proti průjmu. Pijte čaj z přesličky dvakrát denně. Přidejte jednu čajovou lžičku na šálek vroucí vody, přidáte-li několik lístků lékořice nebo máty, dodáte čaji lepší chuť. Nechte louhovat pět minut, poté jej můžete pomalu pít.
Čaj z březového listu
Listy z březových stromů jsou bohaté na draselné soli, které mají velmi dobrý diuretický účinek na tělo a pomáhají eliminovat pocity těžkosti. Jediné, co musíte udělat, je hledat listy v potravinových doplňcích nebo si připravit čaj. Pijte jeden až dva šálky denně tohoto čaje. Přidejte jednu polévkovou lžíci do šálku vařící vody a louhujte pět minut. Můžete vypít jeden šálek se snídaní a druhý po obědě. Čaj pomáhá při trávení a má příjemnou chuť.
V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novakova Jana.
dobrý den Jak se používá podběl na bolest v krku a v dutině ustní zevně děkuji
Nováková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Podběl lékařský (Tussilago farfara) je léčivý, ale jako vše má i podběl své nežádoucí účinky a nejsou zanedbatelné. Podběl obsahuje látky nazývané pyrrolizidinové alkaloidy, které mohou být škodlivé pro játra, a bohužel to znamená, že jeho použití musí být jen na dobu nezbytnou a v žádném případě by se neměl používat preventivně nebo v rámci bylinného experimentování. Podběl používejte jen zřídka a pouze v případě, že selhala jiná bezpečnější opatření a za žádných okolností ho nepoužívejte pro děti. Podběl je nejlepší používat v čajové formě, což je nejlepší a nejrychlejší způsob jak využít jeho léčivé účinky. Pro přípravu čaje stačí lžička sušeného nebo dvě lžíce čerstvého podbělu na hrnek vařené vody, možná oslazený medem a usrkaný, zatímco je ještě horký. Při vnitřním užití má právě horký čaj ty nejlepší léčivé účinky a používá se především proti kašli. Co se týče dalších účinků, je čaj z podbělu široce používán pro léčbu bronchitidy, rakoviny plic, emfyzému, zánětu, revmatismu, otoku a zadržování vody a tuberkulózy. Pro výplach dutiny ústní a na kloktání je možné vývar posílit až na pětinásobnou dávku podbělu do jednoho hrnku horké vody, do které se po schladnutí přidá ještě půl hrnku pálenky 60%. Tato směs se pak uzavře do sklenice a postupně se kloktá a vyplachuje dutina ústní. V žádném případě se tato směs nesmí polknout nebo pít!
Z výše uvedených bezpečnostních důvodů je rozumné podběl používat pouze tak dlouho, jak je to nutné. Pokud má léčba podbělem trvat déle než jen několik dní, pak je vhodné společně s podbělem používat i ostropestřec mariánský ve stejný čas, což pomůže redukovat možnost, že se během léčby poškodí játra. Lidé užívající léky na ředění krve (Warfarin, Aspirin) by neměli čaj z podbělu používat vůbec.
Čaj Emanace obsahuje vysoce účinný epigallocatechin gallate, zkracovaný v odborné literatuře jako EGCG, který má vysoký potenciál blokovat látky nutné pro přežití rakovinných buněk (znemožňuje jejich cévní zásobení), a tím působí jak v boji proti již rozvinutým nádorovým onemocněním, tak také v prevenci rakoviny samotné. Jak bylo zjištěno v průběhu studií se zvířaty, jsou účinky EGCG zásadní především u rakoviny kůže, plic, tlustého střeva, prsu, jícnu a žaludku. Čaj Emanace je obohacen ještě o další látky, které podporují EGCG v boji s rakovinnými buňkami a zesilují až 1000krát jeho účinek. Je to bylina kurkuma a pepř. Bylo zjištěno, že směs těchto látek se vzájemně ve svém účinku zesiluje, a umocňuje tak odumírání karcinogenních buněk. Kurkuma je jedním ze základních kamenů tradiční indické medicíny – ajurvédy. Základní složkou byliny je kurkumin, který je účinným antivirotikem, přírodním antibiotikem. Kurkuma má schopnost čistit organismus, používá se k léčbě zažívacích problémů, horečky, zánětů, artritidy, dyzenterie, ale také žloutenky či jaterních potíží. Má celou řadu farmakologických účinků. Snižuje hladinu cholesterolu, působí protisrážlivě, jako antioxidant, a má také protirakovinný potenciál (jak již bylo i výše zmíněno). Kurkumin se dostává do buněčných stěn, kde složitými biochemickými pochody chrání buňky proti zhoubným změnám.
Čaj Emanace obsahuje EGCG, kurkumu a pepř – tři významné látky, díky jejichž synergii sleduje tento čaj jediný cíl – být silným pomocníkem v boji proti rakovině a být také prevencí před rozvinutím onemocnění samotného. Emanace ale působí širokospektrálně i na ostatní závažná onemocnění, jako jsou např. cévní a mozkové choroby, infarkt myokardu, cukrovka, poruchy paměti, křečové žíly, upravuje krevní tlak, snižuje nadváhu, posiluje imunitní systém, je vhodný při impotenci, paradentóze, kožních onemocněních, popáleninách, má protiplísňový a antioxidační účinek a pomáhá snižovat cholesterol.
Výhody a nevýhody této varianty
Kofein obsažený v zeleném čaji přináší unavené mysli nový elán tím, že burcuje buňky šedé kůry mozkové. U nervových buněk prodlužuje jejích aktivní fázi, a proto nás dokáže nenásilně přenést přes chvilky ochablosti a poklesu výkonnosti. Zelený čaj nepodporuje jen duševní procesy, jako např. počítání, čtení, psaní či učení se něčemu nazpaměť, ale zvyšuje dokonce i jejich kvalitu. Potvrdil to test prováděný s konzumenty čaje a s osobami, které zelený čaj nepijí. Počet chyb, kterých se dopustili lidé konzumující čaj, byl o 25 % nižší než u těch, kteří čaji neholdují. Schopnost čaje zvyšovat výkonnost dosahuje svého vrcholu čtyřicet minut po konzumaci, a
Ve svém příspěvku ZELENÝ ČAJ A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.
Zelený čaj je už dlouho proslavený jako bohatý zdroj antioxidačních polyfenolů. Nové studie k tomu ukazují, že aktivní složka katechin dokáže také nastartovat metabolismus. Vědci provedli řadu výzkumů a zjistili, že ti, kteří pijí zelený čaj, zhubli více.
Nejdůležitější antioxidant, který najdete v zeleném čaji, se jmenuje EGCG. Je skvělou prevencí proti rakovině, nemocem srdce a cév. Vhodná dávka je 90 miligramů denně, což jsou čtyři šálky teplého zeleného čaje.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Olbrichová.
DOBRÝ DEN RÁDA BYCH CHTĚLA VYSKOUŠET ZELENÝ ČAJ NA HUBNUTÍ PROSÍMVÁS KOLIK STOJÍ?
Čaj z ostropestřce mariánského je bylinný čaj, který se získává z plodů (semen) této rostliny. Čaj si můžete koupit jednak jako sypaný, jednak jako porcovaný, tedy v čajových sáčcích. Čaj obsahuje buď samotný ostropestřec, nebo je směsí více rostlin s účinky, které příznivě doplňují působení ostropestřce. Čaj z ostropestřce napomáhá dobré funkci jater a žlučníku, podporuje látkovou výměnu v organismu a významně ovlivňuje tvorbu žluči a její vylučování. Užívá se spíše jako prevence. Pokud máte opravdu velké problémy s játry, je většinou vhodnější užívat olej nebo tinkturu z ostropestřce.
Čaj z ostropestřce je vhodné pít ve dvou- až tříměsíčních kúrách. Po této době se doporučuje na několik týdnů čaj vysadit. Čaj mohou konzumovat lidi všech věkových generací a různého zdravotního stavu. Je vhodný i na dlouhodobé užívaní (s výše uvedenými přestávkami).
Doporučené dávkování je obvykle dva až tři šálky čaje denně. Toto pravidlo se však liší dle jednotlivých směsí a jejich výrobců. Čaj vždy připravujte dle návodu uvedeného na obalu. Čaj by se měl pít horký po malých doušcích ráno na lačný žaludek, asi půl hodiny před obědem a večer před spaním.
V naší poradně s názvem SKOŘICOVÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Slavomír Růžička.
Dobrý den,
v posledních dnech jsem brouzdáním po internetu navštívil Vaše stránky a přiznám se,že mi hodně zaujaly.
Je mi 59 let a mám potíže s diabetem II.typu.
Protože jsem potravinářský technolog-tak proto chemii v potravě pokud možno nemusím a snažím se hledat přírodní zdroje a varianty.
Zaujal mne Váš skořicový nápoj a chci ho zkusit.
Mám ale jeden dotaz-je-li to možné.V receptu je uváděn pytlíček černého čaje,ale pak je,že tam být nemusí.Chci se zeptat,zda ten čaj můžu skutečně vynechat či ne.Pokud by tam ten čaj být nemusel,tak ten litr vody by se mohl počítat do příjmu vody pro organismus.Protože černý čaj tělo odvodňuje a do bilance vody se nezapočítává.
Možná je to kvůli chuti.
Mohu poprosit o odpověď ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dobrý den pane Růžičko, černý čaj je v receptu na skořicový nápoj použitý skutečně jen pro lepší chuť a také pro povzbuzení. Když černý čaj vynecháte, tak docílíte nápoje, který neodvodňuje a dá se v plném svém objemu započítat do pitného příjmu. Vyvarujte se různých nahrazení černého čaje například šťávou z citrónů nebo jiného ovoce, neboť by se tím narušila zásaditost nápoje. Ale to Vy, jako potravinářský technolog, určitě dobře víte :-).
V naší poradně s názvem BYLINNÝ ČAJ NA VYSOKÝ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše Vaňhová.
Je možno užívat s Warfarinem?
složení: meduňka,kmín, máta, kozlík,jmelí a komonice.
Děkuji za odpověď.
(vyrobeno pro Sevak star s.r.o. Praha)
Léčím se na srdeční arytmii a selhávání srdce.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Komonice, jmelí a kozlík mají přímý vliv na srážlivost krve. Kozlík a komonice ji snižují a posilují tedy účinky Warfarinu. Naopak jmelí ji podporuje a činí krev více srážlivou. Jmelí jde svými účinky proti Warfarinu. Pokud budou tyto činitelé v čaji správně namíchány, nemusel by být čaj nebezpečný i s Warfarinem. Vidím to tak, že tento čaj může zesilovat účinky Warfarinu, a proto raději informujte svého lékaře, že ho začnete užívat.
Kopřiva se nejčastěji podává ve formě odvaru nebo nálevu. Chlorofyl působí povzbudivě na metabolismus a zároveň působí proti chudokrevnosti, dále působí jako antirevmatikum, protizánětlivě, dezodoračně a urychluje hojení ran. Kopřivová droga také účinkuje jako kardiotonikum, antidiabetikum (při lehčích formách cukrovky, kdy ještě není nutné píchat si inzulín), protiprůjmově, antivirově (zejména proti virům chřipky), podporuje činnost slinivky a vaječníků, pomáhá při bronchiálním astmatu, působí močopudně, zastavuje krvácení, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů, osvědčila se i při chorobách jater, žlučníku a ledvin i jako prostředek podporující tvorbu mateřského mléka, kořene se užívá zejména zevně proti vypadávání vlasů (hrst kopřivových kořenů se 10 minut vaří v 0,5 l vinného octa a takto získaný odvar se denně vtírá do pokožky hlavy), samčí květy údajně zvyšují plodnost mužů.
Rostlina se suší se co možná nejrychleji ve stínu, při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 50 °C. Listy obsahují množství chlorofylu (až 1 %), asi 15 % minerálních látek, z nichž důležitý je zejména hořčík, dále karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny, již výše uvedené aminy, acetylcholin (asi 1 %), histamin (asi 0,5 %) a serotonin (asi 0,02 %), sacharidy (například arabinózu, galaktózu, glukózu, manózu), vitamíny (například B2 a zejména v mladých listech vitamín C), aminokyseliny, glukoniny (ty snižují hladinu krevního cukru), třísloviny (které „zastavují krvácení“), fytoncidy, kyseliny šťavelovou, mravenčí, octovou, pantotenovou (B6), křemičitou (která má zřejmě močopudné účinky) a další látky.
Čaj a jeho účinky
Kopřivový čaj pomáhá k celkovému pročištění organismu, posiluje cévní systém a pomáhá proti revmatickým bolestem. Čerstvá vylisovaná šťáva z mladých kopřiv pročistí krev a zbavuje stresu. Dva šálky mladých kopřiv se rozmixují v malém množství vody a přefiltrují. Užívají se tři týdny dvě lžíce denně.
Kopřivový čaj působí na organismus velmi komplexně, a proto jeho specifické účinky v podstatě zůstávají v pozadí za celkovým zlepšením tělesného stavu. Využívá se pro zvýšení vylučování moči a odpadních látek v ní rozpuštěných, mírně stimuluje játra k detoxikaci metabolitů a k případnému vyloučení jejich nelikvidovatelné části do žluče, stimuluje práci slinivky i sleziny svými enzymy a v trávení se chová nejen stimulačně a peristalticky, ale také protizánětlivě. Kopřiva podporuje hojivé procesy kdekoliv v těle do té míry, že se nedoporučuje při většině rakovin, mimo rakoviny žaludku a leukémie, kde naopak mimořádně účinně podporuje základní terapii. Také podporuje krvetvorbu a tvorbu mléka kojící
Zlatobýl: působí močopudně a protizánětlivě, rozpouští kameny a pomáhá při chronických nemocech ledvin a močových cest. Užívá se formou čaje.
Vřes obecný: pomáhá na záněty ledvin a močového měchýře. Užívá se čaj z květů a nati.
Vrbovka malokvětá: má vynikající účinky na močové orgány, zejména dokáže pomoct při onemocnění prostaty. Doporučuje se pití čaje.
Tužebník jilmový: bylinka účinná na ledviny, která se užívá v podobě čaje z kvetoucí nati.
Šípek: užívá se jako čaj z plodů, je skvělým prostředkem na písek v ledvinách nebo močovém měchýři.
Stračka révolistá: užívá se na záněty močového měchýře, při kterých je časté nucení na močení a pocit pálení v močové trubici, který v průběhu močení ustává.
Plavuně vidlačka: používají se polštářky z nati nahřáté v troubě jako obklad do oblasti ledvin.
Proskurník lékařský: užívá se jako čaj z kořene a listů.
Přeslička rolní: má silné močopudné účinky a pomáhá rozpouštět kameny v ledvinách a močových cestách, užívá se čaj z nati.
Petržel: působí příznivě na ledviny a močové cesty, užívá se při ledvinových a močových kamenech, kolikách a zánětech ledvin, močových cest a prostaty.
Medvědice léčivá: působí na močové ústrojí dezinfekčně, má i silný antibakteriální účinek.
Lišejník islandský: působí výrazně antibioticky a užívá se jako čaj ze stélky.
Lomikámen zrnatý: na ledviny a na ledvinové a močové kameny se užívá čaj z kvetoucí nati.
Lopuch: užívá se jako čaj z kořene, který je proti zánětům ledvin.
Klikva: má antibiotický efekt a zabraňuje bakteriím přichytit se sliznice močového ústrojí.
Kopřiva dvoudomá: je močopudná, čaj z ní pomáhá při onemocněních ledvin.
Jalovec obecný: je detoxikačním prostředkem ledvin. Má diuretické vlastnosti a pomáhá odvádět přebytečné tekutiny.
Jahodník obecný: při chorobách ledvin a ledvinových kaméncích se užívá ve formě čaje z listů.
Lichořeřišnice větší: používá se na záněty močových cest a ledvin jako čaj z květů a listů nebo lihový extrakt.
Celík zlatobýl: podporuje funkci ledvin a močového měchýře. Užívá se čaj z nati nebo lihový extrakt.
Bříza bradavičnatá: při potížích se užívá čaj z listů, který působí močopudně.
Brusinky: zabraňují bakteriím, aby se zachycovaly na stěnách močového měchýře a trubice a způsobily tak zánět; užívají se také preventivně ve formě čaje.