Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CIBULOVÝ VÝLUH

OBSAH

Cibulový sirup

Nasekejte jednu střední cibuli na co nejmenší kousky a přidejte lžičku hnědého cukru. Promíchejte a nechte 5 až 10 minut stát. Cibule si mezi tím pustí šťávu, kterou pak pomocí plátýnka a lisu z cibule vyždímeme. Cibulový sirup se užívá při nachlazení po lžičkách během dne a zapíjí se vždy čistou vodou bez bublin.

Zdroj: Cibulový extrakt

Poradna

V naší poradně s názvem PROSBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Sokolovská.

Zdravím a mám velikou prosbu. Nemohu sehnat cibulovou mast na bradavice. Tak hledám návod, jak si ji udělat doma. Pomůže mi někdo a poradí.
S touto mastí jsem byla velice spokojená, ale když jsem si ji chtěla objednat, již to nejde. Prosím pomozte. Předem Vám děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Návod na výrobu cibulové masti není nijak složitý. Nejprve potřebujete získat cibulový vodní výluh. Nastrouhejte dvě cibule, dejte je do sklenice s víčkem a zalejte trochou vody. Nechte směs při pokojové teplotě týden odpočívat a několikrát denně protřepejte. Pak směs přeceďte a vymačkejte veškerou tekutinu. Pak si uvařte přírodní želatinu agar agar a nechte ji vychladnout a ztuhnout. Ke ztuhlé želatině přidejte cibulový extrakt, lžičku kyseliny citrónové a několik lžiček arašídového oleje a vše dobře promixujte ručním šlehačem dokud nevznikne krémová konzistence. Hotový cibulový krém uchovávejte v ledničce nejdéle 1 měsíc.

Zdroj: diskuze Prosba

Cibulový olej – recept

Video s postupem na výrobu domácího cibulového oleje.

Zdroj: Cibulový extrakt

Diskuze

V diskuzi NEROSTOU MI VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat je možné aby se zastavil rust vlasu?Snažím se už delší dobu si nechat narust dlouhé vlasy a přijde mi že vubec nerostou.Měla bych proto něco udělat.Už si nevím rady.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Zacala sem uzivat viaderm a ricinovy olej,kup si vodicku na vlasy a do ni kapni par kapek olejicku,me to zacalo,ale ucinkovat po delsi dobe nez se to vse dostane do obehu,pak zkuz koprivovy nebo lopuchovy vyluh,a pokud chces obetovat penizky tak sampon od vichy na rust je to cerveny obal,vzdycky nech sampon pusobit min 2min jinak to nema efekt.no proste 3 tydne si vtirej do vlasu vodicku na vlasy a masiruj si pokozku nebude to za tyden ale dockas se,me nerostly vlasy pekne dlouho a ted jsem spokojena mela sem je ridke a ted mam hrivu jako lvice .

Zdroj: diskuze Nerostou mi vlasy

Lopuchový výluh

Lopuchový výluh zlepšuje kvalitu vlasů a pokožky ve vlasech. Posiluje vlasy a zabraňuje jejich vypadávání. Lopuchový výluh odstraňuje zevně chorobné pocení v podpaží a také léčí akné. Zmiňovaný lopuchový výluh lze koupit i s rozprašovačem v lékárně za cca 169 Kč (215 ml).

Domácí výroba však také není složitá: stačí nastrouhat lopuchový kořen a naložit jej do alkoholu. Samotný kořen se suší ve stínu do 40 stupňů Celsia.

Zdroj: Lopuch obecný

Poradna

V naší poradně s názvem KETOZA JSMÍ SE JÍST CIBULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

zajímalo by mne za se při ketonové dietě smí jíst cibule .
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Keto dieta je založena na omezení příjmu sacharidů. Cibule patří mezi potraviny s nízkým obsahem sacharidů a je tedy vhodná při ketóze. Tady je recept na cibulové kroužky (2 porce):
Ingredience
- velká žlutá cibule nakrájená na kolečka
- kokosová mouka 30 g
- 40 g parmazán, strouhaný
- špetka soli podle chuti
- jeden malý stroužek česneku
- špetka mletého černého pepře
- 1 vejce
- 125 ml kokosového oleje, rafinovaný, pokud nemilujete kokosovou chuť

Postup
Pokyny jsou pro 2 porce. Upravte podle potřeby.

Kokosový olej zahřejte na velké pánvi, na nízkou teplotu.
Zatímco se olej zahřívá, rozšlehejte vejce spolu s trochou kokosové mouky a špetkou soli. Rozšlehejte, dokud se ingredience nespojí. Potom nasypte zbytek všech suchých ingrediencí do středně velké mísy.
Pomocí vidličky každý cibulový kroužek důkladně navlhčete rozšlehaným vejcem, potom cibulový kroužek zvedněte a upusťte do moučné směsi. Lžičkou nahrňte mouku na celé kolečko a poté jemně přendejte kroužky na talíř.
Do pánve přidejte několik prstenů a mezi jednotlivými prsteny ponechte mezeru. Smažte asi 3–4 minuty na každou stranu, dokud není zlatohnědá, a poté vyjměte na talíř vystlaný papírovými ubrousky, aby vychladla. Pokračujte v tomto procesu, dokud není hotovo, a poté posypte solí podle chuti.

Tipy
Použití vidličky, kleští nebo špachtle usnadní jemný způsob, jak otočit cibulový kroužek bez narušení obalu.

Pokud nemáte rádi kokosový olej, můžete smažit na sádle nebo jiném tuku odolným proti vysokým teplotám.

Uvedený obal může být docela tlustý a tuhý, zjemnit ho můžete smetanou nebo vodou, a smícháním všech ingrediencí dohromady a vyrvořením konzistence jako těsto na palačinky. Poté do toho ponořte cibulové kroužky a jemně vložte do mírně zahřátého oleje.

Zdroj: diskuze Ketoza jsmí se jíst cibule

Extra síla pro cibulový obklad

Existují okolnosti, kdy je zapotřebí cibulový obklad nahřát, například při léčbě překrvení plic. Pro toto použití je nejlepší vložit obklad a fixační látku do trouby a dostatečně zahřát. Obklad může být udržován v teple i během působení pomocí termoforu.

Zdroj: Voda v koleni a lék z cibule

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÁ ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava.

Dobrý den, chtěla bych poradit co použít na pálení v nose a horního patra. Sucho v nose již trvá delší dobu. Často trpím na zahlenění v krku, hustý hlen mi stéká do krku a nejde vykašlat. Rýmu, horečku ani kašel nemám. Tento stav již trvá delší dobu, někdy je to lepší a někdy horší. Používám bylinné čaje, diviznovou směs, tymiánovou směs. Antigenní testy na Covid negativní.
Do nosu si stříkám mořskou vodu. Zkoušela jsem i cibulový sirup.
Dýchám nosem.
Nevím zda to nemůže být i důvodem psychického stavu. V dnešní době se bojím Covidu a již několik let se starám o svoji 86 letou maminku. Nejdříve jsem k ní jen dojížděla a nyní již 2 roky bydlí s námi. Ohledně její péče jsem musela odejít do předčasného starobního důchodu.

Děkuji za radu.
Tvrdíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Elena.

Dobrý deň,
mala som takmer rovnaký problém. Nakoniec mi zistili alergiu na roztoče. Možno by ste sa mohli vyskúšat dat vypísať na alergológiu, aspoň vylúčite možnú príčinu.

Zdroj: diskuze Chronická zadní rýma

Cibulový extrakt – video

Video, na kterém je vidět postup domácí výroby cibulového extraktu.

Zdroj: Cibulový extrakt

Diskuze

V diskuzi ZKOUŠKA Č. 1 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, po hledání na internetu a snaze najít co nejjednodušší recept na domácí šampon jsem se rozhodla vyzkoušet tuto variantu:
- 3 lžíce nastrouhaného 100% olivového mýdla
- hrst sušených kopřiv, hrst sušené meduňky a špetka dubové kůry

po rozvaření mýdla ve 200ml vody z kohoutku jsem přidala suroviny a cca 5min dohromady povařila. Nechala odstát a louhovat do druhého dne. Po umytí byly moje vlasy ještě mastnější než před tím a byly suché a zároveň mastné, jakoby křehčí a lámavé. Možná je to typem vlasů či použitím nevhodných ingrediencí, ale tento recept na domácí šampon totálně zklamal. V hodně receptech je základní surovina povařené mýdlo - nicméně po umytí vlasů pouze mýdlem (dětským) je to velmi podobné - vlasy suché a zároveň mastné, křehké a bez lesku. Přemýšlím jak to dělávaly naše pra pra pra babičky, kdy snad ještě nebyla žádná chemie. Buď měly nějakou speciální vychytávku a nebo si nezakládaly na vzdušných a perfektně umytých vlasech bez mazu...
Zde bych se ráda zeptala, co jsem mohla udělat špatně, či co v mém pokusu chybělo za ingredience? předem děkuji, a přeji všem experimentátorům hodně zdaru!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Prvni chyba při výrobě šamponu je použití mýdla a sody na výrobu je potřeba použít tenzidy SCI-sodium cocoyl isethionate nebo SCS-sodium coco sulfat můžete oba klidně dohromady A jak na výrobu uplně jednoduše-tenzidy dáte do vodní lázně klidně 100g nebo víc záleží na vás,přidáte výluh z bylin např kopřiva medunka levandule atd mnozství aby vám vznikla kašička a dál je to na vás které oleje použijete mnozství odhadem každého oleje asi asi půl čajové lžičky dávám asi šest různých olejů nebojte se vlasy nebudou mastné právě naopak vám poděkují dále můzete přidat bylinné pudry dávám kopřivu a lopuch můžete dát bambucké máslo nebo mango máslo je to taková alchymie která vás bude určitě bavit.Vše pořádně promichejte budete mít takovou hustší kašičku pokud se vám bude zdát moc řídká přidejte tenzid,ale podle mě zbytečné.Dejte do formiček třeba na muffiny,pokud nemáte kupte papírové bohatě stačí dejte tak na deset minut do mrazáku a pak nechte do druhého dne v ledničce,můzete začít používattomuto šamponu se říká šampuk,protože je silně koncetrovaný a neobsahuje vodu.Tenzidy si objednávám v shopu Nature Store beru tam i oleje a další suroviny další shop Mýdlový svět, je jich samozřejmě víc ale tyto mám nejradši.Přeji hodně radosti při výrobě

Zdroj: diskuze Zkouška č. 1

Nežádoucí účinky cibulového extraktu

Někteří lidé mohou trpět alergickou reakcí. Trpíte-li alergií na cibuli, nepoužívejte samozřejmě ani výtažek z ní. Většina uživatelů by však neměla mít žádné vedlejší účinky při používání čistého cibulového extraktu.

Zdroj: Cibulový extrakt

Recept na cibulový extrakt na akné

Budete potřebovat prkénko a ostrý nůž na krájení cibule, dále mýdlo, vodu, led, teploměr, kávový filtr, destilovanou vodu, chlorid sodný (stolní sůl) a dvě zavařovací sklenice.

Výroba

Smíchejte 3 g soli s čajovou lžičkou tekutého mýdla. Nakrájejte cibuli na malé kousky o stejné velikosti a umístěte je do jedné sklenice. Přilijte směs soli a mýdla a vše důkladně promíchejte. Sklenici umístěte do vodní lázně, kde bude 140 °C po dobu 15 minut. Poté ji přeneste do lázně se studenou vodou a nechejte odstát po dobu pěti minut za častého míchání. Poté se směs vloží do mixéru a po dobu pěti sekund se mixuje. Pak vložte do druhé nádoby kávový filtr a všechnu směs přes něj přeceďte. Pěna by měla zůstat na kávovém filtru, extrakt přeteče do sklenice.

Použití

Výtažek z cibule je součástí mnoha produktů v péči o pleť. Cibulový extrakt se dá používat s tělovým mlékem, nebo samostatně aplikovat přímo na problematickou oblast. Některé výzkumy naznačují, že je extrakt prospěšný na léčbu akné a jizev, protože má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti.

Pokud máte citlivou pokožku, může u vás cibulový extrakt vyvolat alergickou reakci. Tento jev se nazývá kontaktní dermatitida a mezi příznaky patří vyrážka, svědění kůže, puchýře, trhliny nebo bolest. Pokud se tyto příznaky objevují po použití cibulového výtažku, přestaňte jej používat a obraťte se na svého dermatologa.

Zdroj: Cibulový extrakt

Koupel proti bolesti kloubů

Bobkový list je vhodný také k léčbě bolavých kloubů, stačí jen tři hrsti bobkového listů vylouhované ve 3 litrech vroucí vody. Listy by se měly louhovat hodinu a pak se přecedit. Výluh se pak vlije do teplé vanové koupele. Pro lidi trpící bolestí kloubů se doporučuje tato koupel dvakrát týdně po dobu 15 minut.

Zdroj: Čaj z bobkového listu

Rady na růst vlasů

Na růst vlasů má příznivý vliv například odvar z vanilky a nového koření. Užívá se jak vnitřně, tak jako přeliv na vlasy. Příprava je snadná: Smícháte dvě lžíce vanilky a lžíci nového koření, zalijete půllitrem vody a asi deset minut vaříte, poté přecedíte. Denně by se měly vypít dvě lžíce odvaru. Odvarem lze též přelít umyté vlasy, chvíli nechat působit a pak opláchnout studenou vodou.

Další možnost představuje lopuchový výluh, který je dobrý nejen na podporu růstu vlasů, ale i na mastící se pokožku hlavy či na lupy. Lopuchový výluh můžete koupit již hotový v podobě vlasové vody nebo si ho můžete připravit doma, a to následujícím způsobem: Čerstvý kořen lopuchu zalijete alkoholem (například Alpou či vodkou) a v uzavřené nádobě ho dáte na tmavé místo, kde ho necháte minimálně měsíc louhovat. Hotový výluh pak vtíráte do vlasové pokožky.

Růst vlasů mohou podpořit i vhodné zábaly, například zázvorový nebo kávový. O kofeinu se totiž ví, že mimo jiné stimuluje růst vlasů, a proto bývá součástí i některých šamponů. Kávový zábal připravíte tak, že smícháte mletou kávu, tvaroh a olivový olej a vše nanesete na vlasy. Zábal necháte působit alespoň půl hodiny a poté jej důkladně smyjete.

Zdroj: Jak podpořit růst vlasů

Hlavní výhody cibulového extraktu

Protizánětlivost

Studie o účinnosti výtažku z cibule zjistily, že při pravidelném používání cibulového extraktu na akné dochází ke snížení zánětu kůže. To se pak následně projeví nejen snížením zarudnutí, ale i potlačením tvorby jizev.

Zabraňuje produkci kolagenu

Jakmile se objevuje akné, dochází k tvorbě nadměrného množství kolagenu, což může mít za následek zvýšený počet výskytu jizev na povrchu kůže, které jsou vyvýšené a citlivé. Výtažek z cibule reguluje tuto produkci kolagenu, takže pomáhá se zmenšováním jizev.

Zdroj: Cibulový extrakt

Recept na tinkturu

Ingredience: 2 díly 90% alkoholu, 1 díl výhonků

Smrkové výhonky naložte na týden do čistého alkoholu (může být i Lesana nebo Alpa, pokud budete tinkturu používat na mazání) do skleněné uzavíratelné lahve a nechte při pokojové teplotě na tmavém místě macerovat. Každý den láhev krouživým pohybem promíchejte. Po týdnu výluh přeceďte a slijte do nové lahve a skladujte v temnu, pokud chcete chladivý efekt, tak v lednici. Užívejte až 3x denně po 10 kapkách.

Zdroj: Smrkové výhonky

Recept na obklad z cibule

V některých situacích může být vhodnější použít obyčejný cibulový obklad bez přimíchané soli. I bez soli to může fungovat velmi dobře. Sůl je zde hlavně pro extra čerpací sílu, kterou se vytáhne voda v koleni. Zde je návod, jak vyrobit lék z cibule na vodu v koleni. Namelte nebo nakrájejte najemno tolik cibule, aby pokryla oblast, které chcete pomoci. Do cibulové kaše přidejte sůl v poměru 2:1, to znamená, že na 1 šálek nakrájené cibule byste přidali asi 1/2 šálku soli. Nejlepší je mořská sůl a v každém případě je nejlepší použít sůl, která není jodizovaná.

Zdroj: Voda v koleni a lék z cibule

Postup

Dejte převařit ¼ l destilované vody, přidejte jeden sáček nebo jednu lžičku sušeného heřmánku a nechte vařit asi 5 minut. Heřmánek nechte louhovat cca 15 minut a vyndejte jej. Výluh nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté si umyjte ruce. Do roztoku namočte bavlněné kosmetické polštářky, tyto vyždímejte a utřete jimi oko z vnitřního koutku směrem k vnějšímu koutku oka. Použitý tamponek vyhoďte. Opět si umyjte ruce a postupujte stejným způsobem i u druhého oka. Tento postup opakujte po celý den dle potřeby.

Zdroj: Heřmánek na otok očí

Sirup z rýmovníku

Lístky rýmovníku pomáhají při léčbě rýmy, horečky, kašli, zánětu průdušek, nachlazení, zlepšují dýchání i astmatikům. Užívat rýmovník se doporučuje i při vysokém krevním tlaku, žaludečních křečích, jaterních poruchách, ledvinových a žlučníkových kamenech, střevních kolice, průjmu, otocích končetin. Výluh z listů je vhodný i na léčbu oděrek, spálenin i záděr.

Velkou výhodou rýmovníku je, že se velmi rychle rozrůstá, když se mu daří. Z jeho listů se pak lze rychle vyrobit sirup, ten se dá připravit dvěma způsoby. Suroviny jsou na přípravu stejné.

Zdroj: Sirup z rýmovníku

Léčivé účinky cibulového extraktu

  • Cibule se konzumovala již před tisíci lety a její léčivé účinky objevili staří Řekové, kteří zjistili, že pomáhá regulovat krevní tlak.
  • Římští gladiátoři používali cibulový extrakt k potírání těla. Pomáhali si tak ke zvýraznění svalů, zejména před bitvou. V Římě jej také používali na neplodnost žen i zvířat. Zároveň se tento extrakt používal při léčbě mnoha jiných zdravotních problémů.
  • Dnešní využití cibulového extraktu je ještě rozsáhlejší. Například se často používá k léčbě nemocí spojených s nachlazením.
  • Někdy může být účinný i při léčbě závažnějších onemocnění, jako jsou srdeční choroby, osteoporóza a cukrovka.
  • Funguje jako protizánětlivá terapie a může přispět ke snížení hladiny cholesterolu.
  • Při vnějším použití napomáhá extrakt například při snižování výskytu jizev.
  • Existují i četné zprávy, které ukazují, že aplikace extraktu na včelí bodnutí může snížit otok a s ním spojenou bolest.
  • Také je známo, že reguluje tvorbu kolagenu.
  • Je zároveň antioxidantem, který může přispět ke snížení volných radikálů v těle (zvýšené riziko volných radikálů v těle způsobuje rakovinu a srdeční choroby).

Zdroj: Cibulový extrakt

Recept na čaj z bobkového listu a hřebíčku

Bobkový list se dá využívat v kuchyni i jinak než "dochucovadlo". Z vavřínu se dá lehce uvařit čaj, který má nejrůznější léčivé účinky. Na tento čaj je potřeba asi 15 ks bobkových listů (sušených) a 3 dcl vody. Do připraveného hrnce se vloží bobkové listy a zalijí se vodou. Listy se vaří asi 12 minut o chvíle, kdy voda začne vřít. Poté se nechá odvar vyluhovat asi 3 hodiny. Po uplynutí této doby se čaj přecedí a odstraní se tak bobkové listy. Důležité je ale nekonzumovat tento čaj najednou, ale rozložit si ho po celý den. Doporučuje se vypít jeden doušek čaje za hodinu (pokud by člověk zkonzumoval větší množství, hrozilo by zřídnutí krve, a tak by mohlo dojít ke krvácení). Čaj z bobkového listu se navíc nesmí pít každý den. Doporučuje se pít ho nejprve za tři dny, pak za týden a pak až za dva měsíce od první konzumace. K lepším léčivým a detoxikačním účinkům se může do čaje přidat i hřebíček (2 hřebíčky na čaj).

Podobný výluh se dá použít i k inhalaci při léčbě dýchacích potíží. Doporučuje se 4 lžíce bobkového listu zalít půl litrem vroucí vody a deset minut nechat louhovat. Nemocný by pak měl asi 5 minut vdechovat výpary (pro větší účinek je vhodné se nad nádobou s výluhem sklonit s ručníkem přes hlavu). Doporučuje se tento postup opakovat dvakrát denně.

Stejný výluh se užívá také na při zánětu uší, nebo pocitu zvonění v uších. Do uší se ale výluh nenalévá! Užívá se opět jen pára. Ta se do ucha zavede prostřednictvím kornoutu vyrobeného z tuhého papíru. Celá procedura by měla trvat asi 15 minut. Při zánětu uší se doporučuje "napařovat" ucho dvakrát denně asi 3 dny, při nedoslýchavosti a zvonění stačí "napařovat" jen jednou denně.

Zdroj: Čaj z bobkového listu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP