Téma

PRVEK

PRVEK je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. V dnešní době trápí lidstvo řada onemocnění, některá z nich mohou být spojená i s nerovnováhou kyselin a zásad v organismu, které při časté nerovnováze mohou vést k různým zdravotním problémům a onemocněním. Někteří lékaři se nedomnívají, že by tato nerovnováha mohla být nějak výrazně riskantní, ale proč riskovat, když zajištění rovnováhy kyselin a zásad v těle není zas tak náročné. Tato nerovnováha může být problematická, pokud se pojí s jinými onemocněními.


Potraviny na odkyselení

Je potřeba si uvědomit, že lidské tělo potřebuje jak kyselinotvorné, tak i zásadotvorné potraviny. Je třeba ale určit ideální množství obou typů potravin. Obvykle se doporučuje strava v poměru zhruba 4 : 1 samozřejmě ve prospěch těch zásadotvorných potravin.

K odkyselení organismu pomáhají potraviny, které jsou zásadotvorné, základem tedy je si uvědomit, která potravina patří do skupiny kyselinotvorných a která do zásadotvorných. U některých zdrojů se potraviny překrývají. Problém také může být při nesprávném stravování, kdy se ze zásadotvorné potraviny stává kyselinotvorná. To se může stát například při rychlém stravování, kdy člověk nemá čas potravu rozkousat, protože pospíchá a je ve stresu z toho, že nestíhá. Pak je jedno, že si k jídlu dá zásadotvorné ovoce, protože organismus takovou potravinu přemění na kyselinotvornou. A proto je jasné, že není jen důležité, co člověk jí, ale i jak to jí.

Mezi kyselinotvorné potraviny se řadí maso (divočina, hovězí, vepřové, kuřecí, králičí, mleté maso, karbanátky), ale i vnitřnosti a  potraviny z nich vyrobené (játra, jelita, jitrnice, ledvinky atd.). Kyselinotvorné jsou také různé uzeniny (šunka, salám, klobása, párky) a ryby. Patří sem také mléko a mléčné výrobky (slazený jogurt, tavený sýr, různé druhy tvrdých sýrů nad 30 % atd.). Velmi kyselinotvorné je také bílé pečivo (chleba, housky, rohlíky) a sladké pečivo (koláče, koblihy atd.). Mezi kyselinotvorné potraviny patří také veškeré sladkosti (sušenky, čokolády, piškoty, atd.) a konzervované ovoce (obsahuje vysokou dávku cukru). Do této skupiny spadá stejně tak pivo, víno a veškerý tvrdý alkohol. Nevhodná jsou i různá dochucovadla (masox, kari, majonéza, tatarská omáčka, kečup, ad.)

Mezi zásadotvorné potraviny, tedy ty, které by měly tvořit většinu naší stravy, patří samozřejmě čerstvé ovoce a čerstvá zelenina, brambory, celozrnné těstoviny. Patří sem také celozrnné pečivo, různé druhy sýrů do 30 % (například cottage a camembert), tvaroh. Řadí se sem také některé druhy masa jako husí (jen prsa), krůtí, ale i hovězí (to se kryje s kyselinotvornými, do zásadotvorných patří jen libové hovězí), slepičí, srnčí, telecí. Z ryb se sem řadí treska. Zásady v těle také vytváří kuskus, jáhly kroupy, různé druhy luštěnin (ale ne čočka), sója, slunečnicový a olivový olej.

Důležité je, aby jídelníček obsahoval látky, které s odkyselením pomáhají. Pokud se tyto prvky nedostávají do těla v potravě, je možné dodávat je tělu i jako doplňky stravy.

Ve stravě podporující odkyselení organismu by se určitě měl objevit prvek chrom, který pomáhá při látkové výměně cukru, umožňuje usazování glukózy v buňkách a zároveň vytváří zásadité

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na odkyselení organismu

Selen a jeho účinky

Jak čas ukázal, tak i tento chemický prvek má svůj význam v lidské stravě. Přestože je většina sloučenin selenu pro člověka toxická, tak lidské tělo určité množství této látky potřebuje. Selen totiž ve formě selenoproteinů působí v lidském těle jako antioxidant, který ho chrání před účinky volných radikálů, čímž snižuje riziko rakoviny, zároveň má vliv na fungování imunitního systému a na tvorbu enzymu glutathoinperoxidázy, který je nezbytný pro proces metabolizace tuků. Tento v lidském těle stopový prvek ovlivňuje i fungování některých orgánů, například štítné žlázy a jater. Selen v těle má pozitivní účinky na zvyšování plodnosti, snižování rizika vzniku rakoviny prostaty, na podporu tvorby testosteronu. Selen také pomáhá vstřebávat z potravin jiný chemický prvek pro fungování lidského těla nezbytný, a to hořčík. Selen také může pomoci s odbouráváním toxických účinků prvků olova, arsenu, kadmia a rtuti.

K absorpci tohoto prvku dochází ve všech částech střev, k anorganickým formám selenu jsou zde konkurenti při absorpci sírany, naopak organickým selenům konkurují aminokyseliny se sírou. V krvi se pak selen navazuje na lipoproteiny.

Kojenci získávají selen prostřednictvím mateřského mléka, v prvních týdnech je jeho obsah v mléce zhruba 18 – 30 μg/l (ve formě selenomethioninu i selenocysteinu). Postupně ale koncentrace selenu v mléce klesá v průběhu kojení. Denně přijme kojenec zhruba 12, 5 μg tohoto prvku.

Zdroj: článek Potraviny obsahující selen a zinek

Selen

Selen je nekovový prvek ze skupiny chalkogenů. Selen je silný přírodní antioxidant chránící buňky před škodlivými látkami zvanými volné radikály. V kombinaci s vitamínem A a vitamínem C a E působí selen jako pomocník proti stárnutí kůže a omezuje vznik hlubokých vrásek. Nedostatečný příjem selenu ve stravě nepříznivě ovlivňuje především kardiovaskulární systém. Nízký příjem selenu v průběhu těhotenství může nepříznivě působit na vývoj plodu.

Selen se doporučuje užívat

  • při zvýšeném riziku cévních a kradiovaskulárních chorob.
  • selen je dobrý na podporu správné funknce metabolismu.
  • selen, jako doplňující prvek potřebný v těle při současném užívání jódu k produkci hormónů štítné žlázy.

Zdroj: článek Na rychlejší růst vlasů je dobrý selen!

Selen

Pojem selen označuje jeden z polokovů ze skupiny chalkogenů, pro nějž jsou typické jeho fotoelektrické vlastnosti. Latinský název je selenium (chemická značka Se). Selen v těle: selen je považován za stopový prvek, protože se musí v lidském těle vyskytovat v množství menším než 50 ppm. Zároveň je to také esenciální prvek, protože tělo si ho samo nedokáže vytvořit, ale musí ho přijímat v potravě.

Běžné množství selenu v lidském těle je kolem 12 mg selenu, nejvíce se ho nachází ve štítné žláze a v ledvinách. Doporučená denní dávka selenu v potravě je 55 – 200 µg. Pokud je potřeba, aby se množství selenu v těle navyšovalo potravinovými doplňky, podávají se nejčastěji v kombinaci bioaktivního selenu a zinku.

Selen se vyskytuje všude v půdě, ale jeho zastoupení je v ní nerovnoměrné, a to se odráží i v zastoupení tohoto prvku v rostlinných i živo

išných potravinách.

Zdroj: článek Potraviny obsahující selen a zinek

Co je selen?

Selen je nekovový prvek ze skupiny chalkogenů. Selen je silný přírodní antioxidant chránící buňky před škodlivými látkami zvanými volné radikály. V kombinaci s vitamínem A a vitamínem C a E působí selen jako pomocník proti stárnutí kůže a omezuje vznik hlubokých vrásek. Dalo by se tedy říci, že v této vitamínové kombinaci je selen významným pomocníkem v anti-agingu, neboť je-li přijímán v tomto koktejlu vitamínů, tak významně omezuje degenerativní projevy při buněčném množení a tím zabraňuje stárnutí. Nedostatečný příjem selenu ve stravě nepříznivě ovlivňuje především kardiovaskulární systém. Nízký příjem selenu v průběhu těhotenství může nepříznivě působit na vývoj plodu.

 

Selen se doporučuje užívat

  • při zvýšeném riziku cévních a kradiovaskulárních chorob.
  • pro podporu správné funknce metabolismu.
  • jako doplňující prvek potřebný v těle při současném užívání jódu k produkci hormónů štítné žlázy.

Zdroj: článek Selen na rychlejší růst vlasů

Zdroje chrómu

Hlavním zdrojem chrómu jsou pivovarské kvasnice nebo droby. Také ořechy, luštěniny a celozrnné výrobky přispívají k zásobování chrómem. V rostlinných přirozených zdrojích se tento stopový prvek vyskytuje hlavně ve slupkách semen.

Zdroj: článek Stopový prvek chróm

Zinek a pleť

Zinek je vzácný stopový prvek, jehož příznivé účinky jsou známy již od starověku. Pro správné fungování lidského těla je velmi důležitý a nepostradatelný. Představuje součást téměř všech buněk a stimuluje aktivitu stovky enzymů ovlivňujících většinu procesů – od pohlavního zrání až po hojení ran. Jeho obsah v živých tkáních však není příliš vysoký, a proto většina z nás trpí jeho nedostatkem, který je významně podpořen špatnou skladbou potravy, hormonálními poruchami, nadměrným pitím alkoholu a znečištěným ovzduším. Příznivé účinky zinku na lidský organismus jsou velmi různorodé a je jich obrovské množství. Mimo jiné se jeho pravidelný příjem doporučuje lidem, kteří trpí kožními či kosmetickými neduhy. Tento důležitý prvek se totiž účastní nesčetných tkáňových pochodů, a tak dokáže zlepšit kvalitu pokožky, vlasů a nehtů. Úspěšně se užívá při léčbě akné, ekzémů a lupénky, zabraňuje tvorbě koutků a oparů, prospívá hojení jizev a drobných oděrek a celkově chrání pokožku proti infekcím. Vhodný je také pro jedince, které trápí suché a řídké vlasy bez lesku nebo problémy s nehty, ke kterým patří lámavost, bílé skvrnky a různé druhy plísní.

Z potravin živočišného původu jsou zdrojem zinku játra, tmavé maso, vejce, mléčné výrobky a mořští živočichové. Doporučená denní dávka zinku se pohybuje kolem 12–15 mg pro dospělé a mladistvé, kolem 5–10 mg pro děti do 10 let a kolem 16–19 mg pro těhotné ženy. Denní dávku je možné zvýšit až na 50 mg, což se doporučuje zejména alkoholikům, diabetikům a sportovcům. Překročení hranice 150–450 mg zinku denně však může vést až k projevům toxicity, které se vyznačují zhoršením funkce imunitního systému, snížením hladiny potřebných forem cholesterolu, poruchami trávení a rozmnožování. V některých případech hrozí zvracení, průjem a bolesti hlavy. Nesnažte se proto o radikální přísun zinku do svého organismu, vyplatí se jen a jen prevence.

Zdroj: článek Přírodní péče o pleť

Účinky

Senzycol je přípravek obsahující unikátní patentovaný komplex přírodních látek SilkUP se silným extraktem kurkumy 20 : 1 a velmi účinným proteolytickým enzymem serapeptáza s enzymatickou aktivitou 180.000 IU v jedné terapeutické dávce (3 tablety za den). Hlavní složkou Senzycolu je tedy komplexně působící proteolytický enzym serapeptáza. Kurkuma pak podporuje chuť k jídlu a je známá především jako pikantní koření obsahující žluté barvivo. Hlavní účinnou složkou kurkumy je kurkumin. Inulin je látka sacharidové povahy. Inulin najdeme přirozeně hlavně v kořenu čekanky. Náš organismus jej však nedokáže svými enzymy rozštěpit. Piperin 95% je látka, kterou obsahuje černý pepř. Měď je stopový prvek. Senzycol byl na trh uveden jako doplněk stravy. Nemá tedy schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Není určen jako náhrada pestré stravy.

Serapeptáza: Proteolytický enzym, který byl nalezen v bourci morušovém. Aktivita tohoto enzymu je opravdu unikátní. Jedním z největších přínosů serapeptázy je kromě zmírnění zánětu také zmírnění bolesti. Klinické studie ukázaly, že její protizánětlivé účinky jsou lepší než účinky jiných proteolytických enzymů.

Inulin: Tělo jej nedokáže svými enzymy rozštěpit, dostane se tak až do tlustého střeva, kde začne plnit svoji funkci prebiotika. Prebiotika jsou potravou pro naše střevní bakterie, které díky nim zachovávají správnou funkci střev.

Měď: Je stopový prvek obsažený nejméně v 15 různých bílkovinách lidského těla, je součástí metabolických procesů a přispívá ke správnému fungování celého organismu. Ovlivňuje pevnost kostí, pojivových tkání a kůže, je nezbytný k činnosti svalstva a vývoji mozku a správné činnosti nervové soustavy.

Kurkuma: Je známá především jako pikantní koření obsahující žluté barvivo. Hlavní účinnou složkou kurkumy je kurkumin. Významné preventivní účinky kurkumy byly zjištěny u modelů experimentálních zvířat u množství nemocí, například u aterosklerózy, rakoviny, diabetu, respiratorní, jaterní, pankreatické, střevní a žaludeční nemoci, onemocnění nervového systému a oční nemoci.

Piperin: Je látka obsažená v černém pepři. U piperinu bylo klinickými studiemi prokázáno, že zvyšuje využitelnost rostlinných extraktů, minerálů a stopových prvků o neuvěřitelných 30 až 60 %!

Příprvek Senzycol se doporučuje u stavů, jako jsou: křečové žíly, vředy na nohou, zánět, cysty, jakékoliv bolesti, sportovní zranění, traumatické otoky, pooperační otoky, Crohnova choroba, kolitida, fibromyalgie, zbytnění mléčných žláz, rozedma plic, bronchitida, bronchitické astma, revmatická artritida, lupus, chronické záněty ucha, rýma, určité typy migrén vyvolaných zánětem.

Zdroj: článek Nejlepší lék na křečové žíly

Zinek

Zinek je esenciální stopový prvek a je nutný pro metabolismus. Zinek je součástí mnoha enzymů a plní mnoho různých funkcí v lidském těle. Také hraje klíčovou roli s cukry, tuky a bílkovinami v metabolismu a podílí se na tvorbě genetického materiálu pro růst buněk. Imunitní systém a mnoho hormonů potřebují zinek pro svou funkci, což hraje důležitou roli při hojení ran. Zinek je nezbytný i pro zdravý růst a vysokou odolnost pokožky, vlasů a nehtů. Stopové prvky v těle nemohou být uloženy a musí být pravidelně doplňovány pomocí potravin. V západních zemích trpí mladí lidé nedostatkem zinku, což je spojeno se špatnými stravovacími návyky.

Hodně zinku je přítomno v měkkýších, vnitřnostech, hovězím mase, vepřovém mase, drůbeži, vejcích a mléčných výrobcích. Dokonce i celá zrna mají vysoký obsah zinku. Celozrnné výrobky zároveň obsahují kyselinu fytovou, která brání vstřebávání zinku. Na druhé straně podporují aminokyselinu histidovou a cystein zinku. Denní spotřeba zinku je 10 miligramů u mužů a u žen je 7 miligramů. U dětí a mladistvých, nemocných a u těhotných žen jsou mnohem vyšší požadavky zinku, než přijímají ve stravě.

Zdroj: článek Výživa pro zdravé vlasy

Zinek

I zinek se stejně jako selen řadí mezi stopové prvky. V lidském těle se nachází jak v orgánech, tak i ve svalech, kostelech, kůži, nehtech i ve vlasech. Zároveň je to také esenciální prvek, protože si ho lidské tělo nedokáže samo vyrobit, ale musí ho přijímat společně se stravou. Člověk zinek přijímá jak z živočišných, tak i z rostlinných potravin. Lépe se vstřebává zinek z živočišné stravy. Pokud člověk denně jí maso, tak by neměl mít problém s nedostatkem zinku, protože množství zinku v mase krásně pokryje denní dávku. Z toho vyplývá, že když člověk nejí maso, potřebuje příjem zinku zvýšit někde jinde. Stejně tak i těhotné ženy potřebují vyšší příjem tohoto stopového prvku. Pomoci mohou zinkové pastilky.

Zdroj: článek Potraviny obsahující selen a zinek

Bolest kloubů

Osobní strážcové: Jahody, maliny, borůvky, citrusové plody a další ovoce a zelenina s vysokým obsahem vitaminu C. Je všeobecně známo, že vitamin C zpomaluje opotřebování kloubů. Tento vitamin se také podílí na tvorbě kolagenu a právě tento prvek je jedním ze základních stavebních prvků kloubů, kloubních chrupavek a kostí.

Nepřátelé: Nejsou známé potraviny, které by přímo vyvolávali bolest pohybového ústrojí.

Zdroj: článek Nadýmání, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a bolestivé klouby

Vnitřní výživa pro krásnou pleť

Dnešní trh nabízí nepřeberné množství v různých formách a cenových relacích. Pokud si nevíte rady, poraďte se s odborníky (dermatolog, kosmetička, výživový poradce), které jsou pro Vás vhodné.

  • Určitě nevynechávejte vitamin C, který je silným antioxidantem. Pomáhá v těle absorbovat železo a vápník a zasazuje se o vylučování jedovaté mědi, rtuti a olova z organismu. Také příznivě ovlivňuje hodnoty cholesterolu v krvi.
  • Důležitý je zinek, který má protizánětlivé účinky, vitaminy skupiny B a aminokyseliny. Pomáhá při akné a častých zánětech pokožky, podporuje hojení.
  • Jako výborný anti-aging prvek působí látka Inositol, který navíc chrání naše zdraví před rakovinou. Ani Inositol si naše tělo neumí samo vyrobit a proto jej musíme přijímat v potravě nebo formou doplňků stravy. Důležitým zdrojem tohoto prvku je však např. rýže.
  • Koenzym Q10 je dalším významným antioxidantem prospívajícím naší pleti. Nejlépe v mikročásticích, kdy dobře proniká do organismu. Novinka na trhu: Koenzym Q10 DUAL představuje skvělý zdroj tohoto antioxidantu. Navíc jeho vlastní produkce organismem klesá již 35. roku života. Pro krásu pokožky ho proto zobejte v doplňku stravy.
  • Dalším důležitým antioxidantem je látka pycnogenol - seženete ji pouze v doplňku stravy.
  • Osvědčil se také pupalkový olej s vitaminem E, který zvláčňuje pokožku a pomáhá i při různých kožních problémech (akné, ekzémy, lupénka).
  • A ve finále užíváním kloubních přípravků na bázi MSM či kolagenu prospějete nejen kloubům, ale také pleti, vlasům i nehtům.

Zdroj: článek Co užívat proti vráskám

Melatonin na vlasy

Vlasy potřebují kvalitní péči, která by měla vycházet ze zásad zdravého životního stylu a z používání vyhovujících kosmetických prostředků. Strava bohatá na vitaminy, minerály, stopové prvky, aminokyseliny pomáhá růstu zdravých a pevných vlasů a příznivě také ovlivní podrosty vlasů. Kromě toho je potřeba dbát na dostatek spánku a relaxaci. Totiž právě během spánku se v našem organizmu produkuje významný antioxidant – hormon melatonin, jehož přítomnost vědci potvrdili i ve vlasové papile. Účinky melatoninu na vlasové folikuly byly zkoumány řadou klinických studií a zjistilo se, že místně aplikovaný melatonin příznivě ovlivňuje podrosty vlasů a růst růst vlasů u lidí při difuzním nebo androgenetickém vypadávání vlasů (British Journal of Dermatology 2004; 150: 341-345). U 61 % účastníků byly zaznamenány pozitivní výsledky, kdy bylo dosaženo prokazatelné zvýšení hustoty vlasů o 29% až 43% po 3 až 6 měsících používání (měřeno v otevřené studii účinnosti a bezpečnosti (MEL-COS-AS-03) za použití digitální epiluminiscence, Trichoscan). Závěry mnoha výzkumů potvrzují, že melatonin hraje významnou roli v cyklu růstu a fyziologii vlasů, pigmentaci a také chrání buňky keratinocitů před poškozením vlivem UV záření. Tento fakt byl pro vědce natolik přelomový, že vyvinuli sérum s patentovanou formuli na bázi melatoninu, která je nyní dostupná i ČR. ASATEX® sérum obsahuje tři účinné látky: melatonin, Ginkgo biloba a Biotin (vitamin H), které se ve svém účinku vzájemně doplňují. Dochází k prokrvení vlasové pokožky a následné lepší výživě vlasového folikulu a posilují se i vlasové podrosty. Protizánětlivé složky (melatonin a ginkgo biloba) působí proti mikrozánětům ve vlasové pokožce, za jejichž původce se nejčastěji považuje stres, UV záření, životní prostředí, špatná strava, nemoc, atd. Biotin působí jako podpůrný prvek v procesu dělení buněk vlasů a má příznivý vliv na tvorbu keratinu (bílkovina tvořící vlas).

Zdroj: článek Patentovaný přípravek s melatoninem zastavuje padání vlasů

Hlavní antioxidanty

Mezi hlavní antioxidanty patří vitamín A, vitamín C a vitamín E. Z prvků je nejsilnějším antioxidantem zinek, což je základní chemický prvek.

Zdroj: článek Nejúčinější přírodní antioxidanty

Rada proti aftům

Při tvorbě aftů v ústech, je zapotřebí zjistit zda dotyčná osoba nemá plíseň nebo plísňové výtoky. Proti aftům se doporučují kapičky s výtažkem z grepových jadýrek. Afty jsou nejčastěji příznakem nedostatku vitamínů řady B anebo jeho předávkováním. Proti aftům se také doporučuje šalvěj, jako desinfekční prvek na kloktání, vyplachování úst i na pití.
 

Zdroj: článek Jarní očistná kůra

Chróm proti chuti na sladké

Trojmocný chrom má význam při metabolizmu glycidů, při němž působí jako součást takzvaného glukozotolerančního faktoru. Chróm výrazně reguluje hladinu krevního cukru, čímž snižuje chuť na sladké. Výzkumem se zjistilo, že trojmocný chróm nějakým způsobem zasahuje do metabolismu glukózy. Tento závěr byl odvozen od pozorování, kdy při potravě chudé na chróm se u pokusných zvířat zhoršila schopnost přeměny glukózy na energii. Tato snížená tolerance glukózy se významně zlepšila po obohacení stravy o tento prvek. Trojmocný chróm je správným prostředkem na podporu metabolizmu cukrů a tím se stává i účinným léčebným prostředkem pro snižování příznaků cukrovky. Trojmocný chróm se stává účinnější, když je svázán s některou z aminokyselin.

Zdroj: článek Karnitin a chróm na zrychlení metabolizmu

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jana Fábryová


prve priznaky tehotenstva po ket
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
prvni den po oplodneni
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>