Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NAKLÁDANÝ ZÁZVOR V MEDU

OBSAH

Recepty se zázvorem

Zázvor je bezpochyby skvělé koření, které je základním dochucovadlem v čínské i indické kuchyni. Používá se do sladkých i slaných pokrmů, ale i do piva nebo limonád. Ať už čerstvý, sušený, vařený nebo nakládaný, působí na lidské zdraví příznivě a má zcela nezaměnitelnou chuť. Protože si musíte dávat pozor na jeho množství v období těhotenství a kojení, vybírejte z níže uvedených receptů jen ty, kde je zázvoru opravdu malinko, nebo si dopřejte daného pokrmu či nápoje jen přiměřené množství. Určitě si denně nedopřávejte zázvorovou limonádu nebo čaj.

Zdroj: Zázvor při kojení

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zázvor je bohatým zdrojem antioxidantů a je užitečný pro zajištění dobrého zdraví očí.
Jeho přímý vliv na nitrooční tlak není znám.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlynářová anna.

děkuji za odpověď mám zázvor.čaj moc ráda, a někde jsem slyšela že zvyšuje nitrooční tlak

Zdroj: diskuze Zázvor

Ananasové carpaccio se zázvorem

Suroviny:

  • 1 čerstvý ananas
  • 2 lžíce medu
  • šťáva z limetky
  • 2 lžíce cukru
  • kousek strouhaného čerstvého zázvoru

Postup:

Ananas oloupejte, zbavte středu a nakrájejte na co nejtenčí plátky, ty poté naskládejte na talíř. A připravte si medovo-limetkový sirup se zázvorem. V kastrolku smíchejte med, cukr, limetkovou šťávu a strouhaný zázvor a vše svařte na konzistenci hustšího sirupu. Ananasové carpaccio přelijte tímto sirupem, ozdobte lístky máty a do středu můžete dát trochu své oblíbené marmelády.

Zdroj: Zázvor při kojení

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁZVOR PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli čerstvý zázvor vadí při dně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zázvor při dně nevadí, naopak zázvor léčí její následky. Dna je typ artritidy, která způsobuje záněty a ty jsou obvykle léčeny protizánětlivými léky, čímž se sníží symptomy. Zázvor totiž obsahuje několik různých protizánětlivých látek, včetně gingerols a shogaol. U některých pacientů může ale zázvor znamenat riziko. Jde o lidi se srdečními onemocněními a s poruchou srážlivosti krve. Zároveň zázvor není vhodný během těhotenství a kojení. Zázvor může také interagovat s některými léky, včetně léků proti chudokrevnosti, s léky na diabetes a blokátory kalciových kanálů na vysoký krevní tlak. Bezpečné množství zázvoru pro dospělého jsou 4 gramy kořene zázvoru denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zázvor při dně

Nakládaný křen s jablky

Pro nakládaný křen s jablky budete potřebovat asi 3 větší kořeny křenu, 2 větší nebo 3 menší jablka, 1 lžíci cukru, 1/2 lžičky soli, 1 dl vinného octa a asi 1 až 2 dl vody. Křen i jablka očistěte, oloupejte a nastrouhejte na jemno, jablka samozřejmě bez jádřince. Přimíchejte se všemi surovinami, přendejte do umytých sklenic a zavařujte po dobu 15 až 20 minut.

Zdroj: Strouhaný křen

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO A ZAZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Xarelto obsahuje účinnou látku Rivaroxaban a používá se na zpomalení srážlivosti krve. Díky tomu může tento lék zapříčinit krvácení. Zázvor rovněž může ve vzácných případech způsobit krvácení, a jeho užívání s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Rivaroxaban, se může toto riziko zvýšit. Pokud užíváte antikoagulační léčbu, ať už v podobě Xarelta, Pradaxy nebo Warfarinu, tak zázvor raději vynechte.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Také užívám Xarelto 20mg dlouhodobě a jak výše uvedeno je potřeba vynechat zázvor a také česnek ve vyšším množství.Jiné potraviny nevadí.

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Co když nakládaný hermelín kvasí

Existuje několik receptů na nakládaný hermelín. Všechny jsou založeny na stejném principu, což je olejová báze, v octu by to zajisté nebylo ono. Nakládaný hermelín může být chutnou svačinou, večeří, nebo i doplňkem hlavního chodu. A jak na to? Nejprve si připravíme nádobu, do které budeme hermelín nakládat. Můžeme zvolit několik způsobů, jak na to. Jedním je, že si nejprve do nádoby nalijeme olej a poté přidáváme ingredience, druhým způsobem je opačný postup, nejprve vložíme sýry a přídavné suroviny a poté vše zalijeme olejem. Záleží na každém z vás, jaký zvolíte postup. Ale pozor, v obou případech je důležité, aby v nádobě nezůstaly vzduchové bubliny! Jejich výskytu se vyvarujeme právě vhodně zvoleným způsobem plnění. Pokud tam zůstanou, právě ony vzduchové bubliny způsobují pozdější kvašení a kazivost naložených sýrů. Důležité je ponechat sýry pod hladinou oleje, což se ne vždy podaří.

Zdroj: Nakládaný hermelín

Diskuze

V diskuzi MED SE SKOŘICÍ NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luboš.

Vezměte 4 lžíce medu, 1 lžíci skořice a spolu se 3 šálky vody uvařte jako čaj. Toto píšete. Otázka zní - jestliže teplota zahřátí medu, aby neztratil své vlastnosti je 40-45 stupňů - vysvětlete postup výroby čaje.
děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Med se skořicí na hubnutí

Zázvor v těhotenství

Zázvor je velmi bezpečný jako potravinový doplněk i jako čaj, popřípadě limonáda, nemá žádné vedlejší účinky, jen ve vzácných případech může příležitostně vyvolat poruchy trávení. Asi 250 mg zázvoru čtyřikrát denně utiší ranní nevolnost v prvních třech měsících těhotenství, vyšší dávky musí být užívány pouze pod lékařským dohledem. Ať už čerstvý, nebo v tobolkách je zázvor velmi účinný lék při nevolnostech.

Zdroj: Zázvor a ženšen

Diskuze

V diskuzi ZÁZVOR A ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Může vařený zázvor zhoršovat atopicky exém? - přidávám ho do hovězího vývaru, ze kterého jsem už vypustila celer a petržel. Po uvaření ho vyhodím. Máte někdo zkušenost?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zázvor a alergie

Léčba

Léčba je vždy individuální dle projevů. Pokud víte, že jste alergičtí na zázvor, vynechejte ho ze svého jídelníčku.

Zdroj: Alergie na zázvor

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE SE POUŽÍVAT ZÁZVOR PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Novotný.

Neškodí zázvor když beru prášky na vysoký tlak, prášky se jmenují BETAMED Děkuji Novotná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zatím není žádná studie, která by zkoumala vzájemné působení zázvoru a Betamedu. Je známo, že zázvor může pomoci snížit krevní tlak. Působení zázvoru se projeví, až když ho zkonzumujete mnohem více než doporučené 4 gramy denně. Jak velké je to účinné množství, tak na to je potřeba přijít pečlivým sledováním krevního tlaku, protože zázvor působí u každého člověka jinak silně a jinak dlouho.
Obvyklá konzumace je prostřednictvím čaje. Čaj se dělá z čerstvého nadrobno nastrouhaného zázvoru, který se přelije vroucí vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Čaj ze zázvoru

Suroviny:

  • dvě čajové lžičky čerstvého zázvoru
  • kousek skořice
  • dva hrnečky vody

Postup:

Zázvor a skořici povařte cca pět minut. Hotový vychlazený čaj pak můžete dochutit citronovou šťávou a medem.

Zdroj: Zázvor při kojení

Zázvor a tlak krvi

Zázvor může také snížit krevní tlak tím, že zabrání tvorbě krevních sraženin v tepnách a cévách. Krevní sraženiny mohou omezit nebo zabránit průniku krve krevním oběhem, což zvyšuje krevní tlak. Prevencí krevních sraženin může zázvor také pomáhat při prevenci infarktu a mrtvice.

Zdroj: Zázvor a krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Máte,prosím někdo recept s dávkou medu a plodů schizandry,jak dlouho nechat naložené a jak užívat ?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.

Zdroj: diskuze Domácí recept na naložené plody schizandry v medu

Jak naložit rakytník do medu

Recept na rakytník v medu je jednoduchý. Volí se stejné množství rakytníkových plodů a medu, se kterým se plody promíchají. Poté se naskládají do sklenic a na povrchu zalijí medem. Sklenice se uzavřou a uloží na chladné a temné místo. Po každém odebrání plodů se musí obnovit horní vrstva medu.

Zdroj: Rakytník naložený v medu

Diskuze

V diskuzi MED SE SKOŘICÍ NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Dobrý den, chtěl bych vyzkoušet med se skořicí, mám diabet 2typu,beru 2x denně Siofor 850, můžete mi poradit jak a v jaké kombinaci med se skořicí UŽÍVAT? DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mašlonka Leo.

mam cukrovku druheho typu picham si inzulin v davce 30 slyšel jsem že na cukrovku kladně působi med se skořici můžu ho konzumovat v davce dvě kavove lžíčky medu s michat s půl lžičkou skořice v teple vodě a na lačno vypit?

Zdroj: diskuze Med se skořicí na cukrovku

Jak pomáhá zázvor na reflux

Reflux neboli pálení žáhy není nic příjemného. Projevuje se kyselou pachutí v ústech, těžkostmi při polykání a někdy i zvracením. Většinou v takových situacích saháme po lécích! Ale jde to i jinak. Americká studie publikovaná v časopise Molecular Research and Food Nutrition uvádí, že zázvor je šestkrát účinnější než prášky snižující překyselení žaludku a pálení žáhy. Ty mimochodem způsobují vředy, což není účinek, jaký byste si asi přáli.

Pokud máte rozbouřený žaludek a dává vám to najevo ve formě refluxu, dopřejte mu zázvor. Stačí tenké plátky povařit několik minut a vylepšit jejich chuť kapkou medu. Věřte, že tento přírodní medikament dá váš žaludek zase do pořádku.

Účinek zázvoru na reflux:

  • Má protizánětlivé vlastnosti, které snižují záněty a podráždění.
  • Zázvor absorbuje přebytečnou žaludeční kyselinu a pomáhá při správném trávení.
  • Účinné látky v zázvoru zklidňují podrážděné žaludeční svaly tím, že redukují kyseliny v žaludku.
  • Zázvor zmírňuje nevolnost a zvracení.
  • Obsahuje fenoly, které pomáhají uvolňovat žaludeční svaly a tím snižují nadměrnou aktivitu žaludku.
  • Urychluje trávicí proces, čímž se zabrání nahromadění plynu.
  • Zázvor pozitivně ovlivňuje žaludeční svěrače tak, aby se zabránilo zpětnému toku žaludeční kyseliny.

Zdroj: Zázvor a reflux

Diskuze

V diskuzi ČESNEK CITRON ZÁZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den.
Využívat v několika fázích celou vyrobenou várku a přerušit.Nebo dvě fáze a opakovat 2x ročně. Jaký je prosím rozdíl v receptu:4 citrony, 4 stroužky česneku,kousek zázvoru. Vše rozmixovat,přidat 2L studené vody, přivést do varu a odstavit.Scedit přes plátno. Užívat malou skleničku denně na lačno. Tento recept byl také na internetu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Nevarit, česnek citron zázvor med každé ráno s teplou vodou jako elixír života jasné,!

Zdroj: diskuze Česnek citron zázvor

Je vhodný zázvor na hubnutí?

Zázvor je velice účinný při hubnutí a nemá žádné vedlejší účinky. Zázvor během hubnutí neomezuje aktivitu enzymů produkovaných slinivkou břišní a žlučí produkovanou játry. Díky tomu pomáhá při vstřebávání tuků. Zázvor zvyšuje HDL cholesterol, tedy dobrý cholesterol, díky čemuž dochází k nižším rizikům srdečních onemocnění. Dalo by se říci, že je zázvor ideálním řešením pro vaše srdce i pro váš štíhlý pas. Zázvor snižuje chuť k jídlu a posiluje metabolismus.

Doporučuje se přidání zázvoru a dalšího koření do každodenního jídelníčku, protože se jedná o přirozený způsob, jak omezit chuť k jídlu a jemně zrychlit svůj metabolismus. Pokud je přidán do zeleninových salátů spolu s jiným kořením, získáte dokonalou chuť.

Zdroj: Zázvor je koření, lék a afrodiziakum

Příznaky alergie

Někteří lidé mohou mít po požití zázvoru mírné nežádoucí účinky, včetně pálení žáhy, průjmu a obecných žaludečních potíží. Některé ženy uvádějí delší menstruační krvácení při užívání zázvoru. Je-li zázvor aplikován na kůži, může způsobit lokální podráždění.

Zdroj: Alergie na zázvor

Nakládaný hermelín se zelím

Suroviny:

  • 3 hermelíny
  • 250 g kysaného zelí (bez nálevu)
  • 2 cibule
  • 1 lžíce provensálského koření
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 1 lžíce octa
  • olej

Postup:

Připravíme si zavařovací šroubovací sklenici nebo jinou dózu k nakládání hermelínu, propláchneme ji horkou vodou a poté jednou lžící octa. Hermelíny rozkrájíme na čtvrtiny, cibuli nakrájíme na kolečka, zelí pořádně vymačkáme, aby v něm nezůstala žádná šťáva. Když máme vše nachystané, můžeme začít se samotným nakládáním hermelínu. Do sklenice postupně vrstvíme cibuli, zelí, hermelín poskládaný do původního tvaru a koření. Poslední vrstvičkou by mělo být zelí. Nakonec zalijeme olejem, uložíme do ledničky, a pokud to vydržíme, necháme týden uležet. Podáváme s jakýmkoli slaným pečivem. Dobrou chuť.

Zdroj: Nakládaný hermelín

Recepty se zázvorem.

Zázvorová šťáva

Neoloupaný zázvorový kořen omyjte a na struhadle najemno nastrouhejte. Z nastrouhaného zázvoru vymačkejte šťávu. Vymačkanou zázvorovou šťávu přeceďte přes sítko do čisté, uzavíratelné nádoby a tu uložte do chladničky. Před použitím je nutné skleničku ode dna promíchat, jelikož se na dně tvoří sedlina. Do čaje přidávejte 2−3 čajové lžičky zázvorové šťávy. Zázvor by neměly užívat těhotné ženy.

Medový zázvor

Kořen zázvoru nakrájejte na malé kousky, dejte do uzavíratelné skleničky a zalijte medem. Takto připravený zázvor použijte do čaje.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor

Zázvorová limonáda

Suroviny:

  • 400 ml vody
  • 2,5 polévkové lžíce medu
  • 60 g čerstvého zázvoru
  • čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho citronu
  • kvalitní minerální nebo pramenitá voda s bublinkami podle chuti (na dolití)

Postup:

Zázvor oloupejte a jednu část nastrouhejte na hrubším struhadle, tu druhou pak nakrájejte na tenké plátky. Všechen zázvor dejte do kastrůlku (i ty „vlásky“, které vám nešly nastrouhat) a zalijte jej 400 ml vroucí vody. Nechte louhovat cca 10 minut. Tekutinu poté slijte přes sítko, zázvor vyhoďte, výluh okyselte citronovou šťávou a dostatečně oslaďte, nejlépe domácím medem (nemáte-li rádi med, můžete použít třtinový cukr, případně i bílý cukr). Takto připravený koncentrát nechte vychladnout a poté jej skladujte v lednici (několik dní). Až budete chtít limonádu podávat, jednoduše koncentrovaný výluh podle chuti dolijte studenou minerální nebo pramenitou vodou s bublinkami. Minerální voda limonádě dodá nejen příjemný říz a chuť, ale i důležité prvky, které tělo potřebuje. Vyzkoušený poměr je koncentrát s minerálkou 1:1, tedy 400 ml zázvorového výluhu a 400–500 ml minerálky. Limonádu můžete servírovat s ledem a plátky citrusů (limetka, citron, pomeranč).

Zdroj: Zázvor při kojení

Recept na kandovaný zázvor

Suroviny:

  • jeden až dva velké čerstvé kořeny zázvoru
  • cukr moučka
  • cukr krystal – bílý nebo třtinový

Postup:

Očištěný zázvor nakrájejte na kolečka a vařte půl hodiny v čisté vodě. Potom ho slijte (vývar můžete vypít jako čaj) a dejte znovu vařit cca na dvacet minut, nyní do vody s cukrem (krystalového cukru by mělo být váhově přibližně tolik jako zázvoru, ale nemusí být vůbec, nebo stačí jen 1 polévková lžíce). Zázvor pak už jen sceďte, obalte v moučkovém cukru a vysušte. Na závěr ještě obalte v krystalovém cukru.

Zdroj: Zázvor při kojení


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Gabriela Štummerová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP