Téma

OŘECHOVÉ PRACNY


OŘECHOVÉ PRACNY je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Železo je minerál životně důležitý pro správnou funkci hemoglobinu, bílkoviny potřebné k transportu kyslíku v krvi a provádění dalších různých procesů. Nedostatek železa v krvi může vést k řadě vážných zdravotních problémů, včetně anémie z nedostatku železa. Přibližně 300 tisíc lidí v České republice má nízkou hladinu železa a zhruba u 150 tisíc z nich byla diagnostikována anémie z nedostatku železa. Nabízí se užívání minerálek bohatých na železo, které by dodaly potřebné železo a vyléčily anémii. Rozhodující je forma železa, která je v minerální vodě obsažena s názvem fumarát železnatý, který se používá se při léčbě anémie z nedostatku železa. Které minerálky ho obsahují a kde je nejlepší minerální voda s obsahem železa, se podíváme v tomto článku.


Železo v pitné vodě

Pokud je voda ve vaší domácnosti nebo kanceláři zabarvená nebo má červenohnědý nádech spolu s kovovou chutí, má vysoký obsah železa.

Mnoho lidí čelí tomuto problému a sdílí společnou obavu: Je železo v pitné vodě bezpečné?

Odpověď zní ne! Přestože je železo nezbytný minerál, musíte se ho zbavit, když se dostane do pitné vody. Má totiž mnoho nepříznivých účinků.

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení pouhý změkčovač vody k fixaci vysokého obsahu železa ve vodě nestačí. Podívejme se blíže na škodlivé účinky železa v pitné vodě, jeho druhy a jak ho můžete odstranit.

Škodlivý vliv železa v pitné vodě

  1. Železo ve vodě působí na pokožku
    Přítomnost minerálů, jako je hořčík a železo v nadměrném množství ve vodě, může poškodit kožní buňky, což vede k infekci a vráskám. Navíc taková voda nesmývá zbytky mýdla z těla, způsobuje ucpání kožních pórů a hromadění mazu v kůži, což má za následek mnoho kožních problémů, jako je ekzém nebo akné.
  2. Účinky na zdraví
    Přestože voda s nízkou hladinou železa nemůže poškodit vaše zdraví, obsahuje bakterie závislé na železu. Kromě toho vysoký obsah železa ve vodě vede k přetížení, které může způsobit cukrovku, hemochromatózu, žaludeční potíže a nevolnost. Může také poškodit játra, slinivku břišní a srdce.
  3. Účinky na potraviny a nápoje
    Železo v pitné vodě způsobuje její nepříjemnou kovovou příchuť. Pokud tuto vodu použijete k přípravě jakýchkoli nápojů, jako je čaj nebo káva, ovlivní se také jejich chuť. Voda s vysokým obsahem železa také zapříčiní zčernání ovoce, zeleniny a dalších potravin v ní vařených a zkazí jejich chuť.
  4. Způsobuje skvrny na příslušenství a spotřebičích
    Železo má tendenci zanechávat červenooranžové skvrny a zbytky na koupelnovém vybavení, včetně van, sprch a vodovodních baterií. Pokud myjete nádobí takovou vodou, můžete najít tmavě červené skvrny i na příborech a talířích. Kromě toho také způsobuje vyblednutí barvy vašeho oblečení a snížení jeho kvality.
  5. Může způsobit poškození potrubí
    Voda s velkým množstvím železa protékající potrubím vede k nahromadění, což způsobuje ucpání potrubí. To může následně ucpat umyvadla a toalety a způsobit nízký tlak vody v domácnosti. Příliš mnoho železa ve vodě také způsobuje hromadění červenohnědého slizu ve vašem potrubí. Náhlé vypuštění vody z potrubí může vést k neočekávanému návalu zrzavé vody.

Jak odstranit železo z pitné vody?

Doporučená nebo zdravá hladina železa v pitné vodě je nižší než 0,3 mg/l. Neexistuje však univerzální řešení pro odstranění kontaminantů železa. Podívejme se na níže uvedené kroky, abyste zajistili, že budete mít nezávadnou pitnou vodu bez obsahu

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Minerálky s obsahem železa

Poradna

V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Fiala.

Dobrý den, je vhodné listy jinanu kompostovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejlepší listí pro kompostování je jasan, buk, bříza, třešeň, javor a všechny ovocné a ořechové stromy. Listům, které jsou na dotek voskové (mimo jiné Magnolie a Ginkgo), bude trvat mnohem déle, než se rozloží, a proto se nedoporučuje je kompostovat.

Zdroj: příběh Zpracování listů Ginkgo biloba

Ricinový olej jako projímadlo

Ricinový olej poslouží jako dobré projímadlo, když potřebujete relativně rychlý výsledek. Existují sice i přírodní prostředky s možná vhodnějšími účinky, ale výhodou ricinového oleje je to, že patří mezi prostředky, které by měly být v každé domácnosti. Ricinový olej je totiž praktický a multifunkční, proto se jej vyplatí mít stále v zásobě. Pokud potřebujete projímadlo častěji, pak se raději poohlédněte po něčem jiném. Pokud chcete jen upravit stolici nebo něco s mírnějšími účinky, pak ricinový olej také není to pravé ořechové. Jestli ale výjimečně potřebujete rychlé a účinné projímadlo, pak není co řešit, vytáhněte ze skříně ricinový olej. Jde ostatně o velmi tradiční prostředek, který používaly generace našich předků. Dávkování bývá dost individuální, od poloviny polévkové lžíce po 50 a více mililitrů, takže budete muset experimentovat. Lépe je začít na menším množství a dávky postupně zvyšovat. Účinek se projeví přibližně za 2,5 hodiny a může přijít bleskově. Takže je dobré s tím počítat.

Zdroj: článek Ricinový olej

Co o nich říká Wikipedie

Juvie ztepilá (Bertholletia excelsa) je vysoký strom z čeledi hrnečníkovité a jediný druh rodu juvie (Bertholletia). Roste v deštných pralesích Jižní Ameriky. Strom je významný pro svá semena – para ořechy. Juvie ztepilá má střídavé kožovité podlouhlé oválné listy, které jsou 17 až 36 cm dlouhé a 6 až 16 cm široké. Květy jsou žluté, sestavené v hustých latách, a nepříjemně páchnou. Juvie se přirozeně vyskytuje v amazonské části Jižní Ameriky od Kolumbie a Francouzské Guyany po Bolívii a Peru. Roste na nezaplavovaných půdách v tropických deštných lesích ve výšce 100 až 200 metrů nad mořem. Dorůstá výšky 40 až 50 metrů a je jedním z nejvyšších stromů Amazonie.

Plodem je velká tobolka s pevným vnějším oplodím, měřící obvykle 10 až 20 cm v průměru a otevírající se víčkem. Uvnitř tobolky je 12 až 22 semen s tvrdou skořápkou a chutným bělavým jádrem. Jméno para ořechy získaly tyto plody pravděpodobně díky vývozu z brazilského přístavu Pará do Evropy.

Juvie se pěstují jen zřídka, většina para ořechů na světových trzích tak pochází z divoce rostoucích stromů. Dřevnaté tobolky v době zralosti opadávají a semena jsou z nich vybírána domorodými sběrači. Jsou známy případy, kdy padající plod zranil, nebo dokonce usmrtil sběrače. Semena jsou oblíbenou potravou mnoha živočichů, například hlodavců aguti, kteří si často dělají zásoby semen na nepříznivé období. Semena, která aguti nespotřebuje, pak zpravidla vyklíčí, čímž dochází k šíření a obnově porostů juvie.

Juvie má středně těžké až velmi tvrdé dřevo (6,7 dle Brinellovy stupnice) a relativní tvrdost cca 176 % (smrk 42 %, dub 100 %), takže se používá k výrobě nábytku a podlah, dýh nebo palub lodí. Dřevo je růžově až ořechově hnědé.

Kvalitní olej z para ořechů je bohatý na vitamíny, vyživuje a revitalizuje pokožku a je často využíván v kosmetických přípravcích. Gen para ořechu byl kvůli zvýšení výživné hodnoty přidán do geneticky modifikované sóji. Tato sója však způsobuje alergií postiženým lidem stejné alergické reakce jako vlastní ořech. Jednalo se o jedno z prvních prokázaných rizik geneticky upravených organismů (GMO).

Para ořechy obsahují draslík, hořčík a selen a mají vysoký obsah kalorií.

Zdroj: článek Para ořechy

Recepty na hlavní jídla

Pórková polévka

Ingredience: 1 litr hovězího vývaru, 120 g pórku, 120 g brambor, 1 bílek, sůl, pažitka na ozdobu

Postup: Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenké plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a vložíme spolu s pórkem do vroucího vývaru. Vaříme doměkka. Do hotové polévky vidličkou zašleháme bílek. Polévku podle chuti dosolíme. Před podáváním na talíři posypeme pažitkou.

Hodnota: 243 kJ/59 kcal

Lívanečky pro děti

Ingredience: 14 g stolního oleje, 260 g vody, 250 g lívanečků, 40 g dia skořicového cukru

Postup: Obsah sáčku vsypeme do misky a vlijeme studenou vodu. Směs metličkou důkladně rozšleháme, aby byla bez hrudek. Necháme odstát 5 minut. Na rozehřátou lívancovou pánev potřenou olejem nalijeme těsto a opečeme z obou stran dozlatova. Hotové lívanečky obalíme ve skořicovém cukru.

Hodnota: 899 kJ/215 kcal

Segedínský guláš

Ingredience: 40 g podzimní cibule, 20 g hladké mouky, 20 g stolního oleje, 12 g soli, 360 g libového vepřového masa, 80 g mléka, 280 g kysaného zelí, kmín, 200 g vody, 4 g červené sladké papriky

Postup: Na polovině dávky tuku zpěníme cibulku a přidáme mletou papriku a přilijeme vodu. Přidáme nakrájené maso, sůl a kmín. Dusíme do poloměkka a přidáme nakrájené kysané zelí. Připravíme zásmažku – do zbylého tuku přidáme mouku. Vmícháme do guláše, přilijeme mléko a dusíme doměkka.

Hodnota: 1 218 kJ/ 291 kcal

Houskový knedlík

Ingredience: 1 vejce, 304 g hladké mouky, 20 g mléka, 32 g bílého pečiva, 20 g kvasnic

Postup: Z 1/3 mléka a droždí připravíme kvásek, který po 15 minutách smícháme s osolenou moukou, vejcem a zbylým mlékem. Vypracujeme těsto, do kterého vmícháme kostičky rohlíku. Přikryté necháme vykynout na teplém místě. Vyválíme 2 válečky, vložíme je do vroucí vody a vaříme přibližně 20 minut. Z každého knedlíku uděláme 8 koleček (1 plátek má 40 g). Na porci počítáme 2 plátky.

Hodnota: 660 kJ/158 kcal

Recepty na dia zákusky

Ořechové spirály

Ingredience: 1 vejce, 120 g polohrubé mouky, 60 g tvarohu, sůl, 30 g stévie, 12 g másla, 12 g ořechů

Postup: Z tuku, tvarohu, mouky a soli vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Mezitím nameleme ořechy a přidáme vejce se sladidlem. Vše dohromady zamícháme a rozetřeme na vyválené těsto do tvaru obdélníku. Těsto vyválíme zhruba 3–4 mm vysoké. Vše stočíme jako roládu, kterou krájíme cca na 5 mm vysoká kolečka, která klademe na plech s pečicím papírem. Pečeme přibližně n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky I. typu

Jak na to

Jedná se o domácí masáž na bázi Vacupressu, ovšem podstatně lacinější a v domácím prostředí.

Stačí k tomu malá silikonová baňka, která stojí asi 80 Kč, a jakýkoliv klouzavý prostředek: olej, mýdlo s vodou, pokud ale chcete investovat, můžete si pořídit například skořicový masážní gel a zabít tak dvě mouchy jednou ranou.

Pozor: Pokud máte slabou žilní stěnu, křečové žíly, je pro vás Vacupress naprosto zapovězen.

Nejprve si vysvlékněte všechno spodní prádlo.

Jemným tlakem a tahem prstů jeďte podél třísel jednu nohu a poté druhou nohu – dojde k uvolnění mízních uzlin.

Nyní přijde na řadu baňka. Baňku namažte a uvidíte, jak ožije, bude vám chtít padat z ruky, ale nedopusťte to, chce to cvik, ale to brzy zvládnete.

Nyní baňku mírně zmáčkněte. Tímto tlakem se reguluje nasátí kožní řasy. Zmáčknete-li baňku moc, nasaje se více podkoží a bude to bolet! Nedělejte nic, co by bylo pro vás nepříjemné. Zvolte takový tlak, který nebude tahat.

Když máte nasátou kůži s podkožím, táhněte odspodu k tříslům. Baňku nasaďte v oblasti kolenou a táhněte nahoru k tříslům. Postup opakujte: nasát a táhnout. Tahy můžete střídat vertikálně i horizontálně. Pokračujte tak, abyste nevynechala ani místečko.

Pozor: Na poprvé si možná touto masáží uděláte modřiny, chce to vydržet. Pro krásu se přeci musí trochu trpět.

Když již máte stehna prohřátá a červená, vrhněte se na rozbourávání tukových zatvrdlin. Jedná se o ty samé tahy, jenom jsou v rytmu raz–dva, raz–dva, tudíž v rychlejším tempu. Nyní se ošetřují menší úseky, a to cca 10centimetrové. Postup: Nasajte kožní řasu a v rychlém tempu pohybujte baňkou 10 cm dolů a 10 cm nahoru. Postupujte systematicky po celé ploše nohy a hýždí.

Takto masírujete hýždě, stehna z boku a zezadu, no prostě jak vás tahy napadnou, ale vždy platí odspodu nahoru!

Pokud to bolí tak, že se to nedá vydržet, máte příliš silně stisknutou baňku, povolte ji tedy a přisajte znovu.

Toto je maximálně účinný způsob, lepší než štětinové kartáče. Pokožka i podkoží se velmi brzy stanou pevnějšími, a navíc posílíte i horní končetiny.

A jak poznáte, že baňkování stačí? Jednoduše, nohy nebo masírovaná partie musí být krásně prokrvené, to znamená červené.

Při pravidelném denním baňkování jsou účinky viditelné již po dvou týdnech. Když ještě odlehčíte stravu, tak vám poděkuje celý organismus. Je to naše schránka, tak co bychom pro ni neudělali.

A co je důležité, nezapomeňte hodně, ale opravdu hodně pít! Všechny tukové hrboly, které byly touto skvělou masáží rozbity, musíme vyplavit a pomoct játrům je odbourat.

Pozor: V důsledku baňkování a rozproudění lymfy se může dočasně zhoršit stav pokožky tím, jak se vyplavují toxiny, a proto pijte a pijte. Vhodný je kopřivový čaj, cca 400 ml denně po dobu 14 dní. Kopřivy si kupte nebo nasbírejte čerstvé, ne hluchavky, a ne na místech kam chodí mazlíčci, to by nebylo to pravé ořechové!

Zdroj: článek Celulitida – masáž na doma

Žlučníková dieta

Když jíte, žlučník začne uvolňovat žluč, která vám pomáhá trávit tuk v jídle. Pokud máte nemocný žlučník, může to způsobit bolest. Nízkotučná dieta může ulevit vašemu žlučníku, abyste se mohli začít léčit. Váš lékař a dietolog vám mohou pomoci sestavit jídelníček, který nedráždí váš trávicí systém. Vždy si promluvte se svým lékařem nebo dietologem, než provedete změny ve vaší stravě.

Pravidla diety na nemocný žlučník:

  • Jezte 4 až 6 malých jídel a svačin každý den místo tří velkých jídel.
  • Vybírejte si libové maso.
    • Odřízněte všechen tuk, který vidíte.
    • Jezte drůbež, jako je kuře, kachna a krůta vždy bez kůže.
    • Mnoho druhů ryb, jako je losos, jezerní pstruh, tuňák a sleď, poskytuje zdravé omega-3 tuky. Vyhněte se však rybám konzervovaným v oleji, jako jsou sardinky v olivovém oleji nebo tuňák v oleji.
    • Místo fritování na másle nebo jiném tuku maso pečte nebo grilujte.
  • Z mléčných výrobků vybírejte jen ty odtučněné nebo nízkotučné.
    • Čtěte štítky na sýrech a vždy zvolte ten se sníženým obsahem tuku.
    • Vyzkoušejte zakysanou smetanu bez tuku, nízkotučný sýr nebo jogurt.
    • Vyhněte se krémovým polévkám a smetanovým omáčkám na těstovinách.
    • Namísto normální zmrzliny jezte nízkotučnou zmrzlinu, mražený jogurt nebo ovocný sorbet.
  • Jezte různé druhy zeleniny a ovoce. Ty mají vysoký obsah živin a nízký obsah tuku.
  • Omezte množství avokáda a kokosu kvůli vysokému obsahu tuku.
  • Jezte celozrnné cereálie, pečivo, sušenky, hnědou rýži nebo těstoviny. Vyhněte se pečivu, které bylo fritované, jako jsou koblihy, nebo pečivu s vysokým obsahem tuku, jako jsou croissanty.
  • Dochuťte svá jídla bylinkami a kořením (jako je bazalka, estragon nebo máta), omáčkami bez tuku nebo citronovou šťávou.
  • Vyzkoušejte jablečný protlak, pyré ze sušených švestek nebo rozmačkané banány, abyste nahradili část nebo všechen tuk při pečení.
  • Omezte tuky a oleje, jako je máslo, margarín, majonéza a salátový dresink, na ne více než 1 polévkovou lžíci (15 ml) na jedno jídlo.
  • Vyhněte se jídlům s vysokým obsahem tuku, jako jsou:
    • Čokoláda, plnotučné mléko, zmrzlina, tavený sýr a vaječné žloutky.
    • Fritovaná jídla nebo jídla na másle.
    • Klobásy, salám a slanina.
    • Skořicové rohlíky, koláče, sušenky a další pečivo.
    • Pochutiny, jako jsou bramborové lupínky, ořechové a müsli tyčinky a míchané ořechy.
    • Kokos a avokádo.
    • Rychlé občerstvení a hotová jídla, která mají hodně tuku.
  • Naučte se číst na etiketách potravin nutriční obsah tuků.

Zdroj: článek Pečené kuře při žlučníkové dietě

Tygří ořechy

Tygří ořechy, navzdory svému názvu, ve skutečnosti nejsou ořechy. Jsou to malé jedlé hlízy rostliny Cyperus esculentus var. sativus Boeck, známé také jako jedlý šáchor. Tyto hlízy mají sladkou oříškovou chuť a lze je jíst syrové, vařené nebo zpracované na různé produkty, jako je tygří ořechové mléko (horchata de chufa).

Vlastnosti tygřích ořechů

  • Nejedná se o ořech: Jsou to hlízy podobné bramborám a rostou pod zemí.
  • Sladká oříšková chuť: Díky tomu jsou oblíbenou svačinou a přísadou do různých potravin.
  • Bohaté na živiny: Tygří ořechy jsou dobrým zdrojem vlákniny, zdravých tuků a minerálů, jako je železo a hořčík.
  • Starověká potravina: Konzumovaly se ve starověkém Egyptě a stále jsou oblíbené v některých částech Afriky, Evropy a Středomoří.
  • Různá využití: Tygří ořechy lze jíst syrové, pražené, sušené nebo se z nich vyrábí mouka, mléko (horchata) a další produkty, jako je boeckova pasta.
  • Zdravotní přínosy: Předpokládá se, že tygří ořechy mají antioxidační účinky a mohou pomáhat s trávením a regulací hladiny cukru v krvi.

Zdroj: článek Tygří ořechy

Základní pravidla pro výběr barvy čoček 

  • Pokud máte teplé tóny pleti (žluté či zlatavé), blonďaté nebo hnědé vlasy, tak pro Vás jsou ideální kontaktní čočky v odstínech hnědé, medové, ořechové a zelené.
  • Jestli naopak máte chladný odstín pleti a barva vlasů je laděna do červena nebo do modro-černa nebo je tmavá, tak i takový typ čoček byste si měli vybrat. Chladné barvy kontaktních čoček, jako je ledově modrá, fialová nebo švestková, mohou být v této kompozici velmi přitažlivé.
     

Zdroj: článek Jakou barvu kontaktních čoček zvolit

Příprava barvy z ořechových skořápek

  • Budete potřebovat skořápky černého ořechu, sušenou šalvěj, sušenou kopřivu, sušený rozmarýn, destilovanou vodu, dětský šampon, pánev, cedník, plastovou špachtli, hlubokou mísu a rukavice.
  • Do hrnce přidejte 8 šálků destilované vody a nechte ji vařit. Až voda dosáhne bodu varu, přidejte 20 g sušené šalvěje, 40 g černých ořechových skořápek, 20 g sušeného rozmarýnu a 20 g sušené kopřivy. Také můžete přidat 2 sáčky čaje. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte vařit, aby se všechny přísady důkladně spojily. Doporučená doba přípravy je 3 až 4 hodiny.
  • Po uplynutí této doby hrnec odstavte a směs nechte vychladnout. Vlažnou směs přeceďte, nyní již máte k dispozici barvu na vlasy z přírodních produktů.
  • Pokud chcete barvu uschovat na další použití, přelijte ji do sklenice, na kterou napište datum. Barvu uchovávejte v chladničce nejdéle po dobu 3 týdnů.
  • Než připravenou barvu nanesete na vlasy, umyjte je šamponem a vysušte, nejlépe pomocí fénu, protože tato barva snadněji drží na vlasech, které jsou zcela suché.
  • Pokud máte vlasy suché, nasaďte si ochranné rukavice, ořechové skořápky totiž hodně barví. Důkladně protřepejte lahvičku a nalijte ½ šálku do mísy. Barvu dobře promíchejte pomocí plastové špachtle, dokud nezačne pěnit. Pak ji naneste na vlasy pomocí stěrky a ujistěte se, že je dobře nanesena na všech vlasech. Barvu nechte působit po dobu 2 hodin a následně ji umyjte.
  • Pro dlouhotrvající efekt můžete použít směs šamponu a barvy, tu vyrobíte ze ¼ šálku barvy a ¼ šálku šamponu.

Barvení pomocí ořechových skořápek je vhodné pro všechny typy vlasů. Tuto barvu lze užívat každý den, lépe „chytá“ na kvalitně ošetřené vlasy. Na rozdíl od chemických barev nemá žádné nežádoucí účinky.

Zdroj: článek Barvení vlasů pomocí ořechových skořápek

Živočišné uhlí na bělení zubů

Přípravky na bělení zubů z lékárny jsou drahé, dráždí dásně či zuby. Na internetu naleznete zaručené návody na bělení zubů aktivním uhlím, které si dáváte ve formě tablet na zažívací potíže. Babské rady mají i své malé ale. Snad s výjimkou šalvěje je zde nějaký háček. U citronu při častém bělení hrozí demineralizace a u abrazivních postupů si zase budeme mírně narušovat sklovinu, což rozhodně není to pravé ořechové. Takže je nutno postupovat opatrně a s rozumem.

Zdroj: článek Použití živočišného uhlí

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš


ořechové listí na vlasy
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
ořechové řezy
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>