CIBULOVÝ SIRUP ÚČINKY je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Stoptussin je lék, který se používá k léčbě suchého, dráždivého a obtížně ztišitelného kašle při virových infekcích horních a dolních dýchacích cest. Lékové formy jsou tablety a sirup. Sirup je určen převážně pro děti. Tablety se aplikují perorálně.
Stoptussin sirup příbalový leták
Léčivými látkami přípravku Stoptusin sirup jsou butamirati dihydrogenocitras 0,08 g a guaifenesinum 2,0 g ve 100 ml sirupu. Pomocné látky jsou roztok maltitolu, kyselina sorbová, monohydrát kyseliny citronové, dihydrát citronanu sodného, propyl-gallát, dihydrát edetanu disodného, draselná sůl acesulfamu, natrium-cyklamát, hyetelosa, karamelové aroma a čištěná voda.
Přípravek obsahuje 100 ml roztoku.
Držitel rozhodnutí o registraci a výrobce: Teva Czech Industries s.r.o., Opava-Komárov, Česká republika
CO JE STOPTUSSIN SIRUP A K ČEMU SE POUŽÍVÁ
Přípravek tlumí dráždění ke kašli, mění skladbu průduškového hlenu a usnadňuje tak jeho vykašlávání. Stoptussin sirup je určen k léčbě suchého, dráždivého a obtížně ztišitelného kašle různého původu. Přípravek lze podat i k utišení kašle před a po operaci na doporučení lékaře. Přípravek mohou užívat děti od 6 měsíců, mladiství a dospělí.
ČEMU MUSÍTE VĚNOVAT POZORNOST, NEŽ ZAČNETE STOPTUSSIN SIRUP UŽÍVAT
Neužívejte Stoptussin sirup: jestliže jste přecitlivělý(á) alergický(á) na léčivé látky nebo na kteroukoliv další složku přípravku Stoptussin sirup, jestliže trpíte onemocněním projevujícím se svalovou slabostí (myasthenia gravis), v prvních třech měsících těhotenství, u dětí mladších 6 měsíců.
Užívání přípravku Stoptussinu sirup s jídlem a pitím: Je vhodné sirup užívat nebo podávat po jídle. Příslušné množství sirupu se odměří pomocí odměrky nebo dávkovací pipety a zapíjí tekutinou (vodou, čajem, ovocnou šťávou a podobně).
Těhotenství a kojení: Přípravek se nesmí užívat v prvních třech měsících těhotenství, užívání přípravku v dalším průběhu těhotenství a v období kojení je možné pouze na doporučení lékaře. Poraďte se vždy se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoliv lék.
Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů: Stoptussin sirup má malý nebo mírný vliv na schopnost řídit nebo obsluhovat stroje.
Důležité informace o některých složkách přípravku Stoptussin sirup: Stoptussin sirup obsahuje roztok maltitolu. Pokud byla u vás diagnostikována nesnášenlivost některého z cukrů, informujte svého lékaře dříve, než začnete přípravek užívat.
Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky: Účinky přípravku Stoptussin sirup a účinky jiných současně užívaných léků se mohou vzájemně ovlivňovat. Guaifenesin zvyšuje účinek léků proti nachlazení a bolestem s obsahem paracetamolu a kyseliny acetylsalicylové, zvyšuje tlumivý účinek léků působících na centrální nervový systém, jako jsou léky na uklidnění a na spaní (hypnotika a sedativa), celkové anestetika a alkohol, a zvyšuje účinek léků, které uvolňují napětí kosterního svalstva (myorelax
V naší poradně s názvem KETOZA JSMÍ SE JÍST CIBULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
zajímalo by mne za se při ketonové dietě smí jíst cibule .
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Keto dieta je založena na omezení příjmu sacharidů. Cibule patří mezi potraviny s nízkým obsahem sacharidů a je tedy vhodná při ketóze. Tady je recept na cibulové kroužky (2 porce):
Ingredience
- velká žlutá cibule nakrájená na kolečka
- kokosová mouka 30 g
- 40 g parmazán, strouhaný
- špetka soli podle chuti
- jeden malý stroužek česneku
- špetka mletého černého pepře
- 1 vejce
- 125 ml kokosového oleje, rafinovaný, pokud nemilujete kokosovou chuť
Postup
Pokyny jsou pro 2 porce. Upravte podle potřeby.
Kokosový olej zahřejte na velké pánvi, na nízkou teplotu.
Zatímco se olej zahřívá, rozšlehejte vejce spolu s trochou kokosové mouky a špetkou soli. Rozšlehejte, dokud se ingredience nespojí. Potom nasypte zbytek všech suchých ingrediencí do středně velké mísy.
Pomocí vidličky každý cibulový kroužek důkladně navlhčete rozšlehaným vejcem, potom cibulový kroužek zvedněte a upusťte do moučné směsi. Lžičkou nahrňte mouku na celé kolečko a poté jemně přendejte kroužky na talíř.
Do pánve přidejte několik prstenů a mezi jednotlivými prsteny ponechte mezeru. Smažte asi 3–4 minuty na každou stranu, dokud není zlatohnědá, a poté vyjměte na talíř vystlaný papírovými ubrousky, aby vychladla. Pokračujte v tomto procesu, dokud není hotovo, a poté posypte solí podle chuti.
Tipy
Použití vidličky, kleští nebo špachtle usnadní jemný způsob, jak otočit cibulový kroužek bez narušení obalu.
Pokud nemáte rádi kokosový olej, můžete smažit na sádle nebo jiném tuku odolným proti vysokým teplotám.
Uvedený obal může být docela tlustý a tuhý, zjemnit ho můžete smetanou nebo vodou, a smícháním všech ingrediencí dohromady a vyrvořením konzistence jako těsto na palačinky. Poté do toho ponořte cibulové kroužky a jemně vložte do mírně zahřátého oleje.
I sirup z rýmovníku je lehké si doma připravit (spousta lidí sirup vyrábí, když se rýmovník rozroste). K jeho výrobě je potřeba asi 40 středních lístků, 1 kg cukru krupice (případně třtinového cukru, co komu vyhovuje), 1 pomeranč, 1 citron, asi 1 l vody.
Nejprve si omyjeme pomeranč a citron (když není pomeranč, mohou se použít třeba jen citróny, nebo třeba granátové jablko) a pak obě ovoce i s kůrou nakrájíme na plátky. Omyjeme si i lístky rýmovníku, a pak je nasypeme do hrnce. Přidáme k nim plátky exotického ovoce a vše zalijeme horkou vodou. Lístky i ovoce musí být ve vodě ponořené. Hrnec pak přiklopíme pokličkou a vše se nechá asi čtyřiadvacet hodin (klidně i jednou tolik) vyluhovat. Po vylouhování je potřeba výluh pořádně přecedit a pak ho znovu přivést k varu. Až při snížení teploty vsypeme cukr a za občasného míchání se sirup vaří tak dlouho, dokud nezíská měděný odstín a nezačne zlehka houstnout. Doporučuje se trochu sirupu lžičkou kápnout na čistý talířek, pokud drží kapka tvar, tak je potřeba přestat sirup vařit (sirup houstne i po zchladnutí). Ještě než sirup zcela zchladne, musí se přelít do skleniček, v nichž bude uchováván. Skleničky musíme pevně zavřít a otočit je dnem vzhůru. Sirup je nejlepší uchovávat v temnu a v chladu. Sirup se užívá po lžičkách, dávkování je individuální. Použití sirupu může být i prevencí před onemocněními.
Tepelně upravený sirup má delší dobu trvanlivosti než sirup vyrobený za studena.
V naší poradně s názvem DESETIDENNÍ OČISTA TĚLA JAVOROVÝ SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MONNA.
V lékárnách ani v prodejnách zdravé výživy se mi zatím nepodařilo zakoupit javorový sirup GRADE B.Lze tento sirup nahradit běžnými sirupy jako je např.jitrocelový sirup dr.Mu"ller?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Tady je cena a seznam obchodů, kde mají javorový sirup Grade B: https://www.zbozi.cz/?q=jav…
Pravý javorový sirup je speciální druh přírodních cukrů a není dobré ho čímkoliv nahrazovat, protože náhrada nikdy nebude jako pravý javorový sirup.
Mladé smrkové výhonky se sbírají v době, kdy smrky kvetou, obvykle tedy v první půlce května. Dejte si ovšem pozor na sběr ve volné přírodě, protože to lesníci neradi vidí a může hrozit i pokuta. Nejlepší je se proto předem domluvit, zkonzultovat místo sběru a strom využít jen částečně. Otrhané mladé výhonky se následně povaří ve vodě, nechají zchladnout a scedí. Odvar se svaří s cukrem do požadované konzistence.
Účinky
Mladé smrkové výhonky jsou bohatstvím, ve kterém se ukrývá tajná léčivá síla. Pokud vás trápí kašel, bolavé průdušky, bolest končetin, svalů, či máte revma nebo zánět šlach, pomůže vám sirup ze smrkového jehličí. Smrkový sirup můžete užívat jak preventivně, tak i ve chvílích, kdy vás tyto neduhy trápí.
Recept za studena I
Ingredience: mladé smrkové výhonky, cukr krupice, větší zavařovací sklenice
Postup: Pomocí nůžek ostříháme nebo rukou natrháme mladé smrkové výhonky, jejichž jehličky ještě nejsou pichlavé a mají dokonale šťavnatou zelenou barvu. Jejich délka by neměla být více než 5 cm. Výhonky omyjeme studenou vodou a necháme oschnout. Poté vezmeme větší čistou zavařovací sklenici a začneme pěchovat první vrstvu (zhruba 5 cm) mladého smrkového jehličí, kterou následně zasypeme cca 1 cm silnou vrstvou cukru a opět na ni položíme vrstvu mladého jehličí. Opakujeme až do chvíle, dokud se sklenice nezaplní. Tu pak přetáhneme celofánem (ze zkušenosti se nedoporučuje uzavírat například mikroténovým sáčkem, víčkem či potravinářskou fólií), který upevníme gumičkou a postavíme na slunný okenní parapet. Během 3 týdnů se ve sklenici tvoří léčivá hustá šťáva. Tu slijeme přes čisté plátýnko do skleniček, pevně zavíčkujeme a uložíme na studené temné místo, nejlépe do ledničky. Nyní máme připravenou léčivou medicínu, kterou můžeme využít například i v kuchyni.
TIP: Doporučuje se přidat sirup do těsta na nekynuté lívanečky místo cukru. Smrkový sirup jim dodá výtečnou chuť a neodolatelnou vůni.
Recept II
Ingredience: 1 kg smrkových výhonků, 1 kg krystalového cukru, 2 litry vody
Postup: Výhonky opláchneme, zalijeme vodou a pod pokličkou skoro půlhodiny vaříme. Přes noc necháme stát a macerovat. Druhý den odvar scedíme, výhonky ještě vymačkáme. Do odvaru přidáme 1 kg cukru a bez pokličky vaříme za častého míchání do požadovaného zhoustnutí. Barva tmavne do finální tmavě zelené. Horký sirup nalijeme do vypařených skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme opět přes noc vychladnout.
TIP: Ze sirupu se dá připravit speciální vinaigrette na zálivku na saláty, nebo v se do něj nakládají perlové cibulky, které jsou poté úžasnou chuťov
Nejpoužívanější částí borovice jsou pupeny (Turio pini), které se sbírají před rozvitím v březnu a dubnu, a mladé výhonky. Jsou velmi dobrým zdrojem vitamínu C, navíc obsahují cenné minerály a silice, které pomáhají posílit obranyschopnost organismu.
Účinky
Sirup z pupenů borovice lesní podporuje tvorbu hlenů, napomáhá vykašlávání, působí močopudně. Má silné antiseptické a protizánětlivé účinky. Pomáhá pročišťovat organismus. Podává se i při angínách, které doprovází nepříjemné škrábání a bolest v krku. Užití i jako mírné sedativum. Účinnou látkou je silice, která obsahuje terpeny, pryskyřici, třísloviny, hořčiny.
Recept
Na neprašném místě daleko od civilizace si nasbíráme mladé výhonky borovic. Neměly by být delší než deset centimetrů. V ideálním případě je sbíráme z čerstvě pokácených stromků, ale to se moc často nepodaří. V rámci šetrnosti proto „neškubeme“ jeden strom, ale z každého si vezmeme jen pár výhonků. Doma je očistíme a zbavíme hnědých šupinek. Pokud možno je nemyjeme – proto si dáme záležet při výběru opravdu čistého místa sběru. Výhonky začneme ukládat po vrstvách do vyvařených a suchých sklenic, každou vrstvu prosypeme cukrem (můžeme použít klasický bílý, ale přeci jen je lepší třtinový). Nakonec ještě všechno pořádně udusáme, například paličkou od hmoždíře, a přikryjeme víčkem, nezašroubováváme ho, jde jen o to, aby nám tam nepadaly různé nečistoty. Sklenici vystavíme na slunečné místo, obden víčko utáhneme, protřepeme ji a pak znovu odvíčkujeme a necháme jen přikrytou. Čekáme, dokud výhonky nepustí šťávu a ta nezíská hnědou barvu (borovicový sirup vypadá přibližně jako čaj). Louhování by mělo trvat zhruba čtyři týdny. Pak už jen stačí sirup přecedit přes gázu, tu pečlivě vymačkat, sirup přelít do vyvařených sklenic a můžeme uskladnit. Vydržet by měl bez problémů až do dalšího jara.
Dávkování
Dávkování komerčně prodávaného výrobku:
Dospělí a děti od 12 let 10–15 ml 2x denně. Děti od 3 do 12 let 1–2x denně 10 ml (1 ml = 15 kapek). Podávejte v jedné fázi 5–6 dnů, pak přerušit na 2 dny. Takto postupujte 5–6 týdnů.
Dávkování domácího sirupu:
Pokud podáváme borovicový sirup jako prevenci, tak stačí jedna lžíce denně pro dospělého a jedna lžička pro dítě. V případě nemoci dávku ztrojnásobíme.
Je možné přidávat i do čaje, ale ten buď musíme vypít téměř okamžitě, anebo ho vmícháme až po částečném vychladnutí – borovicový sirup působením tepla velmi rychle ztrácí velkou část svých skvělých vlastností.
Ve svém příspěvku CHRONICKÁ ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava.
Dobrý den, chtěla bych poradit co použít na pálení v nose a horního patra. Sucho v nose již trvá delší dobu. Často trpím na zahlenění v krku, hustý hlen mi stéká do krku a nejde vykašlat. Rýmu, horečku ani kašel nemám. Tento stav již trvá delší dobu, někdy je to lepší a někdy horší. Používám bylinné čaje, diviznovou směs, tymiánovou směs. Antigenní testy na Covid negativní.
Do nosu si stříkám mořskou vodu. Zkoušela jsem i cibulovýsirup.
Dýchám nosem.
Nevím zda to nemůže být i důvodem psychického stavu. V dnešní době se bojím Covidu a již několik let se starám o svoji 86 letou maminku. Nejdříve jsem k ní jen dojížděla a nyní již 2 roky bydlí s námi. Ohledně její péče jsem musela odejít do předčasného starobního důchodu.
Děkuji za radu.
Tvrdíková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Elena.
Dobrý deň,
mala som takmer rovnaký problém. Nakoniec mi zistili alergiu na roztoče. Možno by ste sa mohli vyskúšat dat vypísať na alergológiu, aspoň vylúčite možnú príčinu.
Sirup z rýmovníku je lahodný a můžete jej přidávat do čaje nejen jako prevenci, ale i sladidlo. V podstatě ho můžete používat jako klasický med, takže kromě teplých nápojů také jen tak na pečivo nebo do obilných kaší.
Rýma, zvýšená teplota, kašel a nachlazení nejsou jediné potíže, proti kterým rýmovníkový sirup využijete. Pomáhá také například při bolestech hlavy a pomůže odbourat potíže zažívacího traktu.
Recept
Ingredience: 35 lístků rýmovníku, 1 granátové jablko, 1 pomeranč, 1 citron, 1 kg cukru (lze použít i třtinový), voda
Postup– den první: Minimálně 24 hodin musíme nechat očištěné rýmovníkové lístky louhovat. Vložíme je do hrnce, přidáme plátky ovoce, nejlépe v bio kvalitě, a vše zalijeme vroucí vodou tak, aby bylo všechno dokonale ponořeno. Hrnec zakryjeme čistou utěrkou a necháme v pokojové teplotě louhovat klidně i 2 dny.
Postup – den druhý: Z hrnce odstraníme lístky i ovoce nebo celé přecedíme. Přidáme cukr a zahříváme a mícháme tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí. Pak ztlumíme plamen a pozvolna za občasného míchání necháme sirup zredukovat, abychom dostali hustější konzistenci světle měděné barvy. Mějte na paměti, že po zchladnutí sirup ještě dost zhoustne. Horký sirup ihned plníme do menších, pokud možno ještě horkých skleniček, pevně uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.
Tip: Sirup je opravdu výborný a jistě se po něm zapráší i u vás doma, doporučujeme ho uchovávat na chladném místě. Pokud neseženete granátové jablko, můžete použít půl hrnku sušené moruše nebo třeba plodů z černého bezu, jeřabiny nebo arónie.
Užívání
Sirup můžete užívat jako prevenci nebo i jako lék po lžičkách.
Toto přírodní antibiotikum můžete i inhalovat, protože ulevuje od bolestí v krku a od ucpaného nosu. V listech jsou obsaženy rostlinné vonné oleje thymol a karvakrol. Lístky stačí mnout v ruce a čichat k nim. Na noc si dejte větvičku pod polštář.
V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.
Dobrý den, jaké bylinné sirupy nebo čaje mužů při léčbě warfarinem užívat při kašli dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když jste na Warfarinu, tak musíte být opatrná před jakýmkoliv použitím bylinek a čajů z nich vyrobených.
Pro léčbu kašle, která nebude ovlivňovat účinky Warfarinu, je lepší sáhnout po osvědčených certifikovaných přípravcích:
- ACC 200 NEO 20x200 mg šumivých tablet.
- BRONCHIPRET Tymián a břečťan sirup 100 ml.
- MUCOSOLVAN Sirup pro dospělé 100 ml.
- BROMHEXIN 12 BC Kapky roztok 30 ml.
- HEDELIX sirup 8 mg 100 ml.
Na léčbu bolesti můžete použít paracetamol 500 mg.
Budete potřebovat prkénko a ostrý nůž na krájení cibule, dále mýdlo, vodu, led, teploměr, kávový filtr, destilovanou vodu, chlorid sodný (stolní sůl) a dvě zavařovací sklenice.
Výroba
Smíchejte 3 g soli s čajovou lžičkou tekutého mýdla. Nakrájejte cibuli na malé kousky o stejné velikosti a umístěte je do jedné sklenice. Přilijte směs soli a mýdla a vše důkladně promíchejte. Sklenici umístěte do vodní lázně, kde bude 140 °C po dobu 15 minut. Poté ji přeneste do lázně se studenou vodou a nechejte odstát po dobu pěti minut za častého míchání. Poté se směs vloží do mixéru a po dobu pěti sekund se mixuje. Pak vložte do druhé nádoby kávový filtr a všechnu směs přes něj přeceďte. Pěna by měla zůstat na kávovém filtru, extrakt přeteče do sklenice.
Použití
Výtažek z cibule je součástí mnoha produktů v péči o pleť. Cibulový extrakt se dá používat s tělovým mlékem, nebo samostatně aplikovat přímo na problematickou oblast. Některé výzkumy naznačují, že je extrakt prospěšný na léčbu akné a jizev, protože má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti.
Pokud máte citlivou pokožku, může u vás cibulový extrakt vyvolat alergickou reakci. Tento jev se nazývá kontaktní dermatitida a mezi příznaky patří vyrážka, svědění kůže, puchýře, trhliny nebo bolest. Pokud se tyto příznaky objevují po použití cibulového výtažku, přestaňte jej používat a obraťte se na svého dermatologa.
Ve svém příspěvku JAVOROVÝ SIRUP A JEDLÁ SODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Saša.
Dobrý den, nemáte prosím někdo přímou zkušenost s vyrobením směsi? I přez zakoupení těch nejlepších surovin (kvalitní sirup a čistá soda bez hliníku) a dodržení postupu mi ve směsi soda sedimentuje ke dnu. Nevím kde nastala chyba. Děkuji za odpověď. Saša
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Kašpar.
Dobrý den. Nevím zda je to ještě aktuální, ale poměr 3:1 je nemožný. 160 g jedlé sody se v litru vody rozpustí při teplotě 60 stupňů. A tudíž se poměr mění asi na 6:1 . Dost možná že se povede poměr 5:1 když se zahřeje na sedmdesát stupňů. Četl jsem odbornou literaturu a v té psali že teplota je důležitá pro navázání sody na cukr v sirupu. Pokud se to nestane, pak se zásada nedostane kam má a tudíž určitě nebude recept ku prospěchu. sirup se má stát nosičem jedu pro rakovinné buňky. Kdyby se to mělo pouze rozpustit tak by ten sirup byl docela zbytečný. Původní článek už nemohou najít, ale určitě si pamatuji tak. Za prvé 330 g sody v litru tekutiny je nerozpustné, za druhé teplota je důležitá pro navázání sody. Prý šedesát stupňů, sedmdesát max.
Nasekejte jednu střední cibuli na co nejmenší kousky a přidejte lžičku hnědého cukru. Promíchejte a nechte 5 až 10 minut stát. Cibule si mezi tím pustí šťávu, kterou pak pomocí plátýnka a lisu z cibule vyždímeme. Cibulovýsirup se užívá při nachlazení po lžičkách během dne a zapíjí se vždy čistou vodou bez bublin.
Ve svém příspěvku SMRKOVÉ VÝHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendy.
jaké další recepty jsou na využití smrkových výhonků
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stachiv.
Dobrý den při výrobě sirupu se mi po 2 tydnechi ve vrchní vrstvě která nebyla natocena ke slunci objevila nějaká bílá hmota(nebyla tam zanesena, sklenice byly vytvářené , výhonky z hor, sklenic bylo víc a bylo to ve všech) nejsem si jist zda to nebyla plisen. Sirup jsem slil necedeny přes plátno je jemně zelené zakalený po odstáti se na hladině objeví pěna....je sirup k požívání nebo na vylití? Děkuji předem za radu
Ingredience: 200 g cukru krystal, 200 g třtinového cukru, 500 ml vody, 4−5 kusů celé skořice, 6 kapek citrónové šťávy.
Postup: Cukr rozpustíme v hrnci a necháme trochu zkaramelizovat (dejte si pozor na to, aby nebyl cukr příliš tmavý − zhořkl by). Karamel zalijeme vodou s citrónovou šťávou a přivedeme k varu, aby se karamel znovu rozpustil. Přidáme 4 celé skořicové tyčinky a necháme 20 minut povařit. Vzniklý sirup lijeme do čistých lahví. Skořici můžete nechat v láhvi jako ozdobu a pro výraznější chuť. Takto připravený domácí skořicový sirup je ideální do čaje, pro přípravu osvěžující limonády, do latté, na dezerty, do krémů, do svařeného vína a do koktejlů (alkoholických i nealkoholických). Pro zvýraznění chuti je možné přidat pomerančovou nebo citrónovou šťávu.
Postup: Všechny přísady dáme do hrnce a mícháme je při středně vysoké teplotě. Když se směs začne vařit, snížíme teplotu a za občasného míchání dusíme ještě 5 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí. Sporák vypneme a tekutinu necháme vychladnout, poté můžeme takto připravený sirup konzumovat.
Postup: V hrnku rozpustíme máslo (na mírném ohni). Vmícháme smetanu, hnědý cukr, javorový extrakt a skořici. Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí a směs mírně nezhoustne (cca 3−4 minuty). Poté podáváme s lívanci.
Ve svém příspěvku AGAVE SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.
Jdu do desetidenni ocisty a misto javoroveho sirupu mam agave sirup. Pry je i hodnotnejsi.
Projimadlo je super kura z krusiny, nedela takovy krece jako senna
drzte mi palce
jdu si varit prvni caj :-)
kdyby chtel nekdo se mnou sdilet pocity , budu rada diky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ali.
Tak já jdu dnes také na to. Byla bych moc rád, kdyby mi někdo napsat jak zvládal deset dní jen pít citronádu. Jakékoliv komente jsou vítány.
Skořicový sirup je voňavý a lahodný sirup, který má povzbuzující účinky, zklidňuje žaludek a povzbuzuje chuť k jídlu, je proto vhodný například pro děti, které nechtějí jíst. O skořici se také říká, že má jisté afrodiziakální účinky. Skořicový sirup si zachovává veškeré vitamíny a zdraví prospěšné látky. Má blahodárný vliv na lidský organismus. Co se týče jeho složení, obsahuje pouze přírodní složky (je bez konzervačních látek), a sice citrónovou šťávu, cukr, vodu a skořici. Skořicový sirup je vhodný k přípravě dezertů (například jako poleva na zmrzlinu, palačinky, omelety a ovocné saláty). Sirup lze přidávat i do nápojů, výtečný je mimo jiné se studenou vodou a kapkou citrónu nebo pomeranče. Též si s ním můžete přisladit černý čaj nebo kávu. Pro přípravu čaje se pak dává jedna lžička skořicového sirupu do šálku s čajem.
Ve svém příspěvku ČASTO AFTY DÍTĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věrka.
Já osobně na tyto potíže netrpím, ale obě moje děti bohužel ano. Vyzkoušela jsem už spoustu přípravků a rad a nejlíp z toho vyšel Sirup Donald, který dětem dávám už nějakou dobu a je to lepší, potíže odezněly. Sirup jim chutná a celkově jim posílil imunitu
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Tymiánový Phyteneo sirup 250ml obsahuje vysoký podíl extraktu z natě tymiánu obecného. Účinek sirupu je podpořen obsahem mátové a anýzové silice. Tymián usnadňuje vykašlávání a společně s mátovou a anýzovou silicí působí uklidňujícím efektem na krk, hltan a hlasivky v případě podráždění. Extrakt je vyroben z tymiánu v BIO kvalitě. Tymiánový sirup neobsahuje alkohol, umělá sladidla acesulfam a aspartam, barviva a syntetická aromata. Phyteneo tymiánový sirup 250ml je určen pro děti od 1 roku i pro dospělé. Tento produkt byl uveden na trh jako doplněk stravy. Nebyly u něj schváleny léčivé účinky a nejedná se o lék.
Zdraví prospěšný sirup z česneku, medu a jablečného octa si můžete snadno vyrobit doma a zajistit tak sobě a svým blízkým účinnou ochranu před virózami a mnoha dalšími nemocemi.
Účinky
Dle níže přiloženého receptu má tento sirup skvělé účinky na imunitní systém, krevní tlak, reguluje cholesterol v krvi a brání naše tělo před virózami v chladném počasí.
Dávkování
Česnekový sirup – elixír života užíváme takto: 2 lžičky sirupu rozmícháme ve 2 dl vody a podáváme nejlépe ráno na lačný žaludek.
Recept
Ingredience: 200 ml medu, 10 stroužků česneku, 200 ml jablečného octa
Postup: Česnek rozmačkáme a utřeme nožem do jemné pasty. Používejte na výrobu sirupu vždy český česnek, protože je nejkvalitnější. Jablečný ocet, med a česnekovou pastu smícháme dohromady ve sklenici. Tento sirup vložíme do lednice cca na 5 dní a za občasného promíchání necháme odležet. Po pěti dnech je elixír hotový.
Ve svém příspěvku SIRUP ZE SMRKOVÝCH VĚTVIČEK RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.
Dobrý den, zkoušela jsem dělat sirup ze smrkových větviček a zkvasil se mi. Nevíte, proč se to stalo? Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dasheen.
Nevíme, jak jste sirup dělala. Já dostatečně prosypávám ml.smrkové výhonky cukrem krupicí v průhl. lahvi, mám na parapetu na přímém jižním slunci. Nikdy mi nekvasil.
Doporučuji tedy sáhnout po doplňcích jako je třeba Ra-vit. Sirup příjemné chuti obsahuje vitaminy skupiny B, ale také vitamin C z přírodního zdroje, tedy z rakytníku. Rakytník je sám o sobě vitaminová bomba, která při použití podporuje imunitu, a tělo se snáze ubrání nejen banálním chorobám jako je chřipka, ale i chorobám život ohrožujícím jako je rakovina. A tento přírodní rakytníkový základ odborníci ještě obohatili o potřebné ingredience a tak vznikl sirup s názvem Ra-vit. V přípravku Ra-vit byly k rakytníku přidány další cenné substance - např. lékořice, která rozšiřuje ozdravné účinky - pomáhá trávit a dodává chuť. Usnadňuje vykašlávání, uklidňuje sliznice dýchacího i zažívacího ústrojí. Pomáhá hojit vředy, působí protizánětlivě. Grep napomáhá obranyschopnosti.
Ra-vit díky unikátnímu složení v sobě přináší účinky přispívající k normální činnosti nervů, sliznic, červených krvinek, zraku, ke snížení únavy. Při použití předchází vzniku civilizačních chorob. Pro svůj obsah vitaminu B9 (=kyselina listová=acidum folicum) pomáhá ženám zvýšit šanci na otěhotnění. Kyselina listová funguje také jako prevence rozštěpu patra a páteře u plodu. Dostatečné množství kyseliny listové při početí a v prvních třech měsících těhotenství snižuje riziko vážných vrozených poruch.
Lékaři celostní medicíny doporučují Ra-vit i při únavovém syndromu, např. při borelióze.
Je výhodné mít rakytníkový sirup coby nosič účinných látek, neboť odpadá nutnost použít balastní látky, jak to bývá u tablet či dražé. Krom toho, když jsou účinné látky pohromadě, zvyšuje se jejich potenciál.
Rakytníkový sirup je výborný i pro děti do nápoje (například v kombinaci s citronem), nebo k oslazení obilné kaše. Určitě je příjemnější užívat účinné látky ve formě pití či jídla, tedy pít chutný nápoj nebo si pochutnat na jídle, než polykat prášky.
Ve svém příspěvku JAVOROVÝ SIRUP A JEDLÁ SODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Saša.
Dobrý den, nemáte prosím někdo přímou zkušenost s vyrobením směsi? I přez zakoupení těch nejlepších surovin (kvalitní sirup a čistá soda bez hliníku) a dodržení postupu mi ve směsi soda sedimentuje ke dnu. Nevím kde nastala chyba. Děkuji za odpověď. Saša
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Babula.
Javorový sirup je potřeba zahřát a za tepla vmíchávat sodu
Poraďte se v lékárně, zda můžete užívat nějaké léky proti dráždivému kašli (např. jitrocelový sirup či Stodal).
Doporučení:
Pravidelně větrejte
Zvlhčujte vzduch v pokoji
Inhalujte vodní páry či slanou vodu
Podložte si hlavu polštáři
Udržujte dostatek tekutin
Pijte bylinkové nálevy z také heřmánku, šalvěje nebo lipového květu
Udělejte si Priessnitzový zábal
Dejte si cibulový čaj
Užívejte vitamin C
Odpočívejte, nechoďte do práce
Pokud nic z výše zmíněných doporučení nezabere, navštivte svého lékaře.
Bylinkový čaj: V lékárně si kupte čaj pro děti proti kašli. Měl by obsahovat tyto bylinky: květy lípy, listy jitrocele, květy černého bezu a sušený šípek.
Cibulový čaj: Dvě oloupané cibule zalijte 1/2 litrem studené vody a přiveďte k varu. Cibule nechte 15 minut na mírném ohni vařit, poté sceďte a dochuťte medem. Čaj je možné konzumovat až třikrát za den.
Odvar z ořechů: Na odvar je potřeba 12 vyloupnutých vlašských ořechů, které se namočí do 1/2 litru vody a nechají se po 4 hodiny louhovat. Následně 30 minut povařte a dolévejte vodou. Výsledný odvar můžete dochutit medem. Zhruba po dvou dnech uvidíte první výsledky.
TIP: Pokud vás záchvat dráždivého kašle přepadne uprostřed noci, snězte lžičku medu. Kašel během chvilky ustane.
V naší poradně s názvem DESETIDENNÍ OČISTA TĚLA JAVOROVÝ SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Tady je cena a seznam obchodů, kde mají javorový sirup Grade B: https://www.zbozi.cz/?q=jav…
Pravý javorový sirup je speciální druh přírodních cukrů a není dobré ho čímkoliv nahrazovat, protože náhrada nikdy nebude jako pravý javorový sirup.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marky.
Já javorový sirup kupuji zde - https://e-sunfood.cz/citade… a za mě spokojenost :) Myslím, že je lepší, než nějaká napodobenina ze supermarketu.
Pokud neustále spěcháte, stále jste ve shonu, těžko si uděláte čas na tak složitou proceduru, jako je výroba javorového sirupu, je nejjednodušším způsobem si ho prostě koupit. Javorový sirup můžete zakoupit například zde: Javorový sirup cena.
Javorový sirup má blahodárné účinky na lidský organismus. Obsahuje i vitamín skupiny B, železo, vápník a jiné stopové prvky důležité pro správný chod organismu. Také je vhodný jako prevence rakoviny. Zkrátka, používáním javorového sirupu rozhodně neprohloupíte.
Sušený zázvor se používá jako prevence proti chřipce a rýmě, ale i jako podpora trávení, nepodceňujte také jeho afrodiziakální účinky, které toto koření svým uživatelům jako bonus dopřává. Zázvor rovněž podporuje tvorbu slin, což usnadňuje konzumaci potravin jím ochucených. Sušený zázvor mlsejte k svačince a zůstaňte tak zdraví celý rok. Sušený zázvor najdete mezi ostatním kořením, a to buď samostatně, nebo jako součást kořenicích směsí (většinou indických, čínských). Sušený zázvorový kořen bývá také často součástí čajových směsí, například zahřívající směs se zázvorem, pomeranč se zázvorem a jiné.
Recept na přípravu: Zázvorový oddenek nakrájíme na kostky, které dáme do hrnce a zalijeme vodou. Uvedeme do varu a necháme mírně probublávat cca deset až patnáct minut – zázvor nesmí změknout. Vyjmeme, osušíme a vložíme do mísy. Na 1 litr zázvorového vývaru přidáme 250 g cukru a citronovou šťávu, vlijeme do kastrolu a uvedeme do varu. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Horký sirup nalijeme na kostky zázvoru a zatížíme, aby byly ponořené. Necháme uležet 24 hodin. Poté z kostek sirup slijeme a zázvor necháme dobře okapat. K sirupu přidáme dalších 100 g cukru a uvedeme do varu. Povařený sirup nalijeme zpět na kostky zázvoru a zatížíme. Tento postup opakujeme i třetí den. Od čtvrtého dne pak do sirupu přidáváme po 150 g cukru až do sedmého dne, kdy zázvorové kostky zalité sirupem necháme odpočívat 48 hodin. Proslazování tedy trvá celkem osm dní. Poslední den sirup se zázvorem necháme probublávat jen asi pět minut, pak kostky vybereme na mřížku umístěnou nad plechem, do něhož bude odkapávat přebytečný sirup. Po úplném vychladnutí dáme kostky na 12 až 24 hodin sušit do trouby. Dvířka trouby necháme otevřená. Nakonec zázvorové kostky obalíme v jemném krystalovém cukru a skladujeme ve vzduchotěsném obalu, vzájemně proložené papírem na pečení, aby se neslepily. Sušený zázvor má trvanlivost jeden rok.
Ingredience: 60 ks kopřiv, 4 citrony (oloupané), 30 g kyseliny citronové, 2 l převařené vody
Postup: Všechny suroviny necháme 24 hodin luhovat v chladu, přecedíme, přidáme 2 kg cukru a rozmícháme. Protože v sirupu není žádný konzervant, uchováváme ho v chladničce.
Doporučení: Kopřivy je vhodné sbírat jen do května, potom už mají hodně dusičnanů. Nedělejte si tedy sirup po celý rok.
Sirup z kopřiv II
Ingredience na 1 l vody: 130 vršků mladých kopřiv nebo kopřiv do výšky 30 cm, 2 citrony, 1,2 kg cukru, 20 g kyseliny citronové
Postup: Kopřivy po sběru opláchněte ve studené vodě, krátce promixujte v mixéru s litrem vody. Poté dejte do hrnce a nechte 24 až 36 hodin luhovat. Do jiného hrnce přidejte citrony nakrájené na kolečka s kyselinou citronovou a trochou vody. Je dobré je ještě 15 minut vařit, aby citrony pustily chuť. Necháme luhovat nebo povaříme a pak přidáme ke kopřivám a na sporák. Přisypte cukr a míchejte do zhoustnutí, nemusí to být až tak husté, ale takto připravený sirup má skvělou chuť. Kopřivový sirup je osvěžující, čisticí a odvodňující.
Pomazánka s kopřivami
Ingredience: 1 pomazánkové máslo, 2 vejce, černý pepř, 2 velké hrsti mladých kopřiv, případně sůl
Postup: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a najemno nastrouháme. Lístky kopřivy dáme do studené vody, umyjeme je a hodíme do vařící vody, necháme pouze přejít varem. Poté scedíme a posekáme nadrobno. Do pomazánkového másla, případně tvarohu, vmícháme vejce, kopřivu, ochutíme solí a pepřem. Pomazánku podáváme s pečivem.
Postup: Z tohoto množství surovin připravíme dvě omelety. Vejce nejprve rozšleháme v misce se solí, pepřem a mlékem. Pak přidáme nadrobno nasekané mladé kopřivy, najemno nakrájenou zelenou cibulku a polovinu čedaru. Vše dobře promícháme. Na pánvi rozpálíme olej a pak na něj vlijeme polovinu směsi. Teplotu zmírníme a zvolna omeletu osmažíme. Před koncem smažení povrch omelety posypeme polovinou zbylého sýra a necháme dojít. Stejně tak připravíme i druhou omeletu. K hotové omeletě s kopřivami se hodí čerstvé zeleninové saláty nebo pečivo.
Kopřivová polévka
Ingredience: 1 l zeleninového vývaru, 350 g mladých kopřiv, 350 g brambor, 1 cibule, 30 g másla, 100 g smetany, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, špetka nastrouhaného muškátového oříšku