NAKLÁDANÝ ZÁZVOR V MEDU je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. Hustá krev, toto lidové označení jste určitě již slyšeli. Co to ale znamená? Laicky řečeno jedná se o změnu viskozity krve, která se stává hustší a lepkavější. Tím se znesnadňuje efektivní dodávání kyslíku jednotlivým buňkám a následná přeprava odpadu z nich. Člověk s hustou krví je ohrožen vznikem sraženin, kdy může dojít k trombóze, plicní embolii, infarktu a mozkové mrtvici. Co s tím? V tomto článku se to dozvíte.
Bylinky na ředění krve
Zázvor:Zázvor je základní bylina tradiční čínské a ájurvédské medicíny. Zázvor obsahuje celkem 640 různých chemických látek, díky nimž pozitivně působí na ředění krve a zdravé prokrvení organismu. Zázvor kromě jiného podporuje i tvorbu slin, což usnadňuje konzumaci potravin ochucených právě zázvorem. Zázvor se může konzumovat v mnoha různých podobách: zázvorový čaj, zázvorový drink, kandovaný zázvor, nakládanýzázvor jako příloha k sushi, nastrouhaný syrový zázvor nebo sušený a drcený zázvor jako koření například v indické kuchyni. Nejlepší zázvor obvykle seženete u vietnamských obchodníků, kteří mají zázvor vždy čerstvý a neseschlý. Na takových oddencích si nejlépe pochutnáte.
Kari: Kari obsahuje látku kurkumin, jež se nachází v i kurkumě (právě proto jsou si tato dvě koření velmi podobná jak složením a barvou, tak i pozitivními účinky na organismus). Kari obsahuje salicyláty, které jsou užitečné při výskytu sraženiny a podporují produkci vitamínu K.
Skořice: Konzumace skořice je považována za nejuniverzálnější metodu, jak zabránit vzniku krevních sraženin pomocí bylinných přípravků. Skořice je silné koření, jež se celá tisíciletí používá jako lék i jako přísada do jídla. Podle vědců patří k nejlepším antioxidantům na světě. Skořice se může přidat do nápojů (například do čaje) nebo v sypké podobě do nejrůznějších pokrmů. Označuje se jako zahřívací koření. Skořice má spoustu dalších výhod: již půlka čajové lžičky skořice může mít pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi, zažívání či imunitu. Skořice má schopnost omezit oxid dusnatý, který se hromadí v krvi, a hladinu lipidů, jež mohou způsobit poruchy mozku, rakovinu, srdeční choroby a podobně. Proto prospívá srdci (ve větších dávkách) a důležitou roli hraje i při léčbě cukrovky, rakoviny či neurodegenerativních onemocnění.
Kurkuma: Kurkuma je známá jako protizánětlivá bylina s pozitivním účinkem na ředění krve díky obsahu kurkuminu. Používá se v kulinářství a má rovněž léčivé účinky (kurkuma se využívala již ve starověké medicíně).
Máta peprná: Máta peprná má široké spektrum použití v lékařství. Obecně se ví, že zklidňuje gastrointestinální trakt. Avšak máta peprná pomáhá i při zabraňování abnormálnímu shlukování krevních destiček, a to prostřednictvím produkce salicylátů, které mají vliv na srážlivost krve.
Oregano: Používá se jako koření v gastronomii, nicméně pro své léčivé účinky se může využívat také jako léčivý prostředek. K důležitým schopnostem oregana se řadí mimo jiné i schopnost ovlivňovat hustotu krve.
Paprika: Paprika je takzvané zahřívací koření, které podporuje a zrychluje metabolismus. V tradiční medicíně se používá už
V naší poradně s názvem ZÁZVOR PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli čerstvý zázvor vadí při dně.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zázvor při dně nevadí, naopak zázvor léčí její následky. Dna je typ artritidy, která způsobuje záněty a ty jsou obvykle léčeny protizánětlivými léky, čímž se sníží symptomy. Zázvor totiž obsahuje několik různých protizánětlivých látek, včetně gingerols a shogaol. U některých pacientů může ale zázvor znamenat riziko. Jde o lidi se srdečními onemocněními a s poruchou srážlivosti krve. Zároveň zázvor není vhodný během těhotenství a kojení. Zázvor může také interagovat s některými léky, včetně léků proti chudokrevnosti, s léky na diabetes a blokátory kalciových kanálů na vysoký krevní tlak. Bezpečné množství zázvoru pro dospělého jsou 4 gramy kořene zázvoru denně.
Většinou se mluví o zázvorovém čaji, který má léčivé účinky, jenže se zapomíná na koupel z této byliny, která má obrovské zdravotní výhody.
Zázvor bojuje proti kožním problémům
Koupel ze zázvoru je bez chemických výrobků a čistí kožní onemocnění, jako je akné. Zázvorová koupel má antiseptické vlastnosti. V jakémkoliv dávkování vyřeší kožní problémy. Je dobré si do vany nastrouhat zázvor a naložit se ve vodě, protože může odstranit různé pupínky a i poškození kůže (jizvy), které vznikly po akné.
Zázvor podporuje krevní oběh
Zázvorová lázeň také zlepšuje krevní oběh, protože díky ní jsou důležitý kyslík a živiny dodávány do různých částí těla. Zázvor zároveň přispívá k hojení vnitřních zranění.
Zázvor zmírňuje bolest kloubů
Zázvor je velmi známý pro své protizánětlivé účinky, proto je koupel z této byliny velmi dobrá volba hlavně při zmírnění nemocí, které jsou obvykle označené bolestmi kloubů a záněty. Většinou se jedná o revmatoidní artritidu, u které se mohou objevovat značné bolesti.
Zázvor v koupeli zklidňuje fibromyalgii
Koupel ze zázvoru není omezena jen na léčbu revmatoidní artritidy, ale může také pomoci snížit příznaky fibromyalgie, která obvykle způsobuje konzistentní bolesti svalů. Právě na tyto problémy je nejúčinnější zázvorová koupel. Zázvor zde může pomoci získat úlevu od bolestí svalů spojenými s fibromyalgií. Takže, pokud hledáte snadný domácí lék právě na fibromyalgii, tak jste ho našli v zázvoru. Ve skutečnosti je zázvorová koupel dobrým lékem na svalové křeče, které jsou běžné v dnešní době plné stresu.
Zázvor poskytuje detoxikační efekt
Zázvor stimuluje tělo k uvolnění více potu. Toto nadměrné pocení je přirozeným způsobem, jak očistit tělo od toxinů. Nemusíte navštěvovat drahé sauny, které mají stejný efekt, jako domácí zázvorová koupel.
Zázvor zmírňuje nachlazení
Zatímco lebedění v zázvorové koupeli pomáhá nejen tělu, tak se při něm dají inhalovat i páry, které dokáží divy, odlehčí nosní dutině, díky čemuž je jednodušší dýchání. Kromě zmírnění nachlazení, uvolněná pára je také užitečná k léčbě bolestí hlavy a závratí.
Zázvor snižuje tělesný zápach
Na co chodit do vonné koupele, když stačí jít do zázvorové koupele. Aroma, které zázvorová koupel vyvolává, zároveň dodává výraznou vůni těla a tím pomáhá v boji proti tělesnému zápachu.
V naší poradně s názvem ZAZVOR PRO DETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
Ahoj potrebuju poradit muze rok a pul stare dite zazvorovy sirup nebo caj ze zazvoru
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Zázvor není bezpečný u malých dětí, protože je příliš agresivní na jejich rozvíjející se zažívací systém. V alternativní medicíně se zázvor používá k léčbě koliky a žaludečních problémů u dětí, ale v této věkové skupině to není považováno za bezpečné. Kromě toho byste neměla užívat zázvor, pokud kojíte. Zázvor může být bezpečný u dětí ve věku od dvou let. Zde už může být použit k léčbě mírných zažívací potíží a při bolestech hlavy. Nicméně, věk nemusí nutně znamenat, že zázvor bude bezpečný prostředek pro vaše dítě. Vždy se o bylinných lécích poraďte se svým dětským lékařem, protože byliny mohou způsobit nežádoucí účinky a představují riziko lékových interakcí.
Potřebujete: 2 – 3 citrony, 1 kousek čerstvého kořene zázvoru (o velikosti palce), 1/2 až 1 šálek medu
Postup: Umyjte citrony a nakrájejte je na plátky nebo klínky. Nakrájený citron vložte do čisté, suché nádoby. Nastrouhejte kořen zázvoru a přidejte do sklenice s citronem. Naplňte sklenici medem. Uzavřete nádobu a nechte stát alespoň po dobu 24 hodin před použitím. Skladujte v chladničce nebo tmavé, chladné spíži. Do šálku s vroucí vodou dejte 1 lžičku této směsi a nechte několik minut odstát, poté čaj přefiltrujte a můžete konzumovat.
Poznámka: Takto připravený med je bezpečný i pro děti.
Recept na kandovaný zázvor
Suroviny: 500 g čerstvého zázvoru, 800 g cukru, 1 l vody
Postup: Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky silné 2–3 mm. Přendejte je do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly všechny plátky ponořené. Pod pokličkou vařte za občasného promíchání asi 10 min. Následně vývar opatrně slijte (uschovejte), plátky zalijte čerstvou vodou a opět 10 min povařte. Tento postup opakujte 4x, abyste odstranili štiplavost. Po posledním slití zázvorového vývaru ještě jednou zalijte vodou těsně nad poslední kousky zázvoru a přidejte cukr. Množství cukru závisí na množství zázvoru a vaší chuti, na tři kusy zázvoru jsou potřeba 4 vrchovaté lžíce cukru. Přiveďte k varu a za občasného zamíchání vařte do té doby, než se voda zredukuje na hustý sirup, který obalí všechen zázvor; trvá obvykle 20–30 min, než se většina tekutiny vyvaří. Na závěr přendejte na talíř, oddělte od sebe jednotlivé kousky a nechte zaschnout. Po několika hodinách, když je sirup téměř suchý, můžete ještě kousky obalit v krupicovém cukru.
Poznámka: Schované vývary ze zázvoru můžete použít například do čaje nebo na přípravu domácí zázvorové limonády.
Recept na zázvorový čaj
Potřebujete: 4–6 tenkých plátků syrového zázvoru, 1 a půl až 2 šálky vody, 1–2 lžíce medu, citron dle chuti
Příprava zázvorového čaje: Oloupejte zázvor a nakrájejte na tenké plátky. Plátky vložte do vody a vařte 10 minut. Pro silnější čaj nechte směs vařit 20 minut nebo více, můžete používat více plátků zázvoru. Tekutinu odstraňte z tepla a přidejte limetkovou, citronovou šťávu a med podle chuti.
Poznámka: Domácí zázvorový čaj je vynikající prostředek, který uklidňuje žaludeční bolesti a přispívá k lepšímu trávení. Také je vynikající při chřipce a nachlazení.
V naší poradně s názvem ZÁZVOROVÝ ČAJ NA NACHLAZENÍ A JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Dobrý den, chtěla bych vědět jak často a dlouho se muže užívat čerstvý zázvor jako čaj. A jestli jsou možné při dlouhodobém užívání zdravotní problémy (jako pocení, zvýšený krevní tlak a mdloby).
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Obecně lze říci, že zázvorový čaj nemá vážné nežádoucí účinky. Bezpečné množství zázvoru jsou 4 gramy denně.
Mnoho lidí si myslí, že zázvor může zvýšit produkci žluči, ale žádný vědecký důkaz o tomto účinku nikdy nebyl zaznamenán. Přesto se vždy poraďte se se svým lékařem dříve, než budete používat zázvorový čaj, máte-li v anamnéze problémy žlučníku.
Další možný menší vedlejší účinek pití zázvorového čaje je pálení žáhy nebo žaludeční nevolnost. Je to podobné, jako když budete jíst chilli nebo jiná kořeněná jídla. Dále může existovat alergie na zázvor, která se projeví jako vyrážka nebo nepříjemný pocit v ústech nebo v břiše po požití zázvorového čaje. Zázvor může snížit krevní tlak, takže můžete pociťovat motání hlavy jako vedlejší efekt. Zázvor také obsahuje salicyláty - chemikálie obsažené v aspirinu, který působí jako lék na ředění krve. To může způsobit problémy pro lidi s poruchami srážlivosti krve. Tyto účinky se ale projeví, jen když zkonzumujete mnohem více zázvoru, než doporučených 4 g denně.
Závěrem lze říci, že příliš mnoho čehokoliv - i něčeho přirozeného - může způsobit problémy. Ale pokud jste celkově v dobrém zdravotním stavu a máte ráda elán, ktery zázvor poskytuje, pít čaj z něj se bát nemusíte.
Zázvor může podstatně snižovat hladinu cukru v krvi a snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, má tedy silné antidiabetické účinky.
Studie z roku 2015, které se zúčastnilo 41 pacientů s diabetem druhého typu, potvrdila snížení hladiny krevního cukru nalačno až o 12 % při užívání 2 gramů zázvorového prášku denně. Navíc došlo také k podstatnému snížení glykovaného hemoglobinu HbA1c (látka, jejíž koncentrace v krvi se měří za účelem sledování hladiny cukru v krvi v dlouhodobém měřítku), a to o 10 % za 12 týdnů. Kromě toho došlo také ke snížení poměru apolipoproteinů ApoB/ApoA-I o 28 % a ke snížení koncentrace oxidovaných lipoproteinů o 23 %.
Jak to funguje:Zázvor obsahuje gingerol. Tato látka způsobuje ostrou chuť čerstvého kořene, kterou špatně snášejí lidé s žaludečními vředy, ledvinovými kameny a nemocemi močového měchýře. Je proto nutné to se zázvorem nepřehánět. Zázvorové bonbony jsou sice výtečné i zdravé, ale rozhodně není vhodné se jimi přejídat. Zázvor také silně zahřívá. Pro osoby, které jsou přirozeně horkokrevné, tedy není zázvor vhodný. Při vysokých dávkách může zázvor způsobit nadýmání a také vysušování organismu.
Opatření: Výše uvedené ukazatele jsou významnými rizikovými faktory pro vznik kardiovaskulárních onemocnění. Výsledky studie jsou sice ohromující a neuvěřitelné, je ale nutné je ještě potvrdit ve větších studiích a teprve potom mohou lékaři začít pacientům zázvor doporučovat jako lék.
Závěr:Zázvor snížil hladinu cukru v krvi nalačno o 10,5 %. Pokud účastníci užívali placebo, došlo naopak ke zvýšení glykemie nalačno o 21 %. Zlepšení glykemie nalačno také přispělo ke snížení hladiny HbA1c. Kromě toho se u skupiny užívající zázvor zlepšila inzulinová rezistence a citlivost na inzulin.
V naší poradně s názvem MŮŽE SE POUŽÍVAT ZÁZVOR PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Novotný.
Neškodí zázvor když beru prášky na vysoký tlak, prášky se jmenují BETAMED Děkuji Novotná
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zatím není žádná studie, která by zkoumala vzájemné působení zázvoru a Betamedu. Je známo, že zázvor může pomoci snížit krevní tlak. Působení zázvoru se projeví, až když ho zkonzumujete mnohem více než doporučené 4 gramy denně. Jak velké je to účinné množství, tak na to je potřeba přijít pečlivým sledováním krevního tlaku, protože zázvor působí u každého člověka jinak silně a jinak dlouho.
Obvyklá konzumace je prostřednictvím čaje. Čaj se dělá z čerstvého nadrobno nastrouhaného zázvoru, který se přelije vroucí vodou.
Sušený zázvor se používá jako prevence proti chřipce a rýmě, ale i jako podpora trávení, nepodceňujte také jeho afrodiziakální účinky, které toto koření svým uživatelům jako bonus dopřává. Zázvor rovněž podporuje tvorbu slin, což usnadňuje konzumaci potravin jím ochucených. Sušený zázvor mlsejte k svačince a zůstaňte tak zdraví celý rok. Sušený zázvor najdete mezi ostatním kořením, a to buď samostatně, nebo jako součást kořenicích směsí (většinou indických, čínských). Sušený zázvorový kořen bývá také často součástí čajových směsí, například zahřívající směs se zázvorem, pomeranč se zázvorem a jiné.
Recept na přípravu: Zázvorový oddenek nakrájíme na kostky, které dáme do hrnce a zalijeme vodou. Uvedeme do varu a necháme mírně probublávat cca deset až patnáct minut – zázvor nesmí změknout. Vyjmeme, osušíme a vložíme do mísy. Na 1 litr zázvorového vývaru přidáme 250 g cukru a citronovou šťávu, vlijeme do kastrolu a uvedeme do varu. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Horký sirup nalijeme na kostky zázvoru a zatížíme, aby byly ponořené. Necháme uležet 24 hodin. Poté z kostek sirup slijeme a zázvor necháme dobře okapat. K sirupu přidáme dalších 100 g cukru a uvedeme do varu. Povařený sirup nalijeme zpět na kostky zázvoru a zatížíme. Tento postup opakujeme i třetí den. Od čtvrtého dne pak do sirupu přidáváme po 150 g cukru až do sedmého dne, kdy zázvorové kostky zalité sirupem necháme odpočívat 48 hodin. Proslazování tedy trvá celkem osm dní. Poslední den sirup se zázvorem necháme probublávat jen asi pět minut, pak kostky vybereme na mřížku umístěnou nad plechem, do něhož bude odkapávat přebytečný sirup. Po úplném vychladnutí dáme kostky na 12 až 24 hodin sušit do trouby. Dvířka trouby necháme otevřená. Nakonec zázvorové kostky obalíme v jemném krystalovém cukru a skladujeme ve vzduchotěsném obalu, vzájemně proložené papírem na pečení, aby se neslepily. Sušený zázvor má trvanlivost jeden rok.
V naší poradně s názvem XARELTO A ZAZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ruzena.
Dobrý den. Beru lék Xarelto a mám ráda zázvor můžu ho jist u těchto léků.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Xarelto obsahuje účinnou látku Rivaroxaban a používá se na zpomalení srážlivosti krve. Díky tomu může tento lék zapříčinit krvácení. Zázvor rovněž může ve vzácných případech způsobit krvácení, a jeho užívání s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Rivaroxaban, se může toto riziko zvýšit. Pokud užíváte antikoagulační léčbu, ať už v podobě Xarelta, Pradaxy nebo Warfarinu, tak zázvor raději vynechte.
Zázvor lze nepochybně nazvat takovým přírodním všelékem. Zázvor se využívá opravdu v mnoha případech, například jako přísada do pokrmů, dále v alternativním a přírodním léčitelství jako prevence před nemocemi, nebo je dokonce doporučován k relaxaci, protože má velmi příjemnou vůni, která vás přenese až do dalekých exotických krajin.
Čerstvé oddenky zázvoru se používají hlavně při přípravě vynikajících pokrmů. V čerstvém stavu má oddenek velice dobrou chuť a příjemnou vůni. Po jeho omytí a nastrouhání ho přidávejte do různých pokrmů, do nudlí, smažených pokrmů z kuřecího masa, do „číny“ nebo tam, kam dáváte kari. Existuje taková zásada, která říká, že by se neměla dávat více než jedna kávová lžička do 4 porcí jídla. Zázvor je také dobré ochucovadlo do salátů nebo sladkých jídel, jako je perník, sušenky, dobrý je i ve svařeném víně. Ze zázvoru je možné vytvořit chutnou zázvorovou limonádu.
Chcete-li používat zázvor jako léčivou bylinu, rozhodně neprohloupíte, právě naopak! Že má zázvor léčivé účinky, se vědělo už dávno před tím, než se objevil v Evropě. Zázvor je antibakteriální a protizánětlivý. Usnadňuje strávení a pomáhá proti žaludečním nevolnostem, zmírňuje potíže při chřipce a rýmě, nebo jim může dokonce i předcházet.
Proto je dobré ho pravidelně konzumovat například v podobě čaje. Ten se připravuje zalitím půl lžičky mletého zázvoru čtvrtlitrem vřelé vody. Takový čaj dokáže pomoci i při cestovních nevolnostech. Zázvor je též dobrý vložit do vroucí vodní lázně, do níž si ponoříte nohy, které vám promrzly na dlouhé zimní vycházce. Pokud toto uděláte, tak se vám nachlazení jistojistě vyhne a nemusíte se ničeho bát. Pokud se trápíte nachlazením a kašlem, tak je nejlepší možností (pokud nechcete brát léky) ponořit se do zázvorové koupele a dát si vynikající šálek zázvorového čaje.
V naší poradně s názvem DIABETES - MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olda.
konzumace včelího medu při diabetu 2
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Med, stejně jako cukr obsahuje velké množství sacharidů - látek zvyšujících hladinu krevního cukru. Med má ale na rozdíl od cukru výhodu, že zároveň zvyšuje produkci inzulínu a tím zabraňuje náhlému zvýšení krevního cukru po požití medu. Pro diabetiky je med nejzdravější, když se konzumuje ráno ihned po probuzení jedna polévková lžíce. Jedna lžíce medu denně je doporučené zdravé množství.
S konzumací zázvoru se může zvýšit riziko krvácení, a tak užívání zázvoru spolu s léky, které také zpomalují krevní srážlivost, může zvýšit šance na výskyt podlitin a krvácení. Léky zpomalující srážení krve jsou aspirin, heparin, warfarin a ibuprofen. Užívání zázvoru spolu s warfarinem tedy může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení. Je důležité, aby byla krev pravidelně kontrolována. Může být nutné zvýšit dávku warfarinu, pokud se objeví nějaké změny.
Zázvor dále snižuje hladinu krevního cukru, takže může dojít k situaci, kdy je nutné upravit dávkování léků na diabetes – ale pouze za dohledu a po doporučení lékaře. Při nadměrném užívání zázvoru spolu s léky na cukrovku se může stát, že hladina cukru v krvi bude nízká. Proto je důležité, aby docházelo k pravidelnému měření hladiny krevního cukru.
Vysoké dávky zázvoru mohou rovněž zhoršit některá srdeční onemocnění. Zázvor může snižovat krevní tlak, a to způsobem, který je podobný některým lékům na krevní tlak a srdeční choroby.
Existují obavy, že zázvor může mít vliv na plod a pohlavní hormony. Studie však prokázaly, že zázvor může být bezpečně používán proti ranní nevolnosti, aniž by došlo k poškození dítěte. Nelze však popřít riziko předčasného porodu nebo nízkou porodní hmotnost dítěte při pravidelné nebo abnormální konzumaci zázvoru. Existují i určité obavy, že zázvor může zvýšit riziko krvácení, takže někteří odborníci nedoporučují v těhotenství jeho užívání. Stejně jako u jiných léků během těhotenství je důležité zvážit výhody proti rizikům. Před použitím zázvoru během těhotenství je důležitá konzultace s lékařem.
Také není dostatek poznatků o bezpečnosti používání zázvoru během kojení. Pokud používáte zázvor v rozumné míře, tak při laktaci by nemělo dojít k narušení produkce mléka. Naopak bylo zjištěno, že konzumace zázvoru má pozitivní vliv na laktaci, zvyšuje produkci mléka u kojících matek.
Lidé s žaludečními vředy by neměli konzumovat zázvor kvůli jeho dráždivosti. Lidé s přecitlivělou pokožkou by pak neměli užívat esenciální oleje s obsahem zázvoru.
Ve svém příspěvku JAK LÉČIT ZÁNĚT PRŮDUŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Michalíková.
Osvědčil se mě následujíci babský recept"
sáček černého čaje vyluhuji, Po deseti minutách sáček vyndám, přidám asi půl cm plátek normálního másla,rozpustit a lžičku medu. Med až do chladnějč´šího, aby se nezničily dobré látky obsažené v medu.
Pije se třeba až třikrát za den.
Vypadá recept divně, ale jednak pomáhá a jednak kdo okusí zjistí, že je velmi lahodný.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Reflux neboli pálení žáhy není nic příjemného. Projevuje se kyselou pachutí v ústech, těžkostmi při polykání a někdy i zvracením. Většinou v takových situacích saháme po lécích! Ale jde to i jinak. Americká studie publikovaná v časopise Molecular Research and Food Nutrition uvádí, že zázvor je šestkrát účinnější než prášky snižující překyselení žaludku a pálení žáhy. Ty mimochodem způsobují vředy, což není účinek, jaký byste si asi přáli.
Pokud máte rozbouřený žaludek a dává vám to najevo ve formě refluxu, dopřejte mu zázvor. Stačí tenké plátky povařit několik minut a vylepšit jejich chuť kapkou medu. Věřte, že tento přírodní medikament dá váš žaludek zase do pořádku.
Účinek zázvoru na reflux:
Má protizánětlivé vlastnosti, které snižují záněty a podráždění.
Zázvor absorbuje přebytečnou žaludeční kyselinu a pomáhá při správném trávení.
Účinné látky v zázvoru zklidňují podrážděné žaludeční svaly tím, že redukují kyseliny v žaludku.
Zázvor zmírňuje nevolnost a zvracení.
Obsahuje fenoly, které pomáhají uvolňovat žaludeční svaly a tím snižují nadměrnou aktivitu žaludku.
Urychluje trávicí proces, čímž se zabrání nahromadění plynu.
Zázvor pozitivně ovlivňuje žaludeční svěrače tak, aby se zabránilo zpětnému toku žaludeční kyseliny.
Ve svém příspěvku MED SE SKOŘICÍ NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.
Dobrý den, chtěl bych vyzkoušet med se skořicí, mám diabet 2typu,beru 2x denně Siofor 850, můžete mi poradit jak a v jaké kombinaci med se skořicí UŽÍVAT? DĚKUJI
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mašlonka Leo.
mam cukrovku druheho typu picham si inzulin v davce 30 slyšel jsem že na cukrovku kladně působi med se skořici můžu ho konzumovat v davce dvě kavove lžíčky medu s michat s půl lžičkou skořice v teple vodě a na lačno vypit?
Zázvor je tisíce let na celém světě známý jako lék při různých zažívacích potížích, od plynatosti až po těžké nevolnosti a zvracení. Používá se i ke zmírnění potíží při nachlazení a při artritických bolestech. Moderní výzkum jeho aktivních složek potvrzuje účinnost tohoto dávného léčebného prostředku. Zázvor působí především v zažívacím ústrojí, zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny. Proto je někdy podáván místo léků potlačujících nevolnost s nucením na zvracení, které mohou ovlivnit centrální nervový systém a působit ospalost. Podle studie u žen, jež prodělaly laparoskopii nebo větší gynekologickou operaci, podání 1 g zázvoru před zákrokem dokázalo výrazně snížit pooperační nevolnost a zvracení, dosti časté vedlejší příznaky podaných anestetik a jiných léků užívaných při operacích. Pomáhá rovněž při stavech nevolnosti vyvolaných chemoterapií. Účinek proti nevolnostem všeho druhu zázvor předurčuje ke zklidňování stavů závrati, poměrně častých u starších pacientů. Již léta je běžným lékem lidové medicíny k tišení žaludečních obtíží. Nastrouhaný čerstvý zázvor nebo obsažený v doplňcích slouží jako prostředek proti plynatosti. Jeho protizánětlivé a analgetické účinky mohou pomáhat utišit svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů. Ve studii u sedmi žen s revmatickou artritidou (autoimunním onemocněním charakterizovaným těžkými zánětlivými projevy v kloubech) denní dávka 5 až 50 g čerstvé bylinky nebo tobolek o obsahu 1 g práškového zázvoru zmenšila bolesti kloubů i ostatní projevy zánětu. Zázvor a jeho protizánětlivé vlastnosti vedou k předpokladu, že by mohl pomoci zmírňovat křeče průdušek při nachlazení a chřipce.
Staří Řekové hodnotili zázvor jako podpůrný prostředek pro trávení tak vysoce, že ho přimíchávali do chleba a připravovali tak první zázvorový chlebíček. Mnozí lidoví léčitelé doporučují ke zmírnění bolesti na prsou při nachlazení a chřipce žvýkání čerstvého zázvoru, pití zázvorového čaje nebo lžíci medu s vymačkanou šťávou z jeho kořene.
V naší poradně s názvem WARFARIN A MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peli.
Je možno při léčbě warfarinem jist med.Začali jsme antikoagulační léčbu warfarinem.Nikde jsem to nenašla.děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
U Warfarinu je třeba hlídat příjem vitamínu K ve stravě a udržovat jeho stabilní příjem každý den. Z tohoto pohledu je med vůči Warfarinu neškodný, protože neobsahuje žádný vitamín K.
Med je přírodní lék a mezi jeho účinky patří zpomalení srážení krve. Warfarin také zpomaluje srážení krve. Med s Warfarinem tedy může zvýšit riziko krvácení.
Med se metabolizuje v játrech a používá k tomu cestu označenou CYP3A4. Warfarin také používá tuto cestu. Je-li tato cesta přetížena, tak trvá déle, než se všechny látky dostanou na řadu a do té doby dále účinkují. Zdržení na této cestě může zavinit, že Warfarin může zůstat v těle i v čase, kdy se má užít nová dávka. To může způsobit náhlé předávkování a zvýšit riziko krvácení.
Kolik medu je při Warfarinu ještě bezpečné a kolik již ne se nikde neuvádí. Zdravým úsudkem lze odhadnout, že jedna lžíce medu denně nic nezkazí. 10 lžic již může znamenat naplnění některých z uvedených rizik.
Zázvor je velice účinný při hubnutí a nemá žádné vedlejší účinky. Zázvor během hubnutí neomezuje aktivitu enzymů produkovaných slinivkou břišní a žlučí produkovanou játry. Díky tomu pomáhá při vstřebávání tuků. Zázvor zvyšuje HDL cholesterol, tedy dobrý cholesterol, díky čemuž dochází k nižším rizikům srdečních onemocnění. Dalo by se říci, že je zázvor ideálním řešením pro vaše srdce i pro váš štíhlý pas. Zázvor snižuje chuť k jídlu a posiluje metabolismus.
Doporučuje se přidání zázvoru a dalšího koření do každodenního jídelníčku, protože se jedná o přirozený způsob, jak omezit chuť k jídlu a jemně zrychlit svůj metabolismus. Pokud je přidán do zeleninových salátů spolu s jiným kořením, získáte dokonalou chuť.
Ve svém příspěvku MED SE SKOŘICÍ NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luboš.
Vezměte 4 lžíce medu, 1 lžíci skořice a spolu se 3 šálky vody uvařte jako čaj. Toto píšete. Otázka zní - jestliže teplota zahřátí medu, aby neztratil své vlastnosti je 40-45 stupňů - vysvětlete postup výroby čaje.
děkuji
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Postup: Zeleninu nakrájejte pomocí škrabky nebo ostrého nože na tenké proužky, žampiony na plátky a avokádo na měsíčky. Do většího plochého talíře nalejte trochu studené vody, namáčejte do ní po jednom rýžové papíry, stačí chvilka, neměly by být úplně měkké, protože se snadno trhají. Namočený rýžový papír položte na utěrku, ve spodní třetině navrstvěte listy salátu, avokádo, nakládanýzázvor, plátky žampionů. Spodní část papíru přetáhněte přes náplň, potom levou a pravou stranu, čímž vám vzniknou rolky. Servírujte s mističkou naředěné shoyu omáčky a s wasabi. Chuť tohoto pokrmu bude podobná sushi.
Mrkvové rizoto
Ingredience: 400 g mrkve, 140 g celozrnné rýže, 2 šalotky, 250 g Ricotty, 2 vejce, strouhaný parmazán, 1 česnek, 1 snítka rozmarýnu, několik lístků šalvěje, olivový olej
Postup: Rýži vložíme do většího množství osolené vroucí vody a vaříme téměř doměkka. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle (jako okurku na salát). Když je rýže téměř uvařená, přidáme nastrouhanou mrkev a vše vaříme ještě pár minut (mrkev nesmí být úplně měkká). Slijeme a necháme vychladnout. Šalotku a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme na troše oleje. Ricottu smícháme s vejci, mlékem, 3 lžícemi parmazánu, osolíme a promícháme. Zhruba 3/4 směsi přimícháme k mrkvi s rýží, přidáme osmaženou šalotku s česnekem, přilejeme 3 lžíce oleje, přisypeme nadrobno nakrájené jehličky rozmarýnu, nadrobno natrhanou šalvěj, případně ještě osolíme a promícháme. Pekáček vymažeme olejem, poklademe mrkvovou směsí, naneseme zbylou Ricottu, zasypeme 2 lžícemi parmazánu, pokapeme olejem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 200 °C cca po dobu 20 minut. Podáváme jako samostatný chod.
Zeleninové brambory
Ingredience: 1 kg brambor, špetka soli, 2 pórky, 4 mrkve, 1 lžíce olivového oleje, 160 g Eidamu, 1 zakysaná smetana
Postup: Brambory ve slupce dáme vařit do velkého hrnce s kmínem a solí. Pórky očistíme a nakrájíme na menší válečky. Brambory necháme zchladnout a oloupeme je. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kolečka. Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Mrkev a pórek blanšírujeme ve vroucí osolené vodě asi 2–3 minuty. Vyjmeme, necháme okapat. Troubu předehřejeme na 200 °C. Do vymazané zapékací misky narovnáme brambory, mrkev a pórek. Připravíme směs na zalití. Smícháme kysanou smetanu, mléko a sůl. Pokrm zalijeme a necháme zapéct do zlatova asi 20 minut. Hotové podáváme se zeleninovým salátem z míchané zeleniny, z krouhaného zelí či hlávkového salátu.
Naneste čajovou lžičku MANUKA medu na kousek chleba, topinku či sušenky. Takto užívejte med třikrát denně. Nepožívejte tekutiny hodinu před užíváním a půl hodiny po užívání medu (aby se med v žaludku neředil). Nanesení medu na chléb či sušenku prodlouží čas působení medu v žaludku. Med užívejte nejlépe na lačný žaludek hned zrána. Jestliže představuje dodržování tohoto režimu problém, pak konzumujte aktivní MANUKA med přímo, tedy třikrát denně jednu čajovou lžičku medu. Nepoužívejte med ke slazení horkých nebo chladných nápojů, ovesné kaše, jogurtu. Teplo totiž ničí unikátní vlastnosti medu a tekutiny ho ředí, čímž med ztrácí na účinnosti. Při konzumaci medu nepoužívejte kovové lžíce. Neskladujte med v lednici.
A jak konzumuje MANUKA med Novak? Každý den ráno jako první vypije plnou sklenici vody pokojové teploty a poté sní dvě lžíce manukového medu. Med jí někdy i během zápasů. Teplou vodu prý Djokovič pije proto, že studená zpomaluje zažívání a odvádí krev z míst, kde ji chce mít, tedy ze svalů. Šestadvacetiletý Srb dokonce neváhal o svém pitném režimu prozradit, že má rád, když má jeho moč trochu barvu.
Med byl používán dlouhou dobu k léčbě mastné pleti. Mastná pleť bývá náchylná k mnoha kožním onemocněním, zejména pak k tvorbě pupínků a akné. Léčba mastné pleti pomocí medu zabraňuje onemocněním kůže nebo rozvíjení kožních vyrážek. Výhodou medu pro použití na pleť je jeho schopnost absorbovat vlhkost.
Použití pleťové masky z medu:
Nejčastěji se med na pleť používá ve formě pleťové masky. Výroba pleťové masky z medu není ničím náročným, stačí pouze smíchat pár přírodních surovin – ovesné vločky a med.
Med lze použít i ve formě peelingu. Peeling se vyrábí smícháním mletých mandlí a medu. Směs má blahodárný účinek na pleť, aniž by došlo k jejímu vysušení.
Med může být použit jako přírodní zvlhčovač. Med je přírodně hydratační a po smíchání s přísadami, například s plnotučným mlékem, může být velmi účinný pro hydrataci pokožky.
Další obrovskou výhodou medu je jeho antiseptický účinek a dobrá hojivost ran, proto se používá jako přírodní prostředek k čištění kůže.
Med je velmi vhodný jako příměs do koupele pro celkovou hydrataci pokožky.
Med je přidáván i do komerčních kosmetických výrobků, jako jsou krémy, mýdla a další.
Koupel v teplé vodě, do které přidáte 100 ml smetany smíchané s 1 šálkem medu, zanechá vaši pokožku krásně hebkou.
Drsnou kůži na loktech, kolenou a ploskách nohou nám pomůže zjemnit medovo-citronový zábal. 2 lžíce medu smísíme se dvěma lžícemi citronové šťávy. Vzniklou hmotu necháme zahřát ve vodní lázni a příjemně teplou ji naneseme na postižená místa. Zakryjeme igelitem a necháme 20 minut působit. Poté smyjeme vlažnou vodou.
Zklidňující, antibakteriální a hydratační účinky medu se skvěle uplatní v každé pleťové masce. Můžete ho ale použít i samotný a potřít jím celý obličej.
Máte-li oschlé a popraskané rty, med vám je zahojí. Stačí lehce potřít a nechat působit.
V posledních letech se stal zázvor v těhotenství poměrně oblíbenou bylinou, která pomáhá proti různým bolestem a nevolnostem způsobeným těhotenstvím, zvracením a pocitem na zvracení v prvním trimestru, a také při nechutenství. Je dobrým nástrojem proti chřipce a nachlazení, má protizánětlivé a antioxidační účinky. Jeho další léčivé účinky, například při léčbě rakoviny, nebyly vědecky potvrzeny.
Vhodnost užívání zázvoru proti nevolnosti v těhotenství je obklopena mnoha otazníky, které však nesmí být přehlíženy už jenom kvůli tomu, jak je těhotenství podstatné. Mezi nejdůležitější zásady při užívání zázvoru v těhotenství patří dodržování přiměřených denních dávek. Rozhodně se do užívání zázvoru nepouštějte na vlastní pěst, nejlepší možností je poradit se se svým gynekologem (gynekoložkou) nebo lékařem (lékařkou). Pojďme si tuto problematiku trochu přiblížit.
Zázvor v těhotenství se nejčastěji a nejsnadněji konzumuje jako kandovaný zázvor, který koupíte v různých obchodech či e-shopech, nebo jako zázvorový čaj. Podle různých prestižních studií je užívání zázvoru proti zvracení a nevolnosti během těhotenství bezpečné, ale musíte samozřejmě dodržovat doporučené dávky a používat zázvor v kratších časových obdobích. Větší dávky (více než 1 gram denně sušeného zázvoru nebo 4 gramy čerstvého zázvoru, který by měl být rozdělen do několika dávek během dne) mohou způsobit mutaci plodu, nebo dokonce i potrat (v nejhorších případech).
Pokud kupujete zázvor v obchodech, tak je dobré si přečíst příbalový leták nebo se zeptat v lékárně. Rozhodně doporučuji poradit se nejdříve se svým ošetřujícím lékařem (popřípadě gynekologem) o denních dávkách a nenechávat nic náhodě a rozhodně se do užívání zázvoru v těhotenství nepouštět na vlastní pěst.
Ve svém příspěvku ZÁZVOR A ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.
Může vařený zázvor zhoršovat atopicky exém? - přidávám ho do hovězího vývaru, ze kterého jsem už vypustila celer a petržel. Po uvaření ho vyhodím. Máte někdo zkušenost?
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zázvor stimuluje ředění krve a snižuje krevní tlak, přičemž tyto jeho vlastnosti snižují účinky léků na tyto potíže, proto je při léčbě antihypertenzivy zázvor kontraindikován.
Jen pro informaci, při použití zázvoru k léčebným účelům je nutné si uvědomit, že i v jeho případě může dojít k nežádoucím účinkům. Především je nutné dodržovat dávkování. Sušeného byste měli užívat pouze 1 gram denně, čerstvého pak 4 gramy. Při spotřebě více než 5 gramů už může dojít k bolestem hlavy, nevolnostem, pálení žáhy, průjmu, nebo dokonce k srdečním poruchám.
Děti do dvou let nesmí zázvor vůbec, těhotné ženy opatrně. Užívání zázvoru by měli konzultovat s lékařem také diabetici, nemocní s chorobami srdce, lidé užívající léky na ředění krve a na překyselení žaludku, protože může ovlivnit účinnost užívaných léků.
Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Posiluje imunitu a zahřívá organismus. Proto je vhodný i jako prevence chorob, zvláště v zimním období. Je účinný při nachlazení, infekčních nemocech, kašli, bolesti v krku a bolestech hlavy spojených s onemocněním, ale i při migrénách. Je to výborný lék na nevolnosti různého původu. Někteří ho doporučují i na těhotenské nevolnosti, ale tam bohužel funguje jen u malého procenta žen. Lze ho ale použít při pooperačních nevolnostech, při nevolnosti v souvislosti s migrénou nebo kocovinou. V těchto případech pomáhá zmírnit i bolest hlavy. Stejně jako nevolnosti pomáhá zázvor odstranit i jiné potíže s trávením, jako je nadýmání, plynatost, nechutenství, pocit plnosti nebo průjmy. Slouží jako prevence vzniku žaludečních vředů, ale pokud je už máte, tak se mu raději vyhněte. Rozehřívá metabolismus, podporuje spalování a tím napomáhá při hubnutí.
Jeho schopnost prokrvovat se používá i při poruchách erekce. Pro tuto schopnost získal v dávných dobách pověst afrodiziaka. Vnitřní a vnější použití se doporučuje při bolestech svalů a kloubů. Pomáhá při závratích a bolestech hlavy starších lidí. Působí pozitivně na krevní oběh. Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Pomáhá potlačit vedlejší účinky při léčbě nádorových onemocnění a u některých druhů i významně přispívá k léčbě.
Blokátory vápníkového kanálu, nebo také antagonisté vápníkového kanálu (angl. calcium channel blocker) jsou širokou skupinou léčiv, jejichž účinek je podmíněn omezením vstupu vápníkových iontů (Ca2+) skrze buněčný vápníkový kanál, čímž následně dojde k terapeuticky využitelným fyziologickým změnám. Blokátory vápníkového kanálu jsou využívány především za účelem snížení krevního tlaku (hypertenze), protože zlepšují "pružnost" krevních cév, resp. zvyšují tzv. průsvit cév, a tak dochází ke snížení cévního odporu, který patologicky zúžené cévy kladou toku krve. Tento cévní odpor je nutné překonávat pomocí zvýšené srdeční práce (vyšší síla stahu -kontrakce- srdeční svaloviny tj. myokardu), čímž se tlak krve zvýší. Blokátory vápníkového kanálu jsou tedy schopny vazodilatace. Blokátory vápníkového kanálu jsou dále využívány za účelem snížení bolesti na hrudi způsobenou anginou pectoris. Speciálnější indikací je zabránění tzv. cerebrálním vazospasmům, což je stav, kdy dojde ke křečovitému stažení (kontrakci) delších komunikačních cév, které procházejí v oblastech pod mozkovou plenou. Toto stažení je fyziologickou odpovědí na krvácení, způsobené prasknutím tepenné výdutě v mozku, tj. ruptury aneurysmatu.
Kromě působení blokátorů vápníkového kanálu na cévní stěnu, mohou tyto léčiva ovlivňovat tlak krve i jinými fyziologickými mechanismy. Vápníkové kanály jsou totiž obsažené rovněž v tzv. zona glomerulosa, tedy nejvrchnější části kůry nadledvin, která je umístěna těsně pod pouzdrem nadledviny. Blokování vápníkových kanálů v těchto místech může pozitivně působit na snížení sekrece aldosteronu, a tak ovlivnit zvýšený krevní tlak, který je spojen s tzv. hyperaldosteronismem (patologicky zvýšená míra produkce aldosteronu, vedoucí mj. k nižší hladině draslíku v krvi, tj. hypokalémii a vyššímu tlaku krve).
Navzdory vysoké účinnosti blokátorů vápníkového kanálu, je důležité při jejich podávání zvážit farmakokinetické účinky vybrané látky, a to z důvodu zjištění, že dlouhodobé užívání krátkodobě působících blokátorů vápníkového kanálu je spojeno se statistickým zvýšením míry úmrtnosti oproti kontrolním skupinám, které krátkodobě působící blokátory vápníkového kanálu neužívaly.
U onemocnění srdce a cév vysoké dávky zázvoru mohou tyto zhoršovat. Pokud takovými chorobami trpíte, užívejte zázvor pouze se souhlasem vašeho lékaře. Zázvor může snižovat krevní tlak stejným způsobem jako některé léky na vysoký krevní tlak a srdeční onemocnění. Užívání zázvoru s těmito léky může vést k bradykardii (zpomalení srdečního rytmu) a arytmiím (nepravidelný srdeční rytmus). Pokud užíváte některý z níže uvedených léků, nekonzumujte zázvor bez předchozího souhlasu vašeho lékaře: nifedipin (Adalat, Procardia), verapamil (Karvediol, Calan, Verelan, Isoptin), diltiazem (Cardizem), isradipin (DynaCirc), felodipin (Plendil), amlodipin (Norvasc), apod. Obecně platí, že pokud užíváte jakýkoli lék, nikdy zázvor nejezte bez předchozího souhlasu vašeho lékaře!