Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ODRAŽENÍ VOLNÝCH RADIKÁLŮ

OBSAH

Příznaky nedostatku karotenoidů

Nedostatek karotenoidů způsobuje škody vzniklé působením volných radikálů, což může být následně za určitých okolností příčinou rakoviny.

Zdroj: Karotenoidy

Diskuze

V diskuzi MASTIČKA NA PRASKLÉ ŽILKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Našla jsem mastičku, která má pomáhat na prasklé žilky. Jmenuje se Antižilka a ošetřuje a pomáhá vstřebávat rozšířené a popraskané žilky, drobné jizvy, strie a jiné kožní defekty při ztrátě elasticity pokožky. Antižilka obsahuje účinné látky z jírovce a jinanu, které zvyšují pevnost a pružnost cévních stěn a eliminují účinky volných radikálů. Dále antižilka obsahuje výtažky z arniky, levandule a čajovníku, které pomáhají vstřebávat již poprskané kapiláry a zabraňují jejich dalšímu praskání. Antižilka se používá tak, že se s ní několikrát denně masíruje postižené místo. Antižilka se dá koupit tady pohadkoukezdravi.717…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mastička na prasklé žilky

Odražení volných radikálů

Myslíte si, že nejste schopni v současné době přestat kouřit? Pak nezapomeňte podrobit své tělo alespoň jednou za čas kontrole, protože kouření má škodlivé a destruktivní účinky. Kouření představuje pro organismus zátěž ve formě volných radikálů. Tato vysoce agresivní sloučenina poškozuje buňky v těle. Celé tělo je oslabené, kůže rychleji stárne. Poškozené buňky obvykle v dlouhodobém horizontu vedou k vážným onemocněním, například k rakovině.

Vitamíny A, C a E jsou známé jako „pojídače“ volných radikálů. Chrání buňky před oxidačním stresem a agresivními látkami, které jsou vdechovány cigaretovým kouřem. Kouření ovlivňuje samočisticí vlastnosti dýchacího systému. Při inhalaci není vzduch filtrován tak důkladně a podmiňuje přístup k patogenům. Jakmile vypukne infekce, trvá u kuřáků zpravidla déle, často rovněž dochází k opakování infekce. Kuřáci by měli posilovat svůj imunitní systém více, za vhodný prostředek je považován například vitamín C. Nicméně i jiné vitamíny nebo stopové prvky (zinek a další) hrají důležitou roli ve funkci imunitního systému.

Zdroj: Vitamíny pro kuřáky

Poradna

V naší poradně s názvem O VOLNÝCH RADIKÁLECH A ANTIOXIDANTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Dědková.

Dobrý den po návštěvě solária mě ve vystřihu udělaly bílé skvrny na kůži. Může se jednat o plíseň mám stach ,aby to nebyla ztráta pigmentu viliago. Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle fotografie to může být jak vitiligo, tak i pityriasis versicolor. Pro upřesnění budete muset zajít do ordinace kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opalování a bílé mapy na zádech

Oxidativní stres

Tento stav nastává tehdy, když vznikne v těle přebytek kyslíkových sloučenin, tak zvaných volných radikálů. Normální počty volných radikálů stačí odbourat antioxidanty, ovšem při nějakém vnějším stimulu může dojít nárazově k jejich zvýšení. Vysoký přebytek kyslíkových sloučenin na sebe naváže všechny antioxidanty, které jsou právě k dispozici a zbylé nespárované volné radikály pak způsobují oxidativní stres. Při oxidativním stresu se spouští řada různých degenerativních procesů včetně předčasného stárnutí.

Zdroj: Potraviny proti stárnutí

Pět hlavních příčin stárnutí pleti

Jsou to tyto zdroje volných radikálů:

  • expozice pokožky UV zářením,
  • znečištěný vzduch, který obklopuje pokožku,
  • kouř,
  • podráždění,
  • metabolismus.

Zdroj: Studie vlivu krémů proti stárnutí od Estée Lauder

Diskuze

V diskuzi LUPY VE VLASECH CO POMUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Tak jsem dnes navstivila na poliklinice svoji pani kozni, ktera mi pred rokem diagnostikovala seboroickou dermatitidu. Vetsinou se mi do hlavy podiva, poradi mi at zkusim jiny sampon, predepise jiny druh kortikoidu a rekne, at prijdu zase za nejakou dobu. Ted jsem tam byla poprve od ledna, co jsem se vratila z dovolene, opet se mi podivala do hlavy a zkonstatovala, ze to skutecne nevypada dobre. Ze hlava se mi loupe uz uplne vsude, vidi priznaky na usich i v obliceji, ale tentokrat uz mi neporadila nic, vlastne krome toho, ze si mam do pokozky vtirat olivovy olej, nedrbat se a mit optimistickou naladu, ze se s tim neda nic delat, a je na case se s tim smirit. Byla sice moc mila, a v ramci moznosti mi venovala i pomerne dost casu, ale nedokazu pristoupit na to, ze neni nic, co by mi mohlo pomoct. No.. tak nevim. Pripadam si zase v koncich. Budu zkouset dal metodou pokus omyl, jestli na neco nezareaguji zlepsenim, na 21.4. jsem objednana na vysetreni do sanatoria pana dr.novotneho k nejake pani dermatolozce, a pak se zase ne/uvidi :-/

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobry den, Rayleen,

problem imunity pokozky a naruseni jejiho prirozeneho pH muze vyvolat ruzne kozni onemocneni. V urcitem smyslu ma pani dr. pravdu - stres oslabuje vlastni obranne mechanismy organismu, takze si tim nepomahate. Abych mluvila konkretneji, volila bych nasledni postup:
- probiotika (podivejte se na nektery z pripravku v lekarnach)
- activ aloe (stava z aloe podporuje imunitu a navic vyrovnava pH ve strevech = centrum nasi imunity)
- lneny olej a pupalkovy olej uzivejte denne, 2 lzicky
- zinek v chelatove vazne (podporuje hojeni, navic pusobi protizanetlive)

- ve finale bych doporucila silny antioxidant, ktery eliminuje negativni dopad volnych radikalu. Je to zdanlive nepotrebny doplnek, avsak ve finale plni vyznamnou funkci, v lekarnach volte Neofruit prasek, ktery pochazi z prirodnich zdroju, 2 lzicky ve vode rozpustit denne

Pro vnejsi pouziti vyzkousejte do 300 ml vody vlit 2 lzice octu a po umyti vlasu proplachnout vlasovou pokozku. Bakteriim a plisnim se v kyselem prostredi velmi spatne dari, proto je to jednoduchy navod jak alespon docasne vyrovnat pH v pokozce.

Kazdy problem se vsak nachazi uvnitr organismu: jatra, ledviny a nadledvinky. Proto by jste mela zasadne zmenit jidelnicek, vsechno korenene, sladke, tucne, slane vyloucit. Sem patri i bile pecivo, slazeny cerny caj. Rano nalacno vyzkousejte teplou vodu se stavou z 1/2 citronu, pote si dejte vyse zmineny lneny olej.

Je nutne vydrzet v aplikaci alespon mesic a pak uvidite, co se bude dit.

hezky den, jana

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech co pomuze

Pět hlavních příčin stárnutí pleti

Jsou to tyto zdroje volných radikálů:

  • expozice pokožky UV zářením,
  • znečištěný vzduch, který obklopuje pokožku,
  • kouř,
  • podráždění,
  • metabolismus.

Zdroj: Studie vlivu krémů proti stárnutí od Estée Lauder

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽENÍ ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melicharová Jana.

Dobrý den, prosím o radu jak mám snížít s-železo v krvi mám vyšší hodnotu, co můžu jíst a co ne?

Děkuji Melicharová Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek železa v krvi je stav nazývaný hemochromatóza. Následující doporučení jsou návrhy, které modifikují stravu pro jedince s hemochromatózou. Každý člověk je jedinečný, což je třeba vzít v úvahu před použitím každé z těchto navrhovaných dietních úprav. Zejména lidé s onemocněním jater, by měli být opatrní při konzumaci některých potravin nebo látek.

- Snížit spotřebu červeného masa!
Červené maso obsahuje nejvíce snadno vstřebatelné formy železa.

- Vyhnout se potravinám s vysokým obsahem živočišných tuků!
Tuky v kombinaci s nevázaným železem můžou generovat volné radikály, což je destruktivní pro buňky a může to způsobit poškození DNA.

- Omezte příjem vitaminu C na 200 mg za den.
Vysoké dávky vitaminu C zvyšují vstřebávání železa.

- Pokud jsou povoleny alkoholické nápoje, tak konzumovat s mírou!
Alkohol zvyšuje vstřebávání železa. Příliš mnoho alkoholu může způsobit poškození jater. Červené víno může být díky tříslovinám přínosem, pokud je konzumováno s mírou. U pacientů se zvýšenými jaterními enzymy nebo poškozením jater, jako je cirhóza by se měli vyhnout alkoholu úplně. Zároveň se pro ně nedoporučuje ani nadměrná konzumace tříslovin.

- Vyvarujte se sladkých potravin nebo nápojů!
Cukr zvyšuje vstřebávání železa.

- Konzumujte hodně ovoce a zeleniny, včetně špenátu!
Tyto potraviny obsahují vlákninu a antioxidanty, které inhibují produkce volných radikálů. Špenát obsahuje šťavelany, které narušují vstřebávání železa obsaženého v této rostlině. Ovoce a zelenina obsahují druh železa, který se těžko vstřebává.

- Jezte ořechy, obilí, rýži a fazole!
Tyto potraviny mají vysoký obsah vlákniny, která narušuje vstřebávání železa a podporují trávení.

- Vyhněte se syrovým korýšům!
Mušle mohou obsahovat bakterii zvanou Vibrio vulnificus, která může být nebezpečná pro osoby s vysokou hladinou železa v organismu. Dávejte pozor při chůzi naboso na plážích, kde se mohou vyskytovat kontaminované skořápky.

- Čaj nebo káva s jídlem můžou snížit vstřebávání železa!
Tyto nápoje obsahují taniny, které zastavují absorpci železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížení železa v krvi

Astaxantin jako neúčinnější antioxidant

Astaxantin se v našem těle na rozdíl od jiných karotenoidů nepromění na vitamin A a nevzniká zde riziko předávkování tímto vitamínem. Nadměrné množství vitamínu A působí na člověka toxicky. Studie ukázaly, že astaxanthin je velice silný antioxidant, až 100krát silnější než vitamin E, který je užitečný při čištění těla od volných radikálů. Volné radikály jsou nestabilní atomy s nespárovanými elektrony, které tak zvaně kradou elektrony z jiných atomů. Když volný radikál reaguje se stabilní molekulou, tak se tato molekula pak změní na volný radikál. To může dát do pohybu řetězovou reakci tvorby volných radikálů. Mnoho vědců je přesvědčeno, že jednou ze základních příčin stárnutí je právě poškození buněk způsobené nekontrolovanou řetězovou reakcí volných radikálů. Astaxanthin má jedinečnou molekulární strukturu, která ho vyzbrojuje špičkovou antioxidační schopností.
 

Zdroj: Astaxantin umožní dlouhý a zdravý život

Poradna

V naší poradně s názvem RAKYTNÍK - JEHO PĚSTOVÁNÍ A VYUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana Boxanová.

Dobrý den,
Mohu se zeptat jak se pozná samec a samice rakytníku? Jaký je rozdíl? Děkuji Boxanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Když se rostliny rakytníku pěstují ze semen, je vlastně nemožné rozeznat, zda jsou samčí nebo samičí po dobu 3-4 let po vysetí, dokud se jim nevytvoří poupata. Z tohoto důvodu se rostliny rakytníku obvykle množí z řízků nebo pomocí výhonků z mateřských rostlin spíše než ze semen. Řízky jsou vždy stejného pohlaví jako rostlina, ze které jsou odebrány.
Samec vytváří nahnědlé květy, které produkují větrem distribuovaný pyl. Samčí květy mají okvětí složené ze 2 volných blanitých kališních lístků, obsahují 4 tyčinky a jsou uspořádány v drobných hlávkách. Oproti tomu samičí květy mají kalich trubkovitý, zakončený 2 laloky, obsahují jediný jednopouzdrý semeník a jsou uspořádány v drobných hroznech.

Zdroj: diskuze Rakytník - jeho pěstování a využití

Účinky

Krém obsahuje účinné látky z pagaštanu a ginkga: tyto látky zvyšují pevnost a pružnost cévních stěn a eliminují účinky volných radikálů. Výtažky z arniky, levandule a čajovníku pomáhají vstřebávat už popraskané kapiláry a zabraňují jejich dalšímu praskání.

Zdroj: Krém Antižilka

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVODNĚNÍ KOTNÍKU A NOUHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den.
Potřebuji taky poradit. Mám kotníky úplně oteklé i nohy pod kolenem.
A úplně mi trnou.Mám taky sedavou práci.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro otoky dolních končetin není podstatné, jestli je organismus zavodněn či nikoliv. Proto léky na odvodnění nemusí být správným řešením. Otok dolních končetin se nejčastěji vytvoří vlivem nedostatečné funkce odtoku krve zpět k srdci. Vzhledem k tomu, že krev nestoupá vzhůru tak, jak by měla, hromadí se v nejníže položených kotnících a lýtkách. Dlouhodobé sezení zhoršuje tyto projevy, protože krev musí protékat klikatě, tedy s ještě větším odporem, než vstoje. Co s tím? Zjistit zdravotní stav srdce a ledvin. Sama a hned si můžete pomoci tím, že začnete cvičit. Během jakékoliv pracovní pauzy udělejte toto nenamáhavé cvičení: 20 výponů na špičkách a 10 dřepů. Doma pak VŽDY odpočívejte s nohama výše než je zbytek těla! Kupte si kompresní punčochy a noste je při chůzi z a do práce. Masírujte si nohy - každý den provádějte lymfatickoi masáž. Ve volných dnech jezděte na kole, choďte a plavejte, abyste udržela v kondici svůj kardiovaslulární systém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zavodnění nohou

Účinky banánu

Banán obsahuje dostatečné množství vitamínu C, který pomáhá v hloubkovém čištění pleti a také při prevenci proti zánětlivým onemocněním. Banánová slupka napomáhá k rychlému hojení ran a odstraňování jizev a skvrn.

Antioxidanty přítomné v banánu spolupůsobí při odstraňování a neutralizaci špatných vlivů volných radikálů, které mohou trápit kůži. Sami si můžete vyrobit směs, která bude mít relaxační, uklidňující a hydratační účinky na vaši pleť, stačí kaši z banánu smíchat s jednou lžičkou medu a nanést ji na pokožku. Tato směs pomáhá i s uklidněním pokožky, která byla poškozena ultrafialovými paprsky a škodlivými účinky volných radikálů, a zároveň vyživuje a omlazuje pokožku, protože obsahuje základní výživné látky, jako je draslík, železo, vápník nebo vitamín C.

Zdroj: Účinky banánu na pleť

Přírodní metabolické procesy

Mnoho volných radikálů nepochází z vnějšího prostředí organismu, ale spíše z metabolických procesů probíhajících v lidském těle. Při tomto procesu se využívá kyslík, který může být volným radikálem. V těle se tvoří velké množství volných radikálů, které způsobují biochemickou řetězovou reakci, při níž je tělo zásobováno energií.

Člověk je vystaven mnohem většímu množství volných radikálů, než je schopen zvládat. Kromě oxidačního stresu způsobeného metabolickými procesy dochází k vnějšímu působení volných radikálů. Výfukové plyny a další emise obsahují oxid uhelnatý a jiné škodlivé sloučeniny, které pronikají plícemi do krevního řečiště, kde mohou vyvolat ničivou řetězovou reakci. Další agresivní molekulou, která způsobuje v těle stejně velké škody jako volné radikály, je ozón.

Extrémně nebezpečné je kouření. Inhalovaný cigaretový kouř obsahuje velké množství toxinů. Kuřáci, ale také lidé, kteří jsou často vystaveni kouři z jiných příčin, jsou ohroženi předčasným stárnutím a trpí vážným poškozením buněk, které může vyústit v rakovinu.

Alkohol poškozuje játra a při velké konzumaci dochází k tvorbě agresivního oxidu (volných radikálů), který zpomaluje obnovu buněk, čímž vede k viditelnému fyzickému rozkladu.

Pesticidy (jedy), které mohou být obsaženy v ovoce a zelenině, jsou také pro lidské tělo škodlivé. Jejich součástí jsou také volné radikály, které vedou k oxidačnímu stresu ničícímu buněčné membrány.

Vystavením pokožky UVA a UVB záření dochází k oddělení molekul z jejich pevného spojení, čímž dochází k tvorbě a výskytu volných radikálů. Nezdravé opalování nebo spálení způsobuje stárnutí kůže. V extrémních případech dochází k poškození genetického materiálu buněk na kůži, které je spouštěcím faktorem rakoviny kůže.

Zdroj: Vitamíny proti volným radikálům

Vitamín E

Vitamín E stimuluje regeneraci buněk a buněčných membrán. Obsahuje velké množství volných radikálů, které zabraňují poškození kůže vlivy životního prostředí, a regeneruje poškození pleti. Vitamín E je obsažen v olejích, ořeších, listové zelenině a avokádu. Velmi účinnou výživnou pleťovou masku, která vyhladí vaši pokožku, si můžete připravit z avokáda. Rozmačkejte ¼ avokáda tak, aby vznikla hustá kaše, tu pak naneste na obličej a nechejte působit po dobu 20 minut, poté ji opláchněte teplou vodou.

Zdroj: Vitamíny pro nápravu pleti

Co je Antižilka

Antižilka je krém, který ošetřuje a pomáhá vstřebávat rozšířené a popraskané žilky, drobné jizvy, strie a jiné kožní defekty, k nimž dochází při ztrátě elasticity pokožky. Krém obsahuje účinné látky z pagaštanu a ginkga, jež zvyšují pevnost a pružnost cévních stěn a eliminují účinky volných radikálů. Výtažky z arniky, levandule a čajovníku pomáhají vstřebávat už popraskané kapiláry a zabraňují jejich dalšímu praskání. Mast Antižilka je slovenský výrobek a 150 gramů masti stojí 12 €. Objednat si ho můžete zde: krém Antižilka cena.

Zdroj: Krém Antižilka

Dobrý krém ochrání pokožku před stárnutím

Na základě vědeckého výzkumu bylo prokázáno, že antioxidanty přirozeně se vyskytující v pokožce nedokáží stále chránit pokožku před nejrůznějšími druhy volných radikálů, které jsou se zmíněnými zdroji spojeny. V současném neustále se měnícím okolním prostředí, kde se zhoršuje znečištění vzduchu a snižuje ochrana proti UV záření kvůli ztenčování ozónové vrstvy ve stratosféře, se kvalitní celodenní antioxidační a širokospektrální UV ochrana proti škodlivým volným radikálům stává stále důležitější.

 

Zdroj: Studie vlivu krémů proti stárnutí od Estée Lauder

Dobrý krém ochrání pokožku před stárnutím

Na základě vědeckého výzkumu bylo prokázáno, že antioxidanty přirozeně se vyskytující v pokožce nedokáží stále chránit pokožku před nejrůznějšími druhy volných radikálů, které jsou se zmíněnými zdroji spojeny. V současném neustále se měnícím okolním prostředí, kde se zhoršuje znečištění vzduchu a snižuje ochrana proti UV záření kvůli ztenčování ozónové vrstvy ve stratosféře, se kvalitní celodenní antioxidační a širokospektrální UV ochrana proti škodlivým volným radikálům stává stále důležitější.

Zdroj: Studie vlivu krémů proti stárnutí od Estée Lauder

Nutrition capillaire – použití

Je určen na problémy s nečistou pletí, vlasy a nehty, které jsou časté. Nejčastěji tyto obtíže způsobuje nevyvážená strava, která postrádá některé důležité látky.

Výborně se hodí jako doplněk k řešení různých zdravotních či jiných problémů (například problematická pleť, špatná kvalita vlasů, nehtů, křečové žíly nebo potíže s klouby a chrupavkami). Komplexní antioxidanty neutralizují účinky volných radikálů a tím chrání naše tělo před nemocemi a zpomalují proces stárnutí. V kapslích či tabletách je pomoc „přímo ušitá na míru“.

Zdroj: Nutrition capillaire

Léčivé účinky cibulového extraktu

  • Cibule se konzumovala již před tisíci lety a její léčivé účinky objevili staří Řekové, kteří zjistili, že pomáhá regulovat krevní tlak.
  • Římští gladiátoři používali cibulový extrakt k potírání těla. Pomáhali si tak ke zvýraznění svalů, zejména před bitvou. V Římě jej také používali na neplodnost žen i zvířat. Zároveň se tento extrakt používal při léčbě mnoha jiných zdravotních problémů.
  • Dnešní využití cibulového extraktu je ještě rozsáhlejší. Například se často používá k léčbě nemocí spojených s nachlazením.
  • Někdy může být účinný i při léčbě závažnějších onemocnění, jako jsou srdeční choroby, osteoporóza a cukrovka.
  • Funguje jako protizánětlivá terapie a může přispět ke snížení hladiny cholesterolu.
  • Při vnějším použití napomáhá extrakt například při snižování výskytu jizev.
  • Existují i četné zprávy, které ukazují, že aplikace extraktu na včelí bodnutí může snížit otok a s ním spojenou bolest.
  • Také je známo, že reguluje tvorbu kolagenu.
  • Je zároveň antioxidantem, který může přispět ke snížení volných radikálů v těle (zvýšené riziko volných radikálů v těle způsobuje rakovinu a srdeční choroby).

Zdroj: Cibulový extrakt

Hormon melanin

Hormon melanin pohlcuje ultrafialové záření, které mění z 99,9 % na teplo, a tak zabraňuje tvorbě volných radikálů, čímž chrání DNA buněk před poškozením a vznikem zhoubného nádoru. V lidské kůži je tvorba melaninu stimulována hlavně v okamžiku, kdy dojde k poškození DNA. Různé lidské rasy mají geneticky zakódované odlišné barvy pleti, což zřejmě záviselo na tom, v jak intenzivním slunečním záření se daná populace vyvíjela. Buňka zodpovědná za vznik melaninu se označuje jako melanocyt. Nejběžnější formou je hnědočerný polymer eumelanin. Další běžná forma je červenohnědý polymer feomelanin, který je zodpovědný za zrzavé vlasy a pihy. Oba mají mírně odlišnou chemickou strukturu.

Zdroj: Melanin


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP