LÁMANKA, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Proč se pohanka jmenuje pohanka? Údajně proto, že ji do našich končin přivezli už před více než osmi sty lety pohané. Je to obilnina, která má však velmi netradiční příbuzné, a to rebarboru a šťovík. Obsahuje velké množství rutinu a vitamínu E, díky tomu má blahodárný vliv na naše cévy. Kromě rutinu obsahuje pohanka také škrob a velký podíl vlákniny. V kuchyni je využitelná stejně jako jiné obilniny. Dá se jíst jako kaše, příloha, polévka nebo se dá zapékat, ať už naslano, nebo nasladko.
Pohanka lámanka
Pohanka lámanka je, jak název napovídá, nalámaná pohanková kroupa, která je o něco jemnější a rychleji uvařená. Tato pohanka je vhodná pro ty, kteří nesnesou běžné obilniny nebo se vyhýbají lepku, lze ji použít do polévek, kaší, pomazánek, nádivek.
Pohanku lámanku před použitím propláchněte ve studené vodě, abyste ji zbavili případných nečistot. Pohanka lámanka se vaří v poměru 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Stačí vařit velmi krátce, jen cca 2 až 3 minuty. Není třeba míchat. Pokud chcete, ani ji vařit nemusíte. Postačí ji nechat přes noc namočenou a poté konzumovat třeba se sušeným i čerstvým ovocem a s ořechy.
Zdroj: článek Pohanka jako lék
Co je to lámanka
Lámanka je pohanková krupice, která se běžně používá v západní Asii a východní Evropě. Tato kaše byla běžná a často je považována za typický rolnický pokrm. Vyrábí se z pražené pohankové krupice, která se vaří s vývarem do konzistence podobné rýži nebo bulguru .Do Ameriky tento pokrm přivezli židovští, ukrajinští, ruští a polští přistěhovalci, kteří jej nazývali kaša, jak je známá dnes, a míchali ji s těstovinami nebo ji používali jako náplň do zelných závitků (golubci), knishů a blintzů. Krupice byla v průběhu 20. století nejrozšířenější formou pohanky na celém světě a jedla se především v Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku a Polsku, v běloruštině, ukrajinštině a ruštině se nazývala grečka (řecky [zrno]).
Zdroj: článek Pohanka a ostruhy
Účinky pohanky na patní ostruhy
Pohanka je neprávem zapomenutý (vše)lék – je velice prospěšná lidskému organismu, a proto by měla patřit ke stálicím našeho jídelníčku. Je bohatým zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek. Nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje, je rutin, který podporuje vstřebávání vitaminu C, navíc příznivě působí na cévy a celý cévní systém vůbec. Pohanka je také významná krmná a medonosná rostlina. Kromě toho, že patří mezi bezlepkové potraviny, obsahuje také řadu minerálních látek, jako jsou vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan a zinek, a vitamínů, například ze skupiny B (B1, B2, B6), dále vitamin E, niacin a rutin.
Pokud chcete pomoci s ostruhou, tak minimálně denně konzumujte jedno jídlo z pohanky. Vhodná je lámanka. Ostruha je totiž zvápenatělá měkká tkáň a pohanka má tu vlastnost, že obsahuje hodně vápníku, čímž v těle urychluje jeho metabolismus a paradoxně tím dochází k jeho odbourávání při nadbytku z těla.
Zdroj: článek Pohanka a ostruhy