Mnoho volnýchradikálů nepochází z vnějšího prostředí organismu, ale spíše z metabolických procesů probíhajících v lidském těle. Při tomto procesu se využívá kyslík, který může být volným radikálem. V těle se tvoří velké množství volnýchradikálů, které způsobují biochemickou řetězovou reakci, při níž je tělo zásobováno energií.
Člověk je vystaven mnohem většímu množství volnýchradikálů, než je schopen zvládat. Kromě oxidačního stresu způsobeného metabolickými procesy dochází k vnějšímu působení volnýchradikálů. Výfukové plyny a další emise obsahují oxid uhelnatý a jiné škodlivé sloučeniny, které pronikají plícemi do krevního řečiště, kde mohou vyvolat ničivou řetězovou reakci. Další agresivní molekulou, která způsobuje v těle stejně velké škody jako volné radikály, je ozón.
Extrémně nebezpečné je kouření. Inhalovaný cigaretový kouř obsahuje velké množství toxinů. Kuřáci, ale také lidé, kteří jsou často vystaveni kouři z jiných příčin, jsou ohroženi předčasným stárnutím a trpí vážným poškozením buněk, které může vyústit v rakovinu.
Alkohol poškozuje játra a při velké konzumaci dochází k tvorbě agresivního oxidu (volnýchradikálů), který zpomaluje obnovu buněk, čímž vede k viditelnému fyzickému rozkladu.
Pesticidy (jedy), které mohou být obsaženy v ovoce a zelenině, jsou také pro lidské tělo škodlivé. Jejich součástí jsou také volné radikály, které vedou k oxidačnímu stresu ničícímu buněčné membrány.
Vystavením pokožky UVA a UVB záření dochází k oddělení molekul z jejich pevného spojení, čímž dochází k tvorbě a výskytu volnýchradikálů. Nezdravé opalování nebo spálení způsobuje stárnutí kůže. V extrémních případech dochází k poškození genetického materiálu buněk na kůži, které je spouštěcím faktorem rakoviny kůže.
Ve svém příspěvku MASTIČKA NA PRASKLÉ ŽILKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.
Našla jsem mastičku, která má pomáhat na prasklé žilky. Jmenuje se Antižilka a ošetřuje a pomáhá vstřebávat rozšířené a popraskané žilky, drobné jizvy, strie a jiné kožní defekty při ztrátě elasticity pokožky. Antižilka obsahuje účinné látky z jírovce a jinanu, které zvyšují pevnost a pružnost cévních stěn a eliminují účinky volnýchradikálů. Dále antižilka obsahuje výtažky z arniky, levandule a čajovníku, které pomáhají vstřebávat již poprskané kapiláry a zabraňují jejich dalšímu praskání. Antižilka se používá tak, že se s ní několikrát denně masíruje postižené místo. Antižilka se dá koupit tady http://pohadkoukezdravi.717…
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Myslíte si, že nejste schopni v současné době přestat kouřit? Pak nezapomeňte podrobit své tělo alespoň jednou za čas kontrole, protože kouření má škodlivé a destruktivní účinky. Kouření představuje pro organismus zátěž ve formě volnýchradikálů. Tato vysoce agresivní sloučenina poškozuje buňky v těle. Celé tělo je oslabené, kůže rychleji stárne. Poškozené buňky obvykle v dlouhodobém horizontu vedou k vážným onemocněním, například k rakovině.
Vitamíny A, C a E jsou známé jako „pojídače“ volnýchradikálů. Chrání buňky před oxidačním stresem a agresivními látkami, které jsou vdechovány cigaretovým kouřem. Kouření ovlivňuje samočisticí vlastnosti dýchacího systému. Při inhalaci není vzduch filtrován tak důkladně a podmiňuje přístup k patogenům. Jakmile vypukne infekce, trvá u kuřáků zpravidla déle, často rovněž dochází k opakování infekce. Kuřáci by měli posilovat svůj imunitní systém více, za vhodný prostředek je považován například vitamín C. Nicméně i jiné vitamíny nebo stopové prvky (zinek a další) hrají důležitou roli ve funkci imunitního systému.
V naší poradně s názvem SNÍŽENÍ ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melicharová Jana.
Dobrý den, prosím o radu jak mám snížít s-železo v krvi mám vyšší hodnotu, co můžu jíst a co ne?
Děkuji Melicharová Jana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nadbytek železa v krvi je stav nazývaný hemochromatóza. Následující doporučení jsou návrhy, které modifikují stravu pro jedince s hemochromatózou. Každý člověk je jedinečný, což je třeba vzít v úvahu před použitím každé z těchto navrhovaných dietních úprav. Zejména lidé s onemocněním jater, by měli být opatrní při konzumaci některých potravin nebo látek.
- Snížit spotřebu červeného masa!
Červené maso obsahuje nejvíce snadno vstřebatelné formy železa.
- Vyhnout se potravinám s vysokým obsahem živočišných tuků!
Tuky v kombinaci s nevázaným železem můžou generovat volné radikály, což je destruktivní pro buňky a může to způsobit poškození DNA.
- Omezte příjem vitaminu C na 200 mg za den.
Vysoké dávky vitaminu C zvyšují vstřebávání železa.
- Pokud jsou povoleny alkoholické nápoje, tak konzumovat s mírou!
Alkohol zvyšuje vstřebávání železa. Příliš mnoho alkoholu může způsobit poškození jater. Červené víno může být díky tříslovinám přínosem, pokud je konzumováno s mírou. U pacientů se zvýšenými jaterními enzymy nebo poškozením jater, jako je cirhóza by se měli vyhnout alkoholu úplně. Zároveň se pro ně nedoporučuje ani nadměrná konzumace tříslovin.
- Vyvarujte se sladkých potravin nebo nápojů!
Cukr zvyšuje vstřebávání železa.
- Konzumujte hodně ovoce a zeleniny, včetně špenátu!
Tyto potraviny obsahují vlákninu a antioxidanty, které inhibují produkce volnýchradikálů. Špenát obsahuje šťavelany, které narušují vstřebávání železa obsaženého v této rostlině. Ovoce a zelenina obsahují druh železa, který se těžko vstřebává.
- Jezte ořechy, obilí, rýži a fazole!
Tyto potraviny mají vysoký obsah vlákniny, která narušuje vstřebávání železa a podporují trávení.
- Vyhněte se syrovým korýšům!
Mušle mohou obsahovat bakterii zvanou Vibrio vulnificus, která může být nebezpečná pro osoby s vysokou hladinou železa v organismu. Dávejte pozor při chůzi naboso na plážích, kde se mohou vyskytovat kontaminované skořápky.
- Čaj nebo káva s jídlem můžou snížit vstřebávání železa!
Tyto nápoje obsahují taniny, které zastavují absorpci železa.
Astaxantin se v našem těle na rozdíl od jiných karotenoidů nepromění na vitamin A a nevzniká zde riziko předávkování tímto vitamínem. Nadměrné množství vitamínu A působí na člověka toxicky. Studie ukázaly, že astaxanthin je velice silný antioxidant, až 100krát silnější než vitamin E, který je užitečný při čištění těla od volnýchradikálů. Volné radikály jsou nestabilní atomy s nespárovanými elektrony, které tak zvaně kradou elektrony z jiných atomů. Když volný radikál reaguje se stabilní molekulou, tak se tato molekula pak změní na volný radikál. To může dát do pohybu řetězovou reakci tvorby volnýchradikálů. Mnoho vědců je přesvědčeno, že jednou ze základních příčin stárnutí je právě poškození buněk způsobené nekontrolovanou řetězovou reakcí volnýchradikálů. Astaxanthin má jedinečnou molekulární strukturu, která ho vyzbrojuje špičkovou antioxidační schopností.
V naší poradně s názvem O VOLNÝCH RADIKÁLECH A ANTIOXIDANTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Dědková.
Dobrý den po návštěvě solária mě ve vystřihu udělaly bílé skvrny na kůži. Může se jednat o plíseň mám stach ,aby to nebyla ztráta pigmentu viliago. Děkuji Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Podle fotografie to může být jak vitiligo, tak i pityriasis versicolor. Pro upřesnění budete muset zajít do ordinace kožního lékaře.
Antioxidanty jsou látky, které omezují aktivitu volnýchradikálů, snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Tím omezují proces oxidace v organismu. Svou činností přispívají k ochraně imunitního systému. Antioxidant = protikyslíkový (protioxidační). Do této skupiny látek patří vitamíny A, B6, C, E, zinek, selen, beta-karoten, koenzym Q10, pyknogenol, alfa-lipoová kyselina atd.
Proces neutralizace volného radikálu funguje tak, že antioxidant daruje svůj volný elektron kyslíkovému radikálu, a ochrání tak tělesnou buňku před okradením. Samotnému antioxidantu chybí jeden elektron, proto k sobě přitáhne volný elektron z volného radikálu a tím dojde k jeho neutralizaci. Předpokládá se, že antioxidanty zpomalují proces stárnutí a preventivně působí proti srdečním onemocněním a infarktu. Důležitou úlohu hrají v potravinářství. Zajišťují, aby si potraviny zachovaly chuť a barvu a byly poživatelné po delší dobu. Zpomalují ztrátu barvy ovoce a zeleniny. Zabraňují oxidaci tuků a výrobků obsahujících tuk, tím zamezují žluknutí. Antioxidanty rovněž ochraňují některé vitamíny a aminokyseliny před oxidací.
Antioxidanty dělíme na dvě skupiny:
Přírodní – kyselina askorbová (vitamín C, obsažena v citrusových plodech). Je užívána v mnoha potravinářských výrobcích (E300 – E302). Vitamín C a jeho různé soli se přidávají jako ochrana nealkoholických nápojů, džemů, kondenzovaného mléka a párků, tokoferoly (E306 – E309) – patří do skupiny vitamínů E. Vyskytují se především v ořeších, slunečnicových semenech, sójových a kukuřičných výhoncích a většinou se používají ke konzervaci rostlinných olejů, margarínů a výrobků z kakaa a čokolády.
Syntetické – jejich použití je stejné jako u antioxidantů přírodních. Nejdůležitější syntetické antioxidanty patří do skupiny galátů (E310 – E312). Přidávají se do rostlinných olejů a margarínů k inhibici žluknutí a zachování jejich chuti. Další dvě sloučeniny, které nepatří do zmíněných skupin, jsou BHA (Butylhydroxyanizol E 320) a BHT (Butylhydroxytoluen E 321).
Tento stav nastává tehdy, když vznikne v těle přebytek kyslíkových sloučenin, tak zvaných volnýchradikálů. Normální počty volnýchradikálů stačí odbourat antioxidanty, ovšem při nějakém vnějším stimulu může dojít nárazově k jejich zvýšení. Vysoký přebytek kyslíkových sloučenin na sebe naváže všechny antioxidanty, které jsou právě k dispozici a zbylé nespárované volné radikály pak způsobují oxidativní stres. Při oxidativním stresu se spouští řada různých degenerativních procesů včetně předčasného stárnutí.
V naší poradně s názvem ZAVODNĚNÍ KOTNÍKU A NOUHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
Dobrý den.
Potřebuji taky poradit. Mám kotníky úplně oteklé i nohy pod kolenem.
A úplně mi trnou.Mám taky sedavou práci.
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pro otoky dolních končetin není podstatné, jestli je organismus zavodněn či nikoliv. Proto léky na odvodnění nemusí být správným řešením. Otok dolních končetin se nejčastěji vytvoří vlivem nedostatečné funkce odtoku krve zpět k srdci. Vzhledem k tomu, že krev nestoupá vzhůru tak, jak by měla, hromadí se v nejníže položených kotnících a lýtkách. Dlouhodobé sezení zhoršuje tyto projevy, protože krev musí protékat klikatě, tedy s ještě větším odporem, než vstoje. Co s tím? Zjistit zdravotní stav srdce a ledvin. Sama a hned si můžete pomoci tím, že začnete cvičit. Během jakékoliv pracovní pauzy udělejte toto nenamáhavé cvičení: 20 výponů na špičkách a 10 dřepů. Doma pak VŽDY odpočívejte s nohama výše než je zbytek těla! Kupte si kompresní punčochy a noste je při chůzi z a do práce. Masírujte si nohy - každý den provádějte lymfatickoi masáž. Ve volných dnech jezděte na kole, choďte a plavejte, abyste udržela v kondici svůj kardiovaslulární systém.
Zdravotní problémy často nasedají na dlouhodobě špatné stravovací návyky a nelze je řešit jinak, než jejich zcela zásadní úpravou. Nutriterapie je navíc významnou součástí při léčbě mnoha onemocnění (např. cukrovka, nespavost, vysoký krevní tlak, deprese, alergie atd.)
Nejdříve se stanovuje bionutriční profil, k čemu slouží expertní program IoMET® vyvinutý francouzskými laboratořemi NUTERGIA®. Zodpovězením stovky otázek zaměřených na stravovací návyky získáme podklad pro stanovení tzv. bionutričního profilu, který může prokázat nerovnováhu na úrovni jednoho či několika ze sedmi metabolických terénů.
Terén C (karenční) – charakterizovaný dlouhodobým nedostatkem tzv. esenciálních („omega“) mastných kyselin v potravě s následným rozvojem odpovídajících onemocnění (oslabení imunity, recidivující gynekologické či ORL záněty, alergie, astma, chronické dermatózy, atd)
Terén H (hypoglykemický) – charakterizovaný dlouhodobým nadužíváním tzv. rychlých cukrů (bolesti hlavy, výkyvy nálad, emoční přecitlivělost, nadváha, závratě, astenie,...)
Terén A(acidní, překyselený) – charakterizovaný dlouhodobou konzumací překyselující stravy (demineralizace, osteoporóza, onemocnění kloubů a šlach, chronické záněty sliznic, atd.)
Terén N (neurodystonický) – charakterizovaný dlouhodobou expozicí stresorům, zpravidla u predisponovaných jedinců (chronický únavový syndrom, nervozita, deprese, psychosomatická onemocnění, poruchy spánku, spasmofilie,...)
Terén B (bazokolitický) – charakterizovaný špatně pracujícím tenkým a tlustým střevem (poruchy střevní peristaltiky, dyspeptické potíže, hepatopatie, recidivující infekty, alergická onemocnění (!), astma,...)
Terén I (intoxikovaný) – charakterizovaný dlouhodobou expozicí poluantů – těžké kovy, strava znehodnocená potravinářskými aditivy která vytvářejí cheláty se stopovými prvky a tím je vyřazují z použití v enzymatických pochodech, elektromagnetický smog, cizorodé kovy v těle, nadužívání alkoholu, tabáku či chemických léků – a s tím spojená nadměrná tvorba volnýchradikálů (kardiovaskulární onemocnění, zvýšení krevních tuků, nadváha a obezita, atd.)
Terén O (oxidovaný - denaturovaný) – charakterizovaný nadměrnou tvorbou volnýchradikálů a jejich nedostatečnou neutralizací se všemi medicínskými důsledky (autoimunitní a degenerativní onemocnění, projevy předčasného stárnutí, chronické záněty, atp.)
V lidském organismu neustále vznikají reaktivní formy kyslíku a dusíku, tak zvané volné radikály. Jsou-li v našem těle dlouhodobě a v nadbytečném množství, tak organismus poškozují. Množství volnýchradikálů se zvyšuje například kouřením, konzumací alkoholu, nadměrným příjmem potravy, ale také i stresem. Látky, které snižují množství oxidantů, jsou především vitamíny A, C, E, dále pak Koenzym Q10, silymarin a selen, říkáme jim souhrnně antioxidanty. Antioxidanty snižují hladinu volnýchradikálů a reaktivních molekul, což je velmi důležité pro zlepšení metabolizmu a pro zmírnění pocitů unavenosti.
Banán obsahuje dostatečné množství vitamínu C, který pomáhá v hloubkovém čištění pleti a také při prevenci proti zánětlivým onemocněním. Banánová slupka napomáhá k rychlému hojení ran a odstraňování jizev a skvrn.
Antioxidanty přítomné v banánu spolupůsobí při odstraňování a neutralizaci špatných vlivů volnýchradikálů, které mohou trápit kůži. Sami si můžete vyrobit směs, která bude mít relaxační, uklidňující a hydratační účinky na vaši pleť, stačí kaši z banánu smíchat s jednou lžičkou medu a nanést ji na pokožku. Tato směs pomáhá i s uklidněním pokožky, která byla poškozena ultrafialovými paprsky a škodlivými účinky volnýchradikálů, a zároveň vyživuje a omlazuje pokožku, protože obsahuje základní výživné látky, jako je draslík, železo, vápník nebo vitamín C.
Uvádíme některá dietní doporučení, která mohou pomoci zlepšit stav krevních destiček. Velmi důležité je zabránit konzumaci rafinovaných potravin. Většina zpracovaných potravin má totiž tendenci narušovat normální metabolismus organismu, což může mít vliv na přirozenou tvorbu krevních destiček v kostní dřeni. Velmi vhodné je vyvarovat se konzumování mastných potravin, zejména nasycených tuků. Vyhněte se rafinovaným cukrům a umělým sladidlům. Sycené nápoje a limonády nejsou také vhodné. Naopak důležitý je zvýšený příjem čerstvého ovoce a zeleniny. Biopotraviny jsou plné nezbytných vitamínů a minerálů. V čerstvé zelenině a ovoci je rovněž spousta antioxidantů, které pomáhají s ničením volnýchradikálů, čímž zlepšují kvalitu krevních destiček.
Opatrně při konzumaci syrové potravy, zejména zeleniny ve formě salátů. Je důležité, aby každá potravina byla důkladně omyta, protože jinak může dojít k parazitární infekci tlustého střeva. Parazitární infekce v tlustém střevě může mít za následek vnitřní krvácení, které pak může následně vést k výraznému poklesu počtu krevních destiček.
Naopak velmi vhodná je konzumace přírodních olejů, jako je olej z tresčích jater, z lněného semínka a podobně. Tyto oleje obsahují omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají se zlepšením krevní hladiny hemoglobinu a také přispívají ke zvýšení počtu krevních destiček.
Prospěšná je i konzumace rajčat, kešu oříšků, bobulí, hroznů a dalších. Tyto potraviny jsou hojné na antioxidanty. Zároveň eliminují působení volnýchradikálů obsažených v krvi. Volné radikály mohou poškodit tkáň a způsobit tak snížení hladiny krevních destiček.
Nedostatek vitamínu K je považován za jeden z důvodů nízkého počtu krevních destiček. Doplňky vitamínu K jsou tedy vhodné k opětovnému zvýšení počtu krevních destiček.
Existuje mnoho kroků, které můžete podniknout ke zlepšení objemu spermií. Mezi ně patří strava, která je rozhodně jedním z nejdůležitějších počinů při úsilí zvýšení počtu spermií. Zde je seznam několika potravin, které vám mohou pomoci v tomto úsilí:
Hořká čokoláda
Hořká čokoláda je účinné afrodiziakum. Tmavá čokoláda obsahuje L-arginin, což je aminokyselina, která zvyšuje objem ejakulátu, jakož i intenzitu orgasmu. Jen to s konzumací této pochutiny nesmíte přehánět, protože při zvýšené konzumaci můžete přibírat na váze a pak dojde k opačnému účinku, neboť obezita snižuje hladiny testosteronu v těle i počet spermií.
Ústřice
Ústřice jsou bohatým zdrojem zinku, přičemž zinek je minerál, který hraje důležitou roli při zvyšování hladiny testosteronu, jakož i při produkci spermií. Zvýšení hladiny testosteronu navíc zlepšuje sexuální touhu, což znamená, že budete mít větší potěšení z pohlavních styků a tímto se také zvýší šance na otěhotnění.
Vejce
Vejce obsahují vysoký obsah bílkovin a vitamínu E. Vejce je pomocník při tvorbě zdravého a silného spermatu ve varlatech, neboť svým složením chrání spermie před škodlivými účinky volnýchradikálů, které je mohou zabít.
Banány
Banány obsahují enzym bromelin, který zvyšuje mužské libido. Jsou také bohatým zdrojem vitamínu B, který může napomoci zvýšení vytrvalosti při pohlavním styku.
Špenát
Špenát je bohatým zdrojem kyseliny listové. Nízké hladiny folátu mohou vést ke zkreslení tvarů spermií a také zvyšují riziko chromozomálních abnormalit. To znamená, že i když jsou spermie dosti pohyblivé, kvůli abnormalitám nemohou vajíčko oplodnit, a pokud ano, tak zde hrozí riziko vrozených vývojových vad. A právě konzumace špenátu toto riziko snižuje.
Chřest
Chřest je zdrojem vysokých dávek vitamínu C, který chrání spermie před škodlivými účinky volnýchradikálů, čímž zajišťuje, že spermie v mužském reprodukčním systému nebudou vyčerpány.
Česnek
Česnek je velmi účinná potravina, které se používá po staletí při léčbě různých onemocnění, včetně srdečních problémů a infekcí dýchacích cest. To, co ale většina lidí neví, je fakt, že česnek je rovněž silné afrodiziakum a že je velmi efektivní při zvyšování objemu spermií. Česnek totiž obsahuje sloučeninu zvanou allicin, která zlepšuje průtok krve v pohlavních orgánech, zvyšuje produkci spermií a objem ejakulátu.
Karotka
Karotka je nabitá vitamínem A. Vitamín A je důležitý pro zvýšení produ
Cibule se konzumovala již před tisíci lety a její léčivé účinky objevili staří Řekové, kteří zjistili, že pomáhá regulovat krevní tlak.
Římští gladiátoři používali cibulový extrakt k potírání těla. Pomáhali si tak ke zvýraznění svalů, zejména před bitvou. V Římě jej také používali na neplodnost žen i zvířat. Zároveň se tento extrakt používal při léčbě mnoha jiných zdravotních problémů.
Dnešní využití cibulového extraktu je ještě rozsáhlejší. Například se často používá k léčbě nemocí spojených s nachlazením.
Někdy může být účinný i při léčbě závažnějších onemocnění, jako jsou srdeční choroby, osteoporóza a cukrovka.
Funguje jako protizánětlivá terapie a může přispět ke snížení hladiny cholesterolu.
Při vnějším použití napomáhá extrakt například při snižování výskytu jizev.
Existují i četné zprávy, které ukazují, že aplikace extraktu na včelí bodnutí může snížit otok a s ním spojenou bolest.
Také je známo, že reguluje tvorbu kolagenu.
Je zároveň antioxidantem, který může přispět ke snížení volnýchradikálů v těle (zvýšené riziko volnýchradikálů v těle způsobuje rakovinu a srdeční choroby).
Astaxantin zvyšuje svalovou sílu a zlepšuje vytrvalost
Volné radikály - nestabilní, extrémně reaktivní molekuly s nespárovanými elektrony se tvoří v našem těle nejen přes den, když jsme vystaveni nepříznivým podmínkám (UV záření, kouření, nesprávná výživa), ale i během normálních funkcí organismu, jako je dýchání, výroba energie, cvičení nebo zažívání. Během naší fyzické aktivity vdechujeme stále více vzduchu. Čím více kyslíku vdechujeme a protlačujeme přes naše tělové tkáně, o to více radikálů tvoříme. Volné radikály poškozují svalové buňky, jejich membrány a DNA. Jediný způsob, jak zastavit škodlivý účinek volnýchradikálů, je užívání silných antioxidantů jako astaxanthin. Astaxantin neutralizuje volné radikály ve svalech a zamezuje poškození svalů, čímž je chrání před degenerací. Astaxantin tímto způsobem představuje dva důležité fyzické přínosy. Za prvé astaxantin omezuje poškození svalů a za druhé zvyšuje svalovou vytrvalost snížením hladiny kyseliny mléčné v organismu. Navíc, astaxantin pomáhá nejen snížit poškození svalů, ale umožňuje i rychlejší zotavení svalů po namáhavé činnosti.
Všichni vědí, že volné radikály ohrožují náš organismus, ale nikdo neví, jak závažný je jejich vliv. První teplé dny lákají k vodě a mnozí rádi vystavují svojí bílou pokožku ostrým slunečním paprskům. Opalování je bohužel tragický omyl dnešní doby. Při opalování na sluníčku, ale i v soláriích, dochází v ozářených buňkách pokožky k poruše, kdy se pokazí jejich jaderný aparát a najednou začnou vznikat buňky jiné, takové co nechtějí odumírat. A najednou tu máme rakovinu kůže. Volné radikály rovněž mají rády tukové látky, v nichž zpřehází mastné kyseliny a jiné součásti. Změněná částice chvíli bloudí organismem a v konečné fázi skončí na stěně cévy, výsledkem je kornatění cév. Ateroskleróza či srdeční choroby, končící infarktem tak mají zelenou. Možná teď máte dojem, že všechny další nemoci mají na svědomí volné radikály. Bohužel to není tak jednoduché. Volné radikály „pouze“ oslabují imunitu a všechny choroby, které v důsledku toho vzniknou, ještě zhoršují. Kromě již jmenovaných nemocí se volné radikály podílejí na zhoršení stavu při cukrovce, zánětu kloubů, parodontóze atd. Naštěstí příroda vymyslela také způsob, jak vůči volným radikálům bojovat.
Současná medicína již poměrně respektuje existenci volnýchradikálů, avšak vůči antioxidantům má četné výhrady. Podle názoru některých odborníků stačí, když denně budeme konzumovat dostatek ovoce a zeleniny. Ale ruku na srdce, dokážeme sníst šest velkých asi čtvrt kilových porcí zeleniny denně bez jakékoliv další přílohy?
V antioxidační kapacitě organismu nám mohou dobře posloužit doplňky stravy. Denně se doporučuje přijmout asi 250- 500 mg vitaminu C, nejlépe z extraktů ovoce zbaveného cukrů a bez barviv. V žádném případě však nemluvíme o vitaminech v šumivé formě. Postačí je užívat obden, střídavě s ostatními vitamíny, které jsme zmínili již výše. Poté je možné na nějakou dobu vystřídat vitaminy za selen, zinek, nebo koenzym Q10. Při poruše srdeční činnosti nezapomeňte na omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny. Také Neofruit výborně poslouží při fyzickém či psychickém vypětí jako zdroj přirozených antioxidantů ve vysoké koncentraci.
„Rozhodně není třeba kupovat směsi s obsahem všech vitaminů, minerálů a dalších látek „od A až po Z“. Normální organismus zdaleka nepotřebuje všechny složky. Navíc taková směs občas vede ke vzniku volnýchradikálů tak zvanou Fentonovou reakcí, při které složky obsažené ve směsi reagují mezi sebou právě díky schopnosti uvolňovat elektrony“, vysvětluje pan Miloš Votruba.
Co dodat na závěr? Antioxidanty nejsou léky. Bereme je preventivně a také proto, abychom pomohli skutečným lékům v jejich účinku a urychlili své uzdravení či rekonvalescenci. Naše zdraví je do značné míry v našich rukou. Samotné tělo je nám dobrým rádcem a naučíme-li se naslouchat jeho signálům, uděláme pro sebe více, než častou návštěvou ordinací. Volné radikály v organismu být musí, jen jich nesmí být tolik, aby škodily. Užíváním antioxidantů pomůžeme udržet potřebnou rovnováhu.
Zdroj: Mgr. Jana Fábryová připraveno ve spolupráci s RNDr. Miloš Votruba, CSc
Oxidační stres není nemoc sama o sobě. Tento proces ovšem probíhá v tělech nás všech a podle všeho se spoluúčastní na stárnutí organismu a na mnoha závažných chorobách. Oxidační stres je podmíněn přítomností škodlivých kyslíkových radikálů. Těch se nemůžeme zbavit zcela, protože kyslík je součástí organických sloučenin a tvoří důležitou část našich těl. Denně ho přijímáme z okolního vzduchu při dýchání (vzduch obsahuje 21 % kyslíku; pokud bychom záměrně vdechovali po velmi dlouhou dobu například 100% směs kyslíku, došlo by po několika dnech k těžkému poškození plic) a tkáně ho používají pro tvorbu energie potřebné pro život buněk. Jsme na něm životně závislí a do několika minut bez něj umíráme. Bohužel při mnoha chemických reakcích probíhajících v těle vznikají z kyslíku i toxické kyslíkaté sloučeniny, tzv. kyslíkové radikály. Mezi ně lze zařadit hydroxylový radikál a superoxid. Radikály ochotně vznikají i z jiné agresivní kyslíkové sloučeniny vznikající v našem těle, peroxidu vodíku (který sám o sobě radikálem není). Zbývá jen dodat, že obrovské množství kyslíkových radikálů vzniká v našem těle při kouření.