PRVKY a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Kombinace selenu a zinku je optimální podporou pro imunitní systém. Selen synergicky pracuje s vitamíny B6, C a E, stejně jako s minerálním prvkem zinkem, a přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Zinek napomáhá k udržení normálního stavu pokožky, vlasů, nehtů, kostí a zraku.
Účinky při společném užívání
Selen se řadí mezi takzvané stopové prvky. Abychom mohli označit jistý prvek za stopový, musí se v organismu vyskytovat v množství menším než 50 ppm (< 50 ×10−6 g/g). Stopové prvky řadíme mezi takzvané esenciální prvky. To jsou takové, které si tělo samo nedokáže vytvořit a musí je přijímat v potravě, přičemž potřebný příjem v potravě je nižší než 50 mg/den. Selen je součástí důležitých antioxidantů jako glutathionperoxidáza či fosfolipidohydrogenperoxid-glutathionperoxidáza. Tyto antioxidanty se podílejí na tvorbě hormonů štítné žlázy. Dále selen působí pozitivně na imunitní systém, kde podporuje tvorbu bílých krvinek. Rovněž má protirakovinný účinek. U mužů podporuje pohyblivost spermií. Selen také významně omezuje degenerativní projevy při buněčném množení a tím zabraňuje stárnutí. Nedostatečný příjem selenu ve stravě nepříznivě ovlivňuje především kardiovaskulární systém. Nízký příjem selenu v průběhu těhotenství může nepříznivě působit na vývoj plodu. Potravinami bohatými na selen jsou cereálie a mořské produkty. Jak již bylo uvedeno na začátku článku, stopové prvky bychom měli přijímat v množství menším než 50 mg/den. Doporučená denní dávka je tedy 50–200 μg.
Po chemické stránce je zinek měkký, lehce tavitelný kov. Zinek se nejčastěji používal do starších typů baterií, do některých kovových slitin a také k pasivačním účelům v galvanizačním průmyslu. Pokud jde o lidský organismus, zinek přispívá k udržení normálního stavu pokožky, vlasů, nehtů, kostí a zraku, podporuje látkovou výměnu sacharidů, tuků a proteinů. Dále podporuje činnost imunitního systému a přispívá k plodnosti a správné funkci reprodukčních orgánů, podílí se na procesu dělení buněk a tvorbě DNA. Působí jako silný antioxidant, který chrání buňky před oxidativním stresem. Podílí se rovněž na udržení normálního stavu zraku a dalších rozpoznávacích funkcí. Zinek si tělo samo neumí vytvořit. Mezi potraviny bohaté na zinek tak patří dýňová jádra a játra, ořechy, veškerá zelená listová zelenina, jitrocel, slunečnicová semínka, obilné klíčky, cibule, droždí, meruňky a houby. Hojně je zinek zastoupen i v mase (drůbeží, hovězí i vepřové). Pozor, mléko významně komplikuje vstřebávání zinku organismem. Osvědčeným zdrojem pro příjem zinku mohou být zinkové pastilky.
V naší poradně s názvem BOLESTI PO ZDVIŽENÍ TĚŽKÉHO BŘEMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luk.
již třetí týden po zvednutí s přenesením litinového radiátoru v mírném předklonu..mě bolí při poloze do sedu a hlavně při zvedání břemene ze sedu levý kyčel v oblasti kloubu...bolest silná..rengen kloubu negativní...vnímám to jako by byla poškozená chrupavka okolo kloubu...? mohlo dojít k nějakému natržení či podobně..děkuji za odpověd ...57 let, bývalý sportovec, zvyklý na zátěž,postava středně svalnatá, strava zaměřená na ochranu kloubů..obvodák řekl natržený sval a ortopéd bolesti od páteře...chůze ,běh, zvedání břemen ve stoje bez bolesti..trvalé bolesti přišli až druhý den po zátěži
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kdy jste naposledy cvičil mrtvý tah? Je to už dávno? Zvednutím těžkého radiátoru jste si nejspíše namohl svaly - vzpřimovače a ty teď bolí. Musíte zůstat v kontaktu s ortopedem a dodržovat klidový režim. Ve stravě posilněte aminokyseliny a vápník, abyste dodal tělu potřebné stavební prvky k obnově poškozené tkáně. Zkuste se dohodnout s ortopedem na rehabilitaci. V rámci rehabilitace byste dostal podpůrnou léčbu a návody, které by vás vrátily rychleji zpět.
Částečné snímatelné zubní protézy jsou k čelisti přichyceny kotevními prvky (sponami) nebo nesponovými kotevními prvky. Spony jsou levnějším a jednodušším druhem kotevních prvků a jsou na zubech částečně viditelné. Snímatelné zubní protézy se sponami jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Estetičtějším a k zubům šetrnějším řešením jsou skeletové náhrady s nesponovými kotevními prvky (zásuvné spoje). Jedná se o jakési patentky nebo zásuvky, které nejsou v ústech na první pohled viditelné. Tento druh zubních protéz je však také dražší.
Celkově snímatelné zubní protézy
Celkové snímatelné zubní protézy se zhotovují při ošetření bezzubých čelistí. Pro zhotovení celkové snímatelné zubní protézy je třeba 4–5 návštěv u vašeho zubního lékaře. V rámci zdravotního pojištění lze zhotovit protézu z dvouvrstvých nebo třívrstvých pryskyřičných zubů. Mají nadstandardní kvalitu a jejich tvar, velikost a barvu lze přizpůsobit původnímu odstínu chrupu, nebo podle specifických přání pacienta. V ústech působí velmi přirozeně. Vysoký estetický vzhled je docílen (na rozdíl od dvouvrstvých zubů) překrytím tří barevných vrstev a transparentností hran. Jsou plně hrazeny ze zdravotního pojištění. Nad rámec pojištění mohou tyto zubní protézy obsahovat zuby keramické nebo kompozitní zuby, které jsou odolnější, ale také dražší. Dásně a patro jsou vyrobeny z pryskyřice.
Hybridní zubní protézy
Hybridní zubní protézy vypadají téměř jako celkové zubní protézy. V ústech však drží na zbylých zubech, které jsou proteticky upraveny a ukryty pod zubní protézou. Hybridní zubní protézy jsou ukotveny pomocí zásuvných spojů, které jsou připevněny na zubech i zubní protéze. Hybridní zubní protézy lze použít také u bezzubých čelistí – zuby jsou zde nahrazeny několika zubními implantáty, které suplují funkci zásuvných spojů.
V naší poradně s názvem NOČNÍ BOLESTI NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA.
V roce 1999 po operaci ploténky, Artroza diabetes. Již několik měsíců mě k ránu budí silné bolesti levé nohy, od prstů brnění a bolesti od nártu až po křeče v lýtku. Přes den při delším stání jako by mi nohy začínaly dřevěnět. Magnézium užívám ale bez efektu.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Vaše nepříjemné pocity v noze způsobuje diabetes a zřejmě se u vás rozvinula diabetická neuropatie. Zde je k tomu bližší vysvětlení: https://www.ceskenemoci.cz/…
Pozor na užívání magnezia (hořčíku). Magnezium může pomoci při uvolnění namáhaných svalů, ale zároveň pravidelné vyšší dávky způsobují odvápnění kostí, které pak ztrácí pevnost. Při užívání magnezia je nezbytné doplňovat vápník, přičemž není vhodné užívat oba prvky současně. Nejlepší výsledky jsou při doplňování vápníku ráno a hořčík užít před spaním.
Pangamin s pupalkou je přírodní přípravek obsahující 50 % kvasničné biomasy a 50 % zakysaného odtučněného mléčného polotovaru s obsahem užitečných mikroorganismů, obohacený o nenasycené mastné kyseliny (linolovou a gama-linolenovou) ze semen pupalky dvouleté. Pupalkový olej v kombinaci se sušenými kvasnicemi a bakteriemi mléčného kvašení vhodně rozšiřuje složení přípravku, který má pozitivní účinek na organismus. Ženy ho ocení při předmenstruačních obtížích, bolestech a depresích. Podílí se na regulaci hladiny cholesterolu, má význam v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny tlustého střeva. Pangamin s pupalkou omezuje negativní vliv životního prostředí a nesprávných výživových návyků. Působí imunostimulačně – ochranně proti patogenům (stimulují imunitu), zvyšuje odolnost proti bakteriálním infekcím. Napomáhá obnovit normální střevní mikroflóru v období rekonvalescence, zvláště po antibiotické a radiační léčbě. Zlepšuje vstřebávání a efektivnější využití vícero druhů minerálů z potravy – vápníku, železa a některých mikroelementů a stopových prvků (zinku, mědi – významných z hlediska imunologických reakcí organismu). Snižuje obsah cholesterolu v krvi tím, že podporuje vylučování žlučových kyselin z organismu, čímž snižuje nebezpečí kardiovaskulárních onemocnění. Inhibicí hnilobných bakterií snižuje obsah amoniaku a toxických aminů v krvi (například nitrozaminů), čímž snižuje nebezpečí vzniku rakoviny tlustého střeva, jater a ledvin. Probiotické bakterie (bifidobakterie, laktobakterie) mají příznivé účinky v prevenci a léčbě onemocnění trávicí soustavy a takzvaných civilizačních onemocnění. Vitamíny, minerály, stopové prvky, bílkoviny a řadu dalších v kvasnicích obsažených látek je třeba vnímat jako biologický komplex, který tvoří přes někdy relativně nízký obsah účinných prvků v přípravku protiváhu řadě multivitaminových preparátů. Svým vzájemným přirozeným působením tyto prvky několikanásobně zvyšují prospěšnost lidskému organismu. Přípravky s obsahem pivovarských kvasnic nabízí to nejlepší ze současné nabídky doplňků výživy. Přirozenou součástí sušených pivovarských kvasnic jsou zejména: biologicky cenné látky dusíkaté (proteiny, cerevisin, zymokasein, nukleoproteidy, glutathion, esenciální aminokyseliny); glycidy (zvláště glykogen, ribosa, desoxyribosa); lipidy (nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselina linolová a linoleová, označovaná jako vitamín F); fosfatidy a steroly (lecitin, kefalin, steroly podobné pohlavním hormonům); minerální látky (Ca, P, K, Mg, Na); stopové prvky (Fe, J, Cu, Zn, Mn); vitamíny (thiamin – B1, riboflavin – B2, pyridoxin – B6, niacin – B3, kyselina listová, kyselina pantotenová – B5, kyselina p-aminobenzoová, kyselina pangamová – B15, kalciferol – D, cholin, kobalamin – B12); enzymy jak ze skupiny hydrolýz, tak desmoláz; ostatní biologicky účinné látky (biotin – H, inozitol, protianemický faktor, glykokininy, cytochrom, melaninové pigmenty a další).
Ve svém příspěvku LÉČBA LUPÉNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iren.
Důvod lupénky spočívá ve střevním traktu - střevní stěny se v některých oblastech ztenčí natolik, že se stanou propustnějšími a k tomu se navíc přidává špatná koordinace vylučovacího systému. Jedovaté látky, které mají procházet střevy a pak být vylučovány, pronikají ztenčenými stěnami do lymfatického systému a pak se dostávají do krevního oběhu.
Průběh lupénky jde zmírnit a dokonce i přes názory většiny lékařů i vyléčit. Podstatou je v první řadě změna jídelníčku a během této změny - střevního traktu s dodáváním minerálů a vitamínů. Dále je nutné pokožku postiženou lupénkou nutně šetrně ošetřovat.
Lupénka je zánět kůže a její původ je ve střevech. Aby jsme lupénku zdárně mohli hodně zmírnit nebo dokonce vyléčit, je zapotřebí úprava jídelníčku - omezit tučná a smažená jídla a přidat více zeleniny a ovoce. dále je zapotřebí v první fázi co nejmírnější detox, posílit imunitu, a doplnit do těla minerály a stopové prvky a to vše zevnitř a povrch kůže jemně ošetřovat - nepoužívat mýdla koupená v drogerii, která pokožku dráždí a vysušují ještě více než je zapotřebí.
Mám velké zkušenosti s léčbou lupénky a můžu říct, že je léčba lupénky z 99% úspěšná, pokud člověk postižený lupénkou spolupracuje a řídí se pokyny.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Potraviny bohaté na proteiny se počítají mezi potraviny kyselinotvorné a odebírají z těla základní prvky. Potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny, obsahují síru a obvykle také fosfor, oba prvky mohou být při špatné funkci organismu a přeměně na kyseliny pro nás škodlivé. K redukci kyselin využívá organismus uložené zásadité látky. Bere si vápník z kostí a zubů, hořčík, který měl zajišťovat nervovou činnost, svaly slábnou a produkují tak silně zásaditý amoniak. Když je tento proces znovunastolení zásady u konce, jsou odebrané minerály a stopové prvky vyloučeny močí. Dochází k oslabení činnosti orgánů a nemocem, které se při dlouhodobém překyselení organismu stávají chronickými. Ovoce a zelenina jsou bohaté na draselné soli, které tlumí kyseliny přirozenou cestou. Pokud jíme málo ovoce a zeleniny, nedostáváme do sebe draslík – minerál, který nás chrání proti vysokému tlaku a mrtvici. Důležitá je i rovnováha draslíku se sodíkem. Strava bohatá na sodík a chudá na draslík může mít na zdraví člověka neblahý vliv. Kvůli přesoleným, přeslazeným, chemicky barveným konzervovaným potravinám je tento poměr dnes spíše ve prospěch sodíku.
Obecně platí, že cukry, potraviny živočišného původů, průmyslově zpracované a rafinované potraviny, kvasnicové produkty, kvašená jídla, obilniny, umělá sladidla, káva, alkohol, čokoláda a sycené limonády jsou kyselinotvorné. Obilí je sice kyselinotvorné, ale některé druhy jako proso, pohanka a špalda jen velmi mírně. Naopak zásadotvorné je zejména ovoce a zelenina. I příprava jídla ovlivňuje výslednou kyselost/zásaditost. Zde platí, že syrová strava je více zásaditá než vařená jídla. Paradoxní je, že například šťáva z citrónu působí zásadotvorně. To dokazuje, že i když jsou potraviny kyselé na chuť, nemusí být kyselinotvorné. Užívání neředěné citronové šťávy před jídlem se dokonce doporučuje při snaze o odkyselení organismu.
V naší poradně s názvem MUMIO ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária.
Dobrý deň, užívam walfarin a chcela by som vedieť, či sa môže zároveň užívať mumio, ďakujem
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mumio je černá pryskyřice pocházející z Asie. Obsahuje minerály a stopové prvky. Ty nijak neovlivňují účinky Warfarinu. To ale neznamená, že je jeho užívání během léčby Warfarinem bezpečné. Za bezpečné ho lze označit teprve po ověření, že neovlivňuje léčbu Warfarinem, a to testem srážlivosti krve po prvním týdnu užívání. Domluvte se se svým lékařem, že hodláte užívat mumio, aby dohlédl na bezpečnost této kombinace.
Krill se živí fytoplanktonem a zooplanktonem, který je v hlubokých oceánech. Jde především o fytoplankton, který dává krillu nejlepší živiny. Pozemní zdroje naší stravy jsou často chudé na důležité stopové prvky. Naopak mořské plody tyto stopové prvky obsahují v hojném množství a krill, který je vyživován prostřednictvím fytoplanktonů, může být výborný způsob, jak je přírodně doplnit našemu tělu.
Přirozeně zakalený jablečný ocet vyrobený z čerstvých bio jablek, nefiltrovaný a nepasterizovaný, je obzvláště bohatý na stopové prvky, a proto je ideální jako jablečný ocet na jablečnou octovou kúru. Přírodní jablečný ocet byl vždy považován za elixír pohody, ale jen ten přirozeně zakalený živou octovou kulturou octových bakterií, protože jen takový si uchovává řadu důležitých složek:
Minerály: draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor, chlór a síru.
Stopové prvky: železo, fluor, měď, mangan, křemík, zinek a bor.
Vitamíny: B1, B2 a B6, kyselina listová, vitamín C, vitamín E a beta-karoten (provitamín A).
Vyhněte se potravinám, které ohrožují zdraví a způsobují deprese nebo změny metabolismu.
Zaměřte se na konzumaci zdravých přírodních potravin, které vyživují tělo na jeho buněčné úrovni.
Mělo by dojít k vyvážení stravovacích návyků, postojů a přesvědčení, podpoře mládí a energie těla.
Výhoda 28denní detoxikační diety je v odstranění přebytečných kyselin a nadměrného přebytku kvasinek. Zároveň by mělo dojít k uvolnění hlenu z tlustého střeva, což následně poskytne tělu dostatek kyslíku.
V prvním týdnu by mělo dojít ke stanovení si nových stravovacích návyků a přijetí vegetariánské stravy. Může dojít ke konzumaci celé řady potravinových doplňků, které obsahují chlorelu, trávicí enzymy a vlákninu. Velmi účinná je obilná limonáda, která by měla být rovněž začleněna do každodenního jídelníčku.
Na sklonku prvního týdne se do jídelníčku přidává syrová strava, která umožňuje prohloubení detoxikačního čištění. Naopak se mohou objevit detoxikační reakce, které zahrnují bolesti hlavy, kožní vyrážky nebo zažívací poruchy, ale jedná se o znamení, že dochází k pozitivním změnám, i když jsou jen nepatrné.
Třetí týden zahrnuje třídenní půst, během kterého dochází jen ke konzumaci čerstvých džusů, zeleninových nápojů a obilné limonády. Velmi účinné je čištění střev a použití klystýru, protože dochází k podpoře procesu detoxikace.
Následující čtvrtý týden obnáší konzumaci syrové stravy a doplňků stravy, protože se jedná o finální týden a o ukončení očisty. Velmi vhodné je vytvořit si stravovací plán pro dlouhodobý horizont.
Beading je druh mužského intimního piercingu. Má podobu implantátů, které jsou umístěny pod kůži penisu. Jeho název je odvozen od anglického slova bead, tedy korálek či kulička. Umístění piercingu nemá vliv na erekci, ale jeho přítomnost ocení sexuální partner při souloži, kdy dochází ke zvýšení dráždění pochvy či análního otvoru. Podoba beadingu vylučuje nebezpečí jeho zachycení za šaty nebo za piercingy sexuální partnerky či partnera. Lze jej také považovat za jeden ze způsobů zvětšení penisu.
Aplikace: Pod kůži penisu se umisťují kuličky ze silikonu, avšak je možné použít i prvky vyrobené z teflonu. Naopak prvky z chirurgické oceli nebo titanu se nedoporučují. Během umisťování kuliček je třeba dávat pozor na místa, kudy vedou žíly, a těmto lokalitám se vyhnout. Vzniklý tvar záleží na invenci jeho autora. Kuličky je možné umisťovat například po obvodu penisu nebo v řadě za sebou. Aplikace piercingu se řadí mezi méně bolestné zákroky. Kůže se v místě aplikace rychle zhojí. Nositel piercingu ovšem musí po zavedení beadingu vynechat několik týdnů sexuální styk.
Zajímavost: Implantát je někdy označován také jako „perly jakuzy“, neboť významní členové této japonské zločinecké organizace si nechávali pod kůži penisu všívat skutečné perly. Piercing je rovněž spojen s vězeňskými rituály, kdy si odsouzení trestanci nechávali tento šperk aplikovat, a sice jednu kuličku za jeden rok strávený za mřížemi.
Jančova reflexní terapie nabízí souhrnnou výuku práce s tělem pomocí diagnostické reflexní terapie, kterou integrálně doplňuje dalšími prostředky, jako jsou například homeopatie, léčivé byliny, vitamíny a stopové prvky. Nejvýznamnější představitel alternativní medicíny Jiří Janča u nás sestavil průkopnické dílo přibližující nejdostupnější metodu alternativní medicíny, která je účinná jak při léčbě akutních, tak chronických onemocnění. Jiří Janča vydal knihu, která je jednou z nejdůležitějších prací v rámci jeho úctyhodného díla (mimo jiné Herbář léčivých rostlin, Alternativní medicína, Reflexní terapie, Co nám chybí, Stopové prvky a kovy života v přírodě, První pomoc alternativní medicínou, Praktická homeopatie a další). Kniha se jmenuje Reflexní terapie rukou a jedná se o nejdostupnější metodu alternativní medicíny.
V makrobiotické stravě jde především o to, dodat tělu vše, co v danou chvíli potřebuje. Stejně jako v běžném stravování víme, že pokud těžce pracujeme, potřebujeme jinou skladbu jídelníčku, než když sedíme osm hodin v kanceláři. Tak je tomu i v makrobiotice. Jinak se budeme stravovat v souladu s přírodou na věčně zamrzlé Aljašce nebo Sibiři (jako vegetarián bych tam umřel hlady), jinak v teplých krajích u moře, jinou potravu potřebujeme ve věku dvou let, jinou v šedesáti a zcela odlišně jíme v devadesáti letech. Jinou stravu budu jíst jako nemocný s alergií, jinou s cukrovkou. Mám-li málo pohybu, musím to vyvažovat stravou. Nebo naopak. Když hodně jím, musím se více hýbat.
Cílem makrobiotiky je vědět a cítit, co je třeba tělu dodat. Rodinnými zvyklostmi ve stravování, ve školních jídelnách, v rychlých občerstveních, v restauracích, v cukrárnách, v supermarketech jsme ztratili cítění pro potřeby organismu. Při makrobiotickém stravování a způsobu života se vrací i cit a správné chutě v jídle.
Stačí si vzpomenout na zvyky našich babiček a dědů. Ovoce jedli pouze v době jeho zralosti. Ne v zimě. V zimě bylo ovoce sušené, v marmeládách a později, s vynálezem zavařování, v kompotech. Toto je respektování makro- i mikrokosmu, kdybychom žili na jihu, jedli bychom po celý rok ovoce jižní, ale my jsme v Česku. Zde se rodí ovoce jednou za rok a v tu dobu se má jíst. Lidský organismus ví, kdy jíst jaké ovoce – když je zralé, čerstvé. Jedině tehdy dodává energii, nejenom různé prvky a vitamíny. V tu dobu je to „živá“ strava.
V zimě se v našich zeměpisných šířkách jedlo kysané zelí, okurky. A hlavně sušené ovoce. Tělo si žádalo vitamíny a stopové prvky v této formě. Navíc v zimě ovoce a zeleninu tolik nepotřebujeme, dle makrobiotiky se všichni svým způsobem ukládáme k zimnímu spánku. Vše v těle se nám zpomalí, naše orgány si chtějí odpočinout. Jenže v dnešní době se stejně stresujeme v pracovním či soukromém životě, ať je zima, jaro, léto, podzim. Svítí umělá světla, čili je stejná doba svitu, spíme v teplých místnostech, tělo v noci neprochladne, zrovna tak v létě nechodíme bosky, chodidla, na kterých máme důležité body, nejsou otužilá a podobně. Samozřejmě, doba jde dál, ale zkusme si zlepšit zdraví pomocí makrobiotické stravy.
Jezte jídlo, které roste ve vašem pásmu (ještě lépe ve vaší oblasti) a odpovídá příslušnému ročnímu období. Minimalizujte či zcela vyřaďte konzervy, tropické ovoce a mražené potraviny. Kupujte si potraviny, které nejsou chemicky ošetřené, různě rafinované či jinak zpracované (polotovary si nechte na&nb
Selen je antioxidant, který likviduje volné radikály. Konzumace selenu má příznivý vliv na akné proto, že selen posiluje imunitní systém, čímž jej činí odolnějším vůči bakteriím, a to i vůči těm, jež způsobují právě akné. Velmi ceněné jsou také jeho protizánětlivé účinky. Selen snižuje podráždění tkání zasažených akné a tím tlumí zánět (zarudlé boláky na kůži se díky němu stávají méně viditelnými). Selen přispívá k udržení elasticity kůže, podporuje její celkovou regeneraci a pomáhá též hojit jizvy po akné. Tyto účinky umocňuje zinek, proto se pacientům trpícím akné doporučuje, aby užívali oba prvky současně. Optimální a zároveň doporučená denní dávka selenu se nesmí překračovat.
Zinek patří mezi nejdůležitější prvky, které bojují s akné. Zinek totiž vytváří v těle nevhodné prostředí pro bakterii vyvolávající akné. Zvyšuje imunitní funkci organismu, snižuje zánětlivé reakce pleti, podporuje hormonální rovnováhu a pomáhá rovněž zklidňovat podrážděnou pokožku. Zinek se tedy podílí ve velké míře na zdravém vzhledu pokožky. Díky němu je pleť hladká, čistá a chráněná před infekcí. Zinek zlepšuje také hojení ran.
Pokud je strava dostatečně pestrá a bohatá na zdroje zinku, tělo by ho mělo mít dostatek. V opačném případě je vhodné užívat doplňky stravy obsahující zinek.
Jak již bylo řečeno, zinek bojuje s akné ještě účinněji, kombinuje-li se se selenem.
Chia semínka jsou velkou zásobárnou vápníku potřebného jednak pro normální vývoj a fungování pohybového aparátu u dětí, sportovců, jednak jako prevence osteoporózy, a to zejména u žen po menopauze. Studie ukázaly, že semena obsahují 5krát více vápníku než mléko. Vápník se plně vstřebává v těle v důsledku přítomnosti boru v semenech, působí jako katalyzátor pro vstřebávání a asimilaci vápníku. Chia semena jsou však i zdrojem dalších minerálů, jako hořčík, fosfor, zinek, draslík a železo, které jsou důležitými prvky pro tvorbu mnohých enzymů, hormonů a pro správnou funkci endokrinního systému. Studie ukázaly, že chia semínka obsahují 3krát více železa než špenát a 15krát více hořčíku než brokolice. Jsou rovněž vynikajícím zdrojem fosforu, důležitého pro normální fungování nervového systému a paměti. Draslík zabraňuje vzniku svalových křečí, normalizuje a stabilizuje krevní tlak. Zinek aktivuje imunitní systém, zlepšuje svalovou výkonnost, má zásadní význam pro reprodukci. Hořčík zvyšuje vstřebávání vápníku a draslíku, zvyšuje energii, je velmi důležitý pro aktivní lidi. Měď, mangan, molybden a některé další prvky jsou důležité složky pro tvorbu mnoha enzymů a hormonů. Chia semínka v neposlední řadě obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, B9, B12, které hrají významnou roli ve vývoji těla, při fungování metabolismu, kardiovaskulární a nervové činnosti. Chia semínka můžete použít i pro malé děti, roční dítě je klidně může dostat při krmení.
Vlasový folikul je centrem biologické aktivity ve vlasech. Prostřednictvím mikrocirkulace krve ve vlasové pokožce jsou vlasům poskytovány základní živiny, jako jsou proteiny, důležité pro růst a vitalitu vlasů. Ve slabých vlasech dochází ke zpomalení mikrocirkulace, tím k poklesu obsahu bílkovin a vlas ztrácí pevnost a sílu.
Biopsie je mikroskopické vyšetření vzorku tkáně, například vlasů. Ze vzorku lze vyčíst stav těch látek v těle, které výrazně ovlivňují kvalitu vlasů. Chemické prvky jsou základními stavebními prvky našich těl. Poměry těchto látek (jedná se hlavně o vitaminy, minerály, proteiny, tuky a uhlovodany) jsou ukazateli rovnováhy v těle. Chemický rozbor vlasů proto dokáže odhalit stav celého lidského organismu. Analýza vlasů je považována za screeningový test, který může zjistit chybějící či přebytečné látky v těle a lze ji brát dokonce jako preventivní vyšetření před propuknutím nemoci.
Používání běžné vlasové kosmetiky výsledky vlasové diagnostiky neovlivňují. Některým činnostem je ale přece jen třeba se vyhýbat. Například každodenní plavání v bazénu zvyšuje výskyt sodíku a mědi ve vlasové struktuře. Výsledky ovlivňují také barvy na vlasy obsahující olovo a šampóny s obsahem zinku. 48 hodin před vzorkováním by se vlasy měly umýt. Už hodinu po osprchování se hladina minerálů vyrovnává do původního stavu.
Chemické složení vlasu: uhlík, vodík, kyslík, dusík, železo, měď, zinek, jód, 20 různých druhů aminokyselin, proteiny, lipidy, voda.
Vlasy potřebují stálý přívod vitaminů a minerálů, jako je například sodík, draslík, vápník nebo hořčík. Všechny tyto látky a ještě mnohem více obsahuje výrobek Hollywood Mineral Fit Hair. Pro pokrytí všech pro vlasy potřebných látek by vaše strava měla obsahovat dostatek vlákniny, ryb, kvasnic a sójových produktů. Pomoci vám mohou i některé bylinky (heřmánek, bříza, kopřiva).
Vitaminy na vlasy jsou důležitým předpokladem pro zdravé, bohaté a lesklé vlasy. Začnete-li užívat potřebné vitaminy a nezapomenete-li na pravidelnost užívání, za krátkou dobu se na vlastní oči přesvědčíte, že to nebylo zbytečné. I když dbáte na pravidelný přísun vitaminů a držíte se přísloví, že jedno jablko denně oddaluje návštěvu lékaře, pak přeci jenom pro celkovou formu, ale i fyzičku a psychickou pohodu je třeba více. Krása není jen povrchní záležitostí, odrazí se i uvnitř vás. Vitaminy na vlasy sice nejsou „zázračným elixírem“, ale díky svému vyváženému složení vám skutečně mohou nabídnout minimálně krásu i zdraví vlasů a ještě pomohou zpomalit tok času. Mezi tyto vitamíny patří:
Vitaminy B-komplexu – jde asi o nejdůležitější vlasové vitaminy, které zabraňují vypadávání vlasů a chrání je před&nb
99 % vápníku v těle se nachází v kostech a zubech. Zbylá část je v tělesných tkáních, kde se podílí na stazích svalů (i myokardu – srdečního svalu) a srážlivosti krve, přispívá k úpravě krevního tlaku. Právě to, že se v největší míře nachází v kostech a zubech, jej činí pro děti naprosto nezbytným nejen pro růst kostí. Mnoho maminek se obává při nedostatku vápníků malého vzrůstu dítěte. Jak tedy podpořit růst potomka do výšky? Podávejte dítěti pestrou stravu obohacenou o vitamíny a minerály, buďte s dítětem co nejvíce venku a choďte na pravidelné lékařské kontroly. Zde lékař případně odhalí nedostatek vápníku v těle.
Pestrá a plnohodnotná výživa:
Celozrnné výrobky – obilniny: pšenice, žito, špalda, ječmen, pohanka, proso, oves, kukuřice, rýže, amarant jsou opravdu cenné, když se používají celá zrna. V klíčku jsou obsaženy minerální látky, vitamíny, stopové prvky, bílkoviny a kyselina linolová. Povrch vrstvy dodává kromě minerálních látek i cennou vlákninu.
Ovoce a zelenina: čerstvé ovoce a syrová zelenina by měly být zařazeny do každodenního jídelníčku. Obsahují totiž velké množství vitamínů a minerálů. Velmi dobře působí i kvašená zelenina, protože navíc čistí trávicí trakt.
Ořechy a semena: v plnohodnotné výživě hrají nejrůznější semínka a ořechy významnou úlohu. Obsahují cenné bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, vitamíny, minerální látky, stopové prvky a balastní látky. Konzumují se celé nebo vylisované, tedy formou olejů.
Mléko a mléčné výrobky: I sójové mléko je velmi kvalitní, ale nemělo by se do jídelníčku zařazovat častěji než dvakrát týdně.
Vejce: Jsou pro dětský věk velmi důležitá, zvláště pro dospívající dívky. Upřednostňují se vejce domácí či v bio kvalitě. Chování nosnic v klecích se odráží na kvalitě vajec (především kvůli pravidelnému podávání látek proti infekcím i méněhodnotných krmiv). Všude, kde se správně zachází se zvířaty, mají výrobky z nich odpovídající nesrovnatelnou kvalitu.
Maso a drůbež: Do stravy by se měly zařazovat všechny druhy masa. Pokrmy z masa by ale neměly být do jídelníčku zařazovány více než třikrát až čtyřikrát týdně. Nejméně vhodným způsobem podávání masa jsou uzeniny. Jsou totiž plné rakovinotvorných látek, které organismus silně zatěžují.
Sladidla: Nejkvalitnějšími sladidly jsou jablečný či hruškový koncentrát, med, ječný nebo rýžový slad, agáve sirup, hroznový nebo ovocný cukr. Lepší variantou je třtinový cukr, nejhorší je bílý rafinovaný cukr. Děti jsou odmalička přesyceny sladkostmi, což velmi ubližuje jejich organismu.
Pitný režim: Pitný režim u dětí znamená jeden a půl, později dva a půl litru tekutin denně. Nejlépe čisté neperlivé vody, rostlin
Eregma podporuje životně důležité enzymatické procesy
Selen, zinek, měď jsou prvky, které tvoří významnou funkční součást řady enzymů důležitých pro životní funkce v organismu. Zejména pro antioxidační stabilitu, pro celistvost buněčných membrán, ale i pro enzymy podílející se na imunitě. Tyto prvky jsou obsaženy také v Eregmě a navíc v biologicky dobře dostupné formě, velmi dobře využitelné pro lidský organismus.
Tato dieta je určena lidem, kteří již mají problémy s krevním tlakem a nebo je u nich hypertenze v anamnéze. U této diety jsou co nejvíce vyloučeny rafinované cukry. Omezením těchto cukrů se dietou omezuje přísun rychlých energetických sacharidů. Dieta proti vysokému tlaku dává přednost bílkovinám a dobrým tukům, čímž si zachová zdravou výživovou energetickou bilanci. Při této dietě platí pravidlo, že jídlo ranní a polední by mělo být bohaté na pomalé sacharidy. Jídlo odpolední a především večerní by mělo být naopak chudé na sacharidy a bohaté na bílkoviny. Tuky se v této dietě spotřebovávají rovnoměrně během celého dne. Tato dieta na vysoký tlak neuvádí taxativně konkrétní potraviny, ale přináší obecný návod na sestavení jídelníčku s možností volit si vhodné potraviny, jak je komu libo. Ovšem jisté chuťové omezení zde je, a to nízká slanost pokrmů, protože nezbytnou součástí této diety je omezení solení.
Hlavním zdrojem sacharidů v této dietě jsou cereálie bez tuku, cukru a soli (zejména sůl na povrchu pečiva). Tyto cereálie slouží jako zdroj pomalých sacharidů – škrobů, které pak tělo může lépe a pomaleji vstřebat. Mezi cereálie patří vše, co je vyrobeno z neoloupaného obilného zrna. Toto neoloupané zrní může být buď jen rozdrcené, jako obilné vločky, anebo rozemleté jako celozrnná mouka. Hmotnostní podíl těchto cereálií v celodenní stravě činí 11%.
Dalším významným prvkem diety je zelenina všeho druhu. Zelenina by měla být v této dietě hlavním plnidlem žaludku. Díky jejímu obsahu vlákniny toho lze dobře dosáhnout. Ze zeleniny je třeba zmínit kupříkladu brambory, které patří mezi druhy zeleniny s vyšším obsahem bílkovin rostlinného původu. Brambory mimo to obsahují škroby, přibližně 17% z váhy syrového bramboru jsou škroby. Tyto bramborové škroby se v lidském těle přemění v pomalé cukry – sacharidy. Zbylých 83% brambory představuje voda, stopové prvky a zdravá vláknina. Brambora se díky svému nízkému obsahu sacharidů hodí jako večerní příloha v množství do 200 g. Brambora může být buď vařená anebo syrová, kde je navíc i výborným zdrojem vitamínu C, který se vařením zničí. Hmotnostní podíl zeleniny na celodenním příjmu je 26%.
Nedílnou součástí diety proti vysokému krevnímu tlaku je ovoce. Ovoce je v dietě proti vysokému krevnímu tlaku hlavní náhradou za omezené rafinované cukry, takže cukromilní lidé při této dietě chuťově neutrpí. Ovoce obsahuje důležité bio-flavonoidy, které podporují obranyschopnost a regeneraci organizmu. Z dietologického hlediska ovoce obsahuje rychlé cukry – glukózu, která se prakticky okamžitě po snědení dostává do krevního řečiště. Ovoce je proto nutné dobře naplánovat do jídelního rytmu. Velmi sladké ovoce, jako jsou n